Wszystko o byciu AU PAIR, part. X - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-17, 23:00   #2851
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X

Cytat:
Napisane przez Niunka_ Pokaż wiadomość
Cześć,

Mam 20 lat, urodziłam się w Niemczech ( chociaż języka dobrze nie znam), ale mieszkam w Polsce. Studiuję zaocznie na I roku. Śledzę wątek od początku ( fiuuu... zajęło mi to sporo czasu ) i zastanawiam się nad wyjazdem do USA ( czy do Australii też są au pair ? ) bądź Niemcy, Anglia. Za bardzo nie wiem jak to wygląda ze studiami, czy mogę wziąć dziekanke jak zaliczę od razu pierwszy semestr ? Mój poziom angielskiego i niemieckiego jest podstawowy - tzn dogadam się wydaję mi się, że bez problemu. Jednak nie jest on dobry... Szukam poprzez stronę www.aupair.pl i nie bardzo wiem jak się tam odnaleźć. W innych wątkach znalazłam mnóstwo innych stron, ale się pogubiłam. Czy mogę zacząć już teraz szukać rodzinki, chociaż wyjechać chciałabym dopiero po drugim semestrze tj. czerwiec/lipiec ? Czy może mi ktoś w pkt napisać co po kolei powinnam zrobić ?

Pozdrawiam Was serdeczenie i naprawdę podziwiam !!!
Mozna byc au pair w Australii, ale nie jezeli jest sie z Polski. Polska nie ma odpowiednich umow wizowych z Australia niestety i praktycznie nie ma mozliwosci wyjechania tam jako au pair - a jezeli juz to jest to wielki wydatek i wielkie ryzyko lamania prawa.

Jezeli jednak masz np niemieckie obywatelstwo to moglabys wyjechac do Australii na working holidays visa. tylko tez nie jest to fajne i proste bo pomijajac koszty przelotow trzeba tez udowodnic ze ma sie na koncie minimum 10 tys zl zeby sie utrzymac na poczatku.

Co do jezyka - ja np znalam angielski b. dobrze, zalezalo mi jedynie na uzyskaniu pewnosci siebie w mowieniu i plynnosci.

Jezeli ma sie jakies podstawy i wiele checi do nauki juz na miejscu - moim zdaniem mozna jechac. Ale nie jest latwo 'przegadac' niektore dzieci nawet z dobra znajomosci jezyka Wiec trzeba sie uczyc i koniec.

Poszukajcie na chomiku czy gdzies ksiazek przygotowujacych do egzaminow IELTS - dobrze sie z nich uczy i na pewno lepiej niz z polskich podrecznikow. I ksiazki z Colloquial English - tez bardziej zyciowe
Stary 2014-02-17, 23:42   #2852
Niunka_
Przyczajenie

Kurcze, jestem nowa na wizaz.pl i nie potrafiłam znaleźć tego wątku z powrotem
Mam obywatelstwo niemieckie i polskie, najbardziej zastanawia mnie ta dziekanka, zarejestuje się na http://www.aupair-world.net/ i zobaczymy co z tego wyniknie Czy któraś z Was była w Austarlii jako au pair?

We recommend you to write your texts in the official language of your host country.

Rozumiem, że mam opisać się w języku angielskim jeśli chciałabym wyjechać do UK ?
Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Niunka_
Czas edycji: 2014-02-18 o 00:02
Niunka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 00:02   #2853
Sunnivaa
Zadomowienie

Hahah, host country - kraj w ktorym CHCESZ byc au pair, czyli pisz po angielsku/niemiecku.
Nie wiem czy znajdziesz kogos tu kto byl au pair w Australii, wiekszosc z nas ma polskie obywatelstwa jednak
Stary 2014-02-18, 01:46   #2854
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Jezeli masz obywatelstwo niemieckie to mozesz aplikowac o working holidays visa i byc au pair w Australii

Mieszkam w Sydney - jezeli potrzeba Ci jakichs informacji dot. wiz czy zycia tutaj - pisz smialo

Co do dziekanki - niestety, dopiero po zaliczeniu 1 roku mozna ubiegac sie o urlop dziekanski.
Stary 2014-02-18, 11:42   #2855
najsi88
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Sunnivaa Pokaż wiadomość
A próbowałaś z nimi rozmawiać? Pogadać z dziećmi by wkładały naczynia do zmywarki? Poprosiła rodziców o zwrot kosztów? Nie tak nachalnie, poważnie, tylko najpierw trzeba chyba było jak zobaczyłaś że dziecko zostawia naczynie to grzecznie powiedzieć żeby włozyło do zmywarki? Ale chyba na to za późno juz. Jak rodzina jest chamska i zarzucają Ci że za dużo mleka pijesz to moze serio się nie nadają...
Ale tak do wszystkich, czasem ciężko o tym pamietać, ale ludzie się przyzwyczajają. Na przykład jak dziecko jest nauczone, że ma wkładać naczynia do zmywarki, ale zauważy ,,testując", że jak zostawi je na blacie to nic sie nie dzieje, to sie nauczy że moze je tak zostawiać - wysiłek mniejszy, efekt ten sam. Dlatego nie ma co dawać sobą pomiatać, drobne przysługi są ok, ale nie jeżeli stają się regularne i męczące... Tak moim osobistym zdaniem, jak kogoś uraziłam to przepraszam i nie wiem jak było w tym przypadku, jak jesteś nieszczęśliwa to uciekaj, bo nie ma co się męczyć..

uwagi nie zwracalam i w tym problem bo sadzilam ,ze to bedzie jednorozowe ,a teraz przez to moge miec pretensje sama do siebie ;/;/

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:
Napisane przez roux666 Pokaż wiadomość
Uu dziewczyny, nie popadajcie w paranoje, nie zmienia sie rodziny z tak blachych powodow! Zadna rodzina nie jest idealna... Niektore rzeczy mozna rozmowa zalatwic.
A dzieci mozna sobie tez ustawic- ja tez tak mialam ze mnie chlopiec traktowal jak sluzaca, ale szybko sie oduczyl i sam wstawial naczynia do zmywarki
No a jesli faktycNie duzo mleka wypijasz to hostka ma racje.

to nie jest popadanie w paranoje i doszukiwanie sie czegos byle by zmienic rodzine, decydujac sie na zostanie au pair wiedzialam z czym to sie je i baralam pod uwage ,ze nie trafie na idealna rodzine bo takich nie ma ,ale jednak mialam nadzieje ,ze trafie do takiej u ktorej bede sie czula komfortowo ,a nie krepowala jesc przy nich bo teraz tak mam jak sa rodzice to jest mi niezrecznie cos wziac bo znowu moga mi uwage zwrocic.

---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
Też uważam, że powinna dzieci bardziej no, jakby sobie wychować czy coś, ale nie uważam, żeby hostka miała rację, że au pair musi sama sobie kupować mleko, jeżeli go dużo pije. Rodzina ma nam zagwarantować wyżywienie i to nie takie byleby przeżyć, a mleko to nie kawior i chyba rodzinka nie powinna go au pair szczędzić.

Zgadzam sie z Toba mleko to nie produkt ,,luksusowy,, ,a pieniadze ktore dostajemy powinny nam starczac na tzw ,,zachcianki,, wiec mleka nie moge do tego zalicza]yc ,a odmawiac sobie sniadania bo za duzo uzywam ich mleka to mega przesada.... no ,ale nie mam wyjscia musze sbie sama kupowac puki nie trafie na jakas inna rodzine , obawiam sie tego ,ze skoro zwrocili mi uwage na mleko to moga w koncu podliczyc za inna podstawowa rzecz......

Edytowane przez najsi88
Czas edycji: 2014-02-18 o 11:43
najsi88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 20:15   #2856
_itsabelle
Rozeznanie

GG do _itsabelle

Dostałam pozytywną odpowiedź ale zaraz zmienili zdanie, bo szukają na 9 miesięcy, eh... Na profilu mają że od 2-6... Ale mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej

✧ to the stars who listen - and the dreams that are answered. ✧
_itsabelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 20:30   #2857
Sunnivaa
Zadomowienie

Chętnie i szybko przyjmę wszelkie przydatne pytania, które można zadać rodzince (Wiecej info na moim blogu, nie bede sie rozpisywać). O czym mogłam nie pomyslec? Czy to passe pytac o kieszonkowe przy pierwszej skype rozmowie?
Stary 2014-02-18, 20:37   #2858
_itsabelle
Rozeznanie

GG do _itsabelle

Cytat:
Chętnie i szybko przyjmę wszelkie przydatne pytania, które można zadać rodzince (Wiecej info na moim blogu, nie bede sie rozpisywać). O czym mogłam nie pomyslec? Czy to passe pytac o kieszonkowe przy pierwszej skype rozmowie?
Ja bym się zapytała o kieszonkowe kiedy rodzinka powiedziałaby mi że są mną zainteresowani bardziej.
A o co możesz zapytać? Hm, może o miejsce ich zamieszkania, jak dzieci najczęściej spędzają dzień, jakie są ich przyzwyczajenia, etc żeby wiedzieli że się nimi interesujesz czy coś

Stary 2014-02-18, 20:52   #2859
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Cytat:
http://majasikora.blogspot.com/2010/...st-family.html Welcome
PaniPedagog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 20:53   #2860
Sunnivaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PaniPedagog Pokaż wiadomość
Widziałam te pytania, całego bloga intesywnie przeglądałam gdy byłam zainteresowana au pair w USA. Juz jestem po rozmowie. Co za emocje, cala sie trzese Musze przestac tak reagować
Stary 2014-02-18, 21:14   #2861
MalinowaMamba
Zakorzenienie

Dostałam dzisiaj pozytywną odpowiedź od rodziny z Francji, otwieram, czytam a tam napisane że niestety nie, bo konieczne jest bym umiała pływać

Czy gdzieś nie potrzebuje umiejętności pływania? Rety
MalinowaMamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 21:17   #2862
Sunnivaa
Zadomowienie

A do czego tak im potrzebna umiejetnosc pływania? Dosyć ciekawy wymóg, ale czasem to naprawde rodzinki mają dziwne oczekiwania
Stary 2014-02-18, 21:20   #2863
MalinowaMamba
Zakorzenienie

Cytat:
A do czego tak im potrzebna umiejetnosc pływania? Dosyć ciekawy wymóg, ale czasem to naprawde rodzinki mają dziwne oczekiwania
Mieszkają nad morzem i 2 razy w tygodniu dziewczynki pływają w morzu (mają 4 i 6 lat). Napisałam że nie potrafię pływać, ale nie ma problemu wejść do wody i się pluskać z dziećmi, bo przecież chyba one nie wypływają nie wiadomo jak daleko tylko przy brzegu sie pluskają, no ale widocznie się myliłam..
Stary 2014-02-18, 21:21   #2864
Sunnivaa
Zadomowienie

W sumie o bezpieczenstwo moze chodzić jak nie ma ratownika a dziewczynki jakieś szalone. Jedna rodzinka depresji nie czyni
Stary 2014-02-18, 21:23   #2865
MalinowaMamba
Zakorzenienie

Ale rodzina zrobiła na mnie generalnie super wrażenie, już sie ucieszyłam że pozytywna odpowiedź, patrzę i...
Stary 2014-02-18, 21:26   #2866
Sunnivaa
Zadomowienie

Lepszy pozytyw z odpowiedzia co nie tak, niz negatyw po kilku wiadomosciach z zadnym wyjasnieniem, to dopiero łamie serce
A mi skype rozmowa chyba calkiem dobrze poszła
Stary 2014-02-18, 21:27   #2867
MalinowaMamba
Zakorzenienie

Cytat:
Lepszy pozytyw z odpowiedzia co nie tak, niz negatyw po kilku wiadomosciach z zadnym wyjasnieniem, to dopiero łamie serce
Trzymam kciuki
Stary 2014-02-18, 21:55   #2868
_itsabelle
Rozeznanie

GG do _itsabelle

Cytat:
mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze

Stary 2014-02-19, 13:03   #2869
karolowanka
Rozeznanie

Chciałabym się zwrócić do tegorocznych maturzystek lub dziewczyn, które w przeszłości wyjechały na summer au pair zaraz po maturze.
Wczoraj dostałam oficjalne, ostateczne zaproszenie od pewnej rodzinki, która bardzo chciałaby przyjąć mnie w te wakacje (). Gdy moi rodzicie o tym usłyszeli i zdali sobie sprawę z tego, że moje plany wyjazdu były w 100% na serio, zdębieli.
W skrócie: są przeciwni, z miliona różnych powodów.

O ile jednak mogłabym rozwiać ich wątpliwości co do samego programu au pair, to zastanawiam się co z aplikacją na studia.
Jak wiadomo, wyniki dostajemy na koniec czerwca. W dzisiejszych czasach rejestracja na studia jest w większości przypadków elektroniczna, można zgłaszać się do połowy lipca, wtedy następuje rekrutacja i zazwyczaj pod koniec lipca trzeba zanieść dokumenty na uczelnie.
W teorii wygląda to łatwo, ale co, jeżeli (tutaj do głosu dochodzą moi kochani, wspierający, motywujący rodzice) nie dostanę się tam, gdzie chciałam i będę musiała wziąć udział w dodatkowej rekrutacji? Czy w ogóle da się wtedy zrobić coś jeszcze, oprócz zaciskania kciuków za dostanie się na wybrane uczelnie z list rezerwowych?

Jak Wy to planujecie rozwiązać/rozwiązałyście?
Bardzo proszę o pomoc, bo na prawdę nie widzi mi się siedzenie w Polsce do końca lipca tylko ze względu na aplikację na studia.

Edytowane przez karolowanka
Czas edycji: 2014-02-19 o 17:09
karolowanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-19, 15:05   #2870
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

jesli chodzi o kwestie rodzicow, to w jednym z watkow byl taki problem i duzo o tym pisalysmy, jak rozmawiac z rodzicami, co im powiedziec i w jakos sposob ich przekonac,a takze pomoc zrozumiec nasza decyzje.

A Twoi rodzice nie zgadzaja sie ze wzgledu na studia, czy ogolnie boja sie o Ciebie ..?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood
roux666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-19, 15:06   #2871
MUTD
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karolowanka Pokaż wiadomość
Chciałabym się zwrócić do tegorocznych maturzystek lub dziewczyn, które w przeszłości wyjechały na summer au pair zaraz po maturze.
Wczoraj jednak dostałam oficjalne, ostateczne zaproszenie od pewnej rodzinki, która bardzo chciałaby przyjąć mnie w te wakacje (). Gdy moi rodzicie o tym usłyszeli i zdali sobie sprawę z tego, że moje plany wyjazdu były w 100% na serio, zdębieli.
W skrócie: są przeciwni, z miliona różnych powodów.

O ile jednak mogłabym rozwiać ich wątpliwości co do samego programu au pair, to zastanawiam się co z aplikacją na studia.
Jak wiadomo, wyniki dostajemy na koniec czerwca. W dzisiejszych czasach rejestracja na studia jest w większości przypadków elektroniczna, można zgłaszać się do połowy lipca, wtedy następuje rekrutacja i zazwyczaj pod koniec lipca trzeba zanieść dokumenty na uczelnie.
W teorii wygląda to łatwo, ale co, jeżeli (tutaj do głosu dochodzą moi kochani, wspierający, motywujący rodzice) nie dostanę się tam, gdzie chciałam i będę musiała wziąć udział w dodatkowej rekrutacji? Czy w ogóle da się wtedy zrobić coś jeszcze, oprócz zaciskania kciuków za dostanie się na wybrane uczelnie z list rezerwowych?

Jak Wy to planujecie rozwiązać/rozwiązałyście?
Bardzo proszę o pomoc, bo na prawdę nie widzi mi się siedzenie w Polsce do końca lipca tylko ze względu na aplikację na studia.
Biorąc udział w dodatkowej rekrutacji najczęściej też załatwiasz wszystko drogą elektroniczną. Na większości uczelni jest tak, że gdy w końcu się dostaniesz to Twoje dokumenty mogą dostarczyć, np. rodzice. Potrzebne jest do tego specjalne upoważnienie, które możesz napisać sama albo załatwić u notariusza. Najlepiej napisz maila na wybraną uczelnie i zapytaj się, jak to wygląda, gdy sama nie możesz dostarczyć dokumentów. Powinno to rozwiać Twoje wątpliwości

PS Ja właśnie tak miałam. Byłam wtedy w Anglii, dostałam się z którejś listy na uczelnie, wcześniej już przygotowałam wszystkie dokumenty do złożenia+upowaznienie i mama po prostu zawiozła to na uczelnie

Edytowane przez MUTD
Czas edycji: 2014-02-19 o 15:07
MUTD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-19, 16:54   #2872
thePhantom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MalinowaMamba Pokaż wiadomość
Ale rodzina zrobiła na mnie generalnie super wrażenie, już sie ucieszyłam że pozytywna odpowiedź, patrzę i...
rany, aż przypomina mi się ten czas marzec-maj rok temu, maniakalne odświeżanie i zaglądanie na apw, i ten mini zawał gdy pojawiała się nowa wiadomosc..
dół - luty 2015

Była Au pair - Niemcy 2013
thePhantom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-19, 16:55   #2873
karolowanka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez roux666 Pokaż wiadomość
A Twoi rodzice nie zgadzaja sie ze wzgledu na studia, czy ogolnie boja sie o Ciebie ..?
Podejrzewam, że nie zgadzają się, bo uważają, że nie będę w stanie podołać takiemu zadaniu. Niestety, są takim typem rodziców, którzy do 30. roku życia najchętniej zamknęli by mnie w domu i wypuszczali tylko pod nadzorem. Zdaję sobie sprawę z tego, z czym wiąże się ten wyjazd, ale oni i tak mi nie wierzą.
Ta wymówka z dostaniem się na studia to chyba tylko wymówka, bo gdy zapytałam, co by powiedzieli, gdybym wyjechała dopiero w sierpniu (oczywiście czysto hipotetycznie), to znaleźli milion innych powodów.

MUTD dzięki Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. W takim razie napiszę emaile do wybranych uczelni i zobaczę jaka jest na prawdę sytuacja, bo moi rodzice zdecydowanie dramatyzują
karolowanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-19, 17:10   #2874
MUTD
Rozeznanie

Nie przejmuj się, pewnie większość rodziców tak reaguje, zwłaszcza że jesteśmy takie młode u mnie tata przed długi czas nie chciał się zgodzić, też wątpił, że wytrzymam no i "pewnie to są jacyś oszuści, nigdzie nie jedziesz", ale ja dalej szłam w zaparte dopiero przekonał się do nich, jak gadałam z nimi na skypie, zobaczył, że to są normalni, fajni ludzie i wtedy trochę odpuścił więc może u Ciebie też to zadziała? zaangażuj rodziców przy następnej rozmowie! U mnie np. mama siedziała i machała z tyłu, uśmiechała się, wytłumaczyłam im, że bardzo chciałaby ich poznać, ale nie potrafi nic powiedzieć po angielsku oprócz hello Później hostka powiedziała, że to dla nich wiele znaczyło i widziała, że poważnie do tego podchodzę, że przedstawiłam im rodziców i w ogole, no i rodzice też się przekonali jejku, to były czasy, aż ze łzami wspominam
Stary 2014-02-19, 17:27   #2875
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Ooo bardzo fajny pomysl, MUTD!!

FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood
roux666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-19, 17:35   #2876
MalinowaMamba
Zakorzenienie

Ja kolejne 2 negatywy i coś nie widzę dzisiaj żadnych fajnych nowych rodzin

MUTD, ja właśnie chcę wyjechać jako summer aupair i od października zacząć studia. Ojciec był z początku przeciwny, ale ja jestem uparta i ostatnio z nim rozmawiałam. Powiedziałam mu że i tak już jestem pełnoletnia i nie potrzebuje jego zgody na wyjazd i przyznał mi rację że za mnie życia nie przeżyje

Edytowane przez MalinowaMamba
Czas edycji: 2014-02-19 o 17:36
Stary 2014-02-19, 17:40   #2877
Tinn_
Raczkowanie

Moi rodzice nawet nie sądzą, że ja to na poważnie biorę Poszukiwania rodzinki idą trochę opornie, mało kto mi odpisuje albo czyta. Ale z drugiej strony negatywa dostałam póki co tylko z Australi haha
Wciąż pełna nadziei..
Tinn_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-19, 18:25   #2878
_itsabelle
Rozeznanie

GG do _itsabelle

u mnie było tak, że mama szukała milion powodów dla których miałabym nie jechać, a tata powiedział że jeśli chcę jechać to mogę i w końcu ją przekonał
Ale jak na razie moje wiadomości odczytały 2 rodzinki i żadnej odpowiedzi...

Stary 2014-02-19, 19:23   #2879
MUTD
Rozeznanie

nie martwcie się, ja szukałam jakoś od marca, zaraz od początku, a znalazłam dopiero w połowie, nawet już bardziej pod koniec maja czasem to zajmuje trochę czasu, to fakt! i ja szukalam przede wszystkim nie tylko w easyfind, ale w tej ogolnej wyszukiwarce no i grupy na fb, też warto sobie ogarnąć
Stary 2014-02-19, 19:52   #2880
Sunnivaa
Zadomowienie

Wczoraj się mnie właśnie zapytała rodzinka kiedy chcę podjąć decyzję i uświadomiłam sobie że nie mam pojęcia. Chciałabym tak koniec marca/początek kwietnia żebym juz miała pewną rodzinkę, ale jak będzie to nie wiem. Kwiecień to nauka do matur, potem matury wiec wolałabym wtedy sobie tak nie zaprzątać głowy
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości