Kieleckie Panny Młode - XI część pogaduszek - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-18, 00:11   #1711
_Ciastko_
Rozeznanie

Dot.: Kieleckie Panny Młode - XI część pogaduszek

Cytat:
Napisane przez mogg Pokaż wiadomość
Pewnie tym bardziej, że teściowa ciężki zawodnik także myślę że data ślubu ją nie zbulwersował aż tak jak to :
- nie będzie błogosławieństwa,
-młody nie ubiera się w domu i nie wychodzi z domu,
- młody nie jedzie z domu po PM,
- brak oczepin po za rzucaniem welonem
- brak zbierania na wózek itp.
- tort w formie deseru a nie o 12
- prawdopodobnie świadkowie będą po ślubie
- brak poprawin
- nie wiem czy będę miała bukiet ślubny i welon
- nie zgadzamy się na dawanie księdzu 1000 zł!!!
To Nasz dzień i najważniejsze że My z Tż się zgadzamy co do tego co Nas interesuje, moi rodzice ok, teściu ok ale teściowa ło matulku małe toto ale krzykliwe nieziemsko :P
Ja sama byłam 3 razy świadkowa z czego 2 razy juz po swoim ślubie a na dodatek na jednym ślubie nie dosc ze bylam mężatką, która ma dziecko to jeszcze byłam w ciąży (wczesna ale widoczna ).
Tez nie mialam u siebie blogoslawienstwa za co moja mama i tata bardzo mi dziekowali A z przyszlym mezem bylam juz w hotelu dwie noce przed slubem i tam sie ubieralismy, szykowalismy itd

Tez bym nie dala ksiedzu 1000zl. Dalismy w sumie za zapowiedzi, slub i za koscielnego 150zl ! . Wg mnie byla to kwota jak najbardziej adekwatna do przepracowanych godzin I ksiadz nawet slowem nie powiedzial ze jest to malo, a placilismy dopiero w tygodniu po slubie.

Szczęśliwa mężatka 29.09.2007r

Wizażystka, kosmetyczka i stylistka rzęs Xtreme Lashes -
_Ciastko_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 08:50   #1712
mogg
Zakorzenienie

ano ja uważam tak samo, ale mama Tż zaczęła że świadkowie po ślubie ale nie przejmujemy się tym.
Ja bym dała księdzu 200 zł bo tyle uważam że wystarcza, a nie 1000 zł , zresztą to nie przejdzie bo mój Tata się nie zgodzi hyhyh
mogg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 10:03   #1713
mahoniowa
Zadomowienie

Cytat:
ano ja uważam tak samo, ale mama Tż zaczęła że świadkowie po ślubie ale nie przejmujemy się tym.
Ja bym dała księdzu 200 zł bo tyle uważam że wystarcza, a nie 1000 zł , zresztą to nie przejdzie bo mój Tata się nie zgodzi hyhyh
My mamy zamiar mieć świadkową po ślubie i świadka w stanie wolnym, który będzie z partnerką, no ale teściowa oczywiście próbowała nam "zasugerować" żeby świadkami było małżeństwo (czyli jej córka z mężem) żeby nie rozdzielać par no bo jak to będzie wyglądać.. ale przemilczeliśmy sprawę i póki co temat nie powraca

Też tak uważam, że 150-200 zł za godzinę pracy to jest wystarczająco, jednak moja parafia z tego co słyszałam jest droga (Św. Józef) dlatego szukamy innego fajnego kościoła
mahoniowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 10:18   #1714
nikaaa_87
Raczkowanie

My księdzu musimy dać 600 zł + 250 kościelnemu + 350 organiście + zapowiedzi :/
Chcieliśmy w innej parafii, ale cenniki są podobne, a poza tym trzeba by płacić jeszcze naszemu jakiś półślubek :/
nikaaa_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 10:48   #1715
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikaaa_87 Pokaż wiadomość
Chcieliśmy w innej parafii, ale cenniki są podobne, a poza tym trzeba by płacić jeszcze naszemu jakiś półślubek :/
półślubek podobno płaci się tylko w parafii młodego jeśli ślub jest u młodej, na odwrót podobno nie, ale jak wiemy bywa z tym różnie.

Bardzo dużo ,krzyczy a kościelnemu czemu aż tyle i czemu w ogóle musicie mu płacić??
U nas się płaci księdzu i organiście + zapowiedzi.
Stary 2014-02-18, 11:29   #1716
mahoniowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikaaa_87 Pokaż wiadomość
a gdzie bierzesz ślub? bo szczerze to mnie ten cennik przeraził! 250 za zapalenie świeczek i przygotowanie klęczników? a 350 organiście za marne przygrywanie to zdecydowanie przesada! ja bym negocjowała stawki..
tym bardziej że w trakcie ślubu zbierają na ofiarę od gości i ciągną dodatkową kasę mimo że Wy płacicie ponad tysiąc złotych!!

kiedy do bierzmowania braliśmy zaświadczenie o chrzcie z innej parafii i ksiądz zażyczył sobie 50zł za podpis na kwitku to mu się wyśmialiśmy w twarz i dostał 15zł..
Stary 2014-02-18, 12:25   #1717
mogg
Zakorzenienie

w Kielcach u kapucynów jest chyba faktycznie "co łaska".
Stary 2014-02-18, 16:28   #1718
barbara100
Raczkowanie

A jak opłata jest w Katedrze w Kielczach?Ile ksiądz a ile organista?
A kościelny też????????????
A ile się płaci Pani w poradni rodzinnej?
barbara100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 21:49   #1719
acidka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez barbara100 Pokaż wiadomość
A jak opłata jest w Katedrze w Kielczach?Ile ksiądz a ile organista?
A kościelny też????????????
A ile się płaci Pani w poradni rodzinnej?
Chyba 600zł msza (w tym kościelny i ozdobienie kościoła kwiatami) i 200zł organiście. Poza tym nie było żadnych innych opłat - nie mieliśmy np. zapowiedzi.

Ja tam jakoś myślałam o tym w kategoriach, że tak na prawdę koszt ślubu przy kosztach wesela jest nie duży no a głównie chodzi mi jednak o zawarcie małżeństwa a nie samą zabawę po nim. I nie przeszło mi przez myśl, że przepłacam w kościele.

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 22:45   #1720
aso
Raczkowanie

w katedrze jest teraz 700zł plus 200 organista, nic mi nie wiadaomo czy w tym jest koscielny, ale ubieranie koscioła sieę wlicza w cene,
dziewczyny ponawiam pytanie co do jubilera z silnicy, który przniosł się na sienkiewke, gdzie dokladnie to jest?

aso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 22:48   #1721
milka777
Raczkowanie

[QUOTE=mahoniowa;45204811]a gdzie bierzesz ślub? bo szczerze to mnie ten cennik przeraził! 250 za zapalenie świeczek i przygotowanie klęczników? a 350 organiście za marne przygrywanie to zdecydowanie przesada! ja bym negocjowała stawki..
tym bardziej że w trakcie ślubu zbierają na ofiarę od gości i ciągną dodatkową kasę mimo że Wy płacicie ponad tysiąc złotych!!

skoro uważasz, ze kościelny robi mało, to przyjdź- umyj i wypastuj sobie sama podłogę na ślub, wyciąg sobie te klęczniki, wystaw i zapal świece, poustawiaj sobie czytania na ślub, rozłóż sobie sama dywan, a potem mów, że dużo sobie życzy. Przy tym, co wydasz na wesele to śmieszna kwota. Ludzie czasem skrrzypaczce, która zagra dwie, trzy piosenki tyle płacą... Wstyd by mi było dać 2 albo 3 stówy na skrzypaczkę, wywalić 2,5 tys na suknię a potem robić z siebie bidulke przy zapłacie w kościele.

Edytowane przez milka777
Czas edycji: 2014-02-18 o 22:52
milka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 23:04   #1722
mogg
Zakorzenienie

[QUOTE=milka777;45217589]
Cytat:
Napisane przez mahoniowa Pokaż wiadomość
a gdzie bierzesz ślub? bo szczerze to mnie ten cennik przeraził! 250 za zapalenie świeczek i przygotowanie klęczników? a 350 organiście za marne przygrywanie to zdecydowanie przesada! ja bym negocjowała stawki..

skoro uważasz, ze kościelny robi mało, to przyjdź- umyj i wypastuj sobie sama podłogę na ślub, wyciąg sobie te klęczniki, wystaw i zapal świece, poustawiaj sobie czytania na ślub, rozłóż sobie sama dywan, a potem mów, że dużo sobie życzy. Przy tym, co wydasz na wesele to śmieszna kwota. Ludzie czasem skrrzypaczce, która zagra dwie, trzy piosenki tyle płacą... Wstyd by mi było dać 2 albo 3 stówy na skrzypaczkę, wywalić 2,5 tys na suknię a potem robić z siebie bidulke przy zapłacie w kościele.
Myślę że to nie tyle chodzi o bidulkę co o to, że dawanie księdzu na poprowadzenie mszy 1h- 500 zł to dużo, bo ksiądz przecież nie przygotowuje tych wszystkich rzeczy o których wspomniałaś. Tylko robi to kościelny i kościelnemu się należy zapłata, ale ksiądz idzie na gotowe i nie wiem czemu takie kwoty trzeba im płacić. Organista no też poświęca popołudnie i też trzeba mu zapłacić .
Ja ogólnie uważam że za sam sakrament nie powinno się płacić ale za przygotowanie kościoła: sprzątanie,kwiaty i organista tak.
Stary 2014-02-19, 00:52   #1723
lauracrow
Rozeznanie

Ogólnie religia katolicka jest tak cudownie uduchowiona, że nawet fotograf aby otrzymać "łaskę od Boga" na robienie zdjęć w kościele, to musi zapłacić Kurii. Opłacanie organistów i kościelnych - tak. Tysiące wydane na księży- stanowczo nie.
Ale niestety w ciągu najbliższych 10-15 lat nie ma szans na zmiany w tych obyczajach...
lauracrow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 07:10   #1724
nikaaa_87
Raczkowanie

Cytat:
półślubek podobno płaci się tylko w parafii młodego jeśli ślub jest u młodej, na odwrót podobno nie, ale jak wiemy bywa z tym różnie.

Bardzo dużo ,krzyczy a kościelnemu czemu aż tyle i czemu w ogóle musicie mu płacić??
U nas się płaci księdzu i organiście + zapowiedzi.
Musielibyśmy zapłacić półślubek gdybyśmy chcieli w innej parafii:/ W 2013 księdzu dawało się 500 zł, ale powiedział, że wszystko drożeje, a on miał tylko 8 slubów, więc podniósł cenę Organista za beczenie bierze 350 !!! Muszę iść przed ślubem do niego i poprosić, żeby się postarał, bo normalnie podczas mszy niedzielnej nie da się go słuchać...
A kościelny to juz w ogóle przegięcie...Narobi się biedny...
U mnie na sląsku cały ślub kosztuje 300 zł !!! Niestety nie możemy tam go wziąc, bo trzeba by gości ciągnąc ponad 200 km, no i w ogóle mieszkamy w Kielcach, więc nawet nie mielibyśmy jak ogarniać spraw ślubnych.

---------- Dopisano o 07:10 ---------- Poprzedni post napisano o 07:07 ----------

Cytat:

kiedy do bierzmowania braliśmy zaświadczenie o chrzcie z innej parafii i ksiądz zażyczył sobie 50zł za podpis na kwitku to mu się wyśmialiśmy w twarz i dostał 15zł..
Coś Ty ! Nie ma mowy o negocjacjach. Ja muszę miesiąc robić, a oni 45 minut mszy i ciach ponad tysiąc :/ I jeszcze ksiądz odwali mszę na szybko, a organista będzie beczał :P
Bierzemy ślub w parafii mojego P. - na wiosce zabitej dechami, 50 km od Kielc , jest jeden ksiądz proboszcz i robi co chce :/
I w życiu się nie zgodzę, żeby jeszcze z tacą latał...Niby, że mszę odprawi za te pieniądze. My nie potrzebujemy, żeby się za nas ludzie modlili za kasę, więc żadnego zbierania ofiary nie będzie.
nikaaa_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 07:12   #1725
kropka2904
Raczkowanie

[QUOTE=milka777;45217589]
Cytat:

Może u Ciebie te wszystkie rzeczy robi kościelny, ale u mnie np. Kościół sprzątają parafianie a zdobią zakonnice... Dywan jest zawsze więc o jakim rozkładaniu mówisz? A tak w ogóle to jeszcze rozumiem opłatę za ślub, bo można powiedzieć, że to Twój kaprys (chociaż jak go nie masz to jesteś bezbożnicą) ale czemu mamy płacić jak ktoś umrze i to wcale nie małe pieniądze?! To przecież nie nasz decyzja, że ktoś zmarł... Jak zmarł mój wujek i ciocia dała kasę dla organisty Księdzu, żeby przekazał (nie doszło do przekazania od razu) to organista ZASTRAJKOWAŁ na pogrzebie i nie zagrał od razu, tylko trzeba było iść do Księdza i zapytać o co w ogóle chodzi!!!
kropka2904 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 09:10   #1726
czita17
Przyczajenie

Hej dziewczyny czytuję was hmmm jakieś 2 lata, postanowiłam w końcu się ujawnić mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona A więc tak:
*ślub 12.07.2014 r. w Kościele Św. Andrzeja Boboli w Kostomłotach,
*wesele Patver,
*fotograf "Fotochwila.eu",
*kamerzysta "White Panther Studios",
*tort "Dorotka"
*sukienka kupiona w Krakowie salon "Madonna" Sposabella
zaproszenia wybrane jeszcze nie zamówione; wieszaki ślubne DIY już wiszą oraz kuferek na koperty.
Nauki przedmałżeńskie jeszcze przed nami. To by było na tyle.

Edytowane przez czita17
Czas edycji: 2014-02-24 o 14:42
czita17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 09:33   #1727
ansia88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aso Pokaż wiadomość
Hey dziewczyny, mam pytanie zwiazku z jubilerem, który był koło silnicy, a teraz jest przeniesiony na sienkiewicza, czy któras z was juz wie, gdzie dokładnie to jest? Tak sobie mysle ze juz czas zeby zamówic obrączki zostało 6 miesięcy, jak to szybko zleciało...
Jeśli mamy tego samego na myśli u którego my też robiliśmy obrączki to jest na sienkiewicza 38
ansia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 10:50   #1728
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czita17 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny czytuję was hmmm jakieś 2 lata, postanowiłam w końcu się ujawnić mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona A więc tak:
*wesele Patver,
*fotograf "Zatrzymać chwile",
*tort "Dorotka"
zaproszenia wybrane jeszcze nie zamówione; wieszaki ślubne DIY już wiszą oraz kuferek na koperty.
O!! Ja właśnie dumam nad White panter studios bo naprawdę fajnie kręcą
Stary 2014-02-19, 12:37   #1729
mahoniowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez milka777 Pokaż wiadomość

wiesz, 350zł za godzinę czy nawet dwie godz. pracy to zdecydowanie za dużo, niektórzy tyle na tydzień nie zarabiają, bidulki nie robię tylko nie rozumiem jak tak duże pieniądze można zdzierać z ludzi za sakrament, który notabene według prawa kanonicznego powinien być co łaska, a nie jakieś cenniki z góry ustalone - co łaska ale minimum 500 zł. Zrobił się z tego biznes i to urastający do coraz większych rozmiarów, tym bardziej jeśli wiesz, że te Twoje kilka stów nie idzie na parafię tylko na osobiste potrzeby księży (wypady na wakacje, samochody itp.) na pewne rzeczy się nie wolno godzić.. no ale jak mówi powiedzenie "za pieniądze ksiądz się modli"
Stary 2014-02-19, 22:14   #1730
aso
Raczkowanie

Dziękuje Ci za odpowiedz, wybieram sie własnie wybierac obrączki

aso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 09:24   #1731
acidka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czita17 Pokaż wiadomość
*wesele Patver,
*fotograf "Zatrzymać chwile",
*tort "Dorotka"
Sala Patver jest śliczna

Napisz coś więcej o was i poka suknię

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 10:41   #1732
Jagoda_90
Raczkowanie

U mnie w parafii nie wiem ile Ksiądz powie, koleżanka jakiś czas temu dawała 500 zł, 150 dla organisty i chyba tyle...

Dzisiaj kupujemy wódkę bo nikt o podwyższeniu akcyzy nie myślał, a naprawdę jest spora różnica. Np my bierzemy Pana Tadeusza. stara cena - 22,5, nowa - 27 zł do 31!! a kupując ponad 100 butelek to raczej odczuwalna róznica.

Na florystke zdecydowaliśmy się na Kwiaciarnię Anna ze Ślichowic (koło kortów).

i chyba tyle póki co

Edytowane przez Jagoda_90
Czas edycji: 2014-02-21 o 11:28
Jagoda_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 10:59   #1733
joaaa83
Rozeznanie

Cytat:
wiesz, 350zł za godzinę czy nawet dwie godz. pracy to zdecydowanie za dużo, niektórzy tyle na tydzień nie zarabiają, bidulki nie robię tylko nie rozumiem jak tak duże pieniądze można zdzierać z ludzi za sakrament, który notabene według prawa kanonicznego powinien być co łaska, a nie jakieś cenniki z góry ustalone - co łaska ale minimum 500 zł. Zrobił się z tego biznes i to urastający do coraz większych rozmiarów, tym bardziej jeśli wiesz, że te Twoje kilka stów nie idzie na parafię tylko na osobiste potrzeby księży (wypady na wakacje, samochody itp.) na pewne rzeczy się nie wolno godzić.. no ale jak mówi powiedzenie "za pieniądze ksiądz się modli"
Ja uważam, że kasa dla ogranisty/kościelnego, a kasa dla księdza za udzielenie sakramentu to dwie równe sprawy. W większości parafii jest tak, że ksiądz podaje ile pieniędzy organiście i ja bym tego wcale tak twardo nie negocjowała, bo ceny ślubne są często wysokie. Często jest też osobna kwota "na strojenie kościoła i sprzątanie po ślubie".

Ja sobie mogę życzyć i 500 zł za godzinę mojej pracy w weekend i nikt mi nie zabroni. Nie chcesz, to szukaj gdzie indziej. Ale fakt, że często ksiądz życzy sobie dla siebie niemałą kwotę za udzielnie sakramentu, którego z racji swojego powołania odmówić nie może, to rzeczywiście przesada.
joaaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 11:29   #1734
Nusia1988
Zadomowienie

Jejku u mnie dopiero opadły emocje związane z zaręczynami a tutaj widzę, że pora się zbierać za przygotowania do ślubu Wstępna data 30/05/2015 Czy słyszałyście może jakieś opinie o hotelu Magnat w Suchedniowie? Jaki w ogóle hotel mogłybyście polecić? Planujemy ślub na ok.80-90 os. z czego prawie 3/4 będzie przyjezdnych..
Nusia1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 11:39   #1735
mahoniowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nusia1988 Pokaż wiadomość
Jejku u mnie dopiero opadły emocje związane z zaręczynami a tutaj widzę, że pora się zbierać za przygotowania do ślubu Wstępna data 30/05/2015 Czy słyszałyście może jakieś opinie o hotelu Magnat w Suchedniowie? Jaki w ogóle hotel mogłybyście polecić? Planujemy ślub na ok.80-90 os. z czego prawie 3/4 będzie przyjezdnych..
Hej, ale super że kolejna Panna Młoda na maj 2015
a rezerwowałaś już salę w hotelu, czy między sobą tak ustaliliście?
Stary 2014-02-21, 13:04   #1736
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Hej, ale super że kolejna Panna Młoda na maj 2015
a rezerwowałaś już salę w hotelu, czy między sobą tak ustaliliście?
haha bo Maj to miesiąc zakochanych my mielibyśmy 30 maja a koleżnaka ma 6 czerwca śluib na którym będziemy i nie chciałam jej utrudniać załatwiania jej własnego ślubu więc stanęło na 23
Stary 2014-02-21, 13:22   #1737
mahoniowa
Zadomowienie

Cytat:
haha bo Maj to miesiąc zakochanych my mielibyśmy 30 maja a koleżnaka ma 6 czerwca śluib na którym będziemy i nie chciałam jej utrudniać załatwiania jej własnego ślubu więc stanęło na 23
wow, postawa godna pozazdroszczenia niektóre dziewczyny to nie widzą nic poza czubkiem własnego nosa i jeszcze na złość coś robią traktując inną parę jako konkurencję;p
Stary 2014-02-21, 15:04   #1738
Nusia1988
Zadomowienie

Na razie między sobą. Za 2 tygodnie planujemy pojechać w moje okolice popatrzeć na sale. Obecnie obydwoje mieszkamy w Warszawie..Oj zaczną się wyprawy! Niestety mam jedną upatrzoną-wszystko mi się w niej podoba i póki co nie myślę o żadnej innej (oby był jeszcze termin!). Moja przyjaciółka miała zaręczyny parę tygodni przede mną i też planują ślub w 2015 roku Śmiejemy się, że najwyżej zrobimy Ślubne wojny wersja PL
Stary 2014-02-21, 15:38   #1739
mahoniowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nusia1988 Pokaż wiadomość
Na razie między sobą. Za 2 tygodnie planujemy pojechać w moje okolice popatrzeć na sale. Obecnie obydwoje mieszkamy w Warszawie..Oj zaczną się wyprawy! Niestety mam jedną upatrzoną-wszystko mi się w niej podoba i póki co nie myślę o żadnej innej (oby był jeszcze termin!). Moja przyjaciółka miała zaręczyny parę tygodni przede mną i też planują ślub w 2015 roku Śmiejemy się, że najwyżej zrobimy Ślubne wojny wersja PL

Najlepiej już zadzwoń i zapytaj czy mają wolny ten termin, żeby później nie było jęku zawodu. Z naszych poszukiwań wiemy, że ciężko było, a terminy się kurczyły z dnia na dzień, tak było z zespołem, jednego dnia cały maj wolny a dosłownie następnego już zajęty 16,23 i 30 maja, na szczęście na nasz 9 maja się ładnie zgrała sala z zespołem
fajnie tak z przyjaciółką sobie planować razem śluby i prześcigać się w pomysłach;] oby to tylko były "pozytywne wojny";p
Stary 2014-02-21, 15:56   #1740
Nusia1988
Zadomowienie

Póki co są bardzo pozytywne tylko trochę nasze spotkania stały się monotematyczne :P "a myślałaś o sali" "a jaka w końcu długość sukni" "a moja mama to mówi...". Może masz rację. Przedzwonić zawsze mogę
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości