![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: najgorsze włosy na świecie, pomocy !
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;45397327]Gdybym tego nie przeżyła, nie próbowałabym Ci doradzać, bo nie rozumiałabym problemu. Chodziłam z czymś takim na głowie parenaście lat.[/QUOTE]
Jak i ja.
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;45353891]Dokładnie tak. Testować, obserwować i mieć morze cierpliwości.
Pocieszyć Cię? Mnie 2 lata zajęło dobranie jako-takiej pielęgnacji i... nadal testuję, a z włosami i tak jest o niebo lepiej ![]() Zauważyłam, że bez przerwy zaznaczasz jak bardzo włosy psują Ci nastrój. Zapamiętaj proszę jedno - nie może być tak, że to włosy definiują Ciebie. Obstawiam, że jest w Tobie coś bardziej wartościowego niż kawałek martwej tkanki wystającej ze skalpu, prawda? Masz inne zalety, a włosy na pewno dołączą do Twoich atutów pewnego dnia ![]() ![]() Życzę Ci powodzenia i trzymam kciuki ![]() Jak to pięknie napisałaś. ![]() Cierpliwości autorko,testy niestety też długo trwają. Ja swoich włosów do dzisiaj nie potrafię w pełni zrozumieć, ale moje sianko i puch po rozjaśnianiu udało mi się uratować, a sądziłam, że czeka je już tylko nożyczki. Trzymam kciuki ![]() Co do silikonów, trochę też je demonizowałam,ale trochę tylko. Tak samo jak rafinowane oleje, o co też Kascysko pytałam. ![]() Edytowane przez omleecik Czas edycji: 2014-03-04 o 15:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
A może spróbujesz z kosmetykami naturalnymi? Polecam serdecznie szampon 8 olei (poszukaj sobie z necie) ja osobiście zakochałam się w kosmetykach np. z Maroka. Włosy po nich chwilowo są jakby chropowate ale sądzę, że to efekt dobrego ich umycia, naturalne oleje zawarte w szamponie wygładzają, odżywiają, natłuszczają ale bez obciążania ich, zmiękczają. Mam "trudne" włosy a po używaniu tego szamponu włosy zaczęły być super i naturalnie się błyszczały. Są też odżywki, ale tu się nie wypowiadam bo nie miałam sposobności przetestowania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
w sumie mogłabym się podłączyć pod ten temat. Mam włosy po rozjaśnianiu, bardzo zniszczone, mocno przetłuszczające się przy skórze głowy a końcówki ? suche i sterczą we wszystkie strony.
Dobór kosmetyków już mam.. ALE POTRZEBUJE DOBREGO SZAMPONU, pomożecie ? tylko nie te dla dzieci, wystarczy pare godzin a moje włosy są znowu przetłuszczone ;/
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Ja w ogole mam pytanie takie:
Po jakim czasie uzywania protein mozna stwierdzic,ze doszlo do przeproteinowania? Uzywam maske latte biovaxa 1x w tyg i zastanawiam sie,czy gdyby moje wlosy nie lubily protein,czy juz dalyby sie we znaki. W ogole nie wiem,czy ja mam wlosy zniszczone, czy suche,jaka w ogole jest roznica miedzy nimi ![]() Wygladaja jak suche,ale.. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
dzieki za odpowiedzi
![]() co do przeproteinowania to kiedyś mi sie to "udało" bo uzywala na przemian masek i odżywek z proteinami, hm tak ok. kilka razy. a co do mnie to odstawiłam szampon ziołowy , płukanki i zastosowałam ponownie szampon alltera i wlosy mam lepsze ! nie wiem na jak długo ale po prostu je musiałam przesuszyć tym zielskiem. zawsze to krok do przodu ![]() wiadomo mam je dalej do tyłka ale przynajmniej się błyszczą a nie matowią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
sądzę że to może być zły dobór np. olei i już zamiast pięknych włosów mamy masakre. Również może to być za twarda woda, polecam płukankę octową
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zupełnie inaczej wygląda pielęgnacja włosów pięknych z natury i marnych z natury ![]() Ja proponuję Ci mycie OMO, myjesz tylko skalp, włosy na długości zabezpieczaj olejem, mozesz emulgować też odzywką, ale tylko przed myciem. Spróbuj, bo może szkodzi Ci alkohol zawarty w odzywkach, a jeśli trzymasz je zbyt długo to moze Ci dodatkowo wysuszać włosy. jeśli chodzi o mnie, to ja polecam Ci szampon Head&shoulders, intensywne nawilzenie, przeciwłupieżowy, codzienna pielegnacja - co tam wybierzesz bedzie dobre. to jest mój ulubiony szampon. Na puszenie pianka do włosów taft czerwona. Rozumiem, że związujesz włosy w warkocz do spania, skoro masz takie długi do pasa. Możesz łamać sobie włosy podczas spania. Jeśli używasz jedwab to dodatkowo wysusza Ci włosy. Edytowane przez kolanka Czas edycji: 2014-03-07 o 08:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie zgodzę się też z tym, że jedwab wysusza włosy. Jeśli zawiera alkohol albo proteiny jedwabne to na włosach, które nie lubią tych składników może dać na dłuższą metę taki efekt, ale nie każdy jedwab/serum zawiera te składniki. Green Pharmacy o którym pisała cobainlove nie zawiera żadnego z nich. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Chimay - a nie uważasz, ze alkohol, ktory jest konserwantem w odzywkach - bo o to pewnie Ci chodziło w poście na bardzo delikatne włosy, wysokoporowate moze mieć wpływ, przeważnie jest na drugim miejscu w składzie, czyli jest go w nich sporo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Takie rzeczy (ilości) to głównie w kosmetykach naturalnych (np. Alterra). Ogólnie takie ilości etanolu, IPA czy alhoholu benzylowego są rzadko spotykane w produktach do spłukiwania.
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Jak kascysko napisała, alkohol jako konserwant jest głównie w ekologicznych produktach. Z takich ogólnodostępnych to tylko właśnie Alterra przychodzi mi do głowy. "Normalne" odżywki mają alkohole tłuszczowe na drugim, trzecim miejscu w składzie, konserwowane są innymi substancjami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
Ja denkuję własnie Alterre i ona ma w składzie ten alkohol na drugim miejscu. Na razie nie analizowalam składów innych odżywek, bo przyznam się , ze jest to dla mnie problematyczne. Z oliwkami, olejami nie mam problemu, ale z ta cała chemią w odzywkach mam wielki problem. Przeciez nie bede chodziła z kartkami i wypisanymi składnikami, powrónywała, bo zawsze coś złego znajdzie się w produkcie. Po prostu dla mnie to jest zbyt meczce, ale widze, ze gotowca na talerzy w postaci idealnego kosmetyku też nie dostanę.
Edytowane przez kolanka Czas edycji: 2014-03-07 o 13:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma idealnego kosmetyku dla wszystkich. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2014-03-07 o 18:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Swoją drogą zakładanie, że skoro w Alterrze jest alkohol to w innych odżywkach również on będzie, a potem doradzanie odstawienia odżywek z tym składnikiem, jest kiepskim pomysłem. Po pierwsze alkohol alkoholowi nierówny, jak już wyżej wspomniałam, po drugie liczy się miejsce w składzie, które pozwala nam mniej więcej określić jak dużo jest danego składnika w kosmetyku - nie mam tu na myśli określenia proporcji czy stężenia, bo z samej etykiety to i wróżka nie wywróży, a chodzi mi raczej o to, że im wyżej coś w składzie tym więcej jest danej substancji w kosmetyku. Alkohole, którymi konserwuje się niektóre odżywki (np. benzyl alcohol) są zazwyczaj na szarym końcu składu i jak to Kas mawia: takie splunięcie składnika krzywdy nie zrobi. Edytowane przez 1c04c0ef348ca38f90d52b59e9c2f570f7211256_63ab873f96396 Czas edycji: 2014-03-07 o 23:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Bardzo chcialabym ci cos doradzić ale nie mam takiego problemu i ciezko mi siępostawic w twojej styuacji.skoro próbowałas już wszystkiego może to kwestia genow?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;45493424]Nie wszystko co zawiera w nazwie złowrogie "alcohol" jest tym złym, wysuszającym alkoholem. Owszem, alkohol w Alterrze moze wysusać, ale czym innym jest w kosmetyku wódeczka lub denat a czym innym są alkohole tłuszczowe, które jak łatwo się domyślić nie mają nic wspólnego z przesuszaniem włosów, wręcz przeciwnie.
Swoją drogą zakładanie, że skoro w Alterrze jest alkohol to w innych odżywkach również on będzie, a potem doradzanie odstawienia odżywek z tym składnikiem, jest kiepskim pomysłem. Po pierwsze alkohol alkoholowi nierówny, jak już wyżej wspomniałam, po drugie liczy się miejsce w składzie, które pozwala nam mniej więcej określić jak dużo jest danego składnika w kosmetyku - nie mam tu na myśli określenia proporcji czy stężenia, bo z samej etykiety to i wróżka nie wywróży, a chodzi mi raczej o to, że im wyżej coś w składzie tym więcej jest danej substancji w kosmetyku. Alkohole, którymi konserwuje się niektóre odżywki (np. benzyl alcohol) są zazwyczaj na szarym końcu składu i jak to Kas mawia: takie splunięcie składnika krzywdy nie zrobi.[/QUOTE] Przecież to oczywiste, że alkohole są różne. Nie przypuszczam, żeby osoba, która zwróciła na to obawę tego nie wiedziała. Chodziło o alkohol, który pojawia się właśnie w kosmetykach np. Alterry często na drugim miejscu. Jaki to alkohol? Tłuszczowy? Na to, że miejsce się liczy sama kolanka zwróciła przecież uwagę. Wczoraj akurat byłam w DMie i szukałam czegoś ciekawego. Znalazłam mgiełkę odżywczą do włosów, do psikania się kilka razy dziennie. Na drugim miejscu, chyba po wodzie, alkohol. Mnie coś takiego też zawsze zastanawiało, czy nie wysusza włosów, bałabym się tym pryskać zbyt często. ---------- Dopisano o 04:28 ---------- Poprzedni post napisano o 04:21 ---------- Buah, spoko, ale to naukowcy im takie działania przypisują - estrogenne, potencjalnie rakotwórcze. Ja o parabenach dowiedziałam się z tekstów naukowców pracujących dla niemieckich federacji konsumenckich, które przed tym ostrzegały i które mają doskonałą opinię jako obiektywne źródło wiedzy. Nie rozumieć można i należy wiele pseudonaukowych bzdur, których na wizażu pełno, wszelkie zagrzybienia oraz gronkowce przepędzane liściem oliwnym, ale parabeny to akurat nauka. Edytowane przez kolejna_wizazanka Czas edycji: 2014-03-08 o 03:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym, przecież nawet przy spłukiwaniu te substancje stykają się ze skórą. Pewnie brzmi to jak przesada, bo kontakt skóra-odżywka podczas spłukiwania jest krótki. Ale jakiś czas temu zaczęłam stosować krem z kwasem glikolowym, wyłącznie na twarz oczywiście. Strasznie mnie podrażniał, miałam potworny wysyp. Raz zmyłam ten krem rano pod prysznicem i nagle całe ciało miałam w pryszczach - wszędzie gdzie krem się dostał podczas spłukiwania miałam trądzik. To nie zupełnie to samo, bo w tym przypadku chodziło o podrażnienie, nie wchłanianie. Ale jeśli kilka sekund spłukiwania kremu z nie jakoś bardzo mocnym kwasem wystarczyło, żeby w takim stopniu podrażnić całe ramiona, szyję, to dlaczego kilka godzin (rzadko nakładam odżywkę tylko na chwilę) miałoby nie wystarczyć, żeby trochę tych świństw się wchłonęło. Samej zdarza mi się używać kosmetyków z parabenami jak naprawdę muszę, ale staram się ich unikać. A że przez skórę substancje się wchłaniają to oczywiste (chociaż sama w sobie nie ma układu dokrewnego ani innego). Używając od dłuższego czasu dużych ilości kwasu salicylowego muszę się pilnować, żeby sobie nic nie zrobić, bo to potencjalnie niebezpiecznie. Edytowane przez kolejna_wizazanka Czas edycji: 2014-03-08 o 12:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz coś z publikacji: c) Parabeny faktycznie wykazują działanie estrogenne, ale w takim stężeniu, że biedne szczury do badań były wręcz nimi nafaszerowane jak dobra kasza skwarkami (jednorazowa dawka w mojej opinii obijała się o to, co kosmetoholiczka mojego pokroju wchłonie parabenowego przez całe życie). Wielokrotnie niebezpieczniejsze jest przebywanie w domu wśród ftalanów (wpływ na rozrodczość ludzką - nie mysią - konkretnie udokumentowany, a znajdują się w większości tworzyw sztucznych)... niż posiadanie wszystkich kosmetyków konserwowanych parabenami. Boom antyparabenowy jest w zasadzie napędzany przez konkurencję na rynku "konserwantów", a jednego odmówić parabenom nie można - są chyba najlepiej przebadanymi konserwantami, nie licząc może etanolu.
![]() |
![]() |
#52 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
I nie wszystko da się z otoczenia usunąć. Na przykład plastików, w których często sprzedaje się jedzenie i które często zawierają szkodliwe substancje bardzo ciężko unikać - są wszechobecne. Ogólnie to raczej pewnik, że ten niesamowity wzrost w zachorowaniach na raka w ostatnich latach to kwestia chemii. Nie spotkałam się jeszcze z lekarzem, który by temu zaprzeczał, a medycyny czytam sporo. Pytaniem jest tylko w jakim stopniu jesteśmy unikać tej chemii. Cytat:
Swoją drogą nie wiem jak jest w Polsce, ale instytucje z których ja czerpię wiedzę, nawet jeden blog który czytam, prowadzony przez lekarza, ma bardzo jasną politykę co do ujawniania finansowania, robią to bardzo dokładnie: wyszczególnienie kto im płacił i za co. Nie przypominam sobie żadnego skandalu z ich udziałem. Conspiracy theory to żaden argument. Jak masz jakieś dowody to je podaj. Finansowanie projektów badawczych w krajach zachodnich jest zwykle jawne, właśnie żeby wyeliminować takie zarzuty, pomijając, że zwykle odbywa się w niezależnych jednostkach badawczych, które takich środków nie przyjmują - chyba że sądzisz, że za darmo sprzyjając producentom kosmetyków naturalnych. Sama pracuję naukowo i potwornie śmieszą mnie takie argumenty. Równie dobrze możesz całą naukę potraktować jako jeden wielki spisek. Jeśli bardzo chcesz. Edytowane przez kolejna_wizazanka Czas edycji: 2014-03-08 o 14:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Prawda jest taka, że potencjalne działanie kancerogenne ma teraz wszystko. I szczerze wątpię żeby ktoś "dostał raka" od parabenów zawartych w kosmetykach, bo na powstanie każdego nowotworu ma wpływ wiele czynników, genetycznych i środowiskowych.
Po to natura wyposażyła nas w skórę która ma stanowić barierę ochronną przed środowiskiem zewnętrznym, żeby przenikalność substancji do krwioobiegu była ograniczona. Pytanie czy będziesz bardziej nieszczęśliwa z powodu brzydkich włosów czy z powodu strachu przed potencjalnym zagrożeniem związanym z użyciem przebadanej od góry do dołu odżywki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:13.