Coraz większe nasze brzuszki, w czerwcu będą już maluszki cz.II - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-21, 08:57   #3031
Aldrin
Zakorzenienie

Dot.: Coraz większe nasze brzuszki, w czerwcu będą już maluszki cz.II

Dziewczynki idzie weekend a moje postanowienie, że tylko w weekend jem słodycze się nasila planuje upiec jakieś ciasto (jestem antytalentem do pieczenia) ale ciasto chciałabym trochę "zdrowsze" dietetyczne o ile takie wogóle są, znacie jakieś takie ciasto lub deser?
Stary 2014-03-21, 08:58   #3032
__Sylwia__88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylvuniaa84 Pokaż wiadomość
Sylwia jeszcze nas czeka studniówka.
A przypadkiem już nie miałaś? Jak masz tp 11 dni wcześniej?

Ja pranie też planuje robić bliżej maja jak też już całkowicie pozbędę się zimowych rzeczy z szafy. Zawsze jakieś grubsze rajstopy, skarpety, swetry wędrują na strych. Przeorganizuje miejsce w szafie i będę myśleć jak to wszystko ułożyć. Ale czuje że będzie ciężko.

26.10.2013

Jesteś z nami
http://www.suwaczki.com/tickers/16udyx8dc2t2u5uz.png

Wybieram NOWOŚCI z mikroperełkami!
__Sylwia__88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 09:04   #3033
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
no właśnie a oprócz wizyty będziesz mieć jeszcze ktg? bo podobno mój pod koniec przyjmuje tylko co 2 tygodnie ale już w między czasie nie każe chodzić na ktg
no właśnie nie wiem
być może na ktg będzie kazała podejśc do szpitala... ale z tego co pamiętam, jak siostra do niej chodziła 2 lata temu, to miała tylko wizyty u niej, no ale nie mam co porównywac, bo praktycznie 4 tygodnie przed TP siostra trafiła do szpitala i te wizyty ja ominęły na dobrą sprawę, ściągnęli jej szew i urodziła 3 tygodnie przed TP
Cytat:
Napisane przez __Sylwia__88 Pokaż wiadomość
Dziś mamy studniówkę
Chyba jako ostatnia wśród wszystkich.
Gratulacje

no to świętujemy
leć po piccolo i lody, humor od razu się poprawi
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 09:12   #3034
Kakusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poziomkka Pokaż wiadomość
Odnośnie prania, położna mówiła nam na sr, że wcześniejsze pranie ubranek i ułożenie je w komodzie to bdb pomysł, gdyż jak to ona ujęła "ubranka zdążą się wtedy przegryźć z domowym środowiskiem". Także ja jak tylko dorobię się komody to i zacznę prać
ooo to dobrze wiedzieć, że człowiek instynktownie dobrze robi
Cytat:
Napisane przez bluesky89 Pokaż wiadomość
Ja niby mam pochowane ciuchy w komodzie, ale jednak takie czyściutkie poukładać byłoby lepiej U nas po weekendzie ma znów padać, więc chyba poczekam do końca marca

Necro, ja na stojąco nie dam rady już prasować. Muszę to robić na siedząco, dobrze, że mam regulowaną deskę do prasowania
u Nas pogoda też coś ma wg prognozy popsuć się po weekendzie a od początku kwietnia już wiosna

Ojjj też długo nie wystoję już wystarczy, że gary trzeba myć na stojąco 5min i bolą mnie nogi! ja sobie zrobię jak przy pierwszej ciąży - zniżę deskę do prasowania, siądę na łóżku i tak do 2 w nocy
Cytat:
Napisane przez Pradip Pokaż wiadomość
Kakusia jeśli pytasz o warsztaty mamo to ja to w Warszawie będą dopiero chyba 2.04
acha, myślałam, że jakoś na dniach miałaś mieć u mnie najbliższe i tak dopiero w połowie maja, więc zobaczymy czy fizycznie dam radę dojechać Ale do tego czasu uśmiechnę się do Ciebie ładnie i zdasz mi relacje czy warto i co tam mówili

A dziś od samego rana tak cieplutko tak pięknie jest! i wszystko było by pięknie gdyby nie to, że po środowym maratonie nerw kulszowy daje się we znaki i taaak booooli spać nie mogę, leżeć nie mogę, siedzieć nie mogę - żadna pozycja nie jest dobra - promieniuje mi po prawej stronie od krzyża przez biodro aż po łydkę

A tu sprzątać trzeba bo w niedzielę goście zakupy trzeba zrobić wózek muszę umyć i przygotować do sprzedaży ja muszę być sprawna!!!!

A w ogóle dziś córa jedzie spać do babci, a my z TŻtem jedziemy na nockę do znajomych co prawda średnio mam ochotę, ale już tyle przekładamy, że już wypada

---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Cytat:
Napisane przez kamilla123 Pokaż wiadomość
Kakusia ty pytałaś o duże wkładki? Nie widziałam takich, ale może przykleić dwie, jedną bardziej z przodu, drugą z tyłu
hehehe też o tym myślałam, że jak już będę zdesperowana to tak zrobię ale znalazłam już, że moje Facelle mają edycję "extra long plus" - przejdę się dziś do Rossmanna zobaczyć czy je mają
Cytat:
Dziewczynki idzie weekend a moje postanowienie, że tylko w weekend jem słodycze się nasila planuje upiec jakieś ciasto (jestem antytalentem do pieczenia) ale ciasto chciałabym trochę "zdrowsze" dietetyczne o ile takie wogóle są, znacie jakieś takie ciasto lub deser?
taaak mam dla Ciebie coś robiłam to 2tyg temu i mega Nam smakowało a alternatywnie dość mało tuczące
Tylko ja nie dawałam do niego kwaśnej śmietany i skórki cytryny i wyszedł pycha! będę go robić znowu w sobotę na niedzielnych gości
https://wizaz.pl/kulinaria/przepis,4...-bez-pieczenia

Nasza Córunia

Moje drugie serce, inny rytm Mego życia - Dominiczka
Kakusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 09:17   #3035
NecroKitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kucyk_Truskawkowy Pokaż wiadomość
100zl za jedno ktg będziesz płacić? W mojej przychodni 50zl i wydaje mi się dużo...
Czemu musicie płacić za KTG u mnie jeśli przed terminem dostaje się skierowanie do szpitala i robią za darmo (bez skierowania płaci się 10zł, w Warszawie z tego co pamiętam 15zł), po terminie nawet bez skierowania się nie płaci. I nie ma tu znaczenia czy chodzicie prywatnie czy na fundusz, ktg w szpitalu Wam się należy i koniec. Jak leżałam to dziewczyny po 37tyg z zaświadczeniami do lekarzy normalnie przychodziły w poniedziałki albo czwartki i im robili
Stary 2014-03-21, 09:24   #3036
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

Cytat:
Napisane przez NecroKitty Pokaż wiadomość
Od 36tyg powinno się chodzić co tydzień. Jeszcze Ci się odechce

Cytat:
100zl za jedno ktg będziesz płacić? W mojej przychodni 50zl i wydaje mi się dużo...

Wysłane z mojego SGP321 przy użyciu Tapatalka
Ojj nie dobijajcie. U mnie wizyta 120 zł kosztuje. Nadzieja w tym że do szpitala na to ktg będzie mnie wysyłać tak samo jak na usg

A ja miałam w planie pójść dziś zrobić wyniki wraz z glukozą i wyszło jak zwykle. Wieczorem przypomniało mi się że mamy zamówionego kuriera no i teraz czekam na niego jak kołek. A że jestem sama w domu z teściówką i ona nie wie o co kaman to muszę siedzieć i czekać no i takim oto sposobem na glukozę pójdę dopiero w poniedziałek

Patrycja 28.06.2014

beat@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 09:26   #3037
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kakusia Pokaż wiadomość
taaak mam dla Ciebie coś robiłam to 2tyg temu i mega Nam smakowało a alternatywnie dość mało tuczące
Tylko ja nie dawałam do niego kwaśnej śmietany i skórki cytryny i wyszedł pycha! będę go robić znowu w sobotę na niedzielnych gości
https://wizaz.pl/kulinaria/przepis,4...-bez-pieczenia

dzięki

bawcie się dobrze u znajomych i oby ból nie dokuczał
Stary 2014-03-21, 09:26   #3038
Pradip
Zakorzenienie

Cytat:
Witam sie z rana.We wtorek ide na usg 4d to wtedy dopytam czy wszystko ok z waga.Wczoraj mi lekarz powiedzial ze mam nie wymyślać i nie szukać problemu jak powiedział ze wszystko jest ok....

Powiedział mi tez ze widac płeć,ale poczekam jeszcze do USG 4d.
Miała byc niespodzianka i nie dalam rady,musialam podpytac bo jednak wole kompletować wyprawkę pod płeć.
Czyli jednak niespodzianka będzie do wtorku tylko nie przejmuj sie wagą, maleństwo teraz będzie przybierało najwięcej no i lekarz powiedział ze wszystko ok a i śliczne kwiatki od męża
Cytat:
Napisane przez NecroKitty Pokaż wiadomość
Dzień dobry taka piękna pogoda a ja w domu muszę siedzieć Mąż znowu pojechał mi się z czegoś szkolić, do wieczora sama zgnije tu z nudów
Mała w nocy nie dała mi spać, pierwszy raz obudziła mnie w środku nocy. A już myślałam że to takie grzeczne dziecko będzie A później nie mogłam usnąć bo dopadły mnie skurcze łydek, już myślałam, że usiądę i się rozpłacze
Może chociaż w otwartym oknie sobie posiedź?
Za mną też kiepska noc... Przed 4 mały kopał, po 5 mały kopał, o 7 mały kopał i teraz to samo może on do maratonu mi trenuje?
Cytat:
czym się kierowałaś przy wyborze tych materacy? fajne są i tanie musze je sobie zapisać
Ciezko mi odpowiedzieć. Najpierw zainteresowały mnie lateksowo kokosowe ale zaczęłam się zastanawiać jaki jest jego sens skoro dziecko od razu kładzie się na lateks? Potem zaczęłam myśleć o tych sprężynowych bo sami na takim śpimy, jest twardy i wygodny a dziś pogadałam z mężem i on radzi ze z racji tego że mieszkamy w domu to jednak o wilgoć nie trudno więc powinnam szukać raczej czegoś z lateksem.
Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
dzien dobry
ja dziś standardowo dzień od wizażu i wstawionego prania
piorę w końcu mężowa bubę, nie będzie już śmigać do pracy w zimówce, no trudno, musi jakoś wytrzymać te temp. wieczorne

miałam dziś iść na SR, ale dzwoniła położna, że spotkamy się w poniedziałek. Nie ukrywam, że mi to na rękę, bo nie muszę jechać specjalnie do miasta, do tego w poniedziałek świeża dostawa towaru w SH no ale chciałam zabrać męża na tą pielęgnację noworodka i udało się mu wywinąć, bo jedzie na 14 do pracy no nic, od kąpieli dziecka i tak się nie wywinie, będe musiała za to pokazać mu wszystko osobiście
Skąd ty te rzeczy do prania bierzesz?
No to poniedziałek będziesz mieć zapełniony a mąż skoro się wymigał od sr to będzie musiał Ciebie uważnie słuchać
Cytat:
Witajcie

Dziś mamy studniówkę

Ale samopoczucie kiepskie. Od wczoraj boli mnie głowa, coś słabo się czuje, nawet kawy nie dam rady wypić.
Wczoraj tak mnie tż zdrażnił że nie moglam sie uspokoić.
I wogóle dołuje mnie to że jestem uwiązana w domu i nigdzie nie moge sie ruszyć. A nawet jak bym chciała to się boje.
Mąż snuje plany na weekend, jazda na motorze, znajomi itp a ja co- łóżko.
Jeszcze taki wiatr u nas że głowę urywa.
No to po piccolo i kubełku lodów bakaliowych i humorek wróci
Cytat:
Justii ostatnio wrzucała jakieś lekkie ciacho jogurtową albo cytrynową babkę kojarzysz?
Cytat:
acha, myślałam, że jakoś na dniach miałaś mieć u mnie najbliższe i tak dopiero w połowie maja, więc zobaczymy czy fizycznie dam radę dojechać Ale do tego czasu uśmiechnę się do Ciebie ładnie i zdasz mi relacje czy warto i co tam mówili

A dziś od samego rana tak cieplutko tak pięknie jest! i wszystko było by pięknie gdyby nie to, że po środowym maratonie nerw kulszowy daje się we znaki i taaak booooli spać nie mogę, leżeć nie mogę, siedzieć nie mogę - żadna pozycja nie jest dobra - promieniuje mi po prawej stronie od krzyża przez biodro aż po łydkę
A w ogóle dziś córa jedzie spać do babci, a my z TŻtem jedziemy na nockę do znajomych co prawda średnio mam ochotę, ale już tyle przekładamy, że już wypada

hehehe też o tym myślałam, że jak już będę zdesperowana to tak zrobię ale znalazłam już, że moje Facelle mają edycję "extra long plus" - przejdę się dziś do Rossmanna zobaczyć czy je mają
Dziś dostałam maila o tych warsztatach z planem i będzie praktycznie to samo co na bezpiecznym maluchu.
Oby ból sobie poszedł o to maci z mężem wyjście z nocowaniem
Zobacz w Rossmanie czy Pampersy 1 faktycznie są tańsze ok?
Pradip jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 09:29   #3039
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli jednak niespodzianka będzie do wtorku tylko nie przejmuj sie wagą, maleństwo teraz będzie przybierało najwięcej no i lekarz powiedział ze wszystko ok a i śliczne kwiatki od męża

Może chociaż w otwartym oknie sobie posiedź?
Za mną też kiepska noc... Przed 4 mały kopał, po 5 mały kopał, o 7 mały kopał i teraz to samo może on do maratonu mi trenuje?

Ciezko mi odpowiedzieć. Najpierw zainteresowały mnie lateksowo kokosowe ale zaczęłam się zastanawiać jaki jest jego sens skoro dziecko od razu kładzie się na lateks? Potem zaczęłam myśleć o tych sprężynowych bo sami na takim śpimy, jest twardy i wygodny a dziś pogadałam z mężem i on radzi ze z racji tego że mieszkamy w domu to jednak o wilgoć nie trudno więc powinnam szukać raczej czegoś z lateksem.

No to poniedziałek będziesz mieć zapełniony a mąż skoro się wymigał od sr to będzie musiał Ciebie uważnie słuchać

No to po piccolo i kubełku lodów bakaliowych i humorek wróci

Justii ostatnio wrzucała jakieś lekkie ciacho jogurtową albo cytrynową babkę kojarzysz?

Dziś dostałam maila o tych warsztatach z planem i będzie praktycznie to samo co na bezpiecznym maluchu.

mówisz, ze te sprężynowe nie nadają się do domu? my też taki mamy i zastanawiam się właśnie nad coś z lateksem a właśnie sprężynowym

nie, nie kojarzę ale zaraz poszukam, dzięki
Stary 2014-03-21, 09:38   #3040
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie

Dziś mamy studniówkę

Ale samopoczucie kiepskie. Od wczoraj boli mnie głowa, coś słabo się czuje, nawet kawy nie dam rady wypić.
I wogóle dołuje mnie to że jestem uwiązana w domu i nigdzie nie moge sie ruszyć. A nawet jak bym chciała to się boje.

hmm.. Mój mąż siedzi ze mną w domu
. Chyba że jedzie na zakupy. A znajomi przychodzą do nas, żebym nic nie traciła

Cytat:
tyle kosztuje wizyta w ciąży prywatnie

chyba że weźmie mnie na swój dyżur w szpitalu
Aha... Myślałam że wizyta + ktg osobno płatne 100zl.No to ja mam gorzej bo wizyta 150zl + ktg 50zl czyli 200zl.
Teraz chodzę co 10dni żeby szyjkę kontrolować czyli wychodzi 450zl co miesiąc...
Do tego leki 500zl,badania w laboratorium, i wychodzi 1500zl co miesiąc
No ale tak to jest przy trudnej ciąży.

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Cytat:
Napisane przez beat@ Pokaż wiadomość
Ojj nie dobijajcie. U mnie wizyta 120 zł kosztuje. Nadzieja w tym że do szpitala na to ktg będzie mnie wysyłać tak samo jak na usg
:
Nie narzekajcie
Ja za same leki ponad 500zl miesięcznie.. (zastrzyki 360zl, duphaston 105zl, magnez 60zl, witaminy, żurawina, acard... To chyba nawet więcej niż 500). Do tego badania w laboratorium (co miesiąc wyniki krzepnięcia, tarczyca itd) to kolejne kilka stów. Teraz tak jak pisałam wizyty co 10dni (150 każda), kardiolog małego 200zl za usg bierze i tych wizyt jeszcze kilka przede mną. Moje oszczędności juz poszły od września.

Kucyk_Truskawkowy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 09:43   #3041
Ramona_85
Zakorzenienie

Kakusia współczuje tego bólu

NecroKitty tyle płace za wizyte, a że pod koniec sa co tydzień... a ile za ktg, to nie wiem, jak to będzie

Cytat:

z kosza na pranie
a tak powaznie, to tylko dziś kurtałkę męża zimową, czapkę, rękawiczki i plecak stary mu wyprałam, także to wieszania mało
Cytat:
Aha... Myślałam że wizyta + ktg osobno płatne 100zl.No to ja mam gorzej bo wizyta 150zl + ktg 50zl czyli 200zl.
Teraz chodzę co 10dni żeby szyjkę kontrolować czyli wychodzi 450zl co miesiąc...
masakra, tyle wydatków w miesiącu to mi by wypłaty na chorobowym by nie starczyło
Stary 2014-03-21, 09:51   #3042
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:
Kakusia współczuje tego bólu

NecroKitty tyle płace za wizyte, a że pod koniec sa co tydzień... a ile za ktg, to nie wiem, jak to będzie

z kosza na pranie
a tak powaznie, to tylko dziś kurtałkę męża zimową, czapkę, rękawiczki i plecak stary mu wyprałam, także to wieszania mało

masakra, tyle wydatków w miesiącu to mi by wypłaty na chorobowym by nie starczyło
Ja bezrobotna, wiec nic nie dostaje :p
Jak malutki się urodzi to mam nadzieje, że będzie zdrowy jak ryba i trochę odetchniemy
. Tylko pieluchy i szczepienia zostaną

Stary 2014-03-21, 10:01   #3043
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
ja też
nie załapałam się na umowę przed zajściem w ciążę, zanim zrobiłam test, umowa mi się skończyła
Stary 2014-03-21, 10:09   #3044
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:
ja też
nie załapałam się na umowę przed zajściem w ciążę, zanim zrobiłam test, umowa mi się skończyła
A ja firmę po poronieniu zamknęłam. a nowej pracy nie znalazłam
Teraz chce w maju otworzyć firmę znowu, zapłacić jedną - dwie składki zusu i dostać chociaż ten najniższy macierzyński. Kombinować z dużym macierzyńskim nie będę. Bo to za duże ryzyko.

Stary 2014-03-21, 10:13   #3045
Kakusia
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki
bawcie się dobrze u znajomych i oby ból nie dokuczał
smacznego
Dzięki
Cytat:
ooo to jak to samo to jeszcze kwestia co tam za upominki rozdają
Sprawdzę Pampersy, dobrze że mi przypomniałaś!

-Ale Wy tracicie kasy co miesiąc na leki i lekarzy szok!
Ja na szczęście płacę tylko co miesiąc 50zł za Prenatal Duo, 20zł za globulki i raz na 3mce 60zł za usg w prywatnym gabinecie. A tak to chodzę na NFZ i wszystko za darmo

-Mnie się umowa skończyła w styczniu, także chociaż tyle, że została mi przedłużona do dnia porodu. Ale po rocznym macierzyńskim znów przyjdzie mi szukać pracy.

-Orientujecie się jak to jest w Komisach dziecięcych? ile oni mniej więcej dają za wózek? myślę czy nie popytać w Komisach niż cackać się z prywatną sprzedażą...

Nasza Córunia

Edytowane przez Kakusia
Czas edycji: 2014-03-21 o 10:15
Stary 2014-03-21, 10:19   #3046
Pradip
Zakorzenienie

Cytat:
mówisz, ze te sprężynowe nie nadają się do domu? my też taki mamy i zastanawiam się właśnie nad coś z lateksem a właśnie sprężynowym
Nasz sprężynowy sprawdza się bardzo dobrze ale ten z linka ma warstwę kokosową więc nie wie. Chociaż co może się stać z kokosem? Gryka zakwitnie albo zgnije a kokos też może pleśnieć?
Cytat:
Ja za same leki ponad 500zl miesięcznie.. (zastrzyki 360zl, duphaston 105zl, magnez 60zl, witaminy, żurawina, acard... To chyba nawet więcej niż 500). Do tego badania w laboratorium (co miesiąc wyniki krzepnięcia, tarczyca itd) to kolejne kilka stów. Teraz tak jak pisałam wizyty co 10dni (150 każda), kardiolog małego 200zl za usg bierze i tych wizyt jeszcze kilka przede mną. Moje oszczędności juz poszły od września.
O kurcze ale wydatki teraz to już się pewnie nie opłaca ale szkoda że sobie na początku ciąży pakietu medycznego nie wykupiłaś
Cytat:
z kosza na pranie
No tym razem niewiele ale jak Cię czytam to czasem mam wrażenie że z całej okolicy pranie zbierasz
Cytat:
Jak malutki się urodzi to mam nadzieje, że będzie zdrowy jak ryba i trochę odetchniemy
. Tylko pieluchy i szczepienia zostaną
Ładne mi tylko...
Cytat:
ja też
ale pech

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ----------

Cytat:
A ja firmę po poronieniu zamknęłam. a nowej pracy nie znalazłam
Teraz chce w maju otworzyć firmę znowu, zapłacić jedną - dwie składki zusu i dostać chociaż ten najniższy macierzyński. Kombinować z dużym macierzyńskim nie będę. Bo to za duże ryzyko.
A czemu do maja z otwarciem chcesz czekać?
Cytat:

-Orientujecie się jak to jest w Komisach dziecięcych? ile oni mniej więcej dają za wózek? myślę czy nie popytać w Komisach niż cackać się z prywatną sprzedażą...
To daj znać z tymi Pampersami.
Pamiętam że było dużo więcej nagród i droższe (witaminy, mleka, kosmetyki, adaptery, poduszki,rożki, laktator, niania) ale i ludzi więcej.
Możesz popytać w komisach ale wydaje mi się że od prywatnej osoby więcej weźmiesz
Pradip jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 10:25   #3047
karolkya
Wtajemniczenie

Dzień dobry

Obiecane sprawozdanie z SR:
Przygotowanie do porodu: napary, oleje, masaże krocza itp.
Od 37 tygodnia ciąży pijemy 3 szklanki dziennie naparu z liści malin: 6 łyżek liści +1 l wody zagotować, potem 20 minut na małym ogniu.

Siemię lniane: od 38 tyg 2 x dziennie po 1 łyżce stołowej z jogurtem lub popite duża ilością wody

Olej z wiesiołka ( nie stosują kobiety z chorą tarczycą!!!) i tu w sumie po ustaleniu i zbadaniu przez położną. od 37 tyg...

witamina C dopochwowa po uzyskaniu ujemnego wyniku GBS od 37 tyg co trzeci dzień 1 na noc głęboko, od 38 co drugi dzień

Masaż krocza codziennie po 5 minut po prysznicu ( po konsultacji z lekarzem)

Co do szpitala:
u nas: klapki, przybory toaletowe, jednorazowe majtki siateczkowe wysokie, 2x ciemne ręczniki, woda mineralna ( mała butelka z dzióbkiem) landrynki, chusteczki nawilżone, krem i oliwka dla dziecka, 5 pampersów, 2 koszule do karmienia, rodzi się w szpitalnej, podkłady ginekologiczne.

DOKUMENTY: dowód osobisty, karta ciąży, grupa krwi oryginał, karty pobytu w szpitalach, GBS, badania nie wpisane do karty ciąży.
Do wywiadu przygotować: pierwsza miesiączka, długość i regularność cykli, choroby przewlekłe, przyjmowane leki, przebyte operacje, uczulenia na leki, przebyte ciąże, powikłania przy ciążach i porodach, zawód męża, numer telefonu męża, wywiad rodzinny (choroby typu nadciśnienie, problemy z krzepliwością) powiedzieć o krwawieniach z nosa i dziąseł wtedy zlecają badania w kierunku krzepliwości.

Było też o komórkach macierzystych ale to w sumie pani z banku była i mówiła o kosztach itp.
Stary 2014-03-21, 10:40   #3048
kinia8906
Raczkowanie

Cytat:
Na wizycie ok
Dziec rośnie.Ma 550gram,wydaje mi sie mało jak u Was było z waga w tych tygodniach?

Niżej kwiotki od TŻ Załącznik 5623502
oooooo śliczne i jaki duży bukiet

My wczoraj byliśmy na zakupach. Kupiliśmy kilka rzeczy drobnych:

- termometr bezdotykowy
- wkładki laktacyjne
- oliwkę
- maść pośladkową Ziaja
- mydełka
- patyczki

Wizytę u lekarza zaliczyliśmy we wtorek. Malutka waży już ok 1150g Wszystko w porządku, magnez narazie odstawiamy. Jutro TŻ odbiera ze sklepu zamówioną szafkę i zaczynam myśleć powoli o ciuszkach, bo już będzie gdzie układać więc moge prać stopniowo

22.09.2012r. - nasz wielki dzień
http://www.suwaczek.pl/cache/4c5a0d8ede.png
kinia8906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 10:49   #3049
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kinia8906 Pokaż wiadomość
oooooo śliczne i jaki duży bukiet

- termometr bezdotykowy
- wkładki laktacyjne
- oliwkę
- maść pośladkową Ziaja
- mydełka
- patyczki

Wizytę u lekarza zaliczyliśmy we wtorek. Malutka waży już ok 1150g Wszystko w porządku, magnez narazie odstawiamy. Jutro TŻ odbiera ze sklepu zamówioną szafkę i zaczynam myśleć powoli o ciuszkach, bo już będzie gdzie układać więc moge prać stopniowo
brawa za zakupy i wizytę

jak czytam o Waszych wydatkach w ciąży to się przerażam, kurcze mi szkoda tej 100 co miesiąc na lekarza a na badania w sumie w całej ciąży wydałam też ze 100 no i witaminy 25 zł miesięcznie a już mi się wydawało dużo
Stary 2014-03-21, 10:50   #3050
Kakusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolkya Pokaż wiadomość
Od 37 tygodnia ciąży pijemy 3 szklanki dziennie naparu z liści malin: 6 łyżek liści +1 l wody zagotować, potem 20 minut na małym ogniu.

Siemię lniane: od 38 tyg 2 x dziennie po 1 łyżce stołowej z jogurtem lub popite duża ilością wody
od siebie powiem, że herbatki z liści malin spokojnie można już od 34tc bo one nie spowodują przyśpieszenia porodu a po prostu już podczas porodu podobno lepiej i szybciej rozwierają się mięśnie szyjki macicy i poród staje się sprawniejszy.
Siemie lniane też od 34tc i ono polepsza śluz więc też ma wpłynąć na usprawnienie porodu, ale nie przyśpieszy

Pradip to chyba warto iść na takie warsztaty ponownie choćby z ciekawości czy towarzysko niż liczyć na prezenty

Nasza Córunia

Stary 2014-03-21, 11:35   #3051
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:
smacznego
Dzięki

-Ale Wy tracicie kasy co miesiąc na leki i lekarzy szok!
Ja na szczęście płacę tylko co miesiąc 50zł za Prenatal Duo, 20zł za globulki i raz na 3mce 60zł za usg w prywatnym gabinecie. A tak to chodzę na NFZ i wszystko za darmo
...

nie nazwałbym tego "traceniem kasy ". Coś za coś... Gdybym tyle kasy nie wydała, to może bym w ciąży już nie była... Jestem pod dobrą opieką, leki musze brać, badania robić by sprawdzać czy leki działają. Nie wierzę w to że lekarz na NFZ poprowadziłby dobrze moją ciążę

Pradip moja koleżanka miała pakiet wykupiony i lekarz bardzo oszczędny był w częstości ustalania wizyt, w skierowania na badania itp... Ostatnia wizytę w 36 tygodniu miała i dr stwierdził że więcej nie musi przychodzić!!!

A do maja chce czekać z otwarciem działalności, bo wystarczy miesiąc firmę prowadzić żeby zasiłek macierzyński dostać

Stary 2014-03-21, 11:39   #3052
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:

podejrzewam, że zapłaca mniej niż byś miała sprzedać komuś osobiście
Cytat:
No tym razem niewiele ale jak Cię czytam to czasem mam wrażenie że z całej okolicy pranie zbierasz
haha

Cytat:

- termometr bezdotykowy
- wkładki laktacyjne
- oliwkę
- maść pośladkową Ziaja
- mydełka
- patyczki

Wizytę u lekarza zaliczyliśmy we wtorek. Malutka waży już ok 1150g Wszystko w porządku, magnez narazie odstawiamy.

jaki kupiliście termometr?
Stary 2014-03-21, 11:42   #3053
7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a
Konto usunięte

Cytat:
ja już nie mogę się doczekać, kiedy będe chodzić na wizyty częściej niż co 4 tygodnie
ja mam co 3 tyg., ale i tak jakoś mi się to strasznie dłuży

Cytat:
to łykaj magnez i oszczędzaj się
wcześnie masz chodzić na ktg i strasznie często
mój lekarz karze wszystkim ciężarnym chodzić na ktg już od 30 tc raz w tygodniu, a bodajże od 36tc albo 38tc (nie wiem dokładnie) nawet dwa razy w tygodniu ktg robi położna przyjmująca u niego w gabinecie

Cytat:
Na wizycie ok
Dziec rośnie.Ma 550gram,wydaje mi sie mało jak u Was było z waga w tych tygodniach?
super Co do wagi, to nie pamiętam Siatkę centylową masz na pierwszej stronie

Cytat:
Miała byc niespodzianka i nie dalam rady,musialam podpytac bo jednak wole kompletować wyprawkę pod płeć.
wcale się nie dziwię, sama bym nie wytrzymała

Cytat:
za samo ktg 50zł? czy z wizytą??

Cytat:
Dziś mamy studniówkę

Cytat:
tyle kosztuje wizyta w ciąży prywatnie

chyba że weźmie mnie na swój dyżur w szpitalu
ale 100zł będziesz płacić za wizytę z ktg, czy bez??

U mojego gina wizyta kosztuje 80zł (w tym jest btadanie i usg), a ktg jego pacjentki mają bezpłatnie Dodatkowo płacę tylko za badania

A propos, robiła któraś płatnie hbs i odczyn coombsa?? Bo mam zrobić na następną wizytę.. Wiem tylko, że morfologia i mocz u mnie to cena 13zł... i co to są wgl za badania, tzn. na co???

Dziewczyny, może się orientujecie, widziałam reklamę wczoraj, że mają być w promocji pampersy jumbo pack za 44,39zł i do tego paczka chusteczek pampersa zielonych za 1zł. Tylko nie wiem w jakim to sklepie i od kiedy.. Widziała któraś tą reklamę??
7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 11:52   #3054
Ramona_85
Zakorzenienie

[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45688112]

ale 100zł będziesz płacić za wizytę z ktg, czy bez??

U mojego gina wizyta kosztuje 80zł (w tym jest btadanie i usg), a ktg jego pacjentki mają bezpłatnie Dodatkowo płacę tylko za badania

A propos, robiła któraś płatnie hbs i odczyn coombsa?? Bo mam zrobić na następną wizytę.. Wiem tylko, że morfologia i mocz u mnie to cena 13zł... i co to są wgl za badania, tzn. na co???
[/QUOTE]
chodzi o gbs? jeszcze nie miała chyba żadna tutaj robione, ja będe miała dopiero po nast. wizycie, czyli jakoś na 36-38 tc aile to kosztuje, własnie sama jestem ciekawa, musze podejsć do swojego lab i się zorientować
u mnie morfo 10zł, mocz 9zł

100zł kosztuje wizyta, a czy robi na niej ktg, czy do szpitala będe musiał podejśc nie mam zielonego pojęcia
Stary 2014-03-21, 11:55   #3055
7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a
Konto usunięte

Cytat:
toż to więcej niż moja wypłata...

Cytat:

- termometr bezdotykowy
- wkładki laktacyjne
- oliwkę
- maść pośladkową Ziaja
- mydełka
- patyczki

za wizytę

jaki kupiliście termometr??

Cytat:
nie nazwałbym tego "traceniem kasy ". Coś za coś... Gdybym tyle kasy nie wydała, to może bym w ciąży już nie była... Jestem pod dobrą opieką, leki musze brać, badania robić by sprawdzać czy leki działają. Nie wierzę w to że lekarz na NFZ poprowadziłby dobrze moją ciążę
z tym się zgadzam w 100%, a przynajmniej jeśli chodzi o moje miasto. U mnie to nawet prywatnie ciężko dobrego gina znaleźć

---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

Cytat:
chodzi o gbs? jeszcze nie miała chyba żadna tutaj robione, ja będe miała dopiero po nast. wizycie, czyli jakoś na 36-38 tc aile to kosztuje, własnie sama jestem ciekawa, musze podejsć do swojego lab i się zorientować
u mnie morfo 10zł, mocz 9zł
nie, chodzi o HBS, gbs to co innego... O gbs gin nawet nie wspomina póki co, jak się nie odezwie na nast wizycie, to sama zapytam...
7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 11:57   #3056
__Sylwia__88
Zadomowienie

Dziewczyny, może się orientujecie, widziałam reklamę wczoraj, że mają być w promocji pampersy jumbo pack za 44,39zł i do tego paczka chusteczek pampersa zielonych za 1zł. Tylko nie wiem w jakim to sklepie i od kiedy.. Widziała któraś tą reklamę??[/QUOTE]

http://www.rossnet.pl/pampers o tym piszesz to w rossmanie

26.10.2013

Jesteś z nami
http://www.suwaczki.com/tickers/16udyx8dc2t2u5uz.png

Wybieram NOWOŚCI z mikroperełkami!
__Sylwia__88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 11:57   #3057
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

za samo ktg 50zł? czy z wizytą??

[/QUOTE]

samo ktg 50zl, z wizytą 200zl.

Cytat:
u mnie morfo 10zł, mocz 9zł :
Ja miałam robionego GBSa przy skracaniu szyjki się go robi. Oczywiście przed porodem będę miała drugi raz, coś około 30zl zapłaciłam.

Edytowane przez Kucyk_Truskawkowy
Czas edycji: 2014-03-21 o 12:17
Stary 2014-03-21, 11:58   #3058
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
Witam sie z rana.We wtorek ide na usg 4d to wtedy dopytam czy wszystko ok z waga.Wczoraj mi lekarz powiedzial ze mam nie wymyślać i nie szukać problemu jak powiedział ze wszystko jest ok....
Już się nie mogę doczekać wtorku

Cytat:
Witajcie

Dziś mamy studniówkę

Gratuluje studniówki

Cytat:
no właśnie a oprócz wizyty będziesz mieć jeszcze ktg? bo podobno mój pod koniec przyjmuje tylko co 2 tygodnie ale już w między czasie nie każe chodzić na ktg
Co 2 tygodnie i w tym ktg.

Cytat:
hmm.. Mój mąż siedzi ze mną w domu
. Chyba że jedzie na zakupy. A znajomi przychodzą do nas, żebym nic nie traciła

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Nie narzekajcie
masakra no ale czego się nie robi dla dziecka

[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45688112]Dziewczyny, może się orientujecie, widziałam reklamę wczoraj, że mają być w promocji pampersy jumbo pack za 44,39zł i do tego paczka chusteczek pampersa zielonych za 1zł. Tylko nie wiem w jakim to sklepie i od kiedy.. Widziała któraś tą reklamę??[/QUOTE]

W rossmannie wejdź sobie na rossne.pl i tam gdzieś widziałam tą reklamę.

Niespodzianka 21.10.2021r.
zubi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 12:01   #3059
karolkya
Wtajemniczenie

antygen HBS służy do rozpoznawania ostrego i chronicznego zapalenia wątroby typu B, stwierdzenie nosicielstwa u mnie koszt to 25 zł

GBS też 25 zł
Stary 2014-03-21, 12:01   #3060
Kakusia
Zakorzenienie

Cytat:
może źle się wyraziłam.... nie tracenie, a poprostu droga sprawa. Jeżeli masz problemy i tak jak mówisz, że gdybyś tyle nie wydała to niewiadomo czy byś w ciąży była, to argument bardzo mocny i niepodważalny
Ale dla zdrowej kobiety z prawidłową ciążą to dość spory koszt
Znalazłam coś dla Ciebie - blog mamuśki która recenzuje Nico+
http://davidkovamama.wordpress.com/2...tto-nico-plus/
Cytat:
podejrzewam, że zapłaca mniej niż byś miała sprzedać komuś osobiście
szkoda...
[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45688112]Dziewczyny, może się orientujecie, widziałam reklamę wczoraj, że mają być w promocji pampersy jumbo pack za 44,39zł i do tego paczka chusteczek pampersa zielonych za 1zł. Tylko nie wiem w jakim to sklepie i od kiedy.. Widziała któraś tą reklamę??[/QUOTE]
Rossmann i chyba od niedzieli albo poniedziałku

Nasza Córunia

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości