Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz. VII - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: VIII część!
Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 1 2,94%
Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki 0 0%
Mamo, tato, czy wy wiecie, ze już pół roczku jestem na świecie? 2 5,88%
Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię 11 32,35%
W oczach mamy łzy wzruszenia, bo się garnę do siedzenia 5 14,71%
Piski, krzyki i uśmiechy - jak szybko rosną te nasze pociechy 1 2,94%
Mamy sie nami zachwycają i wszystkie bezsenne noce nam wybaczają 0 0%
Wiosna przyszła, słonko świeci, co raz większe nasze dzieci 5 14,71%
Uczę się tu, krok po kroczku, przecież kończę już pół roczku 9 26,47%
Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-17, 21:47   #3331
logoasia
Zakorzenienie

Dot.: Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz.

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
dobrze ze juz jestescie w domku my tez pulmicort minimum do srody

a ta matka... boze jak to czytalam to juz mi sie wyc chcialo gdzie takie sie rodza i po co dzieci maja, strasznie przykre
a jak dziewczyny się mają? moja Anka apetytu do tej pory nie ma, a już dwa tygodnie po infekcji. Marcin dostawał jeszcze berodual, masakra jaki byl po nim otumaniony

Edytowane przez logoasia
Czas edycji: 2014-03-17 o 21:48
logoasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 21:50   #3332
dodinha
Wtajemniczenie

Dot.: Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz.

Cytat:
Napisane przez rusałka_1 Pokaż wiadomość
ja nie odciągam i się tym nie przejmuje
na poczatku próbowałam odciągać między karmieniami i zawsze ściągałam jakieś malutkie ilości. Teraz karmię na żadanie i ostatnio ściągałam jakieś 2 tyg. Z jedenj piersi miałam 50ml tyle że to była pierś z której karmiąłm kilka godzin wcześniej.

:
Ja odciagam tylko dlatego,zeby miec na wieczor i zagescic jej to kleikiem,zeby sie najadla przed noca porzadnie
Stary 2014-03-17, 21:52   #3333
Madziuchna27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Ostatnio patrzyłam na Natalkę i przypomniałam sobie,że ta mała Madzia miała pół roczku,kiedy jej matka... strasznie ryczałamjak można, jak? kiedyś tego tak nie odczuwałam jak teraz, teraz zabiłabym każdego,kto krzywdzi dzieci
ja dopiero długo po tej historii usłyszałam, że ona zanim ją udusiła to najpierw.... a zresztą....

Boże, przecież jest tyle rodzin, które w trybie natychmiastowym przyjmą do siebie dzieciątko z otwartymi ramionami... Ten chłopczyk, o którym pisałam, co został zostawiony w Oknie Życia, już po kilku dniach trafił do rodziny (może po 3?) i rozpoczęły się procedury adopcyjne.

Madziuchna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 21:56   #3334
logoasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Logoasia nie dziwie Ci sie ze utkwilo Ci to w pamieci... a ja od razu wyobrazam sobie go jako doroslego z zaburzeniem ktory trafia (przy dobrych wiatrach) do gabinetu bo jakas pinda nie miała czasu go przytulic... a pielegniarki jak reagowaly na to?
wiesz co.. te pielęgniarki byly super babki, w zasadzie okazywały mu więcej czulości niż jego mama. w ciągu dnia usypiały go na rękach, tuliły, rozmawiały z nim, bawiły się, karmiły... no wszystko. I wiesz.. pielęgniarki takie z powołania, naprawdę miłe kobiety z ogromną cierpliwością, dobre ciocie.

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

lece spac bo małż zły
logoasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 21:56   #3335
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez logoasia Pokaż wiadomość
a jak dziewczyny się mają? moja Anka apetytu do tej pory nie ma, a już dwa tygodnie po infekcji. Marcin dostawał jeszcze berodual, masakra jaki byl po nim otumaniony
obie apetyt o dziwo maja, Blanka juz sie wyczolgala z tej infekcji ale bardzo dluga ja trzymala jak na nia. Amelka generalnie nie zachowywala sie jak chora, bo i humor miala i ma i z jedzeniem tez spoko. no a Amelka jeszcze ze 3 dni musi brac antybiotyk, no i dalej inhalacje z pulmicortu, mucosolvanu i berodualu. moja z kolei strasznie po nich pobudzona jest. a w jakiej dawce dostawal? bo my najpierw 4 razy po 6 kropel ale w szpitalu stwierdzili ze za duzo i ma teraz 3 razy po 5 kropel, a pulmicortu 1 ml 0,125 dwa razy dziennie, a mucosolvan 2 razy po 1ml.
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 22:07   #3336
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
ogólnie tylko tyle wiem ze trzeba działać szybko, zimne powietrze i spokój. do punktu doraźnego mieliśmy 10 min autem, wiec babka szybko podała mu dexaven i powiedziala ze mamy czas dojechac do szpitala okropny stres
no własnie, głównie chodzi o zimnie powietrze, więc albo owijasz kocem, zakładasz czapę i na balkon albo to samo i przy otawrtej zamrażarce. choć oby nigdy Wam to nie było potrzebne

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 22:12   #3337
tassia
Zakorzenienie

MOTYL to dla Ciebie

zbieram sie już pare godzin zeby Ci napisac to co obiecałam.... ale bedzie krótko bo coś czuje ze mogłabym 100 stron napisac bo to jeden z moich ulubionych tematów.

Komunikacja z dzieckiem w zasadzie nie powinna być jakąś mega szczególna komunikacją bo powinna być tak samo jak u osób doroslych oparta na szacunku, empatii i rozumieniu uczuć.
1.To jakim językiem zwracasz się do dziecka warunkuje to w jaki sposób dziecko zwraca sie do Ciebie... "Jasiu proszę przynieś mi..." " Krzysiu dziękuje za posprzatanie swoich zabawek" - zauwazcie ze rodzice zadko to robia... przynies, posprzataj, ok, fajnie, przesun sie, uspokój sie...

2. Aktywne słuchanie... czyli tak naprawde sluchanie z zaangazowaniem tego co dziecko chce nam powiedziec...czasem wsytarczy zwykle uhum, aha
natomiast dorosli maja tendencje do przerywania, doakanczania wypowiedzi przez dziecko, nadawania im własnego znaczenia, lub co najgorsze sa zajeci patrzeniem w komputer czy tv zamiast w swoje dziecko

3. Szanowanie uczuć dziecka... dorośli mają problem poniewaz bez przerwy straja się zaradzić wszystkim przykrościom i porażkom jakie spotyka ich dziecko. Zapominając o daniu możliwości dziecku na przeżycie tych emocji.
Czasem wystraczy dać sie dziecku wygadac, pozadawac mu pytania (na ktore my znamy odpowiedz, ale celem tutaj jest danie mozliwosci dziecku samodzielnego odkrycia rozwiazan i przyczyn), nazwac jego uczucia

4. Nazywanie uczuc : "widze ze cie to zraniło" ; "musi byc ci smutno ze Marcin nie zaprosil Cie na urodziny" ... dzieci czesto czuja cos, a nie wiedza co... a to jedyny sposob zeby je tego nauczyc, jednoczesnie pokazujac ze takie odczucia sa normalne, przezywa je kazdy czlowiek itp.
dodatkowym efektem jest to ze dziecko widzi w nas sprzymierzenca, ktory je rozumie... a nie mowi tylko" wiem co czujesz, rozumiem Cie", lecz nazywa konkretne sytuacje i daje im wybrzmiec dziecku

to taki jezyk empatii troche jak w terapii, ale bez pytan "dlaczego"... - to pytanie moze spowodowac wieksza frustracje bo najprawdopodobniej dziecko nie zna na nie odpowiedzi wiec podwojnie nie umie zrozumiec wlasnych odczuc

5. Zachowania to nie osoby.
Okropny blad rodziców to mowienie: jestes niegrzeczny, niedobry...taki śmaki
efekt najczesciej jest taki... "skoro i tak jestem niedobry to nic to nie zmieni jak rozbije ta szybe"
albo efektem jest silne zamkniecie sie w sobie
... komunikat powinien brzmiec: to co zrobiles bylo nieelganckie; Takie zachowanie mi sie nie podoba; itp.

6. Konsekwencje
Pamietaj ze wszystko co mowisz musisz spełnic... inaczej nie bedziesz powaznym partnerem dla dziecka
... no tu nie bede sie wglebiac...

7. Alternatywy...
Gdy dziecko wchodzi w dyskusje; nie rozumie itp, idealnie jest mu podac rozne alternatywy zachowan/wyborow itp.

"Mozmey zrobic tak jak chcesz ale to wiaze sie z....
Jest tez inne rozwiazanie, ale ono wiaze sie z ...
co bys wolał.."

czasami podanie dwoch rozwiazan zaweza poszukiwania i zbedne dyskusje... ktorych male dziecko nie umie ogarnac

reszta innym razem

ahhh mam taki zeszyt z cytatmi i z ksiazki "jak mowic..." lub z ksiazki "wyzwoleni rodzice, wyzwolone dzieci"... mam mega cytat:

"Byłam wspaniałą matką , dopóki nie miałam własnych dzieci"

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 22:12   #3338
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:
hej mamusie

nie zapeszałam i jesteśmy w domku już Marcin na drugi dzień w szpitalu przestał gorączkować, jaka była moja ulga przyjęcie na IP z ostrym zapaleniem krtani, najpierw w punkcie doraźnym dostał zastrzyk sterydowy i heja do szpitala 30km.
a z tym rota to bylo tak, że dwóch pediatrów nam sugerowało jelitówkę na początku jego infekcji, ale jakoś nie do końca przyjmowałam to do wiadomości bo i tak codziennie robi po kilka kupek. a w szpitalu zrobili badanie i wyszło szydło z worka. podali kilka kroplówek nawadniających i osłonówkę.
Jeśli chodzi o te jego nieszczęsną krtań to mamy inhalacje sterydowe z pulmicortu jeszcze do środy.
Dziękujemy za wszystkie słowa otuchy, Marcin jest dzielnym chłopcem, choć na oddziale trafiliśmy na dobrych ludzi to jednak wolałabym tam nie wracać. Nie życzę nikomu takiego stresu
Synek odżył troszkę, 6 dni modliłam się zeby gorączką w koncu odpuscila i udało się.
I obecnie kluseczka waży 7600 i mierzy 68cm

w szpitalu był taki malutki chłopczyk, ok roczku. na oddziale pediatrycznym są okna między wszystkimi salami, więc widać co się dzieje .wyobraźcie sobie że jego mama, taka patologia, zostawiała go na całe dnie i noce samego a on się tak bujał na boki i płakał dniami i nocami, ryczeć mi się chciało, a nie mogłam pomóc. bylismy w izolatce, a on miał chyba zapalenie płuc. cos strasznego. Jak już przychodziła do niego mama to tylko teksty " nie mysl sobie ze będę Cię nosić na rękach, o nie nie mój drogi". Była syt kiedy chciała położyć go spać wieczorem zanim wyjdzie, ale jej się nie udało, i zostawiła te płaczące dziecko i sobie poszła strasznie nerwowa i psychopatyczna wręcz, eh.. biedny chłopczyk. taka dygresja.
super, że jesteście

a ten chłopczyk...

byliśmy u znajomego ostatnio i zrobił nam fotkę tak znienacka, teraz patrze a on nas na fejsa wrzucił... No niby nic takiego bo jak ja bym to zdjęcie wrzuciła a on udostępnił to na jedno by wyszło ale napisałam mu że ma usunąć. No i usunął ale teraz już ze 20 wiadomości do mnie wysłał o co mi chodzi no i już mam ciśnienie pińcet a miałam iść spać
09 października 2013 18:45 Ninka
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 22:21   #3339
ja-ika
Zakorzenienie

Tassia odnośnie punktu 4 o okazywaniu uczuć, przypomniało mi się jak w piątek Kamil robił urodziny dla kolegów. Miało być 16 osób, potwierdziło 8, a przyszło 2 kolegów Rozmawiałam na ten temat z Kamilem i mówiłam, że strasznie jest mi przykro, że tak koledzy się zachowali. Jemu nie było jakoś bardzo przykro. Chodzi mi głównie o to, że mam w miarę dobry z nim kontakt. Dużo rozmawiamy na wszystkie tematy. Mam nadzieję, że z Emilką też będę umiała rozmawiać

Asia cieszę się, że jesteście już w domku
Stary 2014-03-17, 22:28   #3340
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość
Tassia odnośnie punktu 4 o okazywaniu uczuć, przypomniało mi się jak w piątek Kamil robił urodziny dla kolegów. Miało być 16 osób, potwierdziło 8, a przyszło 2 kolegów Rozmawiałam na ten temat z Kamilem i mówiłam, że strasznie jest mi przykro, że tak koledzy się zachowali. Jemu nie było jakoś bardzo przykro. Chodzi mi głównie o to, że mam w miarę dobry z nim kontakt. Dużo rozmawiamy na wszystkie tematy. Mam nadzieję, że z Emilką też będę umiała rozmawiać

super oby mi sie tak udalo tez
swoja droga ostatnio duzo takich sytuacji slyszalam jak ta i zastanawiam sie co sie z dzieciakami dzieje w "tych" czasach

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

[/RIGHT]
Stary 2014-03-17, 22:29   #3341
dodinha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość

Nieładnie się zachowali ci koledzy.Może Kamil tylko udawał,że go to obeszło, a w głębi przeżywał, tylko nie chciał się przyznać.Też bym chciała mieć dobry kontakt z Helenka,dlatego chcę przeczytać tę polecaną tutaj książkę.I tak zanim ją urodziłam,postanowiłam,że z moim dzieckiem będę rozmawiać o wszystkim bez zażenowania

Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
Stary 2014-03-17, 22:36   #3342
Madziuchna27
Zakorzenienie

Tassia, super to opisałaś
W SR mieliśmy wykład o tym z panią psycholog (taką pod 60-tkę) i otworzyły mi się oczy

Ika, słabi Ci koledzy Nie rozumiem, jak tak można?!

Madziuchna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 22:40   #3343
mariiasia
Zadomowienie

hej!
w końcu mam czas cokolwiek nadrobić.

z nowości u nas:
Szymusiowi wyszły dolne jedynki!

mój mały wielki cud

72--65--->62

mariiasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 22:44   #3344
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:
super oby mi sie tak udalo tez
swoja droga ostatnio duzo takich sytuacji slyszalam jak ta i zastanawiam sie co sie z dzieciakami dzieje w "tych" czasach

Epoka komputerów i nikomu się nie chce z domu wychodzić

Cytat:
Napisane przez dodinha Pokaż wiadomość
Nieładnie się zachowali ci koledzy.Może Kamil tylko udawał,że go to obeszło, a w głębi przeżywał, tylko nie chciał się przyznać.Też bym chciała mieć dobry kontakt z Helenka,dlatego chcę przeczytać tę polecaną tutaj książkę.I tak zanim ją urodziłam,postanowiłam,że z moim dzieckiem będę rozmawiać o wszystkim bez zażenowania

Na pewno przeżywał, bo jest bardzo wrażliwy i dlatego z nim rozmawiałam. Na szczęście ma dobrych kolegów z podstawówki i do nich też chodzi na urodziny. Jakbym wiedziała, że będzie tylko 2 to zorganizowałabym im wyjazd do kina, przynajmniej by się nie nudzili

Cytat:
Napisane przez Madziuchna27 Pokaż wiadomość
Tassia, super to opisałaś
W SR mieliśmy wykład o tym z panią psycholog (taką pod 60-tkę) i otworzyły mi się oczy

Ika, słabi Ci koledzy Nie rozumiem, jak tak można?!
Dużo kolegów było z klasy, a oni mieszkają w innym mieście, pewnie rodzicom się nie chciało ich przywieźć.

Stary 2014-03-17, 23:09   #3345
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziuchna27 Pokaż wiadomość
ano, już pamiętam
za ostre jak dla mnie, nie mam tyle czasu
Ale to jest około 30 minut dziennie 6 dni w tygodniu, tylko pierwszy tydzień jest możliwość 2 razy dziennie, ale to dla osób, które chcą rozruszać metabolizm, nie ma przymusu

Dzieci zasnęły, ja sobie jeszcze poćwiczyłam, umyłam się, naolejowałam włosy, zrobiłam herbatkę i idę na serial

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 23:16   #3346
Natala84
Zakorzenienie

w kwestii jeszcze traktowania dzieci, bardzo celne...

Nie psuj mnie. Dobrze wiem, że nie powinienem mieć tego wszystkiego, czego się domagam. To tylko próba sił z mojej strony.

Nie bój się stanowczości. Właśnie tego potrzebuję- poczucia bezpieczeństwa.

Nie bagatelizuj moich złych nawyków. Tylko ty możesz pomóc mi zwalczyć zło, póki jest to jeszcze w ogóle możliwe.

Nie rób ze mnie większego dziecka, niż jestem. To sprawia, że przyjmuje postawę głupio dorosłą.

Nie zwracaj mi uwagi przy innych ludziach, jeśli nie jest to absolutnie konieczne. O wiele bardziej przejmuję się tym, co mówisz, jeśli rozmawiamy w cztery oczy.

Nie wmawiaj mi, że błędy, które popełniam, są grzechem. To zagraża mojemu poczuciu wartości.

Nie chroń mnie przed konsekwencjami. Czasami dobrze jest nauczyć się rzeczy bolesnych i nieprzyjemnych.

Nie przejmuj się za bardzo, gdy mówię, że cię nienawidzę. To nie ty jesteś moim wrogiem, lecz twoja miażdżąca przewaga.

Nie zwracaj zbytniej uwagi na moje drobne dolegliwości. Czasami wykorzystuję je, by przyciągnąć twoją uwagę.

Nie zrzędź. W przeciwnym razie muszę się przed tobą bronić i robię się głuchy.

Nie dawaj mi obietnic bez pokrycia. Czuję się przeraźliwie tłamszony, kiedy nic z tego wszystkiego nie wychodzi.

Nie zapominaj, że jeszcze trudno mi jest precyzyjnie wyrazić myśli. To, dlatego nie zawsze się rozumiemy.

Nie sprawdzaj z uporem maniaka mojej uczciwości. Zbyt łatwo strach zmusza mnie do kłamstwa.

Nie bądź niekonsekwentny. To mnie ogłupia i wtedy tracę całą moją wiarę w ciebie.

Nie odtrącaj mnie, gdy dręczę cię pytaniami. Może się wkrótce okazać, że zamiast prosić cię o wyjaśnienia, poszukam ich gdzie indziej.

Nie wmawiaj mi, że moje lęki są głupie. One po prostu są.

Nie rób z siebie nieskazitelnego ideału. Prawda na twój temat byłaby w przyszłości nie do zniesienia. Nie wyobrażaj sobie, iż przepraszając mnie stracisz autorytet. Za uczciwą grę umiem podziękować miłością, o jakiej nawet ci się nie śniło.

Nie zapominaj, że uwielbiam wszelkiego rodzaju eksperymenty. To po prostu mój sposób na życie, więc przymknij na to oczy.

Nie bądź ślepy i przyznaj, że ja też rosnę. Wiem, jak trudno dotrzymać mi kroku w tym galopie, ale zrób, co możesz, żeby nam się to udało

Nie bój się miłości. Nigdy.

Autor: Janusz Korczak
pedagog, pediatra, pisarz,
prekursor walki o prawa dziecka

dobranoc

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 23:19   #3347
ja :)
Zakorzenienie

Halo!

Nie nadrabiam bo padam na twarz. W nocy trzeba bylo siedziec i czekac na odpowiednią godzinę w PL zeby przeboowoac bilety, pozniej karmienia a jakże, a rano na skan główki Poli. Pozniej Pole nie wiem co ugryzło bo nie mogla zasnąć z 2h i afera ze złości jakich mało. Po 2h bojów wzielam ją na zabawy i zaczela sie chichrac jak szalona i bawic - nie rozumiem czasem mojego dziecka Teraz w koncu padla to koszą trawę pod oknami i remontują (znów!!) balkony i tłuką się szalenie, więc modlę się żeby jej nie obudzili..
Po zdjęciach głowki i pomiarach zalecają nam kask na główkę.. Podobno nie jest tak źle i jest szansa że się samo wyrówna, ale jesli ubezpieczenie pokryje koszta to oni proponują nam założyć. No i teraz nie wiem sama czy się zgodzić czy czekać jeszcze i sprawdzić czy się prostuje czy pogarsza.. Napisałam wiadomość do naszej pediatry jaka jest jej opinia i na tej podstawie podejmiemy decyzje bo ja już sama nie wiem..
Ludzie, czemu to wszystko jest takie skomplikowane..
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 00:03   #3348
dodinha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość

Nie psuj mnie. Dobrze wiem, że nie powinienem mieć tego wszystkiego, czego się domagam. To tylko próba sił z mojej strony.

Nie bagatelizuj moich złych nawyków. Tylko ty możesz pomóc mi zwalczyć zło, póki jest to jeszcze w ogóle możliwe.

Nie rób ze mnie większego dziecka, niż jestem. To sprawia, że przyjmuje postawę głupio dorosłą.

Nie zwracaj mi uwagi przy innych ludziach, jeśli nie jest to absolutnie konieczne. O wiele bardziej przejmuję się tym, co mówisz, jeśli rozmawiamy w cztery oczy.

Nie wmawiaj mi, że błędy, które popełniam, są grzechem. To zagraża mojemu poczuciu wartości.

Nie chroń mnie przed konsekwencjami. Czasami dobrze jest nauczyć się rzeczy bolesnych i nieprzyjemnych.

Nie przejmuj się za bardzo, gdy mówię, że cię nienawidzę. To nie ty jesteś moim wrogiem, lecz twoja miażdżąca przewaga.

Nie zwracaj zbytniej uwagi na moje drobne dolegliwości. Czasami wykorzystuję je, by przyciągnąć twoją uwagę.

Nie dawaj mi obietnic bez pokrycia. Czuję się przeraźliwie tłamszony, kiedy nic z tego wszystkiego nie wychodzi.

Nie zapominaj, że jeszcze trudno mi jest precyzyjnie wyrazić myśli. To, dlatego nie zawsze się rozumiemy.

Nie sprawdzaj z uporem maniaka mojej uczciwości. Zbyt łatwo strach zmusza mnie do kłamstwa.

Nie bądź niekonsekwentny. To mnie ogłupia i wtedy tracę całą moją wiarę w ciebie.

Nie odtrącaj mnie, gdy dręczę cię pytaniami. Może się wkrótce okazać, że zamiast prosić cię o wyjaśnienia, poszukam ich gdzie indziej.

Nie rób z siebie nieskazitelnego ideału. Prawda na twój temat byłaby w przyszłości nie do zniesienia. Nie wyobrażaj sobie, iż przepraszając mnie stracisz autorytet. Za uczciwą grę umiem podziękować miłością, o jakiej nawet ci się nie śniło.

Nie zapominaj, że uwielbiam wszelkiego rodzaju eksperymenty. To po prostu mój sposób na życie, więc przymknij na to oczy.

Nie bądź ślepy i przyznaj, że ja też rosnę. Wiem, jak trudno dotrzymać mi kroku w tym galopie, ale zrób, co możesz, żeby nam się to udało

dobranoc
Świetne,każdy rodzic powinien to mieć na ścianie powieszone

Stary 2014-03-18, 00:07   #3349
matallewar
Zakorzenienie

Natala, mądre słowa i wydaje mi się, że do większości udaje mi się stosować

Ale ja kocham te moje dzieci taka myśl, jak spojrzalam, jak spokojnie śpią

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 00:19   #3350
tassia
Zakorzenienie

Matal bo ty jestes hero
A tak powaznie to naprawde.jestem pelna podziwu jaki masz kontakt z dziecmi, ile cierpliwosci i ile madrosci miliony sie powinny uczyc od Ciebie

nie moge zasnac bo tak boli mnie kregoslup. ogladam serial w zamian za to
przyjaciolki sa na ipli
juz 3 odcinki wiec mialam przegapione

[/RIGHT]
Stary 2014-03-18, 01:21   #3351
czaszka_
Zakorzenienie

heja
znowu nie dam rady juz odpisac
do tej pory mi zeszlo ze sprzataniem w domu a juz pasuje isc spac, mam nadzieje ze mi sie jutro uda

---------- Dopisano o 01:20 ---------- Poprzedni post napisano o 01:01 ----------

albo odpisze w skrocie
dzieki dziewczyny za rady dot. kataru, narazie stosuje nasivin i majerankowa ale nie za bardzo dziala , robilam tez ihalacje a raczej polozylam garnek obok Julki lozeczka mam nadzieje ze pomoze.Jak nie przejdzie to jutro kupie ten euphorbium

logoasia super ze wrociliscie do domku! oby juz wszystko bylo dobrze
a co do tej matki chlopca to masakra, jak mozna byc tak okrutnym
tassia tak mi Cie szkoda, nawet sobie nie potrafie wyobrazic jak sie meczysz i przykro mi z powodu kp, mam nadzieje ze uda sie to jakos przetrwac a jak nie to i tak sukcesem jest ze do tej pory caly czas karmilas
wow i gratki za to ze Macius usiadl
bajka i motyl a boli zakladanie aparatu? i wogole da sie do tego przyzwyczaic?
motyl w ugotowanych Twoja klientka, a ja kiedys ogladalam odcinek ze swoja dentystka
lamponek ja tez dziecka nie trzymam w sterylnych warunkach w domu mam roznie, przewaznie syf bo za czesto nie mam czasu sprzatac ciuszki piore w jej proszku ale to dlatego ze ją uczula inny a i tez ma wyprasowane ale to dlatego ze chrzestna prasuje rece myje czesto ale to z nawyku, a butelek juz nie wyparzam wogole

zdrowka dla wszystkich chorowitkow!
i przespanych nocy dla wszystkich mamus!

---------- Dopisano o 01:21 ---------- Poprzedni post napisano o 01:20 ----------

a i jeszcze chcialam napisac ze jutro mnie odwiedzi moja przyjaciolka co przyleciala dzisiaj na 2 tyg z uk az sie doczekac nie moge

Nasz skarb...Julka... 06.10.2013

czaszka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 04:19   #3352
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja :) Pokaż wiadomość
Halo!

Nie nadrabiam bo padam na twarz. W nocy trzeba bylo siedziec i czekac na odpowiednią godzinę w PL zeby przeboowoac bilety, pozniej karmienia a jakże, a rano na skan główki Poli. Pozniej Pole nie wiem co ugryzło bo nie mogla zasnąć z 2h i afera ze złości jakich mało. Po 2h bojów wzielam ją na zabawy i zaczela sie chichrac jak szalona i bawic - nie rozumiem czasem mojego dziecka Teraz w koncu padla to koszą trawę pod oknami i remontują (znów!!) balkony i tłuką się szalenie, więc modlę się żeby jej nie obudzili..
Po zdjęciach głowki i pomiarach zalecają nam kask na główkę.. Podobno nie jest tak źle i jest szansa że się samo wyrówna, ale jesli ubezpieczenie pokryje koszta to oni proponują nam założyć. No i teraz nie wiem sama czy się zgodzić czy czekać jeszcze i sprawdzić czy się prostuje czy pogarsza.. Napisałam wiadomość do naszej pediatry jaka jest jej opinia i na tej podstawie podejmiemy decyzje bo ja już sama nie wiem..
Wszystko będzie dobrze

Stary 2014-03-18, 05:13   #3353
dodinha
Wtajemniczenie

Cytat:
Halo!

Bidulko ,będzie dobrze,poczekaj co Ci odpisze lekarz.Życie samo w sobie nie jest proste,a to co dotyczy dziecka,to już w ogóle

---------- Dopisano o 04:13 ---------- Poprzedni post napisano o 04:11 ----------

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Natala, mądre słowa i wydaje mi się, że do większości udaje mi się stosować

Ale ja kocham te moje dzieci taka myśl, jak spojrzalam, jak spokojnie śpią
Mam to samo jak patrzę jak śpi,napływa wtedy fala miłości

Stary 2014-03-18, 05:49   #3354
MsLullaby
Zakorzenienie

A my chorzy z Bartusiem ech trzeba było wracać z TŻtem

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 05:55   #3355
ja :)
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny! Lekarz odpisała ze powinno sie samo unormowac a kask nie zaszkodzi i na pewno przyspieszy ten proces wiec zostawia decyzje nam. Stwierdziliśmy z TZ ze za dwa tyg zrobimy kolejne pomiary o jeśli sie nie pogarsza to sie wstrzymamy z kaskiem. Jednak to jest ingerencja w rozwój główki a co za tym idzie - mózgu..
Dodinha masz racje - jaka kolejek decyzja jeśli chodzi o dziecko jest niesamowicie trudna.. I pomyśleć ze tak juz do końca życia

Ja tez uwielbiam patrzeć jak Pola spi a TZ na mnie wtedy krzyczy ze mam odejść bo ja obudzę moim przeszywajacym spojrzeniem

Nic to, idę spac przed 22. To był ciężki dzien. Trzeba go szybko zakończyć. Udanego wtorku mamuśki i mam nadzieje ze jutro znajdę więcej czasu na wizaż

Sent from my iPhone using Tapatalk
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 05:55   #3356
anutka171
Rozeznanie

Hej

Jesteśmy właśnie po karmieniu i jak codzień chciałabym pójść jeszcze spać.
Chyba Jakub ma inne plany. Aktualnie leży i pluje
Stary 2014-03-18, 06:28   #3357
ewacia85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość

dobranoc
Cytat:
Matal bo ty jestes hero
A tak powaznie to naprawde.jestem pelna podziwu jaki masz kontakt z dziecmi, ile cierpliwosci i ile madrosci miliony sie powinny uczyc od Ciebie

nie moge zasnac bo tak boli mnie kregoslup. ogladam serial w zamian za to
przyjaciolki sa na ipli
juz 3 odcinki wiec mialam przegapione

chyba wydrukuje i powieszę na lodówce w adriana przedszkolu podobne cytaty wiszą
Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
i was dopadło...zdrówka

ja trzymam kciuki że główka p[oli sama się wyrówna
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 06:33   #3358
dodinha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Zdrówka dla Was.A ja znowu spać nie mogę.Z jednej strony tzt sapie,z drugiej Mała,a ja po środku walczę,żeby zasnąć

---------- Dopisano o 05:33 ---------- Poprzedni post napisano o 05:31 ----------

Cytat:
Dzięki dziewczyny! Lekarz odpisała ze powinno sie samo unormowac a kask nie zaszkodzi i na pewno przyspieszy ten proces wiec zostawia decyzje nam. Stwierdziliśmy z TZ ze za dwa tyg zrobimy kolejne pomiary o jeśli sie nie pogarsza to sie wstrzymamy z kaskiem. Jednak to jest ingerencja w rozwój główki a co za tym idzie - mózgu..
Dodinha masz racje - jaka kolejek decyzja jeśli chodzi o dziecko jest niesamowicie trudna.. I pomyśleć ze tak juz do końca życia

Ja tez uwielbiam patrzeć jak Pola spi a TZ na mnie wtedy krzyczy ze mam odejść bo ja obudzę moim przeszywajacym spojrzeniem

Nic to, idę spac przed 22. To był ciężki dzien. Trzeba go szybko zakończyć. Udanego wtorku mamuśki i mam nadzieje ze jutro znajdę więcej czasu na wizaż

Sent from my iPhone using Tapatalk
Będzie dobrze,kciuki żeby samo się unormowalo,myśl pozytywnie

Stary 2014-03-18, 06:43   #3359
kahunia
Zadomowienie

dzien dobry
godzine temu zaczelismy dzien jutro tz wstaje a ja dosypiam do 7

ja trzymam zeby za dwa tygodnie bylo lepiej

Lulla zdrowka dla Was

Natala, Tassia mam nadzieje ze uda mi sie zastosowacdo przykazan rodzica

kahunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 07:17   #3360
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Figulina987 Pokaż wiadomość
Ty już pewnie w domu po zakupach a ja muszę się ruszyć dopiero a taaaaaak mi się nie chce... w dodatku cały czas strasznie wieje..

czy Wasze dzieci też sie tak drą przy ubieraniu??? Już myślałam że jak zmienię kombinezon na kurtkę to będzie lepiej ale nic z tego. Zanim wyjdę z domu to za każdym razem jest mega awantura
Kornel się drze nawet przy ubieraniu spodni, musiałabym go tylko w pampersie zostawiać.
Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
teacherka - kleik i marchewka gotowana powinny zestalić kupkę więc nie dołuj się bo może małej wyjść to na dobre...

może zróbmy statystyki na temat teściowych bo myśle ze 95% to niestety inny gatunek człowieka a tylko 5% należą się i zazdroszcze Wam tego!
95 % T i 50 % rodziny męża.
Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Pytanie z kategorii dziwnych.31 maja mamy to wesele i Janek tez idzie, jest oficjalnie zaproszony.W co proponujecie go ubrac?Czy niemowle obowiazuje jakis specjalny stroj czy moge normalne spodnie i body?Dodam, ze musze wziac 2-3 zmiany bo na pewno sie upacka..
my idziemy na wesele 8 maja, młody ma ten komplet co wstawiałam, albo koszulę i jeansy..
Cytat:
Helenka tez tak robila i robi.Ja nie reaguje,mysle,ze to normalny etap rozwoju.Mnie natomiast martwi to,ze ona w ogole nie bierze sie za przekrecanie z pleckow na brzuch.Klade ja na puzlach,to tak lezy i nic.A i jeszcze jdno,jakies pomysly na usypianie w dzien,bo mnie szlag jasny trafia,nie wiem juz jak ja usypiac.Jak spi to tylko na spacerze,a przeciez nie zawsze mozna wyjsc
ja usypima nie raz na tarasie.
Cytat:
Napisane przez Snow_White1 Pokaż wiadomość
Zgadzam się nie uchroni się dziecka przed wszystkim złem, bo ciekawe, gdzie więcej bakterii - na podłodze, dywanie, a większość z nas wcale nie myje rąk prawidłowo tak samo z jedzeniem - dlatego ja mam kaszkę bobovita, w żywność eko nie wierzę (bo musiałaby być produkowana chyba w próżni), a sporą część ubranek kupuję w lumpku, bo młody teraz brudzi się okrutnie, no i szybko wyrasta (względy finansowe nie mają przy tym znaczenia).
Tak samo odnośnie żywienia - moja teściowa dawała np. trochę zalewajki, jak mąż miał pół roku i nic mu nie było. Wiadomo - nie dam dziecki chipsa czy bułki z pasztetem (jak w pewnym raporcie), ale staram się tez nie popadać w drugą skrajność.

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
brak pomysłów ...dziś godzine puszczałam melodyjke jak leżał w łóżeczku głaskalam, trzymałam za rączkę i nic nie płakał ale tez nie spał, bo godzinie już był zły i mega ziewał wziełam na rece i nosiłam i nucilam melodyjkę, po jakiś 15 minutach usnał, uwaga uwaga odłożyłam do leżaczka, bujałam nogą i spał 15 minut gdzie na dworze śpi do 3 h..
wieczorem usypia po jedzeniu sam w swoim łóżeczku...
myślicie że rolety czy zasłony w oknach mogłby pomóc? w tej chwili nie mamy nic bo i tak pokój ciemny..
w sumie Kornel ma ciemno w pokoju teraz, a nie spi lepiej.
Cytat:
Wlasnie to jest dziwne,jak tylko przestapimy prog domu,to ona spi i nie przeszkadza jej swiatlo ani halas,a w domu ni cholery usnac nie chce.No przeciez oszalec mozna,nic nie moge zrobic
no młody uwielbia słonce w oczy i zasypia.
Cytat:
Napisane przez papuga_69 Pokaż wiadomość
od paru dni daje Antkowi chrupki kukurydziane do dziamdziania o takie

bardzo mu smakują
czy ktoś jeszcze próbował dawać maluchom ?
ja daję nie raz.

---------- Dopisano o 07:17 ---------- Poprzedni post napisano o 07:13 ----------

lulla zdrowia dla was.

tassia zdrówka dla Ciebie.

ja kciuki za Polusie.

Trzymajcie kciuki TŻ idzie dzisiaj się prosić o podwyżkę. Bo dostali wszyscy co pracują od 3 lat, a on który pracuje od 13 nie.

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości