|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek.
Cytat:
Mysle ze dziecko prawie roczne jest na tyle duże ze dostało to co najważniejsze dla niego wiec rezygnacja z kp nie będzie dla niego żadną krzywdą ( pomijając emocje ...ale zawsze trzeba się z tym liczyc ...). a odstawić będzie trzeba prędzej czy później ...dla niektórych dzieci/rodziców wcale nie jest łatwiej w późniejszym czasie - może będzie tak samo trudno kiedyś jak teraz ... Dlatego będę się trzymać ze lepiej dla Tasi jak odstawi - jest w ciąży , organizm jest zmęczony poprzednią ciązą i karmieniem obecnym a tu nowe zycie w niej rosnie ,potem trzeba wykarmić ...to ogromne obciążenie dla organizmu fizyczne i psychiczne . Wiadomo ze niektóre tak kiedyś robiły - robią .... ale kobiety są różne jedne rodzą przez 5 minut w polu inne przez tydzień w szptalu -nie można wymagac aby jedna robiła tak jak druga tylko dlatego ze "tak się da". A jak napisałam w poscie wcześniejszym - lepiej aby maluch teraz skończył kp i zapomniał niż jak urodzi się drugi i poczuje zazdrość albo tesknote do cyca. Mówie to ja - ta która karmi długo np. Ninke 2 lata prawie . jestem bardzo za kp ale w granicach rozsądku ważne jest tez zdrowie mamy ... a karmienie w ten sposób będzie bardzo wykańczające ..będzie brakowało siły na inne czynność związane przy 2 tak małych dzieci ..... To tylko moje zdanie . przykro mi - nie pomoge bo problemu nie miałam choć R jest praktycznie na samaym moim mleku teraz .... mogę jedynie polecić to co znajde w opiniach innych w necie -co ogolnie jest zalecane ..ale na pewno tu dziewczyny mają własne doświadczenia ....
|
|
#1922 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale obawiam sie, ze ostatnie dni/tygodnie ciazy przeleze w szpitalu i wtedy bylby problem. Zreszta i tak kilka dni tam bede, co wtedy z kp..? Chyba nie dam rady poza tym ;-) Krzys jest duzy, zrozumie, wierze w Niego Panika - zdrowka!!!
Krzyś http://suwaczki.maluchy.pl/li-64752.png I love You more than yesterday, but not as much as tomorrow Ania http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png Edytowane przez Tasia34 Czas edycji: 2014-02-20 o 12:53 |
|
|
|
|
#1923 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Hej!
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jesteśmy po pierwszej godzinie w żłobku. Tylko zerkałam przez okienko w drzwiach. W. zapoznał się z ciociami, siedział u nich na kolanach i rozglądał się z otwartą buzią. Pobawił się, uśmiechał, troszkę pogadał. Jak zobaczył mnie przez okienko, to zaczął marudzić i wyciągać do mnie rączki. Ciocie go szybko zabawiły. Nie odważył się bawić sam na podłodze, ale i tak jest bardzo dobrze
|
|
#1924 |
|
Zakorzenienie
|
Nic ze słoiczka nie wypełzło, ale wkurzyłam się, chyba do Hippa napiszę
![]() ![]() jakim prawem w słoiku jest coś czego nie ma w składzie (nie chodzi o robale). Normalnie wcześniej w tych słoikach nie zauważyłam, ale tym razem były kawały natki, a pietruszki w składzie niet... Grrrrrr......Po raz drugi się wkurzyłam, bo dostałam @ Menopauzo przybywaj!!!! ![]() Dzięki za życzenia, nie chcę pisać na forum co i jak. Odebrałam wczoraj pakę z Arosa, dowcipni z tymi kartonikami, na szerokość się do kosza Mutsy nie mieści, o takim Maclarenie nie wspominając.... Mój minimalistyczny plan o kant d rozbić, szybciej kupuję niż czytam, muszę chyba gazety ograniczyć na rzecz książek...
|
#1925 |
|
Wtajemniczenie
|
Tasia, musisz być konsekwentna, jeśli chcesz odstawić Krzysia. PAmiętasz, jak opisywałam naszą walkę z butlą? Miałam silne postanowienie, że muszę W. nauczyć pić mm i po długim czasie (prawie 2 miesiące) odniosłam sukces. Nie możesz się poddać, skup się na tym, że musisz być zdrowa i silna i dla nowego dzidziusia i dla Krzysia. Tul Krzysia jak najczęściej, okazuj mu o wiele więcej czułości (choć i tak pewnie ma jej dużo) i myślę, że tak też będzie mu łatwiej pożegnać się z cycem. Przez pewien czas po przestawieniu na butlę wieczorem (karmię tylko nad ranem), Wojtek bardziej się do nas garnął, zrobił się jeszcze większą przylep,potrzebował jeszcze więcej uwagi.Bardzo dużo się wtedy przytulaliśmy, bawiliśmy tak, że on siedział u mnie na kolanach, sporo nosiliśmy w bondolino. Teraz już jest ok, pogodził się z butlą i już tak kurczowo się do mnie nie garnie.
Dasz radę, trzymam mocne kciuki. Pamiętaj, że dałaś mu już to, co najlepsze i on i tak czuje, że jest dla Ciebie najważniejszy - nawet jeśli nie dasz mu cycusia.
|
#1926 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ten patent Cytat:
super prezenty mała pewnie bardzo zadowolona ![]() Cytat:
|
|
#1927 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie takie artykuły to jakiś bzdet. Przecież skoro wszędzie pisze się jak to pokarm dostosowuje się do dziecka, to jak ma się dostosować do 2 w różnym wieku??? Raczej może nie być właściwy dla żadnego... Przecież noworodek powinien jeść siarę, to co, cyc z rozbujaną laktacją raptem się zresetuje i pojawi się siara??? Co innego bliźnięta, co innego taki układ...
Trzebaby przepytać na okoliczność kogoś z sekty konsultantów laktacyjnych, może istnieje jakiś sekretny mechanizm wewnątrzcycowy, że np lewy produkuje siarę, a prawy mleko dla roczniaka???
|
#1928 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() obawiam się tylko ze mały jak kapnie się o co chodzi zareaguje inaczej .... no ale to nieuniknione. Kuba tak miał jak poszedł do przedszkola - poszliśmy razem po godzinie zmyłam się na godzinke czy dwie . na następny dzień nie chciał mnie wypuscic ..ile płaczu było ...do przedszkola chodziłam przez tydzień czy dwa . Ninka zas poszła na własne zyczenie wcześniej bo błagała .ona natomiast nie chciała wyjść z przedszkola ... ![]() Cytat:
ja tez szybciej kupuje niż czytam ..zwłaszcza ostatnio Cytat:
|
|
#1929 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#1930 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() skonsultować z pediatrą. moja zleciła actiferol i zakazała się przejmować ![]() a masz normy dla niemowlaka? Cytat:
Cytat:
Cytat:
no i tak się tworzą te legendy... Brawo żłobkowe ![]() ![]() klask i: kiedy powtórka adaptacji?
|
|
|
#1931 |
|
Zakorzenienie
|
pochwale si emoją mooondroscią
![]() jak pisałam piekarnik się nam zepsuł . tz załatwił pana od naprawy na dzisiaj . co zmusiło mnie niestety do jego umycia wreszcie . szukłam środka do czyszczenia piekarnikw -nie mogłam znaleźć wiec umyłam (i tak się nie dało ) cifem i srodkiem pod prysznic szorowałam ,szorowałam ..zmachana skończyłam .nie dokonca zeszło no ale zadowolona i tak poszłam schować owe srodki czytosci ...po drodze znajdując ..... płyn do czyszczenia piekarnika . jakby tego było mało na opakowaniu napisane "wystarczy spsikac -czysci samoczynnie " .Dobra to postanowiłam tym poprawić ...wszystko obficie spryskałam .....i po tym przeczytałam w instrukcji ze "podgrzać piekarnik do temp.40 stopni i wyłaczyc ..." .a ja ma przecież zepsuty . Pan przyjechał ,wszystko rozkręcił wyjął piekarnik (mamy w zabudowie) i wyszedł z domu do bezpieczników ..j aw tym czasie widzac jak syf był we wnęce i na zewnątrz piekarnika -odkurzyłam ,umałam mokra scierką ...... a pan wrócił i przerażony pyta "czy mam dobrą polise bo wszystko jest podłączone nadal i kable na wierzchu ze stykami ..." hehe można powiedzieć ze umyłam prad . Tz się zjawił i popukal się w czoło dając mi znak jaka jestem mądra i skwitował "jakby miała dobra polise to by jej dawno nie było .." piekarnik będzie działal w poniedziałek .będziemy do tego czasu głodować......
|
#1932 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W kazdym razie ja wolalabym nie sprawdzac tego. Cytat:
![]() I gratulacje za poczatki aklimatyzacji Wojtusia w zlobku
Krzyś http://suwaczki.maluchy.pl/li-64752.png I love You more than yesterday, but not as much as tomorrow Ania http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png Edytowane przez Tasia34 Czas edycji: 2014-02-20 o 14:24 |
||
|
|
|
#1933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do głodowania to jest co zjeść na mieście w PZN
|
|
#1934 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i (ale dobrze, ze Ci sie nic nie stalo z tym otwartym pradem )
|
|
#1935 |
|
Zakorzenienie
|
no jasne jest pełno .tylko ze ja nie mobilna teraz przez chorobę Roszka . nomadka osiadła
|
#1936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo nie wiem, zupę ugotuj, czy naleśniki serio bez piekarnika nie da się obiadu zrobić?
|
|
#1937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- i jest ,sałatke zrobie ewentualnie jakiś ryz dogotuje -makaron... a babcie ? prędzej do nas na obiad przyjdą ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Moderna - weszłas mi na ambicje - i nauczyłam Roszka spiewac teraz już umie "la la la la ...."
|
|
#1938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z babciami rozwalasz system juhuuuu brawa dla Roszka
|
|
#1939 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1940 |
|
Zakorzenienie
|
oj było pewnie daaaarcie !!! rozkoszne chwile ....
|
#1941 |
|
Zakorzenienie
|
czy siad w szpagacie poprzecznym może być zaliczony jako pierwsze wykorzystanie swojego zada?
|
#1942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaliczone !
|
|
#1943 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
to ile on zjada bo ja to tyle + jeszcze pare rodzynek daje na filizanke suchej kaszy, i wychodzi ogromna porcja dla mnie i troche dla M. ![]() Cytat:
no i jak mierzylas to zelazo - hemoglobine? (bo to ten wskaznik mowi o ewentualnej anemii, nie samo zelazo) http://pinkcake.blox.pl/2013/07/Rosl...la-zelaza.html ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ----------
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-02-20 o 15:27 |
|||
|
|
|
#1944 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- na la la la Oliwia tańczy ![]() ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Cytat:
![]()
|
|
#1945 |
|
Zadomowienie
|
Hej!
Tego zapp'a to znalazlam zwyklego.. ale nie mial kosza I babka miala problem zeby mi zmierzyc wysokosc :/ nestelle byou-pomozecie? Na zjdeciach wyglada na bardzo niski a moj maz tez by chcial powozic choc dla niego wszystkie beda niskie.. no I ten zapp za 260zl gdzie nowke mozna dostac za 390.. |
|
|
|
#1946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Marsel, Roch, to osoba o niescenicznym imieniu może tańczyć w tle (chłop mi dziś pokazał /bo się jarałam jak T. bosko tańczy/ syna tańczacego na leżąco... jak biodrem zarzuca, jakie figury odwala )a my się zastanawiamy co
|
|
|
#1947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze jeszcze nie zaczeli, a juz ostra selekcja (a ty matka, to wrzucaj nam tu vidjjjo tanczacego syna )ale sie usmialam, zapakowane NIC
|
|
#1948 | ||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
wieczorkiem to zrobie. nie polecam jednak zwykłego - nie rozkłada się w ogole .dziecko będzie tylko na siedząco . ja kupiłam dawno temu dla kuby jak miał ok 1,5 roku -troszkę ponad . potrzebowałam cos malutkiego do samolotu . teraz jego konstrukcje-wykorzystywałam /wykorzystuje pod fotelik bo jest mega mała i było super ! ale w obecnej chwili -gdzie az taki wybor wózków nie kupiłabym zwykłego .sama będę sprzedawac i to za grosze pewnie .... albo wydam. Cytat:
|
|
#1949 |
|
Zakorzenienie
|
Pokaze Wam jak wyglada moja kuchnia po akcji " Pier... nie robie"
![]() aaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-02-20 o 17:02 |
|
|
|
#1950 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
chłopy na spacerze a ja do nauki
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:04.

Ale obawiam sie, ze ostatnie dni/tygodnie ciazy przeleze w szpitalu i wtedy bylby problem. Zreszta i tak kilka dni tam bede, co wtedy z kp..? Chyba nie dam rady poza tym ;-)
serio 

mała pewnie bardzo zadowolona 

klask i: kiedy powtórka adaptacji?
.Dobra to postanowiłam tym poprawić ...wszystko obficie spryskałam .....i po tym przeczytałam w instrukcji ze "podgrzać piekarnik do temp.40 stopni i wyłaczyc ..."

)
Zjadal wszystko. Ze smakiem
to ile on zjada