Scent Bar LII - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-03, 16:20   #661
rachell111
Zakorzenienie

Dot.: Scent Bar LII

Cytat:
Napisane przez bogusia32 Pokaż wiadomość

A co do samego filmu Labirynt to jest świetny, temat ciężki ale przedstawiony tak że ogląda się w napięciu do samego końca.Ja z ciekawszych filmów mogę od siebie polecić ''Złodziej życia'' i ''Oszukana'' oba z Jolie i oba moim zdaniem bardzo dobre a film który trzepnął mnie dość mocno to Martyrs... ale to już hardcore
Z pogrubionych widziałam tylko te z Dżoli, czyli pozostałe zapisuję

Cytat:
Napisane przez Betty83 Pokaż wiadomość

wilk z wallstreet też mi się podobał, ale w kinie bym chyba nie wysiedziała tyle.
byłam też na 'pod mocnym aniołem' i trochę zawiódł...
Oooo a my tak na anioła czekamy aż wejdzie w sieciunię

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
no tak, ale co z pracą? z najbliższego miasta tysiące ludzi jeżdżą codziennie do roboty do Warszawy, bo tutaj na tym zadupiu ni huhu
że nie wspomnę, że najbliższy klub w klimacie rocka/metalu też w Warszawie, 80km stąd... od roku siedzimy z chłopem w domu w weekendy i ☠☠☠☠☠☠☠ca dostajemy, bo nie stać nas na wyjazd do żadnej knajpy w naszym klimacie
tak samo jakaś porządna sala prób czy nagrań i muzycy do współpracy

nawet kurdę jak do chuopa jadę, to muszę iść 3 km przez wieś i pola na pociąg, a potem grzecznie o 21 wracać, bo to ostatni pociąg, później nic nie ma do rana. I znów 3 km z buta, obojętnie, czy deszcz, śnieg czy mróz...
No tak Ty, i inni mieszkający nie w aglomeracjach macie przerąbane. To prawda. Wszędzie daleko. Śląsk kocham za to, że jest aglomeracją, i u nas wieś, to po prostu tzw przedmieścia , przestrzeń między miastami Uwielbiam ten region Polski. Wychowałam sie na wschodzie i jak tam wracam to hmmm no cóż czuję rispect w stosunku do architektury ale duszę się od nadmiaru bezkresnej przestrzeni. A podróż z miasta A do B to dla mnie trauma. Dołuje mnie wschód. Mam wrażenie, że te miasta są jak enklawy, porzucone w bezkresie pól i bóg wie czego. Brrrr. 50 km nicości wkoło. Często więcej Nie zazdroszczę

Cytat:
Napisane przez neska951 Pokaż wiadomość
1 jak na razie jestem po sprincie i wypoceniu Niestety nadal mi się nie przelało... Kot z mojej Kisiuni jak nigdy był przymilny , lazł na kolana przytulał się . Najpierw na jego widok poczułam że to już ale zaraz potem jak się przytulił poczułam spokój i wyciszenie...
Nic na siłę. Nie wyczekuj.

Sprint to mocarz, powinno być z górki. Ja sie go już trochę boję jakbym zareagowała po latach nie brania pyralginy. Ten zgon na ulotce straszy
rachell111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 16:24   #662
akiyo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Tego nie widziałam, bałam się że nudne To dawaj swoje top fajf azjatyckich, może jeszcze coś wyhaczę
Pożegnania widziałam; podobał mi się, aczkolwiek trochę ckliwy. W ogóle czasem można odnieść wrażenie, że Japończycy nie znają umiaru; jak nie latające wszędzie flaki, to łzawość do porzygania

1. Widziałaś całą trylogię zemsty Park Chan Wooka? Mi bardziej podobał się Pan zemsta niż Oldboy nawet.
2. Słodko-gorzkie życie
3. Infernal affairs (stare i znane; ale dla mnie lepsze niż Infiltracja; pomijając patetyczne ujęcia przy śmierci dwóch bohaterów)
4. Twilight Samurai, Kakushii ken, oni no tsume i Bushi no ichibun (nie pamiętam polskich tytułów; zresztą nie wiem czy wszystkie je mają nawet)
5. Air-doll; Aruitemo, aruitemo (Still Walking) - dwa różne co prawda, ale ten sam reżyser

...a, no i skoro lubisz Harakiri, to pewnie Bunt też widziałaś?

Edytowane przez akiyo
Czas edycji: 2014-03-03 o 16:27
akiyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 16:29   #663
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SzatAnka71 Pokaż wiadomość
A Spoo dzie?
Ja myślę ze zapracowana Śniło mi sie że przyszła powiedzieć do tró że to ma !

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
miesiąc temu miałam ciąg filmów z dicapriem, i doszłam do tego samego wniosku.... co prawda większość tych filmów była scorsese, więc może wniosek nie do końca poprawny
Ja zawsze szłam tropem Scorsesa, on zrobił Dikarpia "swoim" kolesiem i oboje na tym korzystają.

Cytat:
Napisane przez neska951 Pokaż wiadomość

A stosowałaś filtry z ziai przeciwzmarszczkowe?
Ziają sie brzydzę, w większości ma fatalne składy, nie miałam gorszych produktów, zrobiły mi krzywdę, nie położę na swoją twarz już nic by Ziaja Jakieś tam wyjątki są ale nie do twarzy
rachell111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 16:37   #664
bogusia32
Wtajemniczenie

Cytat:
Bu, widziałam, nie ściągnę
Mi wyliczać łatwo ale trudno określić czy film nadaje się do polecenia. Potem będą skargi o zmarnowane 2 godziny życia
No ale mogę, coś tam...

Mój top fajf ogólny:
- Palacz zwłok
- Ziemia niczyja
- Dwunastu gniewnych ludzi
- Dr Strangelove
- Tańcząc w ciemnościach

Mindfucki (poniekąd):
- Memento
- Kynodontas
- Dogville
- American psycho
- Festen
E tam, wiadomo że gustami nie trafimy do wszystkich, sprawdziłam już Twoje typy a żem cosik dziś połamana i leżę w wyrze (dobrze że robotę mam na kompie) to już obczaiłam że kilka z nich jest na Zalukaj więc zaraz się podpinam pod telefisor i będę oglądać

Ja już 3 ze swoich Top 5 napisałam ale dla porządku ;

-Złodziej życia
-Oszukana
-Martyrs
-Odkupienie oraz Seven (podobne klimaty)
-Przypadek 39

Polecam wcześniej omawiany Labirynt, Jade, Oczy szeroko zamknięte, Lśnienie, Sin City, Incepcja, całą serię o Hannibalu i jeszcze sporo mogłabym pisać..

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Cytat:
Napisane przez anastazjaaa2 Pokaż wiadomość

1. A, teraz załapałam dopiero o co Ci chodzi , pewnie dlatego,że to normalne dla mnie
To calkiem jak moj tato Ci ludzie. Idzie coś zrobić, coś co zajmuje godzinę. Nie ma go dwie. No niby robi,ale w międyczasie psom rzuca pilkę. Albo z kotem się tarmosi.
To jest ta inność, o ktorej myślalam , pisząc że inaczej. Tylko dla mnie to naturalne więc chyba dlatego nie zalapalam
Uroki słowa pisanego

Edytowane przez bogusia32
Czas edycji: 2014-03-03 o 16:31
bogusia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 16:40   #665
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez akiyo Pokaż wiadomość
1. Widziałaś całą trylogię zemsty Park Chan Wooka? Mi bardziej podobał się Pan zemsta niż Oldboy nawet.
2. Słodko-gorzkie życie
3. Infernal affairs (stare i znane; ale dla mnie lepsze niż Infiltracja; pomijając patetyczne ujęcia przy śmierci dwóch bohaterów)
4. Twilight Samurai, Kakushii ken, oni no tsume i Bushi no ichibun (nie pamiętam polskich tytułów; zresztą nie wiem czy wszystkie je mają nawet)
5. Air-doll; Aruitemo, aruitemo (Still Walking) - dwa różne co prawda, ale ten sam reżyser

...a, no i skoro lubisz Harakiri, to pewnie Bunt też widziałaś?
Pana Zemsty nie widziałam bo Pani Zemsta mnie dobiła. Ale dodaję sobie do must watchy, tak samo Słodko-gorzkie i dwa ostatnie
Infernale i Yamadę widziawszy - fajne, fajne (Yamada też trochę rzewny). Bunt wydał mi się zbyt teatralny.
A widziałaś 13 Assassinów? Niektóre sceny są po prostu epickie (o ile potraktuje się cały film jako parodię).

Bogusiu, Odkupienie z 1999? Przypadek z Bridget? Trzeba będzie zobaczyć.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 16:47   #666
bogusia32
Wtajemniczenie

Cytat:

Bogusiu, Odkupienie z 1999? Przypadek z Bridget? Trzeba będzie zobaczyć.
Tak Odkupienie z 99r z Lambertem, Przypadek39 z..Bridget Jones ( to jest postać ,no nie? Uwielbiałam te jej majtasy...) eee znaczy się Rene Zellweger
Stary 2014-03-03, 16:50   #667
Redhaired Witch
Nindżopesz

Bogusiu, a znasz te, może byłyby w Twoim guście: American crime, Hard candy, Nieodwracalne, Dziwny lokator, Drabina Jakubowa, Eksperyment (2001).

Stary 2014-03-03, 16:51   #668
akiyo
Zadomowienie

Cytat:
Pana Zemsty nie widziałam bo Pani Zemsta mnie dobiła. Ale dodaję sobie do must watchy, tak samo Słodko-gorzkie i dwa ostatnie
Infernale i Yamadę widziawszy - fajne, fajne (Yamada też trochę rzewny). Bunt wydał mi się zbyt teatralny.
A widziałaś 13 Assassinów? Niektóre sceny są po prostu epickie (o ile potraktuje się cały film jako parodię).
No cóż, Pan Zemsta jak dla mnie chyba wypadł najbardziej dobijająco z całej trójki, więc nie wiem czy polecać...

13 Assassinów widziałam; nie pamiętam poszczególnych scen, tylko głównie trwającą przez ponad godzinę nawalankę w tamtym miasteczku
akiyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 17:04   #669
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość
Oooo a my tak na anioła czekamy aż wejdzie w sieciunię
My też. Przez pracę tża nie zdążyliśmy do kina jak leciał w kinie.

To moja lista ogólna (kolejność przypadkowa):
1. Psychoza http://www.filmweb.pl/Psychoza
2. Okno na podwórze http://www.filmweb.pl/film/Okno+na+p...3rze-1954-1324
3. Księga ocalenia http://www.filmweb.pl/film/Ksi%C4%99...ia-2010-450356
4. Dom zły http://www.filmweb.pl/film/Dom+z%C5%82y-2009-470384
5. Hard Candy http://www.filmweb.pl/Pulapka
6. Mulholland Drive http://www.filmweb.pl/Donnie.Darko
7. Donnie Darko http://www.filmweb.pl/Donnie.Darko
8. Wyspa tajemnic http://www.filmweb.pl/film/Wyspa+tajemnic-2010-464256
9. 21 gramów http://www.filmweb.pl/21.Gramow
10. Mechanik (z Balem) http://www.filmweb.pl/Mechanik

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

Edytowane przez seduction
Czas edycji: 2014-03-03 o 19:21
seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 17:07   #670
bogusia32
Wtajemniczenie

Cytat:
Bogusiu, a znasz te, może byłyby w Twoim guście: American crime, Hard candy, Nieodwracalne, Dziwny lokator, Drabina Jakubowa, Eksperyment (2001).

Nie widziałam Dziwnego lokatora i American crime, już zanotowałam ,dzięki

A i z Leosiem polecam też Wyspę tajemnic,świetne kino, oczywiście Martina Scorsese, kurka Dikapriuś naprawdę już Łoskara powinien dostać,jak on w tym filmie zagrał...

Edit. Sed widzę że Wyspa Tajemnic też u Ciebie na liście..

Edytowane przez bogusia32
Czas edycji: 2014-03-03 o 17:10
bogusia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 17:18   #671
seduction
Zakorzenienie

Cytat:

Edit. Sed widzę że Wyspa Tajemnic też u Ciebie na liście..
Jest, jest

Ile ja filmów nie widziałam z tego, co polecacie muszę koniecznie narobić.

Stary 2014-03-03, 17:18   #672
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez akiyo Pokaż wiadomość
13 Assassinów widziałam; nie pamiętam poszczególnych scen, tylko głównie trwającą przez ponad godzinę nawalankę w tamtym miasteczku
Hmm, nooo, połowa fabuły Mnie rozbroił np. kawałek z karteluszkiem "total massacre" albo jak ten najmłodszy rzucił świeczkę

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
3. Księga ocalenia
9. 21 gram
O dziwo tego nie widziałam, dopisuję. Reszta nieźle ryje beret

Cytat:
A i z Leosiem polecam też Wyspę tajemnic,świetne kino, oczywiście Martina Scorsese, kurka Dikapriuś naprawdę już Łoskara powinien dostać,jak on w tym filmie zagrał...
Zacna była.

Stary 2014-03-03, 17:23   #673
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
O dziwo tego nie widziałam, dopisuję. Reszta nieźle ryje beret
Mam nadzieję, że się spodobają. Księgę ocalenia oglądałam już z jakieś 8razy przez tża, ale wciąż go oglądam z przyjemnością do snu po długim czasie
Widziałam, że wymieniłaś Memento. Bardzo lubię ten film, ale po raz pierwszy widziałam go wiele lat temu, to były jakieś początki gimnazjum i oczywiście dopiero po czasie doceniłam film w pełni

Czas edycji: 2014-03-03 o 17:24
Stary 2014-03-03, 17:23   #674
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Mój top fajf ogólny:
- Palacz zwłok
- Ziemia niczyja
- Dr Strangelove
- Tańcząc w ciemnościach

Mindfucki (poniekąd):
- Memento
- Kynodontas
- Dogville
- American psycho

- Festen

Azjatyckie:
- Żegnaj moja konkubino
- Xich lo
- Harakiri (z 1962)
- Zawieście czerwone latarnie
- Pusty dom
fiolet bardzo dobre
zielone - nuuuda
reszty nie widziałam
Cytat:

-Złodziej życia
-Oszukana
-Martyrs
-Przypadek 39

Polecam wcześniej omawiany Labirynt, Jade, Oczy szeroko zamknięte, Lśnienie, Sin City, Incepcja, całą serię o Hannibalu i jeszcze sporo mogłabym pisać..
j.w.
Cytat:
My też. Przez pracę tża nie zdążyliśmy do kina jak leciał w kinie.

To moja lista ogólna (kolejność przypadkowa):
1. Psychoza
2. Okno na podwórze
3. Księga ocalenia
4. Dom zły
5. Hard Candy
6. Mulholland Drive
7. Donie Darko
8. Wyspa tajemnic
9. 21 gram
10. Mechanik (z Balem)
prawie same dobre filmy
Stary 2014-03-03, 17:28   #675
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Widziałam, że wymieniłaś Memento. Bardzo lubię ten film, ale po raz pierwszy widziałam go wiele lat temu, to były jakieś początki gimnazjum i oczywiście dopiero po czasie doceniłam film w pełni
Ja Donniego Darko i Mulholland oglądałam chyba ze trzy razy żeby zrozumieć ale w końcu się poddałam
Ale tylko jeden film mogłabym chyba codziennie oglądać - Equilibrium. Polecać nie polecam bo naciągany.

Stary 2014-03-03, 17:29   #676
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Cytat:
ja ostatnio poznałam winiarza (młody gość, koleżanka z nim kręci) i on nie dość że ciągle wozi się po szkoleniach w spa (szkolenia z dotacji ue) to a to narty w alpach, a to przejażdżka do chorwacji, nie mówiąc o wszelkich targach produktów regionalnych...
pomału zmienia się ten obrazek...
ja jakimś cudem pracując w branży turystycznej 2 razy w szczycie sezonu mogłam się sama wyurlopować

za tydzień lecę
i jeszcze nie wiem kiedy wracam
podobno mam już bilet powrotny ale nie powiedział mi na kiedy
1. Ale winiarstwo to nie jest tradycyjna gałąż polskiego rolnictwa , więc przyklad taki bardzo średni
No chyba,że ma kilka/ kilkadziesiąt ha pol zasadzonych winoroślą, plus do twego otworzył winiarnię.
Ale, to i tak nie jest przeciętny polski rolnik
Tylko mlody, obrotny chlop z pomysłem .

Nie chodzi o to, że rolnik to bezmyślne ciele. Chodzi o to,że przeciętny polski rolnik naprawdę nie ma tak kolorowo jak się powszechnie wydaje ( mam na myśli większość, nie mówię o kombinatach zatrudniających dziesiątki osob, czy posiadających po kilkadziesiąt/kilkaset ha - żeby nie było, piszę ogolnie o malych i średnich, bo takich w naszym kraju jest ciągle większość )
Szkolenia w spa i narty, tudzież inne wypasione urlopy to naprawdę rzadkość.
Patrz, tak jak Maja napisala, przeciętny średni - maly chodowca bydla nie wyjedzie na urlop, bo go nie stać/ nie ma kiedy. A bydło nie wie,ze pora urlopowa. Ma zapieprz caly rok.
Przeciętny badylarz ma wolną zimę, prawie calą. Mogłby jechać , i zapewne niejeden jeżdzi. Tylko taki mały , średni( moj ojciec na przykład) moze o tym pomarzyć. Bo go poprostu nie stać na jakikolwiek wyjazd. To co mu się uda zaoszczędzić pakuje na konto, żeby imeć za co zyć na starość o ile dożyje i nie musieć tyrać w wieku 80 lat zeby mieć co do gara wlożyć. Bo emeryturka z krusu jest wyjątkowo nędzna. Dlatego też większość malych - średnich rolników wolalaby być w zusie, tylko się nie da. A..no i jeszcze,żeby byla w stanie co miesiąc spokojnie zarobić tyle,zeby wplacić na ten Zus.Za krusem sa Ci najwięksi, bo przy ich dochodzie to jest żaden wydatek, a na starość moga sobie ladną sumę co miesiąć odlożyć. Zresztą nie muszą. .
Przebranżowić się można, jasne. Tylko jak ktoś ma 50 - 60 lat i siedzi cale życie w jednym, to juz nie takie proste zaczynać od początku. Za duże ryzyko klęski w dzisiejszych czasach.
Kasę z Uni też nie tak prosto dostać wbrew pozorom. Zresztą, większości rolnikow nie stać przy dzisiejszych cenach skupu czegokolwiek na dotacje / kredyty. Albo się nie kwalifikują, bo za cieńcy sa, a jak moga dostać coś, to sie boją bo rynek mamy jaki mamy.

Dobra, koniec wywodu bo dla mnie to temat rzeka....

2. Dokladnie, zmienia sie. tylko niestety nie tak jak powinno się zmieniać. Mali /średni padają, bankrutują albo wykańczają ich kredyty ktorych nagle nie sa w stanie splacić. Zostają najwięksi. Dlatego widać zmiany.
Tylko co to za zmiana na lepsze, kiedy co roku powiększa się kolejka do biura pracy....

3. Baw się świetnie
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 17:32   #677
seduction
Zakorzenienie

Po śladach Mai i ja zaznaczę, co widziałam

Cytat:
Mój top fajf ogólny:
- Palacz zwłok
- Ziemia niczyja
- Dr Strangelove
- Tańcząc w ciemnościach

Mindfucki (poniekąd):
- Memento
- Kynodontas
- Dogville
- American psycho

- Festen

Azjatyckie:
- Żegnaj moja konkubino
- Xich lo
- Harakiri (z 1962)
- Zawieście czerwone latarnie
- Pusty dom
Cytat:
E tam, wiadomo że gustami nie trafimy do wszystkich, sprawdziłam już Twoje typy a żem cosik dziś połamana i leżę w wyrze (dobrze że robotę mam na kompie) to już obczaiłam że kilka z nich jest na Zalukaj więc zaraz się podpinam pod telefisor i będę oglądać

-Złodziej życia
-Oszukana
-Martyrs
-Przypadek 39

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Uroki słowa pisanego
Cytat:
Wszystkie mi się podobały, jedne bardzo, drugie trochę mniej, ale ogólnie były na +

Stary 2014-03-03, 17:41   #678
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
1. Ale winiarstwo to nie jest tradycyjna gałąż polskiego rolnictwa , więc przyklad taki bardzo średni
No chyba,że ma kilka/ kilkadziesiąt ha pol zasadzonych winoroślą, plus do twego otworzył winiarnię.

Nie chodzi o to, że rolnik to bezmyślne ciele. Chodzi o to,że przeciętny polski rolnik naprawdę nie ma tak kolorowo jak się powszechnie wydaje ( mam na myśli większość, nie mówię o kombinatach zatrudniających dziesiątki osob, czy posiadających po kilkadziesiąt/kilkaset ha - żeby nie było, piszę ogolnie o malych i średnich, bo takich w naszym kraju jest ciągle większość )
Patrz, tak jak Maja napisala, przeciętny średni - maly chodowca bydla nie wyjedzie na urlop, bo go nie stać/ nie ma kiedy. A bydło nie wie,ze pora urlopowa. Ma zapieprz caly rok.
Przeciętny badylarz ma wolną zimę, prawie calą. Mogłby jechać , i zapewne niejeden jeżdzi. Tylko taki mały , średni( moj ojciec na przykład) moze o tym pomarzyć. Bo go poprostu nie stać na jakikolwiek wyjazd. To co mu się uda zaoszczędzić pakuje na konto, żeby imeć za co zyć na starość o ile dożyje i nie musieć tyrać w wieku 80 lat zeby mieć co do gara wlożyć. Bo emeryturka z krusu jest wyjątkowo nędzna. Dlatego też większość malych - średnich rolników wolalaby być w zusie, tylko się nie da. A..no i jeszcze,żeby byla w stanie co miesiąc spokojnie zarobić tyle,zeby wplacić na ten Zus.Za krusem sa Ci najwięksi, bo przy ich dochodzie to jest żaden wydatek, a na starość moga sobie ladną sumę co miesiąć odlożyć. Zresztą nie muszą. .
Przebranżowić się można, jasne. Tylko jak ktoś ma 50 - 60 lat i siedzi cale życie w jednym, to juz nie takie proste zaczynać od początku. Za duże ryzyko klęski w dzisiejszych czasach.
Kasę z Uni też nie tak prosto dostać wbrew pozorom. Zresztą, większości rolnikow nie stać przy dzisiejszych cenach skupu czegokolwiek na dotacje / kredyty. Albo się nie kwalifikują, bo za cieńcy sa, a jak moga dostać coś, to sie boją bo rynek mamy jaki mamy.

sama racja

Pisałam kilka dni temu, że w związku z pomorem świń na Białorusi cena świń sprzedawanych przez polskiego rolnika spadła prawie o 40%!!! Czy cena mięsa w sklepie/wędlin spadła choćby o 1 grosz? Nie
Czy rolnik może w związku ze stratami kupić tańszą ropę do ciągników, tańszy prąd do obory itp.? Nie Dostaje po , a rząd nic nie robi

A wydatki na wsi? Trzeba pobudować obory na zwierzynę, trzeba pobudować stodoły na zboże (od budynków gosp. też płacimy podatki), garaże na sprzęt i trzeba ten sprzęt kupić. Nowy ciągnik 100tys. albo więcej, używane graty od 20-30 tys. w górę, kombajn do zboża 200-300tys, a używa się go 2 tygodnie w roku, a gdzie jeszcze pługi, przyczepy, brony, siewniki do zbóż, nawozów, obornika itd, itp itd???? To tylko takie wielkie, nastawione na jeden rodzaj produkcji gospodarstwa mają dobrze. Dotacje z Unii? Tylko dla młodych rolników do 40-tki. I polegają na tym, że trzeba samemu kupić sprzęt/wybudować coś i złożyć wniosek, a wtedy zwrócą tylko częśc kasy. pod warunkiem, że rozpatrzą pozytywnie, bo nie zawsze
U mnie na wsi są gospodarstwa po ok. 10ha, gleby kiepskiej 5 i 6 kategorii (więc zamiast żyta nie można zacząć sadzić na przykład cebuli) i ludzie tutaj naprawdę żyją niewesoło kto ma rodziców pracujących na polu, a sam pracuje w mieście, to ma nieźle, ale reszta kiepsko

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2014-03-03 o 17:43
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 17:42   #679
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Ja Donniego Darko i Mulholland oglądałam chyba ze trzy razy żeby zrozumieć ale w końcu się poddałam
Ale tylko jeden film mogłabym chyba codziennie oglądać - Equilibrium. Polecać nie polecam bo naciągany.
Wydaje mi się, że go widziałam, ale nie przekonał mnie

Stary 2014-03-03, 17:43   #680
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:

2. Dokladnie, zmienia sie. tylko niestety nie tak jak powinno się zmieniać. Mali /średni padają, bankrutują albo wykańczają ich kredyty ktorych nagle nie sa w stanie splacić. Zostają najwięksi. Dlatego widać zmiany.
Tylko co to za zmiana na lepsze, kiedy co roku powiększa się kolejka do biura pracy....

3. Baw się świetnie

1. hmm?
chłopak jest po AR.
wiem że to nie jest przeciętny przypadek rolnika, ale jak się chce to można.
zresztą w moim regionie fszyscy mają japka

3.
mam zamiar, na dzień sw patryka się załapię
a że wspólokator grywa na takich imprezach, to się zapowiada sporo wrażeń...

Edytowane przez Betty83
Czas edycji: 2014-03-03 o 17:53
Betty83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 17:58   #681
Maja102
Zakorzenienie

moje ulubione filmy w kategoriach:

stare i ambitnie:
- Powiększenie
- Obywatel Kane
- Psychoza
- Gabinet dr Caligari
- Nosferatu

Z dreszczykiem:
- Coś
- Milczenie owiec
- Lśnienie
- Dracula
- Wywiad z wampirem
- Sauna

S-f i fantastyka, przygodowe:
- Matrix
- Obcy. Ósmy pasażer Nostromo
- Jurassic Park
- Poszukiwacze zaginionej arki
- Łowca Androidów

Z rozmachem, historyczne itp:
- Edward Nożycoręki
- Gladiator
- 1492. Wyprawa do raju
- Robin Hood. Książe złodziei

Mindfuck, thrillery, akcji:
- Fight Club
- Harry Angel
- Siedem
- Leon zawodowiec

Jajcarskie:
- Rodzina Addamsów
- Evil Dead 2
- Martwica mózgu
- Robin Hood. Faceci w rajtuzach
- Sok z żuka/ Ze śmiercią jej do twarzy

Romansidła, obyczajowe:
- Wichrowe wzgórza
- Dom dusz
więcej romansów nie strawię
Stary 2014-03-03, 17:58   #682
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Cytat:
sama racja

Pisałam kilka dni temu, że w związku z pomorem świń na Białorusi cena świń sprzedawanych przez polskiego rolnika spadła prawie o 40%!!! Czy cena mięsa w sklepie/wędlin spadła choćby o 1 grosz? Nie
Czy rolnik może w związku ze stratami kupić tańszą ropę do ciągników, tańszy prąd do obory itp.? Nie Dostaje po , a rząd nic nie robi

A wydatki na wsi? Trzeba pobudować obory na zwierzynę, trzeba pobudować stodoły na zboże (od budynków gosp. też płacimy podatki), garaże na sprzęt i trzeba ten sprzęt kupić. Nowy ciągnik 100tys. albo więcej, używane graty od 20-30 tys. w górę, kombajn do zboża 200-300tys, a używa się go 2 tygodnie w roku, a gdzie jeszcze pługi, przyczepy, brony, siewniki do zbóż, nawozów, obornika itd, itp itd???? To tylko takie wielkie, nastawione na jeden rodzaj produkcji gospodarstwa mają dobrze. Dotacje z Unii? Tylko dla młodych rolników do 40-tki. I polegają na tym, że trzeba samemu kupić sprzęt/wybudować coś i złożyć wniosek, a wtedy zwrócą tylko częśc kasy. pod warunkiem, że rozpatrzą pozytywnie, bo nie zawsze
U mnie na wsi są gospodarstwa po ok. 10ha, gleby kiepskiej 5 i 6 kategorii (więc zamiast żyta nie można zacząć sadzić na przykład cebuli) i ludzie tutaj naprawdę żyją niewesoło kto ma rodziców pracujących na polu, a sam pracuje w mieście, to ma nieźle, ale reszta kiepsko
No niestety tak jest, i to się szybko nie zmieni niestety....

Cytat:
1. hmm?
chłopak jest po AR.

3.
mam zamiar, na dzień sw patryka się załapię
a że wspólokator grywa na takich imprezach, to się zapowiada sporo wrażeń...
1. No pisałam przecie,że mlody chłop z pomyslem
To nie jest częsty widok i szybko nie będzie u nas niestety.
Fajna ta winnica i fajny pomysł, jak kiedy będę w okolicy to się zapuszcze na zwiedzanie
Wogle Wasz region , znam to jest taki cudowny mikroklimat, ziemia,że w innych częściach Pl mozna pomażyć. I się marzy . Inni Wam poprostu zazdroszczą I nie tylko japka mają
U nas nie ma mowy o tym,żeby mieć winogron czy brzoskwinie koło domu, dla siebie nawet ,bo zawsze zmarznie.

Można, owsze, ale nie zawsze się da. I to nie jest wymowka głupia, a szkoda w sumie.

Tak czy inaczej, polskie rolnictwo leży i kwiczy.

3. Zazdroszczę trochę, ale calkiem pozytywnie

Edytowane przez anastazjaaa2
Czas edycji: 2014-03-03 o 18:06
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 18:08   #683
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
moje ulubione filmy w kategoriach:

stare i ambitnie:
- Powiększenie
- Obywatel Kane
- Psychoza
- Gabinet dr Caligari
- Nosferatu

Z dreszczykiem:
- Coś
- Milczenie owiec
- Lśnienie
- Dracula
- Wywiad z wampirem

- Sauna

S-f i fantastyka, przygodowe:
- Matrix
- Obcy. Ósmy pasażer Nostromo -
ulubiona seria tża, ile ja to razy oglądałam przez niego
- Jurassic Park
- Poszukiwacze zaginionej arki
- Łowca Androidów

Z rozmachem, historyczne itp:
- Edward Nożycoręki
- Gladiator

- 1492. Wyprawa do raju - widzę, że z Depardieu, tż bardzo go lubi
- Robin Hood. Książe złodziei

Mindfuck, thrillery, akcji:
- Fight Club
- Harry Angel - zapowiada się super
- Siedem
- Leon zawodowiec

Jajcarskie:
- Rodzina Addamsów - tutaj mam zdanie obojętne, nie wiem, czy mi się podobał, czy nie
- Evil Dead 2
- Martwica mózgu
- Robin Hood. Faceci w rajtuzach
- Sok z żuka/ Ze śmiercią jej do twarzy

Romansidła, obyczajowe:
- Wichrowe wzgórza
- Dom dusz

więcej romansów nie strawię
Pogrubione widziałam, podobały mi się. Podkreślonych nie lubię
z romansideł lubię też Casablancę i Przeminęło z wiatrem. Wolę romansidła poruszające, niż komedie romantyczne, że tak to ujmę. Za tymi drugimi średnio przepadam, ale widziałam wiele tytułów.

Czas edycji: 2014-03-03 o 18:11
Stary 2014-03-03, 18:13   #684
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
1. No pisałam przecie,że mlody chłop z pomyslem
To nie jest częsty widok i szybko nie będzie u nas niestety.
Fajna ta winnica i fajny pomysł, jak kiedy będę w okolicy to się zapuszcze na zwiedzanie
Wogle Wasz region , znam to jest taki cudowny mikroklimat, ziemia,że w innych częściach Pl mozna pomażyć. I się marzy . Inni Wam poprostu zazdroszczą I nie tylko japka mają
U nas nie ma mowy o tym,żeby mieć winogron czy brzoskwinie koło domu, dla siebie nawet ,bo zawsze zmarznie.

Tak czy inaczej, polskie rolnictwo leży i kwiczy. niestety.

3. Zazdroszczę trochę, ale calkiem pozytywnie
brzoskwinie i nektarynki lepsze niż z importu udało nam sie wyhodować
wpadnij na festiwal sera i wina

dokopałam się do rezerwacji - 20.03, ciekawe czy uda się w krakowie wylądować
Stary 2014-03-03, 18:20   #685
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
brzoskwinie i nektarynki lepsze niż z importu udało nam sie wyhodować
wpadnij na festiwal sera i wina

dokopałam się do rezerwacji - 20.03, ciekawe czy uda się w krakowie wylądować

Ja już w tej Winnicy Sandomierskiej się zakochałam. Niech tylko chłop wróci z pracy, a pokażę miejscówę. Musimy tam jechać koniecznie.

Stary 2014-03-03, 18:22   #686
Betty83
Zakorzenienie

kurcze, farbować już włosy czy poczekać jeszcze parę dni... pierwszy raz będę kładła tą farbę i nie wiem co wyjdzie... podobno na początku jest ciemna jak 6.1
Stary 2014-03-03, 18:23   #687
Murszafka
To ja :)

Cytat:

Ja taka niewychowana i się nie przywitałam, ale tyle znanych nicków, że poczułam się jak u siebie
Tu w ogóle jest strasznie u siebie :-D Witaj!
Tylko jak człowiek odpadnie na kilka godzin, musi nadrabiać, jak ja dzisiaj.
Otóż miałam dziś świetne szkolenie z... emerytur. Naprawdę świetne i wiele wyjaśniające.

O rolnikach mam wiedzę od kumpla, którego rodzina lata temu zostawiła ciepłe posadki w Warszawie i wynieśli się na Warmię. Kumpel ów mówi, że być rolnikiem i nie wychodzić na swoje, to cud, zwłaszcza przy dzisiejszych dopłatach z Unii. Mówi, że trzeba napisać business plan i kasę się dostaje.
Największym problemem jest ludzka mentalność, to o czym teraz powiem, to naturalnie skrajność, ale pamiętam, jak chciał sadzić drzewka -sad. Dostawa się przesunąła i robotnicy nie przyjechali, ruszył więc do okolicznych gospodarstw z prośbą o pomoc. Do takich ludzi, którzy cienko przędą. I nikt mld chciał pomóc... Bo ognisko mają, inni planowali lenistwo itp. A mogli zarobić uczciwie...
Kumpel ma owce, krowy, sad, jakieś uprawy i mówi, że owszem, zawsze by mogło być lepiej, ale nie narzeka. Buduje drugi dom, jeździ na fajne wakacje z rodziną, kupił paralotnię, konia, no nie narzeka...
A KURS, to pomyłka jest -o tym też dziś było na szkoleniu... Podobnie, jak i emerytury górników, służb mundurowych itp...

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 18:24   #688
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:

Ja już w tej Winnicy Sandomierskiej się zakochałam. Niech tylko chłop wróci z pracy, a pokażę miejscówę. Musimy tam jechać koniecznie.
to nie przegapcie degustacji tutaj , genialne wina robią
Stary 2014-03-03, 18:26   #689
Murszafka
To ja :)

Cytat:
to nie przegapcie degustacji tutaj , genialne wina robią
Dopisuję do planów na czerwiec :-D Oni robią jedne z najlepszych polskich win...

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 18:27   #690
neska951
Zakorzenienie

AAAAAAAAA ile filmów miały być tylko azjatyckie...
Jutro nadrobię
neska951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości