|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.12
Bo wychodzę wieczorem i musiałam go nakarmić
Ale generalnie wieczor był duuzo lepszy niz przeciętny, już jesteśmy po kąpieli i się karmimy. ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Cytat:
Moje mieszkanie zawsze stoi otworem (oprócz poniedziałku, bo okazało sie, ze muszę wtedy załatwić mnóstwo rzeczy ) W imieniu Emila dziękuje
|
|
#4772 |
|
Gang Iren
|
Aaaa,no tak. To przyjemnego "wychodnego"
|
#4773 |
|
Wtajemniczenie
|
Po przejściu na inna salę moglam dawac małemu pokarm ale teraz znowu jest odstawiony przez ten stan zapalny co dla mnie jest niezrozumiałe bo mleko ma przeciwciała no ale to oni decydują a nie ja. Pokarm siągam juz tylko 2 razy dziennie to bardzo mało. Przydało by mi sie iść do doradcy jak utrzymac pokarm czy możliwe ze go utrzymam jak sciagam tylko tyle razy i czy jest szansa rozkrecic. Ale brak czasu i to dosłownie. Jak wychodze o 7 rano to wracam koło 7 lub 9 wieczor wiec ciezko.
|
|
|
|
#4774 |
|
Zadomowienie
|
Brak pogody skutkował tym ze Domi w dzien spał 27 minut a potem 11
Nie był marudny wiec spoko. Tym sposobem o 19 był wykapany a teraz po butli spi sobie w pokoju przy szumie suszary i gwiazdach na suficie z cloudy B . Jednak na dworze mu sie super spi. Po marchewie zapitej setunia mleka był najedzony sama marchewa chyba nie da rady. Ale ciesze sie ze poznaje nowe smaki - choć nie wiem jAk mogło mu to Smakować Co do zostawiania z dzieckiem w domu to mam dylemat. Fejsbukowe dziewczyny wiedza ze w kwietniu wracam na pare dni do pracy. W sumie za 7 dni temu skończył sie moj obowiązkowy urlop macierzyński. Chciałam wrócić do pracy ale ze względu na wczesniactwo Dominika zostanę dłużej w domu. Maz chciałby żebym została z nim przynajmniej 3 lata. Dla mnie to nierealne - umrę i tyle. Mogłabym pewne zlecenia wykonywać w domu ale to nie to samo. Ja muszę pracować i koniec kropka. Nianie juz mamy ale raczej rzadko zostaje sama z małym bo poprostu sie boje. Niby mam do Niej zaufanie ale po tym co sie nasluchalam co potrafią robic nianie wymieklam. Dlatego najprawdopodobniej Dominik po roku bedzie u mojej babci razem z niania ktora babcia bedzie mogła delikatnie nadzorować. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4775 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Choć mnie pomógł na bóle pleców.
|
|||
|
|
|
#4776 |
|
Zadomowienie
|
Mam dosc dzisiejszego dnia
Alek chyba jeszcze nigdy mi tak nie dal popalic jak dzisiaj, masakra Mam nadzieje, ze noc chociaz bedzie w miare, bo chyba umre Zazdroszcze tym Wam, ktore maja dzieci, ktore jedza, spia i sa aktywne, a nie rycza przez caly dzien, tak jak moj synek. Najgorsze jest to, ze ja totalnie nie wiem o co mu chodzi, a o cos mu chodzi na pewno On ma teraz 12tyg., moze to faktycznie ten skok, chociaz ja w to srednio wierze
|
#4777 |
|
Zadomowienie
|
Wpadłam na chwilę tylko z pytaniem o mm, bo niespodziewanie do rana mam nie karmić-co z niedojedzoną porcją? Można zostawić w temperaturze pokojowej i dać za parę godzin, czy wylać i robić nową?
(I czy jestem kiepską matką że cieszy mnie, że synowi mm nie posmakowało o robi z butelką te same sceny co z cyckiem? A moje mleko z butelki jest ok )W ogóle u mnie to normalne zapalenie w tych piersiach się okazało i przez tydzień mam antybiotyk, więc Justien też bym na Twoim miejscu poszła do lekarza Kefi, Magnusia-dużo siły i cierpliwości dla Was!
|
#4778 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Le la, trzymaj się. Rzeczywiście niepłaczący i grzecznie śpiący dzieć to skarb. Mogę Ci tylko napisać, że w końcu będzie lepiej. |
|
|
|
|
#4779 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeszcze 221 postow i Odchowalnia. Kto zaklada watek i jaka nazwe mu nadajemy?
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2014-03-15 o 21:32 |
|
|
|
#4780 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Już dawno nie spędziłam tak fajnego weekendu - prawie nic mnie nie boli - w przeciwieństwie do ciąży (
), TŻ jest w domu, jesteśmy wyspani, mały jest dzisiaj wybitnie grzeczny ![]() Cytat:
Na grupie wsparcia na której byłam obejrzała go jeszcze jedna doradczyni laktacyjna i potwierdziła poprzednią diagnozę - za krótkie wędzidełko + moje sutki praktcyznie wykluczają efektywne karmienie piersią. Zaproponowano nam zabieg, ale obie położne stwierdziły to samo - nie ma gwarnacji że dziecko zechce nauczyć się ssać, jeśli przez kluczowe kilka pierwszych tygodni było na butli. Pozatym ten zabieg to dość kosztowna kwestia - chirurg plastyczny za darmo nie pracuje, wprost przeciwnie. TŻ uważa że nie ma sensu się w to ładować, zważywszy że położna powiedziała nam że żeby na nowo nauczyć małego ssać, musiałabym totalnie odstawić butlę i karmić go na żądanie, i mogłoby tygodniami trwać zanim nie nauczyłby się najadać - więc mogłabym tygodniami karmić np. co godzinę Pozatym położna powiedziała też, że relatywnie często zdarza się, że wędzidełko się zrasta, i wtedy trzeba je przecinać znów, więc płacić za zabieg drugi raz.W tej chwili jestem coraz bardziej zdecydowana żeby kupić laktator elektryczny - na razie ciągnę ręcznym TT i niedługo będę miała przedramię jak pudzian - i karmić go moim mlekiem z butli jak długo się da. Dobrze że przynajmniej moja laktacja się pięknie rozkręciła - dzisiaj rano ściągnęłam 180 ml ![]() W środę idziemy na ważenie, jeśli znów będzie miał dobry przyrost, będziemy myśleć o kompletnym zrezygnowaniu z dokarmiania mieszanką - ale nie jestem pewna co z tego będzie. Tak jak to wygląda w tej chwili to mi w sumie odpowiada mniej więcej - mały w ciągu dnia pije moje mleko z butli co około 2 godziny, wieczorem koło północy dostaje butelkę mm i śpi do 5-6 rano. Nie wiem czy to mocno egoistyczne, ale w ten sposób wszyscy jesteśmy szczęśliwi - mały sobie spokojnie śpi, TŻ sobie spokojnie śpi, ja sobie spokojnie śpię. Jeśli podobnie uda mu się spać na moim mleku to zrezygnujemy z mieszanki, jeśli nie, to będziemy ją podawać na noc. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Ewentualnie przy okazji przenosin możaby zrobić porządek na liście obecności
|
||||
|
|
|
#4781 |
|
Wtajemniczenie
|
Roane: a w zyciu! Jakie egoistyczne? Nie znam takiego slowa
SZCZESLIWA I WYSPANA MAMA TO SZCZESLIWE DZIECKO !!!
|
|
|
|
#4782 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moja dzisiaj jest grzeczna jak aniołek i dużo śpi. Aż się zaczęłam zastanawiać czy nie jest przypadkiem chora...Cytat:
Roane, bardzo zdrowe podejście. Też bym się nie zdecydowała na taki zabieg. Nie powiedziałabym, że egoistyczne, bo wydaje mi się, że regularne ściąganie i karmienie z butelki wymaga więcej determinacji niż przystawianie do piersi. Myślałam nad przejściem do takiego systemu jak u Was, ale boję się, że przy samym ściąganiu nie utrzymałabym laktacji. 180 ml to świetny wynik
|
||
|
|
|
#4783 |
|
Zakorzenienie
|
Jednak sprzedaję woombie. Kacper obudził się po godzinie z krzykiem i paniką, bo nie mógł ruszać rękami.
|
#4784 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
180 ml... ja RAZ ściągnęłam 90 i to mój rekord. Postanowiłam, że swoim ściąganym mlekiem będę karmić aż mała skończy 2 m-ce, no chyba że do tego czasu też jakimś cudem będę ściągać 180
|
|
|
|
|
#4785 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny ja i tak podziwiam te, ktore sciagaja mleko i karmia swoim, bo jest z tym troche zachodu. Tak wiec szacun. Ja bym pewnie wymiekla po 2 miesiacach i przeszla calkiem na mm
Moj synek sie rzucal i wiercil przez sen przez ponad godzine, teraz spi troche mocniejszym snem. Mam nadzieje, ze nie bedzie robil jazdy w nocy shiloh ja jestem za zostawieniem tej samej nazwy watku na odchowalni, co jest tutaj Uciekam spac, spokojnej nocy zycze Wam i sobie.
|
#4786 |
|
Zakorzenienie
|
Kefii trzymam kciuki by się udało.
Co do laktacji ja przez miesiąc pokarm woziłam Krzysiowi do szpitala. Potem jak byliśmy już razem w drugim szpitalu to na bieżąco co karmienie. Na początku odciągałam ręczną medelą, ale po niecałym miesiącu miałam dość i kupiłam Lovi elektryczny - u mnie się super sprawdza a pokarm ściągam co 2-3godz, na dobę ok. 8-10 razy. Czasem mam dość ale czego się nie robi dla dziecka. Obecnie ściągam najwięcej ok. 150 ml, standardowo ok 100. Czasem w nocy daję mm, głównie dlatego że Krzyś od urodzenia przybrał tylko 900 gram, i lekarka mówiła by podawać mieszanki też. U mnie w szpitalu doradca laktacyjny pojawił się 3 dnia po porodzie (miałam cc i wielkiego doła że nie mam pokarmu), wcześniej po pierwsze nie informowali mnie na bieżąco co z dzieckiem, nic nie mówili na temat jak rozkręcić w takim przypadku laktacje. Po za tematem to była u nas dzisiaj teściowa. Zdenerwowała mnie bardzo. Po pierwsze podczas prób karmienia Krzysia butelką musiała ciągnąć go za nóżki, plus słodkie ti, ti... bardzo mnie to drażni. Po czym stwierdziła że ma zimne nóżki i rączki i potrzebuje skarpetek, kocyka itp. U nas temp. w pokoju zawsze ok 21-22 st. i wydaje mi się że jest ok, ona stwierdziła że przecież mały się przeziębi.... a jak usłyszała że w takiej temp. go kąpiemy to o mało zawału nie dostała. bo przecież dziecku zimno. Teraz mam mega doła, bo ktoś z męża rodziny właśnie urodził zdrowe dziecko, ale ona przecież nie zadzwoni spytać się do siostry co tam słychać bo jeszcze będą pytać o Krzysia (ja poczułam się tak jakby to że Krzyś jest niepełnosprawny to była moja wina i do tego wielki wstyd).
Edytowane przez maruda80 Czas edycji: 2014-03-15 o 22:34 |
|
|
|
#4787 |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() U nas dziś intensywnie pod względem socjalizacyjnym - mieliśmy gości. Parę przyjaciół z synkiem o dwa tyg starszym od naszego i potem jeszcze trochę rodzinki. Smerf został wychwalony jaki to on piękniusi i rozwinięty Dostaliśmy trochę fantów od rodzinki, m.in. pacynki i lampkę z ikei na które się czaiłam Moja kumpela, mama tego starszego smyka powiedziała, że ona nie zajmuje się małym, tzn nie zabawia go, nie śpiewa, nie "wytrzęsa się" nad nim. Mały jest nakarmiony, wyprzytulany ale nie stymulują go za bardzo, on zajmuje się sobą sam. Co sądzicie o takim podejściu? Bo ja nad Smerfem skaczę, zabawiam, telepię zabawkami nad głową, pokazuję książeczkę kontrastową, śpiewam, kładę na matę, gimnastykuję (rowerek, nogi do brzucha, masaż naprzemienny ręka-noga), czytam bajki, gadam do niego. Generalnie jak Smerf jest w dobrym nastroju to aktywności to matka staje na głowie żeby Smerfa zabawić Nie mamy jakoś dużo zabawek, parę grzechotek, dwie maskotki, grzechotki na rączki i nóżki, ta książeczka, mata, karuzela. Powoli coś tam dokupuję, póki co to co mamy to wystarcza. A oni mówią, że w ogóle zabawek nie mają, jedną maskotkę tylko. Myślicie, że takie podejście ma wpływ na nieco wolniejszy rozwój malucha? Wiem, że dzieci rozwijają się w różnym tempie, zastanawiam się tylko na ile nasze stymulowanie tak naprawdę pomaga dzieciom?Iwantyou, dla Dominika za marchewę ![]() Lela, współczuję okropnego dnia. A Alek płacze tak kolkowo czy jak? Bo z jakiegoś powodu musi płakać. To bączki go tak męczą? Roane, fajnie, że fajnie spędzacie razem czas Absolutnie wyrodna nie jesteś, ja też uważam, że potrzeba więcej samozaparcia do laktatora niż do przystawiania. Mi by się nie chciało ściągać pokarmu, strasznie mnie to nudzi. Ale czego się nie robi dla malucha ![]() Hosenka, ja sprzedaję otulacz z tego samego powodu Smerf w woombie łapkami trochę rusza i pasuje mu a w otulaczu mu niewygodnie bo nie może rączkami poruszyć.Sheperdess, u nas też termofor się nie sprawdził u małego ale u mnie tak. Mam często nerwobóle i taki ciepły okład pomaga, zwłaszcza jak można go przygotować w ciągu minuty
|
#4788 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a weź Ty nawet tak nie myśl, że to Twoja wina! i daj mi adres teściowej- pojadę i nakopię jej do tyłka ![]() ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Cytat:
Każdy robi jak chce ale ja uważam, że dziecku trzeba dać dużo uwag i miłości i to wtedy prawidłowo rozwija się emocjonalnie no i jest szczęśliwe jak mama czy tata się z nim bawi i czuje się kochane a to jest najważniejsze
|
|
|
#4789 | |
|
Gang Iren
|
Maruda wcale tak nie myśl i nie przejmuj się gadaniem! Jesteś super mama,na medal i nie masz się o co obwiniać!
Cytat:
Stymulowanie na pewno pomaga i dzieci potrzebują też różnych zabawek,bo przecież poprzez zabawę dziecko się uczy. Myślę jednak,że trzeba to wypośrodkować,tzn oczywiście bawić się z dzieckiem,pokazywać mu świat,ale też zostawić mu czas na to by mogło zająć się samo sobą i gdy dziecko samo się bawi,nie domagając się naszej uwagi to nie przeszkadzać mu w tym,bo taka samodzielna zabawa też jest bardzo ważna.
|
|
#4790 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dokładnie tak |
||
|
|
|
#4791 |
|
Gang Iren
|
Kacper padł przy cycku,więc uciekam spać
|
#4792 |
|
Zakorzenienie
|
Cholera podłczyłam tel do lapka aby miec neta na lapku i nie moge sie na wizaz zalogowac??? Loguje ale nie jestem zalogowana kurde...
A tak w ogóle to witam z rana z zimnej i mokrej stolocy
|
|
#4793 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
U nas noc spokojna, 2 pobudki ![]() U nas też koszmarna pogoda, wieje, pada az się z domu nie chce wychodzić ![]() Maruda twoja tesciowa zachowała się okropnie, ty jesteś wspaniałą matką, nie każda miałaby w sobie tyle siły, właśnie powinna być dumna z Ciebie
|
#4794 |
|
Gang Iren
|
Hej.
U nas piękne słońce na dworze,ale wicher taki,że będę mieć dylemat jak ubrać dzieciaki.
|
#4795 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesteś super mama! A z teściowa porozmawiaj - dla niej to tez trudna sytuacja. W szpitalu zauważyłam ze wielu ludzi nie potrafi sobie poradzić z choroba bliskich. Nie chcą o tym rozmawiac a przede wszystkim nie wiedza jak to robic. Myśle ze jak pokażesz teściowej jakie postępy robi Krzyś to z pewnoscia bedzie chciała poopowiadac o tym rodzinie. Moi teściowie do teraz maja problem z tym ze Dominik jest wcześniakiem. Ja to olalam bo próbowałam im to wyjaśniać i nie dociera. A dodatkowo z teściowa juz nie mamy kontaktu wiec to troche inna sytuacja. No i wielki szacun za laktacje!! Jesteś mega ze dałaś radę!! Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
|
#4796 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że Twój przypadek jest inny ze względu na to wędzidełko ale chyba nie jest powiedziane, że Twój Mikołaj z tego powodu na pewno się nie przystawi. Jeśli się uprzesz to może i Wam się uda jeśli tylko zechcesz ![]() Cytat:
Ale nie popadam w paranoję i pozwalam mu leżeć spokojnie samemu w łóżeczku. Sądzę, że dziecko lubi być takie dopieszczone![]() A ten termofor to chyba ja też sama zacznę używać ![]() Maruda to na pewno nie Twoja wina. Nie zadręczaj się. I podziwiam Cię, że przez tyle czasu ściągasz pokarm. Ja wytrzymałam z takim ściąganiem dwa tygodnie. Bardzo się cieszę, że po tym czasie moje dziecko zechciało się przystawić bo żyłam zgodnie z moim planem ściągania i odmawiałam wszelkiej formy socjalizacji z ludźmi jeśli wypadało w moim planowym czasie ściągania. Nie było różowo, tym bardziej, że max jednorazowo ściągałam 90 ml z obu piersi. |
||
|
|
|
#4797 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
![]() bardzo chetnie zajme sie watkiem na odchowalni ![]() oczywiscie zrobie porzadek w pierwszych postach i w linkach co prawda odzywam sie sporadycznie ale czytam na bierzaco
|
|
#4798 |
|
Zakorzenienie
|
Marudo, iwant ma racje ludzie mają problem z rozmową na tak trudne tematy, a ty nie możesz się winić, absolutnie.
U nas nocka super. Najpierw zasnął o 18 pobudka 21, zasnął o 22 i wstał po 4. Prawie cyca połknął potem pociumkał jeszcze kilka razy ale ostatecznie wstał dopiero przed 8DZIŚ CHRZCINY proszę o kciuki!!!! Pogoda straszna, wieje, zimno leje. Magnusia jak u was?
|
#4799 |
|
Zakorzenienie
|
Laski w c&a jest darmowa dostawa ja już kase wydałam
![]() ---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- Migotka--- u nas czekanie na jutro na to badanie na przetokę. Boję się. Adaś grzeczny i wesoły- to takie kochane dziecko jest. Pupa wygojona z odparzeń ale w miejscu po ropniu jest dziura i jeszcze sie goi. Postanowiliśmy zmienić kran w łazience na taki wysoli ( moze byc kuchenny) aby małemu pupę myc pod kranem w umywalce ( pod prysznicem kiepsko u nas by było). Czekam na kutro, małż wziął urlop aby jutro byc przy tym badaniu i on z małym na nie pójdzie bo ja nie wiem czy nerwowo wytrzymam. za chrzciny, oby obyło sie bez rodzinnych cyrków
|
|
#4800 |
|
Gang Iren
|
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:14.

pięknie podnosi główkę, silny chłopczyk i bardzo ładny. I gustownie ubrany 

Choć mnie pomógł na bóle pleców.
Alek chyba jeszcze nigdy mi tak nie dal popalic jak dzisiaj, masakra

16.06.2012 

potem pociumkał jeszcze kilka razy ale ostatecznie wstał dopiero przed 8
za chrzciny, oby obyło sie bez rodzinnych cyrków