Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ! cz. II - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Głosujemy na nowy tytuł Zapraszam!!! Można oddać głos na kilka tytułów!
Sierpniowe mamy czekają na znak, że ich maluszki chcą wyjść na świat! 5 8,77%
Sierpień zbliża się krokami więc już wkrótce nasze szkraby będą z nami! 2 3,51%
Mamuśki sierpniowe 2014 cz III 19 33,33%
Już są duże nasze brzdące a do końca trzy miesiące. Mamuśki sierpień 2014 cz III 24 42,11%
W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Mamy sierpień 2014 cz III 25 43,86%
Brzuszki w górę, pierś do przodu wielkimi krokami zbliżamy się do porodu. Sierpień 2014 cz III 6 10,53%
Płeć już wszystkim dobrze znana, w sierpniu będzie potwierdzana. 0 0%
Płeć już Twoja dobrze znana, czekam na sierpień - Twoja mama. 3 5,26%
W brzuszku książe lub królowa, mamusia do sierpnia będzie gotowa 3 5,26%
Brzuszek już ciśnie nas pod piżamą, za chwilek kilka i ja będę mamą! 9 15,79%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-25, 09:45   #451
kasiuulad
Raczkowanie

Dot.: Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ!

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
no nie wiem czy to możliwe karmienie małej w sali porodowej, u mnie w szpitalu na pewno nie. Zresztą po porodzie kładą dziecko na piersi.
A w ogóle to dużo dziewczyn nie ma pokarmu od razu po urodzeniu

ten plan porodu można sobie napisać, ale zazwyczaj położna mówi co trzeba robić i ona pomaga. Mimo że ja byłam przygotowana, chodziłam do szkoły rodzenia, ale po kilku godzinach porodu nie miałam siły na nic, a zwłaszcza na myślenie co trzeba robić.

dokładnie

Mimo że karmi się dziecko piersią to i tak trzeba odciągać. Ja nie miałam problemu, wychodziłam kiedy chciałam, tż zostawał z małą, mleko miał w lodówce, a jak brakło zawsze mógł przygotować mm.

Odnośnie łóżeczka to ważne żeby miało wyciągane szczebelki i możliwość regulowania wysokości. Dziecko jak jest starsze to samo sobie wychodzi, nie trzeba za każdym razem wyciągać.
z tymi szczebelkami to roznie jest. Ja jak wyciagnełam zeby synek sam wychodził to zaraz włozyłam je z powrotem bo mały wychodził albo głowa w doł albo jakos tak nozki dawał ze bałam sie ze sobie połamie.dlatego juz do konca szczebelki były załozone?
Natomiast co do materaca to tez bez przesady ze nie moze byc uzywany. Ja mam po dwoch synkach i jest jak nowy, nie ma zadnych wgłebien chociaz chłopaki troche na koniec juz wazyli. Teraz tez nie mam zamiaru kupowac nowego. Ale jak kupowałam to zwrociłam uwage przede wszystkim zeby był twardy z wkładem kokosowym, jest na pewno lepszy niz taki z samej gabki. Wiadomo jest drozszy ale warto dopłacic
kasiuulad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 09:47   #452
estella18
Raczkowanie

Dot.: Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ!

witam dziewczyny! co za pogoda deszcz ze śniegiem u mnie
apropo materacyków... któraś pisała o gryczano kokosowym bądź samym kokosowym... czytam teraz trochę o tym w internecie i niestety bardzo dużo rodziców wypowiada się negatywnie o nich, dlatego, że jakieś robaki się lęgną w tych materacach dobrze, że jeszcze jest czas, zdążę poszukać czegoś dla malca
Stary 2014-03-25, 09:47   #453
anius_7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Aż takiego masz stracha?

Mnie strasznie wzruszają te programy A do szkoły rodzenia muszę się wkońcu wybrać bo miałam iść już miesiąc temu ale jakoś mi nie po drodze
ja do szkoły rodzenia się wybieram, ale myślę, że dopiero na początku maja zacznę. Słyszałam, że zazwyczaj bardziej zaawansowane brzuchatki się zapisuję, a teraz jeszcze pracuję, więc i tak nie miałabym czasu.

A ogólnie to chciałam powiedzieć, że czuję się taka niedouczona i nieświadoma w tej ciąży... Wy już planujecie jak rodzić, czy chcecie karmić, planujecie remonty, zakupy, wiecie tyle o łóżeczkach, wózkach i innych rzeczach, a ja jestem w czarnej D... Nie mam pojęcia od czego zacząć! Pocieszam się, że jak pójdę na zwolnienie to wszystko ogarnę, ale boję się. Nie za bardzo mam się kogo poradzić, nie miałam do czynienia z takimi maluszkami, boję się, że mnie to wszystko przerośnie. Ale dobrze, że jesteście Wy! będę Was męczyć pytaniami

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 09:48   #454
mamuska11
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
A pobieracie krew pępowinową? W Pl to kosztuje 2500 zł. My chcemy to zrobić, wolę za to płacić niż za prywatną położną.

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
Własne miałam o tym napisać ze tez chcialab bardzo ta krew pobrać ale tu kosztuje to bardzo drogo samomppbranie chyba 2500£ plus przechowywanie jeszcze nie stać mnie ale zastanawiam sie czy nie oddać charytatywnie bo moge w szpitalu oddalonym o 50km wtedy oni zamrażają kilka porcji i zawsze jest szansa ze w razie czego zostanie cos dla mojej małej no o ta świadomość ze pomagasz innym dzieciom a do tego oczywiscie nic nie płacisz.....z Zuzia za pozno sie i tym dowiedziałam ze jest taka możliwość a teraz nie wiem czy nie bede musiała rodzic w tej klinice w centrum Londynu ale napewno zapytam o to lekarza bo to bardzo ważne

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
mamuska11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 09:56   #455
UmiZumi
Rozeznanie

a ja mam jeszcze pytanie odnoście golenia do porodu - może głupie: trzeba tak na zero, czy wystarczy bardzo krótkie przycięcie?

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

a tak poza tym to witam się w 21 tygodniu
Stary 2014-03-25, 09:57   #456
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mamuska11 Pokaż wiadomość
Nigdy wiecej kalafioru w ciazy Rozerwie mnie chyba zaraz.....kalafiorek z masełkiem i bułka tarta mniam mniam był smaczny wczoraj cały dzien sie nim zajadalam a dzis mam takie gazy ze szkoda gadać wzięłam w końcu wieczorem espumisan ale jest jeszcze gorzej no ileż mozna?! Zwariuje chyba....
Narobiłaś mi smaka na ten kalafior! Ja tak miałam z kapuśniakiem, chodził za mną ze dwa tygodnie, jak tż ugotował cały gar i przez trzy dni jadłam kapuśniak na śniadanie, obiad i kolację to potem w domu atmosfera zgęstniała ale to było takie pyszne!

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Mi było w niedziele niedobrze po jabłku, zaczęło mnie mdlić tak jak na początku ciąży.
Ciąża to nie choroba, a jakoś ciągle coś boli.
Co nie?

Cytat:
Dziewczyny, pytanie z innej beczki, na innym wątku ktoś rzucił temat zasiłku macierzyńskiego. O co chodzi z tym. Kto się o coś takiego ubiega i gdzie?
Podpinam się pod pytanie. Też się chętnie dowiem. Tak samo co z becikowym i co jeszcze może nam przysługiwać.

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Ja myślę, że trzeba się oswajać z myślą o porodzie. Podejrzewam, że nie będzie to ubaw po same cyce, ale przetrwać to trzeba i lepiej się na to przygotować.
Piękne stwierdzenie

Za dwa i pół tygodnia ślub. Przedślubny stres i ciążowy kalafior to super połączenie, od przedwczoraj ludzie traktują mnie jak upośledzoną albo opóźnioną w rozwoju, ponoć nie da się ze mną normalnie dogadać
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 09:58   #457
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
[/COLOR]Właśnie zaczęłam czytać wypis ze szpitala i przeczytalam poronienie zagrażające. Boże chyba bym umarła jakbym straciła moja malutka kruszynke.
Uff dobrze ze wszystkich ok
To chyba standardowa procedura.

Cytat:
Jak się nie ogolisz to cie ogola, ale ja wolę sama o to zadbać.
Mnie ogolili tylko w miejscu, gdzie byłam nacinana.

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Może mam złe założenia, ale część z tych kwestii wydaje mi się oczywista a na resztę nie mamy wpływu.. ale co tam, też sobie napiszę zależy mi na ochronie krocza, na tym żeby nie dokarmiali dziecka i żeby go jednak w pierwszej dobie nie szczepić.
Ale wydaje mi się, że nie można się za bardzo nakręcać, że np chcę rodzić koniecznie w takiej pozycji albo mieć takie znieczulenie, potem wyjdzie inaczej i będziemy zawiedzione
Też tak uważam.

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Z tym sie nie zgodzę. Przecież własne mleko można odciagnąc i może stać w lodówce. Bez problemu może TŻ w nocy nakarmić dziecko czy tez można wyjść z domu i zostawić dziecko np. z dziadkami.
To nie zawsze takie proste tak jak pisałam H4lince, mój synek nie chciał jeść z butelki więc na nic było odciąganie. Musiałam szybko do domu wracać, bo dziecko wolało głodować niż zjeść z butelki.

Cytat:
Napisane przez niki19 Pokaż wiadomość
Hej

Mnie niestety dopadło przeziębienie więc od niedzieli zaległam w łóżku ale dzisiaj jest już trochę lepiej
Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
no nie wiem czy to możliwe karmienie małej w sali porodowej, u mnie w szpitalu na pewno nie. Zresztą po porodzie kładą dziecko na piersi.
A w ogóle to dużo dziewczyn nie ma pokarmu od razu po urodzeniu

Odnośnie łóżeczka to ważne żeby miało wyciągane szczebelki i możliwość regulowania wysokości. Dziecko jak jest starsze to samo sobie wychodzi, nie trzeba za każdym razem wyciągać.
Ja karmiłam na sali porodowej wiadomo, ze początkowo leci siara i te kilka kropelek wystarcza dziecku.

Zgadzam się z twoimi radami odnośnie łóżeczka
Stary 2014-03-25, 10:01   #458
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość

[/COLOR]a tak poza tym to witam się w 21 tygodniu
Tez sie witam w 21 tygodniu

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 10:10   #459
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
A ja w 20.

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 10:13   #460
malutka100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
ja do szkoły rodzenia się wybieram, ale myślę, że dopiero na początku maja zacznę. Słyszałam, że zazwyczaj bardziej zaawansowane brzuchatki się zapisuję, a teraz jeszcze pracuję, więc i tak nie miałabym czasu.

A ogólnie to chciałam powiedzieć, że czuję się taka niedouczona i nieświadoma w tej ciąży... Wy już planujecie jak rodzić, czy chcecie karmić, planujecie remonty, zakupy, wiecie tyle o łóżeczkach, wózkach i innych rzeczach, a ja jestem w czarnej D... Nie mam pojęcia od czego zacząć! Pocieszam się, że jak pójdę na zwolnienie to wszystko ogarnę, ale boję się. Nie za bardzo mam się kogo poradzić, nie miałam do czynienia z takimi maluszkami, boję się, że mnie to wszystko przerośnie. Ale dobrze, że jesteście Wy! będę Was męczyć pytaniami
hej to witaj w klubie mam identycznie tak samo- dziewczyny piszą tu na tyle tematów- począwszy od wyboru materacyka po plany porodów, ja póki co też jestem strasznie zielona w tych tematach...
to moja pierwsza ciąża i mam po prostu wrażenie że tego wszystkiego nie ogarniam

ale jak widać nie jestem sama
może rzeczywiście jakbym siedziała w domu, miałabym więcej czasu na studiowanie tych wszystkich informacji, ale jeszcze pracuje i po prostu nie wyrabiam
ledwo znajduję czas na forum i czytanie książki, która wydaję mi się bardzo pomocna
fajnie, że jest tu tyle doświadczonych dziewczyn, można dowiedzieć sie wielu ciekawych rzeczy
malutka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 10:42   #461
angelika__2014
Raczkowanie

ZUKEN gratuluje udanej wizyty. Super, że Melka rozwija się prawidłowo

Odnośnie depilacji. Ja mam maszynkę do przycinania włosków. Nie jest to na zero ale wydaje mi się, że na tyle higieniczne ile trzeba. Bo golenie się jednorazówkami powoduje krosty i podrażnienia, wosk ODPADA never again chyba, że ktoś jest takim hardcorem i nie odczuwa takiego stopnia bólu to ok. Mnie BOLI okropnie a do tego włoski się wrastały i też cholernie bolało..czy to na bikini czy na nogach, pod pachami już nie. Trzeba trafić na dobrą kosmetyczkę. Znam przypadki, że zrywana została skóra aŁć! Pracowałam w salonie kosmetycznym przez dwa lata i kobiety miały bardzo przykre doświadczenia związane z depilacją woskiem i dziwię się, że jeszcze się zdecydowały na kolejne ...
No ale do brzegu... ta przycinarka na prawdę fajnie się u mnie sprawdza. Tylko nie wiem jak to będzie za PARĘ KILOGRAMÓW I CM W OBWODZIE ! Nie wyobrażam sobie, żeby TŻ mnie tam golił ... no chyba bym umarła ze strachu. Nogi też ... on się do tego zupełnie nie nadaje. Trzeba będzie lusterkiem się posługiwać.

Zastanawia mnie własnie jak to jest do porodu SN ... na gładziutko, zero, nic....wszędzie?

Cytat:
Nigdy wiecej kalafioru w ciazy Rozerwie mnie chyba zaraz.....kalafiorek z masełkiem i bułka tarta mniam mniam był smaczny wczoraj cały dzien sie nim zajadalam a dzis mam takie gazy ze szkoda gadać wzięłam w końcu wieczorem espumisan ale jest jeszcze gorzej no ileż mozna?! Zwariuje chyba....

Ojojojojojoj burza nad Londynem? ? ? Wiem co przeżywasz ... ja mam podobnie po cebuli ... jakaś tragedia się ze mną wtedy wyprawia i mam ochotę zaszyć się w toalecie i nie wychodzić. Biedactwo

Cytat:
Mi było w niedziele niedobrze po jabłku, zaczęło mnie mdlić tak jak na początku ciąży.
Ciąża to nie choroba, a jakoś ciągle coś boli.
Ja już nawet nie mówię, że coś mnie boli na GŁOS bo by mnie zakneblowali i do piwnicy zamknęli. Mdłości... łojć! A może znowu to po prenatalu było? Ja biorę co 2 dni na noc i jest ok.

"...pukasz
i wtedy splecione cztery dłonie biegną ci na spotkanie.
Rodzice debiutanci niezgrabnie drepczemy na progu"

Edytowane przez angelika__2014
Czas edycji: 2014-03-25 o 11:58
angelika__2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 10:47   #462
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Tak teraz mysle do kogo bedzie podobna moja kruszyna
Chcialabym zeby wlosy miala po mnie bo mam geste brazowe a Tz jest blondynem, ja mam pelne duze usta a Tz male, on jest blady ja ciemna
same przeciwienstwa zobaczymy po porodzie

Nasze szczescie
Stary 2014-03-25, 10:47   #463
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość
ZUKEN gratuluje udanej wizyty. Super, że Melka rozwija się prawidłowo

Odnośnie depilacji. Ja mam maszynkę do przycinania włosków. Nie jest to na zero ale wydaje mi się, że na tyle higieniczne ile trzeba. Bo golenie się jednorazówkami powoduje krosty i podrażnienia, wosk ODPADA never again chyba, że ktoś jest takim hardcorem i nie odczuwa takiego stopnia bólu to ok. Mnie BOLI okropnie a do tego włoski się wrastały i też cholernie bolało..czy to na bikini czy na nogach, pod pachami już nie. Trzeba trafić na dobrą kosmetyczkę. Znam przypadki, że zrywana została skóra aŁć! Pracowałam w salonie kosmetycznym przez dwa lata i kobiety miały bardzo przykre doświadczenia związane z depilacją woskiem i dziwię się, że jeszcze się zdecydowały na kolejne ...
No ale do brzegu... ta przycinarka na prawdę fajnie się u mnie sprawdza. Tylko nie wiem jak to będzie za PARĘ KILOGRAMÓW I CM W OBWODZIE ! Nie wyobrażam sobie, żeby TŻ mnie tam golił ... no chyba bym umarła ze strachu. Nogi też ... on się do tego zupełnie nie nadaje. Trzeba będzie lusterkiem się posługiwać.

Zastanawia mnie własnie jak to jest do porodu SN ... na gładziutko, zero, nic....wszędzie?

Ojojojojojoj burza nad Londynem? ? ? Wiem co przeżywasz ... ja mam podobnie po cebuli ... jakaś tragedia się ze mną wtedy wyprawia i mam ochotę zaszyć się w toalecie i nie wychodzić. Biedactwo

Ja już nawet nie mówię, że coś mnie boli na GŁOS bo by mnie zakneblowali i do piwnicy zamknęli. Mdłości... łojć! A może znowu to po prenatalu było? Ja biorę co 2 dni na noc i jest ok.

Zasiłek macierzyński jest dla kobiet prowadzących własną działalność gospodarczą. Przysługuje przez 12 miesięcy i wypłaca go ZUS.

Jeżeli chodzi o becikowe. To przysługuje TYLKO jeżeli zostajesz pod opieką gina przed 10 tc albo od 10 tygodnia jakoś tak .
Odnośnie Prenatalu to tak zapobiegawczo wczoraj wieczorem już go nie wzięłam, wracam do systemu 2-dniowego.

Z becikowym to jeszcze się orientuję, ze jest limit odnośnie dochodu na jednego członka rodziny. Także jak ktoś sporo zarabia to może się pożegnać.
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 10:57   #464
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Odnośnie Prenatalu to tak zapobiegawczo wczoraj wieczorem już go nie wzięłam, wracam do systemu 2-dniowego.

Z becikowym to jeszcze się orientuję, ze jest limit odnośnie dochodu na jednego członka rodziny. Także jak ktoś sporo zarabia to może się pożegnać.
kiedyś becikowe było dla każdego, od 2013 roku przyznawane jest rodzinom, którym dochód na osobę nie przekroczy 1922 zł netto

Zasiłek macierzyński przysługuje każdej mamie, która zdecyduje się na urlop macierzyński
tutaj jest wyjaśnione http://www.ofeminin.pl/wychowanie-dz...sc-d56030.html

Franio 24.07.2014 r.

Edytowane przez sara 85
Czas edycji: 2014-03-25 o 11:00
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 10:57   #465
Moni 26
Zadomowienie

tylko to już pewnie to becikowe z dzieckiem narodzonym sie liczy czy bez ?

Edytowane przez Moni 26
Czas edycji: 2014-03-25 o 10:59
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 10:58   #466
sara 85
Zakorzenienie

Odnośnie depilacji to ja do końca sama się goliłam, pomagałam sobie lusterkiem.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 11:02   #467
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niki19 Pokaż wiadomość
Hej

Mnie niestety dopadło przeziębienie więc od niedzieli zaległam w łóżku ale dzisiaj jest już trochę lepiej
Zdrowiej bidulko. To przez ta pogode raz zimno raz cieplo.

Cytat:
Mam wrażenie, że wyraziłam się niejasno co do tego planu porodu.
Chcę napisać i mieć ze sobą plan porodu, na wypadek, jak poród będzie przebiegał tak, jak bym chciała by przebiegał, czyli będę rodzić sn, spontanicznie, a nie będzie to poród wywoływany, nie będzie komplikacji..itp itd.
Jeśli nie daj Boże w międzyczasie coś gorszego się wydarzy, to nie mam zamiaru na sali kłócić się z położną i wymuszać mojej wersji, gdyby było jakieś zagrożenie, bo na pewno nie jestem mądrzejsza od niej.
Chcę jedynie, aby uszanowano moje 'wymagania' i prawa, czyli poród z mężem, znieczulenie, skóra do skóry, karmienie na sali (w szpitalach Rodzić po Ludzku jest to możliwe), brak praktykantów i studentów na sali, ograniczona ilość personelu medycznego, niemycie Malucha od razu i kilka innych.
Wiem też, że mój lekarz zachęca do przygotowania takiego planu, więc chyba go jakoś respektują...

Tez będę rodzic w Szpitalu gdzie jest program Rodzic po ludzku. I chcę to wszystko co ty ;-)

Cytat:
Dziewczyny, pytanie z innej beczki, na innym wątku ktoś rzucił temat zasiłku macierzyńskiego. O co chodzi z tym. Kto się o coś takiego ubiega i gdzie?

zasilek macierzyński przysługuje ci wtedy kiedy kończy ci sie umowa na jakiś czas . Np po pirodzie ale musi być to umowa na caly etet i skladki muszą być odciagane. To inaczej urlop macierzynski z tym ze urlop jest dla osób które sa zatrudnione na umowę bezterminowo.
A becikowe dostajesz po porodzie . Musisz byc pod opieka lekarska od 10 tyg i nie możesz przekroczy dochodu na czlonka rodziny okolo 1900 zl w tamtym roku tyle było. Maluszek tez sie liczy.

Cytat:

Brawo;-)

Cytat:
A ja w 20.
Brawo;-)

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 11:15   #468
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
tylko to już pewnie to becikowe z dzieckiem narodzonym sie liczy czy bez ?
Z narodzonym dzieckiem

Cytat:
Tez będę rodzic w Szpitalu gdzie jest program Rodzic po ludzku. I chcę to wszystko co ty ;-)
.
Fajnie
Tak, jak pisałam, mój lekarz zachęca co przygotowania sobie takiego planu porodu. Myślę, że to nawet jakoś systematyzuje wiedzę kobiety nt. porodu, a to też ważne, chyba szczególnie dla pierworódek, bo tak naprawdę nie wiemy, czego się spodziewać.

Hania

Stary 2014-03-25, 11:17   #469
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Z narodzonym dzieckiem

Fajnie
Tak, jak pisałam, mój lekarz zachęca co przygotowania sobie takiego planu porodu. Myślę, że to nawet jakoś systematyzuje wiedzę kobiety nt. porodu, a to też ważne, chyba szczególnie dla pierworódek, bo tak naprawdę nie wiemy, czego się spodziewać.
Bardzo się z tobą zgadzam. Taka niewiedza potęguje lęk dodatkowo jeszcze. Ja wybrałam szkołę rodzenia w szpitalu, w którym mam zamiar rodzić, oni też "rodzą po ludzku" więc mam nadzieję, że jakoś dam radę.

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 11:29   #470
justa_1978
Rozeznanie

Dziewczyny, widze, ze niektore z Was lubia wszystko planowac i miec pod kontrola- to fajnie, ale niestety przy realizacji potrzebna bedzie osoba postronna, ktora bedzie przypominac co i jak, bo inaczej nic z tego nie wyjdzie. Pamietam, ze bylam zaskoczona intensywnoscia bolu podczas akcji porodowej i jedyne o czym moglam myslec, to zeby przestalo bolec. Przestalam racjonalnie myslec i zachowywac sie. Bylo mi wszystko jedno, krzyczalam, darlam sie, plakalam, chodzilam na czworaka, choc w normalnej (bezbolesnej sytuacji), nigdy bym siebie nie podejrzewala o takie zachowania. Bylabym zawstydzona swoimi reakcjami. Ale w obliczu bolu bylo mi wszystko jedno, wszelkie zahamowania nie mialy zadnego znaczenia. Ciesze sie, ze teraz jest planowana cesarka, wiem, ze bedzie bolec, ale cos za cos...

Co do depilacji, to dawalam sobie rade ze swoim przyjacielem lusterkiem , licze, ze teraz bedzie tak samo. Do cc wystarczy wydepilowac pole operacyjne (biorac pod uwage dojescie do wygodnego ciecia), a przy naturalnym, wolna amerykanka, choc krocze jest golone, ze wzgledu na ewentualne naciecie i pozniejsze szycie.

Jutro mam polowkowe i mam mega "stresa". Bardzo chce usyszec, ze dzidzius jest zdrowy. Plec nie ma znaczenia.

Od dwoch tygodni walcze za zapaleniem zatok- tragedia- lekarz pozwolil mi brac Sinupret lub Sinulan, i troche pomaga...ale zapomnialam juz co to zaczy swobodnie oddychac...

Wracajac do watku depilacji, to co stosujecie na zapalenie mieszka wlosowego? Bo normalnie, to mialam masci sterydowe, ale teraz nie moge ich stosowac.. co polecacie???
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 11:56   #471
mamuska11
Rozeznanie

Cytat:
A nie w 22 tygodniu??? Bo pamietam ze ty zawsze zaczynałaś nowy tydzien dwa dni przede mną a ja zaczynam 22 tydzien w czwartek....juz miałam ci to napisać tydzien temu tylko zapomniałam ale z tego co pamietam to ty dzisiaj jesteś równo 21+0 czyli zaczynasz 22 tydzien

Edytowane przez mamuska11
Czas edycji: 2014-03-25 o 12:03
Stary 2014-03-25, 12:02   #472
mysia111
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość

też się zastanawiam jak będę się depilować. Używam depilatora na nogi i tak raz w tygodniu muszę użyć, bikini golę maszynką jednorazową. W dodatku mam ciemne włoski i teraz mam wrażenie, że rosną jeszcze szybciej. Już teraz mam problem żeby wydepilować nogi i bikini ogolić dokładnie, a brzuch nie jest jeszcze jakoś strasznie duży. Nie umiem sobie wyobrazić jakby miał mnie golić TŻ - krew mogłaby się polać
a paznokcie w nogach też nie wiem jak obetnę i też nie wiem czy dałabym radę dać komuś innemu mi je obciąć....
Co do depilowania przez TŻ to my próbowaliśmy w 1 ciąży raz ale skończyło się po paru minutach na... no wiecie
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 12:17   #473
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość

U mnie do szkoły się idzie od 30 tc.

Co do rozmyślania o porodzie itp, to zaczniesz dopiero na zwolnieniu Ja też pracując nie miałam do tego głowy, a po pracy najważniejszy był sen

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Za dwa i pół tygodnia ślub. Przedślubny stres i ciążowy kalafior to super połączenie, od przedwczoraj ludzie traktują mnie jak upośledzoną albo opóźnioną w rozwoju, ponoć nie da się ze mną normalnie dogadać
najważniejsze, żebyś świadomie i wyrażnie wypowiedziała przysięgę

Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o becikowe. To przysługuje TYLKO jeżeli zostajesz pod opieką gina przed 10 tc albo od 10 tygodnia jakoś tak .
Ja poszłam pierwszy raz do gina w 10 tc i mi nie przysługuje... Obiecał mi jednak po porodzie napisać w karcie ciąży, że byłam u niego już w 9tc (jeszcze nie wie, że chcę rodzić w innym szpitalu. Oby mimo to podpisał). To jakieś pojenanaanane
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 12:21   #474
mamuska11
Rozeznanie

A mnie znowu brzuch jak na okres boli w nocy sie nie wyspalam i teraz tez sie nie zapowiada chyba wezmę paracetamol bo juz wytrzymać nie moge.....a jeszcze w domu syf znowu normalnie brak mi słów

codziennie rano sprzątam cały dom na błysk wycieram kurze odkurzam myje podłogi opróżniam i pakuje zmywarkę a juz popołudniu zaczyna znowu byc chaos a na drugi dzien z rana spowrotem dom wywrócony do góry nogami

to samo z gotowaniem, ile nie nagotuje to na drugi dzien i tak juz nic nie ma, wczoraj specjalnie cały wieczór w kuchni siedziałam zeby dzis sobie odpocząć zrobiłam kotlety z kurczaka pieczone w papirusie na patelni, młode ziemniaczki, sałatkę i cała blachę makaronu zapiekanego z kurczakiem w sosie pomidorowym i żółtym serem...mój brat wczoraj przyjechał i siedzieli sobie do pozna z Tż a rano jak wstałam to jakies resztki tego zapiekanego makaronu tylko zostały i kilka młodych ziemniaczkow ale juz bez kotletów i sałatki

żałuje ze nie jestem w Polsce poszłabym na pogotowie powiedziała ze mnie brzuch bardzo boli to zostawiliby mnie na obserwacje to chociaz bym sobie odpoczęła, chciałabym zobaczyc mojego Tż jak sobie radzi w domu chociaz przez tydzien po nogach by mnie chyba całował jakbym wróciła bo narazie
mam wrażenie ze on myśli ze ja sobie leżę i pachnę w tym domu.....przeciez wszystko sie samo sprząta gotuje pranie sie samo pierze a psy i Zuza to same sie przeciez sobą zajmują jedynie Weronice nie mogę nic zarzucić bo naprawdę wszystko juz potrafi sama zrobic a jeszcze jak ma dobry humor to i koło Zuzi i psów tez wszystko zrobi

Czas edycji: 2014-03-25 o 12:25
Stary 2014-03-25, 12:25   #475
mysia111
Zadomowienie

Cytat:
A mnie znowu brzuch jak na okres boli w nocy sie nie wyspalam
I teraz tez sie nie zapowiada chyba wezmę paracetamol bo juz wytrzymać nie moge.....a jeszcze w domu syf znowu normalnie brak
mi słów codziennie rano sprzątam cały dom na błysk wycierać kurze odkurzam myje podlowi opróżniam i pakuje zmywarkę a juz popołudniu zaczyna znowu byc chaos a z rana spowrotem dom wywrócony do góry nogami to samo z gotowaniem, ile nie nagotuje to na drugi dzien i tak juz nic nie ma, wczoraj specjalnie cały wieczór w kuchni siedziałam zeby dzis sobie odpocząć zrobiłam kotlety z kurczaka pieczone w papirusie na patelni, młode ziemniaczki, sałatkę i cała blachę makaronu zapiekanego z kurczakiem w sosie pomidorowym i żółtym serem...mój brat wczoraj przyjechał i siedzieli sobie do pozna z Tż a rano jak wstałam to jakies resztki tego zapiekanego makaronu tylko zostały i kilka młodych ziemniaczkow ale juz bez kotletów i sałatki żałuje ze nie jestem w Polsce poszłabym na pogotowie powiedziała ze mnie brzuch bardzo boli to zostawiłby mnie na obserwacje to chociaz bym sobie odpoczęła, chciałabym zobaczyc mojego Tż jak sobie radzi w domu chociaz przez tydzien po nogach by mnie chyba całował jakbym wróciła bo narazie
mam wrażenie ze on myśli ze ja sobie leżę i pachnę w tym domu.....przeciez wszystko sie samo sprząta gotuje pranie sie samo pierze a psy i Zuza to same sie przeciez sobą zajmują jedynie Weronice nie mogę nic zarzucić bo naprawdę wszystko juz potrafi sama zrobic a jeszcze jak ma dobry humor to i koło Zuzi i psów tez wszystko zrobi
Ale pyszności narobiłas
A z facetami to już tak jest że wielu z nich nie docenia naszej pracy.
Stary 2014-03-25, 12:30   #476
mamuska11
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Ale pyszności narobiłas
A z facetami to już tak jest że wielu z nich nie docenia naszej pracy.
Wiesz u mnie to jest moja wina bo odkąd zamieszkalismy razem to skacze nad nim jak nad jajkiem nigdy sam nie sprzatal ani nie gotował chociaz potrafi bo jak mieszkał sam to miał zawsze porządek i ugotowane :p glopia jestem i tyle.....nawet po porodzie na drugi dzien juz biegałam z odkurzaczem...jakiś chory instynkt opiekuńczy chyba mam a pózniej chodzę i marudzę jeszcze.....

Czas edycji: 2014-03-25 o 12:32
Stary 2014-03-25, 12:41   #477
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
Ja poszłam pierwszy raz do gina w 10 tc i mi nie przysługuje... Obiecał mi jednak po porodzie napisać w karcie ciąży, że byłam u niego już w 9tc (jeszcze nie wie, że chcę rodzić w innym szpitalu. Oby mimo to podpisał). To jakieś pojenanaanane
A ja się znowu wyłamię z opinia bo uważam, że to dobre, że tak jest z tym becikowym.
To mobilizuje jakieś bardziej 'niedbałe' kobiety, żeby jednak pójść do tego lekarza w ciaży. Oczywiście nie mam na myśli Ciebie ale kobiety z tzw. marginesu.
Rykoszetem takich przepisów dostaje się takim osobom jak Ty niestety. Na szczęście lekarz fajny, to się dogadacie

My i tak nie dostaniemy becikowego...

Cytat:
Wiesz u mnie to jest moja wina bo odkąd zamieszkalismy razem to skacze nad nim jak nad jajkiem nigdy sam nie sprzatal ani nie gotował chociaz potrafi bo jak mieszkał sam to miał zawsze porządek i ugotowane :p glopia jestem i tyle.....nawet po porodzie na drugi dzien juz biegałam z odkurzaczem...jakiś chory instynkt opiekuńczy chyba mam a pózniej chodzę i marudzę jeszcze.....

Biedna, tak się narobiłaś i wszystko zeżarli

A z tym skakaniem, to pamiętam, jak zamieszkałam z moim mężem, wtedy jeszcze nie mężem, to moja mama mi powiedziała 'nie skacz nad nim, nie matkuj, bo kiedyś Ci się znudzi, a on już będzie rozbestwiony i z tym zostaniesz do końca życia'!
Posłuchałam mamy i mój maż docenia co robię w domu, a i dla niego mop, czy ściereczka do kurzu nie sa obce jedyne co, to nie prasuje. Ale ja też nie, bo przychodzi do nas pani, która prasuje. Ja tego nienawidzę, a ona sobie dorobi parę zł.

Hania

Stary 2014-03-25, 12:42   #478
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
A nie w 22 tygodniu??? Bo pamietam ze ty zawsze zaczynałaś nowy tydzien dwa dni przede mną a ja zaczynam 22 tydzien w czwartek....juz miałam ci to napisać tydzien temu tylko zapomniałam ale z tego co pamietam to ty dzisiaj jesteś równo 21+0 czyli zaczynasz 22 tydzien

ja liczę tak jak moja ginekolog tak mi wpisuje w książeczkę i tego się trzymam bo się zgubie

Nasze szczescie
Stary 2014-03-25, 12:46   #479
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
A mnie znowu brzuch jak na okres boli w nocy sie nie wyspalam i teraz tez sie nie zapowiada chyba wezmę paracetamol bo juz wytrzymać nie moge.....a jeszcze w domu syf znowu normalnie brak mi słów

codziennie rano sprzątam cały dom na błysk wycieram kurze odkurzam myje podłogi opróżniam i pakuje zmywarkę a juz popołudniu zaczyna znowu byc chaos a na drugi dzien z rana spowrotem dom wywrócony do góry nogami

to samo z gotowaniem, ile nie nagotuje to na drugi dzien i tak juz nic nie ma, wczoraj specjalnie cały wieczór w kuchni siedziałam zeby dzis sobie odpocząć zrobiłam kotlety z kurczaka pieczone w papirusie na patelni, młode ziemniaczki, sałatkę i cała blachę makaronu zapiekanego z kurczakiem w sosie pomidorowym i żółtym serem...mój brat wczoraj przyjechał i siedzieli sobie do pozna z Tż a rano jak wstałam to jakies resztki tego zapiekanego makaronu tylko zostały i kilka młodych ziemniaczkow ale juz bez kotletów i sałatki

żałuje ze nie jestem w Polsce poszłabym na pogotowie powiedziała ze mnie brzuch bardzo boli to zostawiliby mnie na obserwacje to chociaz bym sobie odpoczęła, chciałabym zobaczyc mojego Tż jak sobie radzi w domu chociaz przez tydzien po nogach by mnie chyba całował jakbym wróciła bo narazie

Mamuska- Ty to jestes jakis cyborg albo inne dziwne stworzenie , lub super material na zone!!!
Ja jestem od 3 dni leniem i bardzo dobrze mi z tym Chwilo trwaj!!! Gorzej, bo pozniej bede miala jeszcze wiecej sprzatania... ale nic mi sie nie chce!

mysia111- ooo to jest mysl, bo ten moj unika fiki miki jak diabel wody swieconej... przez to czuje sie bardzo nieatrakcyjnie... wczoraj sie zapytalam, czy ze mna jest cos nie tak, a on na to, ze boi sie o dzidziusia.... dobre sobie... Fakt, ze przy pierwszej ciazy mielismy zdarzenie, gdzie bardzo zaczelam krwawic po stosunku, ale nic sie dzidziusiowi nie stalo! Najgorzej, ze sie czuje jak slon w skladzie porcelany - grubo i nieatrakcyjnie... no i moje libido spadlo okrutnie...

Edytowane przez justa_1978
Czas edycji: 2014-03-25 o 12:49 Powód: literowka
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-25, 12:46   #480
mysia111
Zadomowienie

Cytat:

No to go rozpieściłaś. Ja jak się źle czułam na początku ciąży to kładłam się do łóżka i nic nie robiłam. Jak TŻ chciał jeść to musiał sam robić obiad. Ale nigdy nie narzekał.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości