Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-26, 22:17   #271
Charrlotka
Raczkowanie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
O wiem, post dotyczący makijażu przypomniał mi kolejny sposób, w jaki oszczędzam Zamiast pudru do twarzy używam pudru dla dzieci z Rossmanna; nie odznacza się na zdjęciach i matuje buzię na cały dzień Przesypuję go co jakiś czas do pudełka po pudrze sypkim Max Factor i nakładam pędzlem Używałam go przez pewien czas również zamiast suchego szamponu ale przerzuciłam się na Batiste dostępne w Hebe ponieważ mają wersję dla brunetek i nie trzeba tak intensywnie wytrzepywać produktu
Wersja hard oszczędzania na pudrze - używanie mąki ziemniaczanej, podobno niczym się nie różni od zwykłego pudru, a tanie i eko

Ech, właśnie przeglądam poleconą drogerię i kusi, oj kusi
Charrlotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 22:21   #272
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez xxxescapismxxx Pokaż wiadomość
ja lubię niektóre górnopółkowe marki kosmetyków i żyje na próbkach np. płacę 2-3 zł za próbkę perfum 1,5-2 ml więc za max 50 zł mam 30 ml oryginalnych perfum które kosztują 300 zl wiem , ze można kupić za 10 , ale po co bo tanie ? wolę mieć coś jednego a lepszego ostatnio podkład diorskin zamiast 205 zł kupiłam w próbkach za 40 zl więc polecam na allegro innych portalach kupować próbki Mam mało kosmetyków ale lepszych. Podkład starcza mi na 2-3 mc a przy dziecku pewnie na poł roku bo codziennie nie będę wychodzić puder minum rok czasu
warto kupować odsypki. Kupuję teraz kulki guerlaina za niecałe 40 zł odsypka ,która starczy na koło rok czasu co z tego , ze kupie coś taniego jak zaraz nie mogę tego używać a lepsze przynajmniej kończe u mnie w ciągu mc kosmetyki do makijażu i perfumy mydła itp. to ok.100 zł ale jest to dla mnie i dla chłopaka więc uważam że przy używaniu górnopolkowych produktów taka miesięczna kwota jest ok
Te próbki to całkiem ciekawy pomysł. I w sumie jak wyjeżdżam na weekend, to wolałabym wziąć trzy saszetki podkładu niż szklaną buteleczkę.

Cytat:
Napisane przez covderka Pokaż wiadomość
wracajac do tematu oszczedzania- co myslicie o wymiance ciuchów?
Ogólnie spoko, ale ja mam takie ciuchy, których nikt już by nie chciał

Cytat:
Napisane przez Ciocia_Andzia Pokaż wiadomość
Mogłabyś na priv wysłać mi namiary na sprawdzonych sprzedawców tych próbek? To w sumie bardzo ciekawy pomysł!
W takim razie ja też poproszę
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 22:40   #273
BioIvO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
Jak najlepiej robic zakupy? Dlugoterminowo w marketach? Czy co pare dni w osiedlowkach? Mam tez problem bo nie mam auta wiec musze doliczyc taxe jesli robie wieksze zakupy poza domem (ok. 20zl)

.
Wszystko zależy jakie masz sklepy blisko domu, albo po drodze. Ja mam już we krwi codziennie małe zakupy. Ale to dlatego, ze mam fajnie zaopatrzone małe markety po drodze. Zwykle wtedy kupuje produkty na wagę: po 2- 3 plasterki lepszej wędliny, tyle samo sera. Akurt tyle, żeby zjeść na kolacje i śniadanie. Nie znudzi się, nie zmarnuje. Podobnie z owocami. Lubię sobie wybrać coś smakowitego na ząb w minimalnych ilościach. Na szczęście sprzedawczynie nie mają focha, ze tak mało kupuje.
Trwalsze rzeczy kupuje raz na tydzień.

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 22:46   #274
Celebrinfea
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Celebrinfea ale przygotowanie zalewy do ryżu zależy też od jego gatunku, lepiej trzymać się instrukcji z opakowania, na każdym jest podane ile czego.

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Kurcze, nasz rząd to musi być strasznie oszczędny skoro stać ich na wspieranie biednych już nawet za granicą http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...spieranie.html
To jest do tego krótkoziarnistego do sushi.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Celebrinfea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 22:49   #275
mansikkaa
Zakorzenienie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Cytat:
ja lubię niektóre górnopółkowe marki kosmetyków i żyje na próbkach np. płacę 2-3 zł za próbkę perfum 1,5-2 ml więc za max 50 zł mam 30 ml oryginalnych perfum które kosztują 300 zl wiem , ze można kupić za 10 , ale po co bo tanie ? wolę mieć coś jednego a lepszego ostatnio podkład diorskin zamiast 205 zł kupiłam w próbkach za 40 zl więc polecam na allegro innych portalach kupować próbki Mam mało kosmetyków ale lepszych. Podkład starcza mi na 2-3 mc a przy dziecku pewnie na poł roku bo codziennie nie będę wychodzić puder minum rok czasu
warto kupować odsypki. Kupuję teraz kulki guerlaina za niecałe 40 zł odsypka ,która starczy na koło rok czasu co z tego , ze kupie coś taniego jak zaraz nie mogę tego używać a lepsze przynajmniej kończe u mnie w ciągu mc kosmetyki do makijażu i perfumy mydła itp. to ok.100 zł ale jest to dla mnie i dla chłopaka więc uważam że przy używaniu górnopolkowych produktów taka miesięczna kwota jest ok
ja tez poproszę o próbki perfum bo jakoś nie mam swoich a chciałabym dużo wypróbować i coś dla Tż dać
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 22:50   #276
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Kurcze, nasz rząd to musi być strasznie oszczędny skoro stać ich na wspieranie biednych już nawet za granicą http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...spieranie.html
Błagam, nie wrzucaj tu takich rzeczy, bo na noc niepotrzebnie mi się ciśnienie podnosi
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 22:52   #277
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Charrlotka Pokaż wiadomość
Wersja hard oszczędzania na pudrze - używanie mąki ziemniaczanej, podobno niczym się nie różni od zwykłego pudru, a tanie i eko

Ech, właśnie przeglądam poleconą drogerię i kusi, oj kusi
Mąka ziemniaczana jest akurat fatalna; próbowałam raz i strasznie odznacza się nie tylko na zdjęciach z fleszem ale i w świetle naturalnym. Ale ten puder dla dzieci polecam

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 22:54   #278
jinaB
Raczkowanie

Cytat:
Brak słów
jinaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-26, 23:05   #279
xxxescapismxxx
Pani Pech

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Te próbki to całkiem ciekawy pomysł. I w sumie jak wyjeżdżam na weekend, to wolałabym wziąć trzy saszetki podkładu niż szklaną buteleczkę.

W takim razie ja też poproszę
i w saszetkach jest świeży bo podkład jest otwarty pare miesięcy i bóg wie co tam się rodzi a saszetka 2-3 dni, tubka tydzień-dwa
niemam sprawdzonych sprzedawców, najtansze oferty pojawiają się u różnych trzeba co jakiś czas szukać , patrzec przeglądac różne stronki ja często proszę o próbki panie w douglasie, sephorze z tym że tam są darmowe ale za jednym razem mam 1-2 próbki podkładu z drogerii na 1-3 aplikacji każda

---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

polecam zestaw 3 kroki clinique za 39 zł żel do mycia mordki 30 ml tonik 30 ml i krem 30 ml mi starczył na ponad 2 miesiace przy codziennym stosowaniu
Stary 2014-03-26, 23:42   #280
loczek88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wiznatalka Pokaż wiadomość
wiele rzeczy można wekować lub mrozić, a potem taki gotowiec jest jak znalazł gdy się nie ma czasu nic ugotować
Cytat:
Napisane przez oh Mandy Pokaż wiadomość
No, z tym jest problem. Nawet jeśli chodzi o pieczywo, kupię jedną bułkę, to czasami jest za mało i jestem wieczorem głodna. Kupię więcej bułek, to się marnują Tak samo jest z wędliną, serem, czy nawet warzywami. A nie chcę codziennie jeść tego samego

masz świętą rację z wekowaniem/zamrażaniem . Niestety mieszkam w akademiku i moja zamrażarka mieści 2 kotlety i jeden słoik .
Czasami nawet sobie planuję,że zrobię zakupy na pocz. tygodnia - masło, twaróg,wędlina, warzywa itd, aby mieć urozmaicone kanapeczki. Ale jak dochodzi co do czego to w środę mam już dosyć i tej wędliny i tego twarogu.. teraz się przeprowadzam i od kwietnia mieszkam już w mieszkaniu dzielonym z koleżanką, zakupy robimy wspólnie,więc i korzystamy z promocji, jak i raczej nic się nie będzie marnować. Mamy zasadę, że określamy co w lodówce jest "tylko moje/jej", a reszta jest jedzona wspólnie, więc mamy bardzo urozmaiconą lodówkę.. może to też jest sposób.

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ----------

jeśli chodzi o oszczędność na słodyczach - nie wiem jak wy, ale w miesiącach kiedy "jem co chcę", baaardzo dużo pieniędzy marnuję na "słodkie drobiazgi", a tu czekolada, a tu chipsy, trochę krówek,blablabla. Jeśli macie taki sam problem jak ja, polecam przejść na dietę - już pomijam walory zdrowotne, ale po tygodniu zaoszczędzonych np 30zł, możemy kupić sobie jeden, a całkiem luksusowy słodycz.

Ja mam dużego hopla na punkcie oszczędzania i gospodarowania finansami. Jestem jeszcze studentką, od 3 miesięcy jestem samodzielna finansowo, na razie mam roczny staż, z którego mogę, mocno po studencku co prawda, ale przeżyć bez zamierania głodem. Przede wszystkim dorabiam sobie na czarno ok 240E, co pozwala mi opłacać życie codzienne - żarło, chemię, kosmetyki, telefon itd., bez ruszania "pensji", z której opłacam mieszkanie. Ponieważ mieszkam za granicą,jestem tu świeżakiem i ostatnio spotkało mnie kilka przykrości finansowych (pt. dodatkowe opłaty nie wiadomo skąd i za co, bo nowe ustawy i ceny), ustalam sobie miesięcznie 100E na nagłe,przykre niespodzianki. Tak więc na rękę zostaje mi ok 100-200E oszczędności miesięcznie, z których 50E sobie daję na "przepuszczenie", czyli wiem że jeśli chcę sobie kupić coś ekstra, to te 50E mogę wydać bez ponownej analizy dochodów .
Tyle tylko, ze jako studentka mam tak naprawdę mało wydatków, bo pracuję bardzo dużo i do tego w rozrywce, więc nie potrzebuję specjalnych wyjść, kin,teatrów itp. do knajp mnie nie ciągnie (jedzenie w Niemczech primo, nie jest wybitne, secundo wolę sama eksperymentować w kuchni ), alkoholu nie piję, nie palę. Na szczęście jestem zdrowa i specjalnych leków nie potrzebuję, do kosmetyczki nei chodzę, ani fryzjera (to już o zgrozo). Ciuchy kupuję tylko na noworocznych wyprzedażach w Primarku, kiedy ceny prawie nigdy nie przekraczają 10E za coś ekstra. Jeśli chodzi o wygląd - prócz podstawowych kosmetyków pielęgnacyjncych - zawsze poluję na promocje. Jak to teraz przeczytałam, to wychodzi że jestem jakimś zarośniętym potworem , ale jest całkiem ok -przepraszam, ale jednak - na ulicach niemieckich wyglądam bardzo elegancko (ale to wina dużej części Niemek, które niestety o siebie totalnie nie dbają). Jedyne na czym nie oszczędzam to buty i torebki, tzn i tak kupię tylko w promocji, ale także tylko i wyłącznie skórzane.

Edytowane przez loczek88
Czas edycji: 2014-03-26 o 23:54
loczek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-27, 07:17   #281
Lynn
Zakorzenienie

Witam wszystkich Ja też od paru miesięcy wynajmuję mieszkanie i ten wątek jest dla mnie jak znalazł. Moje dotychczasowe sposoby na oszczędzanie:
-kupuję tyle i dam radę zjeść. Nie robię zapasów, bo później kończy się to wyrzucanie jedzenia (czyli pieniędzy)
-Jak wyjeżdzam, wyłączam wszystkie wtyczki
-po wypłacie przelewam stałą część na konto, żeby nie kusiło. W ten sposób zostawiam sobie część na życie- czyli na jedzenie i inne wydatki
-mam spore zapasy kosmetyków- postanowiłam, że nie kupię nowego, zanim nie zużyję poprzedniego. W tym miesiącu kupiłam tylko 1 kosmetyk.
-noszę własne kanapki do pracy, soczki kupuję jak już w osiedlowym sklepie, a nie w sklepie w pracy, gdzie ceny są dużo wyższe.
-zapisuję sobie wydatki- codziennie ile poszło na jedzenie, oraz inne rzeczy.
-ubrania-kupuję na promocjach i raczej tansze niż droższe. Lubię też lumpeksy.

Jak mi się jeszcze coś przypomni to dopiszę

Edytowane przez Lynn
Czas edycji: 2014-03-27 o 07:19
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-27, 07:47   #282
Anna1987
Zakorzenienie

GG do Anna1987

Moim kolejnym sposobem na oszczędzanie jest samodzielne robienie grzanek Kupuję chleb wczorajszy który kosztuje ok. 1,30zł , w domu kroję go na kromki a potem na kostki. Podsmażam na margarynie (takiej w kostce) i zostawiam do ostygnięcia. Potem porcjuję i zamrażam. Jak mam w planach jakąś zupę-krem to tylko rozmrażam grzanki. Są dobre, nie zmieniają jakoś smaku a dodatkowo mam pewność że nie jest tam coś "dorzucone"

Ktoś tu pytał o wydatki - warto zrobić sobie koperty albo słoiki z określoną kwotą na dany tydzień. Możesz wydać tyle i tylko tyle ile jest w jednej kopercie/słoiku. Gdy coś zostanie z danego słoika/koperty można odłożyć do skarbonki Na początku może być trudno ale jak się człowiek przyzwyczai to i jakiś grosz można zaoszczędzić
Stary 2014-03-27, 07:48   #283
dezire
Zakorzenienie

co do kupowania ciuchów i ciuszków - to w trakcie przeprowadzki uświadomiłam sobie... ile tak naprawdę mam ciuchów z takiego kupowania co sezon czegos nowego. Warto czasem zrobic sobie taki rachunek sumienia - od tego czasu mam w głowie projekt denko tylko w stosunku do ciuchów, tzn po prostu chodze w tym co mam i nie kombinuje jak kupic sobie nową rzecz na nowy sezon.

Od roku tez wytrzymuje, zeby nie chodzic po sieciówkach. Faktycznie działa to, że jesli oczy nie widzą, to i nie ma sie chęci kupienia czegos nowego - kiedy tak naprawdę tej potrzeby nie ma, a jedynie jest to kwestia np. poprawienia sobie humoru. Nie kupuję idei, że jesli w tym sezonie modny jest kolor jasnoniebieski to musze go mieć - wyglądam lepiej w innych kolorach i basta

I czuję się, że wygladam dobrze i z klasą - po prostu wykorzystują bazę, którą juz mam i mocno przemyslę kolejna zachciankę ubraniową.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-27, 07:57   #284
Lynn
Zakorzenienie

Ja dodam jeszcze, że nie kupuję papieru toaletowego, płatków do demakijażu czy chusteczek firmowych, tylko zawsze takie "marketowe". Są o parę złotych tańsze. Płatki polecam z Hebe- 3 opakowania za 6,99.

Mój sposób na tanie śniadanie, chociaż jem je ze względu na to, że lubię a nie że jest tanie- owsianka. Paczka płatków starcza mi na cały tydzień, do tego słoik miodu, który starcza mi na 3-4 miesiące i mleko- małe na 2 dni.

Ktoś pytał o patelnie- ja polecam ceramiczną Neoflam- kosztuje w zależności od wielkości 80-100 zł, ale jest warta tych pieniędzy.

A tak z ciekawości, ile miesięcznie wydajecie na jedzenie?

Edytowane przez Lynn
Czas edycji: 2014-03-27 o 08:13
Stary 2014-03-27, 08:00   #285
rybkaa90
Zakorzenienie

Ja nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego z niezbyt świeżego chleba również przygotowuję grzanki Do zup, albo do pochrupania. Dodaję czasami jakieś zioła, przyprawy i są o wiele lepsze niż te ze sklepu, sztuczne.

Z ciuchami nie mam już problemu Staram się nie chodzić po galeriach bez celu, a tylko tak sobie popatrzę Później mam doła, że mnie na wiele rzeczy nie stać. Staram się kupować na wyprzedażach, wtedy mam okazję minimalnie zaszaleć. Wybieram sieciówki w końcówkach wyprzedaży, można dorwać ciuchy dosłownie za grosze. Obkupiłam się w swetry z C&A po 9,90 Nie pogardzę też lumpeksami, chociaż ostatnio nie mam szczęścia, wszystko co znajduję jest w bardzo złym stanie Staram się wybierać tylko to co ładnie wygląda, przyda mi się i nie będzie zalegać w szafie. Śmieszy mnie to, że niektóre lumpeksy strasznie zawyżają ceny, jak dla mnie 40 zł za używaną bluzkę to rozbój, na wyprzedażach, można dorwać dwie albo trzy nowe za tą cenę Na każdym kroku trzeba się pilnować i orientować w cenach

06.09.2014
rybkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-27, 08:14   #286
Suivi
Zadomowienie

Ja mam właśnie mało ciuchów, bo zakupów szczerze nienawidzę. W moim mieście rodzinnym miałam jeden ulubiony szmateks i tam zawsze chodziłam, a tutaj gdzie teraz mieszkam nie mogę znaleźć żadnego fajnego. Tzn. jest jeden fajny i nawet w sobotę mają -50%, ale jest tam tyle ludzi, że odpadam
Jeżeli chodzi o patelnię to ostatnio kupiłam ceramiczną w biedronce i jest fajna. Czytałam nawet ostatnio, że ją przecenili na ok. 18 zł

Suivi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-27, 08:14   #287
Anna1987
Zakorzenienie

GG do Anna1987

A jeszcze mi się przypomniało że nie kupuje masła klarowanego tylko sama go robię To też jakaś oszczędność.

Co do ciuchów to nigdy ale to nigdy nie kupiłam nic w sieciówce, naprawdę (może jestem dziwna) wole tańsze sklepy chociaż większość czasu spędzam w lumpeksach (mam jeden sprawdzony i zawsze tam chodzę) szczególnie jak jest promocja wszystko od 1zł. Jakiś czas temu za 40zł kupiłam tyle rzeczy że na razie nic nie potrzebuje
Stary 2014-03-27, 08:16   #288
Suivi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anna1987 Pokaż wiadomość
A jeszcze mi się przypomniało że nie kupuje masła klarowanego tylko sama go robię To też jakaś oszczędność.

Co do ciuchów to nigdy ale to nigdy nie kupiłam nic w sieciówce, naprawdę (może jestem dziwna) wole tańsze sklepy chociaż większość czasu spędzam w lumpeksach (mam jeden sprawdzony i zawsze tam chodzę) szczególnie jak jest promocja wszystko od 1zł. Jakiś czas temu za 40zł kupiłam tyle rzeczy że na razie nic nie potrzebuje
Moim zdaniem ciuchy w sieciówkach nie są warte swojej ceny

Stary 2014-03-27, 08:25   #289
Anna1987
Zakorzenienie

GG do Anna1987

Szczerze powiem że nigdy nie ciągło mnie do sieciówek, nawet będąc w galeriach nigdy nie odwiedzam takich sklepów
Stary 2014-03-27, 08:36   #290
Lynn
Zakorzenienie

Ile wydajecie średnio na jedzenie w miesiącu?
Stary 2014-03-27, 08:42   #291
Suivi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lynn Pokaż wiadomość
U mnie na 2 osoby wychodzi 500-600 zł.

Stary 2014-03-27, 08:49   #292
Anna1987
Zakorzenienie

GG do Anna1987

Cytat:

U mnie na 2 osoby + pies wychodzi 400zł (i zawsze staram się w tym zmieścić)
Stary 2014-03-27, 08:52   #293
201608160903
Konto usunięte

U mnie na 2 osoby + zwierzak + chemia + rzeczy do domu ok 1200 zl
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-27, 09:06   #294
Gorska_Kozica
Zakorzenienie

GG do Gorska_Kozica

Cytat:
Napisane przez PaniPedagog Pokaż wiadomość
wątek miał byc o oszczedzaniu a wyszlo jak zwykle na wizazu
Wizaż to zuooo
Gorska_Kozica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-27, 09:07   #295
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suivi Pokaż wiadomość
U mnie na 2 osoby wychodzi 500-600 zł.
Cytat:
Napisane przez Anna1987 Pokaż wiadomość
U mnie na 2 osoby + pies wychodzi 400zł (i zawsze staram się w tym zmieścić)
Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
U mnie na 2 osoby + zwierzak + chemia + rzeczy do domu ok 1200 zl
Mnie na mnie tylko wychodzi ok 600 zł, czyli chyba dużo patrząc na was, a wydaje mi się, że wcale nie szaleję z jedzenie, co więcej lodówka prawie pusta...
Stary 2014-03-27, 09:13   #296
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Z ciekawości zbiorę wszystkie paragony z kwietnia i zobaczę ile wydaję na życie
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-27, 09:13   #297
Anna1987
Zakorzenienie

GG do Anna1987

Może bardziej chodzi o to jak cenowo jest w danym mieście
Stary 2014-03-27, 09:18   #298
covderka
Raczkowanie

My wydajemy 1200 zl 2 osoby dorosle+ dziecko
covderka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-27, 09:24   #299
Charlotta83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Celebrinfea Pokaż wiadomość
Wasabi polecam w proszku, mieszasz z wodą starcza na dłużej bo przygotowujesz ile ci aktualnie potrzeba a proszek dłużej się trzyma od gotowej pasty.

Co do cen rybek to my w tej uczcie na 5 osób nawet polędwicę z tuńczyka kupiliśmy więc naprawdę się opłaca.

Przepis poniżej :

Składniki:
- 4 szklanki krótkoziarnistego ryżu
- 4 szklanki wody

Ocet do ryżu:
- 1/2 szkl octu ryżowego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego

1. (punkt najgorszy) wypłukać ryż. Woda po ostatnim płukaniu powinna być całkowicie czysta.
2. wsypać do garnka ze szczelną pokrywą i zalać zimną wodą zostawiamy go na minimum 1/2 godziny do kilku godzin.
3. Doprowadzić ryż do wrzenia, zmniejszyć ogień trzymać przez 10 minut na bardzo małym ogniu.
4. Wyłączyć grzanie a przykryty ryż zostawić przez 20 min na ciepłym palniku.
5. Ocet wykonać mieszając wszystkie składniki w rondelku i podgrzewać je aż do rozpuszczenia.
6. Gotowy ryż przełożyć do drewnianej/porcelanowej salaterki (nie metalowej)
7. Skropić ryż octem i delikatnie mieszać (nie ugniatać)
8. Doprowadzamy ryż do temperatury pokojowej (my nie wachlujemy, ot przemieszamy od czasu do czasu coby temperatura się równomiernie rozkładała)

Ot i cała filozofia. Życzę smacznego
Dzięki za przepis, wypróbuję
U nas na 2 osoby idzie ok 1300-1400 zł (jedzenie, plus kosmetyki, chemia, sushi, pizza
A jeśli nie odmieni ich serca,
To niech im skręci kostkę,
Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie"

Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków")
Charlotta83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-27, 09:33   #300
dzaga1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
O wiem, post dotyczący makijażu przypomniał mi kolejny sposób, w jaki oszczędzam Zamiast pudru do twarzy używam pudru dla dzieci z Rossmanna; nie odznacza się na zdjęciach i matuje buzię na cały dzień Przesypuję go co jakiś czas do pudełka po pudrze sypkim Max Factor i nakładam pędzlem Używałam go przez pewien czas również zamiast suchego szamponu ale przerzuciłam się na Batiste dostępne w Hebe ponieważ mają wersję dla brunetek i nie trzeba tak intensywnie wytrzepywać produktu
U mnie nie było Hebe więc Batiste'a nie próbowałam - jechałam na pudrze I też używałam przez jakiś czas zwykłej zasypki z Babydream (zarówno na włosy jak i na buzię), ale później zaczęłam kupować pudry w sklepie wszystko za 2,99 - jakoś mi bardziej podchodzą Aczkolwiek mam je na nieco krócej.

Cytat:
Napisane przez jinaB Pokaż wiadomość
Np. kupuję kolejny balsam do ciała mimo, że w domu mam już 5 zaczętych.
Kolejna rzecz to jedzenie. Z tym to już kompletnie nie umiem się ogarnąć. Często jem na mieście, bo nie chce mi się gotować dla siebie samej.
Mam to samooo Zwłaszcza z pieczywem.
Pierwsza kwestia - nie potępiam (żeby nie było) tylko nigdy nie zrozumiem po co niektórym laskom tyle odżywek, balsamów, zeli pod prysznic Ja jak mam jeden do nawet mnie nie ciągnie do kolejnych
A z jedzeniem na mieście to nie jest wcale powód do wstydu gdy mieszka się samej. Jeszcze zależy co jesz, ale gdy byłam na studiach to niedaleko uczelni była taka "jadłodajnia" w której za jakąś kwotę można było jednorazowo wziąć tyle jedzenia ile się zmieściło na talerz i pamiętam że baaardzo korzystne ceny były, jedzenie świeże, bo wszystko codziennie schodziło, w smaku też fajne bo raz się skusiłam. Więc może czasem lepiej już znaleźć dobry punkt obiadowy i nie wywalać jedzenia w domu
A z tym pieczywem to nie rozumiem jaki Ty (i jeszcze ktoś z góry - Mandy?) macie problem. Jak TŻ wyjeżdżał na szkolenia lub do pracy "w terenie" to też czasem tydzień go nie było i żywiłam się sama. Chleb dzieliłam na pół i mroziłam - moim zdaniem nie tracił na smaku. Bułek wiele nie kupowałam. Gdy coś już miało dzień-dwa świeżości to robiłam sobie tosty, zapiekanki lub takie jakby grzanki francuskie (na masełku na patelni, później posypywałam pudrem lub smarowałam dżemem i jadłam z mlekiem). I problem pieczywowy znika

Cytat:
Napisane przez covderka Pokaż wiadomość
wracajac do tematu oszczedzania- co myslicie o wymiance ciuchów?
Ja byłam raz na takiej "żywej" wymiance - zorganizowano ją w kafejce, każda laska przyniosła torbę z ciuchami, znalazła sobie stolik no i takie targowisko się zrobiło (taki ciuchowy swap). Można było się wymieniać, można też było coś kupić, gdy nie miało się nic na wymianę. Jednak jak przychodziło co do czego, to wiele osób różniło się wiekiem, stylem i naprawdę ciężko było wybrać coś dla siebie dając coś na wymianę Dlatego to był pierwszy i ostatni raz gdy na coś takiego poszłam

Cytat:
ja ciuchy kupuje tylko i wyłącznie ze szmateksu mam sprawdzonych kilka jak ktos z Białegostoku i płacę za sukienkę np. 10 zł mam sukienki same markowe z ciuchlandu ostatnio kupiłam sweter z zary a drugi z HM po 1 zł , sukienkę z ASOS za 3 zł i ciuchy są w stanie idealnym ja swoich ciuchów nie wymieniam tylko oddaje do caritasu no chybaże jest jakiś mega extra cudowny to wtedy tak
Ja tak samo - raczej nie sprzedaję, nie oddaję komuś, tylko oddaję do Caritasu, jeżeli są w dobrym stanie (bo coś co było koszulką na co dzień, a potem stało się podomką to już wywalam). I też uwielbiam ciuchlandy. Teraz wchodzą już naprawdę fajne rzeczy - można dorwać fajne spodnie, sukienki, koszule, których odpowiedniki wiszą w sieciówkach i kosztują kupę kasy I ja właśnie najbardziej upodobałam sobie w szmateksach żakiety, koszule i sukienki

Cytat:
Napisane przez Charrlotka Pokaż wiadomość
Moim zdaniem mąka w ogóle się nie sprawdza. Po pierwsze - gdy pada to wystarczy kropla deszczu by z mąki zaczęły się robić kluchy (ściąga się i mąka i podkład). Po drugie - mąka jest droga Fakt, jest jej pół kilo w tej małej paczce, ale już wolę kupić puder dla dzieci za 3-4zł który ładnie pachnie i naprawdę fajnie pełni swoją funkcję niż mąkę

Cytat:
Mój sposób na tanie śniadanie, chociaż jem je ze względu na to, że lubię a nie że jest tanie- owsianka. Paczka płatków starcza mi na cały tydzień, do tego słoik miodu, który starcza mi na 3-4 miesiące i mleko- małe na 2 dni.
A tak z ciekawości, ile miesięcznie wydajecie na jedzenie?
Na dwie osoby chyba z 5 stówek idzie - ale liczę w tym piwo TŻ, jakieś czipsy również dla niego W dodatku liczę orientacyjnie, bo takie jedne zakupy to zwykle stówka, a jeździmy zwykle co ok. 10 dni i bierzemy też chemię (pasta do zębów, czasem jakiś płyn do prania/płukania, płatki, wkładki, a to kosztuje) Także 400zł takiego jedzenia dla obojga na śniadania, obiady, a reszta to takie przyjemności.

Owsianka - śniadanie mistrzów Tanie, szybkie i sycące Teraz w ciąży jem rzadziej, bo jakoś mi się urozmaicenia chce, ale przed ciążą jadłam codziennie, bez wyjątku. Płatki kupuję w Lidlu - kiedyś te niebieskie, błyskawiczne, teraz już są zwykłe górskie Do tego mleko i dodatek na który mam ochotę - czasem dżem, czasem miód.

Cytat:
Napisane przez Suivi Pokaż wiadomość
Moim zdaniem ciuchy w sieciówkach nie są warte swojej ceny
A pewnie! Jeszcze może jakaś Zara czasami zasługuje na tą cenę, przynajmniej na wyprzedaży. Nic stamtąd nie mam, ale macałam kiedyś kiecki, żakiety, itp. i jednak materiał był fajny Ale z drugiej strony mam same bazarowe i lumpeksowe ciuchy i też materiał niczego sobie, wygląda wszystko fajnie, tym bardziej że na takim targu też są już znacznie tańsze rzeczy odpowiadające jakości H&M, a są też rzeczy typu Mohito o znacznie wyższych cenach. A wybór ogromny Dlatego ja galerie omijam szerokim łukiem...

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości