Psy- cz. II - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-19, 19:43   #1231
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge
Dot.: Psy- cz. II

Ale czemu bić jak nie ma potrzeby to nie ma co, ja odrobaczam jak najrzadziej jak się da to jednak chemia.

Koty odrobaczam 3 razy w roku bo one czasem coś upolują więc stąd robale ale też jak nie ma potrzeby nie odrobaczam.

Ja po zachowaniu i kupie patrzę (no i jak znajdę coś zagryzionego przez koty) to interweniuję.
Stary 2014-02-19, 20:05   #1232
zakonna
Naczelna Nastolatka

No właśnie moje mają normalne kupy, na spacerach bardzo rzadko coś zeżrą więc myślę, że nic im nie jest.
Stary 2014-02-19, 20:47   #1233
Rybiorek
Zakorzenienie

Nie moge w to uwierzy, Kala byla sama w domu (niby z kotami ale byla od nich odcieta, miala do dyspozycji salon i kuchnie, reszte domu czyli hol i pietro mialy koty) przez 7.5 godziny i nie ma zadnego siku na podlodze, to znaczy na przywitanie mnie robila koleczka i popuszczala ale to wszystko.

Na dworze zrobila dluuuuuugi sik.

Teraz morduje zabawki, w tej chwili pluszowego prosiaczka ktorego jej kupilam dzien po przyjezdzie, o przepraszam na zmiane z pluszowym zolwiem (zolw jest jej wielkosci i w zasadzie to moja zabawka, mama mi dala jak wyjezdzalam do Dublina (on jest taki fajny jak mala poduszeczka), Kala go znalazla w sypialni i uznala ze jest jej )

teraz obgryza kosc, w ciagu 10 minut potrafi bawic sie 6 roznymi zabawkami

czyli dobrze sie spisalismy, przez weekend, poniedzialek i wtorek byla czesto brana na zewnatrz i zalapala, jaka jestem dumna
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2014-02-19 o 20:48
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 20:48   #1234
KarolinaK
Zakorzenienie

Szczeniaka kazano mi odrobaczac co miesiąc do 7 miesiaca tak robiłam teraz każą co 4 miesiące. I tez nie wiem czy dawać czy nie. Dostaje. Jasne czasem zje coś na spacerze ze baki pachną ze hej. Ale nad koopa mam kontrole wiec jeśli coś sie zacznie dziać to zobaczę natychmiast.

A jak sie daje ten płyn przeciwko kleszczom i pchlom? Ja skrapiam co dwa miesiące zima. Ale zima kleszczy nie ma no a pchly to jedynie jak gra chyba z innymi??? Jak czesto zakrapiacie?
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 20:52   #1235
zakonna
Naczelna Nastolatka

My zakrapiamy co miesiąc od wiosny do jesieni.
Rybiorek widzisz, że się szybko dziewczynka uczy. Gratuluję sukcesu, ale mnie to nie dziwi bo większość psów jest bardzo mądra po prostu.
Stary 2014-02-19, 20:55   #1236
inga21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Szczeniaka kazano mi odrobaczac co miesiąc do 7 miesiaca tak robiłam teraz każą co 4 miesiące. I tez nie wiem czy dawać czy nie. Dostaje. Jasne czasem zje coś na spacerze ze baki pachną ze hej. Ale nad koopa mam kontrole wiec jeśli coś sie zacznie dziać to zobaczę natychmiast.

A jak sie daje ten płyn przeciwko kleszczom i pchlom? Ja skrapiam co dwa miesiące zima. Ale zima kleszczy nie ma no a pchly to jedynie jak gra chyba z innymi??? Jak czesto zakrapiacie?
Co do odrobaczania, jak dla mnie byłoby za często. Jak pies już starszy to można co pół roku i też jest ok, a psa się jednak tak nie faszeruje. Ale są różne szkoły co do tego
A kleszcze od wiosny do jesieni tępimy obrożami, zawsze mamy kiltexa albo foresto i dla nas niezawodne Po kroplach ciągle znajdowałam jakieś łażące kleszcze, a tu nic. Z pchłami nigdy się nie spotkaliśmy i w sumie od grudnia do marca im odpuszczam i niczym nie kropimy, bo głównie o kleszcze mi chodzi.
inga21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 21:03   #1237
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
My zakrapiamy co miesiąc od wiosny do jesieni.
Rybiorek widzisz, że się szybko dziewczynka uczy. Gratuluję sukcesu, ale mnie to nie dziwi bo większość psów jest bardzo mądra po prostu.
moj poprzedni piesek to byl glupolek znaczy siku i kupe to tez go szybko nauczylam i dokladnie tak samo jak Kale, ale z innych rzeczy to juz tylko stoj, zostan, uwazaj, chodz, zostaw i to ostatnie powtarzalam najczesciej

Kala jest bystra, od samego poczatku probowala ile moze sobie pozwolic, lapie szybko ale i tak jeszcze duzo pracy przed nami
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2014-02-19, 21:28   #1238
Bysanda
Zadomowienie

Na temat odrobaczania nie wiedzialam nic, bo nigdy nie mialam pieska. Tż mial od zawsze psa i nic mi nie mówił nigdy, ze jest taka koniecznosc. Dzisiaj jak poczytalam, to sie przerazilam lekko, dlatego tez pytam Biegunek nie ma. Kał do badania oddaje sie do weterynarza, czy tam gdzie ludzie oddaja?:P Chcialabym kontrolnie zrobic badanie

Dzieki za odpowiedzi.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Bysanda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 21:36   #1239
zakonna
Naczelna Nastolatka

kał bada weterynarz, ale z jednej próbki wynik nie zawsze jest miarodajny. Ile lat ma ten pies? Czy mieszka w domu? I czy był kiedykolwiek odrobaczany?
Stary 2014-02-19, 21:43   #1240
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

M wet kazał zbierać kupę z 3 dni i dopiero wtedy do badania. Trauma to była dla mnie ale dałam radę (wiecie zebrać kupę na spacerku to pikuś tutaj trzeba zebrać kawałeczek i wkładać do tej 2dniowej kupy bleeeee). Raz miałam tę przyjemność :P

co do kleszczy ja zakraplam advantixem co miesiąc i stosuję cały rok bo np. w taką pogodę jak jest teraz to kleszczy jest pełno u nas w lecznicy kilka psiaków z babeszją już było także nie ryzykuję.
Stary 2014-02-19, 22:08   #1241
anlejka
Zakorzenienie

O właśnie, miałam Wam pisać, że kleszcze się obudziły.
Dostałam wiadomość od koleżanki, że psa pilnować mam, bo ona po dzisiejszym wypuszczeniu psa na ogród, dwa kleszcze wyciągała. Także tego, wiosna.
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 22:08   #1242
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
dokadnie to spotkalo Kale, tyle ze nie tak dramatycznie bo wszystko odbylo sie w krotszym czasie i sami ja oddali, jednak dla szczeniaka to mysle ze to jest sporo, szczeniaczki jeszcze tak ufnie podchodza do ludzi, jak ja wzielismy to momentalnie nas lizala i tulila sie ale widac momentami ze jest .... boi sie niewiadomo czego (jak tylko nikt nie zwraca na nia uwagi)

DT jest ok, babka ma rodzine, prace, w fundacji pracuje za darmo, ma sama 3 wielkie psy i kota, no ale detale to juz inna sprawa, szczenie wymaga duzo uwagi, zwlaszcza jak jak cos takiego sie trafilo a Kala zostala zostawiona sama sobie

Kala jest dzisiaj padnieta, jak wyszlam z nia rano nie miala sily wejsc na trawnik, zalatwila sie na betonie, potem siadla i patrzyla co ja za glupoty gadam namawiajac ja na spacer, chyba ta wyprawa na plaze to bylo za duzo, zjadla sniadanie i spi mi teraz na kolanach a ja juz musze powoli szykowac sie do pracy (i jeszcze kotom dac sniadanie)

fotki z wczoraj
Kala nie miala sily sie bawic wiec tylko przewracala sie na poslaniu z lewa na prawo, zrobilam jej fotke ktora maz zatytulowal 'reklama wybielajacej pasty do zebow', zgadniecie ktora to

Kala na plazy i potem w domu, fotka z kotem niewyrazna ale chcialam pokazac dystans na jaki Skuter odwazyl sie podejsc wczoraj, jak tylko Kala nie szczeka albo nie bawi sie agresywnie wszystkie koty schodza do salonu
U nas pierwszy prawdziwy spacer tez był na plazy. Biegał tak wolno ze nie mógł nas dogonić. O zakwasach nigdy nie myśleliśmy ważne było ze bawił sie dobrze. Zreszta pierwsze słyszę zeby nadmiar ruchu zaszkodził szczeniakowi. Słyszałam ze szczeniaki większych ras nie powinny za duzo chodzic bo ich kości i ciało rośnie wolniej niz małych. Dlatego małe rasy dosyć wcześnie mogą przechodzić nawet godzinne spacery dziennie. Zreszta z tego co wiem "to co kraj to obyczaj" wszędzie inaczej wet powie.
Ale bardzo fajnie ze puszczacie ja wolno. Ja tez od pierwsżego spaceru puszczalam psa wolno dlatego teraz nie mamy problemów z przywolywaniem bo dla niego wolność jest codziennością. On wie doskonale ze jak go wolam to nie tylko po to zeby zapisać smycz tez na mnóstwo innych rozrywek. A to bardzo ważne.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 14:57   #1243
_Juliette_
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja dorosłego psiaka odrobaczam 2 razy w roku zazwyczaj- przed szczepieniami. Jak coś się dzieje z kupą i widzę, że chyba jakichś lokatorów dziewczyna ma, to wtedy też odrobaczam, ale była taka sytuacja tylko raz.

Ja zakraplam moją co miesiąc, niezależnie od pory roku. Mam traumę, bo na moim osiedlu był taki przypadek, że w styczniu (!!!) podczas odwilży kilka lat temu sunia (też pekinka) złapała kleszcza, dostała babeszjozy i zmarła. Dlatego moje psię dostaje kropelki co miesiąc.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 15:11   #1244
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
U nas pierwszy prawdziwy spacer tez był na plazy. Biegał tak wolno ze nie mógł nas dogonić. O zakwasach nigdy nie myśleliśmy ważne było ze bawił sie dobrze. Zreszta pierwsze słyszę zeby nadmiar ruchu zaszkodził szczeniakowi. Słyszałam ze szczeniaki większych ras nie powinny za duzo chodzic bo ich kości i ciało rośnie wolniej niz małych. Dlatego małe rasy dosyć wcześnie mogą przechodzić nawet godzinne spacery dziennie. Zreszta z tego co wiem "to co kraj to obyczaj" wszędzie inaczej wet powie.
Ale bardzo fajnie ze puszczacie ja wolno. Ja tez od pierwsżego spaceru puszczalam psa wolno dlatego teraz nie mamy problemów z przywolywaniem bo dla niego wolność jest codziennością. On wie doskonale ze jak go wolam to nie tylko po to zeby zapisać smycz tez na mnóstwo innych rozrywek. A to bardzo ważne.
Kali widac plaza nie zaszkodzila, potrzebowala jedynie czasu aby sie zregenerowac takze ten dzien samej w domu byl nawet jak na zamowienie, jak wrocilam z pracy to byla z powrotem pchelka z adhd.

Kala zaczela rosnac, jak ja bralismy to koordynatorka powiedziala nam ze ostatnie 3 tygodnie nie rosla, jak wiezlismy ja do domu mialam ja na kolanach (w poprzek), miescila sie idealnie, juz sie nie miesci - jak polozy sie tak samo to dupcia zjezdza.

Jak myslicie dobre jedzenie (barf pod szczeniaka) czy wreszcie dom bez stresu? Nikt na nia nie krzyczy, owszem uczymy ja posluszenstwa ale wybralam trening poztywny, w jej przypadku lepszy i widzimy pierwsze efekty. Jedynie jak naprawde ma amok i nie reaguje to uzywamy stanowczego glosu i pokazujemy jej ze jestesmy niezadowoleni (a ona robi wtedy minke - jam taka slodka, nie gniewaj sie, wiecie jak pies potrafi oczami zrobic taka biedna, pokrzywdzona minke)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2014-02-20, 19:38   #1245
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Rybiorek to i to i to się sprawdza. Mój był mocno zabiedzony jak go zabierałam ze schroniska - krzywe zęby, maluśki po tygodniu tak wystrzelił. Górne ząbki które wychodziły nas prościutkie piękne, dolne krzywe jak... nie wiem co ale mam kota też zabranego z ulicy, który też z głodu w okresie wzrostu jest trochę pokrzywiony nawet język ma krzywy. Tyle dobrze, że wszyscy teraz zdrowi
Stary 2014-02-20, 20:54   #1246
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja brałam sukę dorosłą ze schronu, ale był tak chuda, że ludzie mnie na ulicy pytali dlaczego psa nie karmię. Sierść miała w strasznym stanie, o psychice nie wspomnę. Teraz, po prawie 4 latach, to jest błyszcząca się suka bez żeber na wierzchu.
Stary 2014-02-20, 21:50   #1247
201709081028
Konto usunięte

Kochane ,moja suczka wczoraj się oszczeniła ma 3 psiunki, wczoraj było ok lezała ,karmiła dzisiaj nie było mnie ok 4 godzin w domu i jak przyjechałam biegała po dworzu, musiała otworzyc sobie sama drzwi od piwnicy poniewaz nikt tego nie zrobił za nią noszę jej mleko,jedzenie a gdy wychodze ona idzie za mną ,podchodzi ,łasi sie Jakbym miała ją zabrać do domu ,wspomne ze to pies podwórkowy lecz ostatni tydzien była w domu. gdy zostawiłam jej uchylone drzwi za moment była przed drzwiami od domu i prawie przytrzasnełam jej głowe bo się pchała do srodka a małe zostawiła na dole ,nie wiem co jest na rzeczy i martwi mnie to bardzo;( chyba ich nie odrzuci? teraz jak byłam i czekałam chwilkę ,drapała w drzwi i skiełczała ,nie wiem co jest... pomóżcie
201709081028 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 21:54   #1248
zakonna
Naczelna Nastolatka

pozostawię ten post bez komentarza bo mi się już ciśnienie podniosło.
Stary 2014-02-20, 21:54   #1249
CzekoladowyMus
Zadomowienie

Nie mozesz przeniesc pieskow do niej i tam podlaczyc np mate grzewcza albo umiescic psine z malymi w domu? Moze sunia Chce byc blizej domownikow

http://papuzki.webd.pl/forum/index.php KLIK! chcesz się poradzić? FORUM O PAPUGACH

KOTY TO MIĘSOŻERCY!!!
-czytaj skład karmy
CzekoladowyMus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 22:01   #1250
Rottie
Zadomowienie

LadyDagaMilion, no hodowcą to Ty na pewno nie jesteś, możesz więc wyjaśnić dlaczego jesteś tak nieodpowiedzialna i pozwoliłaś swojej suce urodzić?
Co na zachowanie suki wet, który, mam nadzieję, sprawuje kontrolę nad nią i miotem?
Stary 2014-02-20, 22:04   #1251
201709081028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez CzekoladowyMus Pokaż wiadomość
Nie mozesz przeniesc pieskow do niej i tam podlaczyc np mate grzewcza albo umiescic psine z malymi w domu? Moze sunia Chce byc blizej domownikow
nie wiem ,moze niektórym piwnica kojarzy sie szaro brudno i ochydnie, ale tam są warunki jak w domu , są kaloryfery ,jest ciepło ,problem tkwi w tym że nie mogę wziazć jej na góre bo mam małe dzieciaczki i zameczyły by ja od podglądania piesków jak to małe dzieci a po co robic jej dodatkowy stres.

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Rottie Pokaż wiadomość
LadyDagaMilion, no hodowcą to Ty na pewno nie jesteś, możesz więc wyjaśnić dlaczego jesteś tak nieodpowiedzialna i pozwoliłaś swojej suce urodzić?
Co na zachowanie suki wet, który, mam nadzieję, sprawuje kontrolę nad nią i miotem?
nierozumiem? czy Ja pisałam ze jestem hodowcą? czy to jest wątek dla hodowców???? to przepraszam musiała sie pomylic w takim razie;(
Stary 2014-02-20, 22:09   #1252
zakonna
Naczelna Nastolatka

a wiesz, że psów nierasowych nie powinno się rozmnażać?? A opieka weterynarza się chyba psu należy, skoro dopuściłaś do oszczenienia. Czy może nie?
Stary 2014-02-20, 22:13   #1253
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Nie będę tłumaczyła bo zaraz ktoś na mnie naskoczy. Mam nadzieję, że z psinkami będzie wszystko ok. Chociaż jest wiele sytuacji kiedy suka odrzuca szczeniaki wtedy karmienie co 3h i masowanie brzuszków i pilnowanie czy szczeniorki się wypróżniają i ile jedzą przy większej ilości sztuk lepiej sobie zapisywać ew. znaleźć matkę zastępczą.
Stary 2014-02-20, 22:15   #1254
201709081028
Konto usunięte

Cytat:
a wiesz, że psów nierasowych nie powinno się rozmnażać?? A opieka weterynarza się chyba psu należy, skoro dopuściłaś do oszczenienia. Czy może nie?
Posłuchaj szanowna kolezanko nie atakuj mnie ponieważ sobie tego nie zyczę! to po 1 a po 2 napisałam z prosba o poradę ,nie po to by ktos na mnie naskakiwał cholera wie o co
nie jestem hodowca nie mam tuzina psów i ich nie rozmnazam do diaska więc o czym ty bredzisz? moze juz wiecej nie pisz

Udaję sie w inne miejsce gdzie znajdę pomoc bo tu to raczej znikome szanse ;(
Stary 2014-02-20, 22:19   #1255
zakonna
Naczelna Nastolatka

Nie jestem twoją koleżanką, na szczęście. Suka ma szczeniaki więc się rozmnożyła. Bredzę? bredzę, że kundli się nie powinno rozmnażać jeśli ma się minimum wyobraźni i empatii? Milsze osoby ode mnie udzieliły ci już dobrych rad tutaj.
Stary 2014-02-20, 22:20   #1256
CzekoladowyMus
Zadomowienie

Nie chodzi o naskakiwanie tylko noelegalnym jest celowe rozmnazanie psow bez rodowodu, tzw kundelkow.

http://papuzki.webd.pl/forum/index.php KLIK! chcesz się poradzić? FORUM O PAPUGACH

KOTY TO MIĘSOŻERCY!!!
-czytaj skład karmy
Stary 2014-02-20, 22:27   #1257
201709081028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez CzekoladowyMus Pokaż wiadomość
Nie chodzi o naskakiwanie tylko noelegalnym jest celowe rozmnazanie psow bez rodowodu, tzw kundelkow.
o losie wy naprawde nierozumiecie! czy ja wziełam wystawiłam suke by ja pies zapylił zebym teraz siedziała i pisała? Nie! na logike wystarczy pomyslec ze nie!

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Cytat:
Nie jestem twoją koleżanką, na szczęście. Suka ma szczeniaki więc się rozmnożyła. Bredzę? bredzę, że kundli się nie powinno rozmnażać jeśli ma się minimum wyobraźni i empatii? Milsze osoby ode mnie udzieliły ci już dobrych rad tutaj.
ten kundel to dla mnie najwspanialszy przyjaciel więc nie obrazaj mojej suni! to ze nie jest rasowa to co? to gorsza? to kundel i pomiot!?
bezczelna jestes ! i przestań sie wypiowiadac na ten temat Nie prosze o twoja opinie!
Stary 2014-02-20, 22:31   #1258
CzekoladowyMus
Zadomowienie

Obowiazkiem kazdego jest w trosce o swoje nierasowe zwierze je wykastrowac. Wierze ze ja wysterylizujesz jak tylko wykarmi miot. Teraz gdy to juz sie stalo dbaj o nia i koniecznie odwiedzaj weta z cala gromada i suka. Suka widocznie zle sie czuje w piwnicy. Macie dla niej kojec czy bude i lancuch? Ogrod jest ogrodzony?

KOTY TO MIĘSOŻERCY!!!
-czytaj skład karmy
Stary 2014-02-20, 22:32   #1259
zakonna
Naczelna Nastolatka

Psy się sterylizuje i kastruje, kundel to nie jest obraźliwe słowo. PSÓW NIERASOWYCH NIE WOLNO ROZMNAŻAĆ, mamy przepełnione schroniska, psy bezdomne na ulicach, zerową wiedzę społeczeństwa na temat zmniejszenia populacji niechcianych zwierząt. Poza tym, masz chyba problem ze zrozumieniem słowa pisanego. Trudna sztuka czytania ze zrozumieniem.

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2014-02-20 o 22:33
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 22:32   #1260
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyDagaMilon Pokaż wiadomość
Posłuchaj szanowna kolezanko nie atakuj mnie ponieważ sobie tego nie zyczę! to po 1 a po 2 napisałam z prosba o poradę ,nie po to by ktos na mnie naskakiwał cholera wie o co
nie jestem hodowca nie mam tuzina psów i ich nie rozmnazam do diaska więc o czym ty bredzisz? moze juz wiecej nie pisz

Udaję sie w inne miejsce gdzie znajdę pomoc bo tu to raczej znikome szanse ;(
masz juz domy dla tych szczeniakow? zadalas sobie trud zapytania czy ktos bedzie je chcial? ale nie byle kto tylko osoba ktora bedzie o nie dbala? czy zamierzasz je zostawic sobie?

a jezeli nie chcesz zostawiac to co potem jak nikt nie bedzie chcial?

dlatego wlasnie nie rozmnaza sie celowo kundelkow bo i tak jest duzo bezdomnych psow, roznie sie to konczy, niektorzy usypiaja zaraz po urodzeniu, niektorzy wyrzucaja, ja wlasnie adoptowalam takiego szczeniaka w piatek, ktos wyrzucil 3 kundelki, ok 7tygodniowe

osoby z tego watku zazwyczaj sa zaangazowane w pomoc bezdomnych psom i kotom i dlatego tak zareagowaly

jak czujesz sie urazona to trudno, osoby ktore udaja ze problemu bezdomnsci psow i kotow nie ma tak wlasnie reaguja

jakby Ci zalezalo, bo dostep do neta masz, wystarczy rzucic temat w wujka google i masz wszystko
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości