Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-26, 19:43   #241
loczek88
Wtajemniczenie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

Cytat:
Napisane przez Charlotta83 Pokaż wiadomość
Nigdy nie robiliśmy samodzielnie sushi, bo wydawało mi się, że koszt będzie porównywalny to tego zamawianego : trzeba kupić algi, ryż, sos sojowy, wasabi, łososia i inne rybki (ja lubię z maślaną, a nie jest ona tania i nie wszędzie dostępna)... Ale z drugiej strony to fajna zabawa, samemu zmajstrować sushi...hmmm...chyba spróbuję, dawaj ten swój patent na ryż
hej, wiesz, to się naprawdę opłaca. Od kilku lat u mnie w domu robione jest sushi (jesteśmy amatorami)

W wersji na 3 osoby paczka alg starczy na 2x, ryż potrzebujemy tylko 2 szklanki a można kupić np 4kg i wychodzi z pewnością taniej, sos sojowy starcza spokojnie na conajmniej 3 uczty, wasabi i imbir na conajmniej 4,5 razy. Najdrozsza z tego jest oczywiście ryba, najważniejsze aby dopytać w hipermarketach w jakie dni tygodnia są dostawy! koszt domowego sushi jest conajmniej 3,4 razy niższy niż wizyta w restauracji
loczek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 19:53   #242
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ciocia_Andzia Pokaż wiadomość
A jeszcze jedno pytanko mam

Czy taki pojemnik można dokupić?
Kurczę chyba nie - u mnie motorek jest odkręcany i można mu wklikiwać różne końcówki i to jest jedna z nich... ewentualnie spróbuj zwykłym blenderem i nakryć górę ściereczką

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 19:57   #243
loczek88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez oh Mandy Pokaż wiadomość
Mieszkam w kawalerce sama, z chęcią dołączę do wątku U mnie przede wszystkim marnuje się dużo jedzenia, bo za dużo kupuję, poza tym nawet jeśli ugotuję zupę, albo obiad na 2 dni, to nie zawsze mam ochotę to jeść i również wyrzucam.
Z chęcią poczytam wątek i poznam wasze sposoby na oszczędzanie

matko,myślałam że tylko ja jestem taka z tym wyrzucaniem jedzenia "bo 3 dzień nie będę jjeść tej samej pomidorowej". Też mieszkam sama i tak naprawdę ciężko oszczędnie żyć w pojedynke, jeśli chodzi o produkty spożywcze, kupując w większych ilościach (taniej) nie daję rady tego wyjadać i się marnuje..Ostatnio zaczęłam kupować nie ze "oo,promocja biorę" tylko to, na co mam ochotę, nawet jeśli jest tego mniej..jednak muszę poszukać teraz złotego środka.
loczek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 20:03   #244
covderka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
To 80% czy polowe?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Połowę mojej obecnej wypłaty. Teraz mam 3000 z premią. Podstawa bez premii to jakies 2200, czyli 80 % z podstawy to jakieś 1750 zł. Czyli przy kredycie na mieszkanie i 2 dzieci trzeba zacisnąć pasa.
Zastanawiam się tez nad jakąs pracą zdalną podczas macierzyńskiego.
Na pewno zastosuję podpowiedzi z tego forum
covderka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 20:05   #245
nobodygirl91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rybkaa90 Pokaż wiadomość
jak porównywaliśmy ceny pod kątem własne mieszkanie - wynajmowane., to szerze mówiąc z wielu przyczyn opłacalne jest mieszkanie w wynajmowanym. Nie jest się uwiązanym kredytem, nie obchodzą cię naprawy A tak mieszkanie do remontu, czynszowe kosztuje 350 tys. + remont + czynsz/ opłaty jakieś 1 000 zł. Masakra, jak tworzyć rodzinę, mieć dzieci? Wiadomo, że nikt nie chce się całe życie tułać po wynajmowanych mieszkaniach.

TT jak dla mnie jest przereklamowana Wyrywa mi włosy i okropnie niszczy końcówki.
o to właśnie chodzi. płacisz ale na swoje, ale właśnie kasę non stop się ładuje bo trzeba urządzić to jakoś. ale przynajmniej wiesz, że na swoje wydajesz

TT posiadam, ostatnio zakupiłam i jestem całkiem zadowolona, dobrze rozczesuje włosidła.

Cytat:
Mieszkam w kawalerce sama, z chęcią dołączę do wątku U mnie przede wszystkim marnuje się dużo jedzenia, bo za dużo kupuję, poza tym nawet jeśli ugotuję zupę, albo obiad na 2 dni, to nie zawsze mam ochotę to jeść i również wyrzucam.
Z chęcią poczytam wątek i poznam wasze sposoby na oszczędzanie
no ja mam też ten problem, teraz przez 3 dni jadłam naleśniki. już mi uszami wychodziły, a dziś gulasz zrobiłam, to na jutro i pojutrze pewnie też starczy. gotowanie dla jednej osoby jest mega ciężkie.

Cytat:
Napisane przez loczek88 Pokaż wiadomość
hej, wiesz, to się naprawdę opłaca. Od kilku lat u mnie w domu robione jest sushi (jesteśmy amatorami)

W wersji na 3 osoby paczka alg starczy na 2x, ryż potrzebujemy tylko 2 szklanki a można kupić np 4kg i wychodzi z pewnością taniej, sos sojowy starcza spokojnie na conajmniej 3 uczty, wasabi i imbir na conajmniej 4,5 razy. Najdrozsza z tego jest oczywiście ryba, najważniejsze aby dopytać w hipermarketach w jakie dni tygodnia są dostawy! koszt domowego sushi jest conajmniej 3,4 razy niższy niż wizyta w restauracji
kocham sushi i mogłabym je jeść codziennie! jest taaaaaaaaakie pyszne i taaaaaaaaaakie drogie muszę w końcu zainwestować i kupić zestaw na allegro tylko mam problem bo tyle tego jest i nie wiem jaki najbardziej sie opłaca
Stary 2014-03-26, 20:08   #246
covderka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xxxescapismxxx Pokaż wiadomość
my wyprowadzamy się w lipcu , pod koniec sierpnia urodzi się maleństwo z tym , że ja teraz mam 1500 na rękę potem po urodzeniu 1200 przez rok a mój chłopak 1500-2000 miesięcznie czyli min. 2700 miesięcznie mamy z tymże za wynajem będziemy płacić 1000 zł :/ ale myślę , że przy rozważnym gospodarowaniu pieniędzmi 1700 zł starczy nam na wszystko i będzie można odłożyć gotowanie dużo pieniędzy oszczędza typu ryż , makaron , placki ziemniaczane , zapiekanki z ziemniakow dziecko będę karmić piersią przez pół roku jak natura pozwoli więc na kaszki nic nie wydamy , a potem trochę piersią i sama będę robić mu jeść zamiast kupować kaszki w słoiczkach
Przy pierwszym dziecku karmilam piersia prawie rok, pieluchy uzywalam z Biedronki- dada albo Babydream z Rossmanna( mozna sporo zaoszczedzic), poza tym tez nie kupowałam sloiczków( chyba, że na wyjazd) robiłam więcej obiadków i zamrażałam
Stary 2014-03-26, 20:27   #247
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez covderka Pokaż wiadomość
Połowę mojej obecnej wypłaty. Teraz mam 3000 z premią. Podstawa bez premii to jakies 2200, czyli 80 % z podstawy to jakieś 1750 zł. Czyli przy kredycie na mieszkanie i 2 dzieci trzeba zacisnąć pasa.
Ok. Teraz rozumiem
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 20:34   #248
wiznatalka
Rozeznanie

Cytat:
matko,myślałam że tylko ja jestem taka z tym wyrzucaniem jedzenia "bo 3 dzień nie będę jjeść tej samej pomidorowej". Też mieszkam sama i tak naprawdę ciężko oszczędnie żyć w pojedynke, jeśli chodzi o produkty spożywcze, kupując w większych ilościach (taniej) nie daję rady tego wyjadać i się marnuje..Ostatnio zaczęłam kupować nie ze "oo,promocja biorę" tylko to, na co mam ochotę, nawet jeśli jest tego mniej..jednak muszę poszukać teraz złotego środka.
wiele rzeczy można wekować lub mrozić, a potem taki gotowiec jest jak znalazł gdy się nie ma czasu nic ugotować
wiznatalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 20:36   #249
oh Mandy
Zakorzenienie

Cytat:
No, z tym jest problem. Nawet jeśli chodzi o pieczywo, kupię jedną bułkę, to czasami jest za mało i jestem wieczorem głodna. Kupię więcej bułek, to się marnują Tak samo jest z wędliną, serem, czy nawet warzywami. A nie chcę codziennie jeść tego samego
Stary 2014-03-26, 20:40   #250
punamama
Rozeznanie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Witam ja sie chetnie dolacze poniewaz szukam sposobow na oszczedzanie.

Jak najlepiej robic zakupy? Dlugoterminowo w marketach? Czy co pare dni w osiedlowkach? Mam tez problem bo nie mam auta wiec musze doliczyc taxe jesli robie wieksze zakupy poza domem (ok. 20zl)

Stary 2014-03-26, 20:40   #251
xxxescapismxxx
Pani Pech

Cytat:
Przy pierwszym dziecku karmilam piersia prawie rok, pieluchy uzywalam z Biedronki- dada albo Babydream z Rossmanna( mozna sporo zaoszczedzic), poza tym tez nie kupowałam sloiczków( chyba, że na wyjazd) robiłam więcej obiadków i zamrażałam
podobno karmienie piersią to dobry sposob na odchudzanie ) ja pieluszki będę kupowac w biedronce
Stary 2014-03-26, 20:41   #252
dzaga1989
Zakorzenienie

Cytat:
Ja właśnie mam nadzieję że też będę mieć pokarm i będę mogła chociaż parę miesięcy regularnie karmić (w październiku niestety wracam do pracy, ale w późniejszych miesiącach pewnie i karmień jest mniej, więc raz nakarmię, raz mleko modyfikowane, a poza tym jakieś niemleczne jedzenie mały będzie szamał). Również kupiliśmy pieluszki Dada bo tanie i w ogóle mamy sobie je chwalą. A kosmetyki też wszystkie z Babydream Bałam się oszczędzać na dziecku, ale właśnie czytałam w necie opinie i również mamy sobie serię Babydream bardzo chwaliły.
Też z mężem nawet nie chcemy zapoznawać małego ze słoiczkowym jedzeniem, tylko wprowadzać takie domowe. A jeśli będziemy wyjeżdżać to na pewno do babć - obie mieszkają na wsi, jedzonko spokojnie zrobimy na miejscu

Cytat:
Napisane przez nobodygirl91 Pokaż wiadomość
no ja mam też ten problem, teraz przez 3 dni jadłam naleśniki. już mi uszami wychodziły, a dziś gulasz zrobiłam, to na jutro i pojutrze pewnie też starczy. gotowanie dla jednej osoby jest mega ciężkie.
Fajnie że przy okazji dowiaduję się że nie jestem dziwolągiem, jeśli o to jedzenie tego samego chodzi Dziś wyjątkowo (chociaż z wielkim ociąganiem) zjadłam trzeci dzień pod rząd pomidorową, ale też nienawidzę jeść tego samego na obiad przez więcej niż 2 dni. Ale chyba naleśnikami na słodko bym nie pogardziła - chociaż może tylko dlatego, że jadłam je wieki temu to miałabym wyjątkowo apetyt na nie

Jeśli chodzi o temat sushi który poruszacie. Również uwielbiam sushi. Teraz już pozwalamy sobie na zakup wszystkich składników przeznaczonych właśnie do sushi, ale powiem Wam (i może narażę się na lincz) że w "bidniejszych" czasach robiłam tańszą wersję sushi: zwykły ryż, zwykły ocet albo sok z cytryny, sos sojowy, algi, no a dodatki to już sprawa indywidualna (raz były paluszki krabowe, raz łosoś, nigdy nie kupowałam serka philadelphia - brałam zwykły serek kanapkowy naturalny, ogórek). Zamiast takiej profesjonalnej maty mam taką bardziej dekoracyjną matę-podkładkę bambusową z Pepco za 1,50, ale sprawdza się super I naprawdę prawdą jest że zdecydowanie opłaca się robić sushi w domu nawet na tych "profesjonalnych" składnikach (bo ta ekonomiczna wersja to już w ogóle jest tania jak barszcz)

Edytowane przez dzaga1989
Czas edycji: 2014-03-26 o 20:45
dzaga1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 20:42   #253
punamama
Rozeznanie

Cytat:

Wiesz cos na temat pracy na macierzynskim? Mam propozycje pracy w domu ale na umowe (zlecenie lub o dzielo) koniecznie i nie wiem czy nie zabiora mi przez to macierzynskiego wiec zastanawiam sie czy moge ją przyjac

Stary 2014-03-26, 20:43   #254
dzaga1989
Zakorzenienie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
Jak najlepiej robic zakupy? Dlugoterminowo w marketach? Czy co pare dni w osiedlowkach? Mam tez problem bo nie mam auta wiec musze doliczyc taxe jesli robie wieksze zakupy poza domem (ok. 20zl)
A żaden z sklep w Twojej miejscowości nie ma w ofercie zakupów online. Np. dowóz z Tesco "na dziś/jutro" to ok. 6zł W moim mieście dowożą jeszcze Alma, Leclerc, Lux Społem i jeszcze taki jeden większy market. Od 50zł to już w ogóle darmowa dostawa często jest.
Stary 2014-03-26, 20:46   #255
oh Mandy
Zakorzenienie

Cytat:
Witam ja sie chetnie dolacze poniewaz szukam sposobow na oszczedzanie.

O to, to. Widziałam u mnie pod blokiem że dosyć często ludzie zamawiają online z tesco, auchan i leclerca. Ja niestety nie korzystałam z tego, ale widzę, że sporo pieniędzy tracę przez osiedlowy Carrefour, bo w porównaniu z Leclerc (do którego muszę dojechać 2 przystanki, ewentualnie 20 min piechotą), tracę nawet 2 zł na każdym produkcie :/
Stary 2014-03-26, 20:50   #256
punamama
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dzaga1989 Pokaż wiadomość
A żaden z sklep w Twojej miejscowości nie ma w ofercie zakupów online. Np. dowóz z Tesco "na dziś/jutro" to ok. 6zł W moim mieście dowożą jeszcze Alma, Leclerc, Lux Społem i jeszcze taki jeden większy market. Od 50zł to już w ogóle darmowa dostawa często jest.

Akurat wszystkoe ktore wymienilas zapewne dowoza bo mieszkam w Krk tylko uwazam ze kupujac w almoe czy tesco nie zaoszczedze. Najlepiej w lidlu biedronce lub ostatecznie auchan.

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

Cytat:
O to, to. Widziałam u mnie pod blokiem że dosyć często ludzie zamawiają online z tesco, auchan i leclerca. Ja niestety nie korzystałam z tego, ale widzę, że sporo pieniędzy tracę przez osiedlowy Carrefour, bo w porównaniu z Leclerc (do którego muszę dojechać 2 przystanki, ewentualnie 20 min piechotą), tracę nawet 2 zł na każdym produkcie :/

Ja staram sie omijac carrefoury. Ewentualnie kupuje tam mleko dla synka bo wszedzie kosztuje tyle samo

Stary 2014-03-26, 20:54   #257
dzaga1989
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie takie zakupy to supersprawa. Teraz mamy auto i staramy się robić zakupy "po drodze", np. mąż robi je na powrocie z pracy w jakiejś Biedrze czy Lidlu. Ale gdy nie chcemy wykładać kasy na paliwo lub w czasach gdy nie mieliśmy auta (a nie mieliśmy go chyba ponad rok) to robiliśmy zakupy właśnie w Leclercu. Najdłuższe są te pierwsze zakupy, bo trzeba wszystkiego szukać, ale wystarczy "zalajkować" produkty które kupuje się najczęściej i później wszystko kupuje się szybciutko. Ale tak jak gdzieś wcześniej już pisałam - obecnie wolimy Tesco - moim zdaniem o wiele lepszy asortyment; fakt - wyższa opłata za dowóz, ale kupując na parę dni do przodu można wyrwać dowóz za grosze.

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ----------

Cytat:
Akurat wszystkoe ktore wymienilas zapewne dowoza bo mieszkam w Krk tylko uwazam ze kupujac w almoe czy tesco nie zaoszczedze. Najlepiej w lidlu biedronce lub ostatecznie auchan.
Właśnie Biedronka dla mnie ciągle jest królową marketów Jednak tam są moim zdaniem i tanie i dobrej jakości rzeczy. U mnie Auchan dopiero teraz otworzyli - nawet nie mam pojęcia czy dowożą.
Ale Tesco w sumie też takie drogie nie jest Tzn. powiem tak. Jak mamy wybór - jechać specjalnie do Biedry albo kupić online to jednak Tesco online wygrywa Ale Biedronka ma zdecydowanie "smaczniejszy" asortyment
Stary 2014-03-26, 21:06   #258
asiula1306
Zakorzenienie

I ja się dołączam!

Za równy miesiąc wyprowadzam się z rodzinnego domu, zamieszkam z tżem w jego mieszkaniu (dla niego to też wyprowadzka z domu rodzinnego). Teraz dostałam pracę i pieniądze są marne a jeszcze trzeba płacić za szkołę i spłacać ratę kredytu więc pora nauczyć się oszczędzania lub szukania dodatkowego zarobku
asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 21:20   #259
covderka
Raczkowanie

Cytat:
podobno karmienie piersią to dobry sposob na odchudzanie ) ja pieluszki będę kupowac w biedronce
mozna tez stosować dobra oliwę z oliwek zamiast oliwki dla dzieci( naturalne skladniki bez chemii) jest bardzo wydajna i dużo tańsza, poza tym na poczatku zamiast chusteczek nawilzanych platki kosmetyczne dla dzieci namoczone woda przegotowana- nie podrażnia pupy maluszka. A co do chudniecia- karmiąc prawie rok stracilam 24 kg, kt przytulam w ciąży. Powodzenia
Stary 2014-03-26, 21:28   #260
xxxescapismxxx
Pani Pech

ja lubię niektóre górnopółkowe marki kosmetyków i żyje na próbkach np. płacę 2-3 zł za próbkę perfum 1,5-2 ml więc za max 50 zł mam 30 ml oryginalnych perfum które kosztują 300 zl wiem , ze można kupić za 10 , ale po co bo tanie ? wolę mieć coś jednego a lepszego ostatnio podkład diorskin zamiast 205 zł kupiłam w próbkach za 40 zl więc polecam na allegro innych portalach kupować próbki Mam mało kosmetyków ale lepszych. Podkład starcza mi na 2-3 mc a przy dziecku pewnie na poł roku bo codziennie nie będę wychodzić puder minum rok czasu
warto kupować odsypki. Kupuję teraz kulki guerlaina za niecałe 40 zł odsypka ,która starczy na koło rok czasu co z tego , ze kupie coś taniego jak zaraz nie mogę tego używać a lepsze przynajmniej kończe u mnie w ciągu mc kosmetyki do makijażu i perfumy mydła itp. to ok.100 zł ale jest to dla mnie i dla chłopaka więc uważam że przy używaniu górnopolkowych produktów taka miesięczna kwota jest ok

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Cytat:
mozna tez stosować dobra oliwę z oliwek zamiast oliwki dla dzieci( naturalne skladniki bez chemii) jest bardzo wydajna i dużo tańsza, poza tym na poczatku zamiast chusteczek nawilzanych platki kosmetyczne dla dzieci namoczone woda przegotowana- nie podrażnia pupy maluszka. A co do chudniecia- karmiąc prawie rok stracilam 24 kg, kt przytulam w ciąży. Powodzenia
akurat chusteczki nawilżane kocham do demakijażu , wycierania kurzy , umywalki itp. także u mnie opakowanie za 3 zł starcza na pól miesiąca więc za 6 zł /mc mam i preparat do kurzy i innych czyszczeń oraz do demakijażu ja nic nie przytyłam ponad normę , tylko ile trzeba ważyłam przed ciąża 59 teraz w 5 miesiącu 64 i mam nadzieję że po ciąży będę ważyć 50 kg to mój cel
Stary 2014-03-26, 21:30   #261
Ilsa Lund
Zakorzenienie

O wiem, post dotyczący makijażu przypomniał mi kolejny sposób, w jaki oszczędzam Zamiast pudru do twarzy używam pudru dla dzieci z Rossmanna; nie odznacza się na zdjęciach i matuje buzię na cały dzień Przesypuję go co jakiś czas do pudełka po pudrze sypkim Max Factor i nakładam pędzlem Używałam go przez pewien czas również zamiast suchego szamponu ale przerzuciłam się na Batiste dostępne w Hebe ponieważ mają wersję dla brunetek i nie trzeba tak intensywnie wytrzepywać produktu

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 21:32   #262
jinaB
Raczkowanie

Cześć! I ja się chętnie, przyłącze. Spadł mi z nieba ten wątek

U mnie z oszczędzaniem bardzo marnie, mieszkam sama w wynajmowanym mieszkaniu, które pochłania połowę moich przychodów. Drugą połowę przewalam na pierdoły. Np. kupuję kolejny balsam do ciała mimo, że w domu mam już 5 zaczętych.
Kolejna rzecz to jedzenie. Z tym to już kompletnie nie umiem się ogarnąć. Często jem na mieście, bo nie chce mi się gotować dla siebie samej. Ogólnie dużo rzeczy wyrzucam, bo nie jestem w stanie czegoś dojeść, albo termin się skończy, a strasznie nie lubię wyrzucać jedzenia...

Póki co mój plan jest taki żeby powykańczać kosmetyki które mam i nie kupować kolejnych, jakoś sensowniej planować moje codzienne menu i zapanować nad niepotrzebnymi wydatkami.
Myślałam żeby sobie jakoś podzielić pieniądze na każdy tydzień i powkładać do kopert. Macie jakiś sprawdzony system?

Ogólnie wątek super, chętnie podpatrzę wasze sposoby na oszczędzanie

Cytat:
No, z tym jest problem. Nawet jeśli chodzi o pieczywo, kupię jedną bułkę, to czasami jest za mało i jestem wieczorem głodna. Kupię więcej bułek, to się marnują Tak samo jest z wędliną, serem, czy nawet warzywami. A nie chcę codziennie jeść tego samego
Mam to samooo Zwłaszcza z pieczywem.
jinaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 21:46   #263
covderka
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz cos na temat pracy na macierzynskim? Mam propozycje pracy w domu ale na umowe (zlecenie lub o dzielo) koniecznie i nie wiem czy nie zabiora mi przez to macierzynskiego wiec zastanawiam sie czy moge ją przyjac

polecam stronke mamopracuj tam mozna sie dowiedzieć wszystkiego na ten temat
ppp

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

akurat chusteczki nawilżane kocham do demakijażu , wycierania kurzy , umywalki itp. także u mnie opakowanie za 3 zł starcza na pól miesiąca więc za 6 zł /mc mam i preparat do kurzy i innych czyszczeń oraz do demakijażu ja nic nie przytyłam ponad normę , tylko ile trzeba ważyłam przed ciąża 59 teraz w 5 miesiącu 64 i mam nadzieję że po ciąży będę ważyć 50 kg to mój cel [/QUOTE]
To gratuluje mam cicha nadzieje,ze w tej drugiej ciąży nie przytyje aż tyle. W tej chwili waze 49kg a jestem w 3 mcu.

wracajac do tematu oszczedzania- co myslicie o wymiance ciuchów?
Stary 2014-03-26, 21:48   #264
Ciocia_Andzia
Raczkowanie

Cytat:
ja lubię niektóre górnopółkowe marki kosmetyków i żyje na próbkach np. płacę 2-3 zł za próbkę perfum 1,5-2 ml więc za max 50 zł mam 30 ml oryginalnych perfum które kosztują 300 zl wiem , ze można kupić za 10 , ale po co bo tanie ? wolę mieć coś jednego a lepszego ostatnio podkład diorskin zamiast 205 zł kupiłam w próbkach za 40 zl więc polecam na allegro innych portalach kupować próbki Mam mało kosmetyków ale lepszych. Podkład starcza mi na 2-3 mc a przy dziecku pewnie na poł roku bo codziennie nie będę wychodzić puder minum rok czasu
warto kupować odsypki. Kupuję teraz kulki guerlaina za niecałe 40 zł odsypka ,która starczy na koło rok czasu co z tego , ze kupie coś taniego jak zaraz nie mogę tego używać a lepsze przynajmniej kończe u mnie w ciągu mc kosmetyki do makijażu i perfumy mydła itp. to ok.100 zł ale jest to dla mnie i dla chłopaka więc uważam że przy używaniu górnopolkowych produktów taka miesięczna kwota jest ok

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

akurat chusteczki nawilżane kocham do demakijażu , wycierania kurzy , umywalki itp. także u mnie opakowanie za 3 zł starcza na pól miesiąca więc za 6 zł /mc mam i preparat do kurzy i innych czyszczeń oraz do demakijażu ja nic nie przytyłam ponad normę , tylko ile trzeba ważyłam przed ciąża 59 teraz w 5 miesiącu 64 i mam nadzieję że po ciąży będę ważyć 50 kg to mój cel
Mogłabyś na priv wysłać mi namiary na sprawdzonych sprzedawców tych próbek? To w sumie bardzo ciekawy pomysł!
Ciocia_Andzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 21:48   #265
covderka
Raczkowanie

cos mi źle wyslalo
Stary 2014-03-26, 21:49   #266
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Charlotta83 Pokaż wiadomość
Nigdy nie robiliśmy samodzielnie sushi, bo wydawało mi się, że koszt będzie porównywalny to tego zamawianego : trzeba kupić algi, ryż, sos sojowy, wasabi, łososia i inne rybki (ja lubię z maślaną, a nie jest ona tania i nie wszędzie dostępna)... Ale z drugiej strony to fajna zabawa, samemu zmajstrować sushi...hmmm...chyba spróbuję, dawaj ten swój patent na ryż
Wasabi polecam w proszku, mieszasz z wodą starcza na dłużej bo przygotowujesz ile ci aktualnie potrzeba a proszek dłużej się trzyma od gotowej pasty.

Co do cen rybek to my w tej uczcie na 5 osób nawet polędwicę z tuńczyka kupiliśmy więc naprawdę się opłaca.

Przepis poniżej :

Składniki:
- 4 szklanki krótkoziarnistego ryżu
- 4 szklanki wody

Ocet do ryżu:
- 1/2 szkl octu ryżowego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego

1. (punkt najgorszy) wypłukać ryż. Woda po ostatnim płukaniu powinna być całkowicie czysta.
2. wsypać do garnka ze szczelną pokrywą i zalać zimną wodą zostawiamy go na minimum 1/2 godziny do kilku godzin.
3. Doprowadzić ryż do wrzenia, zmniejszyć ogień trzymać przez 10 minut na bardzo małym ogniu.
4. Wyłączyć grzanie a przykryty ryż zostawić przez 20 min na ciepłym palniku.
5. Ocet wykonać mieszając wszystkie składniki w rondelku i podgrzewać je aż do rozpuszczenia.
6. Gotowy ryż przełożyć do drewnianej/porcelanowej salaterki (nie metalowej)
7. Skropić ryż octem i delikatnie mieszać (nie ugniatać)
8. Doprowadzamy ryż do temperatury pokojowej (my nie wachlujemy, ot przemieszamy od czasu do czasu coby temperatura się równomiernie rozkładała)

Ot i cała filozofia. Życzę smacznego
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 21:53   #267
xxxescapismxxx
Pani Pech

ja ciuchy kupuje tylko i wyłącznie ze szmateksu mam sprawdzonych kilka jak ktos z Białegostoku i płacę za sukienkę np. 10 zł mam sukienki same markowe z ciuchlandu ostatnio kupiłam sweter z zary a drugi z HM po 1 zł , sukienkę z ASOS za 3 zł i ciuchy są w stanie idealnym ja swoich ciuchów nie wymieniam tylko oddaje do caritasu no chybaże jest jakiś mega extra cudowny to wtedy tak
Stary 2014-03-26, 21:59   #268
covderka
Raczkowanie

J
Cytat:
ja ciuchy kupuje tylko i wyłącznie ze szmateksu mam sprawdzonych kilka jak ktos z Białegostoku i płacę za sukienkę np. 10 zł mam sukienki same markowe z ciuchlandu ostatnio kupiłam sweter z zary a drugi z HM po 1 zł , sukienkę z ASOS za 3 zł i ciuchy są w stanie idealnym ja swoich ciuchów nie wymieniam tylko oddaje do caritasu no chybaże jest jakiś mega extra cudowny to wtedy tak
Ja tez z reguły nieużywane ciuchy swoje i córki przekazuję dalej koleżankom, ale słyszałam o organizowanych wymiankach, moze to ma sens- też pewna forma oszczędności.Ja też kupuję w sprawdzonym lumpie i na sezonowych wyprzedażach.
Stary 2014-03-26, 22:06   #269
lilianna90
Kocia i psia mama :)

Podczytuję Was od samego początku
Pewnie za dużo nie będę się udzielać ale będę pilnym obserwatorem i czytaczem
lilianna90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 22:15   #270
GrumpyCat
Wredny kotecek

Celebrinfea ale przygotowanie zalewy do ryżu zależy też od jego gatunku, lepiej trzymać się instrukcji z opakowania, na każdym jest podane ile czego.

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Kurcze, nasz rząd to musi być strasznie oszczędny skoro stać ich na wspieranie biednych już nawet za granicą http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...spieranie.html
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości