|
|
#151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sloiczki kontra domowe jedzenie
W wypowiedziach drukowanych nie powinno być takich skrótów, żeby nie było niejasności i niejednoznacznych sytuacji, a z dalszej części wypowiedzi nie wynika również że zastrzeżenie o którym piszesz ma miejsce. Gdybym nie dawała słoiczków i mała miała jeść to co może z tego co ja jem to nadal byłaby wyłącznie na swoim mleku.
|
|
#152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A może nie karmiłaś bo tak Cibyło szkoda tego "normalnego" jedzenia? |
|
|
|
|
|
#153 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moje dzieci jadły obiad dokładnie o 12 i dziwne żeby tata i rodzeństwo o tej porze były w domu. O 10 wychodziłam na spacer, wracałam o 12 i obiadu ugotowanego zwykle nie miałam, dawałam słoiczek. Potem dzieciak spał, albo się bawił a ja gotowałam normalny obiad, który potem zjadał z nami. Co więcej: duzi jedli makaron z sosem a mały makaron z zupką jarzynową, dziecku do rosołu dodawałam słoiczek, a nam przerabiałam rosół na pomidorową. Mój ma teraz 4 lata i dziś dostał zupę ze słoika i jajko, zaraz idzie do przedszkola, ja zrobię obiad dla dużych i zje po przedszkolu. |
|
|
|
|
|
#154 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#155 |
|
Konto usunięte
|
Kurcze jak tak o tym myślę, to będę musiała dość znacznie zmienić nawyki żywieniowe naszej rodziny. Przede wszystkim my nie jemy mięsa tak często - zaledwie 2-3 razy w tygodniu, Mały dostaje codziennie.
Po drugie - nie oszukujmy się, nie robię codziennie zupy z marchewki, pora, selera i całej reszty. Staram się, by codziennie były jakieś warzywa do obiadu, ale trochę się boję, że to nie będzie dość zbilansowane dla dziecka. Bo często jest to np. tylko makaron z cukinią czy brokułem czy porem... No i śmieciowe obiady też nam się zdarzają, ale dość rzadko. A w słoiczku jest to jednak miks tych warzyw, codziennie coś innego, różne rodzaje mięsa... |
|
|
|
|
#156 |
|
Zakorzenienie
|
hehe
![]() czyli dieta dziecka tez, bo wiesz - to co matka zjada trafia w mleku do dziecka... no ciekawe rzeczy piszesz... to teraz niech matki piją alhohol, palą gandzie i wogóle co dusza pragnie... bo przeciez dieta matki to wymysł, niech jedzą czosnek, smażone i całe siatki cytrusów najlepiej zaraz po urodzeniu dziecka. Bo przeciez ta dieta to wymysł. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2014-03-21 o 12:28 |
|
|
|
|
#157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza alkoholem, petami, narkotykami i częścią leków nie ma się w ogóle czym przejmować, bzdury, że reszta przechodzi do mleka, chyba że masz jakieś połączenie cyca z przełykiem, podważone już dawno teorie wygłaszasz
|
|
|
#158 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Codziennie palisz 3 paczki paierosów i gandzię, pijesz litry piwa i wódy? ![]() O przenikaniu składników do pokarmu szkoda się wypowiadać... Znasz jakiś inny kraj, oprócz Polski, w którym istnieje coś takiego, jak dieta matki karmiącej? ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Cytat:
Edytowane przez hje Czas edycji: 2014-03-21 o 12:33 |
||
|
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie, ale niestety ta ludowa mitologia jakoś mocno się trzyma
|
|
#160 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie... Podobnie jak nacinanie krocza, ale to już inna bajka.
|
|
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
no to jestem ciakwa dlaczego moje dziecko dostało wysypki po tym jak zjadłam mandarynkę - testy wykazały że jest uczulony na cytrusy.
Albo dlaczego dziecko dostało rozwolnienia jak najadłam się świezych jabłek Niby to co jemy nie ma wpływu na dzieco? Dziewczyny prosze Was... Podobnie, mozna twierdzic że matka w mleku nie ma przeciciał. I nie ma sensu by karmic dziecko "cycem: Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2014-03-21 o 12:39 |
|
|
|
|
#162 |
|
Zakorzenienie
|
inna, ale też się zgadzam
potem jeszcze dochodzi niemycie dziecka chorego na ospę i kitowanie pudru na puder i różne takie
|
|
#163 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to, że są przeciwciała akurat łatwe do określenia laboratoryjnie, więc z d wzięty argument
|
|
|
#165 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a na rękach mogłaś mieć to czym te mandarynki popryskano i przenieść to na jego skórę oczywiście masz 100% pewności, że dziecko wysypało akurat po tym
|
|
|
#167 | |
|
Zakorzenienie
|
Kobieta karmiąc dziecko powinnawystrzegać sie wielu produktów, niestety taka jest prawda. Musi wykluczyć z diety wiele składników.
Na upartego można mówic że nie ma diety matki karmiącej, no bo przecież to tylko zlikwidowanie/zrezygnowaniue z kilku rzeczy. Ale jak dla mnie kazdy człowiek jest najakiejś swojej okreslonej diecie- nawet kiedy je tak jak mu się podoba. ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
no tak, poniewaz w ciągu ostatnich kilku dni nie zjadłam nic co mogłoby go uczulić. Do tej pory nie moze jeść cytrusów, a ma 6 lat
|
|
|
|
|
|
#168 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
|
|
|
#169 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jak jest w domu diabetyk, albno nie wiem ktos sie odchudza to reszta tez musi jest jak on? To ze jedna osoba wymaga specjalnego zywienia, nie znaczy, ze reszta musi tez tak jest, jakas paranolia dla mnie . Jak karmilam piersia jadlam normalnie, poza alkoholem, kofeina i lekami Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2014-03-21 o 13:04 |
|
|
|
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#171 |
|
Zakorzenienie
|
ja tam karmie i niczego sobie nie zaluje. alkoholu nie pilam oczywiscie, papierosow nie pale i nigdy nie palilam. nie wiem, czy papierosy zaliczac do DIETY
co innego, jak dziecko ma np. skaze bialkowa - sladowe ilosci bialka mleka krowiego przenikaja do pokarmu. ale glownym bialkiem w mleku matki jest bialko mleka ludzkiego. krowa zywiac sie trawa tworzy mleko z bialkiem mleka krowiego, to i czlowiek swoje bialko do pokarmu "wcisnie".
|
|
#172 |
|
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;45688773]Kurcze jak tak o tym myślę, to będę musiała dość znacznie zmienić nawyki żywieniowe naszej rodziny. Przede wszystkim my nie jemy mięsa tak często - zaledwie 2-3 razy w tygodniu, Mały dostaje codziennie.
Po drugie - nie oszukujmy się, nie robię codziennie zupy z marchewki, pora, selera i całej reszty. Staram się, by codziennie były jakieś warzywa do obiadu, ale trochę się boję, że to nie będzie dość zbilansowane dla dziecka. Bo często jest to np. tylko makaron z cukinią czy brokułem czy porem... No i śmieciowe obiady też nam się zdarzają, ale dość rzadko. A w słoiczku jest to jednak miks tych warzyw, codziennie coś innego, różne rodzaje mięsa...[/QUOTE] My jestesmy na dietach, ja na Dukanie, a maz na low carb, wiec nie bylyby to posilki wartosciowe dla dziecka bo weglowodanow potrzebuje. |
|
|
|
|
#173 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
aha, co do alkoholu - tak tylko do zastanowienia... wyobrazmy sobie, ze kobieta karmiaca wypila szklanke piwa (200 ml). powiedzmy, ze wazy 54 kg. we krwi bedzie miala maksymalnie 0,2 promila alkoholu. to jest 0,02%. mleko matki nie ma wiekszej zawartosci alkoholu niz jej krew (podobno okolo 40-50%, obilo mi sie kiedys o uszy, ale niech bedzie, ze tyle samo) - czyli takie mleko ma 0,02% alkoholu... rozumiem, ze kiedy dziecko jest male i wylacznie na mleku, to i takich ilosci chcemy mu oszczedzic. ale kiedy maluch je juz owoce i rozne weglowodany, to takie i wyzsze ilosci alkoholu ma na porzadku dziennym. wiec nie przesadzajmy znowu
![]() ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Gomra, a tak z ciekawosci tylko spytam... bo masz bloga kulinarnego i tam weszlam na pierwszy lepszy przepis, fasolka po bretonsku. z kielbasa slaska. takie danie twoje dziecko tez dostawalo jeszcze zanim skonczylo rok? tylko pytam, bez zgryzliwosci...
|
|
#175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#177 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko Dukan słaby, pomyśl o czymś innym, strasznie rozwala nerki - ostatnio odebrano mu prawo wykonywania zawodu...
|
|
#179 |
|
BAN stały
|
Na niczym innym nie wytrzymam, bo sa limitowane ilosci i glodna chodze.Poza tym jeszcze tylko tydzien a potem ttrzecia faza juz o wiele mniej restrykcyjna.
|
|
|
|
|
#180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.