|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Kieleckie Panny Młode - XI część pogaduszek
Cytat:
). Tez nie mialam u siebie blogoslawienstwa za co moja mama i tata bardzo mi dziekowali A z przyszlym mezem bylam juz w hotelu dwie noce przed slubem i tam sie ubieralismy, szykowalismy itd Tez bym nie dala ksiedzu 1000zl. Dalismy w sumie za zapowiedzi, slub i za koscielnego 150zl ! . Wg mnie byla to kwota jak najbardziej adekwatna do przepracowanych godzin I ksiadz nawet slowem nie powiedzial ze jest to malo, a placilismy dopiero w tygodniu po slubie.
|
|
#1712 |
|
Zakorzenienie
|
ano ja uważam tak samo, ale mama Tż zaczęła że świadkowie po ślubie
ale nie przejmujemy się tym.Ja bym dała księdzu 200 zł bo tyle uważam że wystarcza, a nie 1000 zł , zresztą to nie przejdzie bo mój Tata się nie zgodzi hyhyh |
|
|
|
#1713 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Też tak uważam, że 150-200 zł za godzinę pracy to jest wystarczająco, jednak moja parafia z tego co słyszałam jest droga (Św. Józef) dlatego szukamy innego fajnego kościoła
|
|
|
|
|
#1714 |
|
Raczkowanie
|
My księdzu musimy dać 600 zł + 250 kościelnemu + 350 organiście + zapowiedzi :/
Chcieliśmy w innej parafii, ale cenniki są podobne, a poza tym trzeba by płacić jeszcze naszemu jakiś półślubek :/ |
|
|
|
#1715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo dużo ,krzyczy a kościelnemu czemu aż tyle i czemu w ogóle musicie mu płacić?? U nas się płaci księdzu i organiście + zapowiedzi. |
|
|
|
|
#1716 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tym bardziej że w trakcie ślubu zbierają na ofiarę od gości i ciągną dodatkową kasę mimo że Wy płacicie ponad tysiąc złotych!! kiedy do bierzmowania braliśmy zaświadczenie o chrzcie z innej parafii i ksiądz zażyczył sobie 50zł za podpis na kwitku to mu się wyśmialiśmy w twarz i dostał 15zł.. |
|
|
|
|
#1717 |
|
Zakorzenienie
|
w Kielcach u kapucynów jest chyba faktycznie "co łaska".
|
|
|
|
#1718 |
|
Raczkowanie
|
A jak opłata jest w Katedrze w Kielczach?Ile ksiądz a ile organista?
A kościelny też???????????? A ile się płaci Pani w poradni rodzinnej? |
|
|
|
#1719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam jakoś myślałam o tym w kategoriach, że tak na prawdę koszt ślubu przy kosztach wesela jest nie duży no a głównie chodzi mi jednak o zawarcie małżeństwa a nie samą zabawę po nim. I nie przeszło mi przez myśl, że przepłacam w kościele. |
|
|
|
|
#1720 |
|
Raczkowanie
|
w katedrze jest teraz 700zł plus 200 organista, nic mi nie wiadaomo czy w tym jest koscielny, ale ubieranie koscioła sieę wlicza w cene,
dziewczyny ponawiam pytanie co do jubilera z silnicy, który przniosł się na sienkiewke, gdzie dokladnie to jest?
|
#1721 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=mahoniowa;45204811]a gdzie bierzesz ślub? bo szczerze to mnie ten cennik przeraził! 250 za zapalenie świeczek i przygotowanie klęczników? a 350 organiście za marne przygrywanie to zdecydowanie przesada! ja bym negocjowała stawki..
tym bardziej że w trakcie ślubu zbierają na ofiarę od gości i ciągną dodatkową kasę mimo że Wy płacicie ponad tysiąc złotych!! skoro uważasz, ze kościelny robi mało, to przyjdź- umyj i wypastuj sobie sama podłogę na ślub, wyciąg sobie te klęczniki, wystaw i zapal świece, poustawiaj sobie czytania na ślub, rozłóż sobie sama dywan, a potem mów, że dużo sobie życzy. Przy tym, co wydasz na wesele to śmieszna kwota. Ludzie czasem skrrzypaczce, która zagra dwie, trzy piosenki tyle płacą... Wstyd by mi było dać 2 albo 3 stówy na skrzypaczkę, wywalić 2,5 tys na suknię a potem robić z siebie bidulke przy zapłacie w kościele. Edytowane przez milka777 Czas edycji: 2014-02-18 o 22:52 |
|
|
|
#1722 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=milka777;45217589]
Cytat:
Ja ogólnie uważam że za sam sakrament nie powinno się płacić ale za przygotowanie kościoła: sprzątanie,kwiaty i organista tak. |
|
|
|
|
#1723 |
|
Rozeznanie
|
Ogólnie religia katolicka jest tak cudownie uduchowiona, że nawet fotograf aby otrzymać "łaskę od Boga" na robienie zdjęć w kościele, to musi zapłacić Kurii. Opłacanie organistów i kościelnych - tak. Tysiące wydane na księży- stanowczo nie.
Ale niestety w ciągu najbliższych 10-15 lat nie ma szans na zmiany w tych obyczajach... |
|
|
|
#1724 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Organista za beczenie bierze 350 !!! Muszę iść przed ślubem do niego i poprosić, żeby się postarał, bo normalnie podczas mszy niedzielnej nie da się go słuchać...A kościelny to juz w ogóle przegięcie...Narobi się biedny... U mnie na sląsku cały ślub kosztuje 300 zł !!! Niestety nie możemy tam go wziąc, bo trzeba by gości ciągnąc ponad 200 km, no i w ogóle mieszkamy w Kielcach, więc nawet nie mielibyśmy jak ogarniać spraw ślubnych. ---------- Dopisano o 07:10 ---------- Poprzedni post napisano o 07:07 ---------- Cytat:
Bierzemy ślub w parafii mojego P. - na wiosce zabitej dechami, 50 km od Kielc , jest jeden ksiądz proboszcz i robi co chce :/ I w życiu się nie zgodzę, żeby jeszcze z tacą latał...Niby, że mszę odprawi za te pieniądze. My nie potrzebujemy, żeby się za nas ludzie modlili za kasę, więc żadnego zbierania ofiary nie będzie. |
||
|
|
|
#1725 | |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=milka777;45217589]
Cytat:
|
|
|
|
|
#1726 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny czytuję was hmmm jakieś 2 lata, postanowiłam w końcu się ujawnić mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona
A więc tak:*ślub 12.07.2014 r. w Kościele Św. Andrzeja Boboli w Kostomłotach, *wesele Patver, *fotograf "Fotochwila.eu", *kamerzysta "White Panther Studios", *tort "Dorotka" *sukienka kupiona w Krakowie salon "Madonna" Sposabella zaproszenia wybrane jeszcze nie zamówione; wieszaki ślubne DIY już wiszą oraz kuferek na koperty. Nauki przedmałżeńskie jeszcze przed nami. To by było na tyle.
Edytowane przez czita17 Czas edycji: 2014-02-24 o 14:42 |
|
|
|
#1727 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo naprawdę fajnie kręcą
|
|
|
|
|
#1729 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1730 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje Ci za odpowiedz, wybieram sie własnie wybierac obrączki
|
#1731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisz coś więcej o was i poka suknię
|
|
|
|
|
#1732 |
|
Raczkowanie
|
U mnie w parafii nie wiem ile Ksiądz powie, koleżanka jakiś czas temu dawała 500 zł, 150 dla organisty i chyba tyle...
Dzisiaj kupujemy wódkę bo nikt o podwyższeniu akcyzy nie myślał, a naprawdę jest spora różnica. Np my bierzemy Pana Tadeusza. stara cena - 22,5, nowa - 27 zł do 31!! a kupując ponad 100 butelek to raczej odczuwalna róznica.Na florystke zdecydowaliśmy się na Kwiaciarnię Anna ze Ślichowic (koło kortów). i chyba tyle póki co
Edytowane przez Jagoda_90 Czas edycji: 2014-02-21 o 11:28 |
|
|
|
#1733 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja sobie mogę życzyć i 500 zł za godzinę mojej pracy w weekend i nikt mi nie zabroni. Nie chcesz, to szukaj gdzie indziej. Ale fakt, że często ksiądz życzy sobie dla siebie niemałą kwotę za udzielnie sakramentu, którego z racji swojego powołania odmówić nie może, to rzeczywiście przesada. |
|
|
|
|
#1734 |
|
Zadomowienie
|
Jejku u mnie dopiero opadły emocje związane z zaręczynami a tutaj widzę, że pora się zbierać za przygotowania do ślubu
Wstępna data 30/05/2015 Czy słyszałyście może jakieś opinie o hotelu Magnat w Suchedniowie? Jaki w ogóle hotel mogłybyście polecić? Planujemy ślub na ok.80-90 os. z czego prawie 3/4 będzie przyjezdnych..
|
|
|
|
#1735 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a rezerwowałaś już salę w hotelu, czy między sobą tak ustaliliście? |
|
|
|
|
#1736 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1737 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
niektóre dziewczyny to nie widzą nic poza czubkiem własnego nosa i jeszcze na złość coś robią traktując inną parę jako konkurencję;p
|
|
|
|
|
#1738 |
|
Zadomowienie
|
Na razie między sobą. Za 2 tygodnie planujemy pojechać w moje okolice popatrzeć na sale. Obecnie obydwoje mieszkamy w Warszawie..Oj zaczną się wyprawy!
Niestety mam jedną upatrzoną-wszystko mi się w niej podoba i póki co nie myślę o żadnej innej (oby był jeszcze termin!). Moja przyjaciółka miała zaręczyny parę tygodni przede mną i też planują ślub w 2015 roku Śmiejemy się, że najwyżej zrobimy Ślubne wojny wersja PL
|
|
|
|
#1739 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepiej już zadzwoń i zapytaj czy mają wolny ten termin, żeby później nie było jęku zawodu. Z naszych poszukiwań wiemy, że ciężko było, a terminy się kurczyły z dnia na dzień, tak było z zespołem, jednego dnia cały maj wolny a dosłownie następnego już zajęty 16,23 i 30 maja, na szczęście na nasz 9 maja się ładnie zgrała sala z zespołem ![]() fajnie tak z przyjaciółką sobie planować razem śluby i prześcigać się w pomysłach;] oby to tylko były "pozytywne wojny";p |
|
|
|
|
#1740 |
|
Zadomowienie
|
Póki co są bardzo pozytywne tylko trochę nasze spotkania stały się monotematyczne :P "a myślałaś o sali" "a jaka w końcu długość sukni" "a moja mama to mówi...". Może masz rację. Przedzwonić zawsze mogę
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:00.

).
A z przyszlym mezem bylam juz w hotelu dwie noce przed slubem i tam sie ubieralismy, szykowalismy itd