|
|
#121 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!
Cytat:
|
|
|
|
|
#122 |
|
Wredny kotecek
|
Bana przez was dostanę;p zaraz wyślę
|
|
|
|
#123 |
|
Rozeznanie
|
"Niech kochają nas ci, co nas kochają. A tym, co nas nie kochają, Niech Bóg odmieni serce. A jeśli nie odmieni ich serca, To niech im skręci kostkę, Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie" Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków") |
|
|
|
#124 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
Cytat:
---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Również poproszę
|
|
|
|
|
#125 |
|
użytkowniczka
|
Wątek jakby dla mnie
tak jak mówi poprzedniczkaTŻ żyje ponad stan i budżet domowy jakoś zawsze muszę dopiąć ja. Gazetki promocyjne to moja ulubiona lektura w naszym budżecie największą po czynszu część zajmują lek ok. 300 złotych ale w sezonie na jedzeniu oszczędzamy, bo sami je produkujemy. I tu moja rada, warto sprawdzić czy w Waszych miastach jest giełda owocowo-warzywna bo ceny są nawet o połowę niższe niż na rynku Poluję na chemię z promocji, bo to się nie psuję.
Edytowane przez kochanalukrecja Czas edycji: 2014-03-25 o 21:25 |
|
|
|
#126 |
|
Rozeznanie
|
Witam
![]() też się chętnie przyłączę do grona oszczędzających. Odkładamy z mężem na nasze własne gniazdko a taki wątek dodatkowo fajnie motywuje
|
|
|
|
#127 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak, właśnie. Warto jeździć na giełdy owocowo- warzywne. Na większości stoisk trzeba kupować hurtem (można zrobić zapasy), ale jest też kilka ze sprzedażą detaliczną (jednak ceny i tak mają niższe niż w warzywniakach).
Mam też radę odnośnie prania- od kilku lat kupuję za 20-25zł żel do prania z koncentratem Persil z Niemiec. Starcza na 40-50 prań. Rzeczy córki zaś piorę w mydle Biały Jeleń i również polecam. |
|
|
|
#128 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a znacie jakieś tanie, ekologiczne i przede wszystkim skuteczne sposoby na pozbycie się czegoś takiego z fug i silikonu pod prysznicem:
http://cdn14.☠☠☠☠☠☠☠☠☠.smcloud.net/t...ugi_235757.jpg ![]() :conf used:Taki "prezent" pozostawił nam poprzedni lokator naszej kawalerki, a ja nijak nie mogę tego doczyścić |
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Można dołączyć? Staram się oszczędzać od kilku miesięcy - udało mi się zaoszczędzić nieco ponad 2000 zł, ale luty i marzec dla mnie i TŻ był dość ciężki i niestety z tej kasy zostało mi niecałe 400 zł i na razie nie zanosi się, żebyśmy mogli w najbliższym czasie pozwolić sobie na większe oszczędności Ostatnio zaczęło mnie to bardzo frustrować, bo odkładamy na konkretny cel. Dlatego postaram się wprowadzić w życie Wasze pomysły - zwłaszcza z mrożeniem mięsa, giełdą warzywną i płynem do kąpieli zamiast mydła. Zobaczymy co z tego wyjdzie
|
|
|
|
#130 |
|
Raczkowanie
|
W Łodzi jest giełda warzywna i nie tylko!
|
|
|
|
#131 | |
|
Szalony Kapelusznik
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
hej
Ciekawe rady na oszczędzanie ![]() Ja też chcem
|
#133 |
|
Raczkowanie
|
W Łodzi macie też ten wielki outlet - Ptak, czy jakoś tak
![]() ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- To i ja poproszę
|
|
|
|
#134 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale niech sobie nikt nie myśli, że namawiam do weganizmu, bo nie namawiam. Po prostu liczę to też jako coś ekonomicznego i ekologicznego. Ja po prostu już dawno sobie wymyśliłam takie swoje 'zasady': "Ekonomicznie, ekologicznie i zdrowo", bo jakoś jak czytam o różnych rzeczach to wydaje mi się, że to się zawsze pokrywa. Moi rodzice palą i sporo piją alkoholu (ja w ogóle, nigdy) i za te przeogromne pieniądze, które oni na to wydają ja byłabym w stanie przeżyć bardzo dużo czasu. Zysk z ich alkoholizmu mam taki, że zbieram ich puszki po piwie i je zanoszę do skupu. Mogłabym też zbierać makulaturę i zanosić, ale ona dość długo by się zbierała, a nie ma za bardzo gdzie u nas tego trzymać. Moje oszczędności to przede wszystkim gazetki promocyjne i kupowanie na wyprzedażach, albo czasem kupowanie produktów, którym niedługo będzie się kończyć data ważności. Mam na przykład niektóre stałe kosmetyki i bez promocji nie kupuje ich nigdy, a kiedy jest promocja to kupię sobie ze dwa opakowania, żeby starczyło do następnej. A przy zakupach przez internet staram się kupić od razu więcej i na zapas, ale nie płacić kosztów wysyłki (jeśli zależne jest to od kwoty zamówienia). Ciuchy kupuję na allegro (outlety na aukcjach od złotówki), w lumpach, czasem też w marketach (ale tam zazwyczaj koszulki, bo łatwo trafić na bawełniane, a brzydkie nie są). Droższe też kupuję, szczególnie czasem w buty inwestuję, jeśli wiem, że się opłaca. Warto też pozakładać sobie karty w marketach, Skarbonkę w Auchanie i Clubcard w Tesco. Zaś na zwierzętach też można oszczędzać robiąc im jedzenie samodzielnie. Takiemu kotu i tak bardziej będzie smakowało surowe mięso, niż jakaś karma, a będzie dla niego zdrowsze, bo to stuprocentowe mięso, a nie karma, gdzie mięsa jest 4%. Mam wannę, ale biorę w niej prysznico-kąpiel. Czyli nie nalewam do wanny wody, tylko zatykam korkiem i biorę prysznic, a woda w wannie się zbiera, którą później używam do spłukiwanie kibla, albo do przemycia śmieci do segregacji... Z takich głupich rzeczy to przychodzą mi jeszcze do głowy targi i Ikea, czyli darmowe długopisy i ołówki... . Ale to trochę dla żartu piszę, jednak lubię zbierać te długopisy.A jeśli o ćwiczenia chodzi to wybieram bieganie i darmową siłownię pod chmurką oraz ćwiczenia w domu. Do kin nie lubię chodzić, jedynie niektóre restauracje mnie czasem same zapraszają... No i dodatkowo to wolę się przejechać rowerem gdzieś dalej, a bliżej zawsze iść pieszo. W sumie jedyna moja podróż pojazdami ogranicza się do jazdy do chłopaka i powrotu i na jakieś wakacje. No i czasem korzystam z BlaBlaCar, a jeśli nie to jadę PolskimBusem, który wychodzi dużo taniej, no chyba, że nie da rady ani z jednego, ani z drugiego. Uważam, że telefon na kartę to też oszczędność w porównaniu do abonamentu i nie mam zamiaru nigdy przechodzić na abonament. Przez telefon dużo nie rozmawiam, do chłopaka mam darmowe rozmowy, no i co najważniejsze (już w kilku sieciach dostępne) - rok ważności konta. No i już od dawna mam w planach zakup kubeczka menstruacyjnego, zamiast kupowania podpasek, czy tamponów i niedługo będę się do tego na poważnie przymierzała. A jeśli chodzi o moje mycie włosów to żel Facelle do higieny intymnej z Rossmanna, jest tani, do włosów dobry, czasem cała się nim myję. Do tego używam mydła Aleppo do mycia i niby jest drogie, ale starcza na bardzo długo. No i jak już ktoś wspomniał nie grzeję w zimie (komputer ogrzewa mój pokój ).Do tego mogę jeszcze dorzucić farbowanie włosów siostrze za marne grosze. Ja trochę dostanę od niej, a ona sobie zaoszczędzi, bo u fryzjera zapłaciłaby więcej. A naczyń nie myję pod bieżącą wodą, najpierw je przecieram gąbeczką lekko namoczoną z płynem, a później dopiero płuczę pod bieżącą wodą. No i czasem, jak dużo się resztek jedzenia z tego nazbiera na kratce na odpływie i woda wolno schodzi to wodą nagromadzoną w zlewie myję piec... To chyba na tyle... Ktoś pisał o robieniu sushi, ja już robiłam. Kupiłam dwa opakowania zestawu do sushi w Biedronce na przecenie za 10 złotych (ryżu sporo, alg wystarczająco, a wasabi za dużo), ale brak sosu sojowego, jednak dla mnie bez niego było smaczne. A z jednego takiego zestawy i przy zakupie taniego łososia wędzonego i jakichś warzywek wyszło z tego naprawdę sporo sztuk. Nie wiem ,czy prosić o linka, bo nie chcę narobić nikomu problemów .
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maniaczka jestem |
|
|
|
|
#137 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Zdecydowanie wątek dla mnie
![]() Cytat:
My kupiliśmy za 1000 tytanowe ze srebrem i miedzią, ale były też wzory za 650 tak więc zależy to trochę od gustu. Sukienkę mam za 200 ale uprzedzam że jest na cywilny. i mi proszęCytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#138 |
|
Raczkowanie
|
Może ktoś w końcu poda normalnie linka do tego sklepu dla wszystkich. To zapewne nie ostatni tego typu przypadek skoro mamy się dzielić sposobami na oszczędzanie. Pewnie jeszcze nie raz pojawi się link do jakiejś promocji
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
Ale sie dziewczyny rozpisałyście
Ale to dobrze, będę korzystać z rad Ja zawsze pisze sobie ile czego danego miesiąca nam wychodzi i potem już wiem co mam kupować w Biedrze (przeważnie tam robie zakupy). Staram się oszczędzać ale zawsze nam coś wyskoczy - a to coś się zepsuje, a to rozwali ale nie poddaje sie A z tymi drobniakami to też super pomysł - chyba wdrożę go w życie Co do mojego oszczędzania: - używam proszku Vizir ale zawsze kupuje go na promocji za ok. 30zł (to jest 6 albo 7kg) i jak policzyałam to starcza mi na około pół roku, wiec wydam raz na długi czas ![]() - margarynę do smarowania kupuje 1kg w Biedrze bo cena nie jest wysoka (kiedyś kupowałam Delme ale stwierdziliśmy że ta stonkowa niczym się nie różni wiec się przerzuciliśmy) - od jakiegoś czasu kupuje hamburgery (całe opakowanie ma niecałe 2kg, są dostępne w Polomarkecie) ale tylko w promocji, potem je porcjuje i mrożę po 4 sztuki w każdym woreczku. Na obiad w sam raz a jest ich naprawdę sporo i są bardzo dobre ![]() - ser żółty kupuje rzadko i tylko na promocji, wtedy też biorę wiekszy kawał, a w domu kroje na kostki i zamrażam, potem mam jak znalazł - i tak jak większość z Was staram sie wszystko mrozić ![]() - jajka kupuje z bazarku niedaleko mnie 30szt. można kupić już za 15zł, czasem są nawet po 10zł (jak się trafi), są dobre a dodatkowo pani która je sprzedaje ma je z własnego chowu - tyle jajek starcza mi naprawde na długo - mam też taki zwyczaj że odkładam wszystko do kopert - mamy podpisane że za wynajem, na internet, na wydatki ogólnie (zawsze odkładam 400zł na cały miesiąc) Hmm, to chyba tyle jak na razie, jeśli coś mi się przypomni to na pewno napisze I ja też poproszę o adresik
|
#140 |
|
Zadomowienie
|
Ja polecam serdecznie tego bloga http://jakoszczedzacpieniadze.pl/
My z Tż przeczytaliśmy go od deski do deski.
|
#141 |
|
Rozeznanie
|
Nie kojarzę, żeby ktoś już o tym napisał, ale jeszcze jedna rzecz przydaje się przy oszczędzaniu - kontrola wydatków
U mnie osobiście działa, używanie do tego celu aplikacji w telefonie, kiedyś używałam Financisto na Androdzie, teraz wolę Money Zoom, który dostępny jest chyba na wszystkie systemy mobilne
|
|
|
|
#142 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
TŻ ma na komputerze właśnie jakiś program i wszystkie wydatki zapisujemy właśnie tam. Po kilku miesiącach można zauważyć na co i ile się wydaje. Fajna sprawa.
|
|
#143 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Pozwolicie, że też się przyłączę. W końcu w kupie raźniej i pomysłów więcej. ![]() Też z mężem staramy się planować racjonalnie nasze wydatki i zawsze odłożyć jakąś kwotę na przysłowiową czarną godzinę - w końcu nigdy nie wiadomo, kiedy zepsuje się na przykład pralka, albo wypadnie nam nagła wizyta u jakiegoś lekarza. - Większe zakupy (na zapas) to zwykle porcje mięs do zamrożenia, przygotowane, poporcjowane warzywa do zupy. Wtedy i oszczędniej i szybciej się robi obiad. Wędliny czasem kupujemy więcej i wtedy też zamrażamy, a tak to kupujemy na bieżąco, jak wiemy, że zjemy o razu. Od wujka przywozimy swojskie wyroby i też zamrażamy (oj, dobrze mieć rodzinkę na wsi, od której mamy jajka, wspomniane mięsko, etc. - bardzo dużo to daje) ![]() - Do pracy szyukujemy śniadania w domu - Na mieście też jemy, ale to przy jakiejś określonej okazji, albo, jak z pracy nie wracamy d domu, bo musimy gdzieś jechać. - Przeglądamy gazetki, uderzamy na wyprzedaże, etc. Grunt to chcieć i być świadomym ponoszonych kosztów. ![]() Cytat:
A na prąd mamy w domu wszystko, nieustannie chodzi laptop, tv, pierzemy, gotujemy, etc. Dużo osób nam się dziwi i mówią, że chyba siedzimy po ciemku. Ja twierdzę, że chyba mamy dobrą taryfę.Cytat:
), ale i taki, który będzie kosztował w okolicach 80 zł.Niszczenie - nie niszczę. Staram się zakupioną rzecz wykorzystywać do oporu. Cichami, które są dobre wymieniam się na przykład z kumeplą lub siostrą. Nie miałabym sumienia wyrzucić dobrej rzeczy. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- Też poproszę link ![]() ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#144 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Że też sama nigdy o tym nie pomyślałam! Zaraz pogrzebię w sklepie na telefonie i coś sobie ściągnę. Aczkolwiek wolałabym coś na komputer. Znasz może coś fajnego? ![]() Cytat:
Wiecie co, aż sprawdzę jakie my mamy rachunki za prąd ![]() DZIEŃ DOBRY!!! U nas w Łodzi piękne słoneczko wyszło zza chmur i aż się przyjemnie szło do pracy. Szykując się do wyjścia naszły mnie dwa pytania: 1) Czy któraś z Was korzystała z poniedziałkowej promocji Lidla na luksusowe towary? Czy one faktycznie są tak luksusowe i co warto kupić? Zjadłabym sobie coś dobrego ![]() 2)Czy macie bliskich/znajomych prowadzących działalność gospodarczą lub same ją prowadzicie i korzystacie z oferty hurtowej Makro lub Selgrosa? Warto się w to zabawić? |
|||
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
Ta stronka z tymi kosmetykami to chyba e zebra
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#146 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#147 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() przyłaczę się i ja
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) - a, wezmę więcej, żeby nie płacić za wysyłkę to wyjdzie taniej, a w efekcie zamawiam za większą kwotę (i często też rzeczy niepotrzebne) niż jakbym zamówiła to po co przyszłam i zapłaciła normalnie przesyłkę ![]() Co do domowego budżetu to mi brakuje systematyczności w zbieraniu paragonów i uzupełnianiu danych, ale jak przez miesiąc próbowałam to robić to już po 2 tygodniach widziałam co mogę poprawić, na czym zaoszczędzić. Przy czym u mnie lepiej niż aplikacja w telefonie sprawdzał się arkusz w excelu (albo na google drive) - tam dodatkowo kolorami zaznaczałam sobie różne grupy wydatków i wszystko było widać jak na dłoni. Teraz od stycznia zbieram się, żeby znowu nad tym usiąść, ale jakoś nie mogę się do tego zebrać... |
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
Ciocia Andzia - kupowałam w makro, ale sczzerze móiąc na jednym sie zaoszczędzi a na drugim niestety mozna zapłacić taką samą cenę bądź droższą nawet.. robiłam zakupy dla dzieci na gwiazdkę i sczzerze mówiąc żeby zaoszczędzić musiałam wziać np. cały karton delicji, gdzie mi mniej było potrzeba, bo jednak miałam gotówkę ograniczoną..
![]() może gdybym miała wiecej czasu to bym pomyślała co i jak wydać, a że czasu nie było to wydaje mi sie że niektórych produktów z Marko się nie opłaca brać ![]() ale... kupiłam chyba 4 paczki płatków do demakijazu po 80 czy 120sztuk za niecałe 4zł jedyny mój łup z którego jestem zadowolona, bo do tej pory (od gwiazdki) mi starcza
![]() "Matka nie musi wszystkiego rozumieć – wystarczy, żeby kochała i ochraniała. No i była dumna." Paulo Coelho Edytowane przez stokrotenka18 Czas edycji: 2014-03-26 o 09:48 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:20.

Cienie manhattan po 3,49 te same co w rossie 20-25zł;p kosmetyki astor mniej niż 10zł, kredki rimmel po 2,99 a nie jak w drogerii ta sama ponad 20 ^^
A w lodówce trzymasz? Zapakowanie w coś jeszcze dodatkowo? (folia np)
w naszym budżecie największą po czynszu część zajmują lek ok. 300 złotych ale w sezonie na jedzeniu oszczędzamy, bo sami je produkujemy. I tu moja rada, warto sprawdzić czy w Waszych miastach jest giełda owocowo-warzywna bo ceny są nawet o połowę niższe niż na rynku
Poluję na chemię z promocji, bo to się nie psuję.

Ostatnio zaczęło mnie to bardzo frustrować, bo odkładamy na konkretny cel. 
I na to niestety nie potrafię znaleźć sposobu ...
ale nie poddaje sie

od tego momentu postanowiliśmy, że koniec tego dobrego i bierzemy tylko tyle ile chcemy wydać i wreszcie mamy nad tym kontrolę.