|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2941 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek.
Cytat:
Bo ja czytalam, ze wkladki to tylko przy chorych stopkach - natomiast dziecko najwiecej powinno i tak chodzic boso ![]() Oprocz tego natknelam sie na info, ze az 40% dzieci chodzi w za malych butach! ![]() Oprocz tego but w srodku powinien byc min. 12 i max.17 mm dluzszy niz stopa. Wiecej nie wiem ![]() edit. a wlasnie, zastanawiam sie - boso - czy to oznacza clakiem gola stopa czy skarpetka tez jest zaliczana? ![]()
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-03-05 o 08:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2942 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może jeśli chcesz to porobić przed pracą wyślij TŻ na dluższy spacer np. w sobote i sprzątnij. Albo Z do babci, a TŻ pomoze ??? Ja pewnie skorzystam z tej drugiej opcji i razem z TŻ ogarnę mieszkanko - kiedyś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2943 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja to te wieskze porzadki to tylko jak maz jest w domu - a codzienne to jakos daje rade sama z dzeickiem, chco mlody nie zawsze sie na to zgadza ![]()
![]() |
#2944 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak robie ogromne zakupy a wiem ze R jest spiacy i nie usiedzi w tym siedzonku w wozku sklepowym to kombinuje tak żeby mogł ze mną Kuba jecjac i pomoc albo pchac wozek z R albo zakupowy . jest jeszcze 3 opcja - R w nosidełku i smigam pomiędzy półkami . Da się .serio .szczególnie jak wyboru innego nie ma ![]() co do pozostawiania syfu ...... ja tez tak mam -tzn tz mój zostawia tez taki i ...ja tez ![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- o wkładkach (zle wtedy napisałam)
![]() |
#2945 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2946 |
Zakorzenienie
|
A wiecie co jeszcze się pożalę bo choć teraz od dwóch tygodni nie byłam z małą na rehabilitacji bo sama nie wiem czy to coś daje czy nie bo wkurza mnie to że oni zajmują się tym jak zaczęła raczkować to żeby samodzielnie wstawała troche coś tam robią z tą główką ale bardziej więcej ćwiczen to jest nauka wstawania podciągania nóżki do wstania jednej drugiej i stanie. Przyjdzie jej czas to będzie wstawać i chodzić a ta główka
![]() Niby raczkowanie miało pomóc raczkuje już prawie od miesiąca a żadnych efektów nie widać jak było tak jest jak zaczęła się podciągać to też poprawy nie ma nawet wydaje mi się że jest gorzej .... już sama zaczynam się zastanawiać czy na następnej wizycie u neurologa nie spróbować tego kołnierza korygującego lepiej teraz jak jeszcze nie jest tak sztywne i można coś z tym zrobić skorygować. Choć ostatnio rozmawiałam z koleżanką i mówiła że jej tato ma takiego kolegę który ma tak jak mała i jak chodził na rehabilitację ćwiczy to jest ok a jak przestał to zaraz wszystko wracało ... eh najlepsi rehabilitanci w P-ń i nie tylko ... i jeszcze widzę że to wszystko co widziałam/mówiłam głośno jak ona była malutko to miałam rację to że leżąc na brzuszku nie odwracała główki żeby patrzeć w prawą stonę, tak samo jak trzymałam ją w pionie na brzuchu to też zawsze patrzyła w lewą ja później wymuszałam żeby patrzyła w prawo ale nie zabardzo to szło i dziwne było dla mnie że na brzuchu tego nie potrafiła a na plecach jak leżała to nie było problemu ... ... no to się pożaliłam co mi siedziało Dziewczyny a jak Wasze rehabilitacje przyniosły efekty?? |
![]() ![]() |
![]() |
#2947 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
chyba w skarpecie sie liczy, przecież zimą nie będzie na boso bo zimo ![]() co do spotkać z dziećmi to Florek ostatnio z kuzynką się spotkał 2 miesiące młodszą, najpierw ona go zaczepiała a on się wstydził ale potem zachował się jak facet i podszedł się do niej przytulić ![]() ![]() a potem każdy siedział osobno na przeciwko siebie i sobie machali "papa" ![]() tak poza tym to i na mnie przyszło od wczoraj po tylu miesiącach nadeszła @ ![]() miałam coś jeszcze pisać ale słysze już Florka miłego dnia
![]() |
#2948 | |
Zakorzenienie
|
ok, ja chyba dopytam jeszcze pediatry, bo cos czuje, ze to jednak sa rozne zalecenia, zalezne od zalecajacego.
Cytat:
![]() my na razie w skareptkach, nie mam jeszcze ani jednej pary butow dla dziecka, ale za chwile bede musiala cos kupic i bedzie zonk, wcale nie jest tak latwo z tyloma roznymi zaleceniami ![]() ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- a i pytanie do mam chodzacych dzieci - zakladacie w domu tez buciki? sa one konieczne? to jest inny rodzaj butow po mieszkaniu czy te same co na spacery?
![]() |
#2949 |
Zakorzenienie
|
też nie mam butów żadnych dla Z
a tak w ogóle to dziś Dzień T. ![]() ojciec, syn i teściowa poszli na spacer do lasu, raptem syn krzyczy: "tato, tato, dzik zaatakował babcię", a ojciec "skoro zaatakował, to niech się teraz broni" ![]() ![]() ![]() Nestelle, a co do takiego syfu to ja natychmiast ogarniam, bo byśmy chyba utonęli.....
#2950 |
MBZ♥
|
Moderna boso to również w skarpetkach, rajstopkach. Jeśli jest jakiś problem to wtedy zalecane jest chodzenie bez niczego po trawie, piasku, dywanie z dużym włosem-tak żeby stopa czuła, że jest inna faktura. Ja piszę o tej wkładce w środku
![]() Hmm, 12 mm to cały rozmiar:/mi pani mówiła o 5mm-mamy nieco więcej zapasu. Scarlett mi też czas przelatuje przez palce. Muszę dostosować swoje plany do planów Zosi ![]() ![]() Nie mam teraz Męża na co dzień więc wszystko spada na mnie ale jakoś ten mój system działa. Ale też borę porawkę na to, że Zosia daje mi wszystko zrobić ![]() ![]() Takie grubsze sprzątanie to zostawiam sobie albo na czas drzemki-mycie okien- z jednym oknem w pokoju Zosi to czekam aż Mąż wróci. Resztę robię wieczorem jak śpi. |
![]() ![]() |
![]() |
#2951 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2952 |
Zakorzenienie
|
Scarlett
![]() ![]() ![]() mój już powoli się uczy i nawet paprochy z ziemi zdarzy mu się podnieść jak coś leży bo wie że mała wszytsko do buzi bierze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2953 |
MBZ♥
|
Oliwko
![]() ![]() ![]() Może podpytaj reh dlaczego ćwiczą wstawanie, a nie ułożenie główki? Moderna, Zosia najwięcej czasu w domu chodzi na boso-zakładam Jej jednak emelki-one są bardzo miękkie, podeszwa fajnie się poddaje-żeby się przyzwyczajała, że coś na stópce jest. Chodzenie w butach to jednak trochę inne chodzenie niż na bosaka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2954 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakie jest Twoje minimum? Muszę jakiś system wymyśleć, może ja za dużo chcę??? TŻ i jego stosunek do sprzątania to osobna historia - mówiąc krótko jak obleci chatę odkurzaczem to uważa, że jest gites.... ![]()
![]() |
#2955 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2956 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- a nie marznie w nózki?
![]() |
#2957 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla 100 % pewności a nie może może . Nie darowalabym sobie gdyby coś kiedyś było nie tak. Przecież mała rośnie, może się przyzwyczaić, może jej się coś odkształcić. Już masz problemy z jedzeniem. Na pewno bym tego tak nie zostawiła. Może mieć problemy ze wzrokiem. Bo kąt widzenia ma zmieniony. U nas przy asymetri tak było. Miał dominację jednej strony była ona ulubiona a druga strona była wzrokowo ograniczona. Musieliśmy stymulować ta drugą. ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Nie. Kiedy ma chłodne zakładam skarpety z abs i robimy wszystko by nie wstawal. Idziemy jeść, bawimy się na dywanie. Itp. Potem ściągam. Edytowane przez Ewkaaa8891 Czas edycji: 2014-03-05 o 09:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2958 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2959 | |||
Zakorzenienie
|
a moze porozmawiaj otwarcie z rehabiltantem - a jak nie przyniesie skutku to moze zmiana bedzie lepsza - niedobrze z ta glowka, ze efektow nie widac
![]() Cytat:
calkiem boso to u nas w domu zimno, mieszkamy na parterze, zimno od piwnicy ![]() a jakie masz kapcie? (ja i tak jak skarpetki spadna to jakis czas nie zakladam, ale maz to przewrazliwiony :a gdzie on ma skaaarpetkiiiiii?????? - jak jakas babcia ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
a moze nie ebdzie tak zle i skarpetki z absem dadza rade - na razie i tak teoria, bo maly jezszce nie chodzi ![]()
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-03-05 o 09:44 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2960 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak samo stopy. ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- Cytat:
Co do tych chłodnych nóżek i obitych palców. . . Ja się tak nie cackam bo i tak go to nie ominie potem. Wole zdrowa stopę i prawidłowe stanie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2961 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() dobra poszedł z ciotką i wujkiem na spacer, ja idę pisać. mam już 55str ![]() ![]()
![]() |
#2962 |
Zakorzenienie
|
litości, z ciekawości zajrzałam, 12 stron jest o butach
![]()
#2963 |
Zadomowienie
|
Mój może. My też panelowi. Zobaczcie że na boso się dużo łatwiej ,lepiej wstaje. Jest tępo. Tak samo dzieci rączkujace będą to robiły prawidłowo z goła stopa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2964 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mamy te kropkowe, i mlody super stoi, nie slizga sie ![]() no tak, ja sama tez chodze boso, ale mam zajj.... lodowate stopy od podlogi ![]()
![]() |
#2965 | ||||
Zakorzenienie
|
jak dla mnie doby wybór. nam zaleciła rahabilitantka, jak T. miał złe nawyki przy wstawaniu. wydawało mi się to strasznie drogie i w sumie gadżeciarskie. moje kalkulacje wyprzedziła koleżanka, która przywiozła stolik po swoim synku. i jestem bardzo zadowolona.
romansowo ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() no i przykro mi z powodu @.. kolejna oszukana ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() też tak mamy. specjalista od ruchu (lekarz pediatra ze specjalizacją "ruchową"), który dopiero kieruje na rehabilitacyjny instruktaż. choć u nas jest też tak, że i neuro, i 2 innych pediatrów też zawsze zwraca uwagę na odruchy, postawę, zapisuje postępy... T. padł. Godzinę temu... 2 godziny za wcześnie... hmmm. już mam wizję choroby ![]() prasowanko odwalone, idę na kawę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2966 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2967 |
MBZ♥
|
Moderna u nas skarpetki z absem dają radę
![]() Scarlett moje minimum na rano to: wyjście z piechem, tulasy po przebudzeniu, toaleta Jej, moja, przygotowanie śniadania dla nas, jedzenie, nastawienie zupy na obiad, ewentualne przygotowanie czegoś na drugie danie. W międzyczasie oczywiście tulasy, tłumaczenie, opowiadanie Zosi wszystkiego. Potem ona mi czyta albo bawi się sama chwilę to ja odpalam lapka. Drzemka-tu odkurzam, zmywam podłogę, nastawiam pranie, wywieszam, drugie śniadanie i wyjście z domu. Obiad, zabawa, czasem drzemka czasem nie. Podwieczorek, zabawa, wyciszanie, kąpanie, jedzenie, spanie. W zależności od weny ogarniam kuchnię, prasuję, coś sprzątam w szafkach, planuję zakupy, internetuję. Okna myję w czasie drzemek. Jedno w Jej pokoju zostaje mi na przyjazd Męża. |
![]() ![]() |
![]() |
#2968 |
Zakorzenienie
|
uwielbiam nasze panele, są piękne, trwałe i każdy kto do nas przychodzi myśli, że to dechy, ale są zimne bardzo.... wkładam Z rajty z absem, czasem i tak ma zimne nóżki jak za długo bawi się na podłodze, a nie na macie....
#2969 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
choć abs'y mają znaczenie ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2970 |
Zakorzenienie
|
tylko tego się za bardzo streszczać nie da....
BYou sporo Ci sie zrobić udaje ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:48.