|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4891 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy styczeń - luty 2013 (XIV) Roczkowania ciąg dalszy!
przepraszam nie mam nastroju pisać Pożarłam się z Tż , ale nie chce o tym opowiadać ![]() odpiszę tylko MaJulMi, ja chce oduczyć Piotrka usypiania przy UU, bo on inaczej nie zaśnie jak mnie nie ma w domu. I teraz jak je już normalne posiłki to zdarza mu się ciągnąć cyca tak długo aż wymiotuje bo w brzuszku już miejsca brak Kiedyś już nam się prawie udało, ale nadeszła gorączka, zęby, nauka chodzenia i nie miałam serca. Robiłam to tak, że brałam normalnie Piotrka do cycka, a jak był już taki na pół śpiący to przytulałam, bujałam na rękach i zasypiał. Ja jeszcze nie chcę odstawić go definitywnie, tylko potrzebuję go nauczyć usypiania w inny sposób Buziaki dla Wszystkich
|
#4892 |
|
Zakorzenienie
|
Insolito tulę
dla Tżta ![]() Wrzućcie proszę przepis od meneq na bułeczkę do k ??? ![]() ![]() : roza:
|
|
|
|
#4893 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może faktycznie powinni częściej ale przecież kochają Oliwkę na 1000 % U mnie tez były dziwne akcje jak np z chrzcinami ale przymykam na to oko bo to już zależy od sposobu bycia. Cytat:
oglądałam dziś buty dla dzieci
|
|
#4894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
;* buziak dla Hanusi. Nom spora wada, moja dr zastanawia się które zęby w końcu usunąć..no ale ufam jej,jest dobrym specjalistą. Musze mieć aparat, bo już nie mogę patrzeć na tą szczene;p ja też oglądałam butki dla dzieci, ale właśnie ceny mnie powalają z nóg.......
|
|
|
#4895 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o urlop, to akurat nie ma problemu u nich, bo teściowa wiecznie na zwolnieniu lekarskim, a teściu jest kumplem swojego szefa od lat, także... Dla chcącego nic trudnego... Tak wygląda sytuacja. Gdyby chcieli, to by mogli przyjechać... Ale im się nie chce, bo to samochód szwankuje, to coś tam - a w autobus nie wsiądą, "bo nie lubią", no faktycznie, korona z główki by spadła - tzn teściu tak mówi... |
|
|
|
|
#4896 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() Wybaczcie , że nie cytuje ale dzisiaj mam pierwszy dzień @ i umieram z bólu, już dawno tak się nie czułam, masakraa. ![]() Charlizz stęskniłam się fajnie, że chrzciny udane ![]() Bokeh- gratuluję zęba, wiem jak się cieszysz miałyśmy tak samo miesiąc temu ![]() Fewciu Tuuuulę mocno ![]() I baty dla wszystkich tżtów co to się z kobietami kłócą !!! ![]() No nie dam rady już siedzieć, brzuch booooooooliii ![]() Dobranoc |
|
|
|
#4897 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra moje chłopaki śpiochają więc i na mnie pora
Dobranoc
|
|
#4898 |
|
Zadomowienie
|
Pstryku, napisałam Ci pw
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4899 |
|
Zakorzenienie
|
Pełna frustracji, żegnam się z Wami i życzę Wam dobrej nocki, kochane.
|
|
|
|
#4900 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
mnie też się zbliża wielkimi krokami Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#4902 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4903 | |||||
|
Zakorzenienie
|
hej
jak wracałąm dzisiaj z pracy, to słyszałam rozmowę w busie kilku dziewczyn (chyba licealistki) i coś tam o wyborze studiów rozmawiały i na koniec jedna mówi tak: "Jak ja bym miała być księgową i całe życie siedzieć w papierach, to wolałabym sobie w łeb strzelić."; także ten tego nic innego mi nie pozostaje a najlepsze, że ja też tak kiedyś mówiłam![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
nooooooo ![]() wystarczy, że mama pojechała i ząb jest ![]() Cytat:
Cytat:
![]() jeszcze trochę i za rękę przestanie jej się podobać
|
|
#4904 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
jestem absolutnie przeciwna metodzie wypłakiwania/zostawiania w łóżeczku (zresztą u nas Kuba nie śpi w łóżeczku) i jak mnie nie ma to tż ma ogromny problem z usypianiem Kuby, bo Kuba nie lubi być noszony/wożony żeby usnąć, on usypia tylko przy piersi, nie akceptuje smoczka, butelki, niekapka i dodatkowo nie je dużo więc w obecnej chwili zabierając mu pierś zrobiłabym mu krzywdę. Nie uśmiecha mi się karmienie do 18stki, szczególnie, że kiedyś wrócę do pracy i często nie będzie mnie w nocy... nie wiem jak to ogarnę na szczęście mam jeszcze trochę czasu, może Kuba przestanie być taki cycowy ![]() Cytat:
oby się nic nie rozwinęło Cytat:
![]() Cytat:
insolito tulę mocno co się dziś dzieje z tymi tż ![]() nawijko znasz już powód kwiatów? ja wciąż węszę podstęp ![]() byłam dziś w Biedrze, kupiłam hula hop i jutro jadę go oddać (mam nadzieję, że można ), ciężkie to i cały brzuch mnie boli i mam siniaki :/dziewczyny, czy do pieczonego schabu marynowanego w soku jabłkowym pasuje sos szpinakowy (szpinak świeży duszony w śmietance z pomidorami suszonymi i cebulką)? |
||||||
|
|
|
#4905 |
|
Zakorzenienie
|
Jezu jak mnie to w☠☠☠☠ia... Z☠☠☠y nie umieją poprowadzić polskiej służby zdrowia, szpitale bankrutują, miejsc nie ma, terminy za 10 lat, karetki nie dojeżdżają na czas, dług publiczny bilion ☠☠☠anych złotych, rodziny za 1500 zł muszą wyżyć, a ci ☠☠☠☠a karetki na Ukrainę wysyłają i kasę chcą dać, BO POMAGAJĄ
Tak samo z USA - od pińciuset lat o wizy się staramy, teraz wręcz błagamy, ale dalej nie ma i co? Robimy wszystko, co USA każe! I tysiąc innych przykladów. Czy my zawsze musimy być takim lizidupą wszystkich państw!? Nie interesuję się polityką, bo tylko nerwy można stracić, ale to mnie po prostu rozwala! |
|
|
|
#4906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sześć - co oznacza "cześć" ide, idzie chlup łew - czyli dwa dzidzi raz powtórzyła peknie - pięknie (jak jej gratulowałam za ładne mówienie) i coś jeszcze, ale nie pamiętam |
|
|
|
|
#4908 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zdrówka malutkiej ![]() Cytat:
Cytat:
czekamy na wieści, jak się Blanuś czuje Cytat:
![]() fajnie żeś się ogarnęła Cytat:
Pstryń ja też z Caretero fotelik mam i zadowolona jestem Dawid padł grubo po 21. Otwierał szuflady i styrmał się w nich na meble ![]() Pytanie do mam załatwiających wychowawczy: trzeba tam z papierem jednym do ZUSu iść?
Edytowane przez hope01 Czas edycji: 2014-02-24 o 22:51 |
|||||
|
|
|
#4909 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
co to się dzisiaj porobiło, że tyle kłotni z TŻtami? w sumie u mnie też jakieś niedopowiedzenia, więc się wpasowałam w klimat
trutnie jedne zakichaneCytat:
ale tak na serio, to brawa dla niego toż to wyczyn dla każdego faceta, jak się domysli i kupi kwiatki bez okazji![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
albo jaka durna, że ciągle w tym siedzę
|
|
#4910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4911 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4912 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
no ale idziesz w drugą stronę teraz dobrze wiesz, że nie każde dziadki kochają wnuczki, ba - bywa i tak, że zwyczajnie w zadzie mają, obojętność totalna. I Black - nie piszę tego teraz o was Cytat:
|
||
|
|
|
#4913 |
|
Zakorzenienie
|
chcę takie mieć
http://nuroobaby.com/product/nuroo-pocket/ |
|
|
|
#4914 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
fewciu biedna Blanka Duuzo zdrowka dla niej MaJulMi jeszcze raz Ci dziekuje za super opis bokeh wygladalas bosko!!! silver mam nadzieje, ze juz lepiej? ![]() My tez nadal usypiamy sie przy uu i nie mam pojecia co z tym fantem zrobic ![]() Przepraszam, ze tak po lebkach i chaotycznie ale padam dzis na twarz. Spokojnej nocy kochane
|
|
#4915 | |||||
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() Nadrobiłam, ale pobieżnie, przepraszam że zbytnio nie cytuję, poodpowiadam tylko na to co było kierowane do mnie ale inaczej nie dałabym rady. Dziś jak Mała miała drzemki to spałam razem z nią no i trzeba było się trochę ogarnąć w domu. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja właśnie też bym chciała żebym nie była konieczna dla Małej do zaśnięcia, jak pisałam inną opcją jest Tula u męża, ale też nie zawsze się udaje. Z odstawianiem definitywnym też mi się specjalnie nie spieszy ale chciałabym ograniczyć karmienia w dzień. Twoja metoda chyba by była u nas trudna bo Julcia bardzo aktywnie domaga się piersi, jak jest wpół śpiąca to jak wypuści pierś a dalej chce i nie może szybko złapać to już się denerwuje. A w trakcie dnia to w ogóle już podchodzi, i szarpie za bluzkę i przykłada dziubek to mojego dekoltu, jak szybko nie reaguje to się złości mój nerwusek ![]() Cytat:
![]() Jeśli chodzi o spanie też widzę że to samo, Mała nigdy nie piła z butli, najpierw nie potrzebowałam jej uczyć a potem już nie chciałam. Jeśli chodzi o karmienia nocne to nie widzę przeszkód żeby ją karmić ąz przestanie mieć potrzebę jedzenia w nocy, no ale właśnie chciałabym żeby w dzień umiała zasnąć bez piersi... Mam nadzieję że te nasze dzieci może same "wyrosną" z bycia tak bardzo przywiązanych do piersi ![]() A z konewką spróbuj, mała plastikowa kosztuje grosze a może akurat Kubusia zajmie tak jak moją Juleczkę ![]() Jeszcze nie zacytowało mi pytania Lenovej: rodziłam na Madaliśkiego? A Ty? I gdzie mieszkałaś i gdzie się wyprowadziłaś? Wyjdzie na to że wszystkie Warszawianki się już poprzeprowadzały (Ty i Neti na razie z tego co czytam...) A, i Charlizz mnie pytałaś jaka dzielnica ale chyba nie widziałaś - Mokotów, granica z Ursynowem, a Ty też z Warszawy? |
|||||
|
|
|
#4916 |
|
Zakorzenienie
|
Co do zasypiania - to ja na ten moment - nie zamierzam z tym robić totalnie nic. Ale pamiętajmy, że a) nie wracam do pracy, b) Dziecko umie zasnąć także noszone lub bujane w wózku, więc alternatywy - JAKIEŚ - są.
Co do bujania, zasypiania przy piersi, lulania w wózku : to ja, kontrowersyjnie pewnie, powiem Wam, że wydaje mi się, że na wszystko lekarstwem jest.. czas. Niektóre dzieci potrzebują silnej stymulacji, bo mają np zab. przedsionkowe i wtedy właśnie telepie się tak tym wózkiem bo.. TYLKO TO DZIAŁA. A skoro działa, to jest daje dziecku ( i rodzicowi) sen i spokój, to właściwie gdzie jest problem? Jeśli działa usypianie na rękach, czy bujanie w wózku (znowu to mówi o potrzebie stymulacji, co by się wyciszyć można było.. - no to ja to robię. Idę za dzieckiem A mamami jesteśmy nie od wczoraj i wiemy wszystkie, że to co było tydzień temu - jutro może być zupełnie inaczej. Bo dzieci się zmieniają. Ich sposoby zasypiania też. I właściwie nie ma ŻADNEGO powodu by sądzić, że dziecko będzie noszone/bujane/usypiane przy piersi do tej 18-stki. Bo właśnie zwyczajnie zdąży z tego wyrosnąć pewnie w najmniej oczekiwanym momencie. Dojrzeje układ nerwowy, psychika i się wyprostuje. Samo. Bez stresów, kombinowania. Tak czuję na ten moment. Bo widzę też zmiany po moim dziecku. Powolne zmiany, które idą, wypierając potrzebę. Ale póki ta potrzeba jest - to ja ją będę zaspokajać. Problem jest - jeśli sposób zasypiania dziecka jest w dużym stopniu uciążliwy dla mamy (np własnie kręgosłup) - wtedy wiadomo, że się próbuje różnych rzeczy. Searsowie zalecają zastąpienie jednej metody nową. Stopniowo. Drastycznych środków nigdy nie polecę, bo to jest pozbawienie poczucia bezpieczeństwa dziecka. Co do kp - ja na razie nie planuję odstawienia, chciałabym odstawić przed 2r.ż. , chyba, że się sama odstawi wcześniej. Albo coś innego wyniknie po drodze, to się plany zmienią. Staram się codziennie czytać książeczkę, robić coś naszego, co będzie rytuałem oprócz piersi, żeby było więcej senno-nocnych skojarzeń na przyszłość. Sprawdzam też czy coś się zmienia, kładąc do łóżeczka - ale jeśli wstaje, nie może zasnąć, to biorę i przystawiam. I problemu dla mnie nie ma. Tylko, że ja mam perspektywę taką - że ją da się uśpić też noszeniem/bujaniem i tż to potrafi. Trudniej jest zapewne kiedy inne metody nie istnieją. Mamy, które nadal kp - kiedy planujecie odstawienie? Troszkę nie rozumiem czemu aż tak się boicie, że będzie trzeba wozić/bujać nie wiadomo jak długo - bo jakieś dziecko, gdzieś tam coś - ale przecież każde dziecko jest inne! inne ma potrzeby, które dynamicznie się zmieniają. Jeśli jednak z jakichś powodów chcecie zmienić sposób zasypiania, bo jesteśmy tylko ludźmi i np bolą plecy - to myślę, że trzeba bardzo powoli i długoterminowo, małymi kroczkami. Ja wiem w tej chwili, że zabierając jej uu - zrobię jej krzywdę. Więc tego nie robię. ------------------ zdołowałam się - jeden egzamin do poprawy;/ idę spać. |
|
|
|
#4917 |
|
Zakorzenienie
|
Zuzka śpi od 19:30 do teraz. Nie budziła się na mm
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() stekala w nocy ale smoczek załatwiał sprawę.Jestem szczęśliwa ![]() ![]() Meneq dzięki :-* Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#4918 |
|
Zadomowienie
|
MAJULMI, a ja rodziłam na Inflackiej
też już się wyprowadziłam, teraz okolice Mińska Maz. ![]() POMOCY! Ola ma kaszelek, ale tylko przez sen zęby czy iść do lekarza? on taki suchy, nic się nie odrywa, nic nie rzęzi. dziś mam pierwszy dzień zajęć, no ale jak trzeba będzie, to nie pójdę na nie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4919 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do @, pewnie że dziwnie, taka przerwa. No i dla Amelki.Ja kupuję w tesco body i pajace, bluzeczek jeszcze nie kupowałam ale co do bodziaków jakość super. Cytat:
![]() Ja też bym jakiejś metamorfozy chciały ale nawet nie wiem jakiej, coś bym sobie ciuchowego kupiłą ale też nie wiem co Cytat:
|
|
#4920 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:22.

dla Tżta 

;* buziak dla Hanusi.
fajnie, że chrzciny udane 

jestem absolutnie przeciwna metodzie wypłakiwania/zostawiania w łóżeczku (zresztą u nas Kuba nie śpi w łóżeczku) i jak mnie nie ma to tż ma ogromny problem z usypianiem Kuby, bo Kuba nie lubi być noszony/wożony żeby usnąć, on usypia tylko przy piersi, nie akceptuje smoczka, butelki, niekapka i dodatkowo nie je dużo więc w obecnej chwili zabierając mu pierś zrobiłabym mu krzywdę. Nie uśmiecha mi się karmienie do 18stki, szczególnie, że kiedyś wrócę do pracy i często nie będzie mnie w nocy... nie wiem jak to ogarnę 
ja wciąż węszę podstęp 

zaczynamy mu ograniczać (przygotowane miał 180) ale wypił połowę, odsunął butlę i zasnął. Ciekawe, czy to kwestia gorączki, czy faktycznie nie potrzebuje już tyle w nocy jeść.
22.05.2008