|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: VIII część! | |||
| Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 |
|
1 | 2,94% |
| Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki |
|
0 | 0% |
| Mamo, tato, czy wy wiecie, ze już pół roczku jestem na świecie? |
|
2 | 5,88% |
| Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię |
|
11 | 32,35% |
| W oczach mamy łzy wzruszenia, bo się garnę do siedzenia |
|
5 | 14,71% |
| Piski, krzyki i uśmiechy - jak szybko rosną te nasze pociechy |
|
1 | 2,94% |
| Mamy sie nami zachwycają i wszystkie bezsenne noce nam wybaczają |
|
0 | 0% |
| Wiosna przyszła, słonko świeci, co raz większe nasze dzieci |
|
5 | 14,71% |
| Uczę się tu, krok po kroczku, przecież kończę już pół roczku |
|
9 | 26,47% |
| Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz.
a jak dziewczyny się mają? moja Anka apetytu do tej pory nie ma, a już dwa tygodnie po infekcji. Marcin dostawał jeszcze berodual, masakra jaki byl po nim otumaniony
Edytowane przez logoasia Czas edycji: 2014-03-17 o 21:48 |
|
|
|
#3332 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz.
Cytat:
|
|
#3333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Boże, przecież jest tyle rodzin, które w trybie natychmiastowym przyjmą do siebie dzieciątko z otwartymi ramionami... Ten chłopczyk, o którym pisałam, co został zostawiony w Oknie Życia, już po kilku dniach trafił do rodziny (może po 3?) i rozpoczęły się procedury adopcyjne.
|
|
#3334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- lece spac bo małż zły |
|
|
|
|
#3335 |
|
Zakorzenienie
|
obie apetyt o dziwo maja, Blanka juz sie wyczolgala z tej infekcji ale bardzo dluga ja trzymala jak na nia. Amelka generalnie nie zachowywala sie jak chora, bo i humor miala i ma i z jedzeniem tez spoko. no a Amelka jeszcze ze 3 dni musi brac antybiotyk, no i dalej inhalacje z pulmicortu, mucosolvanu i berodualu. moja z kolei strasznie po nich pobudzona jest. a w jakiej dawce dostawal? bo my najpierw 4 razy po 6 kropel ale w szpitalu stwierdzili ze za duzo i ma teraz 3 razy po 5 kropel, a pulmicortu 1 ml 0,125 dwa razy dziennie, a mucosolvan 2 razy po 1ml.
|
|
|
|
#3336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3337 |
|
Zakorzenienie
|
MOTYL to dla Ciebie
zbieram sie już pare godzin zeby Ci napisac to co obiecałam.... ale bedzie krótko bo coś czuje ze mogłabym 100 stron napisac bo to jeden z moich ulubionych tematów. Komunikacja z dzieckiem w zasadzie nie powinna być jakąś mega szczególna komunikacją bo powinna być tak samo jak u osób doroslych oparta na szacunku, empatii i rozumieniu uczuć. 1.To jakim językiem zwracasz się do dziecka warunkuje to w jaki sposób dziecko zwraca sie do Ciebie... "Jasiu proszę przynieś mi..." " Krzysiu dziękuje za posprzatanie swoich zabawek" - zauwazcie ze rodzice zadko to robia... przynies, posprzataj, ok, fajnie, przesun sie, uspokój sie... 2. Aktywne słuchanie... czyli tak naprawde sluchanie z zaangazowaniem tego co dziecko chce nam powiedziec...czasem wsytarczy zwykle uhum, aha natomiast dorosli maja tendencje do przerywania, doakanczania wypowiedzi przez dziecko, nadawania im własnego znaczenia, lub co najgorsze sa zajeci patrzeniem w komputer czy tv zamiast w swoje dziecko 3. Szanowanie uczuć dziecka... dorośli mają problem poniewaz bez przerwy straja się zaradzić wszystkim przykrościom i porażkom jakie spotyka ich dziecko. Zapominając o daniu możliwości dziecku na przeżycie tych emocji. Czasem wystraczy dać sie dziecku wygadac, pozadawac mu pytania (na ktore my znamy odpowiedz, ale celem tutaj jest danie mozliwosci dziecku samodzielnego odkrycia rozwiazan i przyczyn), nazwac jego uczucia 4. Nazywanie uczuc : "widze ze cie to zraniło" ; "musi byc ci smutno ze Marcin nie zaprosil Cie na urodziny" ... dzieci czesto czuja cos, a nie wiedza co... a to jedyny sposob zeby je tego nauczyc, jednoczesnie pokazujac ze takie odczucia sa normalne, przezywa je kazdy czlowiek itp. dodatkowym efektem jest to ze dziecko widzi w nas sprzymierzenca, ktory je rozumie... a nie mowi tylko" wiem co czujesz, rozumiem Cie", lecz nazywa konkretne sytuacje i daje im wybrzmiec dziecku to taki jezyk empatii troche jak w terapii, ale bez pytan "dlaczego"... - to pytanie moze spowodowac wieksza frustracje bo najprawdopodobniej dziecko nie zna na nie odpowiedzi wiec podwojnie nie umie zrozumiec wlasnych odczuc 5. Zachowania to nie osoby. Okropny blad rodziców to mowienie: jestes niegrzeczny, niedobry...taki śmaki efekt najczesciej jest taki... "skoro i tak jestem niedobry to nic to nie zmieni jak rozbije ta szybe" albo efektem jest silne zamkniecie sie w sobie ... komunikat powinien brzmiec: to co zrobiles bylo nieelganckie; Takie zachowanie mi sie nie podoba; itp. 6. Konsekwencje Pamietaj ze wszystko co mowisz musisz spełnic... inaczej nie bedziesz powaznym partnerem dla dziecka ... no tu nie bede sie wglebiac... 7. Alternatywy... Gdy dziecko wchodzi w dyskusje; nie rozumie itp, idealnie jest mu podac rozne alternatywy zachowan/wyborow itp. "Mozmey zrobic tak jak chcesz ale to wiaze sie z.... Jest tez inne rozwiazanie, ale ono wiaze sie z ... co bys wolał.." czasami podanie dwoch rozwiazan zaweza poszukiwania i zbedne dyskusje... ktorych male dziecko nie umie ogarnac reszta innym razem ahhh mam taki zeszyt z cytatmi i z ksiazki "jak mowic..." lub z ksiazki "wyzwoleni rodzice, wyzwolone dzieci"... mam mega cytat: "Byłam wspaniałą matką , dopóki nie miałam własnych dzieci"
|
|
#3338 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ten chłopczyk... byliśmy u znajomego ostatnio i zrobił nam fotkę tak znienacka, teraz patrze a on nas na fejsa wrzucił... No niby nic takiego bo jak ja bym to zdjęcie wrzuciła a on udostępnił to na jedno by wyszło ale napisałam mu że ma usunąć. No i usunął ale teraz już ze 20 wiadomości do mnie wysłał o co mi chodzi no i już mam ciśnienie pińcet a miałam iść spać
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
|
#3339 |
|
Zakorzenienie
|
Tassia odnośnie punktu 4 o okazywaniu uczuć, przypomniało mi się jak w piątek Kamil robił urodziny dla kolegów. Miało być 16 osób, potwierdziło 8, a przyszło 2 kolegów
Rozmawiałam na ten temat z Kamilem i mówiłam, że strasznie jest mi przykro, że tak koledzy się zachowali. Jemu nie było jakoś bardzo przykro. Chodzi mi głównie o to, że mam w miarę dobry z nim kontakt. Dużo rozmawiamy na wszystkie tematy. Mam nadzieję, że z Emilką też będę umiała rozmawiać ![]() Asia cieszę się, że jesteście już w domku
|
#3340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oby mi sie tak udalo tez ![]() swoja droga ostatnio duzo takich sytuacji slyszalam jak ta i zastanawiam sie co sie z dzieciakami dzieje w "tych" czasach Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#3341 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#3342 |
|
Zakorzenienie
|
Tassia, super to opisałaś
![]() W SR mieliśmy wykład o tym z panią psycholog (taką pod 60-tkę) i otworzyły mi się oczy Ika, słabi Ci koledzy Nie rozumiem, jak tak można?!
|
#3343 |
|
Zadomowienie
|
hej!
w końcu mam czas cokolwiek nadrobić. z nowości u nas: Szymusiowi wyszły dolne jedynki!
|
|
#3344 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Na pewno przeżywał, bo jest bardzo wrażliwy i dlatego z nim rozmawiałam. Na szczęście ma dobrych kolegów z podstawówki i do nich też chodzi na urodziny. Jakbym wiedziała, że będzie tylko 2 to zorganizowałabym im wyjazd do kina, przynajmniej by się nie nudzili Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3345 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to jest około 30 minut dziennie
6 dni w tygodniu, tylko pierwszy tydzień jest możliwość 2 razy dziennie, ale to dla osób, które chcą rozruszać metabolizm, nie ma przymusu ![]() Dzieci zasnęły, ja sobie jeszcze poćwiczyłam, umyłam się, naolejowałam włosy, zrobiłam herbatkę i idę na serial
|
|
#3346 |
|
Zakorzenienie
|
w kwestii jeszcze traktowania dzieci, bardzo celne...
Nie psuj mnie. Dobrze wiem, że nie powinienem mieć tego wszystkiego, czego się domagam. To tylko próba sił z mojej strony. Nie bój się stanowczości. Właśnie tego potrzebuję- poczucia bezpieczeństwa. Nie bagatelizuj moich złych nawyków. Tylko ty możesz pomóc mi zwalczyć zło, póki jest to jeszcze w ogóle możliwe. Nie rób ze mnie większego dziecka, niż jestem. To sprawia, że przyjmuje postawę głupio dorosłą. Nie zwracaj mi uwagi przy innych ludziach, jeśli nie jest to absolutnie konieczne. O wiele bardziej przejmuję się tym, co mówisz, jeśli rozmawiamy w cztery oczy. Nie wmawiaj mi, że błędy, które popełniam, są grzechem. To zagraża mojemu poczuciu wartości. Nie chroń mnie przed konsekwencjami. Czasami dobrze jest nauczyć się rzeczy bolesnych i nieprzyjemnych. Nie przejmuj się za bardzo, gdy mówię, że cię nienawidzę. To nie ty jesteś moim wrogiem, lecz twoja miażdżąca przewaga. Nie zwracaj zbytniej uwagi na moje drobne dolegliwości. Czasami wykorzystuję je, by przyciągnąć twoją uwagę. Nie zrzędź. W przeciwnym razie muszę się przed tobą bronić i robię się głuchy. Nie dawaj mi obietnic bez pokrycia. Czuję się przeraźliwie tłamszony, kiedy nic z tego wszystkiego nie wychodzi. Nie zapominaj, że jeszcze trudno mi jest precyzyjnie wyrazić myśli. To, dlatego nie zawsze się rozumiemy. Nie sprawdzaj z uporem maniaka mojej uczciwości. Zbyt łatwo strach zmusza mnie do kłamstwa. Nie bądź niekonsekwentny. To mnie ogłupia i wtedy tracę całą moją wiarę w ciebie. Nie odtrącaj mnie, gdy dręczę cię pytaniami. Może się wkrótce okazać, że zamiast prosić cię o wyjaśnienia, poszukam ich gdzie indziej. Nie wmawiaj mi, że moje lęki są głupie. One po prostu są. Nie rób z siebie nieskazitelnego ideału. Prawda na twój temat byłaby w przyszłości nie do zniesienia. Nie wyobrażaj sobie, iż przepraszając mnie stracisz autorytet. Za uczciwą grę umiem podziękować miłością, o jakiej nawet ci się nie śniło. Nie zapominaj, że uwielbiam wszelkiego rodzaju eksperymenty. To po prostu mój sposób na życie, więc przymknij na to oczy. Nie bądź ślepy i przyznaj, że ja też rosnę. Wiem, jak trudno dotrzymać mi kroku w tym galopie, ale zrób, co możesz, żeby nam się to udało Nie bój się miłości. Nigdy. Autor: Janusz Korczak pedagog, pediatra, pisarz, prekursor walki o prawa dziecka dobranoc
|
|
|
|
#3347 |
|
Zakorzenienie
|
Halo!
Nie nadrabiam bo padam na twarz. W nocy trzeba bylo siedziec i czekac na odpowiednią godzinę w PL zeby przeboowoac bilety, pozniej karmienia a jakże, a rano na skan główki Poli. Pozniej Pole nie wiem co ugryzło bo nie mogla zasnąć z 2h i afera ze złości jakich mało. Po 2h bojów wzielam ją na zabawy i zaczela sie chichrac jak szalona i bawic - nie rozumiem czasem mojego dziecka Teraz w koncu padla to koszą trawę pod oknami i remontują (znów!!) balkony i tłuką się szalenie, więc modlę się żeby jej nie obudzili.. Po zdjęciach głowki i pomiarach zalecają nam kask na główkę.. Podobno nie jest tak źle i jest szansa że się samo wyrówna, ale jesli ubezpieczenie pokryje koszta to oni proponują nam założyć. No i teraz nie wiem sama czy się zgodzić czy czekać jeszcze i sprawdzić czy się prostuje czy pogarsza.. Napisałam wiadomość do naszej pediatry jaka jest jej opinia i na tej podstawie podejmiemy decyzje bo ja już sama nie wiem.. Ludzie, czemu to wszystko jest takie skomplikowane.. |
|
|
|
#3348 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#3349 |
|
Zakorzenienie
|
Natala, mądre słowa i wydaje mi się, że do większości udaje mi się stosować
![]() Ale ja kocham te moje dzieci
|
|
#3350 |
|
Zakorzenienie
|
Matal bo ty jestes hero
![]() A tak powaznie to naprawde.jestem pelna podziwu jaki masz kontakt z dziecmi, ile cierpliwosci i ile madrosci miliony sie powinny uczyc od Ciebienie moge zasnac bo tak boli mnie kregoslup. ogladam serial w zamian za to przyjaciolki sa na ipli juz 3 odcinki wiec mialam przegapione Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3351 |
|
Zakorzenienie
|
heja
![]() znowu nie dam rady juz odpisac do tej pory mi zeszlo ze sprzataniem w domu a juz pasuje isc spac, mam nadzieje ze mi sie jutro uda ![]() ---------- Dopisano o 01:20 ---------- Poprzedni post napisano o 01:01 ---------- albo odpisze w skrocie ![]() dzieki dziewczyny za rady dot. kataru, narazie stosuje nasivin i majerankowa ale nie za bardzo dziala , robilam tez ihalacje a raczej polozylam garnek obok Julki lozeczka mam nadzieje ze pomoze.Jak nie przejdzie to jutro kupie ten euphorbium ![]() logoasia super ze wrociliscie do domku! oby juz wszystko bylo dobrze a co do tej matki chlopca to masakra, jak mozna byc tak okrutnym tassia tak mi Cie szkoda, nawet sobie nie potrafie wyobrazic jak sie meczysz i przykro mi z powodu kp, mam nadzieje ze uda sie to jakos przetrwac a jak nie to i tak sukcesem jest ze do tej pory caly czas karmilaswow i gratki za to ze Macius usiadl ![]() bajka i motyl a boli zakladanie aparatu? ![]() i wogole da sie do tego przyzwyczaic?![]() motyl w ugotowanych Twoja klientka, a ja kiedys ogladalam odcinek ze swoja dentystka ![]() lamponek ja tez dziecka nie trzymam w sterylnych warunkach w domu mam roznie, przewaznie syf bo za czesto nie mam czasu sprzatac ciuszki piore w jej proszku ale to dlatego ze ją uczula inny a i tez ma wyprasowane ale to dlatego ze chrzestna prasuje rece myje czesto ale to z nawyku, a butelek juz nie wyparzam wogole![]() zdrowka dla wszystkich chorowitkow! i przespanych nocy dla wszystkich mamus! ![]() ---------- Dopisano o 01:21 ---------- Poprzedni post napisano o 01:20 ---------- a i jeszcze chcialam napisac ze jutro mnie odwiedzi moja przyjaciolka co przyleciala dzisiaj na 2 tyg z uk
|
#3352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3353 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 04:13 ---------- Poprzedni post napisano o 04:11 ---------- Cytat:
![]() Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#3354 |
|
Zakorzenienie
|
A my chorzy z Bartusiem
ech trzeba było wracać z TŻtem
|
#3355 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny! Lekarz odpisała ze powinno sie samo unormowac a kask nie zaszkodzi i na pewno przyspieszy ten proces wiec zostawia decyzje nam. Stwierdziliśmy z TZ ze za dwa tyg zrobimy kolejne pomiary o jeśli sie nie pogarsza to sie wstrzymamy z kaskiem. Jednak to jest ingerencja w rozwój główki a co za tym idzie - mózgu..
Dodinha masz racje - jaka kolejek decyzja jeśli chodzi o dziecko jest niesamowicie trudna.. I pomyśleć ze tak juz do końca życia ![]() Ja tez uwielbiam patrzeć jak Pola spi a TZ na mnie wtedy krzyczy ze mam odejść bo ja obudzę moim przeszywajacym spojrzeniem ![]() Nic to, idę spac przed 22. To był ciężki dzien. Trzeba go szybko zakończyć. Udanego wtorku mamuśki i mam nadzieje ze jutro znajdę więcej czasu na wizaż ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
#3356 |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() Jesteśmy właśnie po karmieniu i jak codzień chciałabym pójść jeszcze spać. Chyba Jakub ma inne plany. Aktualnie leży i pluje
|
|
#3357 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
w adriana przedszkolu podobne cytaty wiszą i was dopadło...zdrówka ja trzymam kciuki że główka p[oli sama się wyrówna
|
||
|
|
|
#3358 | |
|
Wtajemniczenie
|
Zdrówka dla Was.A ja znowu spać nie mogę.Z jednej strony tzt sapie,z drugiej Mała,a ja po środku walczę,żeby zasnąć
Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 05:33 ---------- Poprzedni post napisano o 05:31 ---------- Cytat:
![]() Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#3359 |
|
Zadomowienie
|
dzien dobry
![]() godzine temu zaczelismy dzien jutro tz wstaje a ja dosypiam do 7 ![]() ja trzymam zeby za dwa tygodnie bylo lepiej ![]() Lulla zdrowka dla Was Natala, Tassia mam nadzieje ze uda mi sie zastosowacdo przykazan rodzica
|
#3360 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 07:17 ---------- Poprzedni post napisano o 07:13 ---------- lulla zdrowia dla was. tassia zdrówka dla Ciebie. ja kciuki za Polusie. Trzymajcie kciuki TŻ idzie dzisiaj się prosić o podwyżkę. Bo dostali wszyscy co pracują od 3 lat, a on który pracuje od 13 nie.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:20.

gdzie takie sie rodza i po co dzieci maja, strasznie przykre 

[/RIGHT]

strasznie nerwowa i psychopatyczna wręcz, eh.. biedny chłopczyk. taka dygresja.
ale napisałam mu że ma usunąć. No i usunął ale teraz już ze 20 wiadomości do mnie wysłał o co mi chodzi

6 dni w tygodniu, tylko pierwszy tydzień jest możliwość 2 razy dziennie, ale to dla osób, które chcą rozruszać metabolizm, nie ma przymusu
Teraz w koncu padla to koszą trawę pod oknami i remontują (znów!!) balkony i tłuką się szalenie, więc modlę się żeby jej nie obudzili.. 

zeby za dwa tygodnie bylo lepiej