|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!
Cytat:
|
|
#692 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie umiem dorobić do tego własnej filozofii - sprawdzilismy czy mamy zdolnośc kredytową i jak się okazalo że tak to wzielismy kredyt. kropka. Wyszlismy z założenia, że im wczesniej weźniemy tym szybciej uporamy sie z najtrudniejszym okresem, bo po kilku latach cieżar spada, raty sa niższe, inflacja robi swoje - i mamy nadzieje, że pensję pójda w górę, a nie w dół ![]() Jesli zarabiasz 3 tysiące brutto - to powinno to pokryc wszelkie wydatki z mieszkaniem czyli ratę + rachunki. Wówczas zostaje Wam to co zarabia TŻ - więc nie powinno byc źle.
|
|
#693 |
|
Wtajemniczenie
|
Wpisuję się w wątek
![]() Na razie zarabiam mało, ale potrzebuję trochę odłożyć do października, więc... zamykam portfel i nic nie kupuję
|
#694 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też myślę nad kupnem mieszkania, z tym, że ja jestem sama, więc kredyt byłby tylko na mnie. Trochę się boję, że sobie nie poradzę ze spłatami.
Zastanawiam się nad mieszkaniem dwu-pokojowym, drugi pokój bym komuś wynajmowała. Zarabiam niecałe 3tyś brutto, ale też nie chciałabym, aby ten kredyt mnie tak pogrążył, żebym musiała zrezygnować z życia towarzyskiego, czy z kupowania sobie od czasu do czasu jakiegoś ciucha, itp... Ma to w ogóle sens? Od maja powinnam dostać umowę na stałe, więc to byłaby dobra okazja aby się postarać o kredyt. obecnie wynajmuję pokój, więc zamiast wywalać kasę na coś co nie jest moje, chyba lepiej na kredyt? Tylko czy sobie poradzę? Przeraża mnie wizja, że już praktycznie na całe życie będę miała na głowie ten kredyt.... |
|
|
|
#695 | ||||
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() Cytat:
Albo podam swoje zakupy zeszłotygodniowe,tyle że przyszalałam,bo nie musiałam kupować żadnych środków typu proszki do prania itp. ![]() A wiec: BIEDRONKA : Morele suszone luzem : 0,75 zł Fasola czerwona w puszcze x2 , każda 1,64 (była promocja na puszki )Pasztet drobiowy (dla tżta) 0,89 zł Musztarda 0,99 gr Parówki z kurcząt 5,99 SUMA : 11,90 zł CARREFOUR Kabanoski wiejskie szt. 2 - 0,91 zł Kiełbasa krakowska 1,90 Szynka wieprzowa 4,22 Ser kujawski 3,91 Wędzonka swojska 1,57 Ser morski 2,63 Twaróg chudy 6,75 (600 g) SUMA : 21,89zł + masło za 3,69 + chleb x 2 za 2,79 + pierś z kurczaka 12 zł / kg (w Carrefurze promocja) + "pałki" z kurczaka 6 zł za ok. 1 kg (też promocja) + kasza jaglana ok. 3 zł TESCO + makaron razowy TESCO = 3 zł + sałata lodowa ok. 3 zł +Pomidory ok. 5 zł 30 jajek kupujemy od farmera - koszt 15 zł. Jedzenie dla kota raz na miesiąc - 10 zł.Żwirek raz na tydzień - 4 zł. Raz na miesiąc wydaję 7 zł na chlebek chrupki,którym ja zastępuje zwykły,bo źle toleruję zwykły. Wychodzi 100 zł. Tak jak pisałam,warzywa kupujemy zwykle hurtowo raz na 2 msc,wiec to są śmieszne ceny,na tydzień wychodzi ok. 2-3 zł za wszystkie,wiec nie doliczam nawet,ale jak ktoś się uprze,to 103 zł ale tak jak mówię,każdy tydzień jest inny,mogę pisać na bieżąco co kupuję,aż sama zobacze z ciekawości ile dokładnie jest ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale jak kupisz mądrze,to za tyle wyjdzie Ci sałatka na tydzień
|
|
#696 |
|
Konto usunięte
|
lolusl, ogólnie to podziwiam gospodarność. my tak jeszcze nie umiemy, 400zł to jest średnio mój wkład na takie zakupy, tż dorzuca drugie tyle albo i więcej.
a co je kot, że starczy 10zł na miesiąc? bo mój pożera 10zł ale pewnie dziennie tyle dobrze, że mieszka z rodzicami
|
|
|
|
#697 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na 1 osobę tak? Czy na 2? Jem znacznie więcej. Szkoda że nie napisałaś ile gram tej kiełbaski. Miks salat to dla mnie na jeden raz. Lubię sałatki i zawsze robię dużo. |
|
|
|
|
#698 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
Jest duża, na razie przez tydzień naszego bytowania z kotem,prawie nic nie zeszło,bo dajemy jej resztki tez ze stołu ![]() [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4581514 2]To jest na cały tydzien Na 1 osobę tak? Czy na 2? Jem znacznie więcej. Szkoda że nie napisałaś ile gram tej kiełbaski. Miks salat to dla mnie na jeden raz. Lubię sałatki i zawsze robię dużo.[/QUOTE] No cóż,to może my nie jemy dużo Na pewno nie głodujemy Oczywiście,że to jest na 2 osoby,przecież nie wyliczam żyjąc razem co dla jednego,a co dla drugiego Serio to jest mało wg Ciebie?Parówek było ok. 15, tż jadł po 2 na śniadanie.Ja jem tylko jajka na śniadanie z chrupkim chlebkiem z masłem (od dzieciństwa) ,więc wszystkie szynki są dla niego. Ponieważ na śniadanie jadł teraz parówki,wiec szynkę mial na kolację.W sumie było ok.15 plasterków,więc na tydzień spokojnie starczało Ser żółty jem głównie ja, jem po pół plastra do kanapki wieczorem,bo na chrupki chlebek nie starcza więcej, więc jem 2 chlebki z 1 plastrem sera w sumie i z pomidorem + sałatą albo ogórkiem kiszonym,których mamy cały duży słój.Oprócz tego twarożek, ze szczypiorkiem albo pomidorem,pycha ![]() Na obiad robiłam z tego co pamiętam kotleciki jaglane, które był 2 dni pod rząd, bo nam posmakowały,placki ziemniaczane z jajkiem sadzonym , tortilla ręcznie robiona z mąki i wody z kurczakiem ,sałata,pomidorem,cebulką i ogórkiem, gulasz zrobiony z podwójnej piersi z kurczaka, który starczył na 2 dni, naleśniki z kurczakiem, brokułem, serkiem feta i śmietaną. No i fasolka po bretońsku.To serio tak mało? ![]() Acha,no i codziennie jest jakaś zupa w tygodniu,w weekend odpuszczam sobie. W tym była ogórkowa, brokułowa , cebulowa.
Cause he gets up in the morning, And he goes to work at nine, And he comes back home at five-thirty, Gets the same train every time. ’Cause his world is built ’round punctuality, It never fails. Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2014-03-30 o 15:46 |
|
|
|
|
#699 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tego wam jeszcze resztki zostają? Jecie jak ptaszki. Parówek drobiowych z biedry jem 3 na śniadanie ![]() Plackami ziemniaczanymi się nie najem. Dla mnie to raczej przekąska. Na razie z chłopem mym nie mieszkam ale on potrafi zjeść. Kawał mięcha musi być. Pierogów spożywa na raz 7- 10. Jedną kanapką się na wieczór nie najem na pewno. Często robię sobie kaszkę manna. to wychodzi tanio. 15 plasterków szynki na tydzień? Ja daję na kanapkę 2 i 2- 3 kanapki robię do pracy. I wracam głodna więc albo ja jem strasznie dużo, albo wy mało. (Mam 52kg 164 cm) |
|
|
|
|
#700 |
|
Japońska rzepa
|
Acha,no i od razu uprzedzę komentarze,że jedzenie codziennie tego samego na śniadanie nie jest zdrowe
Ja jem jajka OD ZAWSZE i będę jeść do końca życia na śniadanie,innego sobie nie wyobrażam,więc nie wynika to z oszczędzania a z przyzwyczajeń życiowych. A tż tak mnie błagał o parówki,że jak je mu kupiłam,to codziennie pałaszował ![]() A za tydzień zrobię kolejny kosztorys,bo na razie w tym tygodniu wydalismy 40 zł. Na: Woda 5 l x2- 3,34 Brulion - 3,87 Pasta paprykowa-3,83 Barszcz czerwony w kartonie 1,5 l (omnomnom )-3,77śmietana 1,89 Herbata zielona z pigwą 3,31 Pieczywo sonko 340 g-6,08 przyprawa pesto z peperoni 2,86 32,33 suma I dzisiaj żwirek dla kota 4 zł masło 3,69 7,69 Wiec suma ok. 40 zł,mam jeszcze 60,ale w tym tugodniu byliśmy w selgrosie i tż koniecznie chciał pastę paprykowa a ja przyprawę.Doszedł też brulion. W każdym razie za 60 zł spokojnie damy radę,bo mam z zeszłego tygodnia zamrożone nóżki i piersi jeszcze
|
#701 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
A czytałaś skład tych parówek?
Ja je znam i wiem, że nie warto nawet spoglądać na nie...
|
#702 | |
|
Japońska rzepa
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4581528 6]Mój kot je karmę z biedronki i tez musi jakoś żyć. Na Purinę mnie nie stać.
Z tego wam jeszcze resztki zostają? Jecie jak ptaszki. Parówek drobiowych z biedry jem 3 na śniadanie ![]() Plackami ziemniaczanymi się nie najem. Dla mnie to raczej przekąska. Na razie z chłopem mym nie mieszkam ale on potrafi zjeść. Kawał mięcha musi być. Pierogów spożywa na raz 7- 10. Jedną kanapką się na wieczór nie najem na pewno. Często robię sobie kaszkę manna. to wychodzi tanio. 15 plasterków szynki na tydzień? Ja daję na kanapkę 2 i 2- 3 kanapki robię do pracy. I wracam głodna więc albo ja jem strasznie dużo, albo wy mało.[/QUOTE] No cóż,mi się wydawało,że ja jem dużo,ale 3 parówek,to nawet mój facet nie zje Widocznie masz inne .przyzwyczajenia żywieniowe,wiec ciezko Ci to zrozumieć,ale nam to zdecydowanie wystarcza Głodni nie chodzimy, wręcz staramy się jakoś odchudzić,bo przez moją chorobę przytyłam 10 kg w rok.---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Cytat:
|
|
#703 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
Jak tak to dobrze
![]() Placki ziemniaczane uwielbiam, jutro robię na obiad. Są bardzo sycące. Jak zostają to potem można je odsmażyć z jajkiem. Mięso na obiad robię 2-3 razy w tygodniu. Moim zdaniem jedzenie codziennie mięsa nie jest zdrowe.
|
#704 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() no i czasami ma gotowane jedzonko, np. skrzydełka z kurczaka z ryżem i marchewką. od czasu do czasu sucha karma, a hobbistycznie zje kanapkę z pasztetem albo wędliną, ale i tak wtedy te saszetki je no, także kot to taki worek bez dna u mnie w domu ![]() się rozpisałam, ale po prostu jestem psycho jeśli chodzi o koty |
|
|
|
|
#705 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli zjadłabym tylko jabłko w pracy to bym do 15:30 zemdlała. też lubię placki ziemniaczane, może są sycące ale dla mnie na chwilę. No i to pracochłonne danie. dużo tarcia i smażenia. |
|
|
|
|
#706 |
|
Zakorzenienie
|
Raz mięsko a raz rybka do obiadu
![]() ---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Ja na uczelnie jak mam 3 wykłady pod rząd to zabieram 2 kanapki bo mi by w brzuchu burczało gdybym jabłko zjadła
|
#707 |
|
Zadomowienie
|
Ja na szczęście nie muszę się martwić o mieszkanie, martwię się z kolei tym, że nie mogę liczyć na zarobki, 1200 w porywach do 1500 o ile w ogóle mnie gdzieś zatrudnią bo nie jestem studentką
![]() Zrobiłam właśnie listę zakupów, sporo rzeczy mi się już kończy także jedzenie plus kosmetyki to będzie ok 500zł (zawsze na początku miesiąca robię największe zakupy jedzeniowe, i zapasy mięsa na pół miesiąca) plus rachunki jakieś 300zł, paliwo 60zł. Jestem zła na internet bo jestem skazana na Neostradę, gdyż żaden inny operator nie obsługuje u mnie linii płacę 80zł za 6MB łącze przy czym 30zł z tego to jest opłata za to, że nie posiadam telefonu i nie płacę abonamentu:/ Dla mnie to jest oszukaństwo i muszę się tym zająć.. Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2014-03-30 o 16:38 |
|
|
|
#708 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Staram się oszczędzać jak mogę bo muszę. Mało wydaję na kosmetyki. Jak widzę kolekcje dziewczyn na wątku odwykowym to mam zawroty głowy. Od początku listopada nie kupiłam żadnego ubrania. a nie przepraszam 5 par skarpetek w Carrefour za 5,99 Z kosmetyków jakieś drobne artykuły pierwszej potrzeby no i perfumy, bo była spora obniżka w rossmannie. Teraz w marcu wydam sporo na prezent urodzinowy dla TŻa. Oczywiście praktyczny, żadnych dupereli. |
|
|
|
|
#709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie robi mi też sałatek; fakt ogórki i paprykę konserwuje wtedy gdy robi warzywa dla siebie Ale faktycznie ma ogród i my uprawiamy jakąś połówkę tego ogrodu, sadzimy tam "nasze" warzywa, a później zwozimy stopniowo, przy okazji, gdy np. jedziemy na święta lub długi weekend. Wiem, że osoby które mieszkają w mieście nie zawsze mają ten komfort posiadania choćby małej działeczki - i tak bywa. Jeśli chodzi o trzymanie warzyw to wszystko trzymamy w kuchni w takich pudłach poustawianych jedno na drugim w szafce (w sensie nie przeznaczamy na to piwnicy - obecnie nie mamy tam miejsca) - da się No chyba że mieszka się na kilkuosobowej stancji - wtedy na pewno nie ma się dla siebie aż tyle miejsca. Ale wszystkich sytuacji nie przewidzę - napisałam tylko jak jest u mnie ustosunkowując się do niezbyt miłego stwierdzenia że 6 czy 7 zł na osobę to ubóstwo, bo przecież sama sałatka z 5zł kosztuje.
|
|
|
#710 |
|
Zadomowienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4581567 2]
Mało wydaję na kosmetyki. Jak widzę kolekcje dziewczyn na wątku odwykowym to mam zawroty głowy.[/QUOTE] Mają dziewczyny szczęście , albo bogatych mężów hehe Choć jak dla mnie posiadanie 80 żeli pod prysznic, albo tylu też lakierów do paznokci to marnotrawstwo, bo nie zdążą tego zużyć, żele nie wiem jaką mają trwałość ale coś chyba rok czy dwa po otwarciu, a ja średnio zużywam jeden żel na miesiąc co daje 12 żeli w roku, a lakiery szybko zasychają. Niektórzy naprawdę już chyba nie wiedzą co mają robić z pieniędzmi. |
|
|
|
#711 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#712 |
|
Konto usunięte
|
Nie miałabym neta gdybym miała płacić 80 zł/ mies. Płacę teraz 37 i uważam to za zdzierstwo. 20zł max powinien kosztować
|
|
|
|
#713 |
|
Zadomowienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4581591 2]Nie miałabym neta gdybym miała płacić 80 zł/ mies. Płacę teraz 37 i uważam to za zdzierstwo. 20zł max powinien kosztować[/QUOTE]
A ja wolę mieć "okno na świat" Matko co ja bym zrobiła bez netu
|
|
|
|
#714 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4581591 2]Nie miałabym neta gdybym miała płacić 80 zł/ mies. Płacę teraz 37 i uważam to za zdzierstwo. 20zł max powinien kosztować[/QUOTE] ja jednak i tak wybrałabym opcje z internetem nawet za 80zł. Nie wiem na jakiej podstawie szacujesz, że powinien kosztować akurat 20zł? |
||
|
|
|
#715 |
|
Zakorzenienie
|
My płacimy 65 zł za internet - i w tym roku pierwszy raz upominamy się o zwrot z PITa
|
#716 |
|
Zadomowienie
|
My płacimy za neta 39 zł, a kablówka za darmo, bo zrezygnowaliśmy, ale nam nie odłączyli
|
#717 |
|
Zakorzenienie
|
Oszczędzić można łowiąc samemu ryby.
Co prawda trzeba kupić kartę wedkarską ale znam takich, którzy kilka razy w tygodniu przynoszą świeżutką rybkę
|
|
#718 |
|
Zakorzenienie
|
Ja płacę 39 zł za neta.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#719 |
|
Zakorzenienie
|
czesc i ja bym chciala dolaczyc
zrobilam podsumowanie marca i za glowe sie zlapalam ile wydaje pieniedzy przeraz amnie to bo wiem ze da sie duzo taniej ale nie wiem jak to zrobic jedynie w czym.jestem mistrzem to oszczedzanie na ciuchach po prostu nie laze po sklepach i ich nie kupuje nie chodze do galerii a jak czegis potrzebuje to najpierw szukam w internecie, korzystam z sh itp. buty kupuje bardzo dobre i bardzo drogie 3.5roku temu kupilam trzy pary butow baleriny z lakierowanej skory, poleleganckie adidasy, pabtofle na obcasie kazda para kosztowala 400zl ale moge wam zrobic ich zdjecia a wygladaja jak nowki sa to buty w ktorych chodze bez przerwy poza zima i upalem
|
|
#720 |
|
Zadomowienie
|
ja zarabiam mniej niż najniższa krajowa, ale pracuje na 3/4 etatu więc za taki czas to jest i tak sporo. ale mam nadzieje, że w końcu złapie cały etat to się odbije trochę
![]() ale zawsze mogę liczyć na moją rodzinę, gdy jest jakaś kryzysowa sytuacja to pomagają mi, ale staram się utrzymać sama. no i też jakoś nie dziadować, ile można sobie odmawiać
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:22.

ale tak jak mówię,każdy tydzień jest inny,mogę pisać na bieżąco co kupuję,aż sama zobacze z ciekawości ile dokładnie jest
tyle dobrze, że mieszka z rodzicami 

Ja je znam i wiem, że nie warto nawet spoglądać na nie...
Nie robi mi też sałatek; fakt ogórki i paprykę konserwuje wtedy gdy robi warzywa dla siebie 

[/RIGHT]