Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.23 - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-21, 18:30   #4921
Krzaki_w_stodole
Zadomowienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.23

Cytat:
Napisane przez anettka Pokaż wiadomość
za tydzień jadę w góry na weekend w piątek już nic nie wymyślimy bo będziemy wieczorem, ale mamy do zagospodarowania sobotę
Co polecacie zobaczyć? zakopane jako miasto do łażenia po krupówkach nas niezbyt interesuje. myślicie, że warto wybrać się na jakieś krótkie chodzenie do Parku Tatrzańskiego? jeśli tak co jaką łagodną trasę wybrać - dolina kościeliska? ( dodam, że jestem w ciąży więc nie dla mnie marsze całodzienne, bo szybko się teraz męczę) no chyba, że jest coś innego co warto zobaczyć
zdecydowanie dolina kościeliska czarnym szlakiem bodajże jak pójdziecie to jest ścieżka spacerowa, a od niej są różne inne "odnogi" i możecie na świeżo zweryfikować czy dasz radę tam wejść czy nie.
Stary 2014-03-21, 18:36   #4922
Sasabina
maskott

Cytat:
Napisane przez Madzia9999 Pokaż wiadomość
Czy chusteczki zapobiegające farbowaniu ubrań np Domol z Rossa są bezpieczne dla pralki? Nie zapchają mi tam nic w przewowdach itd?
na wątku rossmanowym większosć nie ma problemów, ale kilku dziewczynom zdarzyło się, że zapchały odpływ czy coś

Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
Czy takim rowerem da się dojeżdżać ok. 15 km do pracy? Czy taki rower jest dobry do jazdy po mieście?

http://allegro.pl/indyjski-rower-dam...075343202.html

Jakie rowery miejskie polecacie?
ja polecam rowery gazelle. 15 km to nie jest tak wiele aby nie dojechać. z rowerami jest tak, że najlepiej to samemu usiąść i przejechać czy odpowiada Ci kształt i rozmiar jest dla Ciebie dobry.

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Zamęczysz się. Te rowery są dobre do miasta po zakupy albo przejażdżki typu 3-4 km. Na odcinki 15 km kup sobie rower trekingowy
nope. na holendrze bez przerzutek jeżdzę od 3 lat niemal codziennie, jest idealnie dobrany pode mnie i się ani nie zamęczam ani nie robię tylko 3 km. dziennie to z 20 jeżdżę i nigdy nie narzekałam na swój rower.
Sasabina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 18:54   #4923
kasiencja
Pani Buka

te chusteczki Domol mimo wszystko lepiej wrzucać do takiego woreczka w którym pierze się rajstopy czy staniki - moim rodzicom zdarzyło się kiedyś, że coś tam zapchała w pralce

chciałam kupić dziś małą puszkę kukurydzy z Bonduelle (taka "dla dzieci" niby) i dopiero po przyjściu do domu okazało się, że wzięłam z półki młodą marchewkę, coś takiego: http://epolmarket.pl/41476-1308-larg...-bonduelle.jpg
co z tym zrobić? da się wykorzystać np. do jakiegoś słodkiego wypieku? ogólnie nie przepadam za marchewką w wersji duszonej czy gotowanej.

Edytowane przez kasiencja
Czas edycji: 2014-03-21 o 18:55
kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 19:00   #4924
Donatella_Rosa
Zadomowienie

W jakim większym supermarkecie typu Carrefour czy Auchan dostanę grilla? Takiego najzwyklejszego, taniego, działkowego blaszaka? A może Ikea?
Donatella_Rosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 19:09   #4925
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Donatella_Rosa Pokaż wiadomość
W jakim większym supermarkecie typu Carrefour czy Auchan dostanę grilla? Takiego najzwyklejszego, taniego, działkowego blaszaka? A może Ikea?
W realu są co roku. Castorama i inne budowlane też mają

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 19:48   #4926
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez trocka8 Pokaż wiadomość
warto mieć jedno i drugie
Ojj, warto. Choćby dla samych zakupów Ale wolę już sobie odpuścić rower, który za kilka lat i tak będę musiała zostawić. Gdybym kupiła w miarę tani i dobry to nie byłoby szkoda, a tak szkoda będzie tego tysiaka...

EDIT Jednak zamówię rower Gazelle, używany, ale podobno w dobrym stanie. W razie gdyby nie- zwrócę. I tu mam pytanie- jakie zapięcie najlepsze?
No i czy są jakieś koszyki, które można przymocować z tyłu? Zależy mi na wożeniu zakupów.

Edytowane przez Varga
Czas edycji: 2014-03-21 o 19:52
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 20:12   #4927
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Ojj, warto. Choćby dla samych zakupów Ale wolę już sobie odpuścić rower, który za kilka lat i tak będę musiała zostawić. Gdybym kupiła w miarę tani i dobry to nie byłoby szkoda, a tak szkoda będzie tego tysiaka...

EDIT Jednak zamówię rower Gazelle, używany, ale podobno w dobrym stanie. W razie gdyby nie- zwrócę. I tu mam pytanie- jakie zapięcie najlepsze?
No i czy są jakieś koszyki, które można przymocować z tyłu? Zależy mi na wożeniu zakupów.
ja w sumie jeżdżę samochodem i rowerem równie dużo, tylko rowerem do szkoły i na wycieczkę a samochodem na zakupy i na dalszą wycieczkę

jaki model kupujesz?
poproś sprzedawcę, żeby podał ci numer ramy i sprawdź na przykład tutaj: http://bazarowerow.org/ czy nie jest kradziony. możesz również zapytać o to na policję - nie warto dawać złodziejowi zarobić a potem przy ewentualnej kontroli policji jeszcze samemu napytać sobie biedy.

co do zapięć to polecam te typu u-lock, tylko, że trochę są nieporęczne, więc warto wybrać takiego, którego podczas jazdy będziesz mogła przymocować do rowera.

co do koszyka: koniecznie chcesz na tył? przedni wydaje mi się mniej wypadliwy, że tak powiem. teraz mam koszyk z decathlona - bardzo solidny, fajne ma mocowanie. zwracaj na to uwagę, bo potem się może okazać, że masz koszyk, w którym nie możesz nic wozić, bo obciążenie za duże. ja miałam taki fabryczny koszyk w jednym z moim rowerów i właśnie zmieniłam na decathlona.
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 20:14   #4928
malina885
Zadomowienie

dziewczyny, jak przekroczyć barierę językową?
Dokładniej chodzi mi o stronę interpals. Poznałam tam super ludzi, często piszemy do siebie. Rozmawiałam już z nimi na skype, ale przed taką rozmową strasznie się spinam, a podczas rozmowy to już tragedia denerwuję się, wstydzę, czuję, że mówie niepoprawnie, chociaż znam wszystkie zwroty i wyrażenia..
Nie mogę przeskoczyć tej granicy strachu...
malina885 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 20:55   #4929
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
ja w sumie jeżdżę samochodem i rowerem równie dużo, tylko rowerem do szkoły i na wycieczkę a samochodem na zakupy i na dalszą wycieczkę

jaki model kupujesz?
poproś sprzedawcę, żeby podał ci numer ramy i sprawdź na przykład tutaj: http://bazarowerow.org/ czy nie jest kradziony. możesz również zapytać o to na policję - nie warto dawać złodziejowi zarobić a potem przy ewentualnej kontroli policji jeszcze samemu napytać sobie biedy.

co do zapięć to polecam te typu u-lock, tylko, że trochę są nieporęczne, więc warto wybrać takiego, którego podczas jazdy będziesz mogła przymocować do rowera.

co do koszyka: koniecznie chcesz na tył? przedni wydaje mi się mniej wypadliwy, że tak powiem. teraz mam koszyk z decathlona - bardzo solidny, fajne ma mocowanie. zwracaj na to uwagę, bo potem się może okazać, że masz koszyk, w którym nie możesz nic wozić, bo obciążenie za duże. ja miałam taki fabryczny koszyk w jednym z moim rowerów i właśnie zmieniłam na decathlona.
Chcę koszyk i na przód i na tył
W przednim będę trzymać zapięcie + torebka + zakupy, a w tylnim same zakupy
Stary 2014-03-21, 21:16   #4930
Reavela
Zadomowienie

chcę upiec coś z przepisu amerykańskiego i wszędzie jest "cup"
ile ma taka filiżanka?
jest to odpowiednik naszej 250 ml szklanki?
Reavela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 21:30   #4931
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Reavela Pokaż wiadomość
ile ma taka filiżanka?

tak, to taka sama ilość

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 21:54   #4932
Reavela
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
tak, to taka sama ilość
dziękuję
Reavela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 23:48   #4933
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez Reavela Pokaż wiadomość
ile ma taka filiżanka?
www.piekarzynek.pl
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 00:03   #4934
Sasabina
maskott

Cytat:

jak wyżej pisałam: bardzo dobry wybór
zapięcie tylko ulock. ewentualnie łańcuch, ale to też z solidną kłódką i ogniwami. ulocki mają takie przymocowania do rowerów-> lepiej zamontować, bo same są ciężke.
są koszyki na tył. na przód dobrym wyborem są takie bagażniki : http://rowerowysklep.pl/img.php?file...pg&w=300&h=300 mają lepsze mocowanie - większy ciężar możesz położyć, mniej się giba, tylko taśmą/ linkami trzeba mocować
Stary 2014-03-22, 00:33   #4935
kinga1701
Zakorzenienie

w jaki sposób mogę wyciąć zdjęcie z filmu, czy jest do tego jakiś specjalny program, znam metodę na zrobienie zdjęcia ekranowi i do paint-a ale wtedy nie wychodzą ładne czyste zdjęcia, nie wiem może jakiś program do edycji filmów ?
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 06:43   #4936
Beczka Soli
Wredna Ruda Beczka Soli

Cytat:
Ale u-locka swobodnie można przymocować do roweru
Ja mam nad przednim kołem (bo rama w moim lekko opada do tyłu)

Ja również polecę u-locka, ale tylko tego większego. Nie zawsze jest możliwość przypięcia małym. Żadnych łańcuchów z dużymi klódkami. Złodziej rowerów jednym ruchem przetnie nawet najgrubszy łańcuch ( o ile to nie stal hartowana). I nie będzie patrzył czy rower stary czy nowy, markowy czy nie, i tak opchnie go za flaszkę. Przecież o to mu chodzi
Polecam filmik w artykule
http://polskanarowery.sport.pl/blogi...lock_lancuch/1

Racja jest jak d*pa - każdy ma swoją
J. Piłsudski

Edytowane przez Beczka Soli
Czas edycji: 2014-03-22 o 06:45
Beczka Soli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 08:13   #4937
201605041146
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez malina885 Pokaż wiadomość
dziewczyny, jak przekroczyć barierę językową?
Dokładniej chodzi mi o stronę interpals. Poznałam tam super ludzi, często piszemy do siebie. Rozmawiałam już z nimi na skype, ale przed taką rozmową strasznie się spinam, a podczas rozmowy to już tragedia denerwuję się, wstydzę, czuję, że mówie niepoprawnie, chociaż znam wszystkie zwroty i wyrażenia..
Nie mogę przeskoczyć tej granicy strachu...
jako filolożka powiem Ci tak: im więcej będziesz mówić, tym szybciej stracisz blokadę. Jak byłam na 2 roku to wtedy włączyła mi się taka blokada, mimo, że uczyłam się tego języka 8rok. Pomogło mi mówienie do siebie w domu w obcym języku, każdą swoją czynność opisywałam, opisywalam obrazki w gazetach, gdy przeczytałam artykuł w gaziecie opowiadałam go sobie jeszcze raz po niemiecku, codziennie wieczorem opowiadałam cały dzień jak minął. Wszystko NA GŁOS, tak żebyś słyszała siebie i swoje błędy, które wyłapiesz. W tym momencie wiadomo, skończyłam studia, jak się uda za rok przysięgły, mówię biegle, szybko i w ogóle nie myslę po polsku w trakcie mówienia. Tobie też się uda tylko musisz mówić, mówić i jeszcze raz mówić

Nie martw się robieniem błędów, ja wiem, że na początku skupiamy się na poprawności gramatycznej, ale postaraj się o tym nie myśleć Z czasem te wszystkie zasady które znasz, same się ujawnią

Edytowane przez 201605041146
Czas edycji: 2014-03-22 o 08:15
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 08:39   #4938
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sasabina Pokaż wiadomość
jak wyżej pisałam: bardzo dobry wybór
zapięcie tylko ulock. ewentualnie łańcuch, ale to też z solidną kłódką i ogniwami. ulocki mają takie przymocowania do rowerów-> lepiej zamontować, bo same są ciężke.
są koszyki na tył. na przód dobrym wyborem są takie bagażniki : http://rowerowysklep.pl/img.php?file...pg&w=300&h=300 mają lepsze mocowanie - większy ciężar możesz położyć, mniej się giba, tylko taśmą/ linkami trzeba mocować
Dziękuję

Co jaki czas jest w Lidlu tydzień amerykański?

---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ----------

Cytat:
Napisane przez anettka Pokaż wiadomość
jako filolożka powiem Ci tak: im więcej będziesz mówić, tym szybciej stracisz blokadę. Jak byłam na 2 roku to wtedy włączyła mi się taka blokada, mimo, że uczyłam się tego języka 8rok. Pomogło mi mówienie do siebie w domu w obcym języku, każdą swoją czynność opisywałam, opisywalam obrazki w gazetach, gdy przeczytałam artykuł w gaziecie opowiadałam go sobie jeszcze raz po niemiecku, codziennie wieczorem opowiadałam cały dzień jak minął. Wszystko NA GŁOS, tak żebyś słyszała siebie i swoje błędy, które wyłapiesz. W tym momencie wiadomo, skończyłam studia, jak się uda za rok przysięgły, mówię biegle, szybko i w ogóle nie myslę po polsku w trakcie mówienia. Tobie też się uda tylko musisz mówić, mówić i jeszcze raz mówić

Nie martw się robieniem błędów, ja wiem, że na początku skupiamy się na poprawności gramatycznej, ale postaraj się o tym nie myśleć Z czasem te wszystkie zasady które znasz, same się ujawnią
A mogę też ja prosić Cię o radę?
Znam niemiecki na poziomie mocny b1, słaby b2. Chciałabym dojść do płynności językowej (teraz rozmawiam bez problemu, ale często muszę szukać słów lub tłumaczyć komu na około o co mi chodzi, łapię się też na tym, że czasami kompletnie nie wiem co powiedzieć). Co byś mi radziła? Czytanie artykułów?

I pytanie do osób związanych z angielskim- w pracy posługuję się wyłącznie angielskim, posługuję się płynnie, ale robię to niepoprawnie. Nigdy nie rozumiałam czasów i ich stosowania. Regułki mi nic nie mówią, a jest już mi głupio wobec moich współpracowników, że tak mowię
Stary 2014-03-22, 10:49   #4939
Sasabina
maskott

Cytat:
Napisane przez Beczka Soli Pokaż wiadomość
Ja również polecę u-locka, ale tylko tego większego. Nie zawsze jest możliwość przypięcia małym. Żadnych łańcuchów z dużymi klódkami. Złodziej rowerów jednym ruchem przetnie nawet najgrubszy łańcuch ( o ile to nie stal hartowana). I nie będzie patrzył czy rower stary czy nowy, markowy czy nie, i tak opchnie go za flaszkę. Przecież o to mu chodzi
Polecam filmik w artykule
http://polskanarowery.sport.pl/blogi...lock_lancuch/1
przecież pisałam że chodzi nie o taki łańcuch z marketu
Stary 2014-03-22, 11:09   #4940
201605041146
Konto usunięte

Cytat:

A mogę też ja prosić Cię o radę?
Znam niemiecki na poziomie mocny b1, słaby b2. Chciałabym dojść do płynności językowej (teraz rozmawiam bez problemu, ale często muszę szukać słów lub tłumaczyć komu na około o co mi chodzi, łapię się też na tym, że czasami kompletnie nie wiem co powiedzieć). Co byś mi radziła? Czytanie artykułów?
Pewnie tyle, że bazuję na moim doświadczeniu i na tym jak ja przyswajałam wiedzę

Jak chcesz zapamietać jakieś słowko wraz z tłumaczeniem to można z Herlitza kupic taki mały notesik w linie co jest przedzielony na pół i on jest specjalnie do słówek Vokabelheft. Noszę ze sobą ten notesik w torebce i czytałam nawet w autobusie Ja, żeby poszerzyć słownictwo co tydzień czytałam Der Spiegel - najpopularniejszy i w moim mniemaniu najlepszy pod względem słownictwa tygodnik w empiku strasznie drogi, ale możesz sobie stare artykuły z ich strony drukować i tłumaczyć i każde słówko, którego nie znasz hyc do zeszytu

No i właśnie tłumaczenie artykułów, krótkich tekstów na 100% pomoże Ci wkuć całe zwroty, które potem powtórzysz w rozmowie Czytaj książki dla dzieci w stylu ,,dzieci z bullerbyn" żadne poważne grube powieści tylko te dla dzieci.

Polecam bloga z którego nawet jeszcze teraz korzystam
http://blog.tyczkowski.com/

aaaa jakby Ci się nudziło to możesz słuchać słuchowisk np. Papa, Charlie hat gesagt. i równocześnie czytać transkrypcję tekstu

i tak jak wyżej pisałam, mów też do siebie, bo jak braknie Ci tego słówka, a będziesz w domu, to masz mozliwosc zaglądniecia do słownika
trzymam kciuki

Edytowane przez 201605041146
Czas edycji: 2014-03-22 o 11:13
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 13:06   #4941
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Czy miesiączka może powodować ból pleców? Nigdy nie bolały mnie podczas okresu, a tak jak wczoraj mi się okres zaczął tak nie mogę się z łóżka ruszyć. Boli mnie ten odcinek na samym dole.
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 13:11   #4942
Whim
...

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Czy miesiączka może powodować ból pleców? Nigdy nie bolały mnie podczas okresu, a tak jak wczoraj mi się okres zaczął tak nie mogę się z łóżka ruszyć. Boli mnie ten odcinek na samym dole.
Może. Mnie tak bolą plecy przed miesiączką, że ledwo stoję.

Whim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 13:14   #4943
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Tak. Ja z bólem pleców męczę się co miesiąc, zazwyczaj zaczyna się 2 dni przed okresem a kończy 1-2 dnia okresu

Kilkakrotnie były tu polecane tabletki na katar/ zatoki na literę S.Przypomni mi ktoś ich nazwę? Na pewno nie chodzi o Sudafed.
Stary 2014-03-22, 13:21   #4944
Silence_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość
Tak. Ja z bólem pleców męczę się co miesiąc, zazwyczaj zaczyna się 2 dni przed okresem a kończy 1-2 dnia okresu

Kilkakrotnie były tu polecane tabletki na katar/ zatoki na literę S.Przypomni mi ktoś ich nazwę? Na pewno nie chodzi o Sudafed.
Sinudafen?

Silence_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 13:23   #4945
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość

Sinulan

Dzięki za odpowiedzi, nigdy mi się tak nie zdarzyło, mam nadzieję, że do poniedziałku przejdzie
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 13:38   #4946
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Beczka Soli Pokaż wiadomość
Ale u-locka swobodnie można przymocować do roweru
Ja mam nad przednim kołem (bo rama w moim lekko opada do tyłu)
nie napisałam, że nie można
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 14:03   #4947
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Sinulan

Dzięki za odpowiedzi, nigdy mi się tak nie zdarzyło, mam nadzieję, że do poniedziałku przejdzie
Tak, to chyba właśnie o Sinulan chodzi. Dzięki
Stary 2014-03-22, 14:14   #4948
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:

weszlam tu, by zadac to samo pytanie, ale już wszystko wiem

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 14:14   #4949
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Też mnie boli Zazwyczaj ten ból trwa jeden dzień
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 14:54   #4950
kasiencja
Pani Buka

Cytat:
Napisane przez kasiencja Pokaż wiadomość
chciałam kupić dziś małą puszkę kukurydzy z Bonduelle (taka "dla dzieci" niby) i dopiero po przyjściu do domu okazało się, że wzięłam z półki młodą marchewkę, coś takiego: http://epolmarket.pl/41476-1308-larg...-bonduelle.jpg
co z tym zrobić? da się wykorzystać np. do jakiegoś słodkiego wypieku? ogólnie nie przepadam za marchewką w wersji duszonej czy gotowanej.
up - prosto z puszki są ohydne, myślałam że będą chrupiące a tu takie miękkie i mało wyraziste. myślicie że mogę je dodać razem ze świeżą marchewką do ciasta czy popsują wypiek? może lepiej zrobić zupę-krem?

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości