|
|
#511 | |
|
Mother of Cats
|
Dot.: Scent Bar LII
Nie da się odmierzyć ciężaru w ml.
Można za to przeliczyć wagę na objętość. Ale nie rozumiem, jak waga Kameny może przeliczać wagę czegoś na tego czegoś objętość, nie znając gęstości danej substancji. No chyba że na wadze można sobie wybrać rodzaj substancji (np. mąka, mleko, olej) - Kameno, można? Albo że to jest waga-menzurka, np. takie coś. Rejcz, mi niedobrzość przeszła jeszcze wczoraj, więc nie wirus. Mam nadzieję, że u Ciebie też nie, skoro temat kutaków wywołuje śliniotok ![]() ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
Nigdy. Zasmażki też nigdy. Nie czuję potrzeby, a jeśli M. chce, to robi sobie sam. |
|
|
|
|
#512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. |
|
|
|
|
#513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#514 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ano ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#515 |
|
Zakorzenienie
|
ta
teraz tak Dziś dokonałam ważenia i mierzenia i ciut mnie ubyło Chyba od ćwiczeń i zmartwień, bo diety ostatnio nie pilnuję zbytniooooo może być dobrre ![]() https://wizaz.pl/kulinaria/przepis,5...rzanego%20Piwa
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2014-02-28 o 20:16 |
|
|
|
#516 |
|
Piers do przodu
|
Maja szkoda piwa
![]() Mursz głos oddany
|
#517 | |||
|
Zakorzenienie
|
Wow widzę pierwszą w życiu osóbkę która się tak o pesto wysławia
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Więc kajbel, wanna, kafelki do wymiany
|
|
#518 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W standardowej kuchni zazwyczaj używamy do odmierzenia w ml mleka ,wody czy jajek a te zazwyczaj mierzą tyle ile ważą , jedynie olej i np.miód mają inną wagę niż objętość. dlatego poprosiłam Kamenę żeby zważyła kg oleju i potem sprawdziła ile pokaże waga w ml a powinna pokazać ok 0,92-0,94 l.Przy małych ilościach te różnice sa w tym przypadku znikome ale przy większej mogą sprawic że np ciasto pójdzie do kosza.Dobra w tym temacie chyba spasuję.., nie wiem jak to inaczej przedstawić.Jako cukiernica wiele lat korzystałam z takich przeliczających wag mój tż piekarz również (bo pytałam go czy zle tłumaczę i stwierdził że inaczej się juz nie da),więc z praktyki wiem że to działa.Wiem ze to nie argument w dyskusji.No nic ,chyba każda z nas będzie miała swoje zdanie w tym temacie. znad piffka Miłego wieczoru ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
zagłosowane
|
|
#519 |
|
To ja :)
|
Dzięki wielkie ![]() Już nie chcę remontu. Mój małżon by najchętniej w bunkrze zamieszkał... Zwariuję
|
#520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znad kawy Jak mi się chceeeeee, chcę do łóżeczka z powrotem
|
|
|
|
|
#521 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry, znad zaabiegania..
Cytat:
Za to po będzie picuś glancuś Ja teeeeż, ale nie mogę ,koopa roboty przede mną, gościska się dziś do mnie wpakują. I żeby to jaka fajna okazja(czyt.liczba) ale to moje 36 ... ![]() Miłego
|
|
#522 |
|
Zakorzenienie
|
Bogusiu sto lat!!!!
|
#523 |
|
Nindżopesz
|
Bogusia, sto lat!
|
|
|
|
#524 |
|
|
Stówka Bogusiu!! Piękny wiek!!
jeszcze pamiętam, jak to było
|
#525 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry
Bogusiu, wszystkiego najlepszego |
|
|
|
#526 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny
![]() ...laaatam po kuchni jak pokręcona
|
#527 |
|
Zakorzenienie
|
Bogusiu wszystkiego najlepszego
Ja już po pracy, szybko i sprawnie poszło, na szczęście Wcinam owsiankę z bananem żeby mieć energię na siłkę, nowy miesiąc - nowy karnet ![]() Poza tym chciałam powiedzieć że pogoda jest boska
|
|
|
|
#528 | |
|
Zakorzenienie
|
Kachana, życzę Ci, żebyś już nigdy we własne urodziny nie musiała latać po kuchni jak pokręcona (chyba że tego właśnie pragniesz). Świętuj. Następną razą zamów catering, i heja na miasto
Niech Cię ktoś wyrwie z domu na co tylko sobie życzysz, restauracja, tańce etc etc Cytat:
Tylko mnie choróbsko łapie, ale cóż, dziś jeszcze zdążę obskoczyć kogo trzeba ![]() A na obiad pieczone podudzia kutaka z bakłażanem.
|
|
|
|
|
#529 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
ale my to rozumiemy, tylko jak położę na wadzę kilogram miodu i ona pokaze 940 ml, a za chwile na wadze położe 1 kg płynnego zelaza i ona pokaze 380 ml (przykłądowo bp nie wiem ile wazy zelazo). to po pierwsze znaczy to ze waga nie pokazuje ocjetosci wedle tylko cieazaru (cos takiego jest niemozliwe bez poznania gęstosci substancji) a po drugie skąd waga wie co na niej lezy? w obu przypadkach połozyłam kilogram "czegoś" a waga wskazuje rza 940 ml a raz 380 ml-skad wie co połozyłam? ja nie mowie ze to niemozliwe, tylko sie zastanawiam jak ta waga działa. jedyne co mi przychodzi do głowy to to ze ona dziala jak te wagi łazienkowe do wazenia ludzi ktore podają ilość wody tłuszczzu itd. taka waga wysyła impuls elektryczny który "bada gęstość". wiec taka waga mogłaby zamienic wagę na objętość. to tez by tłumaczyło dlaczego nie przeliczy w ten sposób styropianu, bo do dzialania w ten sposób potrzebuje "czegos mokrego"
|
|
|
#530 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ich gęstość jest różna jak widzisz więc jeśli ustawisz wagę na ml to po wlaniu 1kg wody waga po ciężarze (korzysta z ważenia ) odmierzy 1l i jeśli przelałabyś to do normalnej miarki również 1 litr będziesz miała.Jeśli wezmiesz 0,94 kg oleju i znów skorzystasz z funkcji ml to waga po ciężarze tegoż oleju znów odmierzy litr i jeśli przelejesz to do miarki powinnaś mieć 1litr oleju. Waga nie musi wiedzieć co wlewasz bo przelicza 1g/1ml a ze te substancje mają inną gęstość inne wyjdą ml... wczoraj pochrzanił mi się ciężar właściwy z gęstością cieczy którą to spokojnie da się przeliczać na litry a jest ona w naszych domach raczej stała bo nie ma jakichś tam większych różnic temperatury i np; Gęstość cieczy w (kg/m³) w 22 °C
więc jeśli konkretna ciecz ma konkretną gęstość i odpowiadającą temu wagę to i mililitrów ma tyle a tyle i w normalnych warunkach zawsze te wartości będą dla konkretnej cieczy jednakowe.Po co wadze wiedza co tam wlewasz ,ona ma przeliczyć/odmierzyć konkretną gęstość wyrażoną w kg na m3 czyli w tym przypadku ml wiadomo ze po zmianie stanu cieczy w stałą zmieni się jej gęstość i tym samym waga ale tu juz funkcja ml jest niepotrzebna ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Rach pomyślę o tym przy okazji 40-tki
[*] IWNFY Edytowane przez bogusia32 Czas edycji: 2014-03-01 o 14:02 |
|||
|
|
|
#531 |
|
Piers do przodu
|
Ja też
ech kiedy to było ...Najlepszego Bogusiu
|
#532 |
|
|
Otóż łazienka będzie błękitno-biała. Nadal w stylu bunkra, ale to sobie odbiję kiedyś, przy okazji remontu kuchni...
Ciekawe, czy nietopsz już nam przelał kasę, wszak miało to nastąpić przed naszym remontem... Dla przypomnienia -zaczęła swój remont bez kasy, po czym zadzwoniła, że zbili jej już płytki i tak zostać nie może, więc czeka na gotówkę od nas...
|
#533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja jest biało rożowawa, mdla strasznie jak dla mnie ( bialo rożowe plytki, plus majtkowym różem zabudowana wanna.... ![]() Mam plytki wybierala jakies 10 lat temu, nawet chyba trochę ponad.... Kuć nie ma sensu narazie, ale od jakiegoś czasu mam zamiar przemalować białe fragmnety ścian ( płytki sa na podlodze i do połowy wsokości przeciętnego człowieka) na bordo albo rubin,żeby ją troche unowocześnić ...tylko nie mam kiedy się wziąść za to... 2. Trzymam kciuki,żeby w poniedzialek było na koncie ![]()
|
|
|
|
|
#534 | |||||
|
ʞɐɯǝuɐ
|
ale się dyskusja wywiązała o tej wadze
Bogusiu, rozumiem, co chcesz nam przekazać, ale ta opcja byłaby możliwa tylko wtedy, gdyby waga miała wprowadzone dane dotyczące ciężaru właściwego danych produktów (nie ważne czy płynnych czy sypkich czy stałych) albo gdyby takie dane można było do niej wprowadzać. Być może waga, której używaliście na cukierni takie opcje posiadała. Ta nie posiada, ma za to bzdurną funkcję "ważenia" w ml, gdzie przelicznik wynosi 1g = 1 ml niezależnie od ważonej substancji. Cytat:
Stąd nasze śmieszne pomysły związane ze styropianem i kamieniami, położyłam na wadze styropian o wadze 12 g, po czym waga pokazał mi że było go 12 ml - a było na oko ze dwa litry Gdybym ważyła olej, jak mi proponujesz w innych postach, po osiągnięciu 1000 mg i kliknięciu przycisku zmiany jednostki waga pokaże mi 1000 ml (bo inaczej nie umie) a wg Ciebie powinna pokazać inny wynik...Cytat:
i czy na pewno najlepsza, czy może to jest tak, jak z ową lodziarnią na starówce, do której latem stoi godzinowy ogon, a lody robią o niebo lepsze choćby w lodziarni na sąsiedniej ulicy, bez kolejki... Cytat:
Cytat:
nie wierzę, naprawdę? rozumiem, że ukierunkowane jesteście bardziej na kuchnie śródziemnomorskie i dalekowschodnie a nie staropolską czy francuską ale kurcze, ciekawi mnie, naprawdę nie zetknęłyście się nigdy, choćby w teorii, w książce kucharskiej, jak się robi podstawowy sos?
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
|
|||||
|
|
|
#535 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
A pomidorowy to nie wiem jak się robi, ja mieszam keczup z rozciapanymi pomidorami i doprawiam.
|
|
|
|
|
#536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba jednak nie. Ja rzadko kiedy zagęszczam, gęstość chrzanu mi wystarcza.Sporą część życia myślałam, że beszamel to sos serowy, jak w knajpach wybierałąm bokuły pod beszamelem. Tak czy owak, temat sosów nigdy mnie nie interesował poza spaghetti i winegretami do sałatek. Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-03-01 o 20:08 |
|
|
|
|
#537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() rodzice oboje kaszlą i gorączkują idę po theraflu i czosnek, żeby od nich nie złapać
|
|
#538 |
|
Nindżopesz
|
Ja myślałam, że beszamel to jakaś węgierska przyprawa zmieszana z sosem typu majonezowego, nie zastanawiałam się zbytnio co to takiego. Vinegretu też się u mnie nie jadało, myślałam, że to po prostu ocet. A na sos balsamiczny wpadłam dopiero niedawno, też nie wiedziałam co to, obstawiałam np. wino zmieszane z oliwą (a co
). Co do zasmażki myślałam, że może to kromka chleba obsmażona w jajku albo jakaś forma placka ziemniaczanego.U mnie w domu nie jadało się sosów, jak już to polewało się ziemniaki tłuszczem z pieczonego mięsa. Swoją drogą zaczęłam się odchudzać jako nastolatka więc nie interesowały mnie sosy, rzeczy robione z masła czy mąki. |
|
|
|
#539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja myślałam, że zasmażka to te skwarki na tłuszczu ![]() Ale to dowód na to jak wychowanie rodzinne w danej kulturze jedzenia przesłania świat. Np kumple chuopina się dziwili jakim cudem spożywamy tyle oleju? Przecież olej służy tylko do smażenia frytek On zdziwko jak można używać innego tłuszczu niż oleju? Ale szczerze, to ja też nie wiem jak można smażyć np na czymś innym? Czyli na czym? Co pozostaje? Smalec? Bo przeca masło sie pali pow 80 st C. Zatem ja nie wiem jak sobei ludzie radza, serio wpieprzają smalec? Dla mnie to w dzisiejszych czasach, kiedy jest alternatywa, obrzydliwe. Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-03-01 o 20:35 |
|
|
|
|
#540 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
2. u mnie były, naleśniki i leniwe jadałam ale reszty już nie. I w zasadzie nadal nie wiem z czym są pierogi ruskie. TŻ czasami mówi "kupiłem ruskie", ja pytam "z czym?", "no ruskie!". Potem mi mówi ale i tak zapominam. ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- Ja co do skwarek myślałam, że to dowolny odrzut po smażeniu (także choćby chleba). A to chyba boczek, słonina? Smażenie frytek! Matko bosko, wyższa technologia, frytki się wyjmuje z paczki i wsadza do piekarnika
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.

i startuje w konkursie foto, mogłabym prosic o kliki dla niej?? Fotka jest super, z lodowcem.. 
:galsiu: To jest złodziejstwo życia. 

nie wierzę, naprawdę?
Chyba jednak nie. Ja rzadko kiedy zagęszczam, gęstość chrzanu mi wystarcza.