|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1471 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Pracowałam w dwóch bankach w sumie ok 7 lat, a wcześniej praktyki studenckie w Starostwie. Także moje CV jest dosyć monotonne... Ale ostatnio trochę je poprawiłam, żeby zwiększyć szansę na inną pracę. Zresztą co chwilę coś zmieniam w zależności gdzie wysyłam.
#1472 | |
maszyna, nie człowiek
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4534490 1]też tak uważam. Żałuję że nie znalazłam najpierw pracy, a potem nie poszłam na zaoczne.[/QUOTE]
Cytat:
![]() |
#1473 |
Raczkowanie
|
nicRu, wbrew pozorom ludziom po zaocznych i z doświadczeniem jest łatwiej, niż tym po dziennych i bez doświadczenia. Ja w sumie żałuję, że wzięłam tę drugą specjalność i poszłam na dzienne, bo tak to mogłabym sobie już na drugim roku próbować znaleźć coś konkretnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1474 |
maszyna, nie człowiek
|
Mówię o osobach, które poszły na zaoczne ot tak, bez pomysłu gdzie, jak i kiedy szukać pracy a potem zderzyły się z rzeczywistością.
#1475 |
Raczkowanie
|
Tak samo z rzeczywistością zderza się masa absolwentów dziennych studiów. Minęły już czasy, w których studia dzienne były wyznacznikiem prestiżu, a przed absolwentami drzwi stały otworem. Szczerze powiedziawszy nigdy nie widziałam oferty pracy dla socjologa albo politologa, ale za to dla ślusarza, mechanika, montera czy księgowej sporo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1476 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Cytat:
Matko, jak sobie pomyślę, że to był mój pierwszy pomysł na studia, który w ogóle przyszedł mi do głowy (gdzieś w okolicach gimnazjum) to mi słabo. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1477 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Cytat:
To prawda, dlatego trzeba wybierać kierunki które uczą czegoś konkretnego. Nie mówię, że to daje gwarancje zatrudnienia, ale na pewno zwiększa szanse na pracę w branży po studiach.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1478 |
Zakorzenienie
|
Zostałam zakwalifikowana na kurs audytora energetycznego. Wszystko za free, bo z UE
![]() Szkolenie zakończy się egzaminem państwowym przed Ministerstwem Infrastruktury w Warszawie( dla 8 osób szkolenia oraz stażem zawodowym dla tych, którzy dobrze zdali egzamin). Zastanawiam się tylko czy Ci którzy nie zostaną dopuszczeni do egzaminu, będą mogli sporządzać świadectwa? Ale ja muszę się przyłożyć i znaleźć w ścisłej 8 ![]() Ja dostałam się tylko dzięki temu, że nadal mam zameldowanie w mojej rodzinnej miejscowości ( większe szanse mają osoby z mniejszych miast). A już chciałam zmieniać meldunek:P Dobrze, że poczekałam kilka dni. Dziewczyny naprawdę szczerze polecam wam szkolenia finansowane z UE. Na pewno w waszych miejscowościach coś się znajdzie. Nie dość, że nauczycie się czegoś nowego to poznacie nowych ludzi, wzrośnie wasza pewność siebie a tym sposobem możliwość znalezienia pracy. Uczestniczę teraz w innych szkoleniach i naprawdę sobie chwalę ![]() Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2014-02-27 o 10:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#1479 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#1480 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Czasami wydaje mi się że wszyscy po studiach walą drzwiami i oknami do prac biurowych ![]() ![]() Administracja - do biura Politologia - do biura Pedagogika - do biura (bo do szkoły nie chcę ![]() Zarządzanie - do biura itd. Cytat:
![]() Gdzie znalazłaś taki kurs? Edytowane przez Rysia Siarzewska Czas edycji: 2014-08-26 o 18:05 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1481 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mnie generalnie rozwala jak ktoś mówi, że chce pracę biurową, bo tak właściwie to co to znaczy? ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-02-27 o 12:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1482 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1483 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kiedyś myślałam że praca biurowa dla kobiety to tak naprawdę zakamuflowana praca sekretarki ![]() Cytat:
![]() Praca biurowa to szerokie pojęcie, może to być równie dobrze wklepywanie danych do komputera w Urzędzie jak i asystowanie kierownikowi budowy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1484 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście że szukam stałej pracy na etacie. Ale TAK, MOGĘ SOBIE POZWOLIĆ na śmieciowe umowy czy pracę w knajpie, NIE MOGĘ natomiast na siedzenie 5 lat na bezrobociu. Lat mam 28. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Jestem po pedagogice i w szkole mogłabym pracować tylko jako pedagog szkolny, za to mam uprawnienia do pracy w zupełnie innych miejscach niż szkoła, więc nie wkładaj wszystkich do jednego wora ![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Dlaczego???
![]() |
#1485 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja znam dwie osoby. Jedna pracuje na recepcji w hotelu (po mgr), druga ma tylko licencjat i rozlicza faktury w jakiejś spółce za 1800 netto, co jak na Warszawę i singielskie życie jest zwyczajnie tragedią. Właśni o to mi chodzi, że mało kto potrafi konkretnie powiedzieć czego od tej pracy biurowej oczekuje. Ja np też mam typowo biurową robotę, ale całkiem specyficzną i dla mnie jej biurowość ogranicza się do mojego siedzenia za biurkiem i wklepywania pism do kompa ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-02-27 o 13:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1486 |
Konto usunięte
|
ja jako socjolog stwierdzam, iż nie widziałam ofert. trochę hr ale to też było potrzebne doświadczenie. obecnie nie mam nic w pracy z socjologa ale studia spoko. Jak się wybierze fajna specjalizację to i z praca nie ma problemu
![]() politologia mówicie... ja myslalam o europeistyce ![]() Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2014-02-27 o 13:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#1487 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Do wora nikogo nie wkładam, ale jak słyszę od absolwenta pedagogiki że do szkoły absolutnie nie, bo dzieciorów nie lubi to ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1488 |
Raczkowanie
|
Ja jestem pedagogiem z powołania i baaardzo chciałabym pracować w szkole, uwielbiam to, mam dobre podejście do dzieci i kontakt z nimi, na praktykach świetnie się bawiłam wymyślając dzieciakom fajnie poprowadzone lekcje, a nawet pisałam zadania w brajlu dla niewidomego chłopca w klasie. I co? Nigdzie nie mogę dostać pracy, bo albo nie mam doświadczenia, albo znajomości.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1489 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- Kurcze nie spodziewałam się że w turystyce też pracy nie ma. Kiedyś nawet myślałam żeby się przekwalifikować :haha:
![]() |
#1490 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1491 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1492 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Operator wózka? widziałam ogłoszenia na stronie UP 1680zł cukiernik- 1680 fryzjer- 1680 itp mówią że zawodówka daje pracę i kase. Eh chyba tylko pracę. Próbowałabym do Policji ale za duża wada wzroku. No i najwyżej podniesiona poprzeczka w woj lubelskim i najdłużej czekania minimum 2 lata cała procedura. ale 2 tysie potem są. Tylko jaka to praca.... Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-02-27 o 16:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1493 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Co nie zmienia faktu, że sama miałam durny pomysł by iść na inzynierię środowiska, geodezję albo budownictwo "bo inzynier".
![]() |
#1494 | |||
Kawaii strona mocy
|
O, widzę, że znowu na warsztat poszedł temat politologów i socjologów. Jeśli ktoś poszedł na te studia bez pomysłu na siebie w przyszłości, no to wiadomo, że może mieć problem, nawet wielki. Niestety zapewne większość osób, które poszły na te studia psują opinię i wychodzimy potem na jakiś dziwnych ludzi i po prostu leni
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Odpowiadając już na Twoje pytanie, co konkretnie umiem (za inne osoby nie odpowiadam ![]() - znam podstawy logiki i statystyki - znam wybrane gałęzie prawa (postępowania administracyjnego, pracy, międzynarodowe publ., UE, dyplomatyczne, konsularne, handlowe i gospodarcze) - umiem pisać projekty na pozyskiwanie funduszy europejskich (to chyba była najfajniejsza część studiów ![]() - umiem tworzyć strategie dla firm - umiem tworzyć i przeprowadzać badania politologiczne/socjologiczne - umiem organizować i przeprowadzać warsztaty negocjacyjne - umiem pisać unijne pisma urzędowe po angielsku To tak na szybko z takich "twardszych" rzeczy, które poznałam na studiach. Oprócz tego miałam 6 przedmiotów ekonomicznych, więc jak mój plan A nie wypali (tfu, tfu), to wiem, w którą stronę pójść w życiu ![]() ![]() Aha, jeszcze żeby nie było: wybrałam takie studia w pełni świadomie, ze względu na hobby, ale też wiedziałam, że chcę się zajmować polityką w przyszłości. Jestem więc chyba szczęściarą, że mogę łączyć i zainteresowania i pracę i codziennie "pochłaniać" nową wiedzę i się uczyć ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2014-02-27 o 17:10 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1495 |
Zakorzenienie
|
Jak w CV umiescic informacje o zajeciach dorywczych?
chciałabym "pochwalic sie" wykonywaniem tłumaczeń niekiedy dośc prestizowych i w ten sposob podkreslic swoja znajomosc jezyka. Tlumaczenia wykonuje juz od kilku lat. Jednak nie na umowe wiec nie moge tego wpisac od-do jak normalna prace. Ponadto nie są to zlecenia regularne. Czasem jednego miesiąca mam odciski od klepania w klawiaturę ![]() Zastanawiam sie czy zrobic oddzielna rubryczke "zajęcia dorywcze/dodatkowe" czy moze lepiej nie pisac o tym wcale (wiadomo dochód na czarno, czasem niemały :/ a to nie sa jakieś tam korepetycje tylko czasem naprawdę poważne rzeczy)
![]() |
#1496 |
Konto usunięte
|
mnie też zadziwia "praca biurowa" bo tak naprawdę to chyba łączy wszystkie zawody, gdzie siedzi się za biurkiem, co powyzej opisuje Maguda
![]() Rysia Siarzewska może Cię zmartwię, ale w labolatorium firmy, gdzie pracuje mój mąż, też są biurka i komupery i głównie się siedzi przy kompie a pracują tam sami mgr inz... edyta_13 nie wiem, czemu każdy sądzi, że praca biurowa to taka spokojna i bez bez odpowiedzialności. chyba tylko taka, gdzie parzysz kawę prezesowi i odbierasz telefony oraz segregujesz pocztę... |
![]() ![]() |
![]() |
#1497 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1498 |
Zakorzenienie
|
Mnie hasło "praca biurowa" kojarzy się ze stanowiskiem sekretarki, referenta lub pomocy biurowej. Ewentualnie jakieś stanowisko związane z klepaniem tego samego w kółko cały dzień: drukowanie faktur i wpinanie do segregatora, albo przepisywaniem danych ze świstów do kompa. Ot takie proste prace nie wymagające wysiłku.
![]() |
#1499 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Tylko po studiach nie ma wprost czegoś takiego jak prawnik biznesowy, a mówiłam o sytuacji kiedy wychodzimy prosto po studiach, pominęłam czego sama się uczyłam i czego się dowiedziałam w pracy, bo przecież wszystkiego prędzej czy później można się wszystkiego nauczyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1500 |
Konto usunięte
|
Ach, jak po samych studiach to tak
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:00.