|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kieleckie Panny Młode - XI część pogaduszek
Dziewczyny, odebrałam buty... Super zielone
|
|
|
|
#1892 |
|
Polka Ogarniaczka
|
wow, fajne
|
#1893 |
|
Raczkowanie
|
[1=dcdfceaff93e0375d94849d 7bb8d896cf48ca316_61dcc8e 4a1e6f;45489453]Treść usunięta[/QUOTE]
super litery, sama sie nad taka forma zastanawialam, ale chyba mnie przekonałas
|
#1894 |
|
Przyczajenie
|
Marie Antoniette pomysł i wykonanie napisu rewelacja! i ja zaczęłam się nad takim zastanawiać
![]() A teraz trochę się pochwalę^^ Zamówiliśmy obrączki żółte złoto, dożywotnia gwarancja zmiany wielości. Klasyczne, ale na wcześniej takich nie spotkałam. Mają ciekawy profil i od środka soczewkę która u mojego tż sprawdzi się znakomicie, ponieważ przy szczupłych palcach a szerszym stawie miedzypalicznowym nie będzie wyglądać jakby była za duża o kilka rozmiarów. Kupiliśmy je ze sporym upustem w czasie trwania targów ślubnych w mieście mojego narzeczonego. Są to niemieckie obrączki Saint Maurice, podobno najwygodniejsze na świecie czyli idealne żeby przyszły mężuś nie miał wymówki, żeby swojej nie nosić:PDrugą ważną sprawą, którą udało mi się załatwić to KUPIŁAM SUKIENKĘ im dłużej oglądam jej zdjęcia tym bardziej mi się podoba![]() jest cudowna, tak jaką chciałam! Skromna bez niepotrzebnych ozdób, ale robi nieziemskie wrażenie ![]() Miałam tylko dylemat w jakim kolorze ją zamówić... ostatecznie wybrałam śmietankową biel - jakiego koloru są wasze suknie???? I jeszcze się zastanawiam nad trenem... Na pierwszej przymiarce mam się zdecydować czy będzie czy obcinamy Z czy bez????? poradźcie!No i jeszcze napiszę wam, że chyba jestem szalona ale obcięłam włosy na krótko! Nigdy wcześniej tak krótkich jeszcze nie miałam, ale jestem meeeega zadowolona Mam dziewczęcą twarz i ta fryzura nadała tochę "charakterku"
|
#1895 |
|
Zakorzenienie
|
Pokaż sukienkę
|
|
|
|
#1896 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1897 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy któraś z Was ma ślub w "obcej" parafii? Chodzi mi o to pozwolenie co się załatwia u siebie w Kościele - ile się za to płaci? Pomóżcie
|
|
|
|
#1898 |
|
Zakorzenienie
|
ja będę miała w parafii tż-a ale po dokumenty do swojej będę szła w połowie czerwca
|
#1899 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie- ann1507- piękne obrączki
Kropka 2904 nie wiem, czy bierzesz ślub w parafii Narzeczonego, ale jeśli tk, to słyszałam, że nie potrzeba pozwolenia. Ono jest wymagane tylko, kiedy nie bierzecie ślubu ani w Twojej ani u Tż w parafii...
|
|
|
|
#1900 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1901 |
|
Zakorzenienie
|
ale w sumie jeśli mówią, że coś kosztuje tyle i tyle to tak na zdrowy rozum powinni mieć i cennik i kasę fiskalną bądź wydawać blankieciki... chyba, że "co łaska/na ofiarę"
|
#1902 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem ciekawa jak to będzie u mnie
Chrzest/bierzmowanie miałam w Św. Jadwidze Kościół wg zameldowania - Gutwin Ślub będzie w parafii młodego. Ciekawe czy będziemy płacić półślubek - chociaż słyszałam że to tylko w parafii młodego się płaci jeśli już, a skoro my mamy u młodego to chyba płacić nie będziemy. W Św. Jadwidze będę musiała zabulić za zaświadczenia zapewne.. :/ ślub tam kosztuje uwaga!! 1500 zł :| - bo Kościół nowy. To zapewne wydanie zaświadczenia ze 100 zł kosztuje (
|
|
|
|
#1903 |
|
Raczkowanie
|
Mogg żadnego półślubka płacić nie będziesz, no co Ty- to jest w sytuacji, kiedy ślub jest w obcej i dla Ciebie i dla tż parafii
Uff anka1897 dzięki, bo nie byłam pewna ja też nie biorę u siebie, a u Narzeczonego- ciekawe, co mój proboszcz na to, bo mnie zna Ale polubiłam parafię Tż i nie wyobrazam sobie teraz ślubu gdzie indziej... natalliaz jaaaaaaaaaaaaakie piękne buty !!!!! ehhh moje koszmary nocne- stoję w kościele przed ołtarzem i sie na mnie dziwnie ludzi epatrzą. Podchodzi mama i pyta- co ty masz na sobie dziewczyno- a ja w białej krótkiej sukience o dwa rozmiary za dużej wiszącej na mnie... a parę dni później kolejny koszmar- idę do ołtarza, trzymam się Tż, uśmiecham sie pod ołtzarzem, a tu zamiast niego stoi moja przyjaciółka- uśmiecha się a inni zdziwieni patrzą. Ja- "gdzie Paweł?" a inni na to- "jaki Paweł, bierzesz slub z koleżanką- ksiądz się zgodził" oooooooooooo mamooo
Edytowane przez milka777 Czas edycji: 2014-03-11 o 13:49 |
|
|
|
#1904 |
|
Wtajemniczenie
|
Adres zameldowania nie ma nic wspólnego z przynależnością do danej parafii, ważne jest miejsce zamieszkania
Jeżeli mieszkasz w Kielcach to tam masz swoją parafię teraz ![]() My mamy dobrze, wszystkie dokumenty dotyczące chrzcin, komunii i bierzmowania mamy w tej samej parafii ![]() Jedynie zgodę z mojej nowej parafii muszę mieć, ale tutaj nie przewiduję większych problemów
|
|
|
|
#1905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... no Tż właśnie ma wszystko w tej swojej parafii za to ja jak zwykle bieganina... czyli w sumie komu powinnam dać na zapowiedź.. bo jak rozmawiam z rodzicami to mi mówią że Gutwin kurdeeee... ale to dziwne wszystko.Mikonada - sprawdź emial mam nadzieję że coś Ci się przyda swoja drogą zawsze Twój nick czytam jako - MikoNDa
|
|
|
|
|
#1906 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
najlepiej dowiedz się u niego. Niestety prawo kościelne jest dosyć zagmatwane Mogłabym również prosić o szablon
|
|
|
|
|
#1907 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jest nowy proboszcz podobno jakiś wojskowy, zapytam jak będę na święta wielkanocne
![]() Daj na PW email
|
|
|
|
#1908 |
|
Przyczajenie
|
Zdjęcie słabe bo z komórki ale mniej więcej widać
![]() MOJA SUKNIA dziewczyny zastanawiam się co na górę do kościoła... myślałam o szalu ew coś takiego... http://slubnamiare.pl/bolerko-slubne...na_wymiar.html lub http://slubnamiare.pl/bolerko-slubne...na_wymiar.html Jakieś inne propozycje?
|
#1909 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Baaardzo ładna będę miała coś w tym stylu aa zresztąwstawie będzie szybciej :P
|
|
|
|
|
#1910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najbliżej na Czarnowie jest kościół Miłosierdzia Bożego (ul.Mieszka I), gdzie akurat my bierzemy ślubja jeśli teraz mieszkam na herbach to moja parafia obecnie jest św.Krzyża, ale idąc do rodzimej parafii św.Wojciecha nie będę mówiła, że mieszkam gdzie indziej bo będą problemy robić, że potrzebne jest pozwolenie ze św.Krzyża... już się telefonicznie niestety dowiadywałam. Był ksiądz po kolędzie u nas na herbach to nie otwieraliśmy bo już by kartę nam załozył i kolejna parafia by zarobiła i trzeba by było wtedy płacić ten półślubek. Głupota totalna
|
|
#1911 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Również mam nie zabudowaną górę, do Kościoła będę miała welon na ramiona. Bolerka, etole, narzutki nie podobają mi się |
|
|
|
|
#1912 |
|
Zakorzenienie
|
masakra... po prostu , wcześniej nie sądziłam ile jest bieganiny z tym wszystkim. My mamy jeszcze przekichane bo ślub nie w Kielcach tylko w Ostrowcu Św. i żeby coś załatwić musimy specjalnie do domu jechać :/
No ale nie było sensu robić wesele w ck.. bo musielibyśmy wszystkich nocować. Ja własnie też się pogubiłam w Kościołowych w sprawach i przyznam się że również nie wpuściłam księdza po kolędzie :/ z takich samych przyczyn żeby mnie nie zapisywał. Ja myślę że i tak dam na zapowiedzi w kościele przy miejscu zameldowania bo nie będę cudowała. Ciekawe jaki nowy ksiądz jest. Sakramenty powinny być udzielane za darmo, a opłata powinna dotyczyć jedynie ewentualnego sprzątania kościoła, kwiatów i organisty. Niedawno była afera że ksiądz dziecka nie chciał ochrzcić za 100 zł a tak drą się że dzieci nie są chrzczone a młodzi kościelnego nie mają. anka1897 my mamy w tym samym kościele ślub Ty masz w tym roku tak ??? Będzie moją skarbnicą wiedzy :PWybrałaś kwiaciarnie mi też ta alium czy jakoś tak się podoba wiesz jak cenowo?
|
|
|
|
#1913 |
|
Raczkowanie
|
Ja też należę do św. Krzyża, tutaj miałam chrzest, bierzmowanie (mój narzeczony mieszkał sam i nie przyjmował księdza przez 4 lata, a rodzice niepotrzebnie powiedzieli ze już z nimi nie mieszka, więc nie należał do żadnej parafii, nie ważne jest miejsce zameldowania tylko tam gdzie przyjmujesz księdza i to jest Twoja parafia w danej chwili) teraz wynajmujemy mieszkanie na Herbach i narzeczony przyjął tu księdza (sam), żeby nie było problemów przed ślubem - więc teraz należymy do tej samej parafii, a ślub będziemy mieć w Miłosierdziu Bożym, bo bardzo mi się podoba ten kosciół. W naszej sytuacji wystarczyło tylko jedno zaświadczenie, czyt. zgoda na ślub w obcej parafii - nie zgadniecie ile za to zapłaciłam (i akt chrztu z dopiskiem o bierzmowaniu) !!! 20 zł!!!!!!!! Zapytałam księdza jaki to jest wydatek finansowy i mi powiedział, że to jest ofiara na Kościół, dałam 20 zł, bo tyle mniej wiecej kosztują takie rzeczy w urzędach i zapytałam czy tak może być i powiedział, że to jest ofiara i daje ile chce... Bałam się, że będziemy musieli płacić ten półślubek ale na szczeście zostały już tylko zapowiedzi...
|
|
|
|
#1914 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
też bym wolała brac ślub w Miłosierdziu niż św. Krzyżu- byłam w tym drugim pare azy i za bardzo mi do gustu nie przypadł za to Miłosierdzie piękne A to Ty już niedługo w takim razie- skoro już zaświadzenia wzięte ? PS wiecie, ile jest ważne świadectwo chrztu? w necie wszędzie inaczej- jedni piszą 3 inni 6 m-cy a ja bym chciała załatwić w przyszłą sobotę czyli byłoby niecałe 4m-ce do ślubu
|
|
|
|
|
#1915 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#1916 |
|
Raczkowanie
|
[1=dcdfceaff93e0375d94849d 7bb8d896cf48ca316_61dcc8e 4a1e6f;45541919]Treść usunięta[/QUOTE]
Zgadzam się!!! mi też sie bardzo podoba PS co sądzicie o podziękowaniu w winietkach? tzn- chcemy, zrobić wiietki- krzesełka z datą ślubu i naszymi imionami oraz dopiskiem- dziękujemy, że jesteście z nami- na oparciu imię i nazwisko osoby ... a w środku jakaś słodkość
|
|
|
|
#1917 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kwiaciarni jeszcze nie wybrałam - waham się między esflores, allium i adonisem.Ps. salę też mamy tą samą |
|
|
|
|
#1918 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ann1507 piękna sukienka Hm też się obawiam jak u mnie będzie z tym półślubkiem. Bo, ja chrzest miałam w Św. Krzyżu, bierzmowanie na ślichowicach, teraz należę do innej parafii a ślub będzie jeszcze w innej, do której TŻ nie należy. Z tego co mówił nam proboszcz wystarczy jedno pozwolenie. Nie mam zamiaru płacić żadnego półślubka, ewentualnie dam 20 zł jako ofiarę. Ile wcześniej trzeba dać na zapowiedzi ?? |
|
|
|
|
#1919 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:15.

26.07.2014 

(
Ale polubiłam parafię Tż i nie wyobrazam sobie teraz ślubu gdzie indziej... natalliaz jaaaaaaaaaaaaakie piękne buty !!!!! ehhh moje koszmary nocne- stoję w kościele przed ołtarzem i sie na mnie dziwnie ludzi epatrzą. Podchodzi mama i pyta- co ty masz na sobie dziewczyno- a ja w białej krótkiej sukience o dwa rozmiary za dużej wiszącej na mnie... a parę dni później kolejny koszmar- idę do ołtarza, trzymam się Tż, uśmiecham sie pod ołtzarzem, a tu zamiast niego stoi moja przyjaciółka- uśmiecha się a inni zdziwieni patrzą. Ja- "gdzie Paweł?" a inni na to- "jaki Paweł, bierzesz slub z koleżanką- ksiądz się zgodził" oooooooooooo mamooo

kurdeeee... ale to dziwne wszystko.
swoja drogą zawsze Twój nick czytam jako - MikoNDa
najlepiej dowiedz się u niego. Niestety prawo kościelne jest dosyć zagmatwane
za to Miłosierdzie piękne
PS co sądzicie o podziękowaniu w winietkach? tzn- chcemy, zrobić wiietki- krzesełka z datą ślubu i naszymi imionami oraz dopiskiem- dziękujemy, że jesteście z nami- na oparciu imię i nazwisko osoby ... a w środku jakaś słodkość