|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczeń - luty 2013 (XIV) Roczkowania ciąg dalszy!
Cytat:
![]() Minie. Oskar się tak zachowuje jak ma gorszy dzień. Wtedy można mu gwiazdkę z nieba ściągnąć - i tak strzeli focha ![]() Zaraz coś wstawie ale muszę iść pizzę wyjąć (Gusseppe na mnie czeka
|
|
#4142 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Super, że na rehabilitacji lepiej, może szybciej skończycie jak ćwiczenia będą efektywne Mała chciałabyś wyjechać czy jedna wolałabyś zostać w kraju? Nancy Kubusiowi kiedyś oczko ropiało często, prawda? Przeszło już? Marsi mam nadzieję, że to przejściowe kłopoty i się ułoży wszystko |
|
|
|
|
#4143 |
|
Zakorzenienie
|
hje
![]() nawijko To chyba taki etap, przetrwac trzeba, chociaz mnie latwo mowic, bo jest mi niemal obcy. Musze pochwalic tz. Codziennie wraca pozno z pracy i wiecie, co? Wczoraj sam z siebe wrocil duzo wczesniej, bo Yae miala urodziny. Kochany! |
|
|
|
#4144 |
|
Zakorzenienie
|
Mała, tylko że Pola tak ma od dwóch miesięcy, tak długo by miała gorszy humor?
|
|
|
|
#4145 | |
|
Zadomowienie
|
Hejo
Nasz maluch też chory, próbowałam leczyć syropkiem ale skończyło się antybiotykiem. T. wyprowadzi mnie z równowagi swoimi lękami, każe mi dziecko leczyć tylko maścią majerankową i ogólnie idziemy do lekarza i słuchamy go źle, nie idziemy źle i taka gadka... Któraś (przepraszam, nie pamiętam ) pytała o CHICCO Multiway EVO- No niezły wózek- super się składa, ma dosyć duże koła i przede wszystkim jest dużo miejsca dla malucha!!!! I wzdłuż i wszerz. Chociaż mnie osobiście rozwaliła różnica pomiędzy parasolką a normalnym wózkiem-teraz klekoczemy jak wózek sklepowy ale cóż, coś za coś![]() Cytat:
![]() Spóźnione życzenia urodzinowe dla Yae, Antosia, Kubusia i aktualne dla Oliwki Dużo buziaków, rośnijcie zdrowe!!Ostatnio była dyskusja nt. syropków z fedispiri coś tam. Wyobraźcie sobie, że moja t. narobiła rabanu jak rejtan żebym nie dawała bo jest napisane, że niewskazane poniżej 2 r.ż...... TŻ mi rzucił wyzwanie przysiadowe, więc już od 16 dni robię te przysiady i powiem Wam różnica jest taka: w pierwszy dzień nie mogłam zrobić na raz 20 przysiadów, dziś robię 140 za jednym zamachem można powiedzieć z palcem w nosie Te dylematy dziecko praca mnie dobijają Cieszę się, że nie mamy takich zobowiązań że musiałabym wrócić do pracy. Z drugiej strony przez to nie mamy swojego mieszkania więc tak czy tak jest niefajnie. Szczerzę Wam współczuję Debrah- mój Maluch też nie jest łakomczuchem. Jak czytam co jedzą inne roczne dzieci to łąpię się za głowę, gdzie moje dziecko takie menu? Neti: Antonjo super kawaler
Edytowane przez meduzza Czas edycji: 2014-02-19 o 14:45 |
|
|
|
|
#4146 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4147 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#4148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szklanka-chciałabym zostać w kraju
|
|
#4149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
doszliscie? ![]() ogladalam ten filmik z K. na kolanach-kawalieros caly czas przesylal buziaczki w trakcie trwania filmu
|
|
|
|
|
#4150 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() meduzko zdrowka dla Julianki nawijko high five! Moja taka sama lobuziara Super, ze Kuba zaczyna lubic rahabilitacje marsi oby problemy w pracy szybko minely
|
|
#4151 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4152 |
|
Zakorzenienie
|
Wspomniana przeze mnie wczorajsza ława
![]() Wlazł i bawił się świetnie ![]() O mamuniu... Ale się najadłam
|
#4153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślicie, że moja córka taka nie jest? Ogólnie to urocze i pogodne dziecko, ale jest taka jak wszystkie Co ja robię? Na pewno nigdy nie zostawię dziecka samego w takim momencie - uważam za błąd wychodzenie z pokoju. Nauczy się, że płacze to się reaguje? I bardzo dobrze! Od tego jest płacz. Ale są różne rodzaje reakcji. Nie chodzi o dawanie zawsze czego maluch chce - bo będzie płakał. Nie. Ale o towarzyszenie dziecku kiedy się zmaga z emocją - nawet jeśli nie jesteśmy w stanie od razu go uspokoić- trudno. Ale jesteśmy przy dziecku i dostaje sygnał "jestem" zamiast "płaczesz to wychodzę". Imo - najgorszym co można zrobić jest wyjście z pomieszczenia - to jest kara za wyrażanie emocji. A to uważam za bardzo duży błąd. Zwłaszcza, że my nie mówimy o nastolatku, który może " na złość mamie odmrozić sobie uszy" a o niemowlaku. Który nie wie jak i dlaczego. A mama jest dla niego podstawą bezpieczeństwa. Ja - jeżeli to jest coś co mogę dać dziecku - pod nadzorem : to pokazuję jej to. Ale pod kontrolą - uważam, że zakazany owoc nie będzie pokusą, jeśli pozwolę zobaczyć - przy mnie. I już np jeśli chce do rączki telefon to sobie siada i czeka aż zdjęcia będę włączać Czasem krzyczy jak rozmawiam przez telefon bo chce go do ręki - ale nie dostaje po prostu. Zajmuję ją czymś innym./ Potrafi mi już ten telefon oddać jak poproszę - a kiedyś by się z nim schowała pod dywan ![]() Jeśli to jest coś czego nie chcę dać i nie dam : to odwracam uwagę, zabieram z pomieszczenia, chowam daną rzecz. Jeśli histerioza jest - wg mnie - bez powodu - to zawsze tłumaczę sobie, że dziecko powód ten na pewno ma. Przytulam, ponosze chwilę, nawet jak płacze i stęka i chcę się wyrwać bo np umyśliła sobie, że będzie wyrzucać rzeczy z komody. Zabieram stamtąd, zagaduję, opowiadam. Rzucanie się dziecka - albo bym zostawiła tak jak jest - ale będąc w pokoju!, albo złapałabym ją w mocnym uścisku, nie puszczając przez chwilę (trzeba zejść na podłogę do poziomu dziecka!). Bardzo dobrze działa dawanie dziecku zadań. Chciała coś, nie mogła dostać, jest na granicy histerii - mówię "chodź, rozwiesimy pranie, na pewno sobie bez ciebie tak dobrze nie poradzę" - i już - zmiana emocji, biegnie zadowolona do łazienki i podaje mi skarpetki po jednej do rozwieszenia ![]() Dzieci uwielbiają wyznaczanie zadań, uczestniczenie w czynnościach domowych - angażujcie je w to. Niech mają swoją ścierkę do wycierania, zamykają wam pralkę, podają rzeczy. Dla nich to świetna zabawa! i sposób na nudę, a mama może zrobić coś w domu. A jeśli jest dzień, że wszystko nie tak - to cóż, przetrzymać. Iść na spacer, zjeść sobie coś dobrego, na drzemce dziecka "porobić nic" - bez sprzętania i tak dalej. Wyjść na spacer jeśli wyje w domu. Ale nigdy nie zostawiać samego.Zawsze potem jest lepszy dzień Nawijko : to minie, Kuba jest zafascynowany poruszaniem. Aczkolwiek co do wywalania z półek : to już tylko zabezpieczenia kupić trzeba - to chyba nie mija
Edytowane przez Debrah Czas edycji: 2014-02-19 o 15:25 |
|
|
|
|
#4154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4155 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję. Buziak duży!
![]() Aha i jeszcze: jeśli będzie sytuacja, z którą nie potraficie sobie poradzić ( a będzie, na pewno) to warto sobie powiedzieć.. : "skoro to dla mnie takie trudne to jakie to musi być ogromnie trudne dla mojego małego człowieka?" - on nie ma mechanizmów radzenia sobie - jeszcze. To uwalnia od poczucia winy pt "jestem złą mamą!" i uzbraja w empatię. Łatwiej spojrzeć empatycznie na bezbronnego malucha, niż na "manipulującego diabełka". |
|
|
|
#4156 |
|
Zadomowienie
|
Debrah
Przeczytalam jak zawsze z zapartym tchem i wielka przyjemnoscia Mala
02.10.2010 - Gabi 18.01.2013 - Lili Edytowane przez ania13.03 Czas edycji: 2014-02-19 o 15:44 |
|
|
|
#4157 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Próbuję Was nadrobić
![]() Cytat:
![]() pogrubione - pięknie nazwane... Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Tyle nadrabiania Blanka ma dla mnie inne zajęcie ![]() Wpadnę później
|
|||||
|
|
|
#4158 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na razie Daria właśnie uskutecznia drugą drzemkę ![]() Ale przynajmniej mogę spokojnie zjeść obiad. Co za marudę dziś mam chyba kolejne zęby idą. Znów jest płacz, wieszanie się na moje nogi i nawet kroku nie mogę zrobić.Cytat:
za rehabilitacjeAle masz łobuza w domu a na fotkach taki aniołek ![]() Co do mieszkania- doskonale Cię rozumiem.... już mam dosyć tej "naszej" kawalerki. Coraz mniej miejsca mamy masakra normalnie Cytat:
Cytat:
dla mężaCytat:
za przysiady.A co do drugiego. Ja pracuję, tż też i co? Nie mamy swojego mieszkania i tak szybko nie będziemy mieć ![]() Cytat:
![]() doszliśmy ![]() Cytat:
o mamuniu jak on tam wlazł
Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym. Edytowane przez s i l v e r Czas edycji: 2014-02-19 o 16:02 |
|||||||
|
|
|
#4159 | |
|
Zakorzenienie
|
Debrah, super napisane!
![]() Co do tego pomagania... dziś Daria płakała (nie wiadomo o co ), taka bez humorku była. To jej mówię "chodź pościągamy pranie razem bo już suche jest". Najpierw mnie obserwowała co robię i po chwili uradowana przydreptała do mnie i pomagała mi ![]() Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4160 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tylko, ze mentalnosc inna, oni bardzo obowiazkowi sa Cytat:
sprobuje ponadrabiac troche nie ma mnie bo siostra na ferie przyjechala i wiecie co jestem taka szczesliwa znowu jestesmy razem |
||
|
|
|
#4161 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Blanka wzięła mnie za rękę, zaprowadziła do swojego pokoju i zaczęła płakać przed łóżeczkiem. Więc włożyłam Ją do środka, a Ona przekręciła się na boczek i zamknęła oczka.
Troszkę późno na drzemke, ale chyba odsypia noc. Więc byłyśmy u lekarza rano, lekarz nic nie widzi, żadnej choroby, mówi, że zęby bo strasznie dziąsła spuchniete - całe dziąsła. więc jak to Wy mowicie "idzie nam kilka zębów na raz". Ja nie umiem tego ocenic. Ale dziękuję, że pytasz ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Tak jak pisałam wyżej, na szczęście nie ma już wysokiej gorączki, dochodzi do 38st .Cytat:
![]() Cytat:
![]() Uwielbiam makarony A d... rośnie
|
||||||
|
|
|
#4162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzieci bardzo długo będą się na to "nabierać" lubią się czuć potrzebne i specjalnie traktowane, lubią być ważne. A nie "idź nie przeszkadzaj" bo ja muszę "coś tam". Chodźmy razem |
|
|
|
|
#4163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla tż ![]() Cytat:
![]() a co do przysiadów to hje zgadzam się w pełni z Debrah , odchodząc kiedy płacze pokazujesz jej, że nie ma sensu płakać, bo i tak nie zareagujesz... szklanko tak ropiały nam ale na szczęście już jest ok ![]() ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- silver cudna jest
|
||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4164 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie ile tu starszych ludzi przychodz na basen
i aerobik codziennie jest w wodzie nikt sie nie wstydzi maluch duzy grubu chudy starszy mlodszy fajnie tak kurcze u nas rzadko bo daleko mialam na basen ale nie widywalam starszych osob tylko wiecie pod prysznicem baba sie rozebrala ca z siostra ucieklysmy glupio tak nam bylo jak ktos gola dupa swiecil bezwstydnicy jedni |
|
|
|
#4165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super że siostra przyjechała ---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- Bokeh, 7 marca wracam do pracy... i potem pewnie nie będzie już czasu... może się spotkamy w jakiś dzień?? Mogłabym przyjechać z Darią pobawiłyby się razem z Hanią
|
|
#4166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jak jest ciężko,w dodatku w domu nie miałabym już w ogóle z kim pogadać-bo rodzice to zupełnie inny świat,nie rozumieją mnie ,dlatego wsparcie mam tylko w M. Ale nie wiem czy będzie inne wyjście żeby sie w końcu stąd wyprowadzić-a tak bardzo nam się marzy własny kącik,swoje gniazdko,spokój.... Wiecie ile ja w domu nerwów trace? O to,że palą papierosy,wszędzie cuchnie ten dym którego ja nie znosze (poza tym Oskar,na którego już nie zważają). A to toaleta zajęta jak ja chce skorzystać, a to zlew akurat zajęty itd. itd. To wszystko zbiera sie do kupy i czasami na prawde mam ochotę powiedzieć rodzicom że nie cierpie z nimi mieszkać i że najchętniej przy najbliższej możliwości poszłabym w jasną cholerę byleby tylko już na nich nie patrzeć-nie znosić ich zasad.Co do Oskara- na fotel wszedł,a potem siup na ławe
|
|
#4167 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko zasnęło o 15.40 i dalej śpi
to baaaaaaaardzo niepodobne do niej
|
#4168 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4169 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale jak będzie trzeb to albo to albo szelki zakupięCytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
i super, że polubił rehabCytat:
Cytat:
|
|
#4170 |
|
Zadomowienie
|
a i jeszcze bylismy u lekarza
bo skonczylismy brac zelazo mialo byc badanie krwi ale lekarz zajrzal Jej w oczka obejrzal i powiedziala ze jest juz ok bo widzi ze dno oka nie jest czerwone usteczka sa takie jakie byc powinny cera lepsza i ze nie trzeba badac krwi jesli chcemy to mozemy ale jakby to byla jeego corka to by nie badal bo szkoda zeby dziecko plakalo zszokował mnie trochę a i szczepic chcial pytal czy wszyscy jestesmi zdrowi? czy nic nam nie jest, osłuchał Ją przez bluzeczkę my pow ze kaszle troche i kicha czsami to przepisal syropek kazal dawac przez 10 dni i wrocic to zaszczepimyale wiecie co ja pojde i jednak powiem ze chce zrobic badanie krwi |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:13.

ale muszę iść pizzę wyjąć (Gusseppe na mnie czeka

) pytała o CHICCO Multiway EVO- No niezły wózek- super się składa, ma dosyć duże koła i przede wszystkim jest dużo miejsca dla malucha!!!! I wzdłuż i wszerz. Chociaż mnie osobiście rozwaliła różnica pomiędzy parasolką a normalnym wózkiem-teraz klekoczemy jak wózek sklepowy ale cóż, coś za coś
Cieszę się, że nie mamy takich zobowiązań że musiałabym wrócić do pracy. Z drugiej strony przez to nie mamy swojego mieszkania więc tak czy tak jest niefajnie. Szczerzę Wam współczuję 

dla teściów - przykre to cholernie taka znieczulica...
chyba kolejne zęby idą. Znów jest płacz, wieszanie się na moje nogi i nawet kroku nie mogę zrobić.
odrywa listwy, kątowniki, itp.
my pow ze kaszle troche i kicha czsami to przepisal syropek kazal dawac przez 10 dni i wrocic to zaszczepimy