|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części naszego wątku? | |||
| Mama czeka na mój kroczek, a ja właśnie kończę roczek |
|
10 | 23,81% |
| Pierwsze kroki, pyszny soczek, a ja właśnie kończę roczek |
|
1 | 2,38% |
| Wczoraj raczki, dzisiaj kroczki, obchodzimy nasze Roczki |
|
10 | 23,81% |
| Dziś ogłoszę co już wiecie, mamy najlepszych Roczniaków na świecie |
|
3 | 7,14% |
| Po przygodach z kuratorem, mamy Roczki pod dozorem |
|
13 | 30,95% |
| .Mamy szalone, dzieci ubrudzone, Roczek już nam mija, a kurator nas dobija |
|
2 | 4,76% |
| W domu brudno, zrobić kroczka jest mi trudno, mama tym się nie przejmuje i już "Roczek" mi szykuje |
|
3 | 7,14% |
| nie zmieścił się tutaj, więc albo odpada albo modyfikacja |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz
Cytat:
Ziuta pokazuje tez na wszystko palcem ale nie uważam, że rozumie wszystko co do niej mówię, owszem opowiadam jej co gdzie jest i jak sie nazywa ale czy rozumie? Na swój sposób na pewno bo słucha. Ale jesli nie potrzebujecie hmmm udawac krowy, psa, robić kosi łapki, baran baran buc czy pokazywać oka to super! Sofia zajmuje się sama sobą, a tak jak widziałaś Ziuta przez większość czasu dnia potrzebuje mnie i zabawy dla nas to codzienność. Chętnie poczytam wskazówki. Czlowiek uczy się przez całe życie. A co do tego ile dziecko ma kłopotów, to jest przypisanie danych słów do danej czynności, tak samo jak krowa robi muuuu przypisanie dźwięku do obrazka. A co do popkazywania palcem mowisz o tym ze na cokolwiek pokazuje, czy pokazuje cos co mama poprosi by pokazała?
Nasza Miłość - Matylda 11.05.2013 http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png Jestem W Niebie. Kocham Was Edytowane przez MoTyleKsw Czas edycji: 2014-04-03 o 09:21 |
|
|
|
|
#3272 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz
Cytat:
![]() Co do uczenia dzieci to my podobnie jak Motyl przy zabawie - kiedy Bartek zrobi coś to bijemy mu brawo, kiedy wychodzimy z pokoju albo któreś z nas z domu i Bartek odprowadza to robimy papa. M., kiedy mu pokazałam Michasia Banki i jego kłopoty też próbował uczyć tego Bartka ale mu zakazałam nazywamy rzeczy ale wszystko bez spiny kiedyś załapie nie siedziałabym z dzieckiem pół dnia przy jednym obrazku i nie pokazywałabym mu że tu kot a tu świnia chyba żadna by tak nie zrobiła. Dzień dobry w tej choooooyowy dzień ![]() Wybili nam w nocy szybę w samochodzie |
|
|
|
|
#3273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bynajmniej tak nie uwazam.Nasladujemy zwierzatka teraz wiecej z czuczu ale w zasadzie dlatego, ze Sofie bawi jak moduluje dzwieki, jeszcze nie powtarza. A jak bedzie powtarzac to nie bede z tego powodu plakac ![]() Z papa czy brawo wole,zeby robila wtedy gdy jest tego gestu sie naturalnie uzywa. klopoty nam nie potrzebne sroczka kaszke wazyla czy kosi, kosi to fajne zabawy i na zmysl dotyku i w ogole wierszyki sa fajne wiec sie bawimy. Wybieramy co nam pasuje i wy tez i to jest super moim zdaniem.A z Marysia tp bylo tak, ze jak zaczela wskazywac paluszkiem to Ania jej mowila co to jest i jak potem pytala np. "Gdzie jest lampa?" czy "gdzie jest Sofia?" to mala wskazywala czyli wyszlo tak jalby pytala mame czym dany przedmiot/osoba jest, zapamietywala i potrafila pozniej wskazac zapytana. Uwazam,ze to oznacza,ze rozumie Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
|
|
#3274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy wychowuje dziecko tak jak chce ![]() No to masz rację rozumie,jesli pokazuje tak zróżnicowane rzeczy. Ale może to też jest kwestia zapamiętania i przypisania słowa do rzeczy, osoby
|
|
#3275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czym jest rozumienie jesli nie wlasnie przypisanie slowa do danej rzeczy? wg mnie rozumie jak czlowiek, a nie jak powtarzajaca papuga
|
|
|
|
|
#3276 | |
|
siedzę i myślę
|
Cytat:
nic mi się nie chce... wczoraj po 20 zasnęliśmy z mężem na kanapie... wstałam po 22 i przed 12 znowu spać... ostatnio ciągle jestem nie wyspana, niby mogę się zdrzemnąć jak przychodzi Daria do małego, ale jakoś się obawiam... muszę czuwać ![]() co do uczenia dzieci, ja kilka razy pokazałam Antosowi papa i załapał, a brawo to sam podłapał, bo często po zjedzeniu obiadku albo kaszki biłam mu brawo ![]() aa dzisiaj na 16.45 wizyta u gina ciekawe co tam u Kostka
|
|
#3277 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
i dużo picia dawaj
|
|
#3278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym samym jest papa. Skoro mówię papa i dziecko robi papa. Tym samym jest "ważyła myszka" i jak dziecko to robi, więc? I tak samo pokazanie oczka w misiu....Nie rozumiem o co tak naprawdę chodzi ? Może myślimy tym samym tokiem, ale inaczej o tym piszemy, bo ja nie widzę różnicy w tym co ja piszę a tym co piszesz załóżmy o Małgosi?
Nasza Miłość - Matylda 11.05.2013 http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png Jestem W Niebie. Kocham Was Edytowane przez MoTyleKsw Czas edycji: 2014-04-03 o 10:00 |
|
|
|
|
#3279 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do malpowania i machania rekq przy nauce.papa tak robilam tresure 5 min ja machalam reka sqoja mowiac papa i Araz.potem miska reka , co do wykladni rozwoju intelwktualnego czy jakiwgos innego to moj lekar rodInny i np neurolog pytala sie czy umie robic papa kosi brawo - bo juz ppwinien to umiec wiec to chyba chodz troche istotne jest .... zreszta w ksiazeczce takze sa pytania odnosbie rozwoju wlasnie o papa i o kosi ... ![]() Veronic super ciesze.sie ze u Was dobrze .gratulacje fasolki i buziak dla W. Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
|
|
#3280 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
za wizytę
|
|
#3281 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie tez chooojowy dzien. Taaaak sie pozarlam z TZ od rana. No wkurzyl mnie ze hej.
Odnosnie pokazywanka to u nas probowalam pokazywac papa i brawo ale jako ze Daro jakos nie chce to ostatnio przestalam. Oczko, nosek i ust tez mu pokazalam i swietnie sie przy tym bawil wiec zalapal szybko. Tak samo jak oddawanie minrzeczy gdy poprosze.da odmiany. Albo np.jak sprzatam po nim i wrzucam klocki do garnka lub rzeczy do szafy ktora namietnie otwiera w kuchni tk zawsze mowie ze teraz sprzatam i wrzucam spowrotem i sam zaczal mi ostatnik w tym pomagac. Pokazuje tez obrazki w ksiazkach i ogolnie duzo gadam ( w koncu do kogos muszd sie w tej chacie oddzywac). Osobiscie lubie mu pokazywac rozne rzeczy i zauwazylam ze co chce to wylapuje a co nie to nie i koniec. Nie przekonam ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3282 |
|
Zakorzenienie
|
Karola kciuki za wizyte daj znac po
![]() Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
|
#3283 |
|
Wtajemniczenie
|
hej..wszystkim..
...u nas wszystko dobrze.. napisze moze poźniej co nieco.. Veronic witaj ...strasznie sie cieszę że wróciłaś...gratuluje fasolinki:-* pisze z telefonu ..troche niewygodne.. Vil..przykro mi z powodu babci :-*wszystkim chorowitkom dużo zdrowia życzę.. Ash..witaj w Polsce |
|
|
|
#3284 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja nie uwazam,tego jako tresury, raczej jako czas poświęcony dziecku dla jego rozwoju, nie o to chodzi,zeby usilnie czegoś uczyć, ale pokazuje się dziecku różne rzeczy i łapie, my malujemy farbami, ja mu maluję oko, czytamy książki, przeglądamy obrazki, i Kuba sam załapał jak pokazać, gdzie oko, buzia nos ![]() Cytat:
bo jakaś babka była oceniać poglądowo sytuację ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
zeby Kostek koziołków pofikał trochę i pięknie się mamie pokazał ![]() Cytat:
![]() Mamy już GO My lecimy dzisiaj po sklepach połazić
|
|
#3285 |
|
Wtajemniczenie
|
hej hej
Veronic gratuluję!! i zazdroszczę strasznie a jak tam karmisz piersią jeszcze no i jeszcze ![]() wszystkim chorowitkom wizażowym zdrówka! ![]() a co do pokazywania heh to o to pożarłam się raz z teściową, bo najechała na mnie że nic go nie uczę, bo koleżanki wnuczek umie to i to i to no to stwoerdziłam że jak będzie czaił to będzie powtarzał, nie będe go tresowała jak malpe - bylo to jakoś jak miał 7 miesięcy. No i tak faktycznie jest, sam z siebie zaczął bić brawo, papa robi jak mu się zachce
|
|
|
|
#3286 |
|
Wtajemniczenie
|
jeszcze raz dzięki za gratulacje
![]() Wojtuś łazi po pokoju wszystko rozwala,ja mam dosłownie chwilkę, nie wiem czy będę często tu zaglądać, bo teraz doba mi się skróciła;p a jak mam chwilkę to leżę i śpię (choć rzadko to się zdarza,bo wojtek nie lubi spać) diabli- ja Tobie też gratuluję (spóźnione ale szczere )a Ty Karolina będziesz miała syneczka fajnie ja też się nastawiam na synka;p justi- 2 miesiące temu odstawiłam W. od piersi, teraz to już nawet nie pamięta o cycku tylko butelka z mlekiem go interesuje ,pije beblion pepti, poza tym żadnego nabiału i glutenuco za chamy wybiły Wam szybę motylek- wyniki bad.alergolog.wyszły ok 2 razy miał robione usg brzucha wszystko w normie teraz się zastanawiam czy iść z nim na gastroskopię ew kolonoskopię, bo mamy skierowanie na oddział... sama nie wiem ,nadal coś jest nie tak z jego brzuchem co do pokazywania różnych rzeczy przez dzieci, to po prostu jedne podłapują szybko a drugie w ogóle, mam wrażenie ,że to co robimy Młodego kompletnie nie interesuje, on ma swój świat, ciągle tylko wszystko gryzie, oczywiście zęby wychodzą mega powoli i w wielkich bólach, ma ich dopiero 5 ale może w końcu się czegoś nauczy
|
|
|
|
#3287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnosnie gryzienia haha..u nas tez gryzienie ciagle mega atrakcyjne Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3288 | |
|
siedzę i myślę
|
Cytat:
ja nastawiałam się na córeczkę... ale jak to dziewczyny mówią będą matką KRÓLOWĄ ![]() więc nie mogę narzekać
|
|
#3289 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sama tak zapewne nie robisz zresztą kłopotami to mało kto oficjalnie chce sie chwalić hehe. a naśladowanie rozmow przez tel, mycia zebow itd. bardzo mi się podoba, pokazywanie oczu, nosa, dawanie buziakow - ba nawet pokazywanie jezyka ![]() może się czepiam, ale mam wśród znajomych kolezanke, która wlasnie wpajala swojej corce wszystkie możliwe głupotki i jak dla mnie "jesteś laska" "taaaak" to już było za wiele hehe obejrzałam fotki ze zlotu i wlasnie miałam Ci pisać, ze Matylda wygląda na wieczna obserwatorke. wlasciwie na każdej fotce komus/czemus bacznie się przygląda ![]() ---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
papa i brawo tez sa dla mnie takie "naturalne", bo używamy ich wszyscy na codzien. mnie chodzilo o uczenie pokazywanek, które w sumie nic nie wnosza :P wole żeby Nela umiala pokazac jezyk czy pepek niż ile ma klopotow. raz, ze nie wie co to kłopoty, dwa, ze chciałabym żeby miała ich jak najmniej, a trzy - trzymanie się za glowe w niczym jej nie pomoze ich rozwiazac :P niektórzy rodzice (patrz moja kolezanka, o której pisałam wyżej) wpajają dziecku takie dziwne akcje "ilu będziesz miała chlopcow" duuuuzio albo wlasnie wspomniane wcześniej "jesteś laska" taaak". dziecko nic nie rozumie, klepie na oslep jak kon...dorośli zachwyceni w kolko kaza malpkowac. srednie to jest, nie uważasz? przykład znajomej zdaje sobie sprawę skrajny, ale sporo mamusiek traktuje nowe "umiejetnosci" dzieci jak cos na pokaz. i później w kolko jest, a powiedz, wierszyk, zaśpiewaj piosenke, pokaz pani jak ty już ladnie liczysz :P rownie dobrze jak te wspomniane wcześniej "kłopoty" mogłabym Neli mowic "pokaz gdzie nie masz rozumku" i tez pewnie chętnie trzymalaby się za glowe
|
||
|
|
|
#3290 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
po ostatnim pobycie 24godzinnym,WOjtek zrobił się bardziej znerwicowany wtedy w szpitalu nie mógl spać, jak usłyszał tylko najmniejszy szmer, chrząknięcie, nie mówiąc już o płaczu czy kaszlu (po położyli go z dzieckiem z zapaleniem płuc dopiero o 2 w nocy po hydroksyzynie jakoś go uśpiłam ale to była masakra Cytat:
![]() ja oczywiście chciałabym córeczkę, ale nastawiam się na drugiego syna , a co będzie to się okaże ![]() diabli- moja koleżanka ma córkę tydzien starsza od Wojtka i ona wszystko podłapuje pokazywanie "jaka jestem duża" bardzo ją cieszy, poza tym obrazki w książeczkach, papa i dużo innych z tym , że ona uważnie obserwuje, patrzy się na mamę jak ona coś do niej mówi a co ja mam zrobić jak Wojtek nie patrzy się na nas albo od razu ucieka, wyrywa się ![]() ostatnio się dowiedziałam, że narzeczona brata tżta (niedługo żona)też jest w ciąży i to w takim samym tygodniu co ja
|
||
|
|
|
#3291 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to już lepiej pytac gdzie zakładasz czapke albo gdzie rosna ci wlosy hehe.---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
Cytat:
ciekawe czy to durna zabawa czy ktoś ich sploszyl...
|
|||
|
|
|
#3292 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak jemy to pokazuje tez ze jest zmeczona, ja sie jej pytam Natalka, zmeczona jestes? idziemy spac a ta sie poklada aa i jak jemy cos albo ona chce cos zjesc to puszcza buziaki a na widok tego do smarkania ciagnie nosem albo sama smarka papa nie potrafi, jak bije jej brawo to lapie sie za raczki i nimi macha (to chyba brawo u niej jest ) uczy sie sama bawimy sie tez w chowanego gdzie ja sie mieszcze tylko za drzwi a i oczywiscie ucieka jak cos zle zrobi, ale to takim pedem ze ide za nia i sie smieje |
|
|
|
|
#3293 | ||
|
Zakorzenienie
|
to już wielki facet
---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3294 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to jest ciekawe zjawisko,ze jak sie dwie opinie zderza na forum to juz rozmowa przyjmuje charakter zaczepno - obronny
![]() Ja tam nie widze wiekszego sensu w takim oceniajacym spojrzeniu. Inaczej przeciez nie znaczy zle. Na pewno jedne dzieci chetniej i szybciej nasladuja niz inne. Bardziej doszukiwalabym sie tu roznic w charakterach/temperamentach niz stopniach rozwoju ![]() Banka lekarze i poradniki mnie nie przekonuja na kazda teorie znajde Ci poradnik i lekarza nie sadze by Sofia, Kubus czy Wojtus byli opoznieni w rozwoju bo maja gdzies pokazywanie tego czy tamtego ![]() Diabli myslalam,ze to ja wszczelam te dyskusje ale zwracam honor zaczelas temat pierwsza ![]() Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
|
#3295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ps. przynajmniej forum troche ozylo |
|
|
|
|
#3296 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oooo doczekałaś w końcu tej chwili ![]() I podoba się? Gadaj jaka to cena ![]() Jussssti ukradli cos? Co za dziady jedne :/ :/ Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
|
#3297 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
palcem danej rzeczy , chodzilo mi to ze jednak ma to znaczenie w sensie ze dziecko kuma co sie do niego mowi a papa i kosi sa najlatwiejsze moj tez pokazuje oczko misia albo hustawki paluszkiem i pewnie jak by nie Robil papa czy kosi a wskazywal palcem oko i inne rzeczy nie martwilabym sie i na odwrot bo jednak cos lapie, bo ja nie pokazuje papa i wtedy m. Nasladuje tylko wystarczy ze powiem z Np. Ciocia idzie zrob ...a on juz macha lapka na powitanie , albk wychodzimy z pokoju i mowie misio idzie spac to on juz tez macha Dawciowi papa , ... Cytat:
Dokladnie gdzies ktos ustalil ze to jest w miare najlatwiejsze ... w koncu i Tak kazdedziecko kiedys bedzie machalo reka ja tam sie ciesze ze Misio robi pap kosi itp przynajmniej w tej kwestii nie jest w ciemie bity heheCo do tych klopotow i jaki / jaka jestem duza bez przesady , jaka to glupota to sa pokazywanki wieku noemowlecego , dziecko jak bedzie mialo kilkanascie mc nie bedzie tego pamietalo, a w wieku niemowlecym wiele frajdy mu to sprawia, przynajmniej mojemu m. .C o innego jak bymMiskowi referaty czytala na temat problemow finansowych czy innych problemow rodzinnych i tak przez kilkq lat pewnie sam by lapal sie za glowe co ja mam za klopoty z ta matka ... ![]() Sent from my SM-T310 using Wizaz Forum mobile app
|
|
#3298 |
|
Zakorzenienie
|
Witam mamuśki
Jestem wciaż studentką psychologii i piszę pracę magisterską dotyczącą satysfakcji z małżeństwa. Bardzo chciałabym już skończyć studia, a żeby tak się stało potrzebuje 30 wypełnionych kwestionariuszy przez małżeństwa z dziećmi nie chodzącymi jeszcze do szkoły. Jeżli jesteście chętne do pomocy to proszę o Wasze maila na priv i podeślę Wam ankietki Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc
|
#3299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No generalnie nie dziwie się tym bardziej, że różne badania robiłaś i one nic nie wykazują. Vernic a jaki jest Wojtuś do innych ludzi? Z Wami też się dużo bawi?
|
|
#3300 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale dalej.. kolejna wiadomosc.. Ale maly zajadal sie DANONKIEM dzisiaj.. powiedziala ze o swinstwo, sama chemia kazalam przeczytac sklad.. przyznala racje, przerazila sie.. myslalam ze zmadrzala a ta bach ze maly zajada kabanosa i szczesliwy pytaja.. a nie daja jak leci bo ona nie trzyma sie schematow, ok niech jej bedzie ale niech pozniej nie przezywa ze dziecko nie chce jej spac, moze meczy go brzuszek z tych smakowych eksperymentow.. ehh niktorzy nie powinni miec dzieci.. ciekawe co teraz mi napisze
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:08.

) kilka tyg temu zaczela wskazywac wszystko paluszkiem. Jej mama wiec zaczela mowic jej co to jest i teraz Mala wszystko pokazuje. Swietnie wszystko rozumie. Sofia nie przejawia jeszcze zadnych oznak rozumienia tego co do niej mowie 

chyba żadna by tak nie zrobiła. 

zdrówka wszystkim

07.07.2012 

ciekawe czy to durna zabawa czy ktoś ich sploszyl...
powiedziala ze o swinstwo, sama chemia kazalam przeczytac sklad.. przyznala racje, przerazila sie.. myslalam ze zmadrzala a ta bach ze maly zajada kabanosa i szczesliwy