Emigracja do Francji. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-24, 19:34   #1
Clove18
Przyczajenie

Emigracja do Francji.

Witam. Sporo myślałam o Polsce i innych krajach i, będąc dwa lata temu we Francji czułam się tam lepiej, niż w Polsce. Na dodatek w moim kraju niestety nie znajdę pracy bez znajomości, których nie mam...Wkrótce studia, a więc mam pytanie do Was: które studia mam wybrać, aby odnaleźć pracę we Francji, do której zamierzam wyjechać? Jestem w trakcie nauki języka francuskiego, już nieco umiem, po studiach dostanę pieniądze, i to nie aż tak małe - starczą mi na opłacenie podróży do Francji i początek utrzymania tam, jednak tylko nurtuje mnie sprawa pracy. Mam kwalifikacje, aby iść w kierunku prawnym/politycznym/psychologicznym. Z którym z tych kierunków najlepiej będzie mi się wiodło we Francji? Bardzo proszę o odpowiedź.
Clove18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 14:07   #2
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: Emigracja do Francji.

Cytat:
Napisane przez Clove18 Pokaż wiadomość
Witam. Sporo myślałam o Polsce i innych krajach i, będąc dwa lata temu we Francji czułam się tam lepiej, niż w Polsce. Na dodatek w moim kraju niestety nie znajdę pracy bez znajomości, których nie mam...Wkrótce studia, a więc mam pytanie do Was: które studia mam wybrać, aby odnaleźć pracę we Francji, do której zamierzam wyjechać? Jestem w trakcie nauki języka francuskiego, już nieco umiem, po studiach dostanę pieniądze, i to nie aż tak małe - starczą mi na opłacenie podróży do Francji i początek utrzymania tam, jednak tylko nurtuje mnie sprawa pracy. Mam kwalifikacje, aby iść w kierunku prawnym/politycznym/psychologicznym. Z którym z tych kierunków najlepiej będzie mi się wiodło we Francji? Bardzo proszę o odpowiedź.
jezeli nie mowisz biegle po francusku to ja ci sukcesu nie wroze w zadnym z kierunkow.

moze ci sie udac jezeli zajmujesz sie kierunkiem w ktorym jezyk nie ma takiego znaczenia : np mam kolezanke we francji jest programistka. studia w polsce .
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 14:35   #3
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Z tych trzech powiedzialabym psychologicznym, bo jak nie uda sie zatrudnic w rzadnej placowce, typu szkola, poradne odwykowe itp. to zawsze otworzyc mozna po tym wlasny gabinet. Tylko trzeba najpierw zeby uznali ci tu dyplom, najczesciej wyglada tu to tak, ze wpisza cie tu na uniwersytecie na ostatni rok, ten magisterski z psychologii i jak go zaliczysz to masz francuski dyplom magistra psychologii. Z dyplomami z pozostalych wymienionych przez ciebie kierunkow, byloby tak samo. Ale, zeby sie to udalo, to trzeba znac b. dobrze jezyk. Jezyka najlepiej i najszybciej jest uczyc sie na miejscu we Francji. Po prawie zeby byc naprawde prawnikiem trzeba robic aplikacje, a to nie jest juz takie proste. Poza tym, to co pisze kennedy, duzo latwiej ci by tu bylo gdybys miala dyplom ze scislych inzynieryjnych kierunkow, typu informatyka, elektronika itp, gdzie dobra znajomosc jezyka nie jest taka wazna. Bo wyobrazasz sobie prawnika, psychologa, czy polityka mowiacego byle jak, a tym bardziej niegramatycznie po fancusku? W tych zawodach jezyk to podstawa i musi byc juz super, ladne slownictwo, skladnia i wogole.
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 15:18   #4
Clove18
Przyczajenie

Panie mnie pewnie nie zrozumiały . Chodzi mi o to, że do Francji chcę wyjechać po studiach, a więc na douczenie się języka mam jeszcze ponad 5 lat. Jeśli chodzi o wyjazd, to nie wiem za bardzo, czy się będzie dało, bo dostanę pieniądze w wieku 23 (?) lat, i jako studentka w Paryżu raczej trudno mi będzie znaleźć mieszkanie. Mam chyba o tyle łatwiej, że matka w spadku zapisała mi aptekę, którą zawsze można sprzedać, ale nie wiem, czy będzie to możliwe, gdy ona będzie jeszcze pracować w tejże aptece.
Stary 2014-02-26, 15:25   #5
kennedy
Zakorzenienie

ale jak ty to sobie wyobrazasz? ze w polsce nauczysz sie francuskiego tak zeby pracowac jak psycholog we francji?

nie ma szans.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 15:39   #6
Martii
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do Martii

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
ale jak ty to sobie wyobrazasz? ze w polsce nauczysz sie francuskiego tak zeby pracowac jak psycholog we francji?

nie ma szans.
To to moze i jeszcze jakos by przeszlo, ale 5 lat uczenia sie polskiego prawa po to aby wyjechac do Francji i pracowac tam jako prawnik/adwokat reprezentujacy francuskie prawo ?

Edytowane przez Martii
Czas edycji: 2014-02-26 o 15:40
Martii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 16:28   #7
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Clove18 Pokaż wiadomość
Panie mnie pewnie nie zrozumiały . Chodzi mi o to, że do Francji chcę wyjechać po studiach, a więc na douczenie się języka mam jeszcze ponad 5 lat. Jeśli chodzi o wyjazd, to nie wiem za bardzo, czy się będzie dało, bo dostanę pieniądze w wieku 23 (?) lat, i jako studentka w Paryżu raczej trudno mi będzie znaleźć mieszkanie. Mam chyba o tyle łatwiej, że matka w spadku zapisała mi aptekę, którą zawsze można sprzedać, ale nie wiem, czy będzie to możliwe, gdy ona będzie jeszcze pracować w tejże aptece.
Ja cie dobrze zrozumialam, ze ty chcesz wyjechac po studiach skonczonych w Polsce i zastanawiasz sie nad kierunkiem, bo planujesz wyjechac po nich do Francji. Wiec tak jak napisalam z tych 3 wybralabym psychologie. Jednak, zeby pracowac tu jako psycholog, czy nawet prawnik, to musisz tu uzyskac najpierw francuski odpowiednik twojego polskiego dyplomu. A daja tu takie odpowiedniki w ten sposob, ze idziesz z polskim dyplomem np. magistra psychologii na unwersytet we Francji na wydzial psychologii i na tej podstawie oni wpisuja cie nie na 1 rok psychologii, tylko na ostatni, ten magisterski i jak zaliczysz u nich ten ostatni magisterski rok psychologii to dostaniesz od nich francuski dyplom magistra pychologii, z ktorym bedziesz sie tu mogla zatrudnic jako psycholog, lub otworzyc wlasny gabinet. Tylko z polskim dyplomoem psychologii to nie uda sie.

Tak samo z prawem, czy nawet politologia. Ewentualnie z takimi polskimi dyplomami prawa, czy politologii, moglabys poszukac gdzies jakiejs pracy papierkowej, jako osoba jednak po studiach, ale jezyk bys musiala miec perfekcyjny, w mowie i pismie, bo wiadomo pisanie pism urzedowych itp. Wiec bez tej nostryfikacji polskich dyplomow, o ktorej wyzej to slabo widze pracowanie tu w swoim zawodzie, szczegolnie po kierunkach humanistycznych. Raczej prace fizyczne, typu kasjerka, sprzedawczyni w sklepie, tu tez trzeba dosc dobrze jezyk znac, wiadomo stycznosc z klientem, ale tyle przez 5 lat intensywnej nauki francuskiego w Polsce moglabys sie nauczyc. A ze slabym francuskim, to tylko sprzatanie, opieka nad dziecmi, osobami starszymi itp.

Moglabys przyjechac tu na au pair i przez ten rok pobytu jako fille au pair, jezeli uczylas sie juz francuskiego w Polsce, np. przez 4 lata w liceum i nie olewalas tego jezyka, tylko przykladalas sie do niego dobrze, to na takim rocznym pobycie au pair, tak naprawde intensywnie uczac sie francuskiego i jak najwiecej rozmawiajac z ludzmi, rodzina, ogladajac tv po francusku, czytajac po fr, to po roku takiego pobytu, twoj jezyk moglby byc na tyle dobry, szczegolnie jak masz dosc dobre zdolnosci jezykowe, ze moglabys zapisac sie tu na uniwersytet, czemu nie na psychologie? I tu zrobic studia od poczatku do konca, tak byloby najlatwiej i najlogiczniej, jak myslisz tu wyjechac na stale i tu pracowac w takim zawodzie. Zapisac sie, jak zapisac sie, bo zapisac sie to jest latwo, wpisowe chetnie wezma, tyle, ze jak jezyk bedzie na studia tutaj za slaby to i tak nie uda sie ich skonczyc, i raczej w takim wypadku, zakonczy sie ta przygoda ze studiowaniem tu juz na pierwszym roku.

Studenci do mieszkan maja tu doplaty, itp, mozna wynajac w kilku, lub tylko pokoj zamiast mieszkania calego, doplata i tak bedzie, mozna pracowac na pol etatu. Jest tu na emigrantkach watek o studiach we Francji, z niego dowiesz sie wiecej, jak cie to interesuje.

Lub twoja opcja studiowanie w Polsce i rownolegle intensywna nauka jezyka francuskego, do tego dodalabym jeszcze poprawienie twojego francuskiego na rocznym pobycie au pair i potem zapisanie sie z polskim dyplomem na ostatni rok danego kierunku na uniwersytet we Francji i znostrfikowanie w ten sposob polskiego dypomu. Jak do tej pory nie uczylas sie wogole francuskiego, to bylaby nawet najlogiczniejsza opcja.

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2014-02-26 o 16:48

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-26, 17:01   #8
Clove18
Przyczajenie

O matko, dziękuję Ci. Czyli wystarczy, że będę studiować psychologię w Polsce, ucząc się jeszcze francuskiego do b.dobrego stopnia i pojadę na ostatni rok do Paryża, by zdać magisterkę? To wydaje mi się aż za łatwe xd. Mam tylko wątpliwości, czy przyjmą mnie na uniwersytet z dobrym polskim dyplomem?
Stary 2014-02-26, 19:17   #9
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Radze magistra zdac tez w Polsce i przyjechac tu juz z gotowym dyplomem do znostryfikowania. Z dyplomem magistra z Polski przyjma cie tu na magisterke (czyli ostatni rok studiow na kierunku, z ktorego bedzie twoj polski dyplom) bez zadnych problemow, nie musi byc wcale bardzo dobry. Oprocz tego dypomu, bedziesz im musiala dostarczyc jeszcze wykaz wszystkich twoich egzaminow na studiach z wszystkich lat studiow i oceny jakie na nich otrzymalas. Taki wykaz dostaniesz w twoim rektoracie na twoim uniwersytecie w Polsce, bedziesz musiala go przetlumaczyc przysiegle na jezyk francuski, twoj dyplom, oczywiscie tez i przedstawic oryginal i tlumaczenie, przy zapisywaniu sie. Z tym wykazem egzaminow, to chodzi im bardziej o przedmioty jakie byly (jakie zdawalas) na twoich polskich studiach, niz o oceny. Oprocz tego napisac list motywacyjny do rektora tego uniwersytetu, w ktorym prosisz o znostryfikowanie tego dyplomu i wypelnic podanie zapisowe, jakie dostaniesz w rektoracie, oraz zaplacic wpisowe, w wysokosci okolo 200 euro, a potem cala nauka na uniwersytecie jest tu bezplatna, tzn. kosztuja tylko ksiazki, materialy, ale sa stypendia socjalne dla mniej zamoznych studentow, ale to zalezy jakie twoi rodzice maja dochody w Polsce, moze w porownaniu do francuskich nie beda wysokie i zalapiesz sie, od tego (dochodow rodzicow) tez zalezy wyskosc doplaty do mieszkania studenckiego i takze od wysokosci czynszu. Przyjac przyjmuja zawsze, tylko trzeba zaliczyc ten ostatni rok na francuskim uniwersytecie, zeby miec ich francuski dyplom.

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

Podobne do twojego tematy tu https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=693373
i tu https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=745427 moze cos ci sie z tego przyda.

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Martii Pokaż wiadomość
To to moze i jeszcze jakos by przeszlo, ale 5 lat uczenia sie polskiego prawa po to aby wyjechac do Francji i pracowac tam jako prawnik/adwokat reprezentujacy francuskie prawo ?
Jezeli chodzi o prawo, to moim zdaniem powinna raczej studiowac je od poczatku do konca we Francji, bo jak nawet uda sie ta magisterka na ostatnim roku, francuskiego prawa i otrzyma francuski dyplom magistra prawa, to jak chcialaby tu byc naprawde prawnikiem, czyli isc w tym kierunku dalej, to lepiej, latwiej byloby, gdyby, studiowala francuskie prawo od pierwszego roku, a nie tylko na ostatnim.

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2014-02-26 o 18:36
Stary 2014-02-26, 19:48   #10
Martii
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do Martii

Cytat:
Napisane przez Lazurowewybrzeze Pokaż wiadomość

Jezeli chodzi o prawo, to moim zdaniem powinna raczej studiowac je od poczatku do konca we Francji, bo jak nawet uda sie ta magisterka na ostatnim roku, francuskiego prawa i otrzyma francuski dyplom magistra prawa, to jak chcialaby tu byc naprawde prawnikiem, czyli isc w tym kierunku dalej, to lepiej, latwiej byloby, gdyby, studiowala francuskie prawo od pierwszego roku, a nie tylko na ostatnim.
Wlasnie o to mi chodzilo, zakladajac watek autorka chciala skonczyc calkowicie studia w Polsce i nastepnie przyjechac pracowac do Francji co jest kompletnym absurdem jezeli chodzi o prawo
Martii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-27, 08:32   #11
Rena
Zakorzenienie

Jak sie ludzisz, ze we Francji nie trzeba znajomosci to apeluje o troche realizmu. Poza tym rozwazasz same kierunki humanistyczne dosc malo ze soba pokrewne. Co do jezyka to oprocz francuskiego to pewnie wazna jest lacina, o tle istotna ze rancuski wywodzi sie z laciny i wszystkie ladniejsze frazy o madrym brzmieniu sa oparte na slownictwie a nawet czesto skladni tego starozytnego jezyka.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-27, 12:04   #12
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

We francuskim istnieja 3 poziomy jezykowe le registre familier, le registre courant i le registre soutenu. Pewnie chodzi ci o registre soutenu Rena? My w Polsce uczac sie jezyka francuskiego uczymy sie registre courant, jest to poprawny francuski, jednak w literaturze, poezji czy retoryce, uzywa sie tu czesto registre soutenu. Prawie kazdy Francuz juz od gimnazjum potrafi powiedziec to samo zdanie w tych 3 roznych registre. Potrafi tez rozroznic, ze to zdanie jest napisane w tym, czy tym registre. Ktos, kto uczy sie jezyka w Polsce, zna tylko registre courant. Min. temu nie jest latwo tu studiowac kierunki humanistyczne, komus kto nie uczyl sie we Francji ani w gimnazjum, ani w liceum. Na temat tych 3 registre tu http://fr.wikipedia.org/wiki/Registr..._fran%C3%A7ais
Stary 2014-02-27, 13:07   #13
cranberry juice
ctrl alt delete

co do tej psychologii - psychoterapie i inne takie rzeczy podobno należy robic wyłącznie w swoim języku ojczystym. Zasadnio więc droga autorko w tym kierunku nie masz żadnych szans.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-02, 19:20   #14
alex24112
Zadomowienie

Co do prawa to można w polsce studiować prawo europejskie albo po samym prawie zrobić podyplomówkę z prawa francuskiego. Natomiast to kolejne kilka lat.
Ja na Twoim miejscu bym dała sobie rok bez studiów, gdzie nauczysz się języka na tyle dobrze, żeby zdać egzamin, żeby przyjęli Cię na uczelnię we Francji za rok, czy dwa, skoro i tak planujesz się tam wynieść.
Ja też bardzo chciałabym we Francji pracować a co do studiów to albo idę prawdopodobnie na dietetykę.
A dietetyk cóż... w Europie Zachodniej dużo bardziej rozpowszechniony niż w Polsce.

Tak jak dziewczyny zdecydowanie odrzuciłabym prawo. Mam wujka, rektora uniwersytetu, który pisze specjalistyczne słowniki z m.in. francuskiego i to, co robi to m.in. prawo. Naprawdę kosmos. Z resztą zauważ, jak w Polsce prawnicy pięknie mówią, a teraz spróbuj to przełożyć na francuski.

Walczę z pcos, nt i io. Walczę o siebie!

Edytowane przez alex24112
Czas edycji: 2014-03-04 o 14:49
alex24112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-02, 20:43   #15
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez alex24112 Pokaż wiadomość
To są takie studia, gdzie znajomość francuskiego nie musi być aż tak perfekcyjna jak np. właśnie w prawie a przy tych stosunkach można pracować np. w Brukseli czy w Strasburgu *.* i mam nadzieję, że jak coś, to gdzieś się tam załapię.
O matko i córko weź poczytaj na necie o tym zalapywaniu sie do Brukseli i Strasburga, wymaganiach, liczbie kandydatów na miejsce... Przecie wszyscy bezrobotni po stosunkach wyobrażali sobie pewnie, że bedą pracować w Brukseli albo w Strasburgu - a potem było wielkie ups, że liczba miejsc w Beukseli i Strasburgu jest bardzo ograniczona

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-03, 20:09   #16
Viridian
Raczkowanie

I w jednym zawodzie i w drugim można szukać pracy - tylko trzeba wiedzieć, gdzie.

Dla przykładu - gdy za granicą idę do lekarza, to jeżeli tylko jest taka możliwość, to szukam w pierwszej kolejności rodaka. Do mojej polskiej lekarki w DE zawsze były tłumy, nie tylko Polaków, ale i innych wschodnich emigrantów. Bo możliwość porozumienia się w języku ojczystym daje pewien komfort, którego brakowałoby w kontakcie z niemieckim lekarzem. Dlatego ja bym traktowała znajomość języka polskiego jako atut u psychologa za granicą.

Jeżeli chodzi o prawo, to przecież po studiach prawniczych nie trzeba pracować jako adwokat. Ze znajomością trzech języków (bo angielski to obecnie standard), z których język polski jest mało popularny i trudny do nauczenia się dla obcokrajowców, też można szukać pracy, np. w firmach działających na rynku francuskim oraz polskim. Dla przykładu - europejskie prawo patentowe wymaga znajomości angielskiego, niemieckiego i francuskiego.

Moim zdaniem brak przygotowania studentów do szukania pracy to wina głównie naszych uczelni, które rzadko kiedy współpracują z przemysłem i w związku z tym nie bardzo wiedzą, jak rynek pracy wygląda w rzeczywistości.

Edytowane przez Viridian
Czas edycji: 2014-03-03 o 20:10
Viridian jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-04, 13:32   #17
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
co do tej psychologii - psychoterapie i inne takie rzeczy podobno należy robic wyłącznie w swoim języku ojczystym. Zasadnio więc droga autorko w tym kierunku nie masz żadnych szans.
Przesadzasz. W Paryzu sa psychologowie innej narodowosci niz francuska i na klientow nie narzekaja, wiec wyraznie nie jest to kryterium. Albo.ktos ma predyspozycje albo ich nie ma.

Co do lekarzy ja bylam dotychczas u samych francuzow i wyszlam zadowolona bez przesady znam francuski na tyle by powiedziec ze boli mnie gardlo czy 3 zab od lewej nie czujac blokady komunikacyjnej. No i Polska nie lezy w Europie wschodniej a srodkowej. Nawet geograficznie na mapie to widac. To apropos wypowiedzi Viridian.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 19:52   #18
Viridian
Raczkowanie

Rena, ja nie pisałam o blokadzie komunikacyjnej, bo znam język niemiecki, ale o komforcie. Z usług niemieckich lekarzy w DE też korzystałam, ale nie mam o nich zbyt dobrej opinii.
Viridian jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości