Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-30, 14:26   #691
Scarlett01
Przyczajenie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
Scarletto1, a jakiś program typu 'młodzi na swoim' czy coś w tym stylu? tzn nie wiem dokładnie jak to się nazywa i na czym polega, ale chyba założenie jest takie żeby pomagać właśnie młodym ludziom? orientowaliście się w czymś takim?
Odnośnie programów-od tego roku nie ma mieszkania na swoim tylko jest nowy program, który polega na dofinansowaniu pierwszej wpłaty do kredytu, wychodzi max ok 20tyś...a no i mieszkanie musi być z rynku pierwotnego-oczywiście bierzemy to pod uwagę, jednak gdyby mieszkanie z rynku wtórnego było fajne, to wolałabym takie i zaoszczędzić z 50 tys na urządzaniu niż brać od dewelopera "gołe mury" z dopłatą 20tyś....
Scarlett01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 14:39   #692
dezire
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scarlett01 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, przyłączam się do wątku gdyż temat "kupmy wymarzone mieszkanie" jest teraz u nas na tapecie... Naprawdę głowimy się teraz jak zrobić żeby nie utonąć na 30 lat i im więcej myślimy tym bardziej się kłócimy i stoimy w miejscu...

my bralismy kredyt kiedy nie był wymagany wkład własny - teoretycznie, bo praktycznie zawsze sa rózne dodatkowe koszty, np opłata za notariusza.

Nie umiem dorobić do tego własnej filozofii - sprawdzilismy czy mamy zdolnośc kredytową i jak się okazalo że tak to wzielismy kredyt. kropka.

Wyszlismy z założenia, że im wczesniej weźniemy tym szybciej uporamy sie z najtrudniejszym okresem, bo po kilku latach cieżar spada, raty sa niższe, inflacja robi swoje - i mamy nadzieje, że pensję pójda w górę, a nie w dół

Jesli zarabiasz 3 tysiące brutto - to powinno to pokryc wszelkie wydatki z mieszkaniem czyli ratę + rachunki. Wówczas zostaje Wam to co zarabia TŻ - więc nie powinno byc źle.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 14:51   #693
Farisss
Wtajemniczenie

Wpisuję się w wątek
Na razie zarabiam mało, ale potrzebuję trochę odłożyć do października, więc... zamykam portfel i nic nie kupuję
Stary 2014-03-30, 14:58   #694
Tycikata
Wtajemniczenie

Ja też myślę nad kupnem mieszkania, z tym, że ja jestem sama, więc kredyt byłby tylko na mnie. Trochę się boję, że sobie nie poradzę ze spłatami.

Zastanawiam się nad mieszkaniem dwu-pokojowym, drugi pokój bym komuś wynajmowała.
Zarabiam niecałe 3tyś brutto, ale też nie chciałabym, aby ten kredyt mnie tak pogrążył, żebym musiała zrezygnować z życia towarzyskiego, czy z kupowania sobie od czasu do czasu jakiegoś ciucha, itp...

Ma to w ogóle sens? Od maja powinnam dostać umowę na stałe, więc to byłaby dobra okazja aby się postarać o kredyt. obecnie wynajmuję pokój, więc zamiast wywalać kasę na coś co nie jest moje, chyba lepiej na kredyt? Tylko czy sobie poradzę? Przeraża mnie wizja, że już praktycznie na całe życie będę miała na głowie ten kredyt....
Tycikata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 15:00   #695
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez britnay Pokaż wiadomość
czyli na jeden dzień wydajecie 6,6zł na jedzenie i picie dla jednej osoby.
hmm....
Z tego co napisałaś, to z tej kwoty 6,6zł/ dzień, kupujecie również chemie do domu (środki czystości, środki higieniczne).
Dla mnie to nie oszczędność, ale ubóstwo.
No cóż, w ubóstwie zdecydowanie nie żyjemy ,o to martwić się nie musisz
Cytat:
Napisane przez mansikkaa Pokaż wiadomość
Na mnie sama idzie 400 zloty. Chętnie bym zobaczyła co w tym tygodniu kupisz

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mogę napisać,nie ma problemu
Albo podam swoje zakupy zeszłotygodniowe,tyle że przyszalałam,bo nie musiałam kupować żadnych środków typu proszki do prania itp.
A wiec:
BIEDRONKA :
Morele suszone luzem : 0,75 zł
Fasola czerwona w puszcze x2 , każda 1,64 (była promocja na puszki )
Pasztet drobiowy (dla tżta) 0,89 zł
Musztarda 0,99 gr
Parówki z kurcząt 5,99
SUMA : 11,90 zł
CARREFOUR
Kabanoski wiejskie szt. 2 - 0,91 zł
Kiełbasa krakowska 1,90
Szynka wieprzowa 4,22
Ser kujawski 3,91
Wędzonka swojska 1,57
Ser morski 2,63
Twaróg chudy 6,75 (600 g)
SUMA : 21,89zł

+ masło za 3,69
+ chleb x 2 za 2,79
+ pierś z kurczaka 12 zł / kg (w Carrefurze promocja)
+ "pałki" z kurczaka 6 zł za ok. 1 kg (też promocja)
+ kasza jaglana ok. 3 zł TESCO
+ makaron razowy TESCO = 3 zł
+ sałata lodowa ok. 3 zł
+Pomidory ok. 5 zł

30 jajek kupujemy od farmera - koszt 15 zł.
Jedzenie dla kota raz na miesiąc - 10 zł.Żwirek raz na tydzień - 4 zł.
Raz na miesiąc wydaję 7 zł na chlebek chrupki,którym ja zastępuje zwykły,bo źle toleruję zwykły.

Wychodzi 100 zł.

Tak jak pisałam,warzywa kupujemy zwykle hurtowo raz na 2 msc,wiec to są śmieszne ceny,na tydzień wychodzi ok. 2-3 zł za wszystkie,wiec nie doliczam nawet,ale jak ktoś się uprze,to 103 zł ale tak jak mówię,każdy tydzień jest inny,mogę pisać na bieżąco co kupuję,aż sama zobacze z ciekawości ile dokładnie jest

Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
Uważam, że jak trzeba to jest się w stanie zmieścić w 400 zł/2 osoby. Jak nie ma więcej funduszy to nie ma i już. Pieniędzy nie wys*asz i musi starczyć tyle, ile jest.
Podczas studiów wydawałam 150 zł na jedzenie, teraz na mnie samą idzie mi 800 zł (a jeszcze jedzenie dla małej). Nigdy nie żyłam w ubóstwie ani nie chodziłam głodna.

.
Ot recepta
Cytat:
Napisane przez britnay Pokaż wiadomość
Nie chciałam nikogo obrazić, ale wydanie około 5 zł na żywność jednej osoby na dzień jest dla mnie skrajnym przykładem oszczędności. Przecież sama sałatka z warzyw do obiadu tyle kosztuje.
Jak się kupuje pakowane mixy sałatek to tak Ale jak kupisz mądrze,to za tyle wyjdzie Ci sałatka na tydzień
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 15:21   #696
201801191006
Konto usunięte

lolusl, ogólnie to podziwiam gospodarność. my tak jeszcze nie umiemy, 400zł to jest średnio mój wkład na takie zakupy, tż dorzuca drugie tyle albo i więcej.

a co je kot, że starczy 10zł na miesiąc? bo mój pożera 10zł ale pewnie dziennie tyle dobrze, że mieszka z rodzicami
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 15:36   #697
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość

Mogę napisać,nie ma problemu
Albo podam swoje zakupy zeszłotygodniowe,tyle że przyszalałam,bo nie musiałam kupować żadnych środków typu proszki do prania itp.
A wiec:
BIEDRONKA :
Morele suszone luzem : 0,75 zł
Fasola czerwona w puszcze x2 , każda 1,64 (była promocja na puszki )
Pasztet drobiowy (dla tżta) 0,89 zł
Musztarda 0,99 gr
Parówki z kurcząt 5,99
SUMA : 11,90 zł
CARREFOUR
Kabanoski wiejskie szt. 2 - 0,91 zł
Kiełbasa krakowska 1,90
Szynka wieprzowa 4,22
Ser kujawski 3,91
Wędzonka swojska 1,57
Ser morski 2,63
Twaróg chudy 6,75 (600 g)
SUMA : 21,89zł

+ masło za 3,69
+ chleb x 2 za 2,79
+ pierś z kurczaka 12 zł / kg (w Carrefurze promocja)
+ "pałki" z kurczaka 6 zł za ok. 1 kg (też promocja)
+ kasza jaglana ok. 3 zł TESCO
+ makaron razowy TESCO = 3 zł
+ sałata lodowa ok. 3 zł
+Pomidory ok. 5 zł

30 jajek kupujemy od farmera - koszt 15 zł.
Jedzenie dla kota raz na miesiąc - 10 zł.Żwirek raz na tydzień - 4 zł.
Raz na miesiąc wydaję 7 zł na chlebek chrupki,którym ja zastępuje zwykły,bo źle toleruję zwykły.

Wychodzi 100 zł.

Tak jak pisałam,warzywa kupujemy zwykle hurtowo raz na 2 msc,wiec to są śmieszne ceny,na tydzień wychodzi ok. 2-3 zł za wszystkie,wiec nie doliczam nawet,ale jak ktoś się uprze,to 103 zł ale tak jak mówię,każdy tydzień jest inny,mogę pisać na bieżąco co kupuję,aż sama zobacze z ciekawości ile dokładnie jest

Ot recepta

Jak się kupuje pakowane mixy sałatek to tak Ale jak kupisz mądrze,to za tyle wyjdzie Ci sałatka na tydzień
To jest na cały tydzien Na 1 osobę tak? Czy na 2? Jem znacznie więcej. Szkoda że nie napisałaś ile gram tej kiełbaski.

Miks salat to dla mnie na jeden raz. Lubię sałatki i zawsze robię dużo.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 15:44   #698
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
lolusl, ogólnie to podziwiam gospodarność. my tak jeszcze nie umiemy, 400zł to jest średnio mój wkład na takie zakupy, tż dorzuca drugie tyle albo i więcej.

a co je kot, że starczy 10zł na miesiąc? bo mój pożera 10zł ale pewnie dziennie tyle dobrze, że mieszka z rodzicami
Karmę z tesco Jest duża, na razie przez tydzień naszego bytowania z kotem,prawie nic nie zeszło,bo dajemy jej resztki tez ze stołu
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4581514 2]To jest na cały tydzien Na 1 osobę tak? Czy na 2? Jem znacznie więcej. Szkoda że nie napisałaś ile gram tej kiełbaski.

Miks salat to dla mnie na jeden raz. Lubię sałatki i zawsze robię dużo.[/QUOTE]
No cóż,to może my nie jemy dużo Na pewno nie głodujemy Oczywiście,że to jest na 2 osoby,przecież nie wyliczam żyjąc razem co dla jednego,a co dla drugiego Serio to jest mało wg Ciebie?Parówek było ok. 15, tż jadł po 2 na śniadanie.Ja jem tylko jajka na śniadanie z chrupkim chlebkiem z masłem (od dzieciństwa) ,więc wszystkie szynki są dla niego. Ponieważ na śniadanie jadł teraz parówki,wiec szynkę mial na kolację.W sumie było ok.15 plasterków,więc na tydzień spokojnie starczało Ser żółty jem głównie ja, jem po pół plastra do kanapki wieczorem,bo na chrupki chlebek nie starcza więcej, więc jem 2 chlebki z 1 plastrem sera w sumie i z pomidorem + sałatą albo ogórkiem kiszonym,których mamy cały duży słój.Oprócz tego twarożek, ze szczypiorkiem albo pomidorem,pycha

Na obiad robiłam z tego co pamiętam kotleciki jaglane, które był 2 dni pod rząd, bo nam posmakowały,placki ziemniaczane z jajkiem sadzonym , tortilla ręcznie robiona z mąki i wody z kurczakiem ,sałata,pomidorem,cebulką i ogórkiem, gulasz zrobiony z podwójnej piersi z kurczaka, który starczył na 2 dni, naleśniki z kurczakiem, brokułem, serkiem feta i śmietaną. No i fasolka po bretońsku.To serio tak mało?

Acha,no i codziennie jest jakaś zupa w tygodniu,w weekend odpuszczam sobie. W tym była ogórkowa, brokułowa , cebulowa.
It never fails.

Edytowane przez lolusl
Czas edycji: 2014-03-30 o 15:46
Stary 2014-03-30, 15:54   #699
Konto usunięte

Cytat:
Karmę z tesco Jest duża, na razie przez tydzień naszego bytowania z kotem,prawie nic nie zeszło,bo dajemy jej resztki tez ze stołu

No cóż,to może my nie jemy dużo Na pewno nie głodujemy Oczywiście,że to jest na 2 osoby,przecież nie wyliczam żyjąc razem co dla jednego,a co dla drugiego Serio to jest mało wg Ciebie?Parówek było ok. 15, tż jadł po 2 na śniadanie.Ja jem tylko jajka na śniadanie z chrupkim chlebkiem z masłem (od dzieciństwa) ,więc wszystkie szynki są dla niego. Ponieważ na śniadanie jadł teraz parówki,wiec szynkę mial na kolację.W sumie było ok.15 plasterków,więc na tydzień spokojnie starczało Ser żółty jem głównie ja, jem po pół plastra do kanapki wieczorem,bo na chrupki chlebek nie starcza więcej, więc jem 2 chlebki z 1 plastrem sera w sumie i z pomidorem + sałatą albo ogórkiem kiszonym,których mamy cały duży słój.Oprócz tego twarożek, ze szczypiorkiem albo pomidorem,pycha

Na obiad robiłam z tego co pamiętam kotleciki jaglane, które był 2 dni pod rząd, bo nam posmakowały,placki ziemniaczane z jajkiem sadzonym , tortilla ręcznie robiona z mąki i wody z kurczakiem ,sałata,pomidorem,cebulką i ogórkiem, gulasz zrobiony z podwójnej piersi z kurczaka, który starczył na 2 dni, naleśniki z kurczakiem, brokułem, serkiem feta i śmietaną.To serio tak mało?
Mój kot je karmę z biedronki i tez musi jakoś żyć. Na Purinę mnie nie stać.

Z tego wam jeszcze resztki zostają?
Jecie jak ptaszki. Parówek drobiowych z biedry jem 3 na śniadanie
Plackami ziemniaczanymi się nie najem. Dla mnie to raczej przekąska.
Na razie z chłopem mym nie mieszkam ale on potrafi zjeść. Kawał mięcha musi być. Pierogów spożywa na raz 7- 10.
Jedną kanapką się na wieczór nie najem na pewno. Często robię sobie kaszkę manna. to wychodzi tanio. 15 plasterków szynki na tydzień? Ja daję na kanapkę 2 i 2- 3 kanapki robię do pracy. I wracam głodna

więc albo ja jem strasznie dużo, albo wy mało.

(Mam 52kg 164 cm)
Stary 2014-03-30, 15:54   #700
lolusl
Japońska rzepa

Acha,no i od razu uprzedzę komentarze,że jedzenie codziennie tego samego na śniadanie nie jest zdrowe Ja jem jajka OD ZAWSZE i będę jeść do końca życia na śniadanie,innego sobie nie wyobrażam,więc nie wynika to z oszczędzania a z przyzwyczajeń życiowych. A tż tak mnie błagał o parówki,że jak je mu kupiłam,to codziennie pałaszował

A za tydzień zrobię kolejny kosztorys,bo na razie w tym tygodniu wydalismy 40 zł.
Na:
Woda 5 l x2- 3,34
Brulion - 3,87
Pasta paprykowa-3,83
Barszcz czerwony w kartonie 1,5 l (omnomnom)-3,77
śmietana 1,89
Herbata zielona z pigwą 3,31
Pieczywo sonko 340 g-6,08
przyprawa pesto z peperoni 2,86
32,33 suma

I dzisiaj
żwirek dla kota 4 zł
masło 3,69
7,69
Wiec suma ok. 40 zł,mam jeszcze 60,ale w tym tugodniu byliśmy w selgrosie i tż koniecznie chciał pastę paprykowa a ja przyprawę.Doszedł też brulion. W każdym razie za 60 zł spokojnie damy radę,bo mam z zeszłego tygodnia zamrożone nóżki i piersi jeszcze
It never fails.
Stary 2014-03-30, 15:55   #701
Suivi
Zadomowienie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

A czytałaś skład tych parówek? Ja je znam i wiem, że nie warto nawet spoglądać na nie...

Suivi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 15:58   #702
lolusl
Japońska rzepa

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4581528 6]Mój kot je karmę z biedronki i tez musi jakoś żyć. Na Purinę mnie nie stać.

Z tego wam jeszcze resztki zostają?
Jecie jak ptaszki. Parówek drobiowych z biedry jem 3 na śniadanie
Plackami ziemniaczanymi się nie najem. Dla mnie to raczej przekąska.
Na razie z chłopem mym nie mieszkam ale on potrafi zjeść. Kawał mięcha musi być. Pierogów spożywa na raz 7- 10.
Jedną kanapką się na wieczór nie najem na pewno. Często robię sobie kaszkę manna. to wychodzi tanio. 15 plasterków szynki na tydzień? Ja daję na kanapkę 2 i 2- 3 kanapki robię do pracy. I wracam głodna

więc albo ja jem strasznie dużo, albo wy mało.[/QUOTE]
No cóż,mi się wydawało,że ja jem dużo,ale 3 parówek,to nawet mój facet nie zje Ja nie jem kanapek w pracy,robię sobie sałatkę albo biorę jabłko,albo marchewkę. Na kromkę nigdy nie kładę 2ch bo mi nie smakuje, nie przepadam za mięsem. Placki ziemniaczane dla mnie to jeden z najlepszych posiłków i mega sycące,serio nie wiem jak można się tym nie najeść Widocznie masz inne .przyzwyczajenia żywieniowe,wiec ciezko Ci to zrozumieć,ale nam to zdecydowanie wystarcza Głodni nie chodzimy, wręcz staramy się jakoś odchudzić,bo przez moją chorobę przytyłam 10 kg w rok.

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Suivi Pokaż wiadomość
A czytałaś skład tych parówek? Ja je znam i wiem, że nie warto nawet spoglądać na nie...
Tak,czytałam,zawsze czytam składy Te były przecenione z 13 zł,wiec to były jakieś "lepsiejsze", tyle że akurat była przecena
It never fails.
Stary 2014-03-30, 16:02   #703
Suivi
Zadomowienie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim

Jak tak to dobrze
Placki ziemniaczane uwielbiam, jutro robię na obiad. Są bardzo sycące. Jak zostają to potem można je odsmażyć z jajkiem. Mięso na obiad robię 2-3 razy w tygodniu. Moim zdaniem jedzenie codziennie mięsa nie jest zdrowe.

Stary 2014-03-30, 16:03   #704
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Karmę z tesco Jest duża, na razie przez tydzień naszego bytowania z kotem,prawie nic nie zeszło,bo dajemy jej resztki tez ze stołu (...)
to u mnie taka karma nie przejdzie. od małego nie chciał takiej jeść. tylko i wyłącznie saszetki, jedna to jakoś 1,8zł/100g. dziennie zjada takie 4, ale nie można mu kupić puszki 400g, co ilościowo by wyszło na to samo tylko taniej, bo nie zje całej puszki np. z kurczakiem. musi mieć urozmaicone - np. jedna saszetka kurczak, druga łosoś. taki cwaniak z niego
no i czasami ma gotowane jedzonko, np. skrzydełka z kurczaka z ryżem i marchewką. od czasu do czasu sucha karma, a hobbistycznie zje kanapkę z pasztetem albo wędliną, ale i tak wtedy te saszetki je no, także kot to taki worek bez dna u mnie w domu

się rozpisałam, ale po prostu jestem psycho jeśli chodzi o koty
Stary 2014-03-30, 16:04   #705
Konto usunięte

Cytat:
No cóż,mi się wydawało,że ja jem dużo,ale 3 parówek,to nawet mój facet nie zje Ja nie jem kanapek w pracy,robię sobie sałatkę albo biorę jabłko,albo marchewkę. Na kromkę nigdy nie kładę 2ch bo mi nie smakuje, nie przepadam za mięsem. Placki ziemniaczane dla mnie to jeden z najlepszych posiłków i mega sycące,serio nie wiem jak można się tym nie najeść Widocznie masz inne .przyzwyczajenia żywieniowe,wiec ciezko Ci to zrozumieć,ale nam to zdecydowanie wystarcza Głodni nie chodzimy, wręcz staramy się jakoś odchudzić,bo przez moją chorobę przytyłam 10 kg w rok.

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

Tak,czytałam,zawsze czytam składy Te były przecenione z 13 zł,wiec to były jakieś "lepsiejsze", tyle że akurat była przecena
Owoce biorę tez do pracy. ale to jednak 8 godzin. Jem 2 kanapki, jakiś gorący kubek, jakiś owoc, czasem wafle ryżowe, ciastko.
Jeśli zjadłabym tylko jabłko w pracy to bym do 15:30 zemdlała.

też lubię placki ziemniaczane, może są sycące ale dla mnie na chwilę. No i to pracochłonne danie. dużo tarcia i smażenia.
Stary 2014-03-30, 16:06   #706
mansikkaa
Zakorzenienie

Raz mięsko a raz rybka do obiadu

---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ----------

Ja na uczelnie jak mam 3 wykłady pod rząd to zabieram 2 kanapki bo mi by w brzuchu burczało gdybym jabłko zjadła
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 16:32   #707
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Ja na szczęście nie muszę się martwić o mieszkanie, martwię się z kolei tym, że nie mogę liczyć na zarobki, 1200 w porywach do 1500 o ile w ogóle mnie gdzieś zatrudnią bo nie jestem studentką

Zrobiłam właśnie listę zakupów, sporo rzeczy mi się już kończy także jedzenie plus kosmetyki to będzie ok 500zł (zawsze na początku miesiąca robię największe zakupy jedzeniowe, i zapasy mięsa na pół miesiąca) plus rachunki jakieś 300zł, paliwo 60zł.

Jestem zła na internet bo jestem skazana na Neostradę, gdyż żaden inny operator nie obsługuje u mnie linii płacę 80zł za 6MB łącze przy czym 30zł z tego to jest opłata za to, że nie posiadam telefonu i nie płacę abonamentu:/ Dla mnie to jest oszukaństwo i muszę się tym zająć..

Edytowane przez o_Khaleesi_o
Czas edycji: 2014-03-30 o 16:38
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 16:38   #708
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Ja na szczęście nie muszę się martwić o mieszkanie, martwię się z kolei tym, że nie mogę liczyć na zarobki, 1200 w porywach do 1500 o ile w ogóle mnie gdzieś zatrudnią bo nie jestem studentką
Pensja najnizsza powinna wynosić 3 tys na lapkę. Na razie to wegetacja. Teraz jestem na stażu za niecały 100ozł. Dziewczyny w galerii robią za 900zł! 1200 to już dobrze. Jak za to żyć?
Staram się oszczędzać jak mogę bo muszę.
Mało wydaję na kosmetyki. Jak widzę kolekcje dziewczyn na wątku odwykowym to mam zawroty głowy.
Od początku listopada nie kupiłam żadnego ubrania. a nie przepraszam 5 par skarpetek w Carrefour za 5,99
Z kosmetyków jakieś drobne artykuły pierwszej potrzeby no i perfumy, bo była spora obniżka w rossmannie.
Teraz w marcu wydam sporo na prezent urodzinowy dla TŻa. Oczywiście praktyczny, żadnych dupereli.
Stary 2014-03-30, 16:47   #709
dzaga1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
pamiętajcie dzaga1989 i reszta, że nie każdy ma rodziców którzy robią sałatki czy mają działki/warzywa i w małym mieszkanku w bloku nie ma gdzie trzymać worka kartofli, marchewek... poz tym ja już jestem za duża żeby kazać mamie wozić mi jedzenie, bez przesady.
Nie wiem gdzie to wyczytałaś, ale na pewno nie u mnie, że każę przywozić mamie michę. Szczerze mówiąc moja mama w ogóle do nas nie przyjeżdża . W tamtym roku była raz - na moim ślubie; przyjechała busem, więc worka kartofli raczej nie wiozła Nie robi mi też sałatek; fakt ogórki i paprykę konserwuje wtedy gdy robi warzywa dla siebie Ale faktycznie ma ogród i my uprawiamy jakąś połówkę tego ogrodu, sadzimy tam "nasze" warzywa, a później zwozimy stopniowo, przy okazji, gdy np. jedziemy na święta lub długi weekend. Wiem, że osoby które mieszkają w mieście nie zawsze mają ten komfort posiadania choćby małej działeczki - i tak bywa. Jeśli chodzi o trzymanie warzyw to wszystko trzymamy w kuchni w takich pudłach poustawianych jedno na drugim w szafce (w sensie nie przeznaczamy na to piwnicy - obecnie nie mamy tam miejsca) - da się No chyba że mieszka się na kilkuosobowej stancji - wtedy na pewno nie ma się dla siebie aż tyle miejsca. Ale wszystkich sytuacji nie przewidzę - napisałam tylko jak jest u mnie ustosunkowując się do niezbyt miłego stwierdzenia że 6 czy 7 zł na osobę to ubóstwo, bo przecież sama sałatka z 5zł kosztuje.
Stary 2014-03-30, 16:52   #710
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4581567 2]
Mało wydaję na kosmetyki. Jak widzę kolekcje dziewczyn na wątku odwykowym to mam zawroty głowy.[/QUOTE]

Mają dziewczyny szczęście, albo bogatych mężów hehe

Choć jak dla mnie posiadanie 80 żeli pod prysznic, albo tylu też lakierów do paznokci to marnotrawstwo, bo nie zdążą tego zużyć, żele nie wiem jaką mają trwałość ale coś chyba rok czy dwa po otwarciu, a ja średnio zużywam jeden żel na miesiąc co daje 12 żeli w roku, a lakiery szybko zasychają. Niektórzy naprawdę już chyba nie wiedzą co mają robić z pieniędzmi.
Stary 2014-03-30, 16:54   #711
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Jestem zła na internet bo jestem skazana na Neostradę, gdyż żaden inny operator nie obsługuje u mnie linii płacę 80zł za 6MB łącze przy czym 30zł z tego to jest opłata za to, że nie posiadam telefonu i nie płacę abonamentu:/ Dla mnie to jest oszukaństwo i muszę się tym zająć..
zainteresuj się tym koniecznie, bo np. moi rodzice płacą 49,99 za 10mb. wiem, że też był podobny problem z tym łączem, bo linia nie była z tp/orange, ale wtedy pan mówił że będzie to koszt 10zł dodatkowo, ale ostatecznie i tak się dało to obejść.
Stary 2014-03-30, 16:58   #712
Konto usunięte

Nie miałabym neta gdybym miała płacić 80 zł/ mies. Płacę teraz 37 i uważam to za zdzierstwo. 20zł max powinien kosztować
Stary 2014-03-30, 17:00   #713
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4581591 2]Nie miałabym neta gdybym miała płacić 80 zł/ mies. Płacę teraz 37 i uważam to za zdzierstwo. 20zł max powinien kosztować[/QUOTE]

A ja wolę mieć "okno na świat" Matko co ja bym zrobiła bez netu
Stary 2014-03-30, 17:05   #714
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cpp Pokaż wiadomość
Trochę zmienię temat, ale macie może jakieś patenty, co do jedzenia można brać na cały dzień na uczelnię? Albo co taniego można sobie kupić spożywczaku na tę samą intencję? Kupowanie w bufecie drenuje mi portfel, smaczne tam mają rzeczy, ale ceny konkretne, a kanapki mi się już "trochę" przejadły
ja robie często sałatki np. sałata lodowa + troszkę sera pleśniowego i w małym pudełeczku grzanki i sos

Cytat:
sałatki są nieśmiertelne, najlepiej takie na bazie ryżu albo makaronu to na długo zaspokoją głód, a nie jak takie w stylu sałata z sałatą
ja niestety jem tylko sałata z sałatą bo makaronu, kurczaka czy ryżu nie tknę na zimno

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4581591 2]Nie miałabym neta gdybym miała płacić 80 zł/ mies. Płacę teraz 37 i uważam to za zdzierstwo. 20zł max powinien kosztować[/QUOTE]
ja jednak i tak wybrałabym opcje z internetem nawet za 80zł. Nie wiem na jakiej podstawie szacujesz, że powinien kosztować akurat 20zł?
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 17:08   #715
dezire
Zakorzenienie

My płacimy 65 zł za internet - i w tym roku pierwszy raz upominamy się o zwrot z PITa

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 17:09   #716
Suivi
Zadomowienie

My płacimy za neta 39 zł, a kablówka za darmo, bo zrezygnowaliśmy, ale nam nie odłączyli

Stary 2014-03-30, 17:16   #717
BioIvO
Zakorzenienie

Oszczędzić można łowiąc samemu ryby. Co prawda trzeba kupić kartę wedkarską ale znam takich, którzy kilka razy w tygodniu przynoszą świeżutką rybkę

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 17:18   #718
Lynn
Zakorzenienie

Ja płacę 39 zł za neta.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 17:36   #719
tassia
Zakorzenienie

czesc i ja bym chciala dolaczyc
zrobilam podsumowanie marca i za glowe sie zlapalam ile wydaje pieniedzy
przeraz amnie to bo wiem ze da sie duzo taniej ale nie wiem jak to zrobic

jedynie w czym.jestem mistrzem to oszczedzanie na ciuchach
po prostu nie laze po sklepach i ich nie kupuje
nie chodze do galerii a jak czegis potrzebuje to najpierw szukam w internecie, korzystam z sh itp.
buty kupuje bardzo dobre i bardzo drogie
3.5roku temu kupilam trzy pary butow
baleriny z lakierowanej skory, poleleganckie adidasy, pabtofle na obcasie
kazda para kosztowala 400zl
ale moge wam zrobic ich zdjecia a wygladaja jak nowki
sa to buty w ktorych chodze bez przerwy poza zima i upalem

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 17:37   #720
nobodygirl91
Zadomowienie

ja zarabiam mniej niż najniższa krajowa, ale pracuje na 3/4 etatu więc za taki czas to jest i tak sporo. ale mam nadzieje, że w końcu złapie cały etat to się odbije trochę

ale zawsze mogę liczyć na moją rodzinę, gdy jest jakaś kryzysowa sytuacja to pomagają mi, ale staram się utrzymać sama. no i też jakoś nie dziadować, ile można sobie odmawiać

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości