Na właściwe tory powracamy, już nigdy więcej grzeszkom się nie damy! Cz XVII - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-23, 22:25   #2191
charlizeee
Zakorzenienie

Dot.: Na właściwe tory powracamy, już nigdy więcej grzeszkom się nie damy! Cz XVII

Nie wspominałaś o tym...grasz?
Stary 2014-02-23, 22:42   #2192
wings6
Wtajemniczenie

Dot.: Na właściwe tory powracamy, już nigdy więcej grzeszkom się nie damy! Cz XVII

Cytat:
Napisane przez charlizeee Pokaż wiadomość
Nie wspominałaś o tym...grasz?
Ja nie. Mam gumowe uszy. Ale T. i owszem, a młodszemu też nieźle idzie. Tyle, że tylko dla siebie grają... na szczęście mam takich sąsiadów, że wcale nie jest mi ich żal

Teraz mamy elektryczną (można grać na słuchawkach choć grają przez głośniki raczej) ale kiedyś była zwykła ... masakra

Edytowane przez wings6
Czas edycji: 2014-02-23 o 22:46
wings6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-23, 22:51   #2193
busch
Rozeznanie

Ja jestem na polonistyce . Możesz powiedzieć, że dla rzeczowników kategoria rodzaju jest klasyfikująca - czyli jest jedna i zmieniać się nie może

Ahhh, te czasy słodkiej niewiedzy, kiedy myślało się, że rodzaje są tylko trzy . Teraz na magisterce mam jeszcze weselej jak sobie radośnie rekonstruujemy słowa z praindoeuropejszczyzny, czyli języka którym posługiwali się nasi przodkowie 3000 lat przed naszą erą , a potem porównujemy z prasłowiańszczyzną i staropolszczyzną.
Coś czuję, że w maju polegnę na tych wszystkich jerach, przegłosach i aorystach

charlizeee
- co to za kolacyjka? Wygląda jak jakieś czekoladowe słodkości, ale pewnie składa się głównie z izolatu białkowego?
busch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-23, 22:53   #2194
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

Melduje plecy i ramiona i melduje 52pompki w 2minuty..z 3przerwami..pod koniec bylo juz ciezko jutro robie przerwe, bo we wtorek rano do pracy po 3tygodniach lenistwa, wiec jutro bede lezec i odpoczywac

Fionka nie martw sie, ja myslalam ze juz sie skonczy moje czekoladowe szalenstwo a krotko przed treningiem znowu wyjadalam nutelle ze sloika masakra ..szczegolnie ze ja za czekolada nie przepadam

Asia moja corka i jej tatus tez w sumie maja zima taka skore ze musza sie az drapac .. i jej lekarz przepisuje specjalnie robiona masc bez sterdow..tylko kurcze nie pamietam skladu..w aptece mogliby Ci moze ukrecic cos takiego..i mojemu A. tez ona pomaga..choc akurat w ta zime oboje jakos lagodnie to przechodza...

wings hahaha..ale masz super trenera Moja cora poszla z tata do kina i dlatego nie mogla przyjechac a teraz spi
ja to juz teraz mowie ze wszystkie zadania domowe bedzie tatus z nia przerabial..ja tylko w-f
Stary 2014-02-23, 22:59   #2195
wings6
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez busch Pokaż wiadomość
Ja jestem na polonistyce . Możesz powiedzieć, że dla rzeczowników kategoria rodzaju jest klasyfikująca - czyli jest jedna i zmieniać się nie może

Ahhh, te czasy słodkiej niewiedzy, kiedy myślało się, że rodzaje są tylko trzy . Teraz na magisterce mam jeszcze weselej jak sobie radośnie rekonstruujemy słowa z praindoeuropejszczyzny, czyli języka którym posługiwali się nasi przodkowie 3000 lat przed naszą erą , a potem porównujemy z prasłowiańszczyzną i staropolszczyzną.
Coś czuję, że w maju polegnę na tych wszystkich jerach, przegłosach i aorystach
toś mi wyjaśniła... chyba lepiej było nie pytać

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

Cytat:
Napisane przez ogorekpazurek Pokaż wiadomość
Melduje plecy i ramiona i melduje 52pompki w 2minuty..z 3przerwami..pod koniec bylo juz ciezko jutro robie przerwe, bo we wtorek rano do pracy po 3tygodniach lenistwa, wiec jutro bede lezec i odpoczywac

wings hahaha..ale masz super trenera Moja cora poszla z tata do kina i dlatego nie mogla przyjechac a teraz spi
ja to juz teraz mowie ze wszystkie zadania domowe bedzie tatus z nia przerabial..ja tylko w-f
brawo za pompki !!
córa usprawiedliwiona

i melduję pompki T. - 45 sztuk (po ćwiczeniach) ale 40 zrobił dośc szybko, chyba w minutę, potem już poległ i tylko 5 dołożył...
Stary 2014-02-23, 23:02   #2196
busch
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wings6 Pokaż wiadomość
toś mi wyjaśniła... chyba lepiej było nie pytać
Może na specjalizacji nauczycielskiej lepiej tłumaczą, jak dotrzeć do dzieci, ja wybrałam inną specjalizację i nie miałam zajęć dotyczących dydaktyki

Dzisiaj za to miałam wykład o tym, że właściwie język jest naszym dodatkowym organem wykształconym ewolucyjnie i dzieci w momencie urodzenia mają już w głowach kategorie gramatyczne, które potem tylko określają odpowiednimi parametrami, np. dla j. polskiego podmiot nie musi być obecny w zdaniu, a dla j. angielskiego musi być.
Czyli - powiedz swojemu dziecku, by odwołało się do swojej biologicznej mądrości natywnego użytkownika języka polskiego, a nie zadawało głupie pytania

ogórekpazurek - o matko, 52 pompki w dwie minuty? Szacun! Ja mam problem żeby zrobić kilka damskich porządnych pompek, szybko moje mięśnie dostają od tego kociokwiku i zmagam się strasznie z tym, żeby się podnieść.
Próbowałam dzisiaj zrobić męską pompkę, ale poległam

Edytowane przez busch
Czas edycji: 2014-02-23 o 23:03
Stary 2014-02-23, 23:02   #2197
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Są tu jakieś polonistki ?

Przerabiam z synem rodzaje teraz w sensie : żeński, męski i nijaki... i jak wytłumaczyć dziecku, że "życie" to rodzaj nijaki jak w tekście "hitu", który leci w kółko jest jak byk "życie jest małą ściemniarą, wróblicą, wygą, cwaniarą..." czyli wynika z tego, że jest "ta" życie czyli rodzaj żeński ...
a może jest na to jakieś logiczne uzasadnienie... ?
Powiedz mu, że sztuka dopuszcza taką konwencję tzn, że artysta może dla celu artystycznego dokonać pewnego przekształcenia gramatycznego vide Leśmian ale zaraz mu powiedz, że ta piosenka sztuką nie jest

busch, witam koleżankę filolożkę
Stary 2014-02-23, 23:05   #2198
busch
Rozeznanie

ridja devojka - polonistyczne high five! Ty już jesteś po studiach, czy jeszcze się zmagasz?
Stary 2014-02-23, 23:13   #2199
wings6
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Powiedz mu, że sztuka dopuszcza taką konwencję tzn, że artysta może dla celu artystycznego dokonać pewnego przekształcenia gramatycznego vide Leśmian ale zaraz mu powiedz, że ta piosenka sztuką nie jest
Stary 2014-02-23, 23:19   #2200
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

wings dobry T. z pompkami..tez musze mojego pogonic i zobaczyc ile zrobi

bush
rok tem tez nie potrafilam zwyklej pompki...ale cwiczylam cwiczylam cwiczylam..i nawet jak dzien nietreningowy mialam to pompki damskie i planki robilam..
Stary 2014-02-23, 23:28   #2201
uUuAsissuUu
Zakorzenienie

Cytat:
Może na specjalizacji nauczycielskiej lepiej tłumaczą, jak dotrzeć do dzieci, ja wybrałam inną specjalizację i nie miałam zajęć dotyczących dydaktyki

Dzisiaj za to miałam wykład o tym, że właściwie język jest naszym dodatkowym organem wykształconym ewolucyjnie i dzieci w momencie urodzenia mają już w głowach kategorie gramatyczne, które potem tylko określają odpowiednimi parametrami, np. dla j. polskiego podmiot nie musi być obecny w zdaniu, a dla j. angielskiego musi być.
Czyli - powiedz swojemu dziecku, by odwołało się do swojej biologicznej mądrości natywnego użytkownika języka polskiego, a nie zadawało głupie pytania
jezus, czuję się taka głupia
uUuAsissuUu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-23, 23:30   #2202
wings6
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez uUuAsissuUu Pokaż wiadomość
jezus, czuję się taka głupia
spoko. nie jesteś sama
Stary 2014-02-24, 06:35   #2203
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
ridja devojka - polonistyczne high five! Ty już jesteś po studiach, czy jeszcze się zmagasz?
Ja nie polonistka, slawistka No i już po mgr (2013).

Edytowane przez ridja devojka
Czas edycji: 2014-02-24 o 06:36
ridja devojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 07:19   #2204
charlizeee
Zakorzenienie

Dzień dobry
Zaraz idę na pakernie może nakręce filmik wyznaniowy zobaczę bo dzisiaj klate robie wiec nie wiem czy bede moała tyle mocy
Stary 2014-02-24, 08:20   #2205
smerffie
Zakorzenienie

Cytat:
Bo wpier*ala za dużo
jak zawsze krótko i na temat

Cytat:
Napisane przez Nattiv Pokaż wiadomość
Zwariowany dzień dziś

Rano siostra Tż trafiła na pogotowie z bólem brzucha i właśnie ją operują w innym mieście. Ja zamiast leżeć w łóżku i się kurować to latam po domu i ogarniam wszystko, bo szanowny braciszek Tż dupy nie ruszy
bol brzucha i juz operacja? co sie dzieje? az sie przestraszylam bo mnie ostatnio non stop zolaek boli... mialam pare dni spokoju, wczoraj wieczorem znowu sie zaczelo...

wrocilam po inwentaryzacji, spałam godzine w autbusie. jestem po prysznicu, araz makijaz od nowa i na uczelnie... wieczorem kolejna inwentaryzacja. ostatnia w lutym, haha a czy w marcu cos bedzie to nie wiem na razie.

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 08:24   #2206
Fionka_31
Zakorzenienie

dzień dobry

Cytat:
próbowałam już wszystkiego, dla dzieci, wszelkich oliwek, do skóry atopowej, z łuszczycą, mega wrażliwej itd. nic nie daje, muszę przeczekać
a wapno?

---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ----------

Cytat:
Zjadłam kolacyjke

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 08:53   #2207
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Hej
wpadłam powiedzieć dzień dobry i uciekam do pracy
miłego dnia dziewczyny

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 09:42   #2208
busch
Rozeznanie

Ponieważ skończyły mi się już wszystkie warzywa w lodówce, z pewną nieufnością zrobiłam sobie dzisiaj płatki owsiane w jajku - taki placek jak u Ereny kiedyś widziałam. Całkiem dobry, nie wiem czemu byłam wcześniej tak negatywnie nastawiona do tego pomysłu

smerffie - to też zależy, co Ci jest . Moją znajomą rozbolał brzuch i pół godziny później miała operację, bo okazało się że to skręt jelit, miała jakieś zrosty i w ogóle manianę. Ja za to trafiłam na pogotowie z takim bólem brzucha, że nie umiałam się wyprostować. Po komplecie badań i wypisaniu tabletek przeciwbólowych wypuścili mnie do domu, mówiąc że to podrażnienie żołądka czy coś w tym stylu . Także spokojnie, to że ktoś inny był operowany, nie znaczy że u Ciebie też tak źle będzie

ridja devojka - jakich języków Cię uczyli? My mamy zdaje się slawistykę z litewskim i łotewskim, fajna sprawa . Takie nietypowe języki pewnie są dużo większym atutem przy poszukiwaniu pracy, niż angielski, który znają wszyscy
Stary 2014-02-24, 10:13   #2209
ridja devojka
Zakorzenienie

Serbski i slowacki. No i scs
Stary 2014-02-24, 10:29   #2210
69love69
Zakorzenienie

Helo helo helo ;D

http://www.youtube.com/watch?v=rfWBCrvMRok oglądacie?

Najlepsza końcówka- trzeba było nie żreć! <3
69love69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 10:34   #2211
juz_mam_konto
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Yo-asia Pokaż wiadomość
Moja mama wczoraj powiedziała mi o nowo poznanym słowie (nie pamietam czy ruskim czy ukraińskim) określającym przylepkę (piętke od chleba) GARBUSZKA przecudne słowo!! i stwierdziłam, że tak nazwe swoją kure (jak już ją będę miała)
To urocze, że chcesz mieć kurę

juz_mam_konto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 10:40   #2212
charlizeee
Zakorzenienie

Kury są fajne
Stary 2014-02-24, 11:10   #2213
juz_mam_konto
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez La_Mezcla Pokaż wiadomość
charlii tak tak juz taki blizszy tylko ze ja mam ciagle watpliwosci, ciagle czekam ale jestem blizej niz dalej
Cieszę sie, że robisz postępy.

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Są tu jakieś polonistki ?

Przerabiam z synem rodzaje teraz w sensie : żeński, męski i nijaki... i jak wytłumaczyć dziecku, że "życie" to rodzaj nijaki jak w tekście "hitu", który leci w kółko jest jak byk "życie jest małą ściemniarą, wróblicą, wygą, cwaniarą..." czyli wynika z tego, że jest "ta" życie czyli rodzaj żeński ...
a może jest na to jakieś logiczne uzasadnienie... ?
Powiedz, że ta piosenka jest głupia.

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Cytat:
Ja dziś trochę nagrzeszyłam bo były urodziny M., ale takie w gronie rodziny. Zjadłam moje babeczki i kawałek ciasta, plus trochę wina. Ale z jego kuzynką weszlyśmy na tematy fitnessowe bo ona chodzi na siłownię więc tylko sciszałyśmy głos jak inni zaczynali na nas dziwnie patrzeć jak mówiłyśmy co kto robi na biceps i kto ile bierze w przysiadzie po czym ona chciała sprawdzić czy umie zrobić pompkę z klaśnięciem bo ją pytałam, więc wyszłyśmy do przedpokoju spróbować śmiechowo.
O fajnie A długo już chodzi?

Podbijam moje pytanie: jak ważne jest tempo ćwiczeń w siłowym?

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Cytat:
Co do tancerki to T. stwierdził, że mam mu tego nie pokazywać bo to okropne jest..
Ale co okropne? Ona czy pole dance?

Stary 2014-02-24, 11:16   #2214
uUuAsissuUu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fionka_31 Pokaż wiadomość
dzień dobry

a wapno?
przez 4 lata próbowałam wielu rzeczy . Ostatnio dostałam od dermy steryd ale... nie pamiętam czy go wykupiłam

Ale jestem chora nie pojechałam na zajęcia, jeszcze nie wstałam przed 7 a już czułam jak mnie głowa i nos boli. Poszłam do sklepu po jedzenie to taka sieczka że szok Dzisiaj DNT, ew. krótki aeroby zrobię.

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Cytat:
Napisane przez juz_mam_konto Pokaż wiadomość

Podbijam moje pytanie: jak ważne jest tempo ćwiczeń w siłowym?
Jak machasz ciężarem dla machania wykonujesz mniej pracy, niż gdybyś wykonywała ruch wolny, z takim samym lub mniejszym ciężarem. Fajnie jest też nie "luzować" mięśni podczas treningu np. na barki robię wznosy bokiem. Nie opuszczam rąk do bioder tylkowykonuję krótki ruch, załóżmy w połowie drogi ruchu negatywnego jadę znów do góry.
Albo robiąc uginanie naprzemienne przedramienia na bajseps rękę która niećwiczy trzymać spiętą.
Stary 2014-02-24, 11:23   #2215
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:

Jak machasz ciężarem dla machania wykonujesz mniej pracy, niż gdybyś wykonywała ruch wolny, z takim samym lub mniejszym ciężarem. Fajnie jest też nie "luzować" mięśni podczas treningu np. na barki robię wznosy bokiem. Nie opuszczam rąk do bioder tylkowykonuję krótki ruch, załóżmy w połowie drogi ruchu negatywnego jadę znów do góry.
Albo robiąc uginanie naprzemienne przedramienia na bajseps rękę która niećwiczy trzymać spiętą.
ale jak machasz szybciej, to tętno się podnosi, a jak ktoś na redukcji, to chyba o to chodzi? dobrze myślę?
Stary 2014-02-24, 11:28   #2216
uUuAsissuUu
Zakorzenienie

Chodzi o trenowanie mięśnia, dawanie mu odpowiedniego bodźca. Gwarantuję, że robiąc nieco wolniej a dokładniej serducho też wali jak oszalałe
No i sam trening siłowy na redukcji nic nie zrobi, do palenia potrzebne cardio na odpowiednim poziomie

Jak się mylę niech mnie ktoś poprawi
Stary 2014-02-24, 11:31   #2217
ridja devojka
Zakorzenienie

Ale tu chodzi o poprawny ruch a nie tetno chyba.

Juz mam konto, chodzi od roku i ogolnie jest wysportowana i ma super kondycje, jezdzi na rowerze w gorach itp oczywiscie moj przyszy teściu uwaza, ze jest chuda i ma anemie i sie odchudza... On wlasnie tak widzi swiat a laska jest umiesniona, wysportowana, wytrzymala i dobrze odzywiona
Stary 2014-02-24, 11:45   #2218
juz_mam_konto
Zadomowienie

Kurde, no właśnie w tym rzecz.
Naczytałam się, że w siłowym ważna technika i lepiej robić wolno, bo większa i lepsza praca mięśni. I ja tak wolę robić. A ta instruktorka z siłki mówiła mi, że szybko w tempie. Tylko, że kurde, ja serii nie dam rady robić w tym samym tempie. Kilka powtórzeń mogę machnąć szybko, ale potem jest już ciężej i woniej.

Nie mówiłam wam jak mnie za pierwszym razem capnęła. 20 przysiadów/10 brzuchów/20 wypady nóg/20 pochylenia tułowia do przodu(coś jak w mc ale bez ciężaru), potem to wszystko razy 15, potem razy 10, wszystko w mega szybkim tempie kazała mi robić. Mało nie zeszłam, myślałam że zemdleję. Potem sobie poszłam i zaczęłam robić trening siłowy z sfd, ona przyszła gdzieś w połowie i powiedziała, że powinnam robić to wszystko bardzo szybko i nie czekać na maszyny. No generalnie wszystko powinno być w takim "cardio" tempie. No i teraz nie wiem.

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ----------

Cytat:
Juz mam konto, chodzi od roku i ogolnie jest wysportowana i ma super kondycje, jezdzi na rowerze w gorach itp oczywiscie moj przyszy teściu uwaza, ze jest chuda i ma anemie i sie odchudza... On wlasnie tak widzi swiat a laska jest umiesniona, wysportowana, wytrzymala i dobrze odzywiona
Super! To tylko motywacja dla Ciebie.

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ----------

Cytat:
Chodzi o trenowanie mięśnia, dawanie mu odpowiedniego bodźca. Gwarantuję, że robiąc nieco wolniej a dokładniej serducho też wali jak oszalałe
No i sam trening siłowy na redukcji nic nie zrobi, do palenia potrzebne cardio na odpowiednim poziomie
A Ty robisz cardio?
Jesteś pewna co do tego siłowego? Tzn. nie wiem czy na Wizażu gdzieś w podwieszonych nie ma Rzabby wątku, z którego by wynikało, że na samym siłowym też można schudnąć?

Boże, mam wrażenie, że wiem coraz mniej.

Stary 2014-02-24, 11:47   #2219
uUuAsissuUu
Zakorzenienie

wytrzymałościowe robi się w tempie, wtedy technika może trochę polecieć- tak mówił mi instruktor ode mnie jak zobaczyłam jak ćwiczy moja koleżanka.

Rób tak jak uważasz, wg. mnie wolno i dokładnie. Nie trzeba szaleć z ciężarem, ale ma być ciężko. I progres jest ważny. Tyle z zasad.

Ja na początku jak zaczęłam współpracować z trenerem to jak mi kazał robić wolno to czułam że robię to taaak baaaardzoooo aneeeemiiiiicznieeeeee

Robię cardio. Codziennie. około godziny+czasem na czczo.
Cardio warto robić nawet jeśli nei w celach redukcyjnych to dla serducha
Jestem pewna tego co piszę, sama jadę według tych zasad i wychodzę... no same widziałyście jak.
Może i samym siłowym schudniesz, ale będzie to trwało dużo dłużej. Tylko nie wiem co wtedy w momencie gdy będzie zastój. Tak to wydłużasz cardio, ew. tniesz makro i leci.

Edytowane przez uUuAsissuUu
Czas edycji: 2014-02-24 o 11:51
Stary 2014-02-24, 11:54   #2220
juz_mam_konto
Zadomowienie

Cytat:
wytrzymałościowe robi się w tempie, wtedy technika może trochę polecieć- tak mówił mi instruktor ode mnie jak zobaczyłam jak ćwiczy moja koleżanka.

Rób tak jak uważasz, wg. mnie wolno i dokładnie. Nie trzeba szaleć z ciężarem, ale ma być ciężko. I progres jest ważny. Tyle z zasad.

Ja na początku jak zaczęłam współpracować z trenerem to jak mi kazał robić wolno to czułam że robię to taaak baaaardzoooo aneeeemiiiiicznieeeeee
No to chyba było takie właśnie wytrzymałościowe. Ale ja nie chce robić z mojego siłowego wytrzymałościowego. Szczerze to takie wcale mi się nie chce robić. Wolałabym zostać przy samym aero i siłowym. Myślicie, że na tym da się zredukować troszkę?
Lubie wolno robić, np. rozpiętki na ławce na leżąco zawsze wolno robię, po 2,5 kg ciężarek, a boooli.
Wyciskanie sztangielek leżąc na ławce skośnej, rozpiętki na ławce leżąc, Wyciskanie sztangielek siedząc - z jakim ciężarem robicie te ćwiczenia?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości