|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#4111 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Mój wczorajszy jad³ospis:
¦niadanie: - jajecznica z 2 jajek - kanapka z chleba razowego z awokado zamiast mas³a i wêdzonym ³ososiem i cebul± - kawa z mlekiem migdalowym 2 ¦niadanie: - owsianka na mleku migdalowym (mieszana z otrêbów i p³atków owsianych) z ¿urawin± suszon±, rodzynkami i cynamonem - zielona herbata Przek±ska: - jab³ko Obiad: - gotowana pier¶ kurczaka pokrojona w kostkê + 1 gotowana marchewka i pó³ pora - do tego sos barbeque - i jako sa³atka pó³ awokado z rukol± Podwieczorek: - pó³ pomelo - zielona herbata Kolacja: - koktail z 1 banana, szpinaku i mleka migda³owego
|
#4112 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 734
|
r- proszê o zerkniêcie
9 bu³ka grahamka, ok. 80g sa³atki z makrel±, z pomidorem, jajecznica z 2 jaj z cebul±, ³y¿ka oliwy 11 jab³ko 14 pó³ szklanki ug. makaronu ciemnego, 2 szklanki marchewki z groszkiem mro¿onej, filet z piersi 120g, ³y¿ka oliwy, 2 ³y¿ki sosu czosnkowego z jogurtu 17 p³atki owsiane 40g, mleko 2% 100ml, ³y¿ka rodzynek, 120g serka wiejskiego, jajo – posi³ek przed treningiem 20 galaretka drobiowa z warzywami, kromka ¿ytnia ok. 1800 |
|
|
|
#4113 |
|
Zadomowienie
|
Mo¿e g³upie pytanko ale co oznacza to "R" ? :P
(i proszê przy okazji na ocenê mojego jad³ospisu
|
#4114 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 111
|
Cytat:
Twoje, s±dz±c po ilo¶ci, to R? Najpierw bêdzie pytanie - nie tolerujesz nabia³u? A teraz czepianie siê :1. Poza ¶niadaniem i sa³atk± w obiedzie masz zero t³uszczy, a powinny byæ na dobr± sprawê w ka¿dym posi³ku 2. Brakuje wêgli z³o¿onych poza 2 pierwszymi posi³kami 3. Tego kurczaka to tak sporo by³o? Bo moim zdaniem masz ma³o bia³ka - ale ja jestem z tych, którzy uwa¿aj±, ¿e ono w rozs±dnej i odpowiedniej dla danego cz³owieka ilo¶ci powinno byæ w ka¿dym posi³ku poza mo¿e podwieczorkiem. 4. W jakim charakterze u¿ywasz mleka migda³owego? Tzn. dla smaku czy jako ¼ród³o "czego¶"? Bo masz je a¿ w 3 posi³kach ![]() Aha, nie zra¼ siê, ¿e nic nie piszê dobrego, tylko sam± krytykê, bo ja z natury nie jestem wyrywna do chwalenia Ca³o¶æ na wygl±da smakowicie i na pewno smakowa³a wybornie (bardzo "moje" smaki, zreszt± te¿ nie jem nabia³u), ale sposób komponowania posi³ków pozostawia nieco do ¿yczenia.
Edytowane przez Erena Czas edycji: 2014-02-21 o 20:07 |
|
|
|
|
#4115 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 646
|
Cytat:
|
|
|
#4116 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
zdecydowanie lepiej poczekaæ a¿ wróci @
|
|
#4117 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
Hej, od miesi±ca skaczê regularnie na skakance, jednak nogi mi wgl nie schud³y.. Dowiedzia³am siê, ¿e mo¿e to z³e od¿ywianie tak¿e piszê do was.
Chcia³abym schudn±æ wiêc R Mój wczorajszy jad³ospis: 8.00 - owsianka (2 ³y¿ki z mlekiem) 11.00- bu³ka z ogórkiem 13.00 - jab³ko 15.00- 1 ziemniak, surówka, kotlet 17.30- banan (po treningu) 19.00- dwa tosty z serem Staram siê piæ wodê, zamiast napojów.
|
|
#4118 | ||
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 113
|
Cytat:
jak tak to: 1. sniadanie, to jest sniadanie, czy przek±ska? 2 lyzki to ja nosem wciagam, dodajesz jakies owoce, moze jajko do tego? jakies tluscze? 2. jakies bia³ko... ? jakies tluscze, posmarowas j± chociaz mas³em? nie moglas dorzucic sera, szynki, sera bialego, jajko czy cokolwiek? 3. dlaczego TYLKO JEDEN ziemniak? jaki kotlet i ile tego? duzy maly, sma¿ony, duszony? jak duszony to jakie¶ tluscze do tego? 4. banan to jest posilek potreningowy? to ewentualnie przek±ska, posilek potreningowy ma byæ syty, obfity, w odpowiednich proporcjach btw 5. jakie¶ bia³ko?? jakie¶ warzywa? "troche " ja³owo MA£O!
![]() Edytowane przez Unex Czas edycji: 2014-02-21 o 20:53 |
||
|
|
|
#4119 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
Cytat:
Tak, smaruje mas³em, z regu³y jem z szynk±. Ponoæ od ziemniaków siê tyje, wiêc staram sie ich nie je¶æ za du¿o. Kotlet du¿y, sma¿ony ( ale bez panierki) Trening robiê przewa¿nie po 17 a o 19 jem kolacjê wiêc za¶ nie by³abym g³odna i musia³abym je¶æ pó¼nym wieczorem. W³a¶nie nie mam pojêcia co ma najwiêcej bia³ka? Warzyw jem niestety ma³o
|
|
|
#4120 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 161
|
Cytat:
¬ród³ami pe³nowarto¶ciowego bia³ka s± przede wszystkim: miêso (chude), ryby (np. tuñczyk), jaja A ¶niadanie jest najwa¿niejszym posi³kiem w ci±gu dnia, który ma byæ Twoim motorem... |
|
|
|
|
#4121 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 845
|
Zmieni³am nieco nawyki ¿ywieniowe, mo¿e teraz uda mi sie zrzuciæ trochê kg... Bardzo proszê o ocenê...
R ¦: owsianka budyniowa z bananem z 4 ³y¿ek p³atków (na szklance mleka z 1 ³y¿k± proszku budyniowego z cukrem - szkoda, ¿e smaki taki jak bananowy nie maj± wersji "bez cukru" - kawa z mlekiem II¦: bu³ka pe³noziarnista z 1/4 awokado, jajkiem, rze¿uch± i roszponk± 16km biegu - po biegu domowy izotonik (0,5l wody, ³y¿eczka miodu, szczypta soli i sok z cytryny) O: 1/2 woreczka ry¿u br±zowego, 2 filety soli pieczone bez t³uszczu w piekarniku, surówka z selera, chrzanu i jogurtu naturalnego P: +-10 migda³ów (nie by³am wcale g³odna) K: 2 kromki lekkiego pieczywa z twarogiem i ³ososiem wêdzonym
|
#4122 | ||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
. Dziêkujê!Twoje menu super . Gdzie kupi³a¶ ten ³ososiowy serek?Cytat:
![]() .Dobrze jest stopniowo wprowadzaæ takie w zasadzie drobne zmiany w ¿ywieniu - to one sk³adaj± siê na ca³o¶æ ![]() Dzisiejsze mega lu¼ne U - w sumie to nie ma czego oceniaæ ![]() ¦niadanie: Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym Obiad: Panierowane filety z mintaja sma¿one na oleju rzepakowym; ponad pó³ woreczka ry¿u basmati; szpinak gotowany na parze z czerwon± cebul± Przek±ska: jab³ko Kolacja: Ogromna porcja spaghetti po boloñsku made by Te¶ciowa Wieczór z T¯: 0,3ml imperialnego stoutu owsianego, duuu¿o krówek nieci±gutek
|
|
#4123 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 194
|
W koñcu wróci³a, ale i tak odpu¶ci³am jeszcze dzisiaj
Cytat:
I za @ i za wymarzon± pracê ![]() Moje ¿ywienie ju¿ przesz³o bardzo generalna metamorfozê, ale w³a¶nie takie szczegó³y, które gdzie¶ cichaczem siê czaj±, jak te nieszczêsne kostki czy inne kucharki przyda³oby siê wyeliminowaæ ![]() Nigdy nie ³±czy³am manny z owsiank± bêdzie trzeba spróbowaæ ![]() Moje U takie no, nie do koñca zaplanowane, ale niech bêdzie: I owsianka - cukiniowe brownie (na mleku krowim i ry¿owym, ugotowana z kawa³kiem banana i ³y¿eczk± cukru trzcinowego) z twaro¿kiem i pekanami *jab³ko II pe³noziarniste pierogi 4 ruskie/4 z miêsem i grzybami (odgrzane na ³y¿eczce mas³a), surówka z czarnej rzepy z jogurtem nat *gdzie¶ w miêdzyczasie 2 kostki gorzkiej z wi¶niami, ok. ³y¿ki p³atków kokosa i kilka pekanów, ³y¿ka makowca III jednoporcjowe ¿ytnie ciastko z jab³kiem (jajko, 1/2 szk. ¿ytniej m±ki, ³y¿eczka mas³a), 2 ³ychy wiejskiego IV 2 jajka gotowane (a raczej sadzone) w sosie z pomidorów i czerwonej soczewicy z kawa³kiem fety, owsiana grzanka *Per³a Winter ![]() I mam jeszcze pytanko [je¶li powinnam zadaæ je gdzie indziej to przepraszam ] ju¿ nie raz czyta³am, ¿e brzuch robi siê g³ównie w kuchni i w zwi±zku z tym -> chodzi o to, ¿eby trzymaæ 'czyst±' dietê, bez ff, alko, przetworzonych produktów, s³odyczy czy jednak s± jeszcze jakie¶ dodatkowe wskazania? Na przyk³ad, no nie wiem, ograniczaæ wêgle w posi³kach popo³udniowych albo (widzê, ¿e te¿ zwracacie na to uwagê) czy bia³ko w wiêkszo¶ci posi³ków dostarczane jest z nabia³u czy z innych produktów?
Wiesz, co jest najwa¿niejsze w ¿yciu? Mieæ cel. I d±¿yæ do jego spe³nienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczê¶liwia mnie. Dziêki niemu mam poczucie, ¿e warto ¿yæ, mimo przeciwno¶ci. Ale czêsto w±tpiê. Bardzo czêsto. Edytowane przez magda_lena40 Czas edycji: 2014-02-22 o 01:02 |
|
|
|
|
#4124 |
|
Zakorzenienie
|
Wy te¿ macie takie miêkkie w³osy po tych orzechach i siemieniu lnianym?
Fryzjerka mi dzisiaj powiedzia³a "ale ma pan miêkkie i l¶ni±ce w³osy, jak u niemowlaka. Co¶ pan z nimi robi?'' Ta robiê, jak mi siê przypomni to myjê szamponem 2w1 do przet³uszczaj±cych siê, a jak nie to Dove'm pod prysznic I tak rozkminiam teraz... R: 1. jaglanka na mleku migda³owym z gruszk±, suszonymi figami, daktylami, orzechami pecan i jajkiem 2. kromka razowca z tofu, pomidorem i kie³kami broku³a + jab³ko 3. sa³atka z rukoli, ³ososia, quinoa, czerwonej cebuli, papryki i broku³a z jogurtem 4. koktajl z owoców le¶nych banana, avocado, szpinaku, rukoli, nasion konopi i spiruliny ![]() 5. p³atki owsiane na mleku ry¿owym z od¿ywk±, truskawkami, orzechami pecan i siemieniem lnianym 6. gar¶æ pestek dyni, czyli metoda na g³oda oraz T¯towe chipsy Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-02-22 o 01:53 |
|
|
|
#4125 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 499
|
DudiBoy widocznie min±³e¶ mojego posta na poprzedniej stronie, a mnie strasznie intryguj± te nasiona konopii co jesz
jak smakuj±?
|
#4126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba tak, trochê inne ale co¶ jak siemiê albo chia.Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4127 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 592
|
Cytat:
Pochwalisz siê, co to za praca?Twoje menu pyszne Serek dosta³am z USA
|
|
|
|
|
#4128 | ||
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 113
|
Cytat:
Poczytaj na sfd, tam s± dobre watku na temat zrodel bialka, tlusczy i wegli. Rozloz sobie tak trening by posilek potrningowy byl kolacj±, imo to dobre rozwiazanie, ja tak robie bo tez cwicze wieczorami. A co do " z regu³y jem.." ok, ale ja ocenialam ten dany jadlospis. Duzo pracy przed tob± w zakresie zywieniowej edukaji :P
||
|
|
|
#4129 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
My¶lê ¿e nie same orzechy i siemiê ale ca³a dieta siê do tego przyczynia.
|
|
#4130 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
siemiê lubiêmoja dzisiejsza R-ka 1) placuszki z bia³ek i p³atków migda³ów + mus z mro¿onych malin z odrobin± miodu + kawa z mlekiem 3,2% 2) dorsz wêdzony 150g + sa³atka z lodowej, pomidorków koktajlowych, zielonej papryki, czerw cebulki, 2 ³y¿ki kaszy gryczanej, vinegret na oliwie z oliwek i occie balsamicznym 3) curry z kurczaka z kukurydz± i mlekiem kokosowym, trochê ry¿u 4) gêsty koktajl z banana, mrozonego szpinaku, kiwi, twarogu pó³t³ustego, miodu na mro¿onej zielonej herbacie (nie wiem kiedy mi siê znudzi )wieczorem bêdê u T¿ta wiêc pewnie wpadn± ze 2 lampki wina i gar¶æ mieszanki studenckiej
|
|
#4131 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 677
|
Hejka Dziewczyny!
![]() Czy mogê i ja siê do Was przy³±czyæ? ![]() Zacznê od tego, ¿e posypa³o mi siê bardzo zdrowie i to mnie zmotywowa³o do zmiany trybu ¿ycia i diety. Póki co nie wolno mi siê ruszaæ nic ponadto, co jest konieczno¶ci± (dodatkowo zaczê³am zajadaæ stres i automatycznie przyty³am blisko 10kg...), jako, ¿e o æwiczeniu póki co nie ma mowy, to na pocz±tek postanowi³am skupiæ siê na tym co jem i dopracowaæ swoj± dietê. Nie podjadaæ (co jest dla mnie mega ciê¿kie... ![]() R ¦niadanie: Otrêby owsiane górskie (pó³ szklanki), garstka rodzynek, pó³ banana, ma³a garstka orzechów laskowych, mleko krowie 2% + herbata czarna z cytryn± + 2,5 ³y¿ki cukru bia³ego II ¦niadanie: 2 kromki chleba razowego z rozsmarowan± sa³atk± z tuñczyka (ry¿,tuñczyk, ogórek kiszony, kukurydza,³y¿ka majonezu) Przek±ska: 2 kiwi Obiad: w±ski pasek ³ososia nowerskiego (podsma¿anego bez oleju na patelni grillowej), 4 ró¿yczki broku³a, pó³ paczki ry¿u Kolacja: Kefir Tola + pó³ papryki + w ci±gu dnia zielona herbata, czerwona herbata, pokrzywa+skrzyp i rumianek ![]() Za wszelkie uwagi bêdê bardzo wdziêczna!
|
#4132 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nawet idealna dieta nie zapewni mocnych w³osów, kiedy s± d³ugie
|
|
#4133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy¶ szorstkie i spêkane niezale¿nie ile kremu bym na nie zu¿y³, a teraz nie smaruje niczym i s± miêciutkie ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4134 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a tak serio to te¿ my¶lê, ¿e to nie tylko zas³uga siemienia, bo chyba nie istnieje produkt, który który by³by kluczem do ¶wietnej jako¶ci skóry i w³osów
|
|
#4135 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 253
|
Okropna eRRka
I 3 ma³e kromki pieczywa ¿ytniego , mas³o , sa³ata , szynka drobiowa , pomidor , ogórek , cebula , sól + zielona II brak- pó¼no wsta³am i ogólnie 5 posi³ków za du¿o wychodzi . Ale zjad³am 2 mandarynki ![]() III MASAKRA ! kopytka ze skwarkami , i jak robi³am gulasz do nich to musia³am próbowaæ ... ale gulaszu nie jad³am na szczê¶cie . IV Je¶æ czy nie je¶æ ? kara kopytkowa ? --- zielona herbata i woda niegaz.
|
#4136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Faktycznie co¶ w tym jest, a w³osy podobno jak smok, ¿ywi± siê siark± i bia³kiem, wiêc same orzechy by mi nic nie da³y ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4137 | |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 25
|
Cytat:
Zjedz, ale bez fety. Ju¿ za du¿o t³uszczu. Ewentualnie bulionik warzywny z niskokalorycznymi warzywami, np. broku³em, kalafiorem, cukini±
Edytowane przez Eldo_rado Czas edycji: 2014-02-23 o 11:52 Powód: link |
|
|
|
|
#4138 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczywi¶cie dieta jest Redukcyjna Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przepraszam za tyle pytañ ale jestem dopiero na pocz±tku uk³adania mojej idealnej diety.. wiêc ka¿daq wskazówka bêdzie dla mnie na wagê z³ota ![]() Pozdrawiam
|
|
#4139 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 059
|
R
I. 2 spore kawa³ki domowej pizzy ze wczoraj, na cienkim pe³noziarnisto-otrêbowym cie¶cie z sosem pomidorowym, papryk± czerwon±, ¿ó³t± i czerwon± marynowan±, kukurydz±, czarnymi oliwkami, miêsem z szynki (wcze¶niej podsma¿onym na oliwie) i niewielk± ilo¶ci± ¿ó³tego sera, polana keczupem ~ma³a kawa z mlekiem i cynamonem ~400ml soku ¶wie¿o wyciskanego z marchwi, jab³ek i korzenia pietruszki II. 2 kotlety mielone wieprzowo-warzywne, ok. 225g (tj. pó³ paczki) warzyw na patelniê na oliwie z oliwek ~500ml ¶wie¿o wyciskanego soku pomarañczowo-grejpfrutowego III. pasta z chudego twarogu (100g), makreli w pomidorach (pó³ puszki) i szczypiorku + 2 kromki razowego chleba Wsta³am w po³udnie, nie chcia³o mi siê dzisiaj staæ przy garach, nic nie by³o zaplanowane i po prostu jad³am to na co mia³am w danej chwili ochotê, a ¿e nie by³am g³odna, no to... wysz³o co¶ takiego. Swoj± drog±, kupi³am sobie dzi¶ jeszcze z wyprzeda¿y kurtkê na wiosnê, która jest za ma³a, tzn. dopinam siê z trudem i ¿eby zupe³nie dobrze le¿a³a to potrzebujê zej¶æ tak po ok. 4 cm z obwodu w biu¶cie i w talii. ¯al by³o nie braæ, bo jest piêkna i kupi³am j± za 1/3 ceny, przy czym czê¶ciowo p³aci³am kart± podarunkow± któr± dosta³am jeszcze na ¶wiêta, tak¿e z portfela wysz³o mi w sumie 27z³, wiêc zrobi³am interes ¿ycia. Naprawdê liczê, ¿e tak za 2 miesi±ce bêdê mog³a w niej swobodnie ¶migaæ. ![]() Ale nie wiem w sumie, jak dok³adnie kg przek³adaj± siê na cm, bo nigdy siê nie mierzy³am odchudzaj±c, wiêc nie wiem czy mogê na to liczyæ.
Edytowane przez scandalistka Czas edycji: 2014-02-22 o 21:10 |
|
|
|
#4140 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 111
|
Pytaj i nie miej oporów. Zdecydowanie wolê (i pewnie nie tylko ja) nawet najdziwniejsze i najbardziej upier.liwe pytania ni¿ postawê typu "ja wiem lepiej" (to po co pisaæ i prosiæ o ocenê wtedy?
) i obrazê majestatu, bo kto¶ o¶mieli³ siê skrytykowaæ Dobra - to po kolei. 1. T³uszcze do w³±czenia do diety to zarówno trochê nasyconych (np. smalec, olej kokosowy - dobre do sma¿enia) i NNKT. Te ostatnie masz przede wszystkim w olejach ro¶linnych, orzechach, nasionach, jajach, rybach morskich. Wa¿ne - wiêkszo¶æ nienasyconych nie nadaje siê do obróbki termicznej (bodaj¿e na rzepakowym oleju mo¿na sma¿yæ, pozosta³e spo¿ywa siê na zimno). Czyli sma¿ysz na smalcu i kokosie, pozosta³e np. dodajesz do sa³atki. 2. Tak - zbo¿a, str±czki. Te ostatnie te¿ ³adnie podbijaj± bia³ko ![]() 3. Nie przelicza³am tego, wiêc ciê¿ko mi powiedzieæ ilo¶ciowo. Ale bêdzie lepiej, je¶li to bia³ko rozdzielisz równomiernie pomiêdzy posi³ki. O ile dobrze pamiêtam tre¶æ 10 przykazañ ¿ywieniowych, warto¶ciowe bia³ko (czyli raczej miêso, ryby, jaja str±czki poza soj±) powinno siê znale¼æ w ka¿dym posi³ku. Nabia³ lepiej ograniczyæ. Po pierwsze dlatego, ¿e cukier mleczny (laktoza) jest czêstym alergenem i sporo osób nawet sobie nie zdaje sprawy, ¿e go nie toleruje, a po drugie ze wzglêdu na trudniejsz± przyswajalno¶æ bia³ka mlecznego. 4. Te¿ uwa¿am, ¿e to lepsza opcja ni¿ du¿a ilo¶æ mleka krowiego (patrz punkt 3. ). A próbowa³a¶ np. mleka owsianego, ry¿owego, orkiszowego? Te¿ s± warto¶ciowe, kaloryczno¶æ maj± podobn± jak mleko 1,5%, a - przynajmniej u mnie - s± odczuwalnie tañsze ni¿ mleko migda³owe. Co nie znaczy, ¿e nieco krowiego mleka od czasu do czasu nie mo¿e siê zdarzyæ - je¶li dobrze tolerujesz nabia³, to nie musisz ca³kiem z niego rezygnowaæ i mo¿esz spokojnie u¿ywaæ np.do kawy.Aha, i taka ma³a rada. Raz na jaki¶ czas kontrolnie wpisz swój jad³ospis w jaki¶ kalkulator internetowy (polecam potreingu.pl, ale to nie jest jedyny s³uszny) i sprawd¼ czy nie jesz za ma³o. W³a¶nie za ma³o, bo sporo osób przegina z obciêciem kcal na redukcji i potem jest wielkie zdziwo, ¿e waga nie leci. Czêsto pomaga ju¿ samo oczyszczenie diety z wysoko przetworzonego jedzenia na zerowym bilansie (u Ciebie "syfów" nie widzia³am, bo od razu bym napiêtnowa³a |
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:50.

:
Ca³o¶æ na wygl±da smakowicie i na pewno smakowa³a wybornie (bardzo "moje" smaki, zreszt± te¿ nie jem nabia³u), ale sposób komponowania posi³ków pozostawia nieco do ¿yczenia.

Szkoda, ¿e nie o w³asnych si³ach, ale wa¿ne, ¿e jest
bêdzie trzeba spróbowaæ
chyba tak, trochê inne ale co¶ jak siemiê albo chia.
(co jest dla mnie mega ciê¿kie...