Kieleckie Panny Młode - XI część pogaduszek - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-09, 23:31   #1891
natalliaz
Raczkowanie

Dot.: Kieleckie Panny Młode - XI część pogaduszek

Dziewczyny, odebrałam buty... Super zielone
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF5409.jpg (102,9 KB, 60 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF5410.jpg (95,5 KB, 54 załadowań)

http://www.suwaczek.pl/cache/7a7ed9f1a9.png
natalliaz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-10, 10:13   #1892
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

wow, fajne

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-10, 18:13   #1893
aso
Raczkowanie

[1=dcdfceaff93e0375d94849d 7bb8d896cf48ca316_61dcc8e 4a1e6f;45489453]Treść usunięta[/QUOTE]

super litery, sama sie nad taka forma zastanawialam, ale chyba mnie przekonałas

aso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-10, 22:39   #1894
ann1507
Przyczajenie

Marie Antoniette pomysł i wykonanie napisu rewelacja! i ja zaczęłam się nad takim zastanawiać

A teraz trochę się pochwalę^^
Zamówiliśmy obrączki żółte złoto, dożywotnia gwarancja zmiany wielości. Klasyczne, ale na wcześniej takich nie spotkałam. Mają ciekawy profil i od środka soczewkę która u mojego tż sprawdzi się znakomicie, ponieważ przy szczupłych palcach a szerszym stawie miedzypalicznowym nie będzie wyglądać jakby była za duża o kilka rozmiarów.
Kupiliśmy je ze sporym upustem w czasie trwania targów ślubnych w mieście mojego narzeczonego. Są to niemieckie obrączki Saint Maurice, podobno najwygodniejsze na świecie czyli idealne żeby przyszły mężuś nie miał wymówki, żeby swojej nie nosić:P

Drugą ważną sprawą, którą udało mi się załatwić to KUPIŁAM SUKIENKĘ im dłużej oglądam jej zdjęcia tym bardziej mi się podoba
jest cudowna, tak jaką chciałam! Skromna bez niepotrzebnych ozdób, ale robi nieziemskie wrażenie
Miałam tylko dylemat w jakim kolorze ją zamówić... ostatecznie wybrałam śmietankową biel - jakiego koloru są wasze suknie????
I jeszcze się zastanawiam nad trenem... Na pierwszej przymiarce mam się zdecydować czy będzie czy obcinamy Z czy bez????? poradźcie!

No i jeszcze napiszę wam, że chyba jestem szalona ale obcięłam włosy na krótko! Nigdy wcześniej tak krótkich jeszcze nie miałam, ale jestem meeeega zadowolona Mam dziewczęcą twarz i ta fryzura nadała tochę "charakterku"
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bbbbb.jpg (19,5 KB, 63 załadowań)
Stary 2014-03-10, 22:59   #1895
acidka
Zakorzenienie

Pokaż sukienkę

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 00:09   #1896
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez acidka Pokaż wiadomość
Pokaż sukienkę
mogg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 13:09   #1897
kropka2904
Raczkowanie

Dziewczyny, czy któraś z Was ma ślub w "obcej" parafii? Chodzi mi o to pozwolenie co się załatwia u siebie w Kościele - ile się za to płaci? Pomóżcie
kropka2904 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 13:12   #1898
mikonada
Zakorzenienie

ja będę miała w parafii tż-a ale po dokumenty do swojej będę szła w połowie czerwca
mikonada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 13:28   #1899
milka777
Raczkowanie

Witajcie- ann1507- piękne obrączki Kropka 2904 nie wiem, czy bierzesz ślub w parafii Narzeczonego, ale jeśli tk, to słyszałam, że nie potrzeba pozwolenia. Ono jest wymagane tylko, kiedy nie bierzecie ślubu ani w Twojej ani u Tż w parafii...
milka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 13:32   #1900
anka1897
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kropka2904 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy któraś z Was ma ślub w "obcej" parafii? Chodzi mi o to pozwolenie co się załatwia u siebie w Kościele - ile się za to płaci? Pomóżcie
Jeżeli jest to parafia któregoś z Was - opłata nie jest pobierana. Jeżeli całkiem obca, koszt licencji (przynajmniej u nas) wynosi 100 zł. Jednak co kraj (czyt. parafia) to obyczaj

Aniołek 10 tc [*] 22.11.2019 r.

anka1897 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 13:38   #1901
mikonada
Zakorzenienie

ale w sumie jeśli mówią, że coś kosztuje tyle i tyle to tak na zdrowy rozum powinni mieć i cennik i kasę fiskalną bądź wydawać blankieciki... chyba, że "co łaska/na ofiarę"
Stary 2014-03-11, 13:41   #1902
mogg
Zakorzenienie

Ja jestem ciekawa jak to będzie u mnie
Chrzest/bierzmowanie miałam w Św. Jadwidze
Kościół wg zameldowania - Gutwin
Ślub będzie w parafii młodego.

Ciekawe czy będziemy płacić półślubek - chociaż słyszałam że to tylko w parafii młodego się płaci jeśli już, a skoro my mamy u młodego to chyba płacić nie będziemy. W Św. Jadwidze będę musiała zabulić za zaświadczenia zapewne.. :/ ślub tam kosztuje uwaga!! 1500 zł :| - bo Kościół nowy. To zapewne wydanie zaświadczenia ze 100 zł kosztuje (
Stary 2014-03-11, 13:45   #1903
milka777
Raczkowanie

Mogg żadnego półślubka płacić nie będziesz, no co Ty- to jest w sytuacji, kiedy ślub jest w obcej i dla Ciebie i dla tż parafii Uff anka1897 dzięki, bo nie byłam pewna ja też nie biorę u siebie, a u Narzeczonego- ciekawe, co mój proboszcz na to, bo mnie zna Ale polubiłam parafię Tż i nie wyobrazam sobie teraz ślubu gdzie indziej... natalliaz jaaaaaaaaaaaaakie piękne buty !!!!! ehhh moje koszmary nocne- stoję w kościele przed ołtarzem i sie na mnie dziwnie ludzi epatrzą. Podchodzi mama i pyta- co ty masz na sobie dziewczyno- a ja w białej krótkiej sukience o dwa rozmiary za dużej wiszącej na mnie... a parę dni później kolejny koszmar- idę do ołtarza, trzymam się Tż, uśmiecham sie pod ołtzarzem, a tu zamiast niego stoi moja przyjaciółka- uśmiecha się a inni zdziwieni patrzą. Ja- "gdzie Paweł?" a inni na to- "jaki Paweł, bierzesz slub z koleżanką- ksiądz się zgodził" oooooooooooo mamooo

Edytowane przez milka777
Czas edycji: 2014-03-11 o 13:49
Stary 2014-03-11, 13:46   #1904
anka1897
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mogg Pokaż wiadomość
Kościół wg zameldowania - Gutwin
Ślub będzie w parafii młodego.
Adres zameldowania nie ma nic wspólnego z przynależnością do danej parafii, ważne jest miejsce zamieszkania Jeżeli mieszkasz w Kielcach to tam masz swoją parafię teraz

My mamy dobrze, wszystkie dokumenty dotyczące chrzcin, komunii i bierzmowania mamy w tej samej parafii
Jedynie zgodę z mojej nowej parafii muszę mieć, ale tutaj nie przewiduję większych problemów

Stary 2014-03-11, 13:51   #1905
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka1897 Pokaż wiadomość
Adres zameldowania nie ma nic wspólnego z przynależnością do danej parafii, ważne jest miejsce zamieszkania Jeżeli mieszkasz w Kielcach to tam masz swoją parafię teraz

My mamy dobrze, wszystkie dokumenty dotyczące chrzcin, komunii i bierzmowania mamy w tej samej parafii
Jedynie zgodę z mojej nowej parafii muszę mieć, ale tutaj nie przewiduję większych problemów
Ou... no mieszkam w Kielcach nie wiem nawet gdzie na Jagiellońskiej jest Kościół ... no Tż właśnie ma wszystko w tej swojej parafii za to ja jak zwykle bieganina... czyli w sumie komu powinnam dać na zapowiedź.. bo jak rozmawiam z rodzicami to mi mówią że Gutwin kurdeeee... ale to dziwne wszystko.

Mikonada - sprawdź emial mam nadzieję że coś Ci się przyda swoja drogą zawsze Twój nick czytam jako - MikoNDa
Stary 2014-03-11, 13:56   #1906
anka1897
Wtajemniczenie

Cytat:
Ou... no mieszkam w Kielcach nie wiem nawet gdzie na Jagiellońskiej jest Kościół ... no Tż właśnie ma wszystko w tej swojej parafii za to ja jak zwykle bieganina... czyli w sumie komu powinnam dać na zapowiedź.. bo jak rozmawiam z rodzicami to mi mówią że Gutwin kurdeeee... ale to dziwne wszystko.

Mikonada - sprawdź emial mam nadzieję że coś Ci się przyda swoja drogą zawsze Twój nick czytam jako - MikoNDa
na Gutwinie jest teraz nowy proboszcz najlepiej dowiedz się u niego. Niestety prawo kościelne jest dosyć zagmatwane

Mogłabym również prosić o szablon

Stary 2014-03-11, 13:59   #1907
mogg
Zakorzenienie

Tak jest nowy proboszcz podobno jakiś wojskowy, zapytam jak będę na święta wielkanocne

Daj na PW email
Stary 2014-03-11, 14:29   #1908
ann1507
Przyczajenie

Zdjęcie słabe bo z komórki ale mniej więcej widać

MOJA SUKNIA
dziewczyny zastanawiam się co na górę do kościoła... myślałam o szalu ew coś takiego... http://slubnamiare.pl/bolerko-slubne...na_wymiar.html lub http://slubnamiare.pl/bolerko-slubne...na_wymiar.html
Jakieś inne propozycje?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1111.jpg (79,2 KB, 128 załadowań)
Stary 2014-03-11, 15:00   #1909
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ann1507 Pokaż wiadomość

MOJA SUKNIA
dziewczyny zastanawiam się co na górę do kościoła... myślałam o szalu ew coś takiego... http://slubnamiare.pl/bolerko-slubne...na_wymiar.html lub http://slubnamiare.pl/bolerko-slubne...na_wymiar.html
Jakieś inne propozycje?
OOO sukienka po mojemu !! Baaardzo ładna będę miała coś w tym stylu aa zresztąwstawie będzie szybciej :P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg italico-1.jpg (52,4 KB, 64 załadowań)
Stary 2014-03-11, 15:06   #1910
mikonada
Zakorzenienie

Cytat:

przy Jagiellońskiej nie ma kościoła najbliżej na Czarnowie jest kościół Miłosierdzia Bożego (ul.Mieszka I), gdzie akurat my bierzemy ślub

ja jeśli teraz mieszkam na herbach to moja parafia obecnie jest św.Krzyża, ale idąc do rodzimej parafii św.Wojciecha nie będę mówiła, że mieszkam gdzie indziej bo będą problemy robić, że potrzebne jest pozwolenie ze św.Krzyża... już się telefonicznie niestety dowiadywałam.
Był ksiądz po kolędzie u nas na herbach to nie otwieraliśmy bo już by kartę nam załozył i kolejna parafia by zarobiła i trzeba by było wtedy płacić ten półślubek.
Głupota totalna
Stary 2014-03-11, 15:22   #1911
anka1897
Wtajemniczenie

Cytat:

MOJA SUKNIA
Jakieś inne propozycje?
b. ładnie wyglądasz w sukni
Również mam nie zabudowaną górę, do Kościoła będę miała welon na ramiona. Bolerka, etole, narzutki nie podobają mi się

Stary 2014-03-11, 15:24   #1912
mogg
Zakorzenienie

masakra... po prostu , wcześniej nie sądziłam ile jest bieganiny z tym wszystkim. My mamy jeszcze przekichane bo ślub nie w Kielcach tylko w Ostrowcu Św. i żeby coś załatwić musimy specjalnie do domu jechać :/
No ale nie było sensu robić wesele w ck.. bo musielibyśmy wszystkich nocować.
Ja własnie też się pogubiłam w Kościołowych w sprawach i przyznam się że również nie wpuściłam księdza po kolędzie :/ z takich samych przyczyn żeby mnie nie zapisywał.
Ja myślę że i tak dam na zapowiedzi w kościele przy miejscu zameldowania bo nie będę cudowała. Ciekawe jaki nowy ksiądz jest.
Sakramenty powinny być udzielane za darmo, a opłata powinna dotyczyć jedynie ewentualnego sprzątania kościoła, kwiatów i organisty.
Niedawno była afera że ksiądz dziecka nie chciał ochrzcić za 100 zł a tak drą się że dzieci nie są chrzczone a młodzi kościelnego nie mają.

anka1897 my mamy w tym samym kościele ślub Ty masz w tym roku tak ??? Będzie moją skarbnicą wiedzy :P
Wybrałaś kwiaciarnie mi też ta alium czy jakoś tak się podoba wiesz jak cenowo?
Stary 2014-03-11, 18:49   #1913
kropka2904
Raczkowanie

Ja też należę do św. Krzyża, tutaj miałam chrzest, bierzmowanie (mój narzeczony mieszkał sam i nie przyjmował księdza przez 4 lata, a rodzice niepotrzebnie powiedzieli ze już z nimi nie mieszka, więc nie należał do żadnej parafii, nie ważne jest miejsce zameldowania tylko tam gdzie przyjmujesz księdza i to jest Twoja parafia w danej chwili) teraz wynajmujemy mieszkanie na Herbach i narzeczony przyjął tu księdza (sam), żeby nie było problemów przed ślubem - więc teraz należymy do tej samej parafii, a ślub będziemy mieć w Miłosierdziu Bożym, bo bardzo mi się podoba ten kosciół. W naszej sytuacji wystarczyło tylko jedno zaświadczenie, czyt. zgoda na ślub w obcej parafii - nie zgadniecie ile za to zapłaciłam (i akt chrztu z dopiskiem o bierzmowaniu) !!! 20 zł!!!!!!!! Zapytałam księdza jaki to jest wydatek finansowy i mi powiedział, że to jest ofiara na Kościół, dałam 20 zł, bo tyle mniej wiecej kosztują takie rzeczy w urzędach i zapytałam czy tak może być i powiedział, że to jest ofiara i daje ile chce... Bałam się, że będziemy musieli płacić ten półślubek ale na szczeście zostały już tylko zapowiedzi...
kropka2904 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 19:07   #1914
milka777
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kropka2904 Pokaż wiadomość
Ja też należę do św. Krzyża, tutaj miałam chrzest, bierzmowanie (mój narzeczony mieszkał sam i nie przyjmował księdza przez 4 lata, a rodzice niepotrzebnie powiedzieli ze już z nimi nie mieszka, więc nie należał do żadnej parafii, nie ważne jest miejsce zameldowania tylko tam gdzie przyjmujesz księdza i to jest Twoja parafia w danej chwili) teraz wynajmujemy mieszkanie na Herbach i narzeczony przyjął tu księdza (sam), żeby nie było problemów przed ślubem - więc teraz należymy do tej samej parafii, a ślub będziemy mieć w Miłosierdziu Bożym, bo bardzo mi się podoba ten kosciół. W naszej sytuacji wystarczyło tylko jedno zaświadczenie, czyt. zgoda na ślub w obcej parafii - nie zgadniecie ile za to zapłaciłam (i akt chrztu z dopiskiem o bierzmowaniu) !!! 20 zł!!!!!!!! Zapytałam księdza jaki to jest wydatek finansowy i mi powiedział, że to jest ofiara na Kościół, dałam 20 zł, bo tyle mniej wiecej kosztują takie rzeczy w urzędach i zapytałam czy tak może być i powiedział, że to jest ofiara i daje ile chce... Bałam się, że będziemy musieli płacić ten półślubek ale na szczeście zostały już tylko zapowiedzi...

też bym wolała brac ślub w Miłosierdziu niż św. Krzyżu- byłam w tym drugim pare azy i za bardzo mi do gustu nie przypadł za to Miłosierdzie piękne A to Ty już niedługo w takim razie- skoro już zaświadzenia wzięte? PS wiecie, ile jest ważne świadectwo chrztu? w necie wszędzie inaczej- jedni piszą 3 inni 6 m-cy a ja bym chciała załatwić w przyszłą sobotę czyli byłoby niecałe 4m-ce do ślubu
Stary 2014-03-11, 19:14   #1915
dcdfceaff93e0375d94849d7bb8d896cf48ca316_61dcc8e4a1e6f
Konto usunięte

Treść usunięta
dcdfceaff93e0375d94849d7bb8d896cf48ca316_61dcc8e4a1e6f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 19:23   #1916
milka777
Raczkowanie

[1=dcdfceaff93e0375d94849d 7bb8d896cf48ca316_61dcc8e 4a1e6f;45541919]Treść usunięta[/QUOTE]

Zgadzam się!!! mi też sie bardzo podoba PS co sądzicie o podziękowaniu w winietkach? tzn- chcemy, zrobić wiietki- krzesełka z datą ślubu i naszymi imionami oraz dopiskiem- dziękujemy, że jesteście z nami- na oparciu imię i nazwisko osoby ... a w środku jakaś słodkość
Stary 2014-03-11, 19:35   #1917
anka1897
Wtajemniczenie

Cytat:
anka1897 my mamy w tym samym kościele ślub Ty masz w tym roku tak ??? Będzie moją skarbnicą wiedzy :P
Wybrałaś kwiaciarnie mi też ta alium czy jakoś tak się podoba wiesz jak cenowo?
W NMP będziecie ślubować? Tak w tym roku mamy Kwiaciarni jeszcze nie wybrałam - waham się między esflores, allium i adonisem.
Ps. salę też mamy tą samą

Stary 2014-03-11, 20:00   #1918
laddybird
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milka777 Pokaż wiadomość
Zgadzam się!!! mi też sie bardzo podoba PS co sądzicie o podziękowaniu w winietkach? tzn- chcemy, zrobić wiietki- krzesełka z datą ślubu i naszymi imionami oraz dopiskiem- dziękujemy, że jesteście z nami- na oparciu imię i nazwisko osoby ... a w środku jakaś słodkość
Byłam na weselu, gdzie tak było. W środku był michałek. Spoko pomysł, nie wykosztujesz się a jedna rzecz pełni dwie funkcje

ann1507 piękna sukienka , sama początkowo czegoś takiego szukałam, ale w końcu zostało na koronce

Hm też się obawiam jak u mnie będzie z tym półślubkiem. Bo, ja chrzest miałam w Św. Krzyżu, bierzmowanie na ślichowicach, teraz należę do innej parafii a ślub będzie jeszcze w innej, do której TŻ nie należy. Z tego co mówił nam proboszcz wystarczy jedno pozwolenie. Nie mam zamiaru płacić żadnego półślubka, ewentualnie dam 20 zł jako ofiarę. Ile wcześniej trzeba dać na zapowiedzi ??
laddybird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 20:15   #1919
acidka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milka777 Pokaż wiadomość
[B]idę do ołtarza, trzymam się Tż, uśmiecham sie pod ołtzarzem, a tu zamiast niego stoi moja przyjaciółka- uśmiecha się a inni zdziwieni patrzą. Ja- "gdzie Paweł?" a inni na to- "jaki Paweł, bierzesz slub z koleżanką- ksiądz się zgodził" oooooooooooo mamooo

Cytat:

MOJA SUKNIA
Jakieś inne propozycje?
Pięknie wyglądasz

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 20:25   #1920
aso
Raczkowanie

ann1507 piękna sukienka, sama podobną mierzyłam w tym salonie, ale za bardzo boje sie materialu, bo widze po innych zdjeciach ze strasznie sie mgnie

aso jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości