|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.12
Moje dziecię pozwoliło mi dzisiaj posprzątać chałupę i ulepić 60 pierogów
na spacer dziś jest ban, bo pogoda pod zdechłym Azorem. Dziewczyny, TŻ zostanie chrzestnym swojej siostrzenicy, co z tej okazji się kupuje? Bo coś tam chyba się kupuje... Łańcuszek/kolczyki/coś praktycznego/kasa?
|
|
|
|
#4742 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dominik od swojego chrzestnego dostal niesmiertelnik z sentencja z lancuszkiem ( jako pamiatka) i kase Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4743 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na dodatek z mojej wyprawy z dzieckiem nici, bo tak wiało i padało że mąż się bał że mi wózek przewróci...
|
|
#4744 |
|
Wtajemniczenie
|
A jak to jest z witaminą D+K przy dokarmianiu MM, czy jak daję Mai np. 3 x po 60 ml na dobę, to mam jej podawać te witaminy czy nie?
Ja to już głupia jestem z tym karmieniem. Wczoraj zakupiłam nawet laktator elektryczny Medeli i z dwóch cyców udało mi się udoić ledwo 20 ml. Nie wiem, to chyba znaczy, że nie mam pokarmu, chociaż moja lekarz kazała jeszcze się wstrzymać z podawaniem MM, ale mała prawie nie przybiera na wadze, znaczy, że nie je wystarczająco chyba i wczoraj stwierdziliśmy że damy jej butlę po cycu parę razy dziennie. W pon dopiero skonsultuję się z panią doktor.
|
|
#4745 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ja bym kupiła coś,żeby dziecko miało pamiątkę: obrazek jakiś, pięknie wydane baśnie z dedykacją itp.
|
|
#4746 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
D daje się niezaleznie od sposobu karmienia.
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2014-03-15 o 15:42 |
|
|
|
|
#4748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi mówili, że D trzeba dawać niezależnie od tego czym się karmi a K dawać jeśli tylko trochę się dokarmia mm w ciągu dnia. |
|
|
|
|
#4749 | ||
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj miałam masakryczny wieczór, Walerii nasilają sie baczki, może to już są kolki? Dzisiaj rano tez nienajlepiej, pogoda tak paskudna, ze zrezygnowałam ze spaceru. Niby co chwile wyglada zza chmur słońce, ale tez co chwile leje deszcz i dodatkowo wieje bardzo silny wiatr - aż mi okna w domu wirują. Może wieczorem będzie lepiej to chociaż na pół godzinke bym wyszła dla swojego lepszego samopoczucia. Przygotowuje sie psychicznie do kolejnego wyjazdu TZta - jutro wyjeżdża na tydzień. I znow mi humor opada jak pomyśle o tych samotnych wieczorkach i ńocach z dZieckiem, zwłaszcza z nasilona "kolka". Wczoraj TZta nie było prawie cały dzień, wrócił ok 23, a ja myślałam ze już zejde, tak miałam dość ciągłego noszenia, uspokajania - fizycznie już nie dawałam rady. Niestety niewyspanie potęguje uczucie przygnębienia. Mala - byłam u dr Pakuły (doradcy laktacyjnego) i jestem bardzo zadowolona z wizyty. Rozwiała wszystko moje głupie obawy, mała przybiera jak należy. Podała adres do aktualnego kalkulatora centylowego, bo te siatki centylowe w ksiazeczkach są stare. Podaje adres: http://www.childgrowthcalculator.com Pytałam o smoczek uspokajający - jest ok. Powinno sie go tylko przestać podawać ok 6 m-ca zycia, kiedy zaczynaja wyrastać zeby (chyba ze wyrastają wcześniej). Karmienie z butelki odciagnietym mlekiem - faktycznie tak jest, ze dziecko może potem mniej chętnie jeść z piersi. Jeśli chce sie to robić sporadycznie, np. chcemy gdzieś wyjść to najlepiej, kiedy butelka karmi tata - zeby to mama z nią sie nie kojarzyła (mama kojarzyć ma sie z cyckiem ). Za wizytę zapłaciłam 100 zł (na Żelaznej) i uważam, ze było warto. Sama pani dr jest przesympatyczna. Zbadała małą, patrzyła jak przystawiam itd. Udzieliła wielu rad. Bardzo fajne są tam fotele - takie z okresu Gomółki/ PRL - dla mnie idealne do karmienia, bo nieduże. Mam podobny na działce, już teść przywiózł, teraz szukam tapicera, zeby go odnowić. Jest dla mnie idealny do karmienia Wstawiam fotę fotela - polecam odnowienie, jeśli u kogoś sie kurzy ![]() Cytat:
Co do trzymania rzeczy podczas spacerów to ja odkopalam stara torebkę, taka niewielka, na długim pasuje i noszę ja jak listonoszke. Mam tam portfel, telefon, błyszczyk i klucze i nic innego sie nie zmieści. Jest mi z nią najwygodniej, zwłaszcza jak muszę gdzieś taszczyc wózek. Chce dokupić sobie organizer do bugaboo, zeby trzymać tam zapasowa pieluchę itp. Duża torba mi przeszkadza. Dziewczęta - bardzo sie cieszę z naszego przyszłego warszawskiego spotkania na Polach Mokotowskich Lolek jest jak najbardziej ok, w Toli można potem zjeść gofra ![]() Magnusiu, trzymaj sie kochana. Trzymam kciuki, by z pupka Adasia nie było już żadnych komplikacji i żebyście w poniedziałek wrócili do domku. Kefii, Maruda - dla Was tez dużo sił. Cierpliwości i wytrwałości, i szczęścia - bo to chyba teraz potrzebne najbardziej. ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4750 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ile czasu odciągnięte mleko wytrzyma w lodówce (bez mrożenia)?
|
|
|
|
#4752 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczyny, zamówiłam dla Kornelii matę http://pomocnicymamy.pl/Mata-Play-Sp...-Hop-1069.html
|
|
|
|
|
#4753 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#4754 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ja dzis w domu maż w szpitalu z małym. Ogarnełam ten syf w domu, piorę, zostało prasowanie i gotowanie. Musze przygotować jedzenie na cały tydzień. Jestem slaba bo znowu złapałam jakies cholerstwo ale chce porobić w domu ile sie da. Nawet nie mam kiedy co kolwiek porobić bo cały czas szpital szpital i szpital. Juz mam dosć tego spzitala. Mam nadzieje ze wszytko pójdzie dobrze i w lecie zapomne co to szpital. |
||
|
|
|
#4755 |
|
Wtajemniczenie
|
Po części tak jest...przy cycu zasypia, ale za cholerę jej nie można dobudzić żadnymi sposobami, potem za chwilę się budzi, przypomina sobie o jedzeniu i tak wkółko. W ciągu dnia też żadko dopomina się o cyca, jak jej przystawiam co 2.5-3 godz., to ciamknie chwilę i już. Leniuszek z niej.
|
|
#4756 |
|
Zakorzenienie
|
Hosenka*, krolowa_nilu dziękuję
![]() --- Mam jeszcze takie naiwne pytanie- termofor z pestkami wiśni przynosi ulgę Waszym dzieciom? Jak go używacie jeśli dziecko się pręży i nie chce leżeć spokojnie? |
|
|
|
#4757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2014-03-15 o 17:44 |
|
|
|
|
#4758 |
|
Zakorzenienie
|
Testuje teorię, ze moje dziecko wieczorami ryczy nie ze zmęczenia, tylko z przebodzcowania.
Położyłam go sobie na poduszce do karmienia, dałam smoczek i tak siedzimy. Głaszcze go czasem, on momentami przysypia, w pokoju jest cicho i nie mowię do niego. Na razie od jakiś 20 minut jest spokój, mimo ze o 16h50 zaczęły się wieczorne ryki (wzięliśmy go na szybki spacer, zeby się uspokoił). Tylko znowu nie chce przesadzić w drugą stronę, bo planuje dzisiaj wyjść jak zasnie krolowa_nilu super ta mata! Mam w nim upatrzonych ładnych parę rzeczy. Wczoraj w h&mie kupiłam Emilowi 4 pary spodni łącznie za niecałe 60 złotych. Wyglądają bardzo przyzwoicie Termoforu z pestek wiśni nie uzywalam w ogóle, próbowaliśmy raz, ale Emilowi się nie spodobało.
|
#4759 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
pewnie działanie podobne, bo to coś jak termofor jest. U nas sie sprawdza. Jak wieczorami synek się pręży, to układamy mu na brzuszku i zawijamy w rożek. Spi wtedy duzo spokojniej. |
|||
|
|
|
#4760 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj zaliczyliśmy półtorejgodzinny spacer, pogoda jak marzenie, z piętnaście stopni, słonko, szłam w jednej bluzce
Mogliśmy spacerować dłużej, SuperDzidziuś spał jak zabity, ale matka nie jest taka super i wymiękła - jeszcze forma nie ta ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Ale - ja zawsze chciałam sama swoje dziecko wychować, nie chcę żeby niania czy żłobek robił to za mnie. Planuję jakiś klub malucha ze dwa razy w tygodniu jak mały skończy rok, i dorywczo nianię, coby spędzać czas z TŻem sam na sam, ale chcę być tą osobą, która spędza z moim dzieckiem najwięcej czasu, pokazuje mu świat. Jeszcze w ciąży miałam co do tego wątpliwości, czy chcę tyle czasu w domu "siedzieć", ale teraz już nie mam żadnych.Teoretycznie 48 godzin, ja raczej nie daję starszego niż doba. A jeśli ma więcej niż kilka godzin, to i tak próbuję czy nie skwaśniało. |
||
|
|
|
#4761 |
|
Zakorzenienie
|
Mój plan się nie powiódł, dziecko zasnęło snem kamiennym : rolleyes: No ale przynajmniej nie ryczy. Obudzę go chyba gdzieś za pól godziny.
Roane a jak w ogóle z Twoim karmieniem? Karnisz z piersi czy odciągnietym? Milka współczuje kolejnego tygodnia bez TZta... dacie radę! Super, ze wizyta laktacyjna udana.
|
#4762 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A od którego tygodnia używa sie takiej maty? Czy po prostu jak dziecko trzyma już ładnie główkę w gorze leżąc na brzuchu? Cytat:
Sposoby na wybudzanie podczas przysypiania przy jedzeniu: Smyranie pod bródką, rozebranie do samego body (dziecku jak jest chłodniej to je, jak ciepło to przysypia), przecieranie mokrym wacikiem twarzy, laskotanie pod pacha, masowaniu wewnętrznej strońy dloni, laskotanie w stopki. Ja w nocy pilnuje, zeby jadła, czyli ja rozbudzam, inaczej po kilku łykach od razu by spała. Czasem tez czekam zeby odpoczęła i znow zachęcam do jedzenia (czyli karmienie trwa w sumie np. godzinę). Jest to upierdliwe strasznie, ale taki mi sie trafił egzemplarz - leniuszek. Użyłam, a raczej próbowałam użyć dwa razy, ale za każdym razem Walerii to sie nie podobało. Nie używam. Edytowane przez milka-pilka Czas edycji: 2014-03-15 o 18:53 |
||
|
|
|
#4763 |
|
Zakorzenienie
|
Wstawiam fotę tego fotela, który będę odnawiać. Na razie kot jest zachwycony nowym, śmierdzącym meblem - oczywiście nie może się oprzeć, by go ie drapać :/
A druga fota to słodka Walercia podczas snu
Edytowane przez milka-pilka Czas edycji: 2014-03-17 o 19:20 Powód: Usuwam zdjęcia, bo już obejrzane ;) |
|
|
|
#4764 |
|
Gang Iren
|
A czemu chcesz budzic? jak slodziutka!
|
#4765 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
modlę sie o w miarę ładna pogodę, zeby wychodzić na spacery, wtedy da sie przeżyć, bo siedzenie cały dzień w domu to koszmar. Chciałam pochwalić Twojego Emila pięknie podnosi główkę, silny chłopczyk i bardzo ładny. I gustownie ubrany
|
|
|
|
|
#4766 | ||||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
chociaż moja mama i babcia też by tak robiły. A później dzieci ciągle chorują Ja małą ubieram trochę cieplej - ma body na długi rękach, spodenki lub pajacyk bawełniany i do tego zakładam kombinezon wiosenny - taki pajac ocieplony. Nigdy nie była spocona także chyba jej pasuje ![]() Fajne porady. Dobrze, że udało Ci się trafić na kompetentną osobę. U nas nie ma żadnej poradni laktacyjnej Jak czytałam różne fora niby specjalistyczne to wszędzie pisali, żeby nie używać w ogóle smoczków, a ja bez tego nie wyobrażam sobie funkcjonowania. U nas butla była podawana raz na dobę i to wystarczyło, żeby dziecko zaczęło się buntować, także siłą rzeczy musiałam całkiem odstawić. Na szczęście już widzę efekty. Zauważyłam, że Lena na początku ładnie je, a później zaczynają się nerwy, bo zapewne mleczko słabiej wypływa i musi się bardziej namęczyć, żeby leciało. Na razie nie dokarmiam w ogóle, zobaczymy jaki będzie przyrost wagi ![]() Jak Lena zacznie płakać i się nakręcać to niestety nie pomaga mówienie do niej, głaskanie ani inne zabawianie. Dzisiaj jednak udało się ją położyć do łóżeczka i spała w nim kilka godzin także nasz mały sukces. Dodam, że niedawno wsadziliśmy ją do huśtawki i nawet udało się zjeść obiadokolację ![]() Co do ściagania - również staram się czymś zająć w jego trakcie, ale i tak słabo leci. Musze spróbować ze zdjęciem małej Cytat:
w efekcie twarz córki wyglądała tragicznie.Cytat:
Widać, że zadowolony.Cytat:
dla Ciebie za utrzymanie laktacji. W takiej sytuacji, w której się znajdujesz myślę, że to wyczyn. Ja bym pewnie nie dała rady. Trzymam za Was kciuki! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pilotko, dziękuję za linki, poczytałam i rzeczywiście fajne podejście ma dziewczyna. W wielu kwestiach mam identyczne podejście jak ona, także momentami czułam jakbym czytała o swoich odczuciach Przykładowo: teść stwierdził, że skoro mała się budzi co kilka godzin w nocy to może się nie najada i trzeba ją dokarmiać znawca się znalazł. A ostatnio mąż mówił mamie, że w nocy on wstawał i karmił małą z butelki i teściowa z takim wyrzutem w głosie do nas: "to już dajecie jej butelkę". Odezwała się ta, która nie karmiła w ogóle piersią ![]() Właśnie licytuję pajacyki z Nexta. Wszystko przez Was! |
||||||||||
|
|
|
#4767 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje Gosiu
|
|
|
|
#4768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do przysypiania przy piersi to mój Jaś też to lubi ![]() No i u moich rodziców w komórce jest taki fotel . Serio taki dobry do karmienia?
|
|
|
|
|
#4769 |
|
Rozeznanie
|
witam mamusie
podczytuję was na bieżaco ale mało się ostatnio udzielam przez wiosenną pogodę jaka była....Artur spał na dworze w wózku po4-5godzin a dziś podsypia po pół godziny..od 16tej śpi do teraz.gdy spał na dworze miałam czas żeby coś zrobić a później trochę zabawy z córą uwielbiam wiosnę |
|
|
|
#4770 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do fotela - tak KLIK
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.

na spacer dziś jest ban, bo pogoda pod zdechłym Azorem. Dziewczyny, TŻ zostanie chrzestnym swojej siostrzenicy, co z tej okazji się kupuje? Bo coś tam chyba się kupuje... Łańcuszek/kolczyki/coś praktycznego/kasa?

Emilowe dotąd były bezzapachowe, a teraz walą strasznie 

Mam w nim upatrzonych ładnych parę rzeczy. 

Widać, że zadowolony.