Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzeszy V-VI - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części naszego wątku?
Mama czeka na mój kroczek, a ja właśnie kończę roczek 10 23,81%
Pierwsze kroki, pyszny soczek, a ja właśnie kończę roczek 1 2,38%
Wczoraj raczki, dzisiaj kroczki, obchodzimy nasze Roczki 10 23,81%
Dziś ogłoszę co już wiecie, mamy najlepszych Roczniaków na świecie 3 7,14%
Po przygodach z kuratorem, mamy Roczki pod dozorem 13 30,95%
.Mamy szalone, dzieci ubrudzone, Roczek już nam mija, a kurator nas dobija 2 4,76%
W domu brudno, zrobić kroczka jest mi trudno, mama tym się nie przejmuje i już "Roczek" mi szykuje 3 7,14%
nie zmieścił się tutaj, więc albo odpada albo modyfikacja 0 0%
Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-03, 09:18   #3271
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Motyl a czemu sie tak burzysz? Przeciez nie napisalam,ze to zle soe z dzieckiem tak bawic,ze pokaxuje sie rozne gesty. Napisalam tylko,ze tego nie robie. Nie uwazam tego za jakis wyznacznik rozwoju. Tak jak piszesz, dziecko samo z siebie nasladuje. W ten sposob sie uczy. Jestem pewna,ze kazde kiedys bedzie bic brawo czy robic papa. Mi to w zabawie nie potrzebne

Wskazywanie roznych przedmiotow za to uwazam,ze rzrczywiscie swiadczy o rozwoju inteleltualnym. Marysia, u ktorej goscilismy ( i niestety sprzedalismy bakcyla ) kilka tyg temu zaczela wskazywac wszystko paluszkiem. Jej mama wiec zaczela mowic jej co to jest i teraz Mala wszystko pokazuje. Swietnie wszystko rozumie. Sofia nie przejawia jeszcze zadnych oznak rozumienia tego co do niej mowie ale wiem,ze w kazdej chwili moze zaskoczyc. Ale nie mam na to spinki.

W kazdym razie nie uwazam,ze zachecanie dziecka do naaladownictwa jest zle. Uwazam tylko,ze nie jest konieczne czy nawet specjalnie potrzebne

Sent from my XT1032 using Tapatalk
Ash ale ja się nie burzę i nie wiem czemu tak to zrozumiałaś?
Ziuta pokazuje tez na wszystko palcem ale nie uważam, że rozumie wszystko co do niej mówię, owszem opowiadam jej co gdzie jest i jak sie nazywa ale czy rozumie? Na swój sposób na pewno bo słucha.

Ale jesli nie potrzebujecie hmmm udawac krowy, psa, robić kosi łapki, baran baran buc czy pokazywać oka to super! Sofia zajmuje się sama sobą, a tak jak widziałaś Ziuta przez większość czasu dnia potrzebuje mnie i zabawy dla nas to codzienność. Chętnie poczytam wskazówki. Czlowiek uczy się przez całe życie. A co do tego ile dziecko ma kłopotów, to jest przypisanie danych słów do danej czynności, tak samo jak krowa robi muuuu przypisanie dźwięku do obrazka.

A co do popkazywania palcem mowisz o tym ze na cokolwiek pokazuje, czy pokazuje cos co mama poprosi by pokazała?

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Edytowane przez MoTyleKsw
Czas edycji: 2014-04-03 o 09:21
MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 09:28   #3272
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz

Cytat:
Napisane przez storyl Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!

Przylazłam się tylko przywitać i powiedzieć, że już całkowicie wyszłam na prostą po wszystkich wydarzeniach : )
Igor od czasu styczniowego szpitala jest zdrowy jak ryba : )
I pochwalę się Wam przy okazji jakiego aniołka ulepiłam z masy solnej dla mojego szkraba : )
Aniołek jest w trakcie schnięcia, już się nie mogę doczekać efektu końcowego!
piękny

Co do uczenia dzieci to my podobnie jak Motyl przy zabawie - kiedy Bartek zrobi coś to bijemy mu brawo, kiedy wychodzimy z pokoju albo któreś z nas z domu i Bartek odprowadza to robimy papa.
M., kiedy mu pokazałam Michasia Banki i jego kłopoty też próbował uczyć tego Bartka ale mu zakazałam mówiąc, że nasze dziecko kłopotów nie ma!
nazywamy rzeczy ale wszystko bez spiny kiedyś załapie
nie siedziałabym z dzieckiem pół dnia przy jednym obrazku i nie pokazywałabym mu że tu kot a tu świnia chyba żadna by tak nie zrobiła.

Dzień dobry w tej choooooyowy dzień
Wybili nam w nocy szybę w samochodzie

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 09:32   #3273
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Ash ale ja się nie burzę i nie wiem czemu tak to zrozumiałaś?
Ziuta pokazuje tez na wszystko palcem ale nie uważam, że rozumie wszystko co do niej mówię, owszem opowiadam jej co gdzie jest i jak sie nazywa ale czy rozumie? Na swój sposób na pewno bo słucha.

Ale jesli nie potrzebujecie hmmm udawac krowy, psa, robić kosi łapki, baran baran buc czy pokazywać oka to super! Sofia zajmuje się sama sobą, a tak jak widziałaś Ziuta przez większość czasu dnia potrzebuje mnie i zabawy dla nas to codzienność. Chętnie poczytam wskazówki. Czlowiek uczy się przez całe życie. A co do tego ile dziecko ma kłopotów, to jest przypisanie danych słów do danej czynności, tak samo jak krowa robi muuuu przypisanie dźwięku do obrazka.

A co do popkazywania palcem mowisz o tym ze na cokolwiek pokazuje, czy pokazuje cos co mama poprosi by pokazała?
Napisalas to tak jakbys byla urazona,ze ktos Cie od treserow dziecka wyzywa ja bynajmniej tak nie uwazam.

Nasladujemy zwierzatka teraz wiecej z czuczu ale w zasadzie dlatego, ze Sofie bawi jak moduluje dzwieki, jeszcze nie powtarza. A jak bedzie powtarzac to nie bede z tego powodu plakac
Z papa czy brawo wole,zeby robila wtedy gdy jest tego gestu sie naturalnie uzywa. klopoty nam nie potrzebne sroczka kaszke wazyla czy kosi, kosi to fajne zabawy i na zmysl dotyku i w ogole wierszyki sa fajne wiec sie bawimy. Wybieramy co nam pasuje i wy tez i to jest super moim zdaniem.

A z Marysia tp bylo tak, ze jak zaczela wskazywac paluszkiem to Ania jej mowila co to jest i jak potem pytala np. "Gdzie jest lampa?" czy "gdzie jest Sofia?" to mala wskazywala czyli wyszlo tak jalby pytala mame czym dany przedmiot/osoba jest, zapamietywala i potrafila pozniej wskazac zapytana. Uwazam,ze to oznacza,ze rozumie

Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 09:38   #3274
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisalas to tak jakbys byla urazona,ze ktos Cie od treserow dziecka wyzywa ja bynajmniej tak nie uwazam.

Nasladujemy zwierzatka teraz wiecej z czuczu ale w zasadzie dlatego, ze Sofie bawi jak moduluje dzwieki, jeszcze nie powtarza. A jak bedzie powtarzac to nie bede z tego powodu plakac
Z papa czy brawo wole,zeby robila wtedy gdy jest tego gestu sie naturalnie uzywa. klopoty nam nie potrzebne sroczka kaszke wazyla czy kosi, kosi to fajne zabawy i na zmysl dotyku i w ogole wierszyki sa fajne wiec sie bawimy. Wybieramy co nam pasuje i wy tez i to jest super moim zdaniem.

A z Marysia tp bylo tak, ze jak zaczela wskazywac paluszkiem to Ania jej mowila co to jest i jak potem pytala np. "Gdzie jest lampa?" czy "gdzie jest Sofia?" to mala wskazywala czyli wyszlo tak jalby pytala mame czym dany przedmiot/osoba jest, zapamietywala i potrafila pozniej wskazac zapytana. Uwazam,ze to oznacza,ze rozumie

No i to by był koniec dyskusji Każdy wychowuje dziecko tak jak chce

No to masz rację rozumie,jesli pokazuje tak zróżnicowane rzeczy. Ale może to też jest kwestia zapamiętania i przypisania słowa do rzeczy, osoby

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Stary 2014-04-03, 09:43   #3275
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
No i to by był koniec dyskusji Każdy wychowuje dziecko tak jak chce

No to masz rację rozumie,jesli pokazuje tak zróżnicowane rzeczy. Ale może to też jest kwestia zapamiętania i przypisania słowa do rzeczy, osoby
a czym jest rozumienie jesli nie wlasnie przypisanie slowa do danej rzeczy? wg mnie rozumie jak czlowiek, a nie jak powtarzajaca papuga
Stary 2014-04-03, 09:48   #3276
karolina2121
siedzę i myślę

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość

a to świnie jakie

nic mi się nie chce... wczoraj po 20 zasnęliśmy z mężem na kanapie... wstałam po 22 i przed 12 znowu spać... ostatnio ciągle jestem nie wyspana, niby mogę się zdrzemnąć jak przychodzi Daria do małego, ale jakoś się obawiam... muszę czuwać

co do uczenia dzieci, ja kilka razy pokazałam Antosowi papa i załapał, a brawo to sam podłapał, bo często po zjedzeniu obiadku albo kaszki biłam mu brawo

aa dzisiaj na 16.45 wizyta u gina ciekawe co tam u Kostka
Stary 2014-04-03, 09:57   #3277
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
Diabli, zależy o jakie stanie Ci chodzi. Przemek stoi jak jest całym ciężarem ciałka o coś oparty np podpiera się o łóżko albo o nas. ale tak żeby sam stał to nie, nóżki mu uciekają, trzeba go trzymać.

nie wiem co się dzieje z moim dzieckiem ostatnio .... grzeczny ogólnie nadal, sam się ładnie bawi ale ma ciągle momenty że przychodzi do mnie się przytulić na kilka sekund, na spacerach chce na ręce, ma okropne problemy z zasypianiem - wczoraj udało się go uśpić po 23, ciągle się rozbudzał z płaczem, dziś rano też nie mógł zasnąć. to że przed zaśnięciem bryka 20 min po sypialni to norma, siada, pupę wypina, przewraca się .... ale teraz dochodzi płacz. a śpiący jest, ledwie na oczy widzi. dziś mi się obudził z płaczem, lecę do niego, leży półprzytomny, smok w buzi, a ten wyje ... uspokoił się po 10 min na rękach. zły sen? możliwe że za dużo miał "atrakcji" ostatnio i tak to przeżywa? przytulać do mnie zaczął się po całym weekendzie u rodziny męża. no nie powiem, miłe to, ale czasem nie mogę nic zrobić bo mi się pakuje na kolana od razu, po czym po chwili marudzi że chce się bawić no do tego pobyt w Gliwicach, ten pogrzeb, emocje ... może odreagowuje?
jutro usg główki - trzymajcie kciuki żeby się nie pogorszyło od ostatniego razu

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość
Dziewczyny Kuba też chory ! Krakowski wirus atakuje tzn od poniedzialku ma mega katar, zielone gile sie leja. Próbuje inhalować, ale nie daje sobie maseczki przyłożyć wiec siedzę z nim tak żeby opary na niego leciały, mam jakaś mgiełkę Zabłocką solankowa i leje to do nawilzacza i śpi w takim dymie, ostatnio zapomniałam wyłączyć i nie było widac na pol metra w jego pokoju ale chyba pomaga bo tak jakby katar mniejszy, a dzisiaj ze 2 razy kaszla wiec włączyłam jeszce syrop prawoslazowy, jak sie pogorszy to dodam pulneo doktor Marta :p a w poniedzialek zdiagnozuje, czy trzeba jednak udac sie wyzej zdrówka wszystkim
biedny Kuba. i wychodzi na to że śląskie powietrze jest zdrowsze, bo po krakowie jakaś epidemia wśród maluchó

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
Cześć Wam ktoś mnie jeszcze pamięta?
raz na jakiś czas Was podczytuję...

niestety teraz mam ciężki czas, Wojtek dający w kość ,no i ja wiecznie zmęczona i śpiąca, boo... w ciąży jestem

3majcie się ciepło
ale fajnie że jesteś. no i gratulacje

Cytat:
Napisane przez vujka Pokaż wiadomość
Gratuluję i zazdroszczę!!

====

Halo P. znowu chory. Ledwo pokonaliśmy katar to teraz ma biegunkę tzn. robi luźną kupę co trzy godziny i ma temperaturę 38,5... martwię się o niego strasznie niby zachowuje się normalnie i nawet ładnie... eh
co ja mu mogę podawać? do kleiku ryżowego nie jest przekonany.
marchwiankę mu gotuj i dużo picia dawaj
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 09:58   #3278
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
a czym jest rozumienie jesli nie wlasnie przypisanie slowa do danej rzeczy? wg mnie rozumie jak czlowiek, a nie jak powtarzajaca papuga

Tym samym jest papa.
Skoro mówię papa i dziecko robi papa. Tym samym jest "ważyła myszka" i jak dziecko to robi, więc?

I tak samo pokazanie oczka w misiu....Nie rozumiem o co tak naprawdę chodzi ? Może myślimy tym samym tokiem, ale inaczej o tym piszemy, bo ja nie widzę różnicy w tym co ja piszę a tym co piszesz załóżmy o Małgosi?

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Edytowane przez MoTyleKsw
Czas edycji: 2014-04-03 o 10:00
Stary 2014-04-03, 10:15   #3279
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć dziewczyny!

Przylazłam się tylko przywitać i powiedzieć, że już całkowicie wyszłam na prostą po wszystkich wydarzeniach : )
I pochwalę się Wam przy okazji jakiego aniołka ulepiłam z masy solnej dla mojego szkraba : )
Super ciesze sie ze poukladalas wszystko .Aniolek piekny

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
hehe, chyba mam podobne podejście - nie podoba mi się uczenie dziecka "ile masz klopotow", bo nawet jeśli je ma to jeszcze nie musi być ich swiadoma w sumie to czego się nauczyla to tylko z obserwacji, krowa w książeczce muuuuczala, wiec Nela tez na spacerze "zaczepiamy" każdego psa w każdym ogródku i pewnie stad szczekanie.
i wiecie co? nawet jestem dumna jak wszystkie sąsiadki mloda zaczepiają i mowia "zrob papa", a ona ma je w nosie, mierzy z góry na dol, rozmysla, analizuje co one od niej chcą ma charakterek
rzadko kiedy "popisuje się" swoimi umiejętnościami. tylko wiecie, ja tu wśród mamusiek nadal mam rywalizacje, co które dziecko umie i może dlatego jestem taka anty

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

sliczny aniołek i fajnie, ze się odezwalas nowy miesiąc to dziewczyny wracaja

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ----------

Mag, bez parcia, spontanicznie i będą efekty u Ciebie chyba najwazniejsze to nie analizowac, nie liczyc, nie planowac - tak chyba fajniej tez bylam przekonana, ze przed nami lata oczekiwan, a tu proszę! marzenia się spelniaja
A moj pokazuje klopoty robi papa zreszta nie raz sie chwalilam ale nie wiwdzialam ze to traktowane jest jako rywalizacja ktore dziecko wiwcej umie wiwc juz sie chwalic nie bede :p

Co do malpowania i machania rekq przy nauce.papa tak robilam tresure 5 min ja machalam reka sqoja mowiac papa i Araz.potem miska reka , co do wykladni rozwoju intelwktualnego czy jakiwgos innego to moj lekar rodInny i np neurolog pytala sie czy umie robic papa kosi brawo - bo juz ppwinien to umiec wiec to chyba chodz troche istotne jest .... zreszta w ksiazeczce takze sa pytania odnosbie rozwoju wlasnie o papa i o kosi ...

Veronic super ciesze.sie ze u Was dobrze .gratulacje fasolki i buziak dla W.

Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 10:16   #3280
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Z takim apetytem to zaraz przerośniemy wszystkich na forum

Tak się zastanawiam ile jej więcej tego jedzenia dawać. Ile zje? Bo zjada słoiczek i jeszcze go zagryza .... Czy częściej a mniej?
I. jak miał taką fazę żarłoka to jadł ile chciał (a mógł jeść cały czas). teraz też jak tylko widzi że ktoś je to jest pierwszy chętny do jedzenia, ale już je ciut mniejsze porcje

Cytat:
super! ale Ty kochana, odpoczywaj!

to my się hartujemy od początku

Bart też je mało jak słoik dostaje to wciąga cały, jak ja mu coś ugotuję to średnio, cyca woli

gratulacje! fajnie, że się odezwałaś
zostaliście przy cycu czy odstawiłaś?
myślałam o Was

Co to się dzieje???
Ja też chora!! mam katar, boli mnie gardło, do tego kaszel, aż mnie rwie
Bartusiowi lekko z noska leci, mam nadzieję, że będzie się trzymał
niech B. pozostanie zdrowy a wy się kurujcie

Cytat:
Cześć dziewczyny!

cześć

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość

spadam spać, jutro wizyta

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
za wizytę
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 10:20   #3281
Magiusa
Zakorzenienie

U mnie tez chooojowy dzien. Taaaak sie pozarlam z TZ od rana. No wkurzyl mnie ze hej.

Odnosnie pokazywanka to u nas probowalam pokazywac papa i brawo ale jako ze Daro jakos nie chce to ostatnio przestalam. Oczko, nosek i ust tez mu pokazalam i swietnie sie przy tym bawil wiec zalapal szybko. Tak samo jak oddawanie minrzeczy gdy poprosze.da odmiany. Albo np.jak sprzatam po nim i wrzucam klocki do garnka lub rzeczy do szafy ktora namietnie otwiera w kuchni tk zawsze mowie ze teraz sprzatam i wrzucam spowrotem i sam zaczal mi ostatnik w tym pomagac. Pokazuje tez obrazki w ksiazkach i ogolnie duzo gadam ( w koncu do kogos muszd sie w tej chacie oddzywac). Osobiscie lubie mu pokazywac rozne rzeczy i zauwazylam ze co chce to wylapuje a co nie to nie i koniec. Nie przekonam

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 10:26   #3282
banka26
Zakorzenienie

Karola kciuki za wizyte daj znac po

Stary 2014-04-03, 10:33   #3283
ada32
Wtajemniczenie

hej..wszystkim..
...u nas wszystko dobrze..
napisze moze poźniej co nieco..

Veronic witaj ...strasznie sie cieszę że wróciłaś...gratuluje fasolinki:-*

pisze z telefonu ..troche niewygodne..

Vil..przykro mi z powodu babci:-*

wszystkim chorowitkom dużo zdrowia życzę..

Ash..witaj w Polsce

W

G
ada32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 11:08   #3284
karota11
Zadomowienie

Cytat:
diabli ale te umiejętności nie.są z.nauki a z obserwacji i naśladownictwa. Ziuta robi papa kosi kosi brawo ważyła myszką
ile mam kłopotów cacy nunu dzwoni przez tel i wysyła całości

głupia historia żegnamy się z asią i helena na stacji my już w.pociągu asia wysyła jej caluski a.ziuta jej odpowiedziała i asia do mnie że nie wiedziala że umie ziuta a ją na to że też nie woedzialam i co i robi dalej a.z.kłopotami było tak że łapałA się za.głowę i ją wtedy mówiłam.ale.masz.zmartwie ń i przez.tele też nie uczylam jej dzwonić w sensie przykładać d ucha widziała u mnie. poza tynku pokazuje wszędzie oko ale nie na osobach i to jak.hela.naśladuje.muczen ie tak ziuta.papa

no i wiadomo że nie robi tego cały czas i na każde zawołanie pewnie tak jak i nela nie zawsze.szczeka i muczy

veronic gratuluje po raz.drugi jak wyniki wojtka?

---------- Dopisano o 06:55 ---------- Poprzedni post napisano o 06:52 ----------

ale.za.to do dorosłych dzieci jest mega wycofana.mimo dużego kontaktu nimi. heleny bała się jak ognia więc.pobyt u asi spędziła u mnie.na.kolanach albo trzymając się spodni
Ale dużo umie ja nie uwazam,tego jako tresury, raczej jako czas poświęcony dziecku dla jego rozwoju, nie o to chodzi,zeby usilnie czegoś uczyć, ale pokazuje się dziecku różne rzeczy i łapie, my malujemy farbami, ja mu maluję oko, czytamy książki, przeglądamy obrazki, i Kuba sam załapał jak pokazać, gdzie oko, buzia nos

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
Przemek robi brawo, i ostatnio CHYBA zaczyna robić papa bo 2-3 razy machał łapkami jak ktoś mu robił papa, ale nie wiem ile tu z przypadku bo on często macha łapkami poza tym nic nie pokazuje aaaaa. obrazki w książeczkach, ale sam nie pokaże "gdzie jest kotek?" tylko ja muszę mu mówić co jest co.

Veronic ogromne gratulacje i cieszę się bardzo że wróciłaś

Dziewczyny orientujecie się może czy jest taka możliwość że po skierowaniu z MOPSu dziecko zostaje przyjęte wcześniej do żłobka? gdzieś to czytałałam ale nie wiem na ile faktycznie to uznają w żłobkach. Za tydzień rejestruje się w UP, ale od września zostajemy na jednej wypłacie, najniższej krajowej jak Przemek nie będzie w żłobku i nie będę miała pracy to będzie baaardzo ciężko, mąż będzie dorabiał weekendami ale wiadomo jak to będzie wyglądało - my ciągle sami, on przemęczony i zmarznięty (dodatkowe zlecenia ma na wysokościach, na powietrzu). podobno jak jest ciężka sytuacja finansowa w domu to dziecko może trafić bez kolejki do żłobka. wtedy będę szukać pracy. i chcę z rok popracować a potem drugie dziecko bo potem to już mi się nie będzie chciało za 3-4 lata

wiesz co myślę,ze śmiało, mozesz się dowiedzieć, koleżanka w Wawie załatwiała sobei przedszkole przez opiekę i mały się dostał nie płacą za nie, wiem,ze mieli wizytację, chowała zabawki z FP bo jakaś babka była oceniać poglądowo sytuację

Cytat:
Ale dziewczyny uważacie, że ktoś siedzi z dzieckime i macha ręką cał czas po to by pokazało papapa?! to nie jest tak, że ktoś ślęczy nad dzieckiem i w kółko pokazuje żeby w końcu załapał. wychodzi w zabawie, w codzienności. Skoro my pokazujemy papa odkąd ma nie wiem 6 msc, to w końcu też zaczęła machać ;/ Albo czy pokazanie 3-4 razy ważyła myszka jest tresowaniem jeśli dziecko załapie i samo pokazuje? Bez przesady bo teraz najlepiej napisac, że dziecko nie robi nic, bo wszystko inne to tresura.

Tak jak pisałam o posyłaniu całusków, wyszło całkiem przypadkiem. TO WSZYSTKO JEST NAŚLADOWNICTWEM a nie umiejętnością która jest p[rzypisana konretnej czynności, bo czy jak znikam za drzwiami nie mówiąc i nie robiąc papa to dzieckow tym wieku nie wie, że mama idzie i moze trzeba się pożegnać np poprzez papa.

Mysia jak nauczyła? Wzięła misia i pokazywała pewnie "Piotruś tu miś ma oczko, tu nosek, tu buzię" i zapamiętał sobie to oczko i będzie pokazywał. To jest tresura? Nie to jest pokazywanie dziecku świata. Tak samo jak opowiadasz dziecku, że ten klocek jest czerwony , ten zielony i w końcu zapamięta kolor z daną nazwą i tyle... Każde dziecko tak się uczy świata
ja tu się zgadzam w 100%

Cytat:
piękny

Co do uczenia dzieci to my podobnie jak Motyl przy zabawie - kiedy Bartek zrobi coś to bijemy mu brawo, kiedy wychodzimy z pokoju albo któreś z nas z domu i Bartek odprowadza to robimy papa.
M., kiedy mu pokazałam Michasia Banki i jego kłopoty też próbował uczyć tego Bartka ale mu zakazałam mówiąc, że nasze dziecko kłopotów nie ma!
nazywamy rzeczy ale wszystko bez spiny kiedyś załapie
nie siedziałabym z dzieckiem pół dnia przy jednym obrazku i nie pokazywałabym mu że tu kot a tu świnia chyba żadna by tak nie zrobiła.

ja pierdzielę, ale debilni są ludzie, inaczej tego nie można nazwać? którą? nic nie ukradli?

Cytat:
a to świnie jakie

nic mi się nie chce... wczoraj po 20 zasnęliśmy z mężem na kanapie... wstałam po 22 i przed 12 znowu spać... ostatnio ciągle jestem nie wyspana, niby mogę się zdrzemnąć jak przychodzi Daria do małego, ale jakoś się obawiam... muszę czuwać

co do uczenia dzieci, ja kilka razy pokazałam Antosowi papa i załapał, a brawo to sam podłapał, bo często po zjedzeniu obiadku albo kaszki biłam mu brawo

zeby Kostek koziołków pofikał trochę i pięknie się mamie pokazał

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
Super ciesze sie ze poukladalas wszystko .Aniolek piekny

A moj pokazuje klopoty robi papa zreszta nie raz sie chwalilam ale nie wiwdzialam ze to traktowane jest jako rywalizacja ktore dziecko wiwcej umie wiwc juz sie chwalic nie bede :p

Co do malpowania i machania rekq przy nauce.papa tak robilam tresure 5 min ja machalam reka sqoja mowiac papa i Araz.potem miska reka , co do wykladni rozwoju intelwktualnego czy jakiwgos innego to moj lekar rodInny i np neurolog pytala sie czy umie robic papa kosi brawo - bo juz ppwinien to umiec wiec to chyba chodz troche istotne jest .... zreszta w ksiazeczce takze sa pytania odnosbie rozwoju wlasnie o papa i o kosi ...

Veronic super ciesze.sie ze u Was dobrze .gratulacje fasolki i buziak dla W.

mnie ta neonatolog tez pytała, czy coś mówi, pokazuje, czyli gdzieś to w rozwoju powinno się pojawić

Mamy już GO

My lecimy dzisiaj po sklepach połazić
Stary 2014-04-03, 11:11   #3285
ankaaa206
Wtajemniczenie

hej hej
Veronic gratuluję!! i zazdroszczę strasznie a jak tam karmisz piersią jeszcze no i jeszcze za odejście
wszystkim chorowitkom wizażowym zdrówka!
a co do pokazywania heh to o to pożarłam się raz z teściową, bo najechała na mnie że nic go nie uczę, bo koleżanki wnuczek umie to i to i to no to stwoerdziłam że jak będzie czaił to będzie powtarzał, nie będe go tresowała jak malpe - bylo to jakoś jak miał 7 miesięcy. No i tak faktycznie jest, sam z siebie zaczął bić brawo, papa robi jak mu się zachce

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 11:21   #3286
Veronic
Wtajemniczenie

jeszcze raz dzięki za gratulacje

Wojtuś łazi po pokoju wszystko rozwala,ja mam dosłownie chwilkę, nie wiem czy będę często tu zaglądać, bo teraz doba mi się skróciła;p
a jak mam chwilkę to leżę i śpię (choć rzadko to się zdarza,bo wojtek nie lubi spać)

diabli- ja Tobie też gratuluję (spóźnione ale szczere)

a Ty Karolina będziesz miała syneczka fajnie

ja też się nastawiam na synka;p

justi- 2 miesiące temu odstawiłam W. od piersi, teraz to już nawet nie pamięta o cycku tylko butelka z mlekiem go interesuje ,pije beblion pepti, poza tym żadnego nabiału i glutenu

co za chamy wybiły Wam szybę

motylek
- wyniki bad.alergolog.wyszły ok
2 razy miał robione usg brzucha wszystko w normie
teraz się zastanawiam czy iść z nim na gastroskopię ew kolonoskopię, bo mamy skierowanie na oddział...
sama nie wiem ,nadal coś jest nie tak z jego brzuchem

co do pokazywania różnych rzeczy przez dzieci, to po prostu jedne podłapują szybko a drugie w ogóle,
mam wrażenie ,że to co robimy Młodego kompletnie nie interesuje, on ma swój świat, ciągle tylko wszystko gryzie, oczywiście zęby wychodzą mega powoli i w wielkich bólach, ma ich dopiero 5
ale może w końcu się czegoś nauczy
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 11:31   #3287
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:

Wojtuś łazi po pokoju wszystko rozwala,ja mam dosłownie chwilkę, nie wiem czy będę często tu zaglądać, bo teraz doba mi się skróciła;p
a jak mam chwilkę to leżę i śpię (choć rzadko to się zdarza,bo wojtek nie lubi spać)

justi- 2 miesiące temu odstawiłam W. od piersi, teraz to już nawet nie pamięta o cycku tylko butelka z mlekiem go interesuje ,pije beblion pepti, poza tym żadnego nabiału i glutenu

motylek
teraz się zastanawiam czy iść z nim na gastroskopię ew kolonoskopię, bo mamy skierowanie na oddział...

co do pokazywania różnych rzeczy przez dzieci, to po prostu jedne podłapują szybko a drugie w ogóle,
mam wrażenie ,że to co robimy Młodego kompletnie nie interesuje, on ma swój świat, ciągle tylko wszystko gryzie, oczywiście zęby wychodzą mega powoli i w wielkich bólach, ma ich dopiero 5
Ja tam bym poszla skoro skierowanie jest. Po co ma sie zmarnowac, a jesli uwazasz ze z brzuszkiem cos nie tak to tym bardziej.

Odnosnie gryzienia haha..u nas tez gryzienie ciagle mega atrakcyjne

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2014-04-03, 11:32   #3288
karolina2121
siedzę i myślę

Cytat:

motylek

ja nastawiałam się na córeczkę... ale jak to dziewczyny mówią będą matką KRÓLOWĄ więc nie mogę narzekać
Stary 2014-04-03, 11:53   #3289
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
diabli ale te umiejętności nie.są z.nauki a z obserwacji i naśladownictwa. Ziuta robi papa kosi kosi brawo ważyła myszką
ile mam kłopotów cacy nunu dzwoni przez tel i wysyła całości
jasne, brawo i papa jak najbardziej z obserwacji, ale "jaka duza urośniesz" albo "ile masz klopotow" to już standardowe "nauczanki". rodzice wpajają, ze rece przy glowie to masa klopotow sama tak zapewne nie robisz zresztą kłopotami to mało kto oficjalnie chce sie chwalić hehe. a naśladowanie rozmow przez tel, mycia zebow itd. bardzo mi się podoba, pokazywanie oczu, nosa, dawanie buziakow - ba nawet pokazywanie jezyka
może się czepiam, ale mam wśród znajomych kolezanke, która wlasnie wpajala swojej corce wszystkie możliwe głupotki i jak dla mnie "jesteś laska" "taaaak" to już było za wiele hehe

obejrzałam fotki ze zlotu i wlasnie miałam Ci pisać, ze Matylda wygląda na wieczna obserwatorke. wlasciwie na każdej fotce komus/czemus bacznie się przygląda

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ----------

Cytat:
Ale dziewczyny uważacie, że ktoś siedzi z dzieckime i macha ręką cał czas po to by pokazało papapa?! to nie jest tak, że ktoś ślęczy nad dzieckiem i w kółko pokazuje żeby w końcu załapał. wychodzi w zabawie, w codzienności. Skoro my pokazujemy papa odkąd ma nie wiem 6 msc, to w końcu też zaczęła machać ;/ Albo czy pokazanie 3-4 razy ważyła myszka jest tresowaniem jeśli dziecko załapie i samo pokazuje? Bez przesady bo teraz najlepiej napisac, że dziecko nie robi nic, bo wszystko inne to tresura.

Tak jak pisałam o posyłaniu całusków, wyszło całkiem przypadkiem. TO WSZYSTKO JEST NAŚLADOWNICTWEM a nie umiejętnością która jest p[rzypisana konretnej czynności, bo czy jak znikam za drzwiami nie mówiąc i nie robiąc papa to dzieckow tym wieku nie wie, że mama idzie i moze trzeba się pożegnać np poprzez papa.

Mysia jak nauczyła? Wzięła misia i pokazywała pewnie "Piotruś tu miś ma oczko, tu nosek, tu buzię" i zapamiętał sobie to oczko i będzie pokazywał. To jest tresura? Nie to jest pokazywanie dziecku świata. Tak samo jak opowiadasz dziecku, że ten klocek jest czerwony , ten zielony i w końcu zapamięta kolor z daną nazwą i tyle... Każde dziecko tak się uczy świata
ejjj no, bo znowu wszczelam burze :P to nie tak miało być hehe. nocne rozwazania i tyle. jasne, ze oglądamy książki, pokazujemy oczy, nosy, pieski słoneczko papa i brawo tez sa dla mnie takie "naturalne", bo używamy ich wszyscy na codzien. mnie chodzilo o uczenie pokazywanek, które w sumie nic nie wnosza :P wole żeby Nela umiala pokazac jezyk czy pepek niż ile ma klopotow. raz, ze nie wie co to kłopoty, dwa, ze chciałabym żeby miała ich jak najmniej, a trzy - trzymanie się za glowe w niczym jej nie pomoze ich rozwiazac :P
niektórzy rodzice (patrz moja kolezanka, o której pisałam wyżej) wpajają dziecku takie dziwne akcje "ilu będziesz miała chlopcow" duuuuzio albo wlasnie wspomniane wcześniej "jesteś laska" taaak". dziecko nic nie rozumie, klepie na oslep jak kon...dorośli zachwyceni w kolko kaza malpkowac. srednie to jest, nie uważasz? przykład znajomej zdaje sobie sprawę skrajny, ale sporo mamusiek traktuje nowe "umiejetnosci" dzieci jak cos na pokaz. i później w kolko jest, a powiedz, wierszyk, zaśpiewaj piosenke, pokaz pani jak ty już ladnie liczysz :P
rownie dobrze jak te wspomniane wcześniej "kłopoty" mogłabym Neli mowic "pokaz gdzie nie masz rozumku" i tez pewnie chętnie trzymalaby się za glowe
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 11:54   #3290
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Ja tam bym poszla skoro skierowanie jest. Po co ma sie zmarnowac, a jesli uwazasz ze z brzuszkiem cos nie tak to tym bardziej.

Odnosnie gryzienia haha..u nas tez gryzienie ciagle mega atrakcyjne

niby tAK,ALE ciągle mam wątpliwości
po ostatnim pobycie 24godzinnym,WOjtek zrobił się bardziej znerwicowany
wtedy w szpitalu nie mógl spać, jak usłyszał tylko najmniejszy szmer, chrząknięcie, nie mówiąc już o płaczu czy kaszlu (po położyli go z dzieckiem z zapaleniem płuc)
dopiero o 2 w nocy po hydroksyzynie jakoś go uśpiłam
ale to była masakra

Cytat:
ja nastawiałam się na córeczkę... ale jak to dziewczyny mówią będą matką KRÓLOWĄ więc nie mogę narzekać
no pewnie, będziesz w domu najważniejsza

ja oczywiście chciałabym córeczkę, ale nastawiam się na drugiego syna , a co będzie to się okaże

diabli- moja koleżanka ma córkę tydzien starsza od Wojtka i ona wszystko podłapuje
pokazywanie "jaka jestem duża" bardzo ją cieszy, poza tym obrazki w książeczkach, papa i dużo innych
z tym , że ona uważnie obserwuje, patrzy się na mamę jak ona coś do niej mówi
a co ja mam zrobić jak Wojtek nie patrzy się na nas albo od razu ucieka, wyrywa się

ostatnio się dowiedziałam, że narzeczona brata tżta (niedługo żona)też jest w ciąży i to w takim samym tygodniu co ja
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 11:59   #3291
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
ale co to za czynność te kłopoty? :P glowa=kłopoty? bez sensu to już lepiej pytac gdzie zakładasz czapke albo gdzie rosna ci wlosy hehe.

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Cytat:
hehe wlasnie o to mi chodzilo

Cytat:
ciekawe czy to durna zabawa czy ktoś ich sploszyl...
Stary 2014-04-03, 12:00   #3292
esskapada
Zadomowienie

Cytat:

zgadzam sie z Toba moja nagle sama zaczela pokazywac jaka bedzie duza, a to wyszlo z tego ze jak jadla to dawala rece do gory i ja pytam sie jej czy taka duza bedzie a ta usmiech i pokazuje jak jemy to pokazuje tez ze jest zmeczona, ja sie jej pytam Natalka, zmeczona jestes? idziemy spac a ta sie poklada aa i jak jemy cos albo ona chce cos zjesc to puszcza buziaki a na widok tego do smarkania ciagnie nosem albo sama smarka papa nie potrafi, jak bije jej brawo to lapie sie za raczki i nimi macha (to chyba brawo u niej jest ) uczy sie sama bawimy sie tez w chowanego gdzie ja sie mieszcze tylko za drzwi a i oczywiscie ucieka jak cos zle zrobi, ale to takim pedem ze ide za nia i sie smieje

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68473.png
esskapada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 12:19   #3293
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
to już wielki facet czekam na relacje.

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
hehe Banka głupolu! jaka rywalizacja? chyba musze jeszcze raz przeczytać swój nocny wpis - może ja tam napisałam jakies bzdury?

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Cytat:
diabli- moja koleżanka ma córkę tydzien starsza od Wojtka i ona wszystko podłapuje
pokazywanie "jaka jestem duża" bardzo ją cieszy, poza tym obrazki w książeczkach, papa i dużo innych
z tym , że ona uważnie obserwuje, patrzy się na mamę jak ona coś do niej mówi
a co ja mam zrobić jak Wojtek nie patrzy się na nas albo od razu ucieka, wyrywa się

ostatnio się dowiedziałam, że narzeczona brata tżta (niedługo żona)też jest w ciąży i to w takim samym tygodniu co ja
niektóre dzieci chętniej niż inne ucza się roznych rzeczy. pewnie Wojtek zaskoczy ja czyms innym
Stary 2014-04-03, 12:19   #3294
Ashyshqa
Zakorzenienie

Ale to jest ciekawe zjawisko,ze jak sie dwie opinie zderza na forum to juz rozmowa przyjmuje charakter zaczepno - obronny
Ja tam nie widze wiekszego sensu w takim oceniajacym spojrzeniu. Inaczej przeciez nie znaczy zle.

Na pewno jedne dzieci chetniej i szybciej nasladuja niz inne. Bardziej doszukiwalabym sie tu roznic w charakterach/temperamentach niz stopniach rozwoju
Banka lekarze i poradniki mnie nie przekonuja na kazda teorie znajde Ci poradnik i lekarza nie sadze by Sofia, Kubus czy Wojtus byli opoznieni w rozwoju bo maja gdzies pokazywanie tego czy tamtego

Diabli myslalam,ze to ja wszczelam te dyskusje ale zwracam honor zaczelas temat pierwsza

Stary 2014-04-03, 12:22   #3295
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to jest ciekawe zjawisko,ze jak sie dwie opinie zderza na forum to juz rozmowa przyjmuje charakter zaczepno - obronny
Ja tam nie widze wiekszego sensu w takim oceniajacym spojrzeniu. Inaczej przeciez nie znaczy zle.

Na pewno jedne dzieci chetniej i szybciej nasladuja niz inne. Bardziej doszukiwalabym sie tu roznic w charakterach/temperamentach niz stopniach rozwoju
Banka lekarze i poradniki mnie nie przekonuja na kazda teorie znajde Ci poradnik i lekarza nie sadze by Sofia, Kubus czy Wojtus byli opoznieni w rozwoju bo maja gdzies pokazywanie tego czy tamtego

Diabli myslalam,ze to ja wszczelam te dyskusje ale zwracam honor zaczelas temat pierwsza

c o zlego to diabli. dobra idziemy na spacer
ps. przynajmniej forum troche ozylo
Stary 2014-04-03, 12:24   #3296
megusia87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karota11 Pokaż wiadomość
Ale dużo umie ja nie uwazam,tego jako tresury, raczej jako czas poświęcony dziecku dla jego rozwoju, nie o to chodzi,zeby usilnie czegoś uczyć, ale pokazuje się dziecku różne rzeczy i łapie, my malujemy farbami, ja mu maluję oko, czytamy książki, przeglądamy obrazki, i Kuba sam załapał jak pokazać, gdzie oko, buzia nos

wiesz co myślę,ze śmiało, mozesz się dowiedzieć, koleżanka w Wawie załatwiała sobei przedszkole przez opiekę i mały się dostał nie płacą za nie, wiem,ze mieli wizytację, chowała zabawki z FP bo jakaś babka była oceniać poglądowo sytuację

ja tu się zgadzam w 100%

ja pierdzielę, ale debilni są ludzie, inaczej tego nie można nazwać? którą? nic nie ukradli?

mnie ta neonatolog tez pytała, czy coś mówi, pokazuje, czyli gdzieś to w rozwoju powinno się pojawić

Mamy już GO

Oooo doczekałaś w końcu tej chwili
I podoba się?
Gadaj jaka to cena

Jussssti ukradli cos?
Co za dziady jedne :/ :/

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Stary 2014-04-03, 13:07   #3297
banka26
Zakorzenienie

Cytat:

Tak samo wyznacznikiem rozwoju nie jest pokazywanie
palcem danej rzeczy , chodzilo mi to ze jednak ma to znaczenie w sensie ze dziecko kuma co sie do niego mowi a papa i kosi sa najlatwiejsze moj tez pokazuje oczko misia albo hustawki paluszkiem i pewnie jak by nie
Robil papa czy kosi a wskazywal palcem oko i inne rzeczy nie martwilabym sie i na odwrot bo jednak cos lapie, bo ja nie pokazuje papa i wtedy m. Nasladuje tylko wystarczy ze powiem z
Np. Ciocia idzie zrob ...a on juz macha lapka na powitanie , albk wychodzimy z pokoju i mowie misio idzie spac to on juz tez macha Dawciowi papa , ...

Cytat:
Napisane przez karota11 Pokaż wiadomość

ja tu się zgadzam w 100%

Mamy już GO

Dokladnie gdzies ktos ustalil ze to jest w miare najlatwiejsze ... w koncu i Tak kazdedziecko kiedys bedzie machalo reka ja tam sie ciesze ze Misio robi pap kosi itp przynajmniej w tej kwestii nie jest w ciemie bity hehe

Co do tych klopotow i jaki / jaka jestem duza bez przesady , jaka to glupota to sa pokazywanki wieku noemowlecego , dziecko jak bedzie mialo kilkanascie mc nie bedzie tego pamietalo, a w wieku niemowlecym wiele frajdy mu to sprawia, przynajmniej mojemu m. .C o innego jak bymMiskowi referaty czytala na temat problemow finansowych czy innych problemow rodzinnych i tak przez kilkq lat pewnie sam by lapal sie za glowe co ja mam za klopoty z ta matka ...

Sent from my SM-T310 using Wizaz Forum mobile app
Stary 2014-04-03, 13:11   #3298
Dragusia88
Zakorzenienie

Witam mamuśki Jestem wciaż studentką psychologii i piszę pracę magisterską dotyczącą satysfakcji z małżeństwa. Bardzo chciałabym już skończyć studia, a żeby tak się stało potrzebuje 30 wypełnionych kwestionariuszy przez małżeństwa z dziećmi nie chodzącymi jeszcze do szkoły.
Jeżli jesteście chętne do pomocy to proszę o Wasze maila na priv i podeślę Wam ankietki
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 13:13   #3299
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
niby tAK,ALE ciągle mam wątpliwości
po ostatnim pobycie 24godzinnym,WOjtek zrobił się bardziej znerwicowany
wtedy w szpitalu nie mógl spać, jak usłyszał tylko najmniejszy szmer, chrząknięcie, nie mówiąc już o płaczu czy kaszlu (po położyli go z dzieckiem z zapaleniem płuc)
dopiero o 2 w nocy po hydroksyzynie jakoś go uśpiłam
ale to była masakra

No generalnie nie dziwie się tym bardziej, że różne badania robiłaś i one nic nie wykazują.
Vernic a jaki jest Wojtuś do innych ludzi? Z Wami też się dużo bawi?

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2014-04-03, 13:21   #3300
esskapada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
c o zlego to diabli. dobra idziemy na spacer
ps. przynajmniej forum troche ozylo
a tak opropo dyskusji.. mam kolezanke ktora ma pol rocznego synka i co chwile do mnie pisze z nowosciami, ostatnio zaczelo sie od goraczki jej syna i od czopkow na zbicie goraczki ktore nia dzialaja bo dziecko dalej marudzi i spac nie chce (goraczka to 37,5 ) ok wytlumaczylam, poradzilam.. mialam racje, wyszedl zabek a potem drugi ale dalej.. kolejna wiadomosc.. Ale maly zajadal sie DANONKIEM dzisiaj.. powiedziala ze o swinstwo, sama chemia kazalam przeczytac sklad.. przyznala racje, przerazila sie.. myslalam ze zmadrzala a ta bach ze maly zajada kabanosa i szczesliwy maly zajada sie serem bialym, ale czemu on spac nie chce.. kreci sie, marudzi, jesc nie chce.. aaaa no i najlepsze.. poradzilam jej zeby kupila lososia albo jakiegos dobrego fileta i zrobila na parze i co? pisze do mnie ze maly zajada paluszki rybne trzymajcie mnie bo nie wytrzymam.. i kurcze doszlysmy z siostra do wniosku takiego, ze jezeli komus zalezy zeby dziecko w tych najwazniejszych latach dostalo to co najlepsze, to matki czytaja, szukaja, udzielaja sie na forum pytaja.. a nie daja jak leci bo ona nie trzyma sie schematow, ok niech jej bedzie ale niech pozniej nie przezywa ze dziecko nie chce jej spac, moze meczy go brzuszek z tych smakowych eksperymentow.. ehh niktorzy nie powinni miec dzieci.. ciekawe co teraz mi napisze

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68473.png
esskapada jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości