Mamy styczeń - luty 2013 (XIV) Roczkowania ciąg dalszy! - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-20, 10:42   #4291
BlackSanctum
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczeń - luty 2013 (XIV) Roczkowania ciąg dalszy!

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
woli słodkie czy słone smaki? możesz wymienić ulubione rzeczy?
a jak podejmuje temat samodzielnego jedzenia widelcem? ile razy dostaje mm?
I słodkie, i słone, nie ma reguły. Je: jogurty (naturalny też), kaszki, serki, chleb z masłem, ser żółty, czasem szynkę (dwa gryzki), czasem skubnie gryzek jakiegoś obiadu. Zjada rosół i zupy na nim, ale sam wywar, bez dodatków. Bułkę zje... Jakiś rozmemlany owoc też... Warzyw niet. I to jest wszystko. Do tego jakieś oczywistości, typu chrupki kuku, herbatniki, sucharki.

Widelcem? Nie używamy. Samodzielnie? Nie ma takiej opcji, żeby jadła samodzielnie widelcem - sorry, ale to jeszcze nie ten etap jedzenia... Kaszki ani rosołu nie zje widelcem. Ani niczego innego z tych rzeczy, które jej mogę podać. Używamy łyżek, no to wie, jak się ich używa, ale jak jej daję, to się bawi. Muszę ją karmić, czasem się broni, machając łapkami na wszystkie strony...

Mm je maks 4 razy na dobę po 150ml. Większej porcji raczej nie zje, choć czasem się zdarzy, ale to czasem, że wciągnie 180.

Ja u nas nie widzę rozwiązania. Ona się broni. Jak już mi się uda wcisnąć jej do buzi kawałek mięska czy czegoś innego, to wypluwa i koniec tematu.

Edytowane przez BlackSanctum
Czas edycji: 2014-02-20 o 10:45
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 10:49   #4292
pstryczek84
Zakorzenienie

Hejka!
Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

Że dzieci są wszędzie, to wiem...

Ifwka - jak dla mnie 1

Cytat:
Napisane przez mikakrolikowa Pokaż wiadomość
Właśnie był obchod nasz lekarz i w sobotę powie nam kiedy wychodzimy a więc jeszcze długo w szpitalu

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
o kurcze, buziaki!!!!
dacie rade!

Yellow, Debrah - masakra

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 10:52   #4293
ania13.03
Zadomowienie

Black to co opisalas to jakbym o mojej czytala, tyle, ze my na uu i Lili lubi warzywa ( zielone - groszek, brokuly, fasolke ) . No i czasem ma taki dzien, ze zje calkiem sporo np. jajecznicy a zeby bylo zabawniej to na drugi dzien juz jajecznica jest bleee Nie ma reguly, przy takich maluszkach trzeba caly czas myslec i kombinowac

Mika trzymajcie sie kochani

18.01.2013 - Lili

Edytowane przez ania13.03
Czas edycji: 2014-02-20 o 10:56
ania13.03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 10:57   #4294
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość
Black to co opisalas to jakbym o mojej czytala, tyle, ze my na uu i Lili lubi warzywa ( zielone - groszek, brokuly, fasolke ) . No i czasem ma taki dzien, ze zje calkiem sporo np. jajecznicy a zeby bylo zabawniej to na drugi dzien juz jajecznica jest bleee Nie ma reguly, przy takich maluszkach trzeba caly czas myslec i kombinowac

Jajecznica, chciałabym...

Zrezygnowałam z jajek. Dwa razy weszły, zakamuflowane w serku, a potem "hejt" i już nie chciała jeść takiej mieszanki... Kupiłam suszone morele, moczę co noc jedną i daję rano w kaszce.
Stary 2014-02-20, 11:00   #4295
pstryczek84
Zakorzenienie

Black - podlaczam sie po pyt bo chyba nie zauwazylas... o jakim wozku pisalas?

Stary 2014-02-20, 11:01   #4296
ania13.03
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Jajecznica, chciałabym...

Zrezygnowałam z jajek. Dwa razy weszły, zakamuflowane w serku, a potem "hejt" i już nie chciała jeść takiej mieszanki... Kupiłam suszone morele, moczę co noc jedną i daję rano w kaszce.
A w zurku lub barszczu czerwonym nie da rady troszke przemycic?

18.01.2013 - Lili
Stary 2014-02-20, 11:03   #4297
BlackSanctum
Zakorzenienie

No nie widziałam - o tym, który ostatnio (1,5 tygodnia temu) kupiłam... Pokazywałam go tutaj, tzn wklejałam link. Babystart Ria 3. http://www.argos.co.uk/static/Produc...er/9064865.htm

Ania, jak ona poczuje żółtko, to jedzenie się kończy. Ja naprawdę próbowałam już wszystkiego. I jakieś wymyślne jajeczniczki robiłam, i na parze, i w mm, i wszędzie. Królewna jest tak wyczulona, że najmniejszy kawalątek znajdzie...

Edytowane przez BlackSanctum
Czas edycji: 2014-02-20 o 11:07

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-20, 11:12   #4298
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
No nie widziałam - o tym, który ostatnio (1,5 tygodnia temu) kupiłam... Pokazywałam go tutaj, tzn wklejałam link. Babystart Ria 3. http://www.argos.co.uk/static/Produc...er/9064865.htm
pamietam ze kupilas tylko nie pamietalam nazwy... mowisz ze luxio?

Stary 2014-02-20, 11:14   #4299
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
pamietam ze kupilas tylko nie pamietalam nazwy... mowisz ze luxio?
Wiesz co, wygląda fajnie. Na razie testowałam go tylko raz, na zakupach w centrum handlowym, ale fajnie się go prowadziło i jest w nim tyle miejsca, że małej jest bardzo wygodnie. I wszystko sobie ogląda. Nie wiem, czy solidny i czy trwały, ale z wyglądu i (na razie) w kwestii wygody jest super.
Stary 2014-02-20, 11:36   #4300
ania13.03
Zadomowienie

Cytat:

Ania, jak ona poczuje żółtko, to jedzenie się kończy. Ja naprawdę próbowałam już wszystkiego. I jakieś wymyślne jajeczniczki robiłam, i na parze, i w mm, i wszędzie. Królewna jest tak wyczulona, że najmniejszy kawalątek znajdzie...
Widocznie nie lubi jajek i tyle, w takim razie nie ma sensu jej zmuszac. Bez jajek na szczescie da sie zyc
A jeszcze przypomnial mi sie taki przepis: https://wizaz.pl/kulinaria/przepis,3...o-5-7-miesiacu probowalas? Mozna dodac ulubione owoce

Moja miesa jako tako tez nie je ale widze, ze chodzi bardziej o konsystencje, nie o smak, bo takie porzadnie rozgotowane w sosie do spaghetti zje

18.01.2013 - Lili
Stary 2014-02-20, 11:46   #4301
misiaeel
Wtajemniczenie

Black fajny ten wózek

hope Dadol jak zawsze rozbraja
u mnie dzisiaj żurek

insolito kochany Mąż

Ifwka my nigdy ochraniacza nie mieliśmy, te sznureczki za krókie były. no i chciałam widzieć Małą. tzn był na samym początku przez chwilę ale zaraz zdjęłam. a myjką też się bawi w kąpieli i pije tą wodę

marsi współczuję nocki:/

silver, ania brawa za nockę!

mika mam nadzieję, ze Was jednak zaraz wypuszczą

dzisiaj w ddtvn o szczepionkach mówili- http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,...ie,114282.html

Aniołki[*][*]25.01.2012

Edytowane przez misiaeel
Czas edycji: 2014-02-20 o 11:47
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-20, 11:46   #4302
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
I słodkie, i słone, nie ma reguły. Je: jogurty (naturalny też), kaszki, serki, chleb z masłem, ser żółty, czasem szynkę (dwa gryzki), czasem skubnie gryzek jakiegoś obiadu. Zjada rosół i zupy na nim, ale sam wywar, bez dodatków. Bułkę zje... Jakiś rozmemlany owoc też... Warzyw niet. I to jest wszystko. Do tego jakieś oczywistości, typu chrupki kuku, herbatniki, sucharki.

Widelcem? Nie używamy. Samodzielnie? Nie ma takiej opcji, żeby jadła samodzielnie widelcem - sorry, ale to jeszcze nie ten etap jedzenia... Kaszki ani rosołu nie zje widelcem. Ani niczego innego z tych rzeczy, które jej mogę podać. Używamy łyżek, no to wie, jak się ich używa, ale jak jej daję, to się bawi. Muszę ją karmić, czasem się broni, machając łapkami na wszystkie strony...

Mm je maks 4 razy na dobę po 150ml. Większej porcji raczej nie zje, choć czasem się zdarzy, ale to czasem, że wciągnie 180.

Ja u nas nie widzę rozwiązania. Ona się broni. Jak już mi się uda wcisnąć jej do buzi kawałek mięska czy czegoś innego, to wypluwa i koniec tematu.
pogrubione - to samo
Oliwia je więcej niż moja -m ale problem jest ten sam - jeśli dziecko nie chce - to nie zje. Za chiny ludowe.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 12:12   #4303
sarah67
Zadomowienie

Cytat:
Kochane podaje nasz KRS
Należy w pit wpisać
KRS 0000037904
W rubryce informacje uzupełniające -cel szczegółowy 1% podaj:
23318 Królikowski Julian Tadeusz oraz należy zaznaczyć pole wyrażam zgodę

Info naradzie dlavwas czekamy na zatwierdzony apel z fundacji to wtedy wam wyśle w pdf i będziecie mogły rozeslac jeśli oczywiście macie ochotę
Buzi dla was uciekam spać mam nadzieję że jutro nasz ostatni dzień szpitalu
koniecznie
czekamy

Marsi
Zdrówka dla Leosia

Postanowilam, ze bede chodzic 2 razy w tygodniu na basen,
brzuch mam wiekszy niz po ciazy

Marsi albo inne Dziewczyny moze wiedza a te interwaly,
Marsi kiedys wstawialas to ja sobie przekopiowałam, ze skoki na skakance szybko pozniej przysiady itd. a ja czytalam, ze to chodzi o 1 rodzaj cwiczen, ze np skacze na skakance albo plywalam na basenie, i teraz nie wiem jak np. 2 dlugosci basenu po malu, 2 dlugosci w max tempie i tak w koloko? czy jak? no i ja tylko żabką bo pisali, ze jak szybko to kraulem a ja nie umiem.

A moze macie jakies linki? bo na necie tego duzo ale wiecie laicy tez wstawiaja a nie chce sobie zrobic krzywdy

a no i kolana juz mi wysiadaja, u mnie to niestety rodzinne, macie jakies rady?
sarah67 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 12:20   #4304
misiaeel
Wtajemniczenie

a meneq wczoraj u nas byli znajomi, miałam otwartego fb i wypatrzyli zdjęcie Yae. jak im powiedziałam, że One praktycznie w tym samym wieku to nie uwierzyli (chodzi o włosy). stawiali, że ma koło 3 lat no bo jak to Hania taka łysa a tu tyle włosów

Aniołki[*][*]25.01.2012
Stary 2014-02-20, 12:29   #4305
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
dzisiaj w ddtvn o szczepionkach mówili- http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,...ie,114282.html
fajna ta lekarka...
natomiast co o tej mamy to mam pewne zastrzezenia. skoro wiedziala ze dziecko nie jest do konca zdrowe, pokasluje to po kiego ciorta szla na szczepienie? rodzic jest podstawowym lekarzem swojego dziecka!!! to ona miala ta corke "24/dobe" przy sobie - lekarz 3 minuty. skoro osluchowo czysto, przy nim nie kaszlala to i racja ze nie widzial podstaw do odroczenia szczepienia.
skoro widze ze z dzieckiem jest cos nie tak to na szczepienie nie ide...

Stary 2014-02-20, 12:32   #4306
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Cytat:
Hejka!

Ifwka - jak dla mnie 1

o kurcze, buziaki!!!!
dacie rade!

Yellow, Debrah - masakra

Cytat:

Cytat:
Black fajny ten wózek

hope Dadol jak zawsze rozbraja
u mnie dzisiaj żurek

insolito kochany Mąż

Ifwka my nigdy ochraniacza nie mieliśmy, te sznureczki za krókie były. no i chciałam widzieć Małą. tzn był na samym początku przez chwilę ale zaraz zdjęłam. a myjką też się bawi w kąpieli i pije tą wodę

marsi współczuję nocki:/

silver, ania brawa za nockę!

mika mam nadzieję, ze Was jednak zaraz wypuszczą

mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 12:34   #4307
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość

Podpinam się, co polecacie ale w jakiejś "normalnej" cenie.

Boszzz, ja tylko 2

Buty? deichmann, seria bobbie shoes. To ok. 50-60zł, nieco droższe elefanten - BARDZO fajne, 100-130zł najczęściej. ALe ja np. Agatce w promocji kupiłam za 49zł sandały trekkingowe, a nie za 130

Cytat:

Powiem Wam że osobiście nie widziałam dziecka takiego kładacego się po podłodze w markecie ale ja mam takie wyopbrażenie że jeżeli jest to moje dziecko to biore pod pachę i wychodze ze sklepu. Moja bratanica- diabełek duzo dotyka i oglada w sklepie ale później odkłada na półkę albo pyta czy to bierzemy...zero problemu.
to samo robiłam, fakt, Agatka mało histeriozy robiła, ale jeśli już to pod pachę i do domu dziecko

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

wstałam z takim bólem głowy, że mi się wszystkiego odechciewa, a tu i obiad i dom i..... DAWID
właśnie chodzi z butelką po wodzie Kubuś Play. Wczoraj wyciągnął mojej siostrze z plecaka i pić pić.Umyłam i nalałam mu jego wody i wyduldał wsio.
W kwestii histeriozy. Odwracam uwagę. Histerię w sklepie zaliczylismy jak go TZ wsadził w traktorek bujany a później go z niego wyciągnął Darł się na cały real i tak, ludzie od razu patrzą jak na idiotów. A niech patrzą.. Dziecie wytulone bardzo i bezwzględnie do wyjścia. Oddaliliśmy się od traktorka to i płakać przestał.
Hmhm co na obiad robicie?

Że dzieci są wszędzie, to wiem...
cudny jest

Cytat:
Właśnie był obchod nasz lekarz i w sobotę powie nam kiedy wychodzimy a więc jeszcze długo w szpitalu

ehhhh, ale może lepiej dłużej i zdrowym wyjść

Cytat:

Czuję się czasem zapomniana i pominięta w tej kwestii na forum... Nikt nie zwraca uwagi na problemy jedzeniowe u nas, które też są duże (no bo co, mała je mi 10 rzeczy na krzyż, albo i mniej, ale ileż to można tego słodkiego jej dawać...), no cóż, może i nie karmimy się piersią, ale to jedyna różnica między nami...

Może za mało się żalę na ten temat, ale ja już przywykłam i to jest dla mnie codzienność. Mam tylko nadzieję, ze przyjdzie taki dzień, kiedy mała po prostu zacznie jeść... Może w wakacje?

wiesz, są dzieci które mają bardzo ograniczony jadłospis - Agatka nawet jak już zaczęła jeść, to dokładnie to co niżej (a miała już jakieś 2,5 roku):

- parówki (Berlinki, Sokołów z szynki - coś co ma dużo mięsa jednak, a nie 20 % mięcha a reszta to soja i inne wypełniacze)
- monte
- jogurt danone fantazja z kuleczkami
- ser żółty
- szynka
- rosołek z makaronem obu babć
- pomidorowa
- krupnik
- suchy chleb
- banan
- czasem jabłko
- czasem kanapka (ser żółty, dżem, szynka, ser biały do smarowania + ew. odrobina keczupu)
- ogórek
- makarony wszelakie, nawet na sucho
- frytki (rzadko!)
- kurczaczek z Maca (jeszcze rzadziej! muszę spróbować sama coś w tym stylu zrobić)
- kukurydza w ziarenkach
- wafelek z loda
- czasem biszkopt jakiś, paluszek, chrupek kukurydziany czy żelek - to u babci i w normalnych ilościach, NIGDY zamiast posiłku
- suche płatki kukurydziane i ew. czekoladowe muszelki, ale zdecydowanie kukurydziane preferuje

--------------------
A teraz nie dość, że jej menu o wiele lepsze, to jeszcze z reguły bez problemu namówię ją na próbowanie nowych smaków dojrzała...
I tego się Black trzymaj

Cytat:
Wiecie jaka ze mnei matka oszustka? Przy mojej Oliwce jak ona je obiad nie można jeść nic innego bo wtedy na swoje ma szczękościsk. Wczoraj na obiad placki ziemniaczane z gulaszem, Młoda przyszła w trakcie jedzenia obiadu przez Olwikę noi Oli już sowjego nie. No to nałozyłam sobie, obok placka pacnęłam jej obiadek i tak z mojego talerza, myślac że je moje jadła swoje. Dodawałam jej tylko mięsko i sos, placka nie dawał z tego względu że mocno pieprzowy był no i tłusty
fajny fortel
Ja przed chwilą bułkę fitness z wędliną i serem jadłam, do tego sałatka (kukurydza, ogórek, pomidor, mozarella mini, odrobina soli i duuużo majeranku) i młoda mi wyżerała sałatkę, musiałam osobno jej do miseczki dać i paluchami jadła.

Cytat:
Pory nie mają znaczenia. Ona po prostu akceptuje tylko kilka produktów. Próbowałam już wszystkiego...
Jak wyżej
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 12:47   #4308
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
a meneq wczoraj u nas byli znajomi, miałam otwartego fb i wypatrzyli zdjęcie Yae. jak im powiedziałam, że One praktycznie w tym samym wieku to nie uwierzyli (chodzi o włosy). stawiali, że ma koło 3 lat no bo jak to Hania taka łysa a tu tyle włosów
dobre!
Kiedy rozeslalam pierwsze zdjecia Yae, to tez mnie wszyscy pytali, gdzie ja trzymalam, bo miala tak niewiarygodnie dlugie i geste wlosy
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 12:54   #4309
Ifwka
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;45243743]Buty? deichmann, seria bobbie shoes. To ok. 50-60zł, nieco droższe elefanten - BARDZO fajne, 100-130zł najczęściej. ALe ja np. Agatce w promocji kupiłam za 49zł sandały trekkingowe, a nie za 130

Dobrze wiedzieć, po wypłacie musze coś kupić bo ma kozaczki na teraz, takie adidaskowe sandałki i takie trampki/adidasy nike za kostke. A potrzebuję cos ale trzewik sama nie wiem.

to samo robiłam, fakt, Agatka mało histeriozy robiła, ale jeśli już to pod pachę i do domu dziecko

Tak właśnie myślę, nie wiem jak zareaguję jak dziecko faktycznie połozy się na podłodze w markecie, mam nadzieję że nie zapomne o tym co tu napisałam.

fajny fortel
Ja przed chwilą bułkę fitness z wędliną i serem jadłam, do tego sałatka (kukurydza, ogórek, pomidor, mozarella mini, odrobina soli i duuużo majeranku) i młoda mi wyżerała sałatkę, musiałam osobno jej do miseczki dać i paluchami jadła.

[/QUOTE]
Moja zawsze woli to co mam/jem ja. Najgorzej jak piję kawę...ehhh musze się chować prawie
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-20, 12:57   #4310
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Widocznie nie lubi jajek i tyle, w takim razie nie ma sensu jej zmuszac. Bez jajek na szczescie da sie zyc
A jeszcze przypomnial mi sie taki przepis: https://wizaz.pl/kulinaria/przepis,3...o-5-7-miesiacu probowalas? Mozna dodac ulubione owoce

Moja miesa jako tako tez nie je ale widze, ze chodzi bardziej o konsystencje, nie o smak, bo takie porzadnie rozgotowane w sosie do spaghetti zje
Próbowałam robić ten budyń, ale wychodzi niedobry na mm... No ale, co jakiś czas robię jej na zwykłym mleku, może po prostu codziennie zacznę taki robić...

A co do mięska, to ja właśnie ostatnio jej takie dałam - rozgotowane w sosie pomidorowym, to pogardziła. Zjadła 10 łyżek i przy 11 minipawik był. Ehh.

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
pogrubione - to samo
Oliwia je więcej niż moja -m ale problem jest ten sam - jeśli dziecko nie chce - to nie zje. Za chiny ludowe.
No niestety...

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;45243743]
wiesz, są dzieci które mają bardzo ograniczony jadłospis - Agatka nawet jak już zaczęła jeść, to dokładnie to co niżej (a miała już jakieś 2,5 roku):

- parówki (Berlinki, Sokołów z szynki - coś co ma dużo mięsa jednak, a nie 20 % mięcha a reszta to soja i inne wypełniacze)
- monte
- jogurt danone fantazja z kuleczkami
- ser żółty
- szynka
- rosołek z makaronem obu babć
- pomidorowa
- krupnik
- suchy chleb
- banan
- czasem jabłko
- czasem kanapka (ser żółty, dżem, szynka, ser biały do smarowania + ew. odrobina keczupu)
- ogórek
- makarony wszelakie, nawet na sucho
- frytki (rzadko!)
- kurczaczek z Maca (jeszcze rzadziej! muszę spróbować sama coś w tym stylu zrobić)
- kukurydza w ziarenkach
- wafelek z loda
- czasem biszkopt jakiś, paluszek, chrupek kukurydziany czy żelek - to u babci i w normalnych ilościach, NIGDY zamiast posiłku
- suche płatki kukurydziane i ew. czekoladowe muszelki, ale zdecydowanie kukurydziane preferuje

--------------------
A teraz nie dość, że jej menu o wiele lepsze, to jeszcze z reguły bez problemu namówię ją na próbowanie nowych smaków dojrzała...
I tego się Black trzymaj [/QUOTE]

Dzięki za dobre słówko. To podobnie u nas... Mam nadzieję, że kiedyś zje mi chociaż parówki.
Stary 2014-02-20, 13:00   #4311
mala_19kw
Zakorzenienie

Hej kochane
Dobijcie mnie dziś bo pogoda nie jest dla mnie łaskawa. Od samego rana zmagam się z okropnym bólem głowy. Widziałam że Hope też taki zaszczyt kopnął
Jest mi raźniej w każdym razie I widzę że Daduś też ma ciekawe pomysły -tu też czuje się nieco raźniej że nie tylko moje dziecko tak świruje

Noc ładna,(to już 5 ),bez pobudki,ale za to wstaliśmy chwilę przed 6

Marsi-bardzo współczuję waszej nocki. Chyba bym umarła-autentycznie

Co do tej ławy na której siedział Oskar,to nie tak że on sobie siedział i coś mu groziło,wszystko było pod kontrolą -zrobiłam fotki jako dowód i go zwaliłam. Dałam wejść bo to się powtarzało,ja go ściągałam on wchodził i tak w kółko. Wczoraj dałam wejść,zobaczył jak jest i już od tej pory się nie pakował (póki co). Zgadzam się z tobą Meneq że dziecko samo musi zobaczyć co jest dla niego bezpieczne a co nie. Wszystko z umiarem i pod kontrolą. I na to pozwalam-ale tak jak mówię,jestem w pobliżu i obserwuje w razie gdybym musiała interweniować.
Illusion-ta ława jest bardzo stabilna nawet jak ja bym się do niego dosiadła to by nie drgnęła
Sylwietta-stalowe nerwy? Oj nie Ja już chyba w ogóle nie mam nerwów
Ale co zrobię że on ma takie pomysły? -niektórych rzeczy po prostu nie da się uniknąć,więc pomagam mu poznawać świat (w granicach rozsądku) jakże dla niego ciekawy
Gdybym na wszystko miała reagować zawałem miałabym go średnio 5741366478 razy w ciągu dnia
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 13:20   #4312
ania13.03
Zadomowienie

Black, no to wzgardzila czy zjadla 10 lyzek Tyle to moja nie je i to jak jej cos calkiem smakuje

Ifwka moj Tz tak czesto Mloda pod pache bral i wychodzil z nia do auta. W pewnym momencie Gabi nauczyla sie czegos strasznie glupiego - niesiona w tej histerii przez Tzta zaczela wolac "HELP". Ludzie stawali i pytali go czy to jego dziecko Wyobraz sobie jak musialo to wygladac

18.01.2013 - Lili

Edytowane przez ania13.03
Czas edycji: 2014-02-20 o 13:23
Stary 2014-02-20, 13:30   #4313
misiaeel
Wtajemniczenie

Cytat:
fajna ta lekarka...
natomiast co o tej mamy to mam pewne zastrzezenia. skoro wiedziala ze dziecko nie jest do konca zdrowe, pokasluje to po kiego ciorta szla na szczepienie? rodzic jest podstawowym lekarzem swojego dziecka!!! to ona miala ta corke "24/dobe" przy sobie - lekarz 3 minuty. skoro osluchowo czysto, przy nim nie kaszlala to i racja ze nie widzial podstaw do odroczenia szczepienia.
skoro widze ze z dzieckiem jest cos nie tak to na szczepienie nie ide...
no właśnie ta lekarka się bardzo fajnie wypowiadała
a tej babki też nie rozumiem:/
Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
dobre!
Kiedy rozeslalam pierwsze zdjecia Yae, to tez mnie wszyscy pytali, gdzie ja trzymalam, bo miala tak niewiarygodnie dlugie i geste wlosy
bo Yae ma przeboską czuprynę

zrobiłam Hani na obiad amarantusa ze szpinakiem bo pomysłu nie miałam. jak posmakowałam to a moje dziecko zjadło całą michę

Aniołki[*][*]25.01.2012
Stary 2014-02-20, 13:40   #4314
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Black, no to wzgardzila czy zjadla 10 lyzek Tyle to moja nie je i to jak jej cos calkiem smakuje

Ifwka moj Tz tak czesto Mloda pod pache bral i wychodzil z nia do auta. W pewnym momencie Gabi nauczyla sie czegos strasznie glupiego - niesiona w tej histerii przez Tzta zaczela wolac "HELP". Ludzie stawali i pytali go czy to jego dziecko Wyobraz sobie jak musialo to wygladac
Gabi niezle Wam dokazywala. Juz jest spokojniej?
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 13:42   #4315
Debrah
Zakorzenienie

Omg, Ania.. i co - już minęło?
Masakra
Stary 2014-02-20, 13:47   #4316
ania13.03
Zadomowienie

Boje sie nawet pisac, zeby nie zapeszyc... ale teraz jest OK. Oby tak zostalo bo ile wieczorow przez nia przeplakalam to tylko moj Tz wie

Teraz histerie zdarzaja sie, jasne, ale raz na jakis czas i zazwyczaj ma jakis powod A przewaznie to jak jest zmeczona np. po przedszkolu

18.01.2013 - Lili
Stary 2014-02-20, 13:49   #4317
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Hje, a Ty wtedy Poli nie bierzesz na rece, bo nie chcesz, zeby potem cos w ten sposob wymuszala, tak? Dobrze zrozumialam?

U nas jak jest sytuacja w stylu: Kuba placze, nie pomaga odwrocenie uwagi, zajecie go czym innym to biore go na chwile na rece, on sie uspokaja, pogadamy troche i wtedy odkladam go na podloge. Juz jest spokojny i bawi sie dalej.
Dokłądnie o to mi chodzi. Żeby się nie nauczyła, że zaczyna płakać i od razu jest brana na ręce.
Oczywiście, że ją biorę, kiedy np. uderzy się, przewróci, wystraszy czegoś...

I ja też tak robię - biorę na chwilę, CZASEM się uspokoi, odkładam - dalej płacz i przyklejanie się do nogi.

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
moja też, uwielbiam jej krzyki "o mój Boże", "o matkoboska", "uważaj", "zaraz się uderzy" :/

nie obraź się, ale może ona właśnie tego potrzebuje??
Moja t. jest w tym mistrzynią

No tylko że wychodzi, że ja bym musiała chodzić przez 15 h/dobę z nią na rękach...

Hope, ja dzisiaj robiłam ogórkową

Misia, co nie? Też to pisałam, że często jest tak, że im później Pola zaśnie, tym wcześniej wstaje

A zauważyłam jedno, że jak młoda się obudzi na mm np. ok. 5-6 (przede wszystkim jak jest ciemno), to zdarza się, że zaśnie jeszcze, i dzisiaj np. właśnie spałyśmy do 8.30
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 13:51   #4318
meduzza
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
jeju ja przepraszam,że wprowadzam taką złą energię ale chyba sobie strzelę w łeb
Leosio ma znowu gile po pachy i łapie się za uszko cholera przecież dopiero skończył antybiotyk, płucka, uszko i kurde teraz znowu uszko

nie no ja się chyba załamie, wszystko ostatnio pod górkę, normalnie mam dość
idę płakać buziaki kochane
Przykro mi kochana... My też na anty teraz, załamana jestem bo wiadomo, że już coraz częściej tak będzie;/ A zawsze mówiłam jaka to moja córka nie jest silna, no cóż, może dopaść każdego. A Leosiowi bardzo bardzo współczuję tych zapaleń ucha-osobiście nie znam gorszego bólu
Trzymajcie się tam
Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość
Zrobiłam najgłupszą rzecz na świecie Nie palę prawie od 5 lat, a dziś podkradłam mamie papierosa i właśnie zapaliłam. Smród w buzi obrzydliwy, głowa zaczęła mnie boleć. Nigdy więcej tego dziadostwa. Nie wiem co mnie podkusiło
Chwila słabości... Ja czasem myślę, że gdybym miała pod ręką to wiele razy bym sięgnęła bo nie radzę sobie z wku***iem czasem A papierosy palą słabi ludzie tak uważam.....
Cytat:

ja nigdy nie palilam. strasznie niepodoba mi sie jak dziewczyna/kobieta pali
dla mnie fajuny sa obrzydliwe, jak pomysle o tym smrodzie to

a wlasciwie to czemu to zrobilas? cos cie zdenerwowalo?
Dokładnie-jak ci papierośnik do autobusu wchodzi A jak kiedyś moja mama paliła w aucie to już w ogóle
Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
Nie jest to pierwsza taka sytuacja, w sumie się już przyzwyczaiłam, no ale. Rano powiedziałam mamie o tej krwi z nosa, że 3 dzień mija, a dalej mi wychodzi ze smarkami itp., itd. A ona tylko tak kiwała głową i pod nosem coś tam burknęła "A no tak jest..." A po południu brat do niej przyszedł i że go głowa boli, że katar ma i w ogóle, a ona od razu, że to niech coś weźmie, w szafce na pewno jest coś na ból głowy, coś do ssania na gardło, niech wypije coś ciepłego, bla bla bla...
Tyle już było identycznych sytuacji, a potem słyszę wręcz pretensje, że jej nie mówię, jak się źle czuję czy jestem chora, tylko dopiero ona widzi, jak już sama sobie coś biorę. Ta...
Hje myślę, że to już po prostu standard... Chory facet a chora kobieta. U mnie jak jestem przeziębiona to normalka, wszystko się odbywa jak co dzień ale jak TŻ.... zalega w łóżku cały dzień. My chyba nie pozwalamy sobie na takie chwile słabości po prostu
Cytat:
Kochane podaje nasz KRS
Należy w pit wpisać
KRS 0000037904
W rubryce informacje uzupełniające -cel szczegółowy 1% podaj:
23318 Królikowski Julian Tadeusz oraz należy zaznaczyć pole wyrażam zgodę
Podam dalej w rodzinie
Cytat:
Dziewczyny wpadam tylko na sekundę, wrzucam kiecki które mam dla Małej
Wszystkie mi się podobają ale może ta w kwiatki?? Taka wesoła
Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość

Meduzza, wiem jak mocno potrafią wqrwic takie dobre rady..... jak mieszkałam z tamtą zołzą to dotawałam nerwicy bo ona jak cos palneła to jak dzik w sosne, a z a specjalistke sie uwazała.... Ale ją zlewałam i robiłam swoje. A teraz moja mama zawsze ma dobrą rade i wie lepiej, bo przeciez "ona dwoje dzieci wychowała i niech sie nie uwazam za wszystkowiedząca"... Czasami to tylko pasowałoby sie pokłócic....

Sytuacja z dzis: dziec bawi sie w łózeczku, ja jem drugie danie, mama na krzesle siedzi i cos w rekach szyje. Dzieciowi klocek wypadł a akurat był must have, wiec głosny okrzyk dam dam dam dam! Mama podaje i mowi "Bartoniu, daj babci całuska"
Dziec wstaje, łapie sie lewą reka za krawedz łózeczka, nadstawia pyszczek do buziakowania i sruuuuuuu babci prawym sierpowym prosto w górną warge . Po udanej akcji oparł sie plecami o bok łozeczka, rece rozłozył po krawedzi w gescie "ja tu jestem panem" i zrobił ironiczną mine mówiaca "jak chcesz jeszcze jednego całuska to ci moge poprawic"
po kim on geny odziedziczył :cwa niak-okulary:
Dobre rady sprawiają, że nie myślę racjonalnie i robię na odwrót;/
Bartulo pilnuje swoich cielesnych granic
Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość

Ale to jest tak jak chyba ze wszystkimi sytuacjami typu "bunt" - trzeba to przetrwać, odsunąć zdanie opinii publicznej na bok. W sytuacji ekstremalnej gdy nic nie działa - łapię dziecko i wychodzę. Tyle.
Chyba nie ma co przejmować się reakcjami otoczenia, takie sytuacje może zrozumieć tylko drugi rodzic Sama kiedyś krzywo patrzyłam na prawie wszystkie matki teraz mam więcej zrozumienia...
Cytat:
Pory nie mają znaczenia. Ona po prostu akceptuje tylko kilka produktów. Próbowałam już wszystkiego...
Black ale to się chyba mieści w "normie". Dużo jest dzieci, które lubią tylko kilka rzeczy, nasza np tylko: pomidor, paluszki, parówka, mleko i słodkie deserki. Ale nie też żeby jakoś chętnie bardzo.... Masz rację może w lato coś się ruszy...

Zapomniałam ostatnio pochwalić mojego TŻ... Kiedy mała była taka mocno zakatarzona i nie mogła spać w nocy to ja przespałam całą, bo TŻ się nią zajmował, spał z nią na klacie, żeby mogła swobodnie oddychać, mimo, że na rano do pracy szedł. I widzę, że coraz lepiej się czuje w roli ojca, teraz kiedy można jakiś kontakt załapać z dzieckiem.

U nas dziś wiosna!! Mimo, że Maluch na anty, byłyśmy na długim spacerku, tyle dzieci było, ludzi na rowerach itp.

Meneq-pytałaś o kolana-nie bolą mnie (jeszcze) ale moje udźce już trochę odmawiają posłuszeństwa.
meduzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 14:19   #4319
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
Dokłądnie o to mi chodzi. Żeby się nie nauczyła, że zaczyna płakać i od razu jest brana na ręce.
Oczywiście, że ją biorę, kiedy np. uderzy się, przewróci, wystraszy czegoś...

I ja też tak robię - biorę na chwilę, CZASEM się uspokoi, odkładam - dalej płacz i przyklejanie się do nogi.

Moja t. jest w tym mistrzynią

No tylko że wychodzi, że ja bym musiała chodzić przez 15 h/dobę z nią na rękach...

Hope, ja dzisiaj robiłam ogórkową

Misia, co nie? Też to pisałam, że często jest tak, że im później Pola zaśnie, tym wcześniej wstaje

A zauważyłam jedno, że jak młoda się obudzi na mm np. ok. 5-6 (przede wszystkim jak jest ciemno), to zdarza się, że zaśnie jeszcze, i dzisiaj np. właśnie spałyśmy do 8.30
Bez obaw. Żadne chodzące dziecko nie będzie chciało być na rękach przez 15 godzin. A to, że zaczyna płakać = rodzic reaguje - to chyba tak ma być, czy ja się mylę? Szczerze mówiąc Hje nie rozumiem Twojego toku myślenia.

Zapytałam się w jakich sytuacjach Polusia tak się zachowuje, przeoczyłam gdzie o tym pisałaś? Co ty wtedy robisz, kiedy ona tak podchodzi?
Stary 2014-02-20, 14:38   #4320
nancykenator
Zakorzenienie

u nas z jedzeniem lepiej, zje jajecznicę z jednego jajka na śniadanie, potem ok, 1/4 dużego słoiczka zupki i ok. połowę słoiczka deserku. Za to wielbi rosół teścia, z marcheweczką, selerem i posiekanym makaronem
w ogóle to już się nie mogę doczekać takiej wiosennej wiosny, z nowalijkami i warzywkami od teściów, mam zamiar w tym roku zrobić sobie ogródek ziołowy, jestem już ugadana z dziadkiem tż (on ma i miętę i pietruszkę i inne , szukam tylko odpowiednich doniczek
Kuba śpi juz godzinę, zrobiłam faszerowany filet z kurczaka i zaraz skończę surówkę
mam pytanie jaki sos polecacie do piersi z kurczaka?

hje u nas jest tak, że jak Kuba marudzi, to go biorę i najpierw próbuję odwrócić Jego uwagę (klockiem, robieniem kwa kwa albo hał hał, czasem muszę mu pokazać jak robi piesek np zieje i szczeka ), zwykle to pomaga a jesli nie to biorę go na ręce i się z nim wygłupiam,gilgam, robię hapsiu hapsiu albo udaję, że siorbię i zwykle już nie ma problemu.
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości