Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz. VII - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: VIII część!
Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 1 2,94%
Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki 0 0%
Mamo, tato, czy wy wiecie, ze już pół roczku jestem na świecie? 2 5,88%
Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię 11 32,35%
W oczach mamy łzy wzruszenia, bo się garnę do siedzenia 5 14,71%
Piski, krzyki i uśmiechy - jak szybko rosną te nasze pociechy 1 2,94%
Mamy sie nami zachwycają i wszystkie bezsenne noce nam wybaczają 0 0%
Wiosna przyszła, słonko świeci, co raz większe nasze dzieci 5 14,71%
Uczę się tu, krok po kroczku, przecież kończę już pół roczku 9 26,47%
Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-14, 11:27   #2431
butterfly20
Zakorzenienie

Dot.: Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz.

Natka chyba jednak się od nas zaraziła, ma wodnisty katar,37,1 więc źle nie jest,zastanawiam się czy można tak na spacer??

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
tak wiem, że 3 miesiące, zawsze się rozliczałam w ostatniej chwili i tyle czekałam, ale teraz rozliczyłam nas już w lutym i liczyłam, że dostaniemy kasę szybko, zwłaszcza że koleżanka wysyłała pocztą i zwrot miała po 5 dniach
ale już zadzwoniłam do us i wszystko się wyjaśniło, prędko nie zobaczę mojej szczegółowo rozplanowanej kasy

ja daję tę odrobinę kaszki glutenowej tak 10-10.30 i potem pierś, a kleik (dziś zastąpię kaszką orkiszową) daję o 18, wcześniej jest pierś ok. 16, a potem po 19 po kąpieli
ja daję odrobinkę glutenowej o 10-10.30,potem pierś do popicia, jakoś o 13-13.30 ma obiadek +pierś, potem dawałam kaszkę o 16.30-17 i znów pierś, potem kąpiel,pierś i lulu. Ale jak pisałam, ona mi się budzi średnio co godzinę-dwie:/ Nie wiem, może sama pierś na noc jej nie wystarcza?

A próbowałam w nocy dać jej mm, nie chciała, trochę wypiła i zwymiotowała to cyce mnie boląąaaaaaaaa:m ur:

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
za wagę
a co powiedziała odnoście braku kupy ?
teraz po wprowadzonych warzywach i owocach (jabłko,śliwka) ruszasz z zupką ?
ja bym zaufała lekarce odnoście maści

oby nie,

u mnie na rozpisce jest w trakcie 7 miesiąca żółtko

Kochana, oboje macie dużo na głowie, 2 małych dzieci dla jednej osoby to duże wyzwanie, radzisz sobie znakomicie,do tego zdrowe obiadki i ćwiczenia.
Jak przetrwacie teraz ten "kryzys" to później będzie tylko lepiej
jak bylo jak urodził się Eda , Tż angażował się w pomoc,zajmował się dzieckiem ,pomagał Tobie ?
oby to było chwilowe
trzymam za Was

za wizytę

hmmm bo w sumie stwierdzam że ten plan rozszerzania diety dla kp jest do d...
6 miesicy ciagiem karmisz piersią,a później nagle wyskakują Ci z wszystkim na raz
wiadomo ze trzeba powoli wprowadzać, tak jak piszesz ,warzywka,gluten,owoce,pó źniej żółtko,mięsko itd
dla mm wg mnie jest to lepiej rozpisane
nie postarali sie dla kp,albo nie moga się postarać !

7-9 m-cy
- Karmienie piersią na żądanie
- 1 x danie warzywno-mięsne (lub warzywno-rybne 1-2 x w tygodniu)
- Sok lub przecier owocowy do 150 g
- 1 x porcja kaszki zbożowej bezglutenowej lub glutenowej
- Do posiłku dodajemy pół ugotowanego i posiekanego żółtka co drugi dzień

o właśnie wymyśliłam ! jest promowane kp przez 6 pierwszych miesiecy, nie mozna mleka 1 robić w promo, nie można dawać próbek 1 itd wiec pewnie i w rozpisce nie mozna napisac ze np marchewka w 5 miesiącu ,stad nagle w 7 miesiącu (skończony 6) wyjeżdżają z tym wszytskim na raz ,mając pewnie nadzieję że mądre kobietki wiedzą że trzeba powoli

no właśnie...wiec pierniczę,za 3 tyg dam owocki, a po 13.04 zacznę z mięchem i żółtkiem

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 11:31   #2432
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Dot.: Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz.

mamy mm , jak wprowadzacie gluten ?
do mm dodajecie z buli czy łyżeczką ?
jak z butli to smoczek ilu przepływowy ?

07-04-2015 Kamiś

Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 11:37   #2433
87czarna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poziomkowa89 Pokaż wiadomość
Mój się właśnie obudził, ale żeby iść na spacer to muszę poczekać aż się wybawi i znów będzie śpiący, bo niestety we wózku albo śpi albo się drze, nie ma nic pomiędzy
No to nieciekawie... nas wózek ratuje, bo tylko w nim bez problemy zasypia i dłużej pośpi...
I tak naprawdę nie ma znaczenia czy dopiero wstała... nawet po godzinnej drzemce zasypia w nim bez problemu...
Może teraz mu nie pasuje,ale za chwilkę wskoczy do spacerówki i będzie ciekawiej (no chyba,że już w niej jeździcie ?)

Cytat:
Napisane przez dodinha Pokaż wiadomość
Dokładnie,ja już się nie napalam jak pięknie świeci słońce,bo zanim się wyrobię na spacer np. to już tego słońca nie ma i odwrotne

Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
hahaha,nooo
Ostatnio wybieraliśmy się całą rodzinką do parku i w przeciągu 30 minut ze słońca zrobił się deszcz+grad
Właśnie pranie wystawiłam na dwór,mam nadzieję,że jednak nie lunie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Natka chyba jednak się od nas zaraziła, ma wodnisty katar,37,1 więc źle nie jest,zastanawiam się czy można tak na spacer??

ja daję odrobinkę glutenowej o 10-10.30,potem pierś do popicia, jakoś o 13-13.30 ma obiadek +pierś, potem dawałam kaszkę o 16.30-17 i znów pierś, potem kąpiel,pierś i lulu. Ale jak pisałam, ona mi się budzi średnio co godzinę-dwie:/ Nie wiem, może sama pierś na noc jej nie wystarcza?

A próbowałam w nocy dać jej mm, nie chciała, trochę wypiła i zwymiotowała to cyce mnie boląąaaaaaaaa:m ur:

no właśnie...wiec pierniczę,za 3 tyg dam owocki, a po 13.04 zacznę z mięchem i żółtkiem
Ojoj... ja też się własnie tego bałam,bo od ilku dni chodzę z zatkanym nosem
Wiesz, ja osobiście bym nie wyszła..ale ze mnie taki bojączek jest

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Julietta mnie zadziwia... zwykle śpi 15,30 minut,a teraz już nyna dobre 2 godziny
Nie wierzę,nooo

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 11:39   #2434
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
Jak przestawic dziecko na pozniejsze chodzenie spac wstawanie?
Filip spi od 20 do 6 z jedna pobudka dzis o 4 i dalej kima o 6 przekrecil sie na brzuch i szlochal wzielam go do naszego lozka ale chcial sie bawic a nie spac..
Wolalabym zeby chodzil spac ok 22 i wstawal ok 8, bo TZ tak wstaje fo pracy 7. Wczoraj probowalam jeszcze o 18 spacer zeby prztkimal ale jeczal w wozku i o 19.30 kapiel i lulu w 2 min przed 20.
Boje sie ze jak przestawia czas bedzie chodzil spac o 19 i wstawal o 4-5 :/
Ale teraz przy zmianie godzin będzie wstawał godzine później- na to wychodzi Bo jak teraz wstaje o 6.00 to przy zmienionym czasie będzie już 7.00
Mój Filip ostatnio też wstaje coraz wcześniej, 6.00 to norma
Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
Mam tylko pytanko: czy naprawdę puzzle się tak dobrze sprawdzają? Bo czytam, że wiele z was jest zadowolone. Na ile one posłużą? No i PLISSS polećcie mi jakieś
Ja jestem zadowolona z puzzli. Zamawiałam najzwyklejsze, najtańsze na allegro 1,80x1,80, nie śmierdzą, za to cyferki i literki są krzywe.
Cytat:
Napisane przez anutka171 Pokaż wiadomość
:A moj kochany synek konczy dzisiaj pol roczku
Zdrówka dla niego
Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość

Ech...
Zabiłabym
Mój Tż to jednak ANIOŁ...
Ja też zabiłabym
Mój też to anioł, bo częściej wstaje teraz do Filipa niż ja
Cytat:
Hej mamusie! Mój leoś kończy dziś 5miesięcy:
Zdrówka
29.12.2016 [9tc]
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 11:39   #2435
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Cytat:
No to nieciekawie... nas wózek ratuje, bo tylko w nim bez problemy zasypia i dłużej pośpi...
I tak naprawdę nie ma znaczenia czy dopiero wstała... nawet po godzinnej drzemce zasypia w nim bez problemu...
Może teraz mu nie pasuje,ale za chwilkę wskoczy do spacerówki i będzie ciekawiej (no chyba,że już w niej jeździcie ?)

A w domu używasz też wózka?
Czytałam, że jeśli w domu się trzyma dziecko w wózku to jest do niego przyzwyczajone i na spacerze nie ma cyrków. No my już w spacerówce, bo liczyłam na poprawę.
Poziomkowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 11:39   #2436
Madziuchna27
Zakorzenienie

Witam!

Leoś i Kuba graty za pół roczku

Logoasia, zdrówka dla Marcinka!

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
moje dzieci przestawiają sie na nowy czas i pobudki 5-5;30 to norma teraz ...dziwne ale nawet mi się to podoba i pasuje
Julian o 5 budzi się już ze dwa miesiące, tylko do tej pory jeszcze zasypiał, a ostatnio, np. choćby dziś obudził się i nie ma mowy o spaniu Dla mnie, która wczoraj zasnęła o 0.30 to stanowczo za wcześnie

Cytat:
Filip spi od 20 do 6 z jedna pobudka dzis o 4 i dalej kima o 6 przekrecil sie na brzuch i szlochal wzielam go do naszego lozka ale chcial sie bawic a nie spac..
Wolalabym zeby chodzil spac ok 22 i wstawal ok 8, bo TZ tak wstaje fo pracy 7. Wczoraj probowalam jeszcze o 18 spacer zeby prztkimal ale jeczal w wozku i o 19.30 kapiel i lulu w 2 min przed 20.

Madziuchna ja wiem dlaczego Ty rano niejestes w stanie sie zwlec z koja. Jak dla mnie chodzisz bardzo pozno spac. Ja o 20-21 tak tak smiejcie sie ze mnie razem z Filipem. Co do mm raz dziennie gotuhe butle 3 z calegi dnia a zrobiennie mm w nocy to 45 sek max ale kazdy robi jak chce
1. z książki Pierwszy rok z życia dziecka: nie wpuszczaj do pokoju porannego światła, wycisz hałasy z ulicy, kładź dziecko później spać (co wieczór o 10 minut później żeby dojść do godziny), kładź dziecko spać później w dzień (by stopniowo pora drzemki przesunęła się o godzinę), niech mniej śpi w ciągu dnia (ale nie aż tak, żeby wieczorem dziecko było przemęczone), nie biegnij do dziecka jak tylko zawoła (rozpocznij od 5 minut, może uśnie samo), zostaw w łóżeczku dużo zabawek, niech poczeka na śniadanie (nie karm dziecka od razu, stopniowo podawaj śniadanie później, może nie będzie budziło się tak wcześnie na posiłek, bo teraz budzi się z głodu np. 5.30, bo już się przyzwyczaiło)

2. wiem, że chodzę spać baardzo późno, bo ok. 0.00-0.30 a to dlatego, że ok. 23 ściągam mleko, którym karmię Julka następnego dnia wieczorem. Boję się, że jakby podała mu pierś, to by się nie najadł i byłyby pobudki w nocy może przejdę na noc na kaszkę

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
zdroweczka! ja sie co raz bardziej szpitala obawiam, bo z Amelka gorzej zamiast lepiej dzis idziemy znow do lekarza.... jezu mam nadzieje ze nie poszlo nizej, bo nie wiem co zrobie z Blanka jak trzeba bedzie isc do szpitala
zdrówka dla Amelki

Cytat:
ja tylko raz po wyjściu męża i Dawida z domu położyłam się z Miłkiem spać i wstaliśmy o 10, ale wtedy to już w ogóle nie mogłam się z niczym obrobić, dzień był krótki, a mnie bolała głowa nigdy więcej tego nie powtórzę, wolę się o 7 zwlec z łóżka
za wagę
co do maści to ja bym robiła jak pediatra radzi
o 7 to i ja mogę się zwlekać, ale nie o 5

Cytat:
Napisane przez Snow_White1 Pokaż wiadomość
A i zamowilam ten kojec 1,5x1,5m. Mlody nabil sobie kolejnego siniaka, a wyszlam tylko na chwile zrobic sobie herbate. Dzis podpelz do komody i otwieral/zamykal szuflade, a wczoraj probowal sie dostac do pudla ze swoimi grzechotkami, co oczywiscie mu sie nie udalo
spryciula

Cytat:
Napisane przez dodinha Pokaż wiadomość
No to noże u nas też to być.Kręcenie główką,podnoszenie nog i opuszczanie ich z impetem na materac,wydawanie dziwnych pomrukow przez sen,rzadko kiedy śpi spokojnie
Boże, mój tak wali nogami, że muszę mu na matę kłaść poduszkę

Cytat:
Brawa dla Julka
Ja własnie nie wiem jak to zrobić, ale dawałam Tusi o godz.16 trochę kaszki (łyżkę, półtorej),potem popijała piersią. A teraz chciałabym jej dawać też kleik na noc.Tego też nie będzie dużo, bo z butli z moim mlekiem. No ale się zastanawiam czy wtedy nie wyeliminować tej kaszki o 16,ale ona baardzo lubi.
A wczoraj pomiędzy godz.19 a 22 budziła mi sie 3 razy,nie wiem ocb
a można podawać i porcję kaszki, i kleiku tego samego dnia? na mojej kaszce piszą, że tylko jedna porcja w ciągu dnia zalecana jest w tym wieku

Cytat:
Co do tego żółtka to ja jednak nie wiem

Od skończonego 6 miesiąca na kp podaje się warzywka. Nawet na tej rozpisce na osesku tak jest, a od 7 dodatkowo mięsko i żółtko. Gdybym robiła tak jak mówicie to już teraz od razu musiałabym wprowadzać wszystko, a mi pediatra też mówiła narazie,że tylko warzywka + gluten, potem owocki.
teraz Julkowi idzie siódmy miesiąc i za jakiś czas ruszę z żółtkiem, bo najpierw muszę wprowadzić gluten, bo my jeszcze nie
nam mięsko lekarka radziła po 8. miesiącu, a warzywka i owocki jemy już od 3 tygodni

Cytat:
Hej mamusie! Mój leoś kończy dziś 5miesięcy
Kupiłam wczoraj kaszkę nestle kasza manna, żeby robić ekspozycję ale zgłupiałam czy ja się spóźniłam o miesiąc? karmię piersią i od miesiąca rozszerzam dietę warzywkami. Na opakowaniu podają, że powinnam rozpocząć w piątym miesiącu a nie po piątym Byłabym wdzięczna za podpowiedź, no i t jest kaszka do mieszania z letnią wodą, czyli mogę dosypać do obiadku bez rozrabiania? jestem ciemna w tym temacie. widziałam że wy kupujecie holle ale nie mogłam jej znaleźć...
nie martw się, mój Julek skończył 6 miesięcy i dopiero ruszymy z glutenem - chyba od jutra
ja będę to robić na zwykłej mannie, którą będę gotować i dopiero wtedy dodawać do obiadku, więc myślę, że bez rozrabiania nie powinnaś jej dosypywać

Cytat:
za wagę
a co powiedziała odnoście braku kupy ?
teraz po wprowadzonych warzywach i owocach (jabłko,śliwka) ruszasz z zupką ?
ja bym zaufała lekarce odnoście maści
brzuszek miał miękki, więc powiedziała, że tak pięknie wszystko wchłania
z zupką już ruszyliśmy, na razie z taką, w której jest pietruszka plus dostaje bananową kaszkę na podwieczorek jutro chyba ruszam z glutenem

Madziuchna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 11:41   #2437
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Motylku mój lekarz mówi, że jak tylko katar to spacer tym bardziej obowiązkowy.
Poziomkowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 11:45   #2438
doughnut_agg
Zadomowienie

Cytat:
mamy mm , jak wprowadzacie gluten ?
do mm dodajecie z buli czy łyżeczką ?
jak z butli to smoczek ilu przepływowy ?
ja daje normalnie do mm i pije z butelki ze smoczkiem 6+
doughnut_agg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 11:52   #2439
87czarna
Zakorzenienie

Cytat:
A w domu używasz też wózka?
Czytałam, że jeśli w domu się trzyma dziecko w wózku to jest do niego przyzwyczajone i na spacerze nie ma cyrków. No my już w spacerówce, bo liczyłam na poprawę.
Wózka używałam w domu do 2 miesiąca,bo Julia miała nieziemskie jazdy ze spaniem... w końcu olałam to i przestałam ją w nim wozić po domu. Maja z kolei w ogole nie jeździła w domu, a na dworze po prostu uwielbiała. Także to raczej nie reguła...

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

boja To wyobraź sobie,że odkąd Tż przeszedł na pół etatu,to przez 4 dni śpi z Julią w pokoju,a ja idę do Mai. Oczywiście nie budzi mnie na karmienie,tylko sam robi butlę i ją usypia...

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Ona dalej śpi

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 11:56   #2440
your Angel
czyli Endżi

Dziewczyny, co do przestawiania dzieci tak żeby kładły się spać i wstawały później, to ja uważam, że słabe szanse.
Zauważcie, że większość wątkowych maluszków budzi się około 6 - i Julka Ladan kładąca się o 18 i np. mój Julo kładący się o 20. Coś jest w tym zegarze biologicznym, że 6 rano to magiczna pora pobudki
Ja też już próbowałam różnie to rozegrać, ale i tak kończyło się na wstaniu o 6 - no, ewentualnie 5.45 albo 6.15

A, wczoraj biedak mi padł o 18. Leżeliśmy razem u mnie w łóżku, bo myślałam, że standardowo pokima pół godzinki a maluch spał wczepiony we mnie do 23 i obudził się na jedzenie. Szczepienie dzień wcześniej, klujące się ząbki i skok to było trochę za wiele. Zmęczony był okropnie.
No i spał do 6.

Edytowane przez your Angel
Czas edycji: 2014-03-14 o 12:05
your Angel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 12:02   #2441
danielka88
Raczkowanie

witam się dzień dobry DZiś wyrósł 2 ząbek u córci Mamy 2 jedynki obyło się bez większych problemów 37,5 temp + marudzenie i picie mleka przez schładzany smok

dziewczyny co dziś założyć małej na spacer U mnie 16 stopni jest
Wczoraj jeszcze kombinezon zimowy miała lżejszy ale dziś to az głupio w tym wyjść. A kurteczki nie mam jeszcze..

2 czapeczki bawełniane, chusteczka

body długi
bluzeczka bawełniana
na to bluza z kożuszka bez kaptura
u dołu rajstopki spodnie lekko ocieplane

no i skarpety butki niedrapki Bęędzie ok????
danielka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 12:05   #2442
Larysa88
Zakorzenienie

Właśnie lata kolo mnie piękny motylek cytrynek a ja opalam dekolt i twarz juz wczoraj mnie trochę złapało

Cytat:
Napisane przez logoasia Pokaż wiadomość
hej mamusie. Jestesmy w szpitalu wdalo sie podglosniowe zapalenie krtani.trzymajcie za nas kciuki,nie wiem jak dlugo zostaniemy. Bidulek spi wiec i ja sprobuje przysnąć

ojej biedactwo malutkie oby szybko wyzdrowial

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość

o prosze to może jeszcze u ciebie na lekcji byłam
ja miałam mieszkanie na ducha świętego pierwszy blok od strony parkingu dokladnie na wprost szkoły a ostatni rrok wypasione mieszkanko na kusocińskiego
:

ale ten świat mały w których latach się tam uczylas? To chyba wiem o którym bloku piszesz widzę go z okna swojego bloku

Cytat:

Logoasia - zdrowka dla Marcinka.

Ladan - puzzle to chyba na kilka lat co do pokecenia wszystkie z alkegro w przedziale 20-50 to to samo roznia die wielkoscia i iloscia.

Jaika - tort typowo wojskowy

Madziuchna ja wiem dlaczego Ty rano niejestes w stanie sie zwlec z koja. Jak dla mnie chodzisz bardzo pozno spac. Ja o 20-21 tak tak smiejcie sie ze mnie razem z Filipem. Co do mm raz dziennie gotuhe butle 3 z calegi dnia a zrobiennie mm w nocy to 45 sek max ale kazdy robi jak chce

Ja też ostatnio o 22 juz w łóżku a to dlatego że Oli się przestawilo i wstaje o 6:30... A w nocy trzy razy mam pobudke na picie i smoczka a 4 pobudka jedzenie. Suuuuper jest eh

Cytat:
zdroweczka! ja sie co raz bardziej szpitala obawiam, bo z Amelka gorzej zamiast lepiej dzis idziemy znow do lekarza.... jezu mam nadzieje ze nie poszlo nizej, bo nie wiem co zrobie z Blanka jak trzeba bedzie isc do szpitala

oby nie trzeba było do szpitala

Cytat:
Napisane przez agusiowata Pokaż wiadomość
Na święta planujemy jechać do rodziny na wieś woj podkarpackie. Jakby ktoś był przejazdem przez małe miasteczko Brzostek, to zapraszam do moich rodziców. Mają domek na wsi 6 km od Brzostku.
No to blisko Ewci
Stary 2014-03-14, 12:05   #2443
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej mamusie! Mój leoś kończy dziś 5miesięcy
Kupiłam wczoraj kaszkę nestle kasza manna, żeby robić ekspozycję ale zgłupiałam czy ja się spóźniłam o miesiąc? karmię piersią i od miesiąca rozszerzam dietę warzywkami. Na opakowaniu podają, że powinnam rozpocząć w piątym miesiącu a nie po piątym Byłabym wdzięczna za podpowiedź, no i t jest kaszka do mieszania z letnią wodą, czyli mogę dosypać do obiadku bez rozrabiania? jestem ciemna w tym temacie. widziałam że wy kupujecie holle ale nie mogłam jej znaleźć...
dla Leosia
ja też kp i wprowadziłam gluten po skończonym 5 miesiącu, tak polecił pediatra
ja bym najpierw rozmieszała z wodą i potem dodała do obiadku, ale może można inaczej

Cytat:
Napisane przez Asiek84 Pokaż wiadomość
Hubi zrobił kolejną samodzielną przewrotkę, ja wstałam po 7, tż z Kuba ywbyli z domu, jem śniadanie i nagle słyszę w niani marudzenie i krzyk, biegiem do sypialni, a mój książę ma taką pozę
co teraz z tą ręką zrobić

Cytat:
hmmm bo w sumie stwierdzam że ten plan rozszerzania diety dla kp jest do d...
6 miesicy ciagiem karmisz piersią,a później nagle wyskakują Ci z wszystkim na raz
wiadomo ze trzeba powoli wprowadzać, tak jak piszesz ,warzywka,gluten,owoce,pó źniej żółtko,mięsko itd
dla mm wg mnie jest to lepiej rozpisane
nie postarali sie dla kp,albo nie moga się postarać !

7-9 m-cy
- Karmienie piersią na żądanie
- 1 x danie warzywno-mięsne (lub warzywno-rybne 1-2 x w tygodniu)
- Sok lub przecier owocowy do 150 g
- 1 x porcja kaszki zbożowej bezglutenowej lub glutenowej
- Do posiłku dodajemy pół ugotowanego i posiekanego żółtka co drugi dzień

o właśnie wymyśliłam ! jest promowane kp przez 6 pierwszych miesiecy, nie mozna mleka 1 robić w promo, nie można dawać próbek 1 itd wiec pewnie i w rozpisce nie mozna napisac ze np marchewka w 5 miesiącu ,stad nagle w 7 miesiącu (skończony 6) wyjeżdżają z tym wszytskim na raz ,mając pewnie nadzieję że mądre kobietki wiedzą że trzeba powoli
ja właśnie wczoraj na tę rozpiskę patrzyłam, bo tak naprawdę dopiero po skończonym 6 miesiącu zacznę rozszerzanie na poważnie, no i co z mięsem, co z żółtkiem wtedy? odczekam co najmniej miesiąc, a i tak jednego i drugiego na raz nie wprowadzę

Cytat:

ja bym poszła na spacer, chyba że temperatura wzrośnie

no to macie podobny schemat jak u nas, jak ruszymy z obiadkami to też będę dawać po 13
ja dlatego właśnie daję kaszkę o 18 żeby to było trochę jak kolacja i go nasyciło na wieczór, ale nie zauważyłam po tym zmian w nocnym budzeniu

Cytat:
Napisane przez Madziuchna27 Pokaż wiadomość

ale my niestety nie budzimy się o 7 dziś przed 6 wstaliśmy, ale jakoś próbuję go w naszym łóżku przetrzyma choć do 7

a nie pisałaś kiedyś, że Julek się męczy i brzuszek go boli jak kupy parę dni nie robi?

Mel B 14/14 +
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 12:08   #2444
Madziuchna27
Zakorzenienie

Cytat:
ja też czasem usypiam Julka w dzień w wózku jak jest brzydka pogoda i nie idziemy na spacer (jeżdżąc w tył i przód po korytarzu) ostatnio zaczęłam się zastanawiać, czy to będzie wykonalne w spacerówce, bo w gondoli super się sprawdzało
a większe dzieci - takie 1,5 roczne, 2-letnie jak się usypia w dzień?
Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
Ale teraz przy zmianie godzin będzie wstawał godzine później- na to wychodzi Bo jak teraz wstaje o 6.00 to przy zmienionym czasie będzie już 7.00
Mój Filip ostatnio też wstaje coraz wcześniej, 6.00 to norma
a co powiesz na 5?
Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co do przestawiania dzieci tak żeby kładły się spać i wstawały później, to ja uważam, że słabe szanse.
Zauważcie, że większość wątkowych maluszków budzi się około 6 - i Julka Ladan kładąca się o 18 i np. mój Julo kładący się o 20. Coś jest w tym zegarze biologicznym, że 6 rano to magiczna pora pobudki
Ja też już próbowałam różnie to rozegrać, ale i tak kończyło się na wstaniu o 6 - no, ewentualnie 5.45 albo 6.15
u nas Julian zasypia przed 2o i o 5 jest pobudka, jak przez dwa dni wyszła kąpiel później o godzinę, to i pobudka była o 6

Madziuchna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 12:08   #2445
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:

hahaha,nooo
Ostatnio wybieraliśmy się całą rodzinką do parku i w przeciągu 30 minut ze słońca zrobił się deszcz+grad
Właśnie pranie wystawiłam na dwór,mam nadzieję,że jednak nie lunie

Ojoj... ja też się własnie tego bałam,bo od ilku dni chodzę z zatkanym nosem
Wiesz, ja osobiście bym nie wyszła..ale ze mnie taki bojączek jest

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Julietta mnie zadziwia... zwykle śpi 15,30 minut,a teraz już nyna dobre 2 godziny
Nie wierzę,nooo
widzisz,czasem nasze dzieci są zaskakująco łaskawe
ja też boidupa

Cytat:
Witam!

Leoś i Kuba graty za pół roczku

Logoasia, zdrówka dla Marcinka!

Julian o 5 budzi się już ze dwa miesiące, tylko do tej pory jeszcze zasypiał, a ostatnio, np. choćby dziś obudził się i nie ma mowy o spaniu Dla mnie, która wczoraj zasnęła o 0.30 to stanowczo za wcześnie

1. z książki Pierwszy rok z życia dziecka: nie wpuszczaj do pokoju porannego światła, wycisz hałasy z ulicy, kładź dziecko później spać (co wieczór o 10 minut później żeby dojść do godziny), kładź dziecko spać później w dzień (by stopniowo pora drzemki przesunęła się o godzinę), niech mniej śpi w ciągu dnia (ale nie aż tak, żeby wieczorem dziecko było przemęczone), nie biegnij do dziecka jak tylko zawoła (rozpocznij od 5 minut, może uśnie samo), zostaw w łóżeczku dużo zabawek, niech poczeka na śniadanie (nie karm dziecka od razu, stopniowo podawaj śniadanie później, może nie będzie budziło się tak wcześnie na posiłek, bo teraz budzi się z głodu np. 5.30, bo już się przyzwyczaiło)

2. wiem, że chodzę spać baardzo późno, bo ok. 0.00-0.30 a to dlatego, że ok. 23 ściągam mleko, którym karmię Julka następnego dnia wieczorem. Boję się, że jakby podała mu pierś, to by się nie najadł i byłyby pobudki w nocy może przejdę na noc na kaszkę

zdrówka dla Amelki

spryciula

Boże, mój tak wali nogami, że muszę mu na matę kłaść poduszkę

a można podawać i porcję kaszki, i kleiku tego samego dnia? na mojej kaszce piszą, że tylko jedna porcja w ciągu dnia zalecana jest w tym wieku

teraz Julkowi idzie siódmy miesiąc i za jakiś czas ruszę z żółtkiem, bo najpierw muszę wprowadzić gluten, bo my jeszcze nie
nam mięsko lekarka radziła po 8. miesiącu, a warzywka i owocki jemy już od 3 tygodni

nie martw się, mój Julek skończył 6 miesięcy i dopiero ruszymy z glutenem - chyba od jutra
ja będę to robić na zwykłej mannie, którą będę gotować i dopiero wtedy dodawać do obiadku, więc myślę, że bez rozrabiania nie powinnaś jej dosypywać

z zupką już ruszyliśmy, na razie z taką, w której jest pietruszka plus dostaje bananową kaszkę na podwieczorek jutro chyba ruszam z glutenem
a nie wiem,dlatego napisałam i dzięki,że odpowiedziałaś tylko pytanie ile to jedna porcja. 200 ml mleka+ 5-6 łyżek kaszy/kleiku?bo ja robię zdecydowanie mniej.no i dlatego mam rozkminę...

Cytat:
Motylku mój lekarz mówi, że jak tylko katar to spacer tym bardziej obowiązkowy.
dzięki

wyszłam na balkon i bardzo wietrznie jest,więc nie wyjdę bo to zdradliwe.obdzwoniłam pół rodziny,żeby mi doradzili. ale codziennie była na spacerku po 3-4 godziny,więc chyba nic się nie stanie.
na dzisiejsze zajęcia też nie idziemy...

tylko co ja mam z nią robić w tym domu...

Stary 2014-03-14, 12:10   #2446
bajka1807
Zakorzenienie

mloda ma zapalenie oskrzeli, dostala skierowanie do szpitala
ale dzis jeszcze mamy powalczyc z inhalacjami z mucosolvanu, pulmicortu i czegos tam jeszcze na b. jutro moja mama przyjezdza po Blanke a teraz stara sie zalatwic jej miejsce na tydzien w przedszkolu ktoro jest w pracy mojej mamy... a jak sie nie uda to bedzie z nia jezdzila do pracy
tz bedzie dopiero w czwartek... bosko

wlasnie sie inhalujemy czego Amelka nie trawi juz nawet nie daje rady plakac taka jest zachrypnieta wiec jutro szpital
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 12:10   #2447
pszczoua
Zakorzenienie

Zaraz nadrobie. Bylam w Pepco i oto moje dzisiejsze zdobycze. Wszystko 100% bawelna i wydalam w sumie 52 zl. Takie zakupy to ja lubie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg uploadfromtaptalk1394795386679.jpg (105,3 KB, 44 załadowań)
Stary 2014-03-14, 12:11   #2448
doughnut_agg
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez danielka88 Pokaż wiadomość
witam się dzień dobry DZiś wyrósł 2 ząbek u córci Mamy 2 jedynki obyło się bez większych problemów 37,5 temp + marudzenie i picie mleka przez schładzany smok

Wczoraj jeszcze kombinezon zimowy miała lżejszy ale dziś to az głupio w tym wyjść. A kurteczki nie mam jeszcze..

body długi
bluzeczka bawełniana

mysle, ze bedzie ok
u mnie ostatnio bylo 16, mloda miala na sobie body krotki rekach, bluzeczka, spodnie ocieplane, skarpetki, buty i bluze polarowa na to kocyk ( cieniutki )
no i gratuluje zabkow

Edytowane przez doughnut_agg
Czas edycji: 2014-03-14 o 12:13
Stary 2014-03-14, 12:12   #2449
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość

A, wczoraj biedak mi padł o 18. Leżeliśmy razem u mnie w łóżku, bo myślałam, że standardowo pokima pół godzinki a maluch spał wczepiony we mnie do 23 i obudził się na jedzenie. Szczepienie dzień wcześniej, klujące się ząbki i skok to było trochę za wiele. Zmęczony był okropnie.
No i spał do 6.
moja pada 18-19,wstaje koło 7

Stary 2014-03-14, 12:12   #2450
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Cytat:

body długi
bluzeczka bawełniana

za ząbka

co do ubioru to trochę za ciepło jak dla mnie zależy też czy wiatr wieje, bo on daje też wrażenie chłodu
jaką masz tę bluzę? jak taką grubszą to bym dałam body z krótkim i bluzeczkę, a jeśli rajstopki to spodnie zwykłe na to, a nie ocieplane
dwóch czapeczek tez chyba nie ma potrzeby

Mel B 14/14 +
Stary 2014-03-14, 12:12   #2451
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
ale dzis jeszcze mamy powalczyc z inhalacjami z mucosolvanu, pulmicortu i czegos tam jeszcze na b. jutro moja mama przyjezdza po Blanke a teraz stara sie zalatwic jej miejsce na tydzien w przedszkolu ktoro jest w pracy mojej mamy... a jak sie nie uda to bedzie z nia jezdzila do pracy

wlasnie sie inhalujemy czego Amelka nie trawi juz nawet nie daje rady plakac taka jest zachrypnieta wiec jutro szpital

masakra

Stary 2014-03-14, 12:15   #2452
Snow_White1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Asiek84 Pokaż wiadomość
cóż za krytyka czasami fajnie tak powspominać

trzymam kciuki za badania

i kurator murowany

ja już mam krećka puzzlowego, jeszcze nie zamówiłam... poczytałam o tych czeskich i raczej do nich bym się skłaniała, bo młody elementów by nie wyciągał jeśli bym gładkie zamówiła

ja ostatnio chodzę spać z kurami- wczoraj po 21 wstaję po 7 kilka minut i Jakuba do szkoły szykuję, a Hubi pośpi nawet do 8

dużo zdrówka dla maluszka i dla Ciebie Asiu dużo sił

zdrówka dla Sebcia

i zdrówka dla Amelki

ale się mobilny zrobił

nieźle... współczuję i tulę

Tassia trzymaj się, a tż nie może iść na L4 lub urlop?

Hubi zrobił kolejną samodzielną przewrotkę, ja wstałam po 7, tż z Kuba ywbyli z domu, jem śniadanie i nagle słyszę w niani marudzenie i krzyk, biegiem do sypialni, a mój książę ma taką pozę
Gratulacje dla Hubcia!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-03-14, 12:16   #2453
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Cytat:
a większe dzieci - takie 1,5 roczne, 2-letnie jak się usypia w dzień?
ja po prostu kładłam do łóżeczka, dawałam smoka a potem pluszowego muminka i wychodziłam z pokoju, a po 5 minutach spał
ale to był zupełnie inny egzemplarz jeśli chodzi o spanie

Cytat:

kurcze no to kiepsko

Cytat:
Napisane przez pszczoua Pokaż wiadomość
Zaraz nadrobie. Bylam w Pepco i oto moje dzisiejsze zdobycze. Wszystko 100% bawelna i wydalam w sumie 52 zl. Takie zakupy to ja lubie
ile te spodenki i bluzeczka w biało niebieskie paski?
muszę napaść pepco

Mel B 14/14 +
Stary 2014-03-14, 12:24   #2454
doughnut_agg
Zadomowienie

Cytat:

ojej biedny maluszek
Stary 2014-03-14, 12:24   #2455
ewacia85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
Właśnie lata kolo mnie piękny motylek cytrynek a ja opalam dekolt i twarz juz wczoraj mnie trochę złapało

ojej biedactwo malutkie oby szybko wyzdrowial

ale ten świat mały w których latach się tam uczylas? To chyba wiem o którym bloku piszesz widzę go z okna swojego bloku

Ja też ostatnio o 22 juz w łóżku a to dlatego że Oli się przestawilo i wstaje o 6:30... A w nocy trzy razy mam pobudke na picie i smoczka a 4 pobudka jedzenie. Suuuuper jest eh

oby nie trzeba było do szpitala

No to blisko Ewci
2004-2007 pierwszy rocznik

bajka zdrówka oby was jednak szpital ominął
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 12:24   #2456
Larysa88
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam 175, mąż koło 190.Ja to zawsze za dzieciaka byłam na środeczku z wagą i wzrostem,ale mąż był chudzielec, urodził się w 41tc z wagą 2800, także Tusia ma to po nim.
Moja musi już nosić 74, bo inaczej ma kuse, z kolei to 74 jest szerokie,no ale co poradzić...
Dlatego lubię bodziaki z Cool Club, wszystkie co mam są szczuplutkie. Dostalam też body z Tchibo i tak samo Pajace za to wszystkie mamy mega szerokie:/
To dobrze wiedzieć że z cool Club są długie i wąskie bo Ola tez taka jest. Chociaż ja juz mam body tylko z cartersa znaczy ola ma. Świetna jakość plus piekny wygląd wiec czego chcieć więcej
Stary 2014-03-14, 12:25   #2457
ewacia85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pszczoua Pokaż wiadomość
ale super
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 12:36   #2458
83monia
Zakorzenienie

Cytat:

berodual pewnie...

ech, skad ja to znam... syn mial do roczku chyba 3x zap oskrzeli i raz krtani...

zdrowka! oby bezszpitalowo jednak sie udalo!

natala od 7 nie spi a ja wymiekam bo bym sie zdrzemnela... kinia spi a ta mala paskuda nie!

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
ja po prostu kładłam do łóżeczka, dawałam smoka a potem pluszowego muminka i wychodziłam z pokoju, a po 5 minutach spał
ale to był zupełnie inny egzemplarz jeśli chodzi o spanie
jeszcze ja dodawalam milion razy "połóż sie", "połóż nogi pod koc", "nie wychodz z łóżka", ale szybko zasypiali (btw - kinia wlasnie spi). no i musialam byc w pokoju zeby ich pilnowac (sami chcieli)

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-14, 12:37   #2459
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:

body długi
bluzeczka bawełniana

Ja dziś ubrałam tak jak wczoraj
-cienkie body z długim rękawem
-rajstopki
-spodenki sztruksowe
-cienka czapeczka
-bluza polarkowa z kapturem
-paputki
przykryłam lekkim kocykiem tylko nóżki i dałam osłonkę na wózek
Wczoraj byłam na polu od 10:30-12:30 i później od 14:20-16:30 wyspała się dziewczyna
Cytat:

ojej oby Amelka szybko wyzdrowiała
Stary 2014-03-14, 12:39   #2460
danielka88
Raczkowanie

Cytat:
za ząbka

co do ubioru to trochę za ciepło jak dla mnie zależy też czy wiatr wieje, bo on daje też wrażenie chłodu
jaką masz tę bluzę? jak taką grubszą to bym dałam body z krótkim i bluzeczkę, a jeśli rajstopki to spodnie zwykłe na to, a nie ocieplane
dwóch czapeczek tez chyba nie ma potrzeby
no własnie te 2 czapki mnie zastanawiają . są cienkie
bluza taka jest że to sam kożuszek bez podszewki
Trochę wieje no nic , jest w miarę ok. zobaczę jak wyjdziemy czy będzie jej za ciepło na szyjce. Jeszcze takiej pogody nie miałam i nie wiem jak to moje dziecko ubrać.
danielka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości