|
|
#1231 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Psy- cz. II
Ale czemu bić jak nie ma potrzeby to nie ma co, ja odrobaczam jak najrzadziej jak się da to jednak chemia.
Koty odrobaczam 3 razy w roku bo one czasem coś upolują więc stąd robale ale też jak nie ma potrzeby nie odrobaczam. Ja po zachowaniu i kupie patrzę (no i jak znajdę coś zagryzionego przez koty) to interweniuję.
|
#1232 |
|
Naczelna Nastolatka
|
No właśnie moje mają normalne kupy, na spacerach bardzo rzadko coś zeżrą więc myślę, że nic im nie jest.
|
#1233 |
|
Zakorzenienie
|
Nie moge w to uwierzy, Kala byla sama w domu (niby z kotami ale byla od nich odcieta, miala do dyspozycji salon i kuchnie, reszte domu czyli hol i pietro mialy koty) przez 7.5 godziny i nie ma zadnego siku na podlodze, to znaczy na przywitanie mnie robila koleczka i popuszczala ale to wszystko.
Na dworze zrobila dluuuuuugi sik. Teraz morduje zabawki, w tej chwili pluszowego prosiaczka ktorego jej kupilam dzien po przyjezdzie, o przepraszam na zmiane z pluszowym zolwiem (zolw jest jej wielkosci i w zasadzie to moja zabawka, mama mi dala jak wyjezdzalam do Dublina (on jest taki fajny jak mala poduszeczka), Kala go znalazla w sypialni i uznala ze jest jej )teraz obgryza kosc, w ciagu 10 minut potrafi bawic sie 6 roznymi zabawkami czyli dobrze sie spisalismy, przez weekend, poniedzialek i wtorek byla czesto brana na zewnatrz i zalapala, jaka jestem dumna
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2014-02-19 o 20:48 |
|
|
|
#1234 |
|
Zakorzenienie
|
Szczeniaka kazano mi odrobaczac co miesiąc do 7 miesiaca tak robiłam teraz każą co 4 miesiące. I tez nie wiem czy dawać czy nie. Dostaje. Jasne czasem zje coś na spacerze ze baki pachną ze hej. Ale nad koopa mam kontrole wiec jeśli coś sie zacznie dziać to zobaczę natychmiast.
A jak sie daje ten płyn przeciwko kleszczom i pchlom? Ja skrapiam co dwa miesiące zima. Ale zima kleszczy nie ma no a pchly to jedynie jak gra chyba z innymi??? Jak czesto zakrapiacie? |
|
|
|
#1235 |
|
Naczelna Nastolatka
|
My zakrapiamy co miesiąc od wiosny do jesieni.
Rybiorek widzisz, że się szybko dziewczynka uczy. Gratuluję sukcesu, ale mnie to nie dziwi bo większość psów jest bardzo mądra po prostu.
|
#1236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A kleszcze od wiosny do jesieni tępimy obrożami, zawsze mamy kiltexa albo foresto i dla nas niezawodne Po kroplach ciągle znajdowałam jakieś łażące kleszcze, a tu nic. Z pchłami nigdy się nie spotkaliśmy i w sumie od grudnia do marca im odpuszczam i niczym nie kropimy, bo głównie o kleszcze mi chodzi.
|
|
|
|
|
#1237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
znaczy siku i kupe to tez go szybko nauczylam i dokladnie tak samo jak Kale, ale z innych rzeczy to juz tylko stoj, zostan, uwazaj, chodz, zostaw i to ostatnie powtarzalam najczesciej ![]() Kala jest bystra, od samego poczatku probowala ile moze sobie pozwolic, lapie szybko ale i tak jeszcze duzo pracy przed nami
|
|
#1238 |
|
Zadomowienie
|
Na temat odrobaczania nie wiedzialam nic, bo nigdy nie mialam pieska. Tż mial od zawsze psa i nic mi nie mówił nigdy, ze jest taka koniecznosc. Dzisiaj jak poczytalam, to sie przerazilam lekko, dlatego tez pytam
Biegunek nie ma. Kał do badania oddaje sie do weterynarza, czy tam gdzie ludzie oddaja?:P Chcialabym kontrolnie zrobic badanie ![]() Dzieki za odpowiedzi. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1239 |
|
Naczelna Nastolatka
|
kał bada weterynarz, ale z jednej próbki wynik nie zawsze jest miarodajny. Ile lat ma ten pies? Czy mieszka w domu? I czy był kiedykolwiek odrobaczany?
|
#1240 |
|
Zakorzenienie
|
M wet kazał zbierać kupę z 3 dni i dopiero wtedy do badania. Trauma to była dla mnie ale dałam radę (wiecie zebrać kupę na spacerku to pikuś tutaj trzeba zebrać kawałeczek i wkładać do tej 2dniowej kupy bleeeee). Raz miałam tę przyjemność :P
co do kleszczy ja zakraplam advantixem co miesiąc i stosuję cały rok bo np. w taką pogodę jak jest teraz to kleszczy jest pełno u nas w lecznicy kilka psiaków z babeszją już było także nie ryzykuję.
|
#1241 |
|
Zakorzenienie
|
O właśnie, miałam Wam pisać, że kleszcze się obudziły.
Dostałam wiadomość od koleżanki, że psa pilnować mam, bo ona po dzisiejszym wypuszczeniu psa na ogród, dwa kleszcze wyciągała. Także tego, wiosna. |
|
|
|
#1242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale bardzo fajnie ze puszczacie ja wolno. Ja tez od pierwsżego spaceru puszczalam psa wolno dlatego teraz nie mamy problemów z przywolywaniem bo dla niego wolność jest codziennością. On wie doskonale ze jak go wolam to nie tylko po to zeby zapisać smycz tez na mnóstwo innych rozrywek. A to bardzo ważne. |
|
|
|
|
#1243 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja zakraplam moją co miesiąc, niezależnie od pory roku. Mam traumę, bo na moim osiedlu był taki przypadek, że w styczniu (!!!) podczas odwilży kilka lat temu sunia (też pekinka) złapała kleszcza, dostała babeszjozy i zmarła. Dlatego moje psię dostaje kropelki co miesiąc. |
|
|
|
|
#1244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kala zaczela rosnac, jak ja bralismy to koordynatorka powiedziala nam ze ostatnie 3 tygodnie nie rosla, jak wiezlismy ja do domu mialam ja na kolanach (w poprzek), miescila sie idealnie, juz sie nie miesci - jak polozy sie tak samo to dupcia zjezdza. Jak myslicie dobre jedzenie (barf pod szczeniaka) czy wreszcie dom bez stresu? Nikt na nia nie krzyczy, owszem uczymy ja posluszenstwa ale wybralam trening poztywny, w jej przypadku lepszy i widzimy pierwsze efekty. Jedynie jak naprawde ma amok i nie reaguje to uzywamy stanowczego glosu i pokazujemy jej ze jestesmy niezadowoleni (a ona robi wtedy minke - jam taka slodka, nie gniewaj sie, wiecie jak pies potrafi oczami zrobic taka biedna, pokrzywdzona minke)
|
|
#1245 |
|
Zakorzenienie
|
Rybiorek to i to i to się sprawdza. Mój był mocno zabiedzony jak go zabierałam ze schroniska - krzywe zęby, maluśki po tygodniu tak wystrzelił. Górne ząbki które wychodziły nas prościutkie piękne, dolne krzywe jak... nie wiem co
ale mam kota też zabranego z ulicy, który też z głodu w okresie wzrostu jest trochę pokrzywiony nawet język ma krzywy. Tyle dobrze, że wszyscy teraz zdrowi
|
#1246 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja brałam sukę dorosłą ze schronu, ale był tak chuda, że ludzie mnie na ulicy pytali dlaczego psa nie karmię. Sierść miała w strasznym stanie, o psychice nie wspomnę. Teraz, po prawie 4 latach, to jest błyszcząca się suka bez żeber na wierzchu.
|
#1247 |
|
Konto usunięte
|
Kochane ,moja suczka wczoraj się oszczeniła ma 3 psiunki, wczoraj było ok lezała ,karmiła
dzisiaj nie było mnie ok 4 godzin w domu i jak przyjechałam biegała po dworzu, musiała otworzyc sobie sama drzwi od piwnicy poniewaz nikt tego nie zrobił za nią noszę jej mleko,jedzenie a gdy wychodze ona idzie za mną ,podchodzi ,łasi sie Jakbym miała ją zabrać do domu ,wspomne ze to pies podwórkowy lecz ostatni tydzien była w domu. gdy zostawiłam jej uchylone drzwi za moment była przed drzwiami od domu i prawie przytrzasnełam jej głowe bo się pchała do srodka a małe zostawiła na dole ,nie wiem co jest na rzeczy i martwi mnie to bardzo;( chyba ich nie odrzuci? teraz jak byłam i czekałam chwilkę ,drapała w drzwi i skiełczała ,nie wiem co jest... pomóżcie
|
|
|
|
#1248 |
|
Naczelna Nastolatka
|
pozostawię ten post bez komentarza bo mi się już ciśnienie podniosło.
|
#1249 |
|
Zadomowienie
|
Nie mozesz przeniesc pieskow do niej i tam podlaczyc np mate grzewcza albo umiescic psine z malymi w domu? Moze sunia Chce byc blizej domownikow
25 październik 2o1or - AVONujemy ![]() 1o maj 2o12r - jeździmy 22 grudzień 2o12r -kochamy _____________ http://papuzki.webd.pl/forum/index.php KLIK! chcesz się poradzić? FORUM O PAPUGACH KOTY TO MIĘSOŻERCY!!! -czytaj skład karmy |
|
|
|
#1250 |
|
Zadomowienie
|
LadyDagaMilion, no hodowcą to Ty na pewno nie jesteś, możesz więc wyjaśnić dlaczego jesteś tak nieodpowiedzialna i pozwoliłaś swojej suce urodzić?
Co na zachowanie suki wet, który, mam nadzieję, sprawuje kontrolę nad nią i miotem?
|
|
#1251 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- nierozumiem? czy Ja pisałam ze jestem hodowcą? czy to jest wątek dla hodowców???? to przepraszam musiała sie pomylic w takim razie;( |
|
|
|
|
#1252 |
|
Naczelna Nastolatka
|
a wiesz, że psów nierasowych nie powinno się rozmnażać?? A opieka weterynarza się chyba psu należy, skoro dopuściłaś do oszczenienia. Czy może nie?
|
#1253 |
|
Zakorzenienie
|
Nie będę tłumaczyła bo zaraz ktoś na mnie naskoczy. Mam nadzieję, że z psinkami będzie wszystko ok. Chociaż jest wiele sytuacji kiedy suka odrzuca szczeniaki wtedy karmienie co 3h i masowanie brzuszków i pilnowanie czy szczeniorki się wypróżniają i ile jedzą przy większej ilości sztuk lepiej sobie zapisywać ew. znaleźć matkę zastępczą.
|
#1254 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() nie jestem hodowca nie mam tuzina psów i ich nie rozmnazam do diaska więc o czym ty bredzisz? moze juz wiecej nie pisz ![]() Udaję sie w inne miejsce gdzie znajdę pomoc bo tu to raczej znikome szanse ;( |
|
|
|
|
#1255 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Nie jestem twoją koleżanką, na szczęście. Suka ma szczeniaki więc się rozmnożyła. Bredzę? bredzę, że kundli się nie powinno rozmnażać jeśli ma się minimum wyobraźni i empatii? Milsze osoby ode mnie udzieliły ci już dobrych rad tutaj.
|
#1256 |
|
Zadomowienie
|
Nie chodzi o naskakiwanie tylko noelegalnym jest celowe rozmnazanie psow bez rodowodu, tzw kundelkow.
25 październik 2o1or - AVONujemy ![]() 1o maj 2o12r - jeździmy 22 grudzień 2o12r -kochamy _____________ http://papuzki.webd.pl/forum/index.php KLIK! chcesz się poradzić? FORUM O PAPUGACH KOTY TO MIĘSOŻERCY!!! -czytaj skład karmy |
|
|
|
#1257 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Cytat:
bezczelna jestes ! i przestań sie wypiowiadac na ten temat Nie prosze o twoja opinie! |
||
|
|
|
#1258 |
|
Zadomowienie
|
Obowiazkiem kazdego jest w trosce o swoje nierasowe zwierze je wykastrowac. Wierze ze ja wysterylizujesz jak tylko wykarmi miot. Teraz gdy to juz sie stalo dbaj o nia i koniecznie odwiedzaj weta z cala gromada i suka. Suka widocznie zle sie czuje w piwnicy. Macie dla niej kojec czy bude i lancuch? Ogrod jest ogrodzony?
|
|
|
#1259 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Psy się sterylizuje i kastruje, kundel to nie jest obraźliwe słowo. PSÓW NIERASOWYCH NIE WOLNO ROZMNAŻAĆ, mamy przepełnione schroniska, psy bezdomne na ulicach, zerową wiedzę społeczeństwa na temat zmniejszenia populacji niechcianych zwierząt. Poza tym, masz chyba problem ze zrozumieniem słowa pisanego. Trudna sztuka czytania ze zrozumieniem.
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. Edytowane przez zakonna Czas edycji: 2014-02-20 o 22:33 |
|
|
|
#1260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jezeli nie chcesz zostawiac to co potem jak nikt nie bedzie chcial? dlatego wlasnie nie rozmnaza sie celowo kundelkow bo i tak jest duzo bezdomnych psow, roznie sie to konczy, niektorzy usypiaja zaraz po urodzeniu, niektorzy wyrzucaja, ja wlasnie adoptowalam takiego szczeniaka w piatek, ktos wyrzucil 3 kundelki, ok 7tygodniowe osoby z tego watku zazwyczaj sa zaangazowane w pomoc bezdomnych psom i kotom i dlatego tak zareagowaly jak czujesz sie urazona to trudno, osoby ktore udaja ze problemu bezdomnsci psow i kotow nie ma tak wlasnie reaguja jakby Ci zalezalo, bo dostep do neta masz, wystarczy rzucic temat w wujka google i masz wszystko
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:22.

)
widzisz, że się szybko dziewczynka uczy. Gratuluję sukcesu, ale mnie to nie dziwi bo większość psów jest bardzo mądra po prostu.