Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-06, 17:41   #3991
Doe
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX

iwonsia01, spoko. Nic nie powinno się stać Kiedyś używałam konserwantu, żeby przedłużyć żywotność gluta, a teraz już nie zawracam sobie tym głowy i nakładam taki nieco starszy (tygodniowy) i moje włosy mają się dobrze. Nie zauważyłam różnicy.
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 17:44   #3992
iwonsia01
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
iwonsia01, spoko. Nic nie powinno się stać Kiedyś używałam konserwantu, żeby przedłużyć żywotność gluta, a teraz już nie zawracam sobie tym głowy i nakładam taki nieco starszy (tygodniowy) i moje włosy mają się dobrze. Nie zauważyłam różnicy.

No ja tu chyba czytałam, że niby 2 tyg może stać więc ten zapach po tygodniu trochę mnie zaniepokoił. Jeśli jego żywotność miałaby tylko tydzień to nawet jego gotowaniem bym sobie głowy nie zaprzątała, bo myję włosy 2 razy w tyg;/
Stary 2014-04-06, 17:51   #3993
Doe
Rozeznanie

A gdzie go trzymasz i w czym? Plastikowym czy szklanym naczyniu? Dłużej "żyje" w lodówce i niby w szklanym naczynku. Ja zwykle robię go co tydzień na tydzień, nigdy go nie żałuję, bo moje włosy wchłaniają go w każdej ilości - starcza mi na dwa mycia i na dwie reanimacje.
Stary 2014-04-06, 17:54   #3994
iwonsia01
Zadomowienie

Cytat:
A gdzie go trzymasz i w czym? Plastikowym czy szklanym naczyniu? Dłużej "żyje" w lodówce i niby w szklanym naczynku. Ja zwykle robię go co tydzień na tydzień, nigdy go nie żałuję, bo moje włosy wchłaniają go w każdej ilości - starcza mi na dwa mycia i na dwie reanimacje.
Właśnie póki co trzymam w szklanym słoiczku w lodówce. Dla mnie to trochę zachodu z takim robieniem na 2 mycia Jeśli starczy mi jeszcze na chwilę to będę gotować jak nie to wracam do kremu Bootsa.
Stary 2014-04-06, 18:01   #3995
Doe
Rozeznanie

Zachodu? Niecałe 10 minut roboty Dla mnie to niewiele, zwłaszcza biorąc pod uwagę efekty - no ale moje włosy kochają gluta. A o jaki krem Bootsa chodzi?
Stary 2014-04-06, 18:11   #3996
iwonsia01
Zadomowienie

Cytat:
Zachodu? Niecałe 10 minut roboty Dla mnie to niewiele, zwłaszcza biorąc pod uwagę efekty - no ale moje włosy kochają gluta. A o jaki krem Bootsa chodzi?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...rl-creme.htmlo ten ale to angielski specyfik.
Stary 2014-04-06, 18:14   #3997
Doe
Rozeznanie

Dzięki! Wiem, wiem, mieszkam w UK Od niedawna, dlatego słabo się jeszcze orientuję w tutejszych kosmetykach do kręconych włosów.
Stary 2014-04-06, 18:24   #3998
Joanku
Zadomowienie

Doe No to chyba ja Twoich! Zachwycałam się odkąd tu -przybyłam! Wrzuciłabyś zdjęcie żebym pozazdrościła jeszcze troszkę ;D
Dziękuję za tę propozycję dostarczenia żelu joanny. Kochana jesteś ;* Dzięki Wam wszystkim, które proponują wysłanie mi kosmetyków do których tu nie mam dostępu.
Groszek wciąż nie odezwałą się do mnie w kwestii zamówienia zbiorowego o które pytałam więc musimy czekać ;<
cukiereczek No też mis ię wydawało, że falka chyba 2a z potencjałem na 2b. Ale postosujesz się do tego co mówią dzewczyny i będziesz w szoku jak ja po 3 miesiącach

Cytat:
Ooooooo to tak jak moje! Moge nawalić ile chce i luz i jako, że myję włosy co 3 lub 4 dni to zawsze robię na około 2 mycia + 2 reanimacje.

Iwonsiu musisz się wprawić, mi sie wczoraj przypomnialo juz w lozku ze glut nieugotowany a przecież następnego dnia planowałam mycie [01;20 w nocy] Wstałam mężnie, 10 minut i gotowe.
Możesz spróbwać z konserwantami ale mi też bez niczego stoi zwykle 7/8 dni. i też wolę trzymać w szklance [po małej nutelli] niż w plastiku. Nie zakręcam, nie wiem dlaczego ale tak mi trzyma dłużej.
Joanku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 18:34   #3999
Imperfecta
Zakorzenienie

O... to jak ja trzymam w plastikowym pojemniku z pompką to ile mogę trzymać maksymalnie?
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 18:36   #4000
Cukiiereczek
Raczkowanie

sereniti u mnie marion w miarę dobrze się sprawdza, poprawia skręt i nie powoduje puchu. Jednak trochę obciąża i skleja włosy jeżeli da sie go za dużo

Cytat:
Napisane przez martaakow Pokaż wiadomość
Faktycznie, już widzę.
Co do typu, to mnie się zdaje, że to 2a jest. Choć może przy dobrej pielęgnacji będą 2b.
Nie znam dobrze tych szamponów, tylko tyle się domyślam, że są z mocniejszych. H&S znam mniej więcej, bo ich składy są podobne. Niby mocny, ale ma silikony i inne takie cuda, więc się tego tak nie odczuwa.

Co masz na myśli, pisząc "Odżywki ds (głównie pierwsze O)". Pierwsze O a odżywka ds to dwie różne kwestie. Jak używasz Garniera? Przed myciem czy po?

Tych odżywek bs w ogóle nie znam, mogłabyś wrzucić ich składy?

A co do puchu z tyłu - potrzeba trochę czasu, żeby zupełnie go zniwelować. Pomagają oleje. Olejujesz włosy? Może pomyśl nad tym. Mnie duuuużo to dało na początku.
Odżywkę garniera nakładam przed myciem, bardzo możliwe, że źle zrozumiałam metodę mycia OMO, skoro tak mówisz.

Mam zamiar zacząć olejować włosy, ale nigdzie w pobliżu nie mogę znaleźć olejów, widziałam tylko kokosowy, ale czytałam że do włosów wysokoporowatych się nie nadaje... W najbliższych dniach poczytam trochę więcej na ich temat i zamówię jakiś przez internet.

Składy odżywek:
Schauma
Aqua, Cetearyl Alcohol, Glycol Distearate, Isopropyl Myristate, Dimethicone, Glycerin, Distearoylethyl Hydroxyethylmoniun Methosulfate, Niacinamide, Panthenol, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Vaccinium Macrocarpon Fruit Extract, Dicaprylyl Carbonate, Quaternium-91, Phenoxyethanol, Cetrimoniun Methosulfate, Parfum, Methyloparaben, Laureth-23, Laureth-4, Linalool, Citric Acid, Limonene, Salicylic Acid, Anise Alcohol

Avon
Aqua, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, polyquaternium-37, parfum, propyleneglycol dicaprylate/dicaprate, phenoxyethanol, panthenyl ethyl ether, panthenol, hydroxyethanol, caprylyl glycol, ppg-1 trideceth-6, quaternium-80, vinyl dimethicone/lauryl dimethicone crosspolymer, disodium edta, wheat amino acids, tocopheryl acetate, phytantriol creatine, pelvetia canaliculata extract, laminaria digitata extract, amyl cinnamal, coumarin, geraniol, butylphenyl methylpropional, linalool, citronellol, hexyl cinnamal, limonane, alpha-isomethyl ionone

przepraszam jeśli zdarzyły się w składzie jakieś literówki

Cukiiereczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 18:37   #4001
Floria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Joanku Pokaż wiadomość
Doe No to chyba ja Twoich! Zachwycałam się odkąd tu -przybyłam! Wrzuciłabyś zdjęcie żebym pozazdrościła jeszcze troszkę ;D
Dziękuję za tę propozycję dostarczenia żelu joanny. Kochana jesteś ;* Dzięki Wam wszystkim, które proponują wysłanie mi kosmetyków do których tu nie mam dostępu.
Groszek wciąż nie odezwałą się do mnie w kwestii zamówienia zbiorowego o które pytałam więc musimy czekać ;<
cukiereczek No też mis ię wydawało, że falka chyba 2a z potencjałem na 2b. Ale postosujesz się do tego co mówią dzewczyny i będziesz w szoku jak ja po 3 miesiącach

Ooooooo to tak jak moje! Moge nawalić ile chce i luz i jako, że myję włosy co 3 lub 4 dni to zawsze robię na około 2 mycia + 2 reanimacje.

Iwonsiu musisz się wprawić, mi sie wczoraj przypomnialo juz w lozku ze glut nieugotowany a przecież następnego dnia planowałam mycie [01;20 w nocy] Wstałam mężnie, 10 minut i gotowe.
Możesz spróbwać z konserwantami ale mi też bez niczego stoi zwykle 7/8 dni. i też wolę trzymać w szklance [po małej nutelli] niż w plastiku. Nie zakręcam, nie wiem dlaczego ale tak mi trzyma dłużej.
Ja tez trzymam w szklance po nutelli, z pokrywką Bo wygodnie się potem nabiera ten żel na rękę.
Kiedyś dałam kilka kropelek olejku do końcówek Marion, głównie dla zapachu i żeby za jednym zamachem mieć osłonę końcówek. I stał w lodówce 2 tygodnie jak nic, bez zmiany właściwości. Tylko mieszałam jak był gorący z tym olejkiem, bo inaczej bym miała oczka jak w rosole.
Floria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 19:10   #4002
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez wicherek1989 Pokaż wiadomość
Dokładnie, musi spróbować to odstawić, mojemu też na początku ciężko było uwierzyć, że drogi super hiper szampon nie zawsze oznacza, że dobry dla wszystkich, teraz taki zadowolony chodzi, bo łupieżu i świądu głowy brak i kieszeń pełniejsza, bo szampon taniutki
Wywal mu te syfowe szampony
Zazwyczaj on kupuje szampony for men, a to tkai pic na wodę bo tylko zapach jest męski i tyle i nic poza tym.. już mu powiedziałam, żeby używał tylko tego co ode mnie dostał. A teraz tydzień będzie u mnie to i tak będzie używał moje, jeszcze mu może Vatikę wsmaruję czasem i kiedyś maskę przeciwłupieżową dostał to też się przyda.
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 19:14   #4003
Doe
Rozeznanie

Cytat:
- Daj spokój! Ostatnio wrzucałam swoje włosiska 3 miesiące temu, nie wierzę, byś do tej pory je pamiętała XD zwłaszcza będąc posiadaczką takich cudów na własnej głowie.

Choć, ogólnie uważam posiadanie kręconych i rudych włosów za bardzo przydatne . Miałam kilka świetnych sytuacji, kiedy w dużej mierze dzięki włosom byłam rozpoznawana przez osoby, które na dobrą sprawę, nie miały mnie prawa pamiętać .

Cytat:
- Jak będę miała możliwość, to chętnie pomogę. Dobrze znam ten ból, kiedy chciałoby się coś wypróbować, ale nie ma jak, bo ja jestem tutaj, a dany kosmetyk w PL.

Cytat:
- Dokładnie jak ja
Stary 2014-04-06, 19:23   #4004
Floria
Zadomowienie

Cytat:
Musiałabym chyba o 4 rano wstawać, żeby tak robić z włosami.

Moje ostatnio upodobały sobie zestaw:
szampon jakiś z Isany
Nivea z keratyną i jedwabiem + Garnier AiK (pół na pół) jako d/s
Ziaja oliwkowa jako b/s
pianka Welli
jedwab GP + oliwka dla dzieci BD w końcówki i trochę wyżej
Nie kręcą się po tym za specjalnie, ale są ładne. Aż dziwne, że taki zestaw ich nie obciąża
Eee, tam , to wersja na wolne przedpołudnie. W skróconej wersji nie trzyma się odzywki/maski te pół godziny tylko tyle ile się da
No mnie by te oliwki na końcówki zostawiły piękne tłuste końce
Cytat:
Napisane przez Cukiiereczek Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Podpatrywałam ten wątek już nie raz, ale dopiero teraz zaczynam tak na poważnie brać się za dbanie o moje włosy Zaczęłam je myć metodą OMO co chyba dobrze na nie działa. Z przodu formują się w ładne loczki, ale z tyłu mam jak widać taki "puch", choć to właśnie z przodu włosy bardziej mi się niszczą, niż z tyłu. Wydaje mi się, że są pomiędzy typem 2B, a 2C. Czy mogłybyście mi coś poradzić na temat pielęgnacji, ocenić ich stan itp?

Załącznik 5642092
Mam wrażenie, że mamy włosy o podobnej strukturze

Cytat:
sereniti u mnie marion w miarę dobrze się sprawdza, poprawia skręt i nie powoduje puchu. Jednak trochę obciąża i skleja włosy jeżeli da sie go za dużo

Odżywkę garniera nakładam przed myciem, bardzo możliwe, że źle zrozumiałam metodę mycia OMO, skoro tak mówisz.

Mam zamiar zacząć olejować włosy, ale nigdzie w pobliżu nie mogę znaleźć olejów, widziałam tylko kokosowy, ale czytałam że do włosów wysokoporowatych się nie nadaje... W najbliższych dniach poczytam trochę więcej na ich temat i zamówię jakiś przez internet.

Składy odżywek:
Schauma
Aqua, Cetearyl Alcohol, Glycol Distearate, Isopropyl Myristate, Dimethicone, Glycerin, Distearoylethyl Hydroxyethylmoniun Methosulfate, Niacinamide, Panthenol, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Vaccinium Macrocarpon Fruit Extract, Dicaprylyl Carbonate, Quaternium-91, Phenoxyethanol, Cetrimoniun Methosulfate, Parfum, Methyloparaben, Laureth-23, Laureth-4, Linalool, Citric Acid, Limonene, Salicylic Acid, Anise Alcohol

Avon
Aqua, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, polyquaternium-37, parfum, propyleneglycol dicaprylate/dicaprate, phenoxyethanol, panthenyl ethyl ether, panthenol, hydroxyethanol, caprylyl glycol, ppg-1 trideceth-6, quaternium-80, vinyl dimethicone/lauryl dimethicone crosspolymer, disodium edta, wheat amino acids, tocopheryl acetate, phytantriol creatine, pelvetia canaliculata extract, laminaria digitata extract, amyl cinnamal, coumarin, geraniol, butylphenyl methylpropional, linalool, citronellol, hexyl cinnamal, limonane, alpha-isomethyl ionone

Avon właściwie do wywalenia, Shauma taka sobie moim zdaniem.
Olej rzepakowy z Lidla czy Biedronki (Bartek czy inny Kujawski) kosztuje koło 4-6zł, bywają też lniane i inne rafinowane - spokojnie możesz taki wypróbować. Nie radzę oliwy z oliwek extra virgin takiej super gęstej z kuchni, bo może być ciężko zmyć.
Ja jednak preferuję olej lniany i mam chęć wypróbować w końcu rzepakowy, ale najpierw wykańczam lniany.
Ostatnio potwierdziło mi się, że moje włosy nie lubią wygładzaczy (guar w szamponie, silikony wysoko w składzie w odżywkach). Ponieważ nie mogę myć sles, bo mi podrażniał skórę głowy, dodałam oleju kujawskiego do szamponu "zdzieraka" Joanny, i efekt mnie zadowolił. Włosy jednocześnie umyte i jednocześnie ochronione, skóra nie protestowała.
Dodaję zdjęcia
1,2,3, sianowate po silikonach i wygładzaczach
4 po myciu odżywką i stylizacji
5,6,7 wczoraj po masce przed myciem, szamponie z olejem i od razu żelem do stylizacji
8 jakieś po myciu odżywką, bez stylizacji, schnięcie samodzielne

Kolory są zmienne, zależnie od światła. Włosy niefarbowane.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg włosy 69.jpg (36,3 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy 70.jpg (47,3 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy 26.jpg (9,5 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy 49.jpg (17,4 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy 64.jpg (19,2 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy 68.jpg (59,7 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy 67.jpg (79,9 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy 63.jpg (50,3 KB, 18 załadowań)

Edytowane przez Floria
Czas edycji: 2014-04-06 o 19:25
Stary 2014-04-06, 19:37   #4005
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Metoda OMO to po kolei: Odżywianie - Mycie - Odżywianie.
Pierwszym O może być olej, odżywka lub maska, zwykle trzymane kilka godzin, olej często na noc.
Później się to przy myciu zmywa.
Drugie O to odżywka do spłukiwania. A po niej odżywka bez spłukiwania.

Cytat:
Możesz spróbować ze zwykłym olejem kuchennym - oliwą z oliwek lub choćby olejem słonecznikowym.

Cytat:
Składy odżywek:
Schauma

Avon

To są typowe odżywki bez spłukiwania czy takie do spłukiwania, ale Ty po prostu używasz je jako b/s?
Bo nie wyglądają na specjalnie lekkie, ale może po prostu są mocno rozcieńczone. Grunt, żeby Ci pasowały. Nie wyglądają chyba źle. Mówię "chyba", bo też się za dobrze na składach nie znam i w tej odżywce z Avonu to tyle tych rzeczy jest, jakaś czarna magia.

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Floria Pokaż wiadomość
Ja w tym momencie mam bardzo suche końcówki. Do ścięcia, ale albo nie mam motywacji, albo czasu, albo pieniędzy i tak to już od chyba 2 miesięcy odkładam.

Cytat:
Avon nie wiem, nie umiem dobrze rozszyfrować składu.
Shauma uważam, że ma skład w porządku. To, że ma silikony, w ogóle jej nie wyklucza. Trzeba pamiętać, że nie każdemu odstawienie silikonów służy. Mnie na przykład nie i widzę po forum, że nie jestem jedyna.
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 19:38   #4006
Joanku
Zadomowienie

Cytat:
Daj spokój! Ostatnio wrzucałam swoje włosiska 3 miesiące temu, nie wierzę, byś do tej pory je pamiętała XD zwłaszcza będąc posiadaczką takich cudów na własnej głowie.

Choć, ogólnie uważam posiadanie kręconych i rudych włosów za bardzo przydatne . Miałam kilka świetnych sytuacji, kiedy w dużej mierze dzięki włosom byłam rozpoznawana przez osoby, które na dobrą sprawę, nie miały mnie prawa pamiętać .
Jasne, ze pamiętam! Dokłądnie 3 miesiące Rzuciłaś zdjęcie po farbie i zniknęłaś na jakiś czas, a ja w swoich pierwszych postach Cię molesciłam o nazwe farby. ;]

Zawsze pamiętam Twoje włosy. Pierwsze włosiory które mnie powaznie zachwyciły zaraz bo Basinych. Moje cuda? E tam jeszcze nie, kiedyś tez pisałaś że zdęcia to trochę złudzenie. Porównując są zdecydowanie lepsze Ale wciąż dąże do swojego włosowego celu

No to widzę, że mamy podobne włosowe rytuały. Myślę, że włosy same w sobie tez w miare podobne, jak osiągnę Taką długośc jak Ty to pewnie będą coś w tym stylu [co byłoby spełnieniem moich włosowych marzeń ;D chyba że skręt się poluźni wraz z długością ]
Zdjęć Ci nie odpuszczę!
Przydatność rudych kręconych? O zdecydowanie.
Wszyscy autobusiarze mnie znają, nawet miesięcznym nie muszę machać, zawsze ktoś skomplementuje na ulicy, wszyscy są święcie przekonani ze to naturalnie ;]

Cytat:
Dodaję zdjęcia
5,6,7 wczoraj po masce przed myciem, szamponie z olejem i od razu żelem do stylizacji

Floria Twoje włosiska zawsze sprawiają, że się zastanawiam, czy by jeszcze raz nie spróbować z CG. ;]

Imperfecta a Ty próbowałaś CG? Może to Ci podbije skręt?

Edytowane przez Joanku
Czas edycji: 2014-04-06 o 19:40
Stary 2014-04-06, 19:41   #4007
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
JImperfecta a Ty próbowałaś CG? Może to Ci podbije skręt?
Ortodoksyjnie CG chyba nigdy nie byłam
Tak szczerze to nawet w 100% nie bardzo wiem o co w tym chodzi poza tym, że trzeba wyeliminować niektóre składniki z kosmetyków.
Bardziej świadomie wybieram kosmetyki, to fakt i przejmuję się tym co na włosy kłaść, wiem czego unikać i tak dalej, czytam jakieś posty poradnikowe dla zakręconych no i oczywiście Was ale tak bardzo, bardzo w CG się nie zagłębiałam

Zauważyłam niedawno przeglądając zdjęcia, że nie pielęgnując włosów w ogóle, znaczy myjąc tylko szamponem i to największym rypaczem, bo zazwyczaj myłam Head&Shoulders włosy nawet kiedy schły naturalnie i czesane były i na mokro i na sucho później miały większą skłonność do powrotu w loczki, do tworzenia pierścionków. Teraz muszę dać stylizatora i suszyć z dyfuzorem inaczej na loczki nie ma szans... jest puch i jeszcze raz puch

Edytowane przez Imperfecta
Czas edycji: 2014-04-06 o 19:43
Stary 2014-04-06, 19:45   #4008
Joanku
Zadomowienie

ImperfectA To może warto?
Bo czasm jak widzę Twoje włosy to mi się kojarzą podobne w MWH jak dziewczyny się teraz 'kręcą' a wcześnieł było podobnie jak u Ciebie.
Może daj sobie 3 miesiące cgowania?

Oo tak! u mnie podobnie, same się jakoś zbijały a teraz trzeba pomóc.

Edytowane przez Joanku
Czas edycji: 2014-04-06 o 19:46
Stary 2014-04-06, 19:50   #4009
Floria
Zadomowienie

Cytat:

Floria Twoje włosiska zawsze sprawiają, że się zastanawiam, czy by jeszcze raz nie spróbować z CG. ;]

Imperfecta a Ty próbowałaś CG? Może to Ci podbije skręt?
Wiesz, to jest kłopotliwe, bo przecież trzeba się naszukać tych preparatów, jeżeli nie musisz, to po co?
Jakoś mi tak wychodzi, może w niewielkich ilościach mogę coś, ale szlag trafia, jak wszystko jest fajnie, a potem dam coś nie tak b/s i dostaję to co na pierwszych zdjęciach

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Cytat:
Metoda OMO to po kolei: Odżywianie - Mycie - Odżywianie.
Pierwszym O może być olej, odżywka lub maska, zwykle trzymane kilka godzin, olej często na noc.
Później się to przy myciu zmywa.
Drugie O to odżywka do spłukiwania. A po niej odżywka bez spłukiwania.

Możesz spróbować ze zwykłym olejem kuchennym - oliwą z oliwek lub choćby olejem słonecznikowym.

To są typowe odżywki bez spłukiwania czy takie do spłukiwania, ale Ty po prostu używasz je jako b/s?
Bo nie wyglądają na specjalnie lekkie, ale może po prostu są mocno rozcieńczone. Grunt, żeby Ci pasowały. Nie wyglądają chyba źle. Mówię "chyba", bo też się za dobrze na składach nie znam i w tej odżywce z Avonu to tyle tych rzeczy jest, jakaś czarna magia.

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ----------

Ja w tym momencie mam bardzo suche końcówki. Do ścięcia, ale albo nie mam motywacji, albo czasu, albo pieniędzy i tak to już od chyba 2 miesięcy odkładam.

Avon nie wiem, nie umiem dobrze rozszyfrować składu.
Shauma uważam, że ma skład w porządku. To, że ma silikony, w ogóle jej nie wyklucza. Trzeba pamiętać, że nie każdemu odstawienie silikonów służy. Mnie na przykład nie i widzę po forum, że nie jestem jedyna.
Napisałam tyle i dałam zdjęcia, bo jeżeli cukiereczek ma podobne włosy do moich, to te odżywki i szampony mogą ją niepotrzebnie puszyć.
Avon ma 2 silikony (jeden lotny), pq i parfum i całą kupę śmieci dalej...
Stary 2014-04-06, 19:53   #4010
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Bo czasm jak widzę Twoje włosy to mi się kojarzą podobne w MWH jak dziewczyny się teraz 'kręcą' a wcześnieł było podobnie jak u Ciebie.

Pewnie sobie w końcu dam tylko muszę wyczytać dokładne z czym to się je, przesegregować kosmetyki które już mam i dopisać co musiałabym dokupić jutro się za to zabiorę

No właśnie już nie wiem od czego to zależne
Stary 2014-04-06, 19:59   #4011
Floria
Zadomowienie

Cytat:

Wiecie, ja mam wrażenie, że tak, szampony mi wymywają włosy i je odchudzają. Z kolei oblepiacze nie pozwalają się skręcać. Kiedy daję silikony, muszę rypać, wiadomo.
Najlepszy skręt mam, kiedy mam olej na włosach, albo kiedy są mokre! Uwielbiam chodzić z naolejowanymi włosami, bo tylko wtedy one się tak fajnie trzymają, nic mi nie leci na twarz, nie puszy się, a jednocześnie włosy są pokręcone w takie "eski" jak sprężynki Nie rozumiem tego, bo olej to przecież też jest "oblepiacz".

Edytowane przez Floria
Czas edycji: 2014-04-06 o 20:01
Stary 2014-04-06, 20:21   #4012
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Wiecie, ja mam wrażenie, że tak, szampony mi wymywają włosy i je odchudzają. Z kolei oblepiacze nie pozwalają się skręcać. Kiedy daję silikony, muszę rypać, wiadomo.
Najlepszy skręt mam, kiedy mam olej na włosach, albo kiedy są mokre! Uwielbiam chodzić z naolejowanymi włosami, bo tylko wtedy one się tak fajnie trzymają, nic mi nie leci na twarz, nie puszy się, a jednocześnie włosy są pokręcone w takie "eski" jak sprężynki Nie rozumiem tego, bo olej to przecież też jest "oblepiacz".
Co do szamponów mam takie samo wrażenie, szczególnie jak częste mycie i do tego farba. Włos pojedynczy nbiy gruby - ale one fruwają, są takie lekkie, bez struktury kompletnie, pigment nijaki i wydają się cienkie i słabe. Ja jednego dnia potrafiłam mieć włosy grube, a drugiego dnia cienkie i drobne loczki, dziwne to przy codziennym myciu oczywiście i farbowaniu bo bez tego zawsze były takie same.
idę jutro na włosowe zakupy, chcę jakaś porządną maskę, może znajdę w tkmaxx jakieś były, co prawda takie wielkie pudła no ale to raz się kupi i jest na długo.
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 20:51   #4013
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Jasne, ze pamiętam! Dokłądnie 3 miesiące Rzuciłaś zdjęcie po farbie i zniknęłaś na jakiś czas, a ja w swoich pierwszych postach Cię molesciłam o nazwe farby. ;]
- Taaak... aklimatyzowanie się w UK całkowicie mnie pochłonęło. Co do nazwy farby, to CeCe, drugiej niestety nie pamiętam. Teraz farbowałam niestety drogeryjną kupioną tutaj w UK, ale farbowanie to był koszmar, bo farba tak dała mi po oczach, że masakra - ryczałam tak, jakbym kroiła wiadro cebuli.

Cytat:
Ale wciąż dążę do swojego włosowego celu
- Ja również

Cytat:
No to widzę, że mamy podobne włosowe rytuały. Myślę, że włosy same w sobie tez w miare podobne, jak osiągnę Taką długośc jak Ty to pewnie będą coś w tym stylu [co byłoby spełnieniem moich włosowych marzeń ;D chyba że skręt się poluźni wraz z długością ]
- Ty masz chyba dużo gęstsze, czego Ci szczerze zazdroszczę. Ja wciąż schodzę z tego mojego nieszczęsnego trójkąta, więc poniekąd stoję z długością a jeszcze do mojego celu pod względem długości trochę mi brakuje.

Cytat:
Zdjęć Ci nie odpuszczę!
- Jak mi wyschną i nie zapomnę, to coś pstryknę .

Cytat:
Przydatność rudych kręconych? O zdecydowanie.
Wszyscy autobusiarze mnie znają, nawet miesięcznym nie muszę machać, zawsze ktoś skomplementuje na ulicy, wszyscy są święcie przekonani ze to naturalnie ;]
- Mam podobnie! XD w dodatku nawet jak świecę centymetrowymi odrostami, to i tak ludzie zdają się tego nie zauważać. Kiedyś miałam 2 cm odrost a pani w sklepie komplementowała mój kolor - kiedy jej powiedziałam, że to farba, to była w szoku :P

Największy szok przeżyłam, kiedy zostałam rozpoznana przez kolesia, którego poznałam prawie rok wcześniej w PL - gadaliśmy góra 10 minut - a potem spotkaliśmy się w Hiszpanii: nie było to planowane spotkanie A koleś, z racji swojej pracy, w tym czasie rozmawiał i spotkał setki, jak nie tysiące osób. Coś niesamowitego, do tej pory uśmiecham się na to wspomnienie.
Stary 2014-04-06, 20:56   #4014
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
Zazwyczaj on kupuje szampony for men, a to tkai pic na wodę bo tylko zapach jest męski i tyle i nic poza tym.. już mu powiedziałam, żeby używał tylko tego co ode mnie dostał. A teraz tydzień będzie u mnie to i tak będzie używał moje, jeszcze mu może Vatikę wsmaruję czasem i kiedyś maskę przeciwłupieżową dostał to też się przyda.
Dokładnie, prócz zapachu (zwykle jadącego tandetą) nie ma tam nic pod faceta, bo w sumie skóra głowy to skóra głowy, obojętnie jaka płeć, może być wrażliwa pilnuj tam pilnuj a potem sam się nauczy
Stary 2014-04-06, 21:05   #4015
Joanku
Zadomowienie

Cytat:
- Taaak... aklimatyzowanie się w UK całkowicie mnie pochłonęło. Co do nazwy farby, to CeCe, drugiej niestety nie pamiętam. Teraz farbowałam niestety drogeryjną kupioną tutaj w UK, ale farbowanie to był koszmar, bo farba tak dała mi po oczach, że masakra - ryczałam tak, jakbym kroiła wiadro cebuli.
Nic mi nie mów tu jestem skazana na Olię, która kiedyś fajnie łapała a teraz wygląda na mnie dosyć tanio. Nie wiem co się stało [w pl nie mogłam znaleźć tego odcienia ale myślę, że wśród rudowłosych był by to hit na miarę Joanny płomiennej]
Słyszałam dobre opinie i chcę ściagnąc sobie vitaliys z PL na odrost, bo po farbowaniu zszarzał i bardziej się odznacza niz kiedyś ;<

Cytat:
- Ty masz chyba dużo gęstsze, czego Ci szczerze zazdroszczę. Ja wciąż schodzę z tego mojego nieszczęsnego trójkąta, więc poniekąd stoję z długością a jeszcze do mojego celu pod względem długości trochę mi brakuje.
Oj chyba nie... 9/10 cm w kucyku, mówię aparat kłamie. ;P

Cytat:
- Jak mi wyschną i nie zapomnę, to coś pstryknę .
Schną same... Moje jak wyschną to jest wyprost i puch bez dyfuzora nie sa takie 'cuda'...
Stary 2014-04-06, 21:10   #4016
bijum
Raczkowanie

Floria - bardzo ładne włoski! Ładnie się kręcą

W weekend troszkę pobawiłam się z żelem, potem wysuszyłam na ręce. I to to to się pokazało ;> Zdjęcie pierwsze - jeszcze nie do końca suche - jak na nie to całkiem nieźle zafalowało. Zdjęcie drugie po nocy, po delikatnym ugniataniu samą ręką. Nie spodziewałam się, że się cokolwiek przez noc utrzyma.

Muszę się Wam czymś pochwalić.. Zdałam prawko za pierwszym razem!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sobota.jpg (48,3 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg niedziela1.jpg (29,2 KB, 16 załadowań)

Zapiski z życia Włosomaniaczki

58. Moje kosmetyczne dziwactwa i sekrety.

Rozdanie u Bijum!

bijum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 21:30   #4017
Floria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bijum Pokaż wiadomość
Floria - bardzo ładne włoski! Ładnie się kręcą

W weekend troszkę pobawiłam się z żelem, potem wysuszyłam na ręce. I to to to się pokazało ;> Zdjęcie pierwsze - jeszcze nie do końca suche - jak na nie to całkiem nieźle zafalowało. Zdjęcie drugie po nocy, po delikatnym ugniataniu samą ręką. Nie spodziewałam się, że się cokolwiek przez noc utrzyma.

Muszę się Wam czymś pochwalić.. Zdałam prawko za pierwszym razem!
No,no, to gratulacje
Włoski też coraz ładniej wyglądają
Stary 2014-04-06, 21:41   #4018
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Dziewczyny z UK, znalazłyście tutaj jakieś odżywki nadające się do mycia włosisk?
superdrug - odżywka jabłkowa ich firmy. nie ma silikonów ani innych nie fajnych rzeczy, ładnie pachnie i jest wydajna
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 21:48   #4019
Cukiiereczek
Raczkowanie

Cytat:
Eee, tam , to wersja na wolne przedpołudnie. W skróconej wersji nie trzyma się odzywki/maski te pół godziny tylko tyle ile się da

Mam wrażenie, że mamy włosy o podobnej strukturze

Olej rzepakowy z Lidla czy Biedronki (Bartek czy inny Kujawski) kosztuje koło 4-6zł, bywają też lniane i inne rafinowane - spokojnie możesz taki wypróbować. Nie radzę oliwy z oliwek extra virgin takiej super gęstej z kuchni, bo może być ciężko zmyć.
Ja jednak preferuję olej lniany i mam chęć wypróbować w końcu rzepakowy, ale najpierw wykańczam lniany.
Ostatnio potwierdziło mi się, że moje włosy nie lubią wygładzaczy (guar w szamponie, silikony wysoko w składzie w odżywkach). Ponieważ nie mogę myć sles, bo mi podrażniał skórę głowy, dodałam oleju kujawskiego do szamponu "zdzieraka" Joanny, i efekt mnie zadowolił. Włosy jednocześnie umyte i jednocześnie ochronione, skóra nie protestowała.
Dodaję zdjęcia

Piękne masz te włosy ..

Sądzicie, że zwykły olej winogronowy nadawał by się do olejowania? Akurat posiadam taki w domu i we wtorek pierwszy raz bym go nałożyła (oczywiście jeżeli się nadaje). I czy ten szampon z cece med dałby radę go zmyć ?

Niestety na pewnym blogu przeczytałam, że OMO myje się w ten sposób: Moczymy włosy, nakładamy odżywkę lub olej, następnie nie spłukując odżywki myjemy skórę głowy szamponem (końcówki można umyć samą spływającą pianą), spłukujemy szampon i pierwszą odżywkę, nakładamy drugie O czyli maskę lub ulubioną odżywkę, po kilkunastu minutach spłukujemy chłodną wodą.

Dziękuję, że uświadomiłyście mnie jaki popełniam błąd.

Cukiiereczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 22:07   #4020
Aziddee
Zadomowienie

Witam ponownie Trochę Was ponadrabiałam, ale wypowiadać się niezbyt mam kiedy. Było pytanie a propos rycynowania - póki co u mnie żadnych efektów, ale od niedawna stosuję jeszcze silną placentę (jestem po 3 ampułce). Włosy lecą jak szalone garściami, ale staram się nie stresować

Zapadły mi w pamięć blond locza Judyty o ile się nie mylę Boskościowe! A mi się rzadko blondy podobają

Cukiereczek zdaje się, że są dwie, trzy wersje OMO, bo ja tylko czytałam o O - odżywka nadająca się do mycia, M - mycie skóry głowy szamponem, O - głębokie odżywianie.

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości