|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy styczeń - luty 2013 (XIV) Roczkowania ciąg dalszy!
dzień dobry
![]() jestem nieprzytomna;p od 6 walczyłam Hanią żeby jeszcze przysnęła choć na chwilę ![]() wczoraj znajomi wieczorem przyszli, Hania zasnęła po 7 przy mleku, o 8 się obudziła, usłyszała głosy i do salonu bawić się ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() 3 albo 1 ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Debrah jesteś bardzo mądrą kobietą ![]() ![]()
![]() |
#4262 |
Zakorzenienie
|
debrah zerknij do tego linka. Moze to jest sposob na zachecenie Amelki do jedzenia:
http://matome.naver.jp/m/odai/2138433945917870001 W Japonii jest zwyczaj na roczek, by przywiazac dziecku do plecow zawiniatko z "ciastkami" ryzowymi i zeby w ten sposob przeszlo pare krokow. Ma to uchronic dziecko od glodu w przyszlosci. |
![]() ![]() |
![]() |
#4263 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A do tego co pogrubiłam, wczoraj po pracy mówię: Chodź poszukamy gdzie sa mamy papcie, gdzie sa misie na nogi (mam takie papcie miśki) a ona mnie za rączkę i idziemy do sypialni w "mój" kąt i pokazuje mi plauszkiem moje papcie i yyyyyy ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mnie boli ucho jak Oliwka pokazuje gdzie mam ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Cytat:
Cytat:
Boszzz, ja tylko 2 ![]()
![]() |
#4264 |
Zakorzenienie
|
neti bo mi wczoraj nie zacytowało :/
jak byliśmy u pediatry to od razu powiedziała, że te plamy na policzkach to azs i pyta, czy Kuba ma problemy z wypróżnianiem(zaparcia, prężenie przy kupce, krew w stolcu, śluz) i nawracające infekcje dróg oddechowych, powiedziała, że to wszystko idzie w parze z azs...Ale z racji tego, że u nas brak tych problemów to nie drążyłam tematu... |
![]() ![]() |
![]() |
#4265 | ||||
Zakorzenienie
|
Tak tak na roczek
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#4266 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() wstałam z takim bólem głowy, że mi się wszystkiego odechciewa, a tu i obiad i dom i..... DAWID ![]() właśnie chodzi z butelką po wodzie Kubuś Play. Wczoraj wyciągnął mojej siostrze z plecaka i pić pić.Umyłam i nalałam mu jego wody i wyduldał wsio. W kwestii histeriozy. Odwracam uwagę. Histerię w sklepie zaliczylismy jak go TZ wsadził w traktorek bujany a później go z niego wyciągnął ![]() ![]() Hmhm co na obiad robicie? ![]() Że dzieci są wszędzie, to wiem... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4267 |
Wtajemniczenie
|
![]() silver, elllmi - ale super dzieciaczki drepczą ![]() mała - ja bym zeszła na zawał...że też ten stolik się nie przewrócił jak on tak na krawędzi usiadł nie pierdutło tylko specjalnie położyli żeby jelonki sobie obgryzały ![]() O ludzie Ty tak późno chodzisz spać i wstajesz o 5? Ja bym była nieprzytomna i takich głupot w pracy bym narobiła że bym się nie wypłaciła do końca życia ![]() ![]() Co do noszenia to Igor ogólnie jest bardzo samodzielny, potrafi naprawde długo zająć się zabawą czy książeczką. Często jednak potrzebuje pobawić się czy "poczytać" ze mną. Wtedy ja niezależnie co robię to to zostawiam i zajmuję się Igorem. Obowiązki domowe nie zając. A jak będziemy bez obiadu czy w nieposprzątanym mieszkaniu to nikomu krzywda się nie stanie. Naprawdę nie chciałabym dopuścić do sytuacji że dziecko będzie miało świadomość że gotowanie, sprzątanie czy cokolwiek innego jest wazniejsze od niego, od tego że on w tym momencie mi przynosi książeczkę i chce ze mną oglądać czy też od tego że chce się powspinać po mnie i pobawić się w "a ku ku". Czasem też ewidentnie chce żebym go wzięła na ręce, podnosi je do góry. Biorę wtedy zawsze, poprzytula się, pochodzę po mieszkaniu z nim, lubi widzieć coś z mojej perspektywy. Dziecko jest ciekawe jak świat wygląda z wysokości mamy czy taty. Nie widzę w tym nic złego. Nie może być tak że dziecko będzie myślało że to coś złego że chce na ręce do mamy. Igor domaga się różnych rzeczy raczej krzykiem niż płaczem. Staram się być konsekwentna i jak czegoś nie można to nie można. Pokrzyczy chwilę i przestaje a ja staram się odwrócić jego uwagę. Tak było np. z piekarnikiem. Kiedy włączałam piekarnik to strasznie go ciągnęło do niego. I mimo że coś się piecze w 200 stopniach np. to szyba jest ciepła a nie gorąca ale nie pozwalałam mu tam podchodzić. Mówiłam że nie wolno, zabierałam go gdzieś indziej. Oczywiście że krzyczał i biegł znowu tam ale moja konsekwencja spowodowała że teraz jak coś wstawię do piekarnika to trzyma się na odległość 3 kroków, pokazuje paluszkiem na piekarnik i mówi "zi". Już nie krzyczy, nie dotyka. ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- że też Ci jeszcze Dawid nie pościągał tych kwiatków z parapetu ![]() aaaaa zapomniałam, dla mnie 3 ewentualnie 1
#4268 |
Zakorzenienie
|
A to już były akcje, jak chce do łóżeczka to odsuwam. Na noc w ogóle przysuwam łóżeczko do naszego łóżka. I sorry za bajzel. Tzn to jest bałagan jeszcze,bajzel to jest już np teraz, a to dopiero początek dnia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4270 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nic nie robisz źle, taki Ci się trafił "egzemplarz", wiem że Cię to stresuje ale prędzej czy później będzie jeść, a póki karmisz to niem a większego problemu bo z głodu nie umrze ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4271 |
Zakorzenienie
|
Właśnie był obchod nasz lekarz i w sobotę powie nam kiedy wychodzimy a więc jeszcze długo w szpitalu
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4272 |
Zakorzenienie
|
Cześć.
Yellow: wiesz, to bardzo smutne jakie masz relacje z rodziną, ale wiesz co? polecam ci spotkanie z terapeutą - w takich, przepraszam cię, toksycznych relacjach tym trudniej przecina się pępowinę. Potrzeba ci czegoś co się wzmocni, upewni. Radzisz sobie świetnie, ale pewnie bardzo dużo cię to emocjonalnie kosztuje. Niestety, rysuje mi się taki obraz Twojej rodziny który mówi : dostajesz wsparcie i akceptację kiedy zachowujesz się tak jak MY TEGO CHCEMY. A wszelki sprzeciw powoduje odrzucenie. Nigdy, odkąd masz syna nie napisałaś, że dostałaś wsparcie, że zwyczajnie ktoś się O CIEBIE ZATROSZCZYŁ, jeśli chodzi o Twoją rodzinę. Za to nagminnie jesteś sprowadzana do parteru jako mama. Nóż mi się w kieszeni otwiera jak to czytam. I Twoja babcia - takich głupot uczy twoje dziecko, że eh..ręce opadają normalnie.. a to tylko dla własnego kaprysu. Sz;lag by mnie trafił gdyby nikt nie respektował mojego zdania w kwestii opieki nad dzieckiem. Chyba bym zerwała kontakt. Ale to łatwo powiedzieć - bo - sama miewam problem z większą asertywnością gdy chodzi o bliskich - a poza tym kwestia praktyczna - czasem musisz wyjść i nie masz z kim dziecka zostawić. Tulę!! |
![]() ![]() |
![]() |
#4273 | |
Zakorzenienie
|
Ania, zapomniałam Ci odpisać ostatnio a propos wózka! - Wg mnie jest super. Lekki, skrętny, łatwo się składa (jednym machnięciem bez użycia siły) - i tak samo rozkłada, fajnie się go prowadzi, wg mnie jest bardzo stabilny.
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Może za mało się żalę na ten temat, ale ja już przywykłam i to jest dla mnie codzienność. Mam tylko nadzieję, ze przyjdzie taki dzień, kiedy mała po prostu zacznie jeść... Może w wakacje? Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2014-02-20 o 09:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4274 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam jak znowu tak zrozumiałaś ![]() ![]() ![]() ![]() mea culpa! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4275 | |||||
Zadomowienie
|
Dziecko śpi to można się chwilę zrelaksować
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4276 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Dziewczyny za rady odnośnie kiecy. Planowałam tą trzecią właśnie, ale ostatnio zakupiłam dzinsową i fajnie w niej Mała wygląda. Wezmę obie bo nie wiadomo co sięnam przydarzy. Tą środkową to w niedziele ciuchamy
![]() Takie mam refleksje: -współczuję nocnych tugez, u mnie coś takiego tylko przy zębach było, nawet jak jest 6 pobudek to: smoczke, jedzenie, picie, przekręcenie na bok, ewentualnie mokra pielucha-zmiana i śpimy dalej. Co prawda pobudki między 5 a 6, żadko do 7 dociągamy ale za to od 20 nie mam dziecka. -zauważyłam że większość nie ma ochraniaczy w łóżeczku, z czego to wynika?? I jeszcze co moze być Oliwce, przed o po drzemakch pokłada się w wózku, prztula przytulaka, pieluszkę, leży spokojnie,tak samo przed kąpaniem wieczornym. Co ona sie tak uspokoiła, ma tak od niedzieli?? A jeszcze - w wannie siedzi praktycznie cały czas z myjką w buzi, moczy ją,wkłada do buzi, ciumka i się śmieje ![]()
#4277 | |||
Zakorzenienie
|
Hello,
ta noc to horror, moje dziecko to nie Leos a laleczka Chucky ![]() ktoś mi podmieniło mojego kochanego chłopczyka mój syn nie zmrużył dziś oka przez całą noc myślałam,że oszalejemy, bo w pierwszej chwili bałam się ,ze to moze uszy a on po prstu nie chcial spac u siebie w łóżeczku dopki bralam na ręce,lulalam tuliłam było ok, każda próba odłożenia kończyła się krzykiem, wrzaskiem poddałąm się... o 6 rano, wzięłam go do siebie i spaliśmy do 7.40 ech.....jesteśmy z mężem nieprzytomni a Chucky nadal nie podmieniony- skopał mojego teścia ![]() ![]() biegnie po domu i rozwala wszystko co ma na swojej drodze od 13 lat jestem matką i to pierwsza taka moja noc w życiu ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
dopoki widzę próbe nabijania na widelec, smakowanie i próbowanie wszystkiego to ok ale jak widzę,że zaczyna rzucać jedzeniem, rozmazywać to wiem,ze jest to zabawa i kończymy to od razu no i czasem tak jest że obiadek to tylko 3 kęsy ale czasem jest tak,żę wsio wrąbie Cytat:
myślę,że może być tak jak mówisz a Ty w jaki sposób karmisz Oliwkę? masz jakieś obserwacje kiedy je chętniej itp? ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Hope- Daduś boski ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4278 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wiecie jaka ze mnei matka oszustka? Przy mojej Oliwce jak ona je obiad nie można jeść nic innego bo wtedy na swoje ma szczękościsk. Wczoraj na obiad placki ziemniaczane z gulaszem, Młoda przyszła w trakcie jedzenia obiadu przez Olwikę noi Oli już sowjego nie. No to nałozyłam sobie, obok placka pacnęłam jej obiadek i tak z mojego talerza, myślac że je moje jadła swoje. Dodawałam jej tylko mięsko i sos, placka nie dawał z tego względu że mocno pieprzowy był no i tłusty ![]()
![]() |
#4279 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do uspokojenia - dzieci się zmieniają. Tak jak Yae np - nagle zasypia sama w dzień. Chyba nie ma powodu do zmartwienia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
marsi trzymaj sie ![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Wlasnie ifwka Yae to przewaznie "szogun", ale od kilku dni zdarza jej sie wyciszyc, samej polozyc, przyjsc sie przytulic, usiasc z misiem; dzieci nam dorastaja |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4282 |
Zadomowienie
|
Hej kochane
![]() Dzisiejsza nocka super, spanie od 20:30 do 9 z jedna tylko pobudka na uu o 5 ![]() ![]() ![]() hope swietny Dadol ![]() ![]() Ifwka jak dla mnie 3 ![]() ![]() Dziewczyny, widzialam, ze byla wczoraj mowa o histerii u dzieci - moja Gabi byla w tym mistrzynia ![]() ![]() ![]()
#4283 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() U nas nocka ok. Tż ma dziś wolne, Daria właśnie drzemie a jak się obudzi to na spacerek idziemy ![]() Ciągle myślę o powrocie do pracy i już mam nawet sny z tym związane ![]() Zazdrościmy ![]() Yellow, masakra jakaś. Podziwiam Cię! Świetnie sobie radzisz! Jestem wspaniałą mamusią. A na Twoją rodzinkę brak słów....... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() masz w szafkach tak pusto czy Dadol wyrzucił wszystko?? ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ja też kocham takie drobne gesty ![]()
![]() |
#4284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do zabawy jedzeniem : jak zaczyna rzucać to wiem że z jedzenia nici i przerywam posiłek. Tylko zdaniem mojej mamy zabawą jedzeniem jest to, że w ogóle dostaje coś w krzesełku co ma w zamyśle jeść SAMA, RĘKAMi. A ja nie bardzo to rozumiem, kiedyś i tak trzeba będzie przestać karmić i dziecko nauczyć jeść samodzielnie, więc i tak narobi wtedy syfu.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4285 |
Zakorzenienie
|
Debrah, ale Ty mnie nie przepraszaj
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4286 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4287 |
Zadomowienie
|
#4288 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No mam nadzieję ze to taki etap zaczynamy. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#4289 | |
Zakorzenienie
|
Marsi, współczuję nocki
Cytat:
![]()
![]() |
#4290 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mam wrażenie że inne dzieci na oddziale takie grzeczne są a mój szogun dokazuje na całego ale to tylko oznaką zdrowia ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:31.