Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz. VII - Strona 113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: VIII część!
Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 1 2,94%
Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki 0 0%
Mamo, tato, czy wy wiecie, ze już pół roczku jestem na świecie? 2 5,88%
Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię 11 32,35%
W oczach mamy łzy wzruszenia, bo się garnę do siedzenia 5 14,71%
Piski, krzyki i uśmiechy - jak szybko rosną te nasze pociechy 1 2,94%
Mamy sie nami zachwycają i wszystkie bezsenne noce nam wybaczają 0 0%
Wiosna przyszła, słonko świeci, co raz większe nasze dzieci 5 14,71%
Uczę się tu, krok po kroczku, przecież kończę już pół roczku 9 26,47%
Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-18, 07:38   #3361
83monia
Zakorzenienie

Dot.: Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz.

Cytat:
Napisane przez dodinha Pokaż wiadomość
Dziewczyny ta książka co Bajka polecała,to "Jak mówić żeby dzieci nas słuchały,jak słuchać,żeby dzieci do nas mówiły?"Warta kupienia?

Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
warta

---------- Dopisano o 07:28 ---------- Poprzedni post napisano o 07:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość

ale piszesz o teraz, przy Natalce?
a właśnie, pytałam, ale powtórze... załapała picie z butli?
nie, przy kini i arturze. natala nadal niebutelkowa.

musze sciagnac swoje to moze zalapie. tylko kiedy to zrobic? mam niedoczas...

i mam katar gigant! i natalka niestety tez. miala miec szczepienie ale nie pojde... masakra...

---------- Dopisano o 07:35 ---------- Poprzedni post napisano o 07:28 ----------

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość

u mnie było podobnie, karmiłam już tylko wieczorem, bo w nocy młody przestal jeść 2 tygodnie wczesniej i pewnego wieczora po prostu odmówił, chciałam go przystawić po kąpieli a on dosłownie mnie wyśmiał próbowałam przez tydzień i co dzien ta sama historia, miał wtedy 11 miesięcy
u mnie jeszcze po roku od zakończenia kp po naciśnięciu leciało mleko z piersi nie pomyślałam nawet, że to nie jest normalne
u mnie ktoregos ranka kinia nie obudzila sie na cyca i poszla do zlobka bez sniadania i tak sie sama oduczyla. wieczorem sama zastapilam mlekiem z kubka przez slomke (15 mies)

---------- Dopisano o 07:38 ---------- Poprzedni post napisano o 07:35 ----------

Cytat:
Matal, ale nie rozumiem
ja kp, mm nie daje żadnego, ale w planach mam dawać NAN.
czy robi różnicę czy dam kaszkę mleczną nestle czy zrobię kaszkę bezmleczną na NAN?
nestle maja w skladzie mleko nan a bobovita bebiko. kiedys gdzies takie info dorwalam...

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 07:40   #3362
dodinha
Wtajemniczenie

Dot.: Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz.

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Kornel się drze nawet przy ubieraniu spodni, musiałabym go tylko w pampersie zostawiać.

95 % T i 50 % rodziny męża.

my idziemy na wesele 8 maja, młody ma ten komplet co wstawiałam, albo koszulę i jeansy..

ja usypima nie raz na tarasie.

w sumie Kornel ma ciemno w pokoju teraz, a nie spi lepiej.

no młody uwielbia słonce w oczy i zasypia.

ja daję nie raz.

---------- Dopisano o 07:17 ---------- Poprzedni post napisano o 07:13 ----------

lulla zdrowia dla was.

tassia zdrówka dla Ciebie.

ja kciuki za Polusie.

Trzymajcie kciuki TŻ idzie dzisiaj się prosić o podwyżkę. Bo dostali wszyscy co pracują od 3 lat, a on który pracuje od 13 nie.
Ona nie lubi jak jej słońce w oczy daje Jak się zrobi cieplej,to też będę ją wystawiać na dwór

Edytowane przez dodinha
Czas edycji: 2014-03-18 o 07:41
dodinha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 07:41   #3363
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez logoasia Pokaż wiadomość
przepraszam, bardzo bardzo mnie to ruszyło, chłopczyk będzie mi się śnił po nocach.
kiedys w podstawowce mialam zlamana reke i dobe spedzilam na obserwacji bo podejrzewali wstrzas mozgu. i bylam na oddziale z chlopcem gdzies poltorarocznym ktory mial nogew na wyciagu. mama przychodzila ale nie mogla zostawac na noc, wiec poprosila mnie (moze 9 lat) bym mu herbatke w nocy dala ja bedzie plakal bo pielegniarki mogly nie uslyszec... smutne to... do dzis pamietam smutek tej pani...

Stary 2014-03-18, 07:46   #3364
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czaszka_ Pokaż wiadomość
heja
znowu nie dam rady juz odpisac
do tej pory mi zeszlo ze sprzataniem w domu a juz pasuje isc spac, mam nadzieje ze mi sie jutro uda

---------- Dopisano o 01:20 ---------- Poprzedni post napisano o 01:01 ----------

albo odpisze w skrocie
dzieki dziewczyny za rady dot. kataru, narazie stosuje nasivin i majerankowa ale nie za bardzo dziala , robilam tez ihalacje a raczej polozylam garnek obok Julki lozeczka mam nadzieje ze pomoze.Jak nie przejdzie to jutro kupie ten euphorbium

logoasia super ze wrociliscie do domku! oby juz wszystko bylo dobrze
a co do tej matki chlopca to masakra, jak mozna byc tak okrutnym
tassia tak mi Cie szkoda, nawet sobie nie potrafie wyobrazic jak sie meczysz i przykro mi z powodu kp, mam nadzieje ze uda sie to jakos przetrwac a jak nie to i tak sukcesem jest ze do tej pory caly czas karmilas
wow i gratki za to ze Macius usiadl
bajka i motyl a boli zakladanie aparatu? i wogole da sie do tego przyzwyczaic?
motyl w ugotowanych Twoja klientka, a ja kiedys ogladalam odcinek ze swoja dentystka
lamponek ja tez dziecka nie trzymam w sterylnych warunkach w domu mam roznie, przewaznie syf bo za czesto nie mam czasu sprzatac ciuszki piore w jej proszku ale to dlatego ze ją uczula inny a i tez ma wyprasowane ale to dlatego ze chrzestna prasuje rece myje czesto ale to z nawyku, a butelek juz nie wyparzam wogole

zdrowka dla wszystkich chorowitkow!
i przespanych nocy dla wszystkich mamus!

---------- Dopisano o 01:21 ---------- Poprzedni post napisano o 01:20 ----------

a i jeszcze chcialam napisac ze jutro mnie odwiedzi moja przyjaciolka co przyleciala dzisiaj na 2 tyg z uk az sie doczekac nie moge
Mnie nie bolało ale mi tez musieli dwie czwórki wyrwac bo za ciasno było. I chwała Bogu bo wyszly mi 8-ki na gorze a przyzwyczaić sie idzie mi nie przeszkadzal a nosilam 2,5 roku. Gorsze dla nnie bylo noszenie tego wyjmowanego aparatu po sciagnieciu stalego. Przyznam ze prawie w ogole go nie nosilam. Zeby sie nie skrzywily ale luk sie poprzesuwal. Ale to odnosnie gornej szczeki. Na dole po sciagnieciu nisilam retainer taki drucik przyklejony z tylu zębów jego nosilam chyba 3 lata kolejne bo o nim zapomnialam ale takie metody byly pobad 10 lat temu. Nie wiem jak teraz

Dzien dobry. Amelka ma w tylku mleko i nie chce pic

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 07:50   #3365
katarzyna2811
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
łądnie to napisałaś

ej ja też chcę miec rossmana pod domem i możliwość kupna różnorowdnosci ale neistety w jaśle ubogi wybór we wszystkim czekam na lato i świeże warzywka z ogródka ciekawe jak dam rade na roli z dwójką....sebek będzie jadł trawe a ja będe ganiać za adim żeby odłożył motyke
Przepraszam ale z automatu sobie wyobraziłam taką sytuację

Dzień dobry
Dzisiaj pogoda u nas łaskawsza. Wczoraj pomimo wielkich chęci nie wyszliśmy bo : pod blokiem powaliło drzewo, pod oknami przeleciał klosz od lampy ulicznej, a teściowa minęła się z anteną satelitarną więc strach wyjść.
A pisaliście wczoraj o teściach. Ja mam teściową super a teść wczoraj przebił sam siebie. Aż dzwoniłam do teściowej żeby wyjaśnić zaistniałą sytuację. Biedna aż się zestresowała

Damian 23 01 2002
Mateusz 27 12 2005
Bartosz 18 09 2013
katarzyna2811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 07:50   #3366
kaska87
Zakorzenienie

hej my pospaliśmy

wczoraj wrzuciłam na all kilka rzeczy i chustę już ktoś kupił wiem, jestem typem chomika, użyłam jej kilka razy, a teraz mi smutno, że ją sprzedałam

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 07:51   #3367
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
kiedys w podstawowce mialam zlamana reke i dobe spedzilam na obserwacji bo podejrzewali wstrzas mozgu. i bylam na oddziale z chlopcem gdzies poltorarocznym ktory mial nogew na wyciagu. mama przychodzila ale nie mogla zostawac na noc, wiec poprosila mnie (moze 9 lat) bym mu herbatke w nocy dala ja bedzie plakal bo pielegniarki mogly nie uslyszec... smutne to... do dzis pamietam smutek tej pani...
Jak mialam 7 lat to zlamalam rękę w 2 miejscach i lezalam w szpitalu na wyciagu dwa tyg i tez na sali mialam dziecko z wyciagiem na nozkach. Masakra to dziecko bylo malutenkie i caly czas obie nogi w gorze wtedy na szczescie z tego co pamietam ta pani mogla na noc zostawac. Moja nie zostawala bo juz bylam stara krowa ale cale dnie ze mna siedziala.

Mel B 14/14 ✓
Stary 2014-03-18, 07:56   #3368
misia332
Zakorzenienie

Wczoraj u TŻ w domu też była dziwna akcja, coś tam była gadka o PESELu, i TŻ pyta : a mała od E. ma pesel ?, a T mówi, że Tak, TŻ pyta ale musi być zameldowana, a T mówi, że no przecież zamledowała małą zaraz po urodzeniu (oni w USA mieszkają), TŻ mówi, szkoda, że mojej żony i syna nie chciałaś zamldować.

w ogóle to jak mam tam jechać to mnie h*** strzela tak samo jak i TŻ. Ale postanowione, że na Boże Narodzenie w ogóle nie jedziemy do Polski.

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 07:58   #3369
tassia
Zakorzenienie

ja ale ta wstretna diagnoza nie zostala potwierdzona? trzymam kciuki za pozytywne rozwiazanie

My wstalismy o 7. Maciej nakarmiony, a ja leze. ciekawy zywot moj.

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 07:59   #3370
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
MOTYL to dla Ciebie

zbieram sie już pare godzin zeby Ci napisac to co obiecałam.... ale bedzie krótko bo coś czuje ze mogłabym 100 stron napisac bo to jeden z moich ulubionych tematów.

Komunikacja z dzieckiem w zasadzie nie powinna być jakąś mega szczególna komunikacją bo powinna być tak samo jak u osób doroslych oparta na szacunku, empatii i rozumieniu uczuć.
1.To jakim językiem zwracasz się do dziecka warunkuje to w jaki sposób dziecko zwraca sie do Ciebie... "Jasiu proszę przynieś mi..." " Krzysiu dziękuje za posprzatanie swoich zabawek" - zauwazcie ze rodzice zadko to robia... przynies, posprzataj, ok, fajnie, przesun sie, uspokój sie...

2. Aktywne słuchanie... czyli tak naprawde sluchanie z zaangazowaniem tego co dziecko chce nam powiedziec...czasem wsytarczy zwykle uhum, aha
natomiast dorosli maja tendencje do przerywania, doakanczania wypowiedzi przez dziecko, nadawania im własnego znaczenia, lub co najgorsze sa zajeci patrzeniem w komputer czy tv zamiast w swoje dziecko

3. Szanowanie uczuć dziecka... dorośli mają problem poniewaz bez przerwy straja się zaradzić wszystkim przykrościom i porażkom jakie spotyka ich dziecko. Zapominając o daniu możliwości dziecku na przeżycie tych emocji.
Czasem wystraczy dać sie dziecku wygadac, pozadawac mu pytania (na ktore my znamy odpowiedz, ale celem tutaj jest danie mozliwosci dziecku samodzielnego odkrycia rozwiazan i przyczyn), nazwac jego uczucia

4. Nazywanie uczuc : "widze ze cie to zraniło" ; "musi byc ci smutno ze Marcin nie zaprosil Cie na urodziny" ... dzieci czesto czuja cos, a nie wiedza co... a to jedyny sposob zeby je tego nauczyc, jednoczesnie pokazujac ze takie odczucia sa normalne, przezywa je kazdy czlowiek itp.
dodatkowym efektem jest to ze dziecko widzi w nas sprzymierzenca, ktory je rozumie... a nie mowi tylko" wiem co czujesz, rozumiem Cie", lecz nazywa konkretne sytuacje i daje im wybrzmiec dziecku

to taki jezyk empatii troche jak w terapii, ale bez pytan "dlaczego"... - to pytanie moze spowodowac wieksza frustracje bo najprawdopodobniej dziecko nie zna na nie odpowiedzi wiec podwojnie nie umie zrozumiec wlasnych odczuc

5. Zachowania to nie osoby.
Okropny blad rodziców to mowienie: jestes niegrzeczny, niedobry...taki śmaki
efekt najczesciej jest taki... "skoro i tak jestem niedobry to nic to nie zmieni jak rozbije ta szybe"
albo efektem jest silne zamkniecie sie w sobie
... komunikat powinien brzmiec: to co zrobiles bylo nieelganckie; Takie zachowanie mi sie nie podoba; itp.

6. Konsekwencje
Pamietaj ze wszystko co mowisz musisz spełnic... inaczej nie bedziesz powaznym partnerem dla dziecka
... no tu nie bede sie wglebiac...

7. Alternatywy...
Gdy dziecko wchodzi w dyskusje; nie rozumie itp, idealnie jest mu podac rozne alternatywy zachowan/wyborow itp.

"Mozmey zrobic tak jak chcesz ale to wiaze sie z....
Jest tez inne rozwiazanie, ale ono wiaze sie z ...
co bys wolał.."

czasami podanie dwoch rozwiazan zaweza poszukiwania i zbedne dyskusje... ktorych male dziecko nie umie ogarnac

reszta innym razem

ahhh mam taki zeszyt z cytatmi i z ksiazki "jak mowic..." lub z ksiazki "wyzwoleni rodzice, wyzwolone dzieci"... mam mega cytat:

"Byłam wspaniałą matką , dopóki nie miałam własnych dzieci"
dodam jeszcze ze np. u nas w poradni psychologicznej sa warszrtaty dla rodzicow na podstawie tej ksiazki oraz ze inne ppozycje wydawnictwa "media rodzina" sa super

bylam na takich warsztatach. ale tu jeszcze ja musze sie zmienic bo jestem nerwowa i mam problem ze spokojnym mowieniem oraz akceptowaniem uczuc dziecka...

Stary 2014-03-18, 08:01   #3371
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Wczoraj u TŻ w domu też była dziwna akcja, coś tam była gadka o PESELu, i TŻ pyta : a mała od E. ma pesel ?, a T mówi, że Tak, TŻ pyta ale musi być zameldowana, a T mówi, że no przecież zamledowała małą zaraz po urodzeniu (oni w USA mieszkają), TŻ mówi, szkoda, że mojej żony i syna nie chciałaś zamldować.

w ogóle to jak mam tam jechać to mnie h*** strzela tak samo jak i TŻ. Ale postanowione, że na Boże Narodzenie w ogóle nie jedziemy do Polski.

Co za baba... i dobrze ze nie jedziecie.

Mel B 14/14 ✓
Stary 2014-03-18, 08:03   #3372
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Natala, mądre słowa i wydaje mi się, że do większości udaje mi się stosować

Ale ja kocham te moje dzieci taka myśl, jak spojrzalam, jak spokojnie śpią
no, ja spia to ja je wrecz podwojnie kocham

Stary 2014-03-18, 08:16   #3373
rusałka_1
Zakorzenienie

hej

Cytat:
Napisane przez ja :) Pokaż wiadomość
Halo!

Nie nadrabiam bo padam na twarz. W nocy trzeba bylo siedziec i czekac na odpowiednią godzinę w PL zeby przeboowoac bilety, pozniej karmienia a jakże, a rano na skan główki Poli. Pozniej Pole nie wiem co ugryzło bo nie mogla zasnąć z 2h i afera ze złości jakich mało. Po 2h bojów wzielam ją na zabawy i zaczela sie chichrac jak szalona i bawic - nie rozumiem czasem mojego dziecka Teraz w koncu padla to koszą trawę pod oknami i remontują (znów!!) balkony i tłuką się szalenie, więc modlę się żeby jej nie obudzili..
Po zdjęciach głowki i pomiarach zalecają nam kask na główkę.. Podobno nie jest tak źle i jest szansa że się samo wyrówna, ale jesli ubezpieczenie pokryje koszta to oni proponują nam założyć. No i teraz nie wiem sama czy się zgodzić czy czekać jeszcze i sprawdzić czy się prostuje czy pogarsza.. Napisałam wiadomość do naszej pediatry jaka jest jej opinia i na tej podstawie podejmiemy decyzje bo ja już sama nie wiem..
Ludzie, czemu to wszystko jest takie skomplikowane..
kochana trzymam kciuki za Polę
mocno przez 2 tyg. zeby wyniki były lepsze!

Cytat:
w kwestii jeszcze traktowania dzieci, bardzo celne...

Nie psuj mnie. Dobrze wiem, że nie powinienem mieć tego wszystkiego, czego się domagam. To tylko próba sił z mojej strony.

Nie bój się stanowczości. Właśnie tego potrzebuję- poczucia bezpieczeństwa.

Nie bagatelizuj moich złych nawyków. Tylko ty możesz pomóc mi zwalczyć zło, póki jest to jeszcze w ogóle możliwe.

Nie rób ze mnie większego dziecka, niż jestem. To sprawia, że przyjmuje postawę głupio dorosłą.

Nie zwracaj mi uwagi przy innych ludziach, jeśli nie jest to absolutnie konieczne. O wiele bardziej przejmuję się tym, co mówisz, jeśli rozmawiamy w cztery oczy.

Nie wmawiaj mi, że błędy, które popełniam, są grzechem. To zagraża mojemu poczuciu wartości.

Nie chroń mnie przed konsekwencjami. Czasami dobrze jest nauczyć się rzeczy bolesnych i nieprzyjemnych.

Nie przejmuj się za bardzo, gdy mówię, że cię nienawidzę. To nie ty jesteś moim wrogiem, lecz twoja miażdżąca przewaga.

Nie zwracaj zbytniej uwagi na moje drobne dolegliwości. Czasami wykorzystuję je, by przyciągnąć twoją uwagę.

Nie zrzędź. W przeciwnym razie muszę się przed tobą bronić i robię się głuchy.

Nie dawaj mi obietnic bez pokrycia. Czuję się przeraźliwie tłamszony, kiedy nic z tego wszystkiego nie wychodzi.

Nie zapominaj, że jeszcze trudno mi jest precyzyjnie wyrazić myśli. To, dlatego nie zawsze się rozumiemy.

Nie sprawdzaj z uporem maniaka mojej uczciwości. Zbyt łatwo strach zmusza mnie do kłamstwa.

Nie bądź niekonsekwentny. To mnie ogłupia i wtedy tracę całą moją wiarę w ciebie.

Nie odtrącaj mnie, gdy dręczę cię pytaniami. Może się wkrótce okazać, że zamiast prosić cię o wyjaśnienia, poszukam ich gdzie indziej.

Nie wmawiaj mi, że moje lęki są głupie. One po prostu są.

Nie rób z siebie nieskazitelnego ideału. Prawda na twój temat byłaby w przyszłości nie do zniesienia. Nie wyobrażaj sobie, iż przepraszając mnie stracisz autorytet. Za uczciwą grę umiem podziękować miłością, o jakiej nawet ci się nie śniło.

Nie zapominaj, że uwielbiam wszelkiego rodzaju eksperymenty. To po prostu mój sposób na życie, więc przymknij na to oczy.

Nie bądź ślepy i przyznaj, że ja też rosnę. Wiem, jak trudno dotrzymać mi kroku w tym galopie, ale zrób, co możesz, żeby nam się to udało

Nie bój się miłości. Nigdy.

Autor: Janusz Korczak
pedagog, pediatra, pisarz,
prekursor walki o prawa dziecka

dobranoc
pieknie napisane
obym umiała choć w części realizowac to przy Jaśku

Cytat:
Matal bo ty jestes hero
A tak powaznie to naprawde.jestem pelna podziwu jaki masz kontakt z dziecmi, ile cierpliwosci i ile madrosci miliony sie powinny uczyc od Ciebie

nie moge zasnac bo tak boli mnie kregoslup. ogladam serial w zamian za to
przyjaciolki sa na ipli
juz 3 odcinki wiec mialam przegapione

ja właśnie miałam ogladać 3 odc. ale coś mi nie działa;/

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
A my chorzy z Bartusiem ech trzeba było wracać z TŻtem
zdrówka dla Was

Cytat:

Trzymajcie kciuki TŻ idzie dzisiaj się prosić o podwyżkę. Bo dostali wszyscy co pracują od 3 lat, a on który pracuje od 13 nie.
kciuki!!

Dzisiaj tez wybywamy na cały dzien do rodziców
korzystam bo to ostatnie takie dni wolnego dziadków

Jaś, 22.10.2013 r.

rusałka_1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 08:27   #3374
87czarna
Zakorzenienie

Hello

logoasia super,że już jesteście w domu! teraz będzie tylko lepiej...
A odnośnie tego chłopca- niektóre kobiety nie powinny mieć dzieci...

nena z tym ulewaniem wygląda u nas podobnie..mleko za każdym razem ulwa, natomiast obiadki i deserki zostają jej w brzuszku... kaszek jeszcze nie dawałam...
motyl ładne jaja z tą koleżanką chciałabym widzieć jej minę jak akcja się ruszyła

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 08:27   #3375
Asiek84
Wtajemniczenie

Cytat:
hej mamusie

nie zapeszałam i jesteśmy w domku już Marcin na drugi dzień w szpitalu przestał gorączkować, jaka była moja ulga przyjęcie na IP z ostrym zapaleniem krtani, najpierw w punkcie doraźnym dostał zastrzyk sterydowy i heja do szpitala 30km.
a z tym rota to bylo tak, że dwóch pediatrów nam sugerowało jelitówkę na początku jego infekcji, ale jakoś nie do końca przyjmowałam to do wiadomości bo i tak codziennie robi po kilka kupek. a w szpitalu zrobili badanie i wyszło szydło z worka. podali kilka kroplówek nawadniających i osłonówkę.
Jeśli chodzi o te jego nieszczęsną krtań to mamy inhalacje sterydowe z pulmicortu jeszcze do środy.
Dziękujemy za wszystkie słowa otuchy, Marcin jest dzielnym chłopcem, choć na oddziale trafiliśmy na dobrych ludzi to jednak wolałabym tam nie wracać. Nie życzę nikomu takiego stresu
Synek odżył troszkę, 6 dni modliłam się zeby gorączką w koncu odpuscila i udało się.
I obecnie kluseczka waży 7600 i mierzy 68cm

w szpitalu był taki malutki chłopczyk, ok roczku. na oddziale pediatrycznym są okna między wszystkimi salami, więc widać co się dzieje .wyobraźcie sobie że jego mama, taka patologia, zostawiała go na całe dnie i noce samego a on się tak bujał na boki i płakał dniami i nocami, ryczeć mi się chciało, a nie mogłam pomóc. bylismy w izolatce, a on miał chyba zapalenie płuc. cos strasznego. Jak już przychodziła do niego mama to tylko teksty " nie mysl sobie ze będę Cię nosić na rękach, o nie nie mój drogi". Była syt kiedy chciała położyć go spać wieczorem zanim wyjdzie, ale jej się nie udało, i zostawiła te płaczące dziecko i sobie poszła strasznie nerwowa i psychopatyczna wręcz, eh.. biedny chłopczyk. taka dygresja.
Asiu super ze już jesteście w domku
a historia chłopczyka bardzo smutna

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość
Tassia odnośnie punktu 4 o okazywaniu uczuć, przypomniało mi się jak w piątek Kamil robił urodziny dla kolegów. Miało być 16 osób, potwierdziło 8, a przyszło 2 kolegów Rozmawiałam na ten temat z Kamilem i mówiłam, że strasznie jest mi przykro, że tak koledzy się zachowali. Jemu nie było jakoś bardzo przykro. Chodzi mi głównie o to, że mam w miarę dobry z nim kontakt. Dużo rozmawiamy na wszystkie tematy. Mam nadzieję, że z Emilką też będę umiała rozmawiać

Asia cieszę się, że jesteście już w domku
mój Jakub miał paczkę 7 kolegów w przedszkolu i kiedyś przyszedł z płaczem że jeden go na urodziny nie zaprosił i powiedział mu wprost że jego nie lubi, tłumaczyliśmy i jakoś to przełknął, a jak moje dziecko miało urodziny (wyprawialiśmy na sali zabaw) to akurat wtedy przyszedł ten chłopczyk z rodzicami i mój Kuba podszedł do niego i mówi: to nic że mnie nie zaprosiłeś na swoje urodziny, ja mam tutaj swoją imprezę i Cie zapraszam...

Cytat:
Napisane przez mariiasia Pokaż wiadomość
hej!
w końcu mam czas cokolwiek nadrobić.

z nowości u nas:
Szymusiowi wyszły dolne jedynki!

Cytat:
Halo!

Nie nadrabiam bo padam na twarz. W nocy trzeba bylo siedziec i czekac na odpowiednią godzinę w PL zeby przeboowoac bilety, pozniej karmienia a jakże, a rano na skan główki Poli. Pozniej Pole nie wiem co ugryzło bo nie mogla zasnąć z 2h i afera ze złości jakich mało. Po 2h bojów wzielam ją na zabawy i zaczela sie chichrac jak szalona i bawic - nie rozumiem czasem mojego dziecka Teraz w koncu padla to koszą trawę pod oknami i remontują (znów!!) balkony i tłuką się szalenie, więc modlę się żeby jej nie obudzili..
Po zdjęciach głowki i pomiarach zalecają nam kask na główkę.. Podobno nie jest tak źle i jest szansa że się samo wyrówna, ale jesli ubezpieczenie pokryje koszta to oni proponują nam założyć. No i teraz nie wiem sama czy się zgodzić czy czekać jeszcze i sprawdzić czy się prostuje czy pogarsza.. Napisałam wiadomość do naszej pediatry jaka jest jej opinia i na tej podstawie podejmiemy decyzje bo ja już sama nie wiem..
o jeku, trudna decyzja, oby nie trzeba było zakładać kasku

Cytat:
zdrówka, u nas też się po kolei zarażamy

Cytat:

fajna jest nie ma co... kij jej w ucho
trzymam kciuki za rozmowę tż
Stary 2014-03-18, 08:30   #3376
87czarna
Zakorzenienie

No to przyszedł czas sprzedać gondolę...
Wczoraj na spacerze Julia wyglądała co najmniej śmiesznie

Korci mnie inna spacerówka

Stary 2014-03-18, 08:32   #3377
misia332
Zakorzenienie

Nic mnie w niej tak nie denerwuje jak to, że mnie i nasze dziecko, traktuje jak najgorsze zło tego swiata.
To co nie raz, nie dwa powie o Kornelu to masakra. Takie kwiatki..

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 08:33   #3378
87czarna
Zakorzenienie

misia Weź olej tą kobietę. Szkoda Twoich nerwów,naprawde

Stary 2014-03-18, 08:35   #3379
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Nic mnie w niej tak nie denerwuje jak to, że mnie i nasze dziecko, traktuje jak najgorsze zło tego swiata.
Zlej to babsko totalnie. Wredne to do szpiku kosci. Ja tam bym sie od niej odciela

Mel B 14/14 ✓
Stary 2014-03-18, 08:42   #3380
katarzyna2811
Wtajemniczenie

Cytat:
Misiu wiem jak Ci przykro bo tak samo mój teść traktuje moje dzieci. Nie dalej jak wczoraj dowiedziałam się że jak teściowa chce pilnować Bartka to ma przychodzić do mnie bo on "Tego dziecka bawić nie będzie"
Także współczuję ci bardzo

Damian 23 01 2002
Mateusz 27 12 2005
Bartosz 18 09 2013
katarzyna2811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 08:44   #3381
butterfly20
Zakorzenienie

Cześć

Cytat:
wiesz co.. te pielęgniarki byly super babki, w zasadzie okazywały mu więcej czulości niż jego mama. w ciągu dnia usypiały go na rękach, tuliły, rozmawiały z nim, bawiły się, karmiły... no wszystko. I wiesz.. pielęgniarki takie z powołania, naprawdę miłe kobiety z ogromną cierpliwością, dobre ciocie.

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

lece spac bo małż zły
Gdyby wszędzie były takie pielęgniarki, to świat byłby lepszy...

Cytat:
MOTYL to dla Ciebie

zbieram sie już pare godzin zeby Ci napisac to co obiecałam.... ale bedzie krótko bo coś czuje ze mogłabym 100 stron napisac bo to jeden z moich ulubionych tematów.

Komunikacja z dzieckiem w zasadzie nie powinna być jakąś mega szczególna komunikacją bo powinna być tak samo jak u osób doroslych oparta na szacunku, empatii i rozumieniu uczuć.
1.To jakim językiem zwracasz się do dziecka warunkuje to w jaki sposób dziecko zwraca sie do Ciebie... "Jasiu proszę przynieś mi..." " Krzysiu dziękuje za posprzatanie swoich zabawek" - zauwazcie ze rodzice zadko to robia... przynies, posprzataj, ok, fajnie, przesun sie, uspokój sie...

2. Aktywne słuchanie... czyli tak naprawde sluchanie z zaangazowaniem tego co dziecko chce nam powiedziec...czasem wsytarczy zwykle uhum, aha
natomiast dorosli maja tendencje do przerywania, doakanczania wypowiedzi przez dziecko, nadawania im własnego znaczenia, lub co najgorsze sa zajeci patrzeniem w komputer czy tv zamiast w swoje dziecko

3. Szanowanie uczuć dziecka... dorośli mają problem poniewaz bez przerwy straja się zaradzić wszystkim przykrościom i porażkom jakie spotyka ich dziecko. Zapominając o daniu możliwości dziecku na przeżycie tych emocji.
Czasem wystraczy dać sie dziecku wygadac, pozadawac mu pytania (na ktore my znamy odpowiedz, ale celem tutaj jest danie mozliwosci dziecku samodzielnego odkrycia rozwiazan i przyczyn), nazwac jego uczucia

4. Nazywanie uczuc : "widze ze cie to zraniło" ; "musi byc ci smutno ze Marcin nie zaprosil Cie na urodziny" ... dzieci czesto czuja cos, a nie wiedza co... a to jedyny sposob zeby je tego nauczyc, jednoczesnie pokazujac ze takie odczucia sa normalne, przezywa je kazdy czlowiek itp.
dodatkowym efektem jest to ze dziecko widzi w nas sprzymierzenca, ktory je rozumie... a nie mowi tylko" wiem co czujesz, rozumiem Cie", lecz nazywa konkretne sytuacje i daje im wybrzmiec dziecku

to taki jezyk empatii troche jak w terapii, ale bez pytan "dlaczego"... - to pytanie moze spowodowac wieksza frustracje bo najprawdopodobniej dziecko nie zna na nie odpowiedzi wiec podwojnie nie umie zrozumiec wlasnych odczuc

5. Zachowania to nie osoby.
Okropny blad rodziców to mowienie: jestes niegrzeczny, niedobry...taki śmaki
efekt najczesciej jest taki... "skoro i tak jestem niedobry to nic to nie zmieni jak rozbije ta szybe"
albo efektem jest silne zamkniecie sie w sobie
... komunikat powinien brzmiec: to co zrobiles bylo nieelganckie; Takie zachowanie mi sie nie podoba; itp.

6. Konsekwencje
Pamietaj ze wszystko co mowisz musisz spełnic... inaczej nie bedziesz powaznym partnerem dla dziecka
... no tu nie bede sie wglebiac...

7. Alternatywy...
Gdy dziecko wchodzi w dyskusje; nie rozumie itp, idealnie jest mu podac rozne alternatywy zachowan/wyborow itp.

"Mozmey zrobic tak jak chcesz ale to wiaze sie z....
Jest tez inne rozwiazanie, ale ono wiaze sie z ...
co bys wolał.."

czasami podanie dwoch rozwiazan zaweza poszukiwania i zbedne dyskusje... ktorych male dziecko nie umie ogarnac

reszta innym razem

ahhh mam taki zeszyt z cytatmi i z ksiazki "jak mowic..." lub z ksiazki "wyzwoleni rodzice, wyzwolone dzieci"... mam mega cytat:

"Byłam wspaniałą matką , dopóki nie miałam własnych dzieci"
super, zapisuję sobie na kompie I widzę,że to się też pokrywa z tym, co pisała ta koleżanka. Ogólnie bardzo wielkie znaczenie ma to co mówimy, trzeba się pilnować.
Jeszcze mówiła o naturalnych konsekwencjach,jesteś w stanie to wytłumaczyć?
No i nie używaniu ciągle "nie wolno"

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość
Tassia odnośnie punktu 4 o okazywaniu uczuć, przypomniało mi się jak w piątek Kamil robił urodziny dla kolegów. Miało być 16 osób, potwierdziło 8, a przyszło 2 kolegów Rozmawiałam na ten temat z Kamilem i mówiłam, że strasznie jest mi przykro, że tak koledzy się zachowali. Jemu nie było jakoś bardzo przykro. Chodzi mi głównie o to, że mam w miarę dobry z nim kontakt. Dużo rozmawiamy na wszystkie tematy. Mam nadzieję, że z Emilką też będę umiała rozmawiać

Asia cieszę się, że jesteście już w domku
jeju ale to przykre

Cytat:

Nie psuj mnie. Dobrze wiem, że nie powinienem mieć tego wszystkiego, czego się domagam. To tylko próba sił z mojej strony.

Nie bagatelizuj moich złych nawyków. Tylko ty możesz pomóc mi zwalczyć zło, póki jest to jeszcze w ogóle możliwe.

Nie rób ze mnie większego dziecka, niż jestem. To sprawia, że przyjmuje postawę głupio dorosłą.

Nie zwracaj mi uwagi przy innych ludziach, jeśli nie jest to absolutnie konieczne. O wiele bardziej przejmuję się tym, co mówisz, jeśli rozmawiamy w cztery oczy.

Nie wmawiaj mi, że błędy, które popełniam, są grzechem. To zagraża mojemu poczuciu wartości.

Nie chroń mnie przed konsekwencjami. Czasami dobrze jest nauczyć się rzeczy bolesnych i nieprzyjemnych.

Nie przejmuj się za bardzo, gdy mówię, że cię nienawidzę. To nie ty jesteś moim wrogiem, lecz twoja miażdżąca przewaga.

Nie zwracaj zbytniej uwagi na moje drobne dolegliwości. Czasami wykorzystuję je, by przyciągnąć twoją uwagę.

Nie dawaj mi obietnic bez pokrycia. Czuję się przeraźliwie tłamszony, kiedy nic z tego wszystkiego nie wychodzi.

Nie zapominaj, że jeszcze trudno mi jest precyzyjnie wyrazić myśli. To, dlatego nie zawsze się rozumiemy.

Nie sprawdzaj z uporem maniaka mojej uczciwości. Zbyt łatwo strach zmusza mnie do kłamstwa.

Nie bądź niekonsekwentny. To mnie ogłupia i wtedy tracę całą moją wiarę w ciebie.

Nie odtrącaj mnie, gdy dręczę cię pytaniami. Może się wkrótce okazać, że zamiast prosić cię o wyjaśnienia, poszukam ich gdzie indziej.

Nie rób z siebie nieskazitelnego ideału. Prawda na twój temat byłaby w przyszłości nie do zniesienia. Nie wyobrażaj sobie, iż przepraszając mnie stracisz autorytet. Za uczciwą grę umiem podziękować miłością, o jakiej nawet ci się nie śniło.

Nie zapominaj, że uwielbiam wszelkiego rodzaju eksperymenty. To po prostu mój sposób na życie, więc przymknij na to oczy.

Nie bądź ślepy i przyznaj, że ja też rosnę. Wiem, jak trudno dotrzymać mi kroku w tym galopie, ale zrób, co możesz, żeby nam się to udało

dobranoc
super,też zapisuję

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 08:46   #3382
Snow_White1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
Tasia trochę ściągam, ale powiem Ci, że jestem wykończona psychicznie tym wszystkim
Normalnie kosmos dla mnie, co z Tassia piszecie. Ja sie ciesze, ze skonczylam kp. Dla mnie to byl bardziej niemily obowiazek dla dobra dziecka, ale siedze cicho, bo to niepopularne stwierdzenie i pewnie jestem tu jedyna. Ale ja zawsze czarna owca i anty do reszty świata, jak mowi mój mąż :sly: coraz mniej zresztą się tym przejmuje

Edytowane przez Snow_White1
Czas edycji: 2014-03-18 o 08:48
Snow_White1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 08:47   #3383
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarzyna2811 Pokaż wiadomość
Misiu wiem jak Ci przykro bo tak samo mój teść traktuje moje dzieci. Nie dalej jak wczoraj dowiedziałam się że jak teściowa chce pilnować Bartka to ma przychodzić do mnie bo on "Tego dziecka bawić nie będzie"
?!
Mel B 14/14 ✓
Stary 2014-03-18, 08:47   #3384
ewacia85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Asiek84 Pokaż wiadomość
Asiu super ze już jesteście w domku
a historia chłopczyka bardzo smutna

mój Jakub miał paczkę 7 kolegów w przedszkolu i kiedyś przyszedł z płaczem że jeden go na urodziny nie zaprosił i powiedział mu wprost że jego nie lubi, tłumaczyliśmy i jakoś to przełknął, a jak moje dziecko miało urodziny (wyprawialiśmy na sali zabaw) to akurat wtedy przyszedł ten chłopczyk z rodzicami i mój Kuba podszedł do niego i mówi: to nic że mnie nie zaprosiłeś na swoje urodziny, ja mam tutaj swoją imprezę i Cie zapraszam...

o jeku, trudna decyzja, oby nie trzeba było zakładać kasku

zdrówka, u nas też się po kolei zarażamy

fajna jest nie ma co... kij jej w ucho
trzymam kciuki za rozmowę tż
ale masz mądreo synka

Cytat:
olej babe
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 08:49   #3385
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Snow_White1 Pokaż wiadomość
Normalnie kosmos dla mnie, co z Tassia piszecie. Ja sie ciesze, ze skonczylam kp. Dla mnie to byl bardziej niemily obowiazek dla dobra dziecka, ale siedze cicho, bo to niepopularne stwierdzenie i pewnie jestem tu jedyna. Ale ja zawsze czarna owca i anty do reszty świata, jak mowi mój mąż :sly:

nie jestes, ja tez nie lubilam karmienia, dlatego to tez byl jeden z wielu powodow dla ktorego sciagalam mleko i tez dlatego nie rozpaczalam gdy przestalam to robic.
Mel B 14/14 ✓
Stary 2014-03-18, 08:55   #3386
ewacia85
Wtajemniczenie

btw adi elegant jedzie na konkurs piosenki....ciekawe co dzisiaj wymysli

tż kazał mu ubrac sweterek szukałam muszki ale nie znalazłam
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 08:57   #3387
Asiek84
Wtajemniczenie

Cytat:
co za wredna baba, ale ją trzeba olać i ciesz się że mieszkasz tak daleko od niej

Cytat:
kolejny mądry... boszzzzzzz gdzie się tacy ludzie rodzą
Stary 2014-03-18, 08:58   #3388
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Snow_White1 Pokaż wiadomość
Normalnie kosmos dla mnie, co z Tassia piszecie. Ja sie ciesze, ze skonczylam kp. Dla mnie to byl bardziej niemily obowiazek dla dobra dziecka, ale siedze cicho, bo to niepopularne stwierdzenie i pewnie jestem tu jedyna. Ale ja zawsze czarna owca i anty do reszty świata, jak mowi mój mąż :sly: coraz mniej zresztą się tym przejmuje

i dlatego nie jestnudno bo kazda z nas jest inna: jedna bedzie sie torturowac dla kp a dla innej kp to tortura

starzeje sie... od kiedy z dwa lata temu mialam zapalenie zatok moje katary sa tragiczne. kiedyz zwyczajnie cieklo mi z nosa i nic mi to nie robilo. teraz rozsadza mi glowe

Stary 2014-03-18, 08:59   #3389
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Dzień dobry
Chyba znalazłam patent na usypianie mojego syna. Kładę go do łóżeczka, odpalam konika, daję smoka do buzi, a drugiego smoka do rączek i on wtedy tak go sobie w rączkach przekłada i przekłada aż zaśnie. Wczoraj dwa razy się to sprawdziło, raz w nocy i teraz rano. No i od paru już tygodni musi mieć buzię przytuloną do polarowego kocyka czy to w łóżeczku, czy na rękach, ale inaczej nie zaśnie.

Cytat:
Napisane przez dodinha Pokaż wiadomość
Nieładnie się zachowali ci koledzy.Może Kamil tylko udawał,że go to obeszło, a w głębi przeżywał, tylko nie chciał się przyznać.Też bym chciała mieć dobry kontakt z Helenka,dlatego chcę przeczytać tę polecaną tutaj książkę.I tak zanim ją urodziłam,postanowiłam,że z moim dzieckiem będę rozmawiać o wszystkim bez zażenowania

mimo różnych zastrzeżeń do mojej T muszę jej to przyznać, że ze swoimi synami rozmawiała o wszystkim i oni bez skrepowania o wszystkim mogli jej powiedzieć zaraz jak się poznałyśmy to mi powiedziała, że tak postanowiła wychować swoje dzieci, bo ona z matką nie rozmawiała

Cytat:
Napisane przez mariiasia Pokaż wiadomość
hej!
w końcu mam czas cokolwiek nadrobić.

z nowości u nas:
Szymusiowi wyszły dolne jedynki!
gratulacje

Cytat:

dobranoc
bardzo to wszystko prawdziwe i momentami trudne do zrealizowania

Cytat:
Halo!

rzeczywiście ciężka decyzja, oby jednak nie było potrzeby zakładania kasku

Cytat:
zdrówka dla Was

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość

i mam katar gigant! i natalka niestety tez. miala miec szczepienie ale nie pojde... masakra...
Wy też szybko wracajcie do zdrowia

Cytat:
Napisane przez Asiek84 Pokaż wiadomość
bardzo mądry chłopak

Cytat:
olej ją, takie babska nigdy się nie zmienią

Cytat:
a temu co od zawsze tak było?

Mel B 14/14 +
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 09:00   #3390
kaska87
Zakorzenienie

Snow nie wiem czy taka postawa czasem nie jest lepsza- chociaż się nie biczowałaś, nie przeżywałaś tego co chwilę itd.

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości