Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1 - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-01, 15:17   #1291
iwantyou99
Zadomowienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
A profil jak się nazywa? Centrum informacji o szczepieniach?

Lepiej! Ogólnopolskie stowarzyszenie wiedzy o szczepionkach

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-01, 15:18   #1292
magnusia
Zakorzenienie

laski jak się rozmrozi mleko z zamrażary to jak szybko trzeba je zjeść? ile może w lodówce stać?
Stary 2014-04-01, 15:34   #1293
gosia261282
Gang Iren

Ło matko,znowu szczepienia...
Stary 2014-04-01, 15:44   #1294
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
A czemu myślisz że jestem osobą postronną? Owszem ja słyszę, ale mam wielu niesłyszących znajomych, z którymi chodziłam do przedszkola, szkoły i studiowałam (zarówno przedszkole, jak i szkoła przyjmowały dzieci z problemami -niesłyszące i słabosłyszące, niewidome i słabowidzące oraz niepełnosprawne ruchowo <jak kończyłam szkołę kadra miała również uprawnienia do przyjmowania dzieci z upośledzeniem w stopniu lekkim>). I właśnie już w przedszkolu zwracano nam uwagę na nazewnictwo. Być może nasze środowisko było po prostu specyficzne, ale pamiętam jak na studiach na jednych z zajęć dziewczyny opowiadały co je wkurza: między innymi chodziło o nazewnictwo, więc jednak jest część osób niesłyszących dla których to ma znaczenie
dla mnie jestes osobą postronną bo nie dotyczyło to ciebie bezpośrednio. moim oboje rodzice byli głusi a dokładniej tata był głuchy a mam głuchoniema jeżeli chcemy być szczegółowi i przez 20 lat swojego życia obracałam się w gronie takich ludzi praktycznie 24h. niestety teraz kontakt mam ograniczony przez małą ilość czasu ale nadal mam i przynajmniej tak jak pisałam w moim rejonie czyli Częstochowa i okolice ludzie nie są aż tak szczegółowi.
Stary 2014-04-01, 15:45   #1295
tridentina
Raczkowanie

Kurcze, tak mi się jakoś dziwnie zrobiło jak przeczytałam ostatnie 2 strony.
Ja owszem szczepię własne dziecko, ale szanuję decyzję tych, którzy tego nie robią. To ich dziecko, ich decyzja, ich ryzyko.
A tutaj rozpętała się nagonka na Messsuah. I to już dawno nie wygląda jak rozmowa, tylko naprawdę jak nagonka.
Śmiejecie się, że podała Wam stronę na facebooku.
Co w tym śmiesznego? Teraz każda prawie organizacja zakłada sobie takie strony, bo przez nie łatwo dotrzeć do wielu osób.
Stamtąd trafiłam na ich normalną stronę, gdzie jest sporo linków do poczytania.
Jak choćby:

"Systemy szczepień w 194 krajach - przewodnik UNICEF-u i Światowej Organizacji Zdrowia."

czy

"Światowa Organizacja Zdrowia - monitoring chorób, przeciwko którym produkuje się szczepionki."

to są chyba wiarygodne źródła?

Ja nie mam pewności, że moja decyzja jest słuszna, zwłaszcza, że jest sporo kontrowersji wokół szczepień i ich skutków ubocznych.
Dlatego nie odważyłabym się tak kategorycznie atakować kogoś, kto ma odmienne zdanie w tym temacie.
tridentina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-01, 15:45   #1296
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
laski jak się rozmrozi mleko z zamrażary to jak szybko trzeba je zjeść? ile może w lodówce stać?
Ja się kieruję wytycznymi z tej strony:
http://parenting.pl/portal/przechowywanie-mleka-matki
Stary 2014-04-01, 15:51   #1297
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Lepiej! Ogólnopolskie stowarzyszenie wiedzy o szczepionkach

Czyli wiedza o szczepieniach polega na tym, jak uniknąć jakichkolwiek sankcji za nieszczepienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ło matko,znowu szczepienia...
Będzie wracało jak bumerang.

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Cytat:
Napisane przez tridentina Pokaż wiadomość
Ja owszem szczepię własne dziecko, ale szanuję decyzję tych, którzy tego nie robią. To ich dziecko, ich decyzja, ich ryzyko.
A tutaj rozpętała się nagonka na Messsuah. I to już dawno nie wygląda jak rozmowa, tylko naprawdę jak nagonka.
Co w tym śmiesznego?
(...)
Bo ta strona na fejsie to nie są rzetelne informacje o szczepieniach. Zajrzyj tam.

Ich dziecko, ale nie tylko ich ryzyko, niestety. Gdyby tylko swoim dzieciom szkodzili i tylko ich zdrowiem ryzykowali, nie czepiałabym się.
Stary 2014-04-01, 15:55   #1298
tridentina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
--
Bo ta strona na fejsie to nie są rzetelne informacje o szczepieniach. Zajrzyj tam.

Ich dziecko, ale nie tylko ich ryzyko, niestety. Gdyby tylko swoim dzieciom szkodzili i tylko ich zdrowiem ryzykowali, nie czepiałabym się.
zajrzałam zanim napisałam
Wystarczy wejść w ich notes, żeby znaleźć sporo informacji z podaną bibliografią i rzetelnymi źródłami.
Przykład:

https://www.facebook.com/notes/og%C3...13802598647172

Trzeba tylko wejść głębiej a nie opierać się na samej tablicy, bo wiadomo, że ona służy do czegoś innego

Można też znaleźć informacje o wycofywanych szczepionkach, seriach itd.

Edytowane przez tridentina
Czas edycji: 2014-04-01 o 15:58
Stary 2014-04-01, 16:04   #1299
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Co w tym śmiesznego? Teraz każda prawie organizacja zakłada sobie takie strony, bo przez nie łatwo dotrzeć do wielu osób.
Stamtąd trafiłam na ich normalną stronę, gdzie jest sporo linków do poczytania.
Jak choćby:

"Systemy szczepień w 194 krajach - przewodnik UNICEF-u i Światowej Organizacji Zdrowia."

czy

"Światowa Organizacja Zdrowia - monitoring chorób, przeciwko którym produkuje się szczepionki."

to są chyba wiarygodne źródła?

Ja nie mam pewności, że moja decyzja jest słuszna, zwłaszcza, że jest sporo kontrowersji wokół szczepień i ich skutków ubocznych.
Dlatego nie odważyłabym się tak kategorycznie atakować kogoś, kto ma odmienne zdanie w tym temacie.

Po 1 nie skacze na nikogo skacze tylko na to brak rzetelności.
Po 2 jej dzieci beda miały kontakt z innymi dziecmi
Po 3 nie atakuje nikogo atakuje argumenty , które jak widac łatwo zostały obalone
Po 4 rownież podchodzę do tematu szczepien ostrożnie ale czerpie wiedzę! Nie informacje z propagandowych stronkę
Po 5 zadałam jedno proste pytanie o indywidualny plan szczepien i preparaty. To sa informacje które moga sie przydać tutaj ( w przeciwieństwie do bzdur np o pneumokokach ) ale niestety odpowiedzi nie dostałam.

Stary 2014-04-01, 16:10   #1300
konsternacja
Zakorzenienie

tridentina ma rację, Dziewczyny, każda z nas ma prawo mieć swoje zdanie. O ile przyjemniej jest kiedy szanujemy się nawzajem łącznie z tym, że mamy inne zdanie na dany temat, a czy słuszne, to życie zweryfikuje. Przeżyłyście w przyjaznej atmosferze 12 wątków na poczekalni, teraz leci 13. Jest sens burzyć dobre mniemanie o sobie nawzajem?
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-01, 16:19   #1301
tridentina
Raczkowanie

Cytat:
Po 3 nie atakuje nikogo atakuje argumenty , które jak widac łatwo zostały obalone
Po 4 rownież podchodzę do tematu szczepien ostrożnie ale czerpie wiedzę! Nie informacje z propagandowych stronkę
Po 5 zadałam jedno proste pytanie o indywidualny plan szczepien i preparaty. To sa informacje które moga sie przydać tutaj ( w przeciwieństwie do bzdur np o pneumokokach ) ale niestety odpowiedzi nie dostałam.
Na początku tak było, potem zaczęło się wyśmiewanie podanego źródła (strony na facebooku) gdzie można znaleźć również rzetelne informacje z podanymi źródłami, tylko trzeba chcieć poszukać (podałam przykładowe).
Biorąc pod uwagę jak potoczyła się dyskusja ja też bym nie miała ochoty podać indywidualnego planu szczepień, żeby nie narażać się na dalsze ataki. Serio.

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

I absolutnie nie piszę, że mamy się wszystkie we wszystkim zgadzać, bo po pierwsze byłoby nudno, a po drugie niczego byśmy się od siebie nie nauczyły.
Bardzo sobie chwalę to, że mogę poczytać Wasze wypowiedzi, również te w kwestiach szczepienia, tylko wydaje mi się, że trochę ta dyskusja zeszła z toru argumentacji w niewłaściwą stronę.
Stary 2014-04-01, 16:28   #1302
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez konsternacja Pokaż wiadomość
tridentina ma rację, Dziewczyny, każda z nas ma prawo mieć swoje zdanie. O ile przyjemniej jest kiedy szanujemy się nawzajem łącznie z tym, że mamy inne zdanie na dany temat, a czy słuszne, to życie zweryfikuje. Przeżyłyście w przyjaznej atmosferze 12 wątków na poczekalni, teraz leci 13. Jest sens burzyć dobre mniemanie o sobie nawzajem?

No litości mam sie godzić na sianie błędnych informacji zeby było miło?

---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Cytat:
Na początku tak było, potem zaczęło się wyśmiewanie podanego źródła (strony na facebooku) gdzie można znaleźć również rzetelne informacje z podanymi źródłami, tylko trzeba chcieć poszukać (podałam przykładowe).
Biorąc pod uwagę jak potoczyła się dyskusja ja też bym nie miała ochoty podać indywidualnego planu szczepień, żeby nie narażać się na dalsze ataki. Serio.

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

I absolutnie nie piszę, że mamy się wszystkie we wszystkim zgadzać, bo po pierwsze byłoby nudno, a po drugie niczego byśmy się od siebie nie nauczyły.
Bardzo sobie chwalę to, że mogę poczytać Wasze wypowiedzi, również te w kwestiach szczepienia, tylko wydaje mi się, że trochę ta dyskusja zeszła z toru argumentacji w niewłaściwą stronę.

Racja bo niestety z drugiej strony argumentów nie było. Kilka wątków wstecz taka dyskusja była. Padały rzetelne argumenty i informacje polecam spojrzeć.

Stary 2014-04-01, 16:31   #1303
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:
No litości mam sie godzić na sianie błędnych informacji zeby było miło?

---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Racja bo niestety z drugiej strony argumentów nie było. Kilka wątków wstecz taka dyskusja była. Padały rzetelne argumenty i informacje polecam spojrzeć.

Chodzi mi tylko,aby obie strony nie unosiły się emocjami bo Wasza rozmowa wygląda jak wymiana ognia.
Stary 2014-04-01, 16:36   #1304
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Chodzi mi tylko,aby obie strony nie unosiły się emocjami bo Wasza rozmowa wygląda jak wymiana ognia.

Racja bo krew mnie zalewa jak ktos opowiada bzdury robi to w dodatku na ogólnodostępnym forum dla mam z którego wiele osób czerpie informacje. Pozatym ciezko o sensowna wymianę zdań jesli ktos nie przedstawia zadnych argumentów . A argument pt " bo polio nie było od..." To dla mnie śmiech a nieargument.
Szczepionki to taki temat w ktorym każda opinia powinna byc podparte faktami medycznymi! Nie emocjami czy osobistym odczuciami! O osobistych odczuciach to my sobie możemy porozmawiać w innym temacie.

Stary 2014-04-01, 16:38   #1305
tridentina
Raczkowanie

Cytat:

czytałam ją wtedy i wyglądała zupełnie inaczej
Stary 2014-04-01, 16:40   #1306
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:
racja bo krew mnie zalewa jak ktos opowiada bzdury robi to w dodatku na ogólnodostępnym forum dla mam z którego wiele osób czerpie informacje. Pozatym ciezko o sensowna wymianę zdań jesli ktos nie przedstawia zadnych argumentów . A argument pt " bo polio nie było od..." to dla mnie śmiech a nieargument.
Szczepionki to taki temat w ktorym każda opinia powinna byc podparte faktami medycznymi! Nie emocjami czy osobistym odczuciami! O osobistych odczuciach to my sobie możemy porozmawiać w innym temacie.

Wysłane z mojego iphone przez tapatalk
amen
Stary 2014-04-01, 16:56   #1307
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

A my dziś po szczepieniu
Dziś było 5 w 1 o matko jak moje maleństwo płakało....na szczęście teraz zasnęła

Dziewczyny prawda jest taka że szczepienia to indywidualna sprawa każdego rodzica, dużo osób nie szczepi
Nie ma sensu na ten temat dyskutować
Są dużo przyjemniejsze sprawy......przyszły Lenki zakupy z endo....i ze smyka....ciuszki boskie....polecam
Stary 2014-04-01, 17:03   #1308
Messsuah
Raczkowanie

A tak argumentow i zrodel nie bylo ale jednak jak ktos chce to znajdzie wszystko na podanej stronie
Obalona? Ale kiedy? Chyba wykazalam sie wieksza wiedza co do szczepionki hpv w jakim wieku mozna podac
Ja zrodla podalam kinkretne poprzez zbior zeby bylo latwiej wyszukac ale zrodel jak dzieci nieszczepione choruja i jakie sa biedne do tej pory to nie dostalam

Dziekuje dziewczyny za wiadomisci prywatne i za wsparcie, macie racje niektorzy maja pozywke z wysmiewania innych
Messsuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-01, 17:14   #1309
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
A my dziś po szczepieniu
Dziś było 5 w 1 o matko jak moje maleństwo płakało....na szczęście teraz zasnęła

Dziewczyny prawda jest taka że szczepienia to indywidualna sprawa każdego rodzica, dużo osób nie szczepi
Nie ma sensu na ten temat dyskutować
Są dużo przyjemniejsze sprawy......przyszły Lenki zakupy z endo....i ze smyka....ciuszki boskie....polecam
My mamy szczepienie we czwartek i już trzęsę gaciami. U nas też będzie wrzask.

Twoja córa ma więcej ubrań niż ja.
Stary 2014-04-01, 17:25   #1310
punamama
Rozeznanie

Szczerze mowiac to ja nie mam pojecia o skladzie szczepionek. Was onformowala o tym pediatra?
Stary 2014-04-01, 17:45   #1311
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
Szczerze mowiac to ja nie mam pojecia o skladzie szczepionek. Was onformowala o tym pediatra?
Niestety nie pediatra a ulotka. Przychodnia podała co ma na stanie a ja poszukałam ulotek w necie. Ale ja jeszcze nie szczepiłam. Termin nam przepadł z powodu pobytu w szpitalu... a teraz Jaś jest znowu chory.
Stary 2014-04-01, 18:09   #1312
punamama
Rozeznanie

Cytat:
Niestety nie pediatra a ulotka. Przychodnia podała co ma na stanie a ja poszukałam ulotek w necie. Ale ja jeszcze nie szczepiłam. Termin nam przepadł z powodu pobytu w szpitalu... a teraz Jaś jest znowu chory.

W takim razie jak bede szczepila na pneumokoki to najpierw zapoznam sie z ulotka.

Podajcie mi prosze jeszcze raz oficjalna strone na ktorej poczytam sobie na temat szczepien i jesli to mozliwe na temat konkretnych szczepionek
Stary 2014-04-01, 18:11   #1313
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
W takim razie jak bede szczepila na pneumokoki to najpierw zapoznam sie z ulotka.

Podajcie mi prosze jeszcze raz oficjalna strone na ktorej poczytam sobie na temat szczepien i jesli to mozliwe na temat konkretnych szczepionek

Proponuje kontaktować sie z wojewódzkim konsultantem ds szczepien
http://ptwakc.org.pl/?aid=43813

Stary 2014-04-01, 18:13   #1314
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez Sheperdess Pokaż wiadomość
My mamy szczepienie we czwartek i już trzęsę gaciami. U nas też będzie wrzask.

Twoja córa ma więcej ubrań niż ja.
No żal mi jej było, biedulka pewnie sobie pomyślała....gdzie oni mnie przywieźli....co te baby mi robią....

A wiesz na sezon letni chyba ma więcej niż ja, a jeszcze dziś u mnie w pracy jej rampersa letniego kupiłam i do tego opaskę na główkę z tej samej serii
Tylko trampki za duże kupiłam i chyba będą dopiero na jesień ale zamówiłam przed chwilą inne mniejsze
Stary 2014-04-01, 18:14   #1315
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Messsuah Pokaż wiadomość
A tak argumentow i zrodel nie bylo ale jednak jak ktos chce to znajdzie wszystko na podanej stronie

Obalona? Ale kiedy? Chyba wykazalam sie wieksza wiedza co do szczepionki hpv w jakim wieku mozna podac

Ja zrodla podalam kinkretne poprzez zbior zeby bylo latwiej wyszukac ale zrodel jak dzieci nieszczepione choruja i jakie sa biedne do tej pory to nie dostalam

Dziekuje dziewczyny za wiadomisci prywatne i za wsparcie, macie racje niektorzy maja pozywke z wysmiewania innych

Messuah czujesz sie wystarczająco pokrzywdzona?
Bardzo Cię przepraszam jesli Cie uraziłam - zdecydowanie nie miałam tego na celu zwłaszcza ze pierwszy czy drugi raz widze tu Twoj nick. Natomiast absolutnie nie bede przepraszać za to ze mam racje.
I tyle.
I WSZYSTKIE dziewczyny które w wiadomościach prywatnych Cie wspierały rownież przepraszam.

Stary 2014-04-01, 18:16   #1316
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez Messsuah Pokaż wiadomość

A zaraz pewnie przeczytasz że to forum publiczne i że tu wszystko można
Stary 2014-04-01, 18:18   #1317
celin10
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
A my dziś po szczepieniu
jaką szczepionką szczepiłaś??
mój syn jak narazie nie jest szczepiony bo czekamy na majową wizytę w poradni zakaźnej przez mój pie...ny Hbs+ o którym dowiedziałam się dopiero podczas porodu w ciąży badania na Hbs nie robiłam bo w 2009 szczepiłam sie na WZW B ale nie wpadłam na to żeby zrobić badanie na przeciwciała..no cóż człowiek uczy się na błędach a lekarzy jakich mamy to wiadomo,co chcą to powiedzą lub zasugerują

temat szczepień zawsze będzie gorącym tematem tak samo jak kp vs. mm

dziś byliśmy na ważeniu i Artur ma 3830 g policzki chomikowe mu sie robią
celin10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-01, 18:35   #1318
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez celin10 Pokaż wiadomość
jaką szczepionką szczepiłaś??
mój syn jak narazie nie jest szczepiony bo czekamy na majową wizytę w poradni zakaźnej przez mój pie...ny Hbs+ o którym dowiedziałam się dopiero podczas porodu w ciąży badania na Hbs nie robiłam bo w 2009 szczepiłam sie na WZW B ale nie wpadłam na to żeby zrobić badanie na przeciwciała..no cóż człowiek uczy się na błędach a lekarzy jakich mamy to wiadomo,co chcą to powiedzą lub zasugerują
infanrix ipv + hib
Stary 2014-04-01, 18:39   #1319
Pusiolinka
Raczkowanie

Cytat:

Witam dziewczyny często Was podczytuje i korzystam z Waszych rad bo niedawno urodziłam córeczkę - i powiem Wam, że są bezcenne! Prawie w ogóle się nie udzielam na forum ale dzisiaj postanowiłam, że napiszę a raczę odpiszę na post powyżej.

Po pierwsze Messsuah podała rzetelne źródło informacji, owszem przez stronę na Facebooku ale tam jest zbiór ustaw, nawet z różnych państw czy jak wspomniała powyżej inna koleżanka dane z WHO. Ale nie wiem specjalnie nie doczytałaś tego czy chciałaś się przyczepić do koleżanki tylko? I owszem w większości krajów UE nie ma obowiązku szczepień i co jakiś czas dołączają kolejne.

Powinnaś się cieszyć, że istnieje taka organizacja jak Stowarzyszenie Wiedzy na temat szczepień - i po drugie oni nie propagują nie szczepienia! Też tego nie doczytałaś ? Chyba nie bo od razu zareagowałaś kpiną.

Dzięki nim zostało wycofanych z Polski kilka szczepionek, które nie spełniały wymogów a mimo to były podawane dzieciom! Po których występowały liczne niepożądane odczyny poszczepienne! Dzięki temu stowarzyszeniu rodzice mogą ze sobą rozmawiać i doprowadzić do tego, że każda szczepionka będzie dobrze przebadana a nie, że po fakcie dopiero zostaje wycofana bo albo jest za dużo odczynów poszczepiennych albo jest zanieczyszczona. Żaden rodzić nie chciałby się dowiedzieć, że szczepił dziecko szczepionką, która została wycofana.

Nie wiem dlaczego się wyśmiewasz z tego, że Messsuah napisała, że szczepionka HPV przeciwko rakowi szyjki macicy może być podawana nie tylko dziewczynkom, przecież zgodnie z ulotką do 26 roku życia można i jest takie zalecenie a Ty wyskoczyłaś z fragmentem ze strony medycznej o inicjacji, złośliwość czy jak ?

Zresztą, że to było wyśmiewanie i złośliwość nie tylko ja zauważyłam.

Jak doczytałam jesteś za obowiązkowym szczepieniem, pamiętaj, ze im więcej nakazów tym bardziej społeczeństwo będzie kombinować.
To czy ktoś szczepi czy nie to sprawa danych rodziców i tyle.
Szczepisz swoje dziecko więc nawet stado nieszczepionych dzieci nie powinno Cię w ogóle martwić.
Stary 2014-04-01, 18:52   #1320
punamama
Rozeznanie

Wasze dzieci tez tak marudza z wieczora? Ehhhhhh.....
Az musialam sobie kawy dorobic zeby miec sile na niego dzisiaj
Chcialam Wam wrzucic zdjecie ale ze znakiem wodnym z wizazu.
Da sie tak zrobic z telefonu?

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości