|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX
iwonsia01, spoko. Nic nie powinno się stać
Kiedyś używałam konserwantu, żeby przedłużyć żywotność gluta, a teraz już nie zawracam sobie tym głowy i nakładam taki nieco starszy (tygodniowy) i moje włosy mają się dobrze. Nie zauważyłam różnicy.
|
|
|
|
#3992 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ja tu chyba czytałam, że niby 2 tyg może stać więc ten zapach po tygodniu trochę mnie zaniepokoił. Jeśli jego żywotność miałaby tylko tydzień to nawet jego gotowaniem bym sobie głowy nie zaprzątała, bo myję włosy 2 razy w tyg;/
|
|
#3993 |
|
Rozeznanie
|
A gdzie go trzymasz i w czym? Plastikowym czy szklanym naczyniu? Dłużej "żyje" w lodówce i niby w szklanym naczynku. Ja zwykle robię go co tydzień na tydzień, nigdy go nie żałuję, bo moje włosy wchłaniają go w każdej ilości - starcza mi na dwa mycia i na dwie reanimacje.
|
|
|
|
#3994 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli starczy mi jeszcze na chwilę to będę gotować jak nie to wracam do kremu Bootsa.
|
|
#3995 |
|
Rozeznanie
|
Zachodu? Niecałe 10 minut roboty
Dla mnie to niewiele, zwłaszcza biorąc pod uwagę efekty - no ale moje włosy kochają gluta. A o jaki krem Bootsa chodzi?
|
|
|
|
#3996 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3997 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki! Wiem, wiem, mieszkam w UK
Od niedawna, dlatego słabo się jeszcze orientuję w tutejszych kosmetykach do kręconych włosów.
|
|
|
|
#3998 | |
|
Zadomowienie
|
Doe No to chyba ja Twoich! Zachwycałam się odkąd tu -przybyłam! Wrzuciłabyś zdjęcie żebym pozazdrościła jeszcze troszkę ;D
Dziękuję za tę propozycję dostarczenia żelu joanny. Kochana jesteś ;* Dzięki Wam wszystkim, które proponują wysłanie mi kosmetyków do których tu nie mam dostępu. Groszek wciąż nie odezwałą się do mnie w kwestii zamówienia zbiorowego o które pytałam więc musimy czekać ;< cukiereczek No też mis ię wydawało, że falka chyba 2a z potencjałem na 2b. Ale postosujesz się do tego co mówią dzewczyny i będziesz w szoku jak ja po 3 miesiącach ![]() Cytat:
Iwonsiu musisz się wprawić, mi sie wczoraj przypomnialo juz w lozku ze glut nieugotowany a przecież następnego dnia planowałam mycie [01;20 w nocy] Wstałam mężnie, 10 minut i gotowe. Możesz spróbwać z konserwantami ale mi też bez niczego stoi zwykle 7/8 dni. i też wolę trzymać w szklance [po małej nutelli] niż w plastiku. Nie zakręcam, nie wiem dlaczego ale tak mi trzyma dłużej.
|
|
|
#3999 |
|
Zakorzenienie
|
O... to jak ja trzymam w plastikowym pojemniku z pompką to ile mogę trzymać maksymalnie?
|
|
|
|
#4000 | |
|
Raczkowanie
|
sereniti u mnie marion w miarę dobrze się sprawdza, poprawia skręt i nie powoduje puchu. Jednak trochę obciąża i skleja włosy jeżeli da sie go za dużo
![]() Cytat:
![]() Mam zamiar zacząć olejować włosy, ale nigdzie w pobliżu nie mogę znaleźć olejów, widziałam tylko kokosowy, ale czytałam że do włosów wysokoporowatych się nie nadaje... W najbliższych dniach poczytam trochę więcej na ich temat i zamówię jakiś przez internet. Składy odżywek: Schauma Aqua, Cetearyl Alcohol, Glycol Distearate, Isopropyl Myristate, Dimethicone, Glycerin, Distearoylethyl Hydroxyethylmoniun Methosulfate, Niacinamide, Panthenol, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Vaccinium Macrocarpon Fruit Extract, Dicaprylyl Carbonate, Quaternium-91, Phenoxyethanol, Cetrimoniun Methosulfate, Parfum, Methyloparaben, Laureth-23, Laureth-4, Linalool, Citric Acid, Limonene, Salicylic Acid, Anise Alcohol Avon Aqua, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, polyquaternium-37, parfum, propyleneglycol dicaprylate/dicaprate, phenoxyethanol, panthenyl ethyl ether, panthenol, hydroxyethanol, caprylyl glycol, ppg-1 trideceth-6, quaternium-80, vinyl dimethicone/lauryl dimethicone crosspolymer, disodium edta, wheat amino acids, tocopheryl acetate, phytantriol creatine, pelvetia canaliculata extract, laminaria digitata extract, amyl cinnamal, coumarin, geraniol, butylphenyl methylpropional, linalool, citronellol, hexyl cinnamal, limonane, alpha-isomethyl ionone przepraszam jeśli zdarzyły się w składzie jakieś literówki
|
|
#4001 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo wygodnie się potem nabiera ten żel na rękę.Kiedyś dałam kilka kropelek olejku do końcówek Marion, głównie dla zapachu i żeby za jednym zamachem mieć osłonę końcówek. I stał w lodówce 2 tygodnie jak nic, bez zmiany właściwości. Tylko mieszałam jak był gorący z tym olejkiem, bo inaczej bym miała oczka jak w rosole. |
|
|
|
|
#4002 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4003 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Choć, ogólnie uważam posiadanie kręconych i rudych włosów za bardzo przydatne . Miałam kilka świetnych sytuacji, kiedy w dużej mierze dzięki włosom byłam rozpoznawana przez osoby, które na dobrą sprawę, nie miały mnie prawa pamiętać . Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4004 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No mnie by te oliwki na końcówki zostawiły piękne tłuste końce ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Olej rzepakowy z Lidla czy Biedronki (Bartek czy inny Kujawski) kosztuje koło 4-6zł, bywają też lniane i inne rafinowane - spokojnie możesz taki wypróbować. Nie radzę oliwy z oliwek extra virgin takiej super gęstej z kuchni, bo może być ciężko zmyć. Ja jednak preferuję olej lniany i mam chęć wypróbować w końcu rzepakowy, ale najpierw wykańczam lniany. Ostatnio potwierdziło mi się, że moje włosy nie lubią wygładzaczy (guar w szamponie, silikony wysoko w składzie w odżywkach). Ponieważ nie mogę myć sles, bo mi podrażniał skórę głowy, dodałam oleju kujawskiego do szamponu "zdzieraka" Joanny, i efekt mnie zadowolił. Włosy jednocześnie umyte i jednocześnie ochronione, skóra nie protestowała. Dodaję zdjęcia 1,2,3, sianowate po silikonach i wygładzaczach 4 po myciu odżywką i stylizacji 5,6,7 wczoraj po masce przed myciem, szamponie z olejem i od razu żelem do stylizacji 8 jakieś po myciu odżywką, bez stylizacji, schnięcie samodzielne Kolory są zmienne, zależnie od światła. Włosy niefarbowane. Edytowane przez Floria Czas edycji: 2014-04-06 o 19:25 |
|||
|
|
|
#4005 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwszym O może być olej, odżywka lub maska, zwykle trzymane kilka godzin, olej często na noc. Później się to przy myciu zmywa. Drugie O to odżywka do spłukiwania. A po niej odżywka bez spłukiwania. Cytat:
Cytat:
Bo nie wyglądają na specjalnie lekkie, ale może po prostu są mocno rozcieńczone. Grunt, żeby Ci pasowały. Nie wyglądają chyba źle. Mówię "chyba", bo też się za dobrze na składach nie znam i w tej odżywce z Avonu to tyle tych rzeczy jest, jakaś czarna magia. ![]() ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Ja w tym momencie mam bardzo suche końcówki. Do ścięcia, ale albo nie mam motywacji, albo czasu, albo pieniędzy i tak to już od chyba 2 miesięcy odkładam. Cytat:
Shauma uważam, że ma skład w porządku. To, że ma silikony, w ogóle jej nie wyklucza. Trzeba pamiętać, że nie każdemu odstawienie silikonów służy. Mnie na przykład nie i widzę po forum, że nie jestem jedyna.
|
||||
|
|
|
#4006 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zawsze pamiętam Twoje włosy. Pierwsze włosiory które mnie powaznie zachwyciły zaraz bo Basinych. Moje cuda? E tam jeszcze nie, kiedyś tez pisałaś że zdęcia to trochę złudzenie. Porównując są zdecydowanie lepsze ![]() No to widzę, że mamy podobne włosowe rytuały. Myślę, że włosy same w sobie tez w miare podobne, jak osiągnę Taką długośc jak Ty to pewnie będą coś w tym stylu [co byłoby spełnieniem moich włosowych marzeń ;D chyba że skręt się poluźni wraz z długością ] Zdjęć Ci nie odpuszczę! Przydatność rudych kręconych? O zdecydowanie. Wszyscy autobusiarze mnie znają, nawet miesięcznym nie muszę machać, zawsze ktoś skomplementuje na ulicy, wszyscy są święcie przekonani ze to naturalnie ;] Cytat:
Imperfecta a Ty próbowałaś CG? Może to Ci podbije skręt?
![]() 20.12.2013 Świadomie dobieram kosmetyki. Edytowane przez Joanku Czas edycji: 2014-04-06 o 19:40 |
||
|
|
|
#4007 |
|
Zakorzenienie
|
Ortodoksyjnie CG chyba nigdy nie byłam
Tak szczerze to nawet w 100% nie bardzo wiem o co w tym chodzi poza tym, że trzeba wyeliminować niektóre składniki z kosmetyków. Bardziej świadomie wybieram kosmetyki, to fakt i przejmuję się tym co na włosy kłaść, wiem czego unikać i tak dalej, czytam jakieś posty poradnikowe dla zakręconych no i oczywiście Was ale tak bardzo, bardzo w CG się nie zagłębiałam ![]() Zauważyłam niedawno przeglądając zdjęcia, że nie pielęgnując włosów w ogóle, znaczy myjąc tylko szamponem i to największym rypaczem, bo zazwyczaj myłam Head&Shoulders włosy nawet kiedy schły naturalnie i czesane były i na mokro i na sucho później miały większą skłonność do powrotu w loczki, do tworzenia pierścionków. Teraz muszę dać stylizatora i suszyć z dyfuzorem inaczej na loczki nie ma szans... jest puch i jeszcze raz puch
Edytowane przez Imperfecta Czas edycji: 2014-04-06 o 19:43 |
|
|
|
#4008 |
|
Zadomowienie
|
ImperfectA To może warto?
Bo czasm jak widzę Twoje włosy to mi się kojarzą podobne w MWH jak dziewczyny się teraz 'kręcą' a wcześnieł było podobnie jak u Ciebie. Może daj sobie 3 miesiące cgowania? Oo tak! u mnie podobnie, same się jakoś zbijały a teraz trzeba pomóc.
![]() 20.12.2013 Świadomie dobieram kosmetyki. Edytowane przez Joanku Czas edycji: 2014-04-06 o 19:46 |
|
|
|
#4009 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakoś mi tak wychodzi, może w niewielkich ilościach mogę coś, ale szlag trafia, jak wszystko jest fajnie, a potem dam coś nie tak b/s i dostaję to co na pierwszych zdjęciach ![]() ---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- Cytat:
Avon ma 2 silikony (jeden lotny), pq i parfum i całą kupę śmieci dalej... |
||
|
|
|
#4010 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jutro się za to zabiorę No właśnie już nie wiem od czego to zależne
|
|
|
|
|
#4011 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepszy skręt mam, kiedy mam olej na włosach, albo kiedy są mokre! Uwielbiam chodzić z naolejowanymi włosami, bo tylko wtedy one się tak fajnie trzymają, nic mi nie leci na twarz, nie puszy się, a jednocześnie włosy są pokręcone w takie "eski" jak sprężynki Nie rozumiem tego, bo olej to przecież też jest "oblepiacz".
Edytowane przez Floria Czas edycji: 2014-04-06 o 20:01 |
|
|
|
|
#4012 | |
|
Moderator
|
Cytat:
przy codziennym myciu oczywiście i farbowaniu bo bez tego zawsze były takie same.idę jutro na włosowe zakupy, chcę jakaś porządną maskę, może znajdę w tkmaxx jakieś były, co prawda takie wielkie pudła no ale to raz się kupi i jest na długo.
|
|
|
|
|
#4013 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
- Ja również Cytat:
a jeszcze do mojego celu pod względem długości trochę mi brakuje. - Jak mi wyschną i nie zapomnę, to coś pstryknę . Cytat:
Największy szok przeżyłam, kiedy zostałam rozpoznana przez kolesia, którego poznałam prawie rok wcześniej w PL - gadaliśmy góra 10 minut - a potem spotkaliśmy się w Hiszpanii: nie było to planowane spotkanie A koleś, z racji swojej pracy, w tym czasie rozmawiał i spotkał setki, jak nie tysiące osób. Coś niesamowitego, do tej pory uśmiecham się na to wspomnienie.
|
|||
|
|
|
#4014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pilnuj tam pilnuj a potem sam się nauczy
|
|
#4015 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Słyszałam dobre opinie i chcę ściagnąc sobie vitaliys z PL na odrost, bo po farbowaniu zszarzał i bardziej się odznacza niz kiedyś ;< Cytat:
Schną same... Moje jak wyschną to jest wyprost i puch bez dyfuzora nie sa takie 'cuda'...
|
|
|
#4016 |
|
Raczkowanie
|
Floria - bardzo ładne włoski! Ładnie się kręcą
W weekend troszkę pobawiłam się z żelem, potem wysuszyłam na ręce. I to to to się pokazało ;> Zdjęcie pierwsze - jeszcze nie do końca suche - jak na nie to całkiem nieźle zafalowało. Zdjęcie drugie po nocy, po delikatnym ugniataniu samą ręką. Nie spodziewałam się, że się cokolwiek przez noc utrzyma. Muszę się Wam czymś pochwalić.. Zdałam prawko za pierwszym razem!
|
#4017 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Włoski też coraz ładniej wyglądają
|
|
|
|
|
#4018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4019 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Piękne masz te włosy .. Sądzicie, że zwykły olej winogronowy nadawał by się do olejowania? Akurat posiadam taki w domu i we wtorek pierwszy raz bym go nałożyła (oczywiście jeżeli się nadaje ). I czy ten szampon z cece med dałby radę go zmyć ? Niestety na pewnym blogu przeczytałam, że OMO myje się w ten sposób: Moczymy włosy, nakładamy odżywkę lub olej, następnie nie spłukując odżywki myjemy skórę głowy szamponem (końcówki można umyć samą spływającą pianą), spłukujemy szampon i pierwszą odżywkę, nakładamy drugie O czyli maskę lub ulubioną odżywkę, po kilkunastu minutach spłukujemy chłodną wodą. Dziękuję, że uświadomiłyście mnie jaki popełniam błąd.
|
|
#4020 |
|
Zadomowienie
|
Witam ponownie
Trochę Was ponadrabiałam, ale wypowiadać się niezbyt mam kiedy. Było pytanie a propos rycynowania - póki co u mnie żadnych efektów, ale od niedawna stosuję jeszcze silną placentę (jestem po 3 ampułce). Włosy lecą jak szalone garściami, ale staram się nie stresować Zapadły mi w pamięć blond locza Judyty o ile się nie mylę Boskościowe! A mi się rzadko blondy podobają ![]() Cukiereczek zdaje się, że są dwie, trzy wersje OMO, bo ja tylko czytałam o O - odżywka nadająca się do mycia, M - mycie skóry głowy szamponem, O - głębokie odżywianie.
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:18.

Kiedyś używałam konserwantu, żeby przedłużyć żywotność gluta, a teraz już nie zawracam sobie tym głowy i nakładam taki nieco starszy (tygodniowy) i moje włosy mają się dobrze. Nie zauważyłam różnicy.

Jeśli starczy mi jeszcze na chwilę to będę gotować jak nie to wracam do kremu Bootsa.
Od niedawna, dlatego słabo się jeszcze orientuję w tutejszych kosmetykach do kręconych włosów.

]