|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku | |||
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 5,71% |
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy |
2 | 5,71% |
Mamusie sierpień 2014 ! |
10 | 28,57% |
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują |
1 | 2,86% |
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki |
4 | 11,43% |
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach |
0 | 0% |
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy |
4 | 11,43% |
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! |
12 | 34,29% |
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3031 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie sierpień 2014
Czesc Dziewczyny!
wstyd sie przyznac ale podgladam Was niemal od poczatku ale jakos braklo mi odwagi zeby napisac ![]() ![]() ![]() ![]() Mam nadzieje ze przyjmiecie mnie do swojej paczki, wyczytalam tu mnostwo ciekawych i przydatnych rzeczy za co dziekuje ![]()
#3032 |
Zadomowienie
|
Ale mnie spanie wzięło - zaraz chyba usnę na siedząco. A muszę jeszcze trochę rzeczy poprasować przed jutrzejszym wyjazdem. W ogóle to mam tyle rzeczy do prasowania że chyba się z tym nie ogarnę do dnia porodu. Mąż zrobi w domu wszystko oprócz prasowania i już nie chcę na niego naciskać bo naprawdę dba o dom gdy źle się czuję. I tak się zastanawiałam że zaproponuję bezrobotnej bratowej żeby mi poprasowała bo narzeka na brak pieniędzy. Tylko nie wiem jaka kwotę zaproponować żeby się nie poczuła urażona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3033 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Rozumiem to że do tej pory wolałaś się nie odzywać ale teraz jak już się przełamałaś to napisz nam coś o sobie. Na kiedy masz termin? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3034 |
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o spacerówki, to ja polecam cybex calisto. Swietnej jakości. Widzę, że od 4 lat zmienił się trochę wygląd. Ja miałam w kolorze złotego brązu. Czeka na nowego lokatora. Za to muszę kupić gondolę na pierwsze 8 m-cy.
http://cybex-online.com/pl/pushchairs |
![]() ![]() |
![]() |
#3035 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do brzuszka to widac go juz duzo wczesniej niz przy pierwszej ciazy, jestem 1 kg na +, ciuchy na szczescie mam od Siostry, i jakas resztke swoich, dzieki za linka do strony z ciazowym outletem- zamowilam 3 bluzki, reszta jakos mi nie spasowala stylem ![]() Ruchow nie czuje jeszcze ![]() ![]() AAA zapomnialam, nie mam polskich znakow na klawiaturze tak wiec sorki za pisownie ![]() Dziewczyny czy Wy tez jestescie tak rozkojarzone w ciazy? Ja jestem zakrecona jak hulahop, w 1 bylo to samo, a po porodzie to juz w ogole szkoda gadac ![]() ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- AAA wiem co mialam napisac jeszcze ![]() ![]() Mysle ze dziecko w brzuchu slyszy a nawet jestem pewna, pamietam ze pod koniec ciazy nie moglam chodzic do kina bo bylo za glosno, jak byla jakas glosniejsza akcja moj Tomek skakal w brzuch jak szalony i musialam brac dodatkowe okrycie na brzuch, w koncu bylo to tak meczace ze zreyzygnowalismy z kina ( a mielismy darmowe bilety z pracy TZ-ta ![]()
![]() |
#3036 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() też obawiam się letnich upałów i tego jak mogę się czuć. Co do kina to bardzo często coś oglądamy i nie myślałam że może być za głośno. Skoro tak to koncert Metallicy 11 lipca odpada ![]() ---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Skoro dziś było coś o koncertach to mam taką ciekawostkę: Moje dziecko jest z dwóch seksów: 1 lub 2 listopada, a to oznacza że koncertowa atmosfera chyba tu pomogła, bo udało się albo przed, albo po koncercie Nickelback ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3037 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ale masz rację, że nasze dzieci same zdecydują kiedy będą chciały wyjść ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do tego co słyszy dziecko to czytałam ostatnio na ten temat tutaj http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...szy_35896.html "Słuch płodu To najlepiej zbadany przez naukowców zmysł płodu. Jeszcze w latach 80. podręczniki pediatrii podawały, że płód i noworodek nie słyszą. Tymczasem niektórzy badacze uważają, że płód może odbierać bodźce dźwiękowe już w 16., a nawet w 14. tygodniu ciąży. Jest to o tyle zdumiewające, że aparat słuchowy i ośrodek słuchu w mózgu wykształcają się w pełni dopiero w 24. tygodniu. Jednak naukowcy twierdzą, że na początku malec odbiera dźwięki przez skórę – płyn owodniowy przewodzi fale dźwiękowe, które są odbierane przez odpowiednie receptory na skórze. Co płód słyszy? Przede wszystkim to, co jest najbliżej – bicie twojego serca, przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, odgłosy dobiegające z jelit i żołądka. Słyszy też dźwięki spoza twojego ciała – głosy, muzykę, hałas – ale gorzej, bo wytwarzane przez nie fale dźwiękowe są odbijane lub wytłumiane przez twoją skórę i ubranie (dlatego puszczając dziecku muzykę, przykładaj słuchawki bezpośrednio do nagiego brzucha). Ulubionym zaś dźwiękiem malca jest twój głos, który słyszy on na dwa sposoby – fale dźwiękowe z twoich ust docierają do niego przez powietrze, a poza tym drgania przechodzące przez twoje ciało, gdy mówisz, skutecznie przenoszą twój głos do uszu dziecka. Płód reaguje na dźwięki zmianą aktywności ruchowej i czynności serca. Gdy słyszy dźwięki głośne i gwałtowne, częstość skurczów serca zwiększa się, a gdy łagodne – maleje. Badacze wyciągają stąd wniosek, że hałaśliwe odgłosy wywołują u płodu stres i reakcję obronną – przyspieszone bicie serca oznacza lęk i chęć ucieczki."
Edytowane przez twin--maid Czas edycji: 2014-02-19 o 15:10 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3038 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Mowi ze nie chce zadnego braciszka, ze go wyrzuci na smieci ![]() ![]() Mysle ze nie ma co rezygnowac z takiego koncertu ![]() A jesli chodzi o pogode..tak sobie mysdle ze jak ta zima nie przypomina zimy...to moze lato tey bedzie takie lightowe ![]() ![]()
![]() |
#3039 |
Zadomowienie
|
asix86, nie martw się kochana nie jesteś sama.. ja mam wizytę 5 marca i już mi gin powiedział że nie będzie usg. Sama doszłam do tego że w ( oczywiście tylko w nfz) to dlatego że na jedną ciąże przypada tylko 3-4 usg więc wiem że lipnie to wygląda, ale jak to kiedyś pisałam że i tak teraz w tych czasach mamy się dobrze bo kiedyś nie usg i nasze mamy tylko z informacji lekarza wiedziały że z maluszkiem ok itd.
Thefall nie dziwie się że masz za każdym razem usg ![]() ![]() asix86 mogłaś się spytać ile kosztuje jeśli chcesz usg, ciekawe co by ci powiedział. Bo jedni mówią że tu chodzi o to że nie ma potrzeby by ciągle robić usg o lekarz sam badając umie stwierdzić czy z dzidzią jest ok a drudzy odpowiadają sumę (jeśli chcą naprawdę zarobić ![]() M_aria no możliwe że się przydadzą leginsy.. mam w mieście H&M ale nie wiem czy mają tam dział dla ciężarnych ale dziękuję za radę ![]() pentuerka widujesz się z ginką co 2 tygodnie? Pozazdrościć ![]() h4linka ale jeśli ja wierząca (ale nie w kościół ![]() ![]() ![]() UmiZUmi aleś gdzie tam.. w wodzisławiu nic a nic nie ma .. niby na necie znalazłam kilka adresów ale niestety już nie istnieją te sklepy ![]() Dziękuję ![]() ![]() ![]() Dołączam do pytania Optymistki bo też po 20 tygodniu chce zmienić lekarza ![]() ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- mamamarta2010 jejku twój syn naprawdę ci tak powiedział? że wyrzuci do śmieci ![]() na pewno zmieni zdanie jak go zobaczy i będzie go chciał tylko dla siebie ![]()
![]() |
#3040 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mam jeszcze jedno pytanie do Was..czy Wy tez macie tak strasznie przesuszona skore na ciele?? Ja niedlugo zwariuje, jak sie nie posmaruje balsamem czy maslem do ciala, to tak mnie swedzi skora-zwlaszcza nogi ze moge sie powstrzymac ![]() ![]()
![]() |
#3041 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=Mamamarta2010
Mam jeszcze jedno pytanie do Was..czy Wy tez macie tak strasznie przesuszona skore na ciele?? Ja niedlugo zwariuje, jak sie nie posmaruje balsamem czy maslem do ciala, to tak mnie swedzi skora-zwlaszcza nogi ze moge sie powstrzymac ![]() ![]() Tak, mam bardzo przesuszoną skórę, ale zimą to u mnie normalne. Jak nie posmaruje to dzieje sie tak jak u Ciebie. Codziennie całą się smaruje, a no włosy odżywka. ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- [QUOTE=Angels2708;45228474]asix86, nie martw się kochana nie pentuerka widujesz się z ginką co 2 tygodnie? Pozazdrościć ![]() Tak, kazał mi przychodzić co 2 tygodnie, zlecał mi dużo badań. Na ostatniej wizycie stwierdził, super idziemy zgodnie z planem, wszystko posprawdzane na ten etap. Dał mi skierowanie na usg połówkowe, ale zaznaczył, że ma być skończozny 20 tyc i na koleją morfologię i mocz. Widzimy się tym razem za miesiąc. Nie badał mi tym razem szyjki, powiedział, że daruje bo wyniki są dobre. Generalnie czuję się bardzo zadbana i dopilnowana przez niego. |
![]() ![]() |
![]() |
#3042 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ciesze sie ze z malenstwem juz dobrze ![]() ---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- ktoras z was pisala tutaj o chrzcinach ja uwazam ze nie ma co robic pod innych ludzi wazne jest to w jakim przekonaniu my zyjemy a nie rodzina w okol tak samo wiem ze mojego chlopaka mama bedzie sie wtracac w to ze nasze dziecko zanim pojdzie do szkoly bedzie mowilo po polsku dopiero w szkole nauczy sie niemieckiego bo malym dziecia to latwo przychodzi ona swojego mlodszego syna nie nauczyla i nawet z babcia nie moze porozmawiac bo mowi tylko po niemiecku ja sobie nie wyobrazam ze moje dziecko nie bedzie moglo pogadac z moja mama i reszta rodziny ja to i tak po ciuchu licze ze jeszcze zamieszkamy w polsce ale akurat moj nie chce o tym slyszec |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3043 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z tym koncertem to ryzyko kupować bilety bo termin ostatnio wyszedł mi na 29 lipca, a jeśli maleństwo zechce wyjść wcześniej to kasa przepadnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3044 |
Zakorzenienie
|
Ja slucham piosenek z lat 80,90 a przede wszystkim uwielbiam rock, ale teraz uszy mnie bola wiec przestalam sluchac
tak ciagnie mnie do slodkiego ze az sie boje ile przytyje ![]() a to silniejsze ode mnie ![]() np. po ogorkach prawie po wszystkim wymiotuje a po slodyczach nigdy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3045 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3046 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3047 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zawsze może później zrezygnować i nie korzystać z pozostałych sakramentów lub w ogóle z przynależności do kościoła. Edytowane przez M_aria Czas edycji: 2014-02-19 o 16:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3048 |
Rozeznanie
|
Mamamarta2010 synek pewnie zmieni zdanie, jak Maleństwo się urodzi
![]() u mnie też sahara na ciele. Codziennie wieczorem wsmarowuję w całe ciało oliwkę, w buzię krem, inaczej wszystko swędzi. Zawsze miałam skłonności do przesuszeń, ale krem na buzię codziennie 2razy, a balsam na ciało to tak raz, dwa w tygodniu kiedyś starczało. Teraz codziennie oliwka, a w dzień i tak czasem swędzi i muszę się balsamować. Krem na dłonie obowiązkowo po każdym myciu rąk.
#3049 | |
Zadomowienie
|
[QUOTE=pentuerka;45228726]Tak, mam bardzo przesuszoną skórę, ale zimą to u mnie normalne. Jak nie posmaruje to dzieje sie tak jak u Ciebie. Codziennie całą się smaruje, a no włosy odżywka.
---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Cytat:
zaczarowanadlaniego też na twoim miejscu wolałabym mieszkać w pl bo tak wiesz inaczej, u siebie itd. mnie ostatnio to tylko brzuszek i piersi swędzą ale to pewnie przez to że coś rośnie :P ![]() ![]() ![]() Kiedyś wyczytałam że sucha skórą w taką porę to przez ciepło z kaloryferów hm.. więc coś chyba w tym jest. ---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- czy ktoś się orientuję czy do chrzcin dziecka jest potrzebne bierzmowanie rodziców?
![]() ![]() |
![]() |
#3050 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie jest powiedziane, że dziecko MUSI mieć jakąś wiarę. Ateizm jest coraz powszechniejszy. Ja z własnego doświadczenia byłam jedynym dzieckiem w szkole (matko ile to było lat temu) i nie siedziałam w świetlicy bo jakotakiej szkoła nie posiadała. Siedziałam normalnie z resztą klasy ale byłam wyłączona z lekcji, słuchałam muzykę z walkmana, odrabiałam lekcje, rysowałam. I okres komunijny przeszedł mi jakoś bokiem. Nawet nie wiedziałam, że reszta klasy do niej podchodzi. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3051 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
i witam wszystkie nowe mamusie!!! ja jak na razie 2.5 kg na plus chociaż na początku to 2 kg na minus wiec w sumie to wychodzi ze tylko 0,5 kg przytyłam a jestem w 16 tyg i 6 dni. niestety ruchów jeszcze nie czuje i zazdroszczę dziewczyna które już czują nie mogę się doczekać, czasem wydaje mi się ze to już ale dopóki porządnie nie będzie kopać to nie będę gdybać. pisaliście o leginsach z H&M ja kupiłam i naprawdę są super polecam Edytowane przez pati1078 Czas edycji: 2014-02-19 o 19:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3052 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Tak w ogóle to cześć wszystkim ![]() ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
Witaj w naszym gronie ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Sama sie nad ciuszkami dla siebie zastanawiam, aby coś kupić, ale myślę że poczekam az się przestanę w ubrania mieścić , na razie... ze spodniami nie mam problemu, bo rzadko w nich chodziłam, ja preferuje leginsy sa najwygodniejsze ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3053 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ja chodze prywatne i na NFZ i mam dwie książeczki. ;-) różnią sie trochę a wyniki badan możesz przeciez pokazać nowemu lekarzowi. Cytat:
witaj teraz będzie juz tylko dobrze ;-) Cytat:
rozkojazona jestem strasznie, wiecie co ostatnio zrobilam. Podczas zakupów chcialam zapłacić karta, ekspedientka do mnie proszę pin a ja zamiast go wbic podalam jej cały;-) [QUOTE=Angels2708;45229506] Cytat:
Tak do chrztu dziecka potrzebny jest sakrament bierzmowania. Cytat:
A na mixy tez mam ochotę łosoś wędzony a potem Nutella ;-) pycha Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3054 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3055 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Muszę się przejść do H&M ![]() ![]() Cytat:
Jeśli chodzi o koncerty, to usłyszałam to od jednej osoby - prowadzącej fitness dla ciężarnych. Kobieta jest bardzo kompetentna, ukończyła kursy (szwedzką szkołę rodzenia). Ale jeśli chciałabym się wybrać na koncert to jeszcze bym o tym poczytała/zapytała lekarza. Może jednak można ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mam wrażenie, że mój Gin był inny jak chodziłam do niego "za kasę do ręki" niż na abonament zdrowotny. Wizyty wydają mi się krótsze. Już nie wiem, czy to ja się czepiam, czy rzeczywiście coś jest na rzeczy ![]() Zastanawiam się trochę nad zmianą lekarza ![]()
![]() |
#3056 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moj gin nikomu czesto nie zaleca robic, taki ma styl ![]() Kolejne bedzie połówkowe Jak rozmawiałam z nim o tym że przezierność karkową w złej pozycji mierzono bo inaczej sie nie dalo (Dzidź się mocno ruszał) i czy mam powtorzyc to usg to powiedzial ze tylko gdybym ewentualnie planowala amniopunkcje. Gdyby bylo cos nie tak to nawet w przyblizonej pozycji lekarz by zobaczyl (certyfikowany to genetycznego). Choc czasem mam zastrzezenia to ufam mu i wiem ze wie lepiej ode mnie. Jak nie czujesz sie ze swoim komfortowo to zmien. Ja mimo dojazdow chce nadal do niego chodzic. Szukanie gina tu na miejscu to dramat. kazdy polecany przyjmuje tylko prywatnie ok 130zł/wizyta szokkkkkk Edytowane przez Optymistka26 Czas edycji: 2014-02-19 o 23:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3057 |
Wtajemniczenie
|
No ja place za wizytę bez usg 150 zl .
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#3058 |
Zakorzenienie
|
Ja sie szczerze przyznam, z tym usg mam zagwozdke
![]() ![]() W Polsce zdaje sie zupełnie inaczej wyglada prowadzenie ciąży... ![]() Ja dżinsy ciążowe kupowałam tez w H&M, są trochę na wyrost, ale chodzi sie w nich wygodnie. Za to stanik nowy muszę kupić jak nic. |
![]() ![]() |
![]() |
#3059 |
Zakorzenienie
|
Ja chodzę prywatnie i płacę 200 zł za wizytę, za usg genetyczne płaciłam 250 ale leżałam tam z pół godziny, zanim się małe ułożyło, może dlatego. Mam usg na każdej wizycie (co 3-4 tygodnie) i nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej. Właśnie dziś mam wizytę wieczorem
![]() ![]() Co do spodni ciążowych, to mam z h&m czarne taki cieńszy jeans z szeroką gumą w pasie (nie ma guzików, suwaka, nic) i są baardzo wygodne, mogłyby tylko mieć szlufki na pasek bo bez tego trochę zjeżdżają z tyłka i trzeba je ciągle podciągać ![]() Drugie mam z allegro używane za cztery dychy razem z dostawą ![]() Kupiłam też jedne na allegro nowe, z tym panelem na brzuszek też właśnie rozmiar większe, ale są zdecydowanie za luźne, przez ten panel normalna część spodni kończy się trochę niżej niż zwykle, pewnie przy większym brzuchu się to sprawdzi ale teraz się jeszcze nie nadają, wszystko wisi i spada ze mnie. Też kosztowały 80 zł. 200 zł za spodnie na parę miesięcy to bym w życiu nie dała ![]() ![]()
#3060 |
Zakorzenienie
|
To sobie, Gosia, wyobraź ze bywa inaczej
![]() W ogóle ciąże mi prowadzi położna, u lekarza prowadzącego ( rodzinny, nie ginekolog) tylko 3 wizyty, i w ogóle bez większej spiny, zakładają z góry ze z tobą i ciąża wszystko jest OK. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.