|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX
Cytat:
|
|
|
#3212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i zapuścić ile razy w tygodniu pije się drożdże?
|
|
|
|
|
#3213 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Dziękuję
I wszystko jasne ![]() Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#3214 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3215 |
|
Strażnik Wizażu
|
Aaaa, yarr!
Podeślij zdjęcie, pokaż się
|
|
|
|
#3216 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co Ty chcesz od tych falek ?? Przecież ładne są i co najważniejsze zadbane ![]() Cytat:
Jakie ładne Cytat:
Z tego co wiem to Imperfecta kiedyś pisała że chce zapuścić włosy po to żeby część ściąć i oddać do fundacji a resztę długości zostawić dla siebie
|
|
#3217 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nie wiem co robić już z tymi włosami.. puszące się, wysokoporowate, OGROMNA obj
Cytat:
Musisz stosować odżywki, które dociążą włosy. Np. niebieska bioetika, możesz sprobować regenerum, tam jest olejek rycynowy, który właśnie dociąża. Możesz spróbować kallos z keratyną. Wspomniana gloria (chociaż ja jej nie używałam, ale dużo czytałam). Możesz pomyśleć o keratynowym prostowaniu włosów, jeśli ma kto Ci pomóc to możesz zrobić to w domu i nie zapłacisz majątku. To tyle ja też mam puch na długich włosach (efekt rozjaśniania) i wiem co to znaczy. Wspomniane rzeczy pomagały mi ograniczać puch (oczywiście razem z olejowaniem), ale żeby się nie katować z ciąglym chodzeniem z ręcznikiem na głowie (bo jakaś maska jest nałożona) to dobrze je poddać keratynowemu prostowaniu.Znalazłam, mialam to https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...iat-tiare.html z daleka od tego jeśli Ci się puszą włosy. Ta "miękkość" chyba na tym polega...... Edytowane przez kasza80 Czas edycji: 2014-03-20 o 14:33 |
|
|
|
|
#3218 |
|
Raczkowanie
|
|
#3219 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3220 |
|
Zakorzenienie
|
Coś przy tej długości tylko, że moje tak się kręcą jak są krótkie, że nie podejmowałam prób ich prostowania
zresztą każdy mi mówi, że wyglądam młodziej w kręconych i sama w takich lepiej się czujęi ty też
|
|
#3221 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nie wiem co robić już z tymi włosami.. puszące się, wysokoporowate, OGROMNA obj
Wg mnie włosy jak włosy. Dodatkowo gdzie ta 'OGROMNA OBJĘTOŚĆ?' Straszysz dziewczyno ;P
Masz po prostu włosy z tendencją do skrety/falowania i trzeba to wydobyć.| I trzeba nastawic się na trochę więcej wkładu w pielegnację włosia niż tylko umycie szamponem i że Twoje włosy będa wyglądać jak te z reklamy wszelkich produktów z 'curl' w nazwie. Mówisz, że włosy się puszą, czyli coś jest nie tak z Twoją pielegnacją, niektóre włosy puszą się od silikonów, niektóre przy złym dobraniu humekantów. Czego używasz do ich pielegnacji? Musisz się nauczyć co one lubią, czego chcą. Mozliwe, ze popełniasz błedy stylizacyjne; zawijasz w ręcznik frotte po umyciu? Suszysz ciepłym powietrzem suszarki? czeszesz na sucho? Czy używasz jakiś stylizatorów.? Niestety niewiele jest szczęściar ,które mają krecone/falowane włosy i one po prostu 'są'. Umyją, zarzucą do tyłu, roztrzepią i Merida waleczna - cud malinka. Na poczatek spróbuj olejowania, intensywnego odzywiania i nawilżania maskami z aloesu ale staraj się zachować rówbnowagę proteinową bo żeby ich nie przenawilzyć [odzywki z proteinami mleka/jedwabiu/keratyną/pszenicą]. Wiem, że wydaje się że to duzo do ogarnięcia i na poczatku to iście czarna magia ale zapraszam do nas, do watku kreconowłosych na pewno coś zaradzimy.
|
|
#3222 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
może jakoś przeżyję.Bardzo ładne, coś czuje, że z tego będą jedna z piękniejszych pukli, jakie widziałam na tym forum! Cytat:
![]() Cytat:
Dla mnie drożdże to jakaś masakra jest, sam ich zapach mnie mega odrzuca. :P Kiedyś zrobiłam sobie maskę drożdżową, ale to był jeden jedyny raz i więcej już nie próbowałam, właśnie przez zapach. Po za tym i tak nie mogę ich pić z przyczyn czysto pragmatycznych - w naszym wspaniałym internacie w lodówce można trzymać tylko mleko i jogurty, więc kobity by dostały zawału na widok tak podejrzanych produktów jak drożdże ![]() Kurka no, powiem Wam, że moje wrażenie, iż im moje włosy są bardziej zadbane, tym mniej łapią skręt, pogłębia się z dnia na dzień. :< Kiedyś wystarczyło mi zawinąć byle co byle jak na pięć minut i już miałam burzę loków, teraz już są tylko lekko podwinięte. To samo dotyczy takiego samoczynnego podwijania się, kiedyś było to dużo bardziej widoczne o.o aż mi wstyd jak patrzę na Wasze lokaski - moje to jest jakiś niewypał genetyczny
|
|
#3223 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kochanie ja też muszę wydobywać skręt i zajmuje mi to ogólnie około dwóch godzin po myciu... ugniatanie, gotowanie gluta, suszenie dyfuzorem po maleńkim paśmie.. kiedyś mój skręt był zdecydowanie mocniejszy ale na chwilę obecną jestem w stanie go pięknie wydobyć i muszę wyłożyć w to więcej wysiłków.. Ale gdybym zostawiła włosy same sobie to pewnie wyglądały żałośnie i byłyby pół proste ;(
|
|
|
#3224 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem, wiem, zdaję sobie sprawę, że aby były tak piękne, to trzeba a się namęczyć, ale mimo wszystko u siebie nie widzę większego sensu. :< chyba to jest kwestia tego, że mam dość sporą różnicę w porowatości włosów na długości - końce pamiętają jeszcze ombre i się lepiej kręcą, a góra jest w stronę mniej porowatych i nie łapie skrętu prawie wcale. :< Jakbym chociaż mogła głowę myć rano, to ugniatanie by może jeszcze miało jakiś sens, ale w mojej sytuacji jest to niemożliwe. :< Jak próbuję rano je lekko zwilżyć, na tyle, żeby nie wymagały suszenia, i wtedy ugniatać, to robią się suche, tępe, szopiaste i nie ma to nic wspólnego z falami. Ja Was bardzo przepraszam za moje żale. :<
|
|
#3225 |
|
Zadomowienie
|
DMkania JAK FANTASTYCZNIE! Uwielbiam kobiety, które wiedzą co im pasuje, i że nie trzymają się na siłę długich włosiorów, bo to ma wyglądać! I WYGLĄDASZ!
bijum
|
|
#3226 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja się nie załamuję, ja się godzę z losem Tutaj mam takie dwa, chyba najlepsze porównanie tego, co im się dzieje :p 1. Na noc związane w lekkiego ananasa, bez stylizatorów ani innych bajerów - tego ananasa jakoś szczególnie nie dokręcałam, taki tylko nie do końca przeciągnięty lekki kucyk 2. Fun z żelem i ugniataniem, wysychały same po myciu. Wiem, szałową piżamkę mam. Ed: dorzucam trzecie zdjęcie: tutaj specjalnie spałam w najnormalniejszym kucyku, żeby ich nie dokręcać niczym i ich naturalne w pełni ułożenie jest właśnie takie... kopnięte. http://3.bp.blogspot.com/-Drmdn4N0QO...1600/13.03.JPG
Edytowane przez bijum Czas edycji: 2014-03-20 o 19:22 |
|
|
|
|
#3227 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3228 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3229 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Też tak mam że im lepiej nawilżone tym się gorzej kręcą, jak były słabo nawilżone to skręt był cudny normalnie pierścionek na pierścionku a teraz taki obluźniony skręt że masakra... Cytat:
Moje właśnie takie były mycie i zarzucanie do tyłu i było cacy a teraz dbam i już gorzej jest ![]() Też mam o wiele większy i grubszy skręt ale przy długości za zepięcie stanika to skręt rozluźniony...
|
|
#3230 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jednak zaczęłam dziś to analizować i to chyba nie kryzys a zmiana porowatości, której nie wyczułam. Wczoraj podczas deszczu TŻ zauważył, że woda nie wnika mi we włosy, tylko porobiły się na nich takie kropelki, które dosłownie siedziały mi na włosach Po 10 min nie miałam mokrych włosów, jedynie lekko zwilżone z wierzchu. Do tego zauważyłam że włosy mi baaardzo długo schną, jeśli nie dosuszę do 90% to nie ma szans by doschły do końca same w ciągu godziny. Dlatego przyznaję się, zbyt często suszyłam ostatnio ciepłym nawiewem Myję je codziennie i są tak dziwnie spuszone, nieświeże , mniej się kręcą choć nie zmieniłam pielęgnacji ani kosmetyków. Wręcz katowałam je ostatnio olejami, maskami a one wcale lepiej nie wyglądały. Nawet laminowanie robiłam w sobotę bo obwiniałam ich stan brakiem protein.Wnioskuję, że zmieniła mi się porowatość na niską lub zmierzającą do niskiej Nie wiem czy jest się z czego cieszyć, ale samą radość sprawia mi fakt, że to może być prawda i w końcu zacznę znów wyglądać normalnie kiedy się będę nimi odpowiednio zajmować. Na pewno zacznę od zmniejszenia ilości kosmetyków i może zrezygnuję z odżywiania po umyciu włosów, będę to robić przed.
Edytowane przez vidia9 Czas edycji: 2014-03-20 o 21:01 |
|
|
|
|
#3231 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() piękny, gruby skręt ![]() Cytat:
Cytat:
na wizażu jest wątek na ten temat, poszukaj![]() Cytat:
![]() Cytat:
Na 1 zdj wyglądają super! Na 3 wygląda mi na to, że gdybyś miała włosy ścięte na równo, bez cieniowania i warstw, były by proste Aktualizacja moich fot. Są jakieś takie... dziwne:P Zwłaszcza z tyłu:/ Ale po hennie mi się podoba
|
|
#3232 |
|
Zadomowienie
|
Poszalały te moje włosiska!
Jak się poskręcały szalone po tym fryzjerze, mam wrażnie, że te poniszczone końcowy były dla nich niezłym balastem Zaraz zaparzę sobie kozieradkę bo jutro mycie, więc oleje, wcierka, odzywki i cała dobrze Wam znana historia... Dodatkowo jutro zamierzam po raz pierwszy dodać mąki ziemniaczane do maski zobaczymy co do za cuda wypisują po internetach i przymierzam się do picia siemienia. Judyta Ty chyba miałaś jakieś doświadczenia z tym hm? Warto się brać za przełykanie gluta?
|
|
#3233 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ananas to generalnie takie kokodżambo na czubku łba chyba :P u mnie np bardziej przypomina ananasa taki nieprzeciągnięty kucyk a nie typowy kok, nie wiem jakie tam inni terminologie uznają... Bardzo ładne masz te falki! Cytat:
Ogółem to one mają dużo cech charakterystycznych dla kręconych - strasznie się puszą, zwłaszcza na wilgoci, na mokro są dłuższe niż po wyschnięciu, końcówki od zawsze żyją własnym życiem, są takie.. nierówne w dotyku, jakby miały te "cieńsze miejsca" we włóknie, i ogółem nie są takie lejące, tylko nawet jak je wyczeszę na prosto, to pojedyncze włoski się zwijają w pojedyncze, malutkie loczki - nie potrafię tego opisać, ale no.. od całego kosmyka odstaje mnóstwo pojedynczych, pokręconych włosów. Ale wszystkie kręcić to się nie chcą, dziady
|
|
#3234 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mąka nie powinna Ci zrobić krzywdy, ja też lubię. U mnie nabłyszcza włosy. ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- Cytat:
![]() U mnie też ananas to jest nieprzeciągnięty kucyk. |
||
|
|
|
#3235 |
|
Zadomowienie
|
No ladnie.... jak moj TZ zobaczyl, to sie pyta czy to moje wlosy???
Czyzby wlosowa siostra? ![]() Teraz mam dluzsze i wygladaja inaczej, ale podobno w takiej dlugosci podobnie sie prezentuja. Kolor podobny, choc moj juz bardziej w czerwien przez siwizne ![]() I nawet taki sweter mam (kolor i faktura) i drzwi w takim kolorze ... ![]() Sama sie zastanawialam, czy to nie ja??
|
|
|
|
#3236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) Jakiś czas temu je przenawilżyłam (właśnie katowałam je maskami-zero protein), innym razem z czymś innym przedobrzyłam. Teraz podchodzę do pielęgnacji spokojniej i z umiarem - to zdecydowanie służy moim włosom, bo nie mam skoków, że jednego dnia jest pięknie, innego okropnie. Stan włosów jest fajny i co najważniejsze widzę, że są zdrowe - najbardziej cieszy mnie brak puchu. Na chwilę obecną na godzinkę, dwie przed myciem: w skalp wcieram GP lub olejek rycynowy i kremuje włosy Anidą lub nakładam olej alterra (przy czym wolę krem
|
|
|
#3237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba nie zmieniali składu, prawda? Bo ja ostatnio w ogóle po nim sucharków nie mam, ale może to kwestia metody stylizacji. A tak swoją drogą - zdziwiona jestem, bo zwykle proteiny (keratyna i jedwab, inne niekoniecznie) lekko mi podbijały skręt, a wczoraj mi niemal zupełnie rozprostowały włosy. Może za dużo silikonów, bo użyłam solo odżywki z Nivei, a one jednak dużo tego mają w sobie. Zwykle mieszałam pół na pół np. z Alterrą. Edytowane przez martaakow Czas edycji: 2014-03-21 o 09:04 |
|
|
|
|
#3238 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
cześć Dziewczyny
![]() Cytat:
Cytat:
co do drożdży to: wczoraj miałam swój pierwszy raz . nooo zachwytu jako takiego nie było, ale tragedii też nie. kiedyś też mi wystarczyło je umyć i iść spać. Rano wstawałam i był cud na głowie ![]() Cytat:
głowa do góry Cytat:
to zdjęcie z blogspota mnie powaliło dzięki za odpowiedź Cytat:
![]() Cytat:
aczkowlwiek dopiero zaczęłam walkę o moje włoski wczoraj poczytałam wszystkie wątki o drożdzach normlanie jest ich tyle, że szok. ale dzięki Waszym wpisom i wpisom na innych wątkoach wiem co i jak ale świetny kolorek!!!!!!!!!!! Cytat:
![]() ojjjeeejjj, picie siemienia.. też pomaga? jesuuu mój mąż wczoraj jak zobaczył, że będe piła drożdze to uciekł z kuchni, bo myślał, że i jemu będę kazała to pić śmiał się coniemiara ![]() jak jeszcze zacznę pić siemienie to pewnie padnie ze śmiechu wczoraj też naczytałam się o robieniu żelu do włosów z siemienia ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#3239 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatni nałożyłam tak jak ty na mokre i nic a nic nie usztywnił![]() Cytat:
[QUOTE] Cytat:
Cytat:
różne świństwa mogę pić ale to mnie przerasta![]() Cytat:
i do picia i do jedzenia
Edytowane przez JudytaKas Czas edycji: 2014-03-21 o 10:20 |
|||||
|
|
|
#3240 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Od nich to ja bym chciała tylko tyle, żeby się bardziej falowały, bo tak im to niemrawo idzie... I już się pogodziłam niemal z faktem, że są one są proste inaczej, a tymczasem dzisiaj mnie bardzo pozytywnie zaskoczyły! Na pierwsze O poszła odżywka Auchanowska (która swoją drogą wciąż pozostaje dla mnie niezłą zagadką, ale w sumie to chyba jest dobra o.o) podrasowana gliceryną i olejem z pestek moreli, potem mycie szamponem aloesowym i na ostatnie O maska glorii, tak dosłownie na 2 minuty. Potem ugniatanie na Joaśce z lnen b/s i na mokre od razu żel - najpierw czerwony z Lewiatana, a potem Loreto (mocniejszy) z biedronki bodaj. I potem suszyłam na dłoni Jako iż nie dysponuję dyfuzorem, trzeba było sobie jakoś poradzić. Robiłam tak już drugi raz, ale dziś wyszło zdecydowanie lepiej!Tył oczywiście dalej prosty i nic na nim nie widać, ale za to z przodu są fale! i mnóstwo puchu, ale tak mam zawsze po żelu. Jest to co prawda niezły pierdzielnik i wygląda dość dziwnie (przynajmniej na zdjęciach, na żywo jest lepiej
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:13.

i raczej do niego szybko nie wrócę.
oddałam włosy fundacji. Tam się przydadzą, a ja mam piękną fryzurę (zaznaczam, bo to ważne), która mnie odmładza

i zapuścić
ale pięknie wyglądasz 

Myję je codziennie i są tak dziwnie spuszone, nieświeże , mniej się kręcą choć nie zmieniłam pielęgnacji ani kosmetyków. Wręcz katowałam je ostatnio olejami, maskami a one wcale lepiej nie wyglądały. Nawet laminowanie robiłam w sobotę bo obwiniałam ich stan brakiem protein.
ile to razy w tygodniu trzeba pić?
na wizażu jest wątek na ten temat, poszukaj