|
|
#931 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Cytat:
ja w minionym tygodniu zaszczepilam i niestety w mojej przychodni szczepili tym nieszczesnym pentaxim-em. Kolejne szczepienia odpuszczam, az mały skonczy rok. A teraz modle sie tylko zeby nie było powikłań po tym paskudztwie
|
|
#932 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ile czego masz? Tzn. oprócz sukienek :PCytat:
Co do olejku: lekarka powiedziała, że ona nie może się wypowiedzieć od strony medycznej, ale skoro pomaga to żebym stosowała. |
||
|
|
|
#933 | ||||
|
Raczkowanie
|
o losieeee!!!!!!!!! dobijcie mnie lub mój katar, nie mam już nosa, tylko rozległy płaskowyż po jego wycieraniu
![]() Cytat:
Cytat:
ja biję pokłony dniu w którym zaczęłam motac Miśkę Cytat:
Cytat:
) na bazie ibuprofenu a ich nie mogłam brać (wiadomo chyba że zachodzi konieczność gdzie korzyść przewyższa szkodę, nienawidziłam tego sformułowania w ciąży)
eF 2012 i Zuu 2014 ![]() Edytowane przez J0zefina Czas edycji: 2014-03-27 o 22:32 |
||||
|
|
|
#934 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A dzisiaj Mała dała mi tak popalić w ciągu dnia że zwątpiłam. Z jednej strony fajnie przesypia noce, mniej więcej od 20 do 9 i budzi się co 5-6 godzin na karmienie, po wieczornej kąpieli zasypia od razu, natomiast w ciągu dnia ma problem żeby dłużej pospać. Np. dzisiaj udało się jej zasnąć w południe w wózku podczas spaceru i 15 minut od 17-17.15. A tak to cały dzień płacz i marudzenie Myślę może głodna- karmię co godzinę, półtora i dalej marudzenie.. Zapatuliłam w nosidełko- chodziłam w kółko po domu, pomogło na 40 minut.. Już nie mówię że ugotowanie obiadu, zjedzenie go, albo zrobienie prania to wyczyn godny mistrza.. Zwątpiłam w siebie jako matka, Wasze dzieci też mają takie ciężkie dni.. ? |
|
|
|
|
#935 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kilka dni poobserwujemy a jak nie pomoże to wtedy bebilon pepti (już na receptę) ale wolałabym uniknąć bo ma podobno okropny smak...
|
|
|
|
|
#936 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Biedna maluda! Ja mojemu też dałam syrop,bo płakał. Właśnie też zasnął.
|
|
#937 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A japończycy swoją długowieczność zawdzięczają ogromnej ilości ryb w diecie (ryby - bogate źródło wapnia) i spożywaniu stosunkowo mało przetworzonej żywności - duża część kuchni japońskiej to dania przygotowywane na zimno lub marynowane plus dużo warzyw - mało gotowania równa się mało witamin ucieka do pana boga. I herbata, szczególnie zielona i biała Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#938 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No i gdyby osteo dopadała jedynie wegan, to skąd braliby się ludkowie chorujący na tradycyjnej diecie? Mięso i nabiał nie chronią przed osteoporozą.Roane, rozumiem Twoje podejście, jednak znam wielu wegan i wegańskich ich dzieci, które są chociażby pod opieką Instytut Matki i Dziecka. Tam dokonuje się konkretnych i bardzo precyzyjnych badań. U żadnego z nich nie stwierdzono niższej mineralizacji kośćca. Są okazami zdrowia. Ale tak, na początku przede wszystkim taka dieta wymaga przypatrywania się i układania jadłospisu. Dlatego mam zamiar wrócić do wege, kiedy tylko Mały Stopa na to pozwoli. Niestety, moja Mała Stopa po szczepieniu takim okazem zdrowia nie jest. Musiałam dać paracetamol. Co do stosowania gripexów, to problem nie tkwi w ibuprofenie, ale chociażby pseudoefedrynie (to składnik na katar).
|
|
#939 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chodziło mi oczywiście o wapń, nie wapno - żelek rulez ![]() A co do ideologii... Moim zdaniem jest ona sprzeczna z ewolucją. Jak dla mnie, setki tysięcy lat nasze organizmy przystosowywały się do jedzenia mięsa, bez sensu marnować cały ten wysiłek i wracać teraz do trawy ![]() To samo i mnie powiedziano, że to nie wina ibuprofenu, tylko reszty.
|
|
#940 | |||
|
Zadomowienie
|
Witam z rana
Noc taka sobie, bo zaburzyliśmy rytuał snu, więc na swoją prośbę, ale nie wiem czy przez to czy przez szczepienie mały nadal odsypia, mimo że normalnie o tej porze już gada... Ale to dobrze bo mąż dziś idzie na dłużej do pracy (jakieś testy-czasem im wypada i wraca późno w nocy) Cytat:
taak, bardzo chętnie, zaraz się odezwę co do szczegółów ![]() Cytat:
)Cytat:
A,i przy okazji miałam się zapytać, bo dostałam od ortopedy pozwolenie na pilates ale "na Chodakowską już nie" i oczywiście genialna osoba nie spytała o szczegóły... W necie ciężko znaleźć opisy, bardziej filmy, ale się nie znam.
|
|
#941 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do karmienia mm to wczoraj ze szwagierką usłyszałyśmy od kobiety"dobra rada" że gdyby kp to mały nie miał by alergii,że najlepsze jest kp bo dzieci nie choruja itp słuchac jej się nie dawało rady ale musiałyśmy wytrwać(czekałyśmy na dzieci ze szkoły) i próbowac nie wdawac sie w dyskusję bo tą kobietę nikt nie przegada a pranie mózgu zrobi.ogólnie kobieta ma różne dziwne teorie i podejście do życia a w ciąży to ją omijałam baaardzo szerokim łukiem
Edytowane przez celin10 Czas edycji: 2014-03-28 o 08:02 |
|
|
|
|
#942 |
|
Zakorzenienie
|
Moja dziecina ma 7tyg a wczoraj uslyszalam ze jest za ciezka - 4400. A jal czytam ze wasze maluszki waza wiecej to coraz bardziej zastanawiam sie nad zmiana lekarza
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
|
#943 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ale w sumie to jadamy za duzo mięsa. W naszej diecie jest za dużo białka. http://natemat.pl/72247,przebialczen...aja-z-bialkiem
|
|
#944 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:22 ---------- Poprzedni post napisano o 07:19 ---------- Cytat:
Właśnie, dzisiaj kończymy miesiąc ---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:22 ---------- Cytat:
|
|
#945 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wydawało mi się, że jesteś dość obeznana "jedzeniowo".A jak czytam o jedzeniu "trawy" i że coś tam się robiło tak a nie inaczej przez setki lat to aż coś mi się robi. Wybacz. ![]() To tak jak argument, że kobiety przez setki lat rodziły w bólu i siłami natury, to po co im znieczulenie czy cesarka ![]() Ja sobie pozwolę nie wchodzić w takie dyskusje, bo są one wg mnie całkowicie bez sensu. Nigdy nie zdarzyło mi się przekonywać osoby jedzące mięso, że ich sposób odżywiania jest zły. Każdy robi to, co uważa za słuszne. Za to mnie setki razy próbowano "nawracać". I to takimi argumentami, że szkoda gadać. Tak jakby kogoś bolało to, że ja mięsa nie jem, a on tak I nie piszę tu o Tobie Roane, bo wiem, że wyraziłaś tylko swoje zdanie. Jednak wiem, że na forach lubi się rozpętać "dyskusja" wegetarianie kontra mięsożercy.
|
|
|
|
|
#946 |
|
Zakorzenienie
|
bo w ciagu 3 tyg przybrala 400g prawie i ze : "nie ma sie co dziwic w koncu mm"
|
|
#947 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#948 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i usłyszałam tylko, że się przejada, ale jak powiedziałam, że nie ulewa, to lekarka przyznała, że w takim razie nie![]() Ale tu chyba o cukrzycę chodzi i późniejszą otyłość, że po mm trudniej zrzucić a po kp "samo" znika
|
|
#949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#950 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
No przecież to wcale nie jest dużo! Mój ostatnio jak był ważony to wychodziło przybierania prawie 300 tyg,a karmiony piersią jest. A w ogóle to Kacper miał temperaturę 38 w nocy po szczepieniu. Do tego Eryk przeziębiony,ciągle się budził,bo źle mu się oddychało.
|
|
#951 |
|
Zadomowienie
|
No fakt, to nawet nie 150 na tydzień... Dziwne
|
#952 |
|
Zakorzenienie
|
a w ogóle to w maju idziemy na komunie do chrześnika (chrześniaka ? ) mojego TŻta i już się zastanawiam jak to ogarnąć z naszą kruszynką ... a maj już nie daleko.
I dodatkowo okazało się że w tym roku znajomi się ślubują więc wybawimy się na weselu tylko że nie wiemy jeszcze dokładnie kiedy to więc nawet nie wiem ile mała będzie miała. No ale podobno w święta wielkanocne mamy się dowiedzieć coś więcej. ---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- a jak spytałam czy gdyby na KP tyle przybrałą to byłoby dobrze to usłyszałam że tak ![]() dopiero jak Pani doktor wyjaśniłam że nie karmię piersią dlatego że nie mam pokarmu a nie przez widzi-mi-się to trochę zmieniła ton swoich wypowiedzi. ogólnie po wizycie wyszło że mam bardzo dobrze rozwiniętą ciężką kruszynkę
|
|
#953 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Dzień dobry, u mnie szaro Od wczorajszego popołudnia mała dostaje sesnitiv'a poprawa na buzi o jakieś 40%, z uszu zniknęło całe złłooo a tylko szyjka jeszcze podrażniona. Wczoraj też kąpaliśmy ją w krochmalu, i mam zamiar przemywać jej buzię i szyję krochmalowatą wodą. Ogólnie to zbankrutujemy na mleku... |
||
|
|
|
#954 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I zaszczepili Ci Kacpra? Moja siostra chyba z miesiąc czekała, bo jej starsza córka ciągle coś przynosiła z przedszkola --- Dziewczyny, wiem że był już ten temat, ale nie pamiętam-ile powinno być od dzieciaka moczu do badania? Jak jest tuż pod dolną kreskę to wystarczy? Bo tylko tyle mi mały zrobił i nie wiem, czy nie cofną
|
|
#955 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Nie mówiąc już o tym, że nie wiem co mu kupić. ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ---------- Cytat:
Przynajmniej w moim labie. Ja łapałam do takiego pojemnika dla dorosłych z czerwoną nakrętką. To na ogólne miałam tak z niecały cm i wystarczyło. |
|||
|
|
|
#956 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
herbatkę koperkową czasam wypija ale jakieś max 20ml za to wody czystej wypija jakieś 50ml w ciągu dnia. Cytat:
a na komunie my kupujemy jakiś tablet taki w okolicach 200-300zł.
|
|
|
#957 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A na wesele będziecie brać małą? Bo ja musze do kwietnia dać odpowiedź odnośnie wesela czerwcowego i nie mam pojęcia jak to zorganizować
|
|
|
|
|
#958 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po pierwsze - 400g w 3tyg to wręcz mało - książkowy przyrost to 200-250g na tydzień, czyli 600-750g w 3 tyg Po drugie - mm wcale nie jest bardziej kaloryczne ( z wyjątkiem tego dla wczesniaków), a opinia ze dziecko bardziej jest syte niz jedzac z piersi (z piersi, nie odciągniete) wynika z tego, że z piersi nie kontroluje się ilości, dziecko moze nie dojeść, a mając w butelce (nie wazne czy swoje czy sztuczne) np. 120ml wiemy ze tyle dziecko powinno zjeść i staramy się żeby zjadło. Więc automatycznie zje więcej niż z piersi. Karmię glównie moim mlekiem z butelki, 1-2 razy dziennie sztucznym i WCALE sztuczne nie wystarcza Kacprowi na dłużej. ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- nie o mm chodzi a jedzenie z butelki konkretnej ilości, która można kontrolować.
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2014-03-28 o 09:13 |
|
|
|
|
#959 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#960 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
od urodzenia ma juz trzecie mleko,najpierw zwykły Nan 1 po którym męczyły go kolki i zaparcia,pojawiła się sucha skóra itd,później miał Benilon pepti kolki ustąpiły ale sucha skóra na buzi pozostała,teraz ma Nutramigen i zobaczymy jak będzie po nim ech u męża w rodzinie często alergicy występują...kuzynka męża urodziła na początku lutego kp i przechodzi na mm bo jej mały też ma objawy alergii pokarmowej a ona nie chce przejść na dietę.w sumie zastanawiałam się co ja bym zrobiła jakyby Artur okazał się alergikiem![]() już miesiąc nam stuknął...jak ten czas szybko leci,już nie mam noworodka tylko niemowlaczka..ech jakoś staro się poczułam gdy pomyślałam że niedawno(7 lat temu) kp córę a teraz do szkoły biega ![]()
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:31.

Zaraz zabieram się za nadrabianie, bo mam zaległości 

Szkoda bo to pyszny chleb ziarnisty, ale widocznie któreś z ziaren nie jest dla niego dobre. No cóż poczekam kilka dni i zrobię jeszcze jedno podejście, bo zamrażalnik cały w chlebie i TŻ zaciesza.

) na bazie ibuprofenu a ich nie mogłam brać (wiadomo chyba że zachodzi konieczność gdzie korzyść przewyższa szkodę, nienawidziłam tego sformułowania w ciąży)

No i gdyby osteo dopadała jedynie wegan, to skąd braliby się ludkowie chorujący na tradycyjnej diecie? Mięso i nabiał nie chronią przed osteoporozą.