![]() |
#121 |
BAN stały
|
Dot.: Humanistyczne studia
Hehe chociaż ktoś.
Szczerze mówiąc, nie wierzę zbytnio w to, że po filozofii można zostać mediatorem w sądzie czy negocjatorem. W każdym razie - zbyt łatwe to nie jest. Bo są też absolwenci prawa - a rola prawnika zaczyna się nieco zmieniać, także właśnie na negocjatora. Który zna przepisy i umie się orientować w procedurach. Poza tym ze względu na niedofinansowanie kierunków humanistycznych już widzę, jak zajęcia z komunikacji społecznej odbywają się: parę wykładów - 50 stron notatek do nauczenia, trochę naciąganych ćwiczeń typu "pogadajmy o wszystkim i niczym", jakiś egzamin i tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No,przecież ![]() W przeciwnym razie-po co marnować 4 ,czy 5 lat ![]() Nie rozumiem ![]()
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Ewentualnie, gdyż nie masz na świecie nic pewnego. Ja ciągle o tym mówię, o niczym innym
![]() ![]() A oprócz pożytku materialnego jest jeszcze coś takiego jak pożytek umysłowy. A ja czekam aż się tu ozwie moja koleżanka po tym naszym jakże nieprzyszłościowym fachu i doczekać się nie mogę ![]()
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
Wybacz, ale nie można studiować przez 5 lat i marnować przy tym czasu. Owszem można, ale jeżeli ktoś nic z tego nie wynosi. Jak widać, te kierunki ciągle istnieją i ciągle jest na nie dużo chętnych. Bez względu na wszystko. Trzeba mieć głowę i być zaradnym, a na pewno się coś wykombinuje.
A tak z innej strony - jest przepaść między specjalistą, który studiował, a informatykiem, który poszerza swoją wiedzę w domu, bo zwyczajnie nie ma na to czasu. Jeżeli ma, to bardzo przepraszam, przecież zawsze są wyjątki. Jednak w większości przypadków, po studiach, kiedy się pracuje, nie ma już na to tyle czasu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jaki jest sens studiowania czegoś,po czym pracy (a już nie mówię,że dobrej) znaleźć nie można ? Cytat:
![]() Teraz to jest chyba frekwencja 100 na 100 na studia ,po maturze . A nie dla każdego będzie miejsce na informatyce,więc reszta idzie na kierunki bez przyszłości -byle tylko przestudiować tych kilka lat i mieć dyplom.
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc teraz ja nie bardzo rozumiem...Ja już wszystko powiedziałam. Nie możesz mieć pewności oznacza, że możesz tę pracę znaleźć, jak również, że możesz tej pracy nie znaleźć. A Ty studiowałaś?
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Po drugie, wcale nie tak prosto dostać się na filozofię czy jakąkolwiek weźmiesz filologię na renomowanych uczelniach. Wcale a wcale. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
I w ogóle co to za tekst: "przestudiować parę lat dla dyplomu"? Znacie kogoś takiego, co to się "pobujał", na "parę egzaminów" się przeszedł, wpadł na obronę i tym sposobem jest mgr? Szczerze...
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
Ja osobiście nie znam, ale mój post był odpowiedzią na ten Fresy.
Ale powiem tyle, że niektórzy są bardzo zdolni, ale mało ambitni, dlatego, cheer, wszystko jest możliwe. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
Może homo informaticus
![]() Gratuluję każdemu, któremu udało się przegadać swojej glinie do rozsądku i pędzi codziennie w imię zadośćuczynienia Mammonie ![]() Psikus tego świata polega jednak na tym, że różne są "w imię". I to największy jego (moim ściśle humanistycznym zdaniem) walor. Gdyby każdy przeliczał swoje zajęcie na nominały, nie byłoby etyki, Do M***, Moich piosnek (I,II...), Słoneczników czy Panien z Awinionu. Drodzy Humaniści, Idealiści, bezużyteczni Myśliciele. Jak by to było, gdyby Was nie było? Świat kontemplowałby pewnie telewizory plazmowe, aparaty cyfrowe, wyrzutnie rakietowe i inne cuda cywilizacji. Zaraz, zaraz. Jakiej cywilizacji???
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
tama - bardzo mi się podoba twoja wypowiedź, totalnie się z nią zgadzam.
Gdyby wszyscy humaniści z talentem oddali się mu tylko po pracy i to w dodatku z nim nie związanej - dla zysku z resztą, wierzę, że stracilibyśmy naprawdę wiele wartościowych dzieł. Czasami trzeba zaryzykować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tamo! Nie byłoby kontemplacji (ewentualnie coś, co by ją nieudolnie naśladowało ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#138 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I nie chodziło mi tylko o akt twórczy. Śmiem ![]() Śmiem ![]() Nic w przyrodzie nie ginie. Choć ścisłym się wydawać może, że tak. ![]() Wszystkich PO fachu i PRZED fachem pozdrawiam.
Od 09/02/2010: 89 - 88 - 87 - 86 - 85- 84 -83-82 - 81 - 80 - 79- 78 - 77 - 76 - 75 -74 - 73 - 72 - 71 - 70 kg Edytowane przez tama Czas edycji: 2007-06-15 o 19:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
cheer ja znam kilka takich osob. bo nie chca isc do wojska, bo potrzebuja papierek do pracy, ktora maja załatwiona przez osoby trzecie, bo po co wczesniej matura, bo rodzice kazali.
zauwazylam, ze osoby wypowiadajace sie w tym watku-humanistami sie zwą- robia z tego watku jakas nagonkę na nich. cholera, czy tu juz nie mozna miec własnego zdania? zescie sie uczepiły tego magazynu jakby snil wam sie po nocach i w koncu ktos to odkrył. no, dajcie juz z tym spokoj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Ale z drugiej strony - kierunki typu pedagogika i filozofia są o wiele łatwiejsze niż budownictwo czy teleinformatyka. Bo pedagogikę, jak się uprze, to skończy każdy średnio zdolny człowiek. Czego o technicznych kierunkach powiedzieć się nie da, co widać zresztą po ilości osobników, którzy wylatują z takich studiów. Cytat:
Absolwent historii... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tamo, nie do konca moge sie zgodzic. I uwazam, ze troche sie juz tutaj wszyscy zagalopowali. Smiem twierdzic, ze ani ci humanisci nie tacy szlachetni w uczuciach ani ci informatycy tacy otepiali. Powiem szczerze, ze te wszystkie podzialy, ktore sie ujawniaja w tym watku dosyc mnie zniesmaczaja... Najpierw humanisci zostali z gory skazani na biede a teraz scislowcy sa posadzani o zapatrzenie w mamone i ociezalosc umyslowa. Moze ja przesadzam, moze za tepa jestem i nie wszystko rozumiem... ale co Wy chcecie osiagnac tym przerzucaniem sie epitecikami? Chcecie sobie udowodnic wzajemnie: trala la, a ja jestem lepsza? Jesli tak, to mnie niczego tu jeszcze nikt nie udowodnil. Nie opowiadam sie ani za forsa ani za wyzszym umyslem. Bo najlepiej miec i jedno i drugie. Czego wszystkim zycze.
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Całkiem-spoko, może byś już przestała z tym udowadnianiem, jakie to studia ścisłe są trudne?
![]() Mój brat studiuje polonistykę i i co sesję wylatuje około 3 osób, więc chyba aż tak łatwo nie jest, a zresztą nie ma co porównywać. A łatwo nie jest się dostać, bo jeśli nie jesteś humanistą, to nawet po dobrych korkach tego polskiego czy historii się nie nauczysz. Tak samo jak jesteś matematycznym osłem, to tej matematyki za Chiny nie pojmiesz.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | ||
BAN stały
|
Cytat:
I też się nie zgadzam z robieniem głąbów ze ścisłowców. Cytat:
Nie dziwię się, że bronisz humanistów, skoro Twój brat polonistykę studiuje. Nota bene, studia postrzegane za kobiece i nie dające większych szans na konkretne zarobki, a raczej na "nauczycielem bycie" i kotłowanie się z samymi kobietami w pokoju nauczycielskim plus użeranie z dzieciakami. No ale nie o tym wątek, nic mi do tego, co kto studiuje. Wyrażam jedynie swoją opinię na temat studiów. I nadal śmiem twierdzić, że ukończenie teleinformatyki to większe wyzwanie niż ukończenie filozofii czy polonistyki lub bibliotekoznawstwa. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do absolwenta historii - gdzież on ją kończył? Cytat:
![]() |
![]() |
#146 |
BAN stały
|
Na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Moja znajoma też tam studiowała - pół roku. Stwierdziła, że nie ma co kontynuować tego dalej, bo jest kilka wykładów na krzyż, nikomu się nic nie chce, mało egzaminów i zasadniczo niewiele trzeba robić, a ludzie głownie chlaniem się zajmują. Zresztą pisałam już o tym w jakimś wątku. Oczekiwać po ukończeniu takich studiów jakichś kokosów to naprawdę farsa by była. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej wtrąćmy humanistów do grobu, bo przecież nie mają szans na konkretne zarobki i są niepotrzebni, a jak ktoś chce to niech sobie w domu książki czyta ![]() Nie bronię humanistów, bo mój brat jest polonistą, tylko bo uważam to za słuszne, poza tym sama jestem humanistką, pomimo że mogłabym spokojnie zadawać na "ambitne" kierunki medyczne, bo z przedmiotami typu chemia i biologia problemów nie mam, więc mam wybór. A o tym, co jest większym wyzwaniem możesz mówić dopiero wtedy, gdy skończysz taką polonistykę ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
BAN stały
|
Cytat:
Eee tam. Podejrzewam, że nie miałabym problemów ze skończeniem polonistyki. Wystarczyłoby pewnie dużo powkuwać staro cerkiewnosłowiańskiego czy czegoś w tym stylu. A nie analizować logarytmy, tworzyć rysunki techniczne, całki, projekty i tak dalej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Po prostu każdy broni swojego punktu widzenia.
To źle,że (wyjątkowo o dziwo ![]() Cytat:
![]() Tylko nielicznym jednak się udaje pogodzić jedno z drugim.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:36.