|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!
Cytat:
. Od kilku lat u mnie w domu robione jest sushi (jesteśmy amatorami)W wersji na 3 osoby paczka alg starczy na 2x, ryż potrzebujemy tylko 2 szklanki a można kupić np 4kg i wychodzi z pewnością taniej, sos sojowy starcza spokojnie na conajmniej 3 uczty, wasabi i imbir na conajmniej 4,5 razy. Najdrozsza z tego jest oczywiście ryba, najważniejsze aby dopytać w hipermarketach w jakie dni tygodnia są dostawy! koszt domowego sushi jest conajmniej 3,4 razy niższy niż wizyta w restauracji
|
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Kurczę chyba nie - u mnie motorek jest odkręcany i można mu wklikiwać różne końcówki i to jest jedna z nich... ewentualnie spróbuj zwykłym blenderem i nakryć górę ściereczką
|
|
|
|
#243 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
matko,myślałam że tylko ja jestem taka z tym wyrzucaniem jedzenia "bo 3 dzień nie będę jjeść tej samej pomidorowej". Też mieszkam sama i tak naprawdę ciężko oszczędnie żyć w pojedynke, jeśli chodzi o produkty spożywcze, kupując w większych ilościach (taniej) nie daję rady tego wyjadać i się marnuje..Ostatnio zaczęłam kupować nie ze "oo,promocja biorę" tylko to, na co mam ochotę, nawet jeśli jest tego mniej..jednak muszę poszukać teraz złotego środka.
|
|
|
|
|
#244 |
|
Raczkowanie
|
Połowę mojej obecnej wypłaty. Teraz mam 3000 z premią. Podstawa bez premii to jakies 2200, czyli 80 % z podstawy to jakieś 1750 zł. Czyli przy kredycie na mieszkanie i 2 dzieci trzeba zacisnąć pasa.
Zastanawiam się tez nad jakąs pracą zdalną podczas macierzyńskiego. Na pewno zastosuję podpowiedzi z tego forum
|
|
|
|
#245 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
TT posiadam, ostatnio zakupiłam i jestem całkiem zadowolona, dobrze rozczesuje włosidła. Cytat:
Cytat:
jest taaaaaaaaakie pyszne i taaaaaaaaaakie drogie muszę w końcu zainwestować i kupić zestaw na allegro tylko mam problem bo tyle tego jest i nie wiem jaki najbardziej sie opłaca
|
|||
|
|
|
#246 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#248 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo jest z wędliną, serem, czy nawet warzywami. A nie chcę codziennie jeść tego samego
|
|
#250 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
Witam
ja sie chetnie dolacze poniewaz szukam sposobow na oszczedzanie. Jak najlepiej robic zakupy? Dlugoterminowo w marketach? Czy co pare dni w osiedlowkach? Mam tez problem bo nie mam auta wiec musze doliczyc taxe jesli robie wieksze zakupy poza domem (ok. 20zl) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#251 | |
|
Pani Pech
|
Cytat:
) ja pieluszki będę kupowac w biedronce
|
|
|
|
|
#252 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bałam się oszczędzać na dziecku, ale właśnie czytałam w necie opinie i również mamy sobie serię Babydream bardzo chwaliły. Też z mężem nawet nie chcemy zapoznawać małego ze słoiczkowym jedzeniem, tylko wprowadzać takie domowe. A jeśli będziemy wyjeżdżać to na pewno do babć - obie mieszkają na wsi, jedzonko spokojnie zrobimy na miejscu ![]() Cytat:
Dziś wyjątkowo (chociaż z wielkim ociąganiem) zjadłam trzeci dzień pod rząd pomidorową, ale też nienawidzę jeść tego samego na obiad przez więcej niż 2 dni. Ale chyba naleśnikami na słodko bym nie pogardziła - chociaż może tylko dlatego, że jadłam je wieki temu to miałabym wyjątkowo apetyt na nie ![]() Jeśli chodzi o temat sushi który poruszacie. Również uwielbiam sushi. Teraz już pozwalamy sobie na zakup wszystkich składników przeznaczonych właśnie do sushi, ale powiem Wam (i może narażę się na lincz) że w "bidniejszych" czasach robiłam tańszą wersję sushi: zwykły ryż, zwykły ocet albo sok z cytryny, sos sojowy, algi, no a dodatki to już sprawa indywidualna (raz były paluszki krabowe, raz łosoś, nigdy nie kupowałam serka philadelphia - brałam zwykły serek kanapkowy naturalny, ogórek). Zamiast takiej profesjonalnej maty mam taką bardziej dekoracyjną matę-podkładkę bambusową z Pepco za 1,50, ale sprawdza się super I naprawdę prawdą jest że zdecydowanie opłaca się robić sushi w domu nawet na tych "profesjonalnych" składnikach (bo ta ekonomiczna wersja to już w ogóle jest tania jak barszcz)
![]() Edytowane przez dzaga1989 Czas edycji: 2014-03-26 o 20:45 |
||
|
|
|
#253 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiesz cos na temat pracy na macierzynskim? Mam propozycje pracy w domu ale na umowe (zlecenie lub o dzielo) koniecznie i nie wiem czy nie zabiora mi przez to macierzynskiego wiec zastanawiam sie czy moge ją przyjac Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#254 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
Cytat:
|
|
|
#255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#256 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Akurat wszystkoe ktore wymienilas zapewne dowoza bo mieszkam w Krk tylko uwazam ze kupujac w almoe czy tesco nie zaoszczedze. Najlepiej w lidlu biedronce lub ostatecznie auchan. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
Ja staram sie omijac carrefoury. Ewentualnie kupuje tam mleko dla synka bo wszedzie kosztuje tyle samo Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#257 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Cytat:
Ale Tesco w sumie też takie drogie nie jest Ale Biedronka ma zdecydowanie "smaczniejszy" asortyment
|
|
|
#258 |
|
Zakorzenienie
|
I ja się dołączam!
Za równy miesiąc wyprowadzam się z rodzinnego domu, zamieszkam z tżem w jego mieszkaniu (dla niego to też wyprowadzka z domu rodzinnego). Teraz dostałam pracę i pieniądze są marne a jeszcze trzeba płacić za szkołę i spłacać ratę kredytu więc pora nauczyć się oszczędzania lub szukania dodatkowego zarobku
|
|
|
|
#259 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#260 | |
|
Pani Pech
|
ja lubię niektóre górnopółkowe marki kosmetyków i żyje na próbkach
np. płacę 2-3 zł za próbkę perfum 1,5-2 ml więc za max 50 zł mam 30 ml oryginalnych perfum które kosztują 300 zl wiem , ze można kupić za 10 , ale po co bo tanie ? wolę mieć coś jednego a lepszego ostatnio podkład diorskin zamiast 205 zł kupiłam w próbkach za 40 zl więc polecam na allegro innych portalach kupować próbki Mam mało kosmetyków ale lepszych. Podkład starcza mi na 2-3 mc a przy dziecku pewnie na poł roku bo codziennie nie będę wychodzić puder minum rok czasu ![]() warto kupować odsypki. Kupuję teraz kulki guerlaina za niecałe 40 zł odsypka ,która starczy na koło rok czasu co z tego , ze kupie coś taniego jak zaraz nie mogę tego używać a lepsze przynajmniej kończe u mnie w ciągu mc kosmetyki do makijażu i perfumy mydła itp. to ok.100 zł ale jest to dla mnie i dla chłopaka więc uważam że przy używaniu górnopolkowych produktów taka miesięczna kwota jest ok ![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- Cytat:
także u mnie opakowanie za 3 zł starcza na pól miesiąca więc za 6 zł /mc mam i preparat do kurzy i innych czyszczeń oraz do demakijażu ja nic nie przytyłam ponad normę , tylko ile trzeba ważyłam przed ciąża 59 teraz w 5 miesiącu 64 i mam nadzieję że po ciąży będę ważyć 50 kg to mój cel
|
|
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
O wiem, post dotyczący makijażu przypomniał mi kolejny sposób, w jaki oszczędzam
Zamiast pudru do twarzy używam pudru dla dzieci z Rossmanna; nie odznacza się na zdjęciach i matuje buzię na cały dzień Używałam go przez pewien czas również zamiast suchego szamponu ale przerzuciłam się na Batiste dostępne w Hebe ponieważ mają wersję dla brunetek i nie trzeba tak intensywnie wytrzepywać produktu
|
|
|
|
#262 | |
|
Raczkowanie
|
Cześć!
I ja się chętnie, przyłącze. Spadł mi z nieba ten wątek ![]() U mnie z oszczędzaniem bardzo marnie, mieszkam sama w wynajmowanym mieszkaniu, które pochłania połowę moich przychodów. Drugą połowę przewalam na pierdoły. Np. kupuję kolejny balsam do ciała mimo, że w domu mam już 5 zaczętych. Kolejna rzecz to jedzenie. Z tym to już kompletnie nie umiem się ogarnąć. Często jem na mieście, bo nie chce mi się gotować dla siebie samej. Ogólnie dużo rzeczy wyrzucam, bo nie jestem w stanie czegoś dojeść, albo termin się skończy, a strasznie nie lubię wyrzucać jedzenia... Póki co mój plan jest taki żeby powykańczać kosmetyki które mam i nie kupować kolejnych, jakoś sensowniej planować moje codzienne menu i zapanować nad niepotrzebnymi wydatkami. Myślałam żeby sobie jakoś podzielić pieniądze na każdy tydzień i powkładać do kopert. Macie jakiś sprawdzony system? Ogólnie wątek super, chętnie podpatrzę wasze sposoby na oszczędzanie ![]() Cytat:
Zwłaszcza z pieczywem.
|
|
|
|
|
#263 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- akurat chusteczki nawilżane kocham do demakijażu , wycierania kurzy , umywalki itp. także u mnie opakowanie za 3 zł starcza na pól miesiąca więc za 6 zł /mc mam i preparat do kurzy i innych czyszczeń oraz do demakijażu ja nic nie przytyłam ponad normę , tylko ile trzeba ważyłam przed ciąża 59 teraz w 5 miesiącu 64 i mam nadzieję że po ciąży będę ważyć 50 kg to mój cel [/QUOTE]To gratuluje mam cicha nadzieje,ze w tej drugiej ciąży nie przytyje aż tyle. W tej chwili waze 49kg a jestem w 3 mcu.wracajac do tematu oszczedzania- co myslicie o wymiance ciuchów? |
|
|
|
|
#264 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#265 |
|
Raczkowanie
|
cos mi źle wyslalo
|
|
|
|
#266 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do cen rybek to my w tej uczcie na 5 osób nawet polędwicę z tuńczyka kupiliśmy więc naprawdę się opłaca. Przepis poniżej : Składniki: - 4 szklanki krótkoziarnistego ryżu - 4 szklanki wody Ocet do ryżu: - 1/2 szkl octu ryżowego - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1. (punkt najgorszy) wypłukać ryż. Woda po ostatnim płukaniu powinna być całkowicie czysta. 2. wsypać do garnka ze szczelną pokrywą i zalać zimną wodą zostawiamy go na minimum 1/2 godziny do kilku godzin. 3. Doprowadzić ryż do wrzenia, zmniejszyć ogień trzymać przez 10 minut na bardzo małym ogniu. 4. Wyłączyć grzanie a przykryty ryż zostawić przez 20 min na ciepłym palniku. 5. Ocet wykonać mieszając wszystkie składniki w rondelku i podgrzewać je aż do rozpuszczenia. 6. Gotowy ryż przełożyć do drewnianej/porcelanowej salaterki (nie metalowej) 7. Skropić ryż octem i delikatnie mieszać (nie ugniatać) 8. Doprowadzamy ryż do temperatury pokojowej (my nie wachlujemy, ot przemieszamy od czasu do czasu coby temperatura się równomiernie rozkładała) Ot i cała filozofia. Życzę smacznego
|
|
|
|
|
#267 |
|
Pani Pech
|
ja ciuchy kupuje tylko i wyłącznie ze szmateksu mam sprawdzonych kilka jak ktos z Białegostoku
i płacę za sukienkę np. 10 zł mam sukienki same markowe z ciuchlandu ostatnio kupiłam sweter z zary a drugi z HM po 1 zł , sukienkę z ASOS za 3 zł i ciuchy są w stanie idealnym ja swoich ciuchów nie wymieniam tylko oddaje do caritasu no chybaże jest jakiś mega extra cudowny to wtedy tak
|
|
|
|
#268 | |
|
Raczkowanie
|
J
Cytat:
|
|
|
|
|
#269 |
|
Kocia i psia mama :)
|
Podczytuję Was od samego początku
![]() Pewnie za dużo nie będę się udzielać ale będę pilnym obserwatorem i czytaczem
|
|
|
|
#270 |
|
Wredny kotecek
|
Celebrinfea ale przygotowanie zalewy do ryżu zależy też od jego gatunku, lepiej trzymać się instrukcji z opakowania, na każdym jest podane ile czego.
---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Kurcze, nasz rząd to musi być strasznie oszczędny skoro stać ich na wspieranie biednych już nawet za granicą http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...spieranie.html
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:26.

13.03.2008
A tak mieszkanie do remontu, czynszowe kosztuje 350 tys. + remont + czynsz/ opłaty jakieś 1 000 zł. Masakra, jak tworzyć rodzinę, mieć dzieci? Wiadomo, że nikt nie chce się całe życie tułać po wynajmowanych mieszkaniach.
Wyrywa mi włosy i okropnie niszczy końcówki.
jest taaaaaaaaakie pyszne i taaaaaaaaaakie drogie
tylko mam problem bo tyle tego jest i nie wiem jaki najbardziej sie opłaca