BIEGANIE - STARTUJEMY! Kto się przyłącza? - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-09, 21:07   #361
high4voltage
Raczkowanie

Dot.: BIEGANIE - STARTUJEMY! Kto się przyłącza?

Witam wszystkich . W niedzielę zaczęłam swoją przygodę z bieganiem. Już wcześniej wyrobiłam sobie trochę kondycji chodząc na siłownię (raz w tygodniu Zumba, 2 razy trening obwodowy najczęściej, a czasem zmieniałam na coś innego). Mimo to, postanowiłam zacząć od podstaw aby się nie zniechęcić i nie mierzę kilometrów a czas. Jutro będzie mój trzeci raz jak biegam, trzymam się tego by robić to co drugi dzień, dzięki czemu wychodzi 3-4 razy tygodniowo. Jestem na etapie 1min. marszu, 1 min. biegu x7 cykli, z tygodnia na tydzień będzie przybywać minut biegu w stosunku do minut marszu i tak przez 20 tygodni będę w stanie wytrzymać biegać przez 60 minut. Na początek ta minuta marszu przeplatanego z biegiem wydaje się być mało, ale wolę na początek zmęczyć się "tak trochę" niż się zniechęcić. Do biegania nie mam jakiś specjalnych strojów, no żałuję, że buty nie są porządne, zwykłe sportowe adidasy. Wiem, że buty to podstawa ale nie stać mnie póki co :P. Wolę najpierw załapać bakcyla a później kupować ubrania do tego, bowiem znam wiele przypadków gdy ktoś kupuję masę drogich ubrań sportowych i w sumie na tym się kończy. Mam kilka obaw związanych z techniką, czy aby na pewno dobrze to robię i czy uda mi się wytrwać, póki co mam czas, ale jak zacznę studia to nie wiem jak to będzie. W tej chwili wolę o tym nie mysleć i robić swoje . Tak bym nigdy nie zaczęła.
high4voltage jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-09, 21:24   #362
kalija
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Me_Myself_And_I_82 Pokaż wiadomość
Hej
Jestem poczatkujaca biegaczka i biegam od tygodnia. Nie robie rozgrzewki, tylko jazda i 5 km biegu dzis nie bylam w stanie przebiec wiecej niz 1,5 km bo kolano zaczelo mnie bolec, to wina braku rozgrzewki?
Możliwe. Rozgrzewka przed i rozciaganie po są bardzo ważne.

Cytat:
Napisane przez Rugla Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny!

O jaaaaa... Jak Wy to robicie, ze tyle kilometrow biegacie? Ja jestem na etapie 3 km i mi ciezko. Nie mam kondycji, zadnej. Jestem przy trzecim tygodniu planu (a w zasadzie to drugim, bo pierwszy robilam dwa razy dla nabrania wprawy) i o tyle o ile wczesniej widzialam postepy w swojej kondycji, to teraz od kilku dni jakby utknelam. Normalnie glowa w mur, mecze sie na odcinkach, ktore mi wczesniej nie sprawialy problemow. Do tego mam wrazenie, ze non stop bola mnie miesnie.

U mnie tez sie biegacze nie pozdrawiaja. Wszyscy tacy piekni, szczupli i wyniosli. Nikt sie nawet nie usmiechnie, a szkoda, bo jakis przyjazny gest niejednokrotnie pewnie dodalby mi sil w nogach na tym ostatnim kilometrze.

Myslalam, ze troche wysmukleje, ale poki co nie widze rezultatow. Moze jeszcze za wczesnie. Nie chodzi mi o wage nawet, ale chcialabym pozbyc sie faldek na brzuchu, ujedrnic tylek, odchudzic uda i pozbyc celulitu (zaciekawila mnie ta wspomniana banka chinska, moze w nia zainwestuje jesli znajde gdzies u siebie). Czy to mozliwe? Powiedzcie kochane, czy i jak u Was sie sylwetka zmienila przy bieganiu?
Może się przetrenowałaś? Odpuść na kilka dni...

U mnie biegacze się pozdrawiają, ale tylko Ci z długim stażem biegowym reszta nie jest tak przyjemna, ale oni biegną kilka razy i odpuszczają

Co do sylwetki, to na forum bieganie.pl dziewczyny pisały, że bieganie nie kształtuje fajnej sylwetki, od tego jest raczej siłownia. Ja biegam dla kondycji i przyjemności, do tego jestem na diecie redukcyjnej i chudnę... ale bez biegania też bym chudła

Właśnie zaczęłam 5 tydzień, mam plan, biegam 4x w tygodniu. Bardzo się wkręciłam
Stary 2014-04-09, 21:33   #363
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Naur Pokaż wiadomość
Melduję powrót
Waga bez zmian: 71,1, dieta trzymana z wyjątkiem dwóch piw i paczki krakersów w niedzielę za to nie ćwiczyłam juz tydzień przz ten wyjazd a teraz nie pobiegam, bo sobie lekko skręciłam kostkę Ale zamierzam dzisiaj pomachać kettlem i troche brzuch zmęczyć
Mialam dzisiaj dwie rozmowy w sprawie pracy, ale ciężko mi ocenić na ile byłam dobra.
Zabieram sie teraz za nadrabianie zaległości
Oj jak kostka skręcona, to musisz teraz jej odpuścić, nie ma biegania
Dwie rozmowy? To super, duże szanse W zasadzie ja mam nawet pracę na pewniaka, idę jutro gadać ale średnio mnie jara, bo tylko jako pomoc i na pół roku i najgorsze, że na zlecenie. Poszłabym tam, gdyby nie to, że mam alternatywę - staż, też pół roku, plus jeszcze przed nim robię za darmochę szkolenie, też płatne. Z czego staż chciałabym załatwić w większej firmie.

Cytat:
Napisane przez high4voltage Pokaż wiadomość
Witam wszystkich . W niedzielę zaczęłam swoją przygodę z bieganiem. Już wcześniej wyrobiłam sobie trochę kondycji chodząc na siłownię (raz w tygodniu Zumba, 2 razy trening obwodowy najczęściej, a czasem zmieniałam na coś innego). Mimo to, postanowiłam zacząć od podstaw aby się nie zniechęcić i nie mierzę kilometrów a czas. Jutro będzie mój trzeci raz jak biegam, trzymam się tego by robić to co drugi dzień, dzięki czemu wychodzi 3-4 razy tygodniowo. Jestem na etapie 1min. marszu, 1 min. biegu x7 cykli, z tygodnia na tydzień będzie przybywać minut biegu w stosunku do minut marszu i tak przez 20 tygodni będę w stanie wytrzymać biegać przez 60 minut. Na początek ta minuta marszu przeplatanego z biegiem wydaje się być mało, ale wolę na początek zmęczyć się "tak trochę" niż się zniechęcić. Do biegania nie mam jakiś specjalnych strojów, no żałuję, że buty nie są porządne, zwykłe sportowe adidasy. Wiem, że buty to podstawa ale nie stać mnie póki co :P. Wolę najpierw załapać bakcyla a później kupować ubrania do tego, bowiem znam wiele przypadków gdy ktoś kupuję masę drogich ubrań sportowych i w sumie na tym się kończy. Mam kilka obaw związanych z techniką, czy aby na pewno dobrze to robię i czy uda mi się wytrwać, póki co mam czas, ale jak zacznę studia to nie wiem jak to będzie. W tej chwili wolę o tym nie mysleć i robić swoje . Tak bym nigdy nie zaczęła.
Masz rację, nie ma co inwestować, jak się nie wie czy nam się spodoba bieganie. Sama zaryzykowałam z butami ale też niekoniecznie, bo kosztowały 120zł a nie ponad 300 Póki co dokupiłam tylko etui i koszulkę funkcyjną, chcę dokupić jeszcze zwykłą koszulkę i bluzę na długi rękaw.

I słuchajcie Dziś osiągnęłam swój pierwszy cel, biegałam bez żadnej, nawet krótkiej przerwy

I po raz pierwszy przekroczyłam dystans 5km. Dokładnie przebiegłam 5,2km w 34min ciągłego biegu
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-09, 22:14   #364
moniak85
w krainie snu i marzeń

GG do moniak85

Cytat:
Napisane przez kalija Pokaż wiadomość

Co do sylwetki, to na forum bieganie.pl dziewczyny pisały, że bieganie nie kształtuje fajnej sylwetki, od tego jest raczej siłownia. Ja biegam dla kondycji i przyjemności, do tego jestem na diecie redukcyjnej i chudnę... ale bez biegania też bym chudła

Właśnie zaczęłam 5 tydzień, mam plan, biegam 4x w tygodniu. Bardzo się wkręciłam
znam dziewczynę, która była otyła. zaczęła codziennie biegać zima, lato i teraz jest zgrabna jak
moniak85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-09, 22:43   #365
pulp fiction
Zadomowienie

a jak się rozgrzewacie przed bieganiem?

ćwiczę
dbam o włosy
zdrowo się odżywiam
pulp fiction jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-09, 22:54   #366
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pulp fiction Pokaż wiadomość
a jak się rozgrzewacie przed bieganiem?
Rozciąganie, machanie nogami
Robię to z ćwiczeń jeszcze z zamierzchłych czasów LO, trochę z filmików netowych i tyle. Zajmuje mi to z 10min, przed i po.
Odpal na jutubie to:
http://www.youtube.com/watch?v=_7RtXGxe1-Q

Robię prawie wszystkie ćwiczonka z tego filmu plus dokładam jeszcze swoje, muszę czuć się porządnie rozciągnięta.
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-09, 23:01   #367
pulp fiction
Zadomowienie

aha, bo ja czytałam, że rozciąganie statyczne przed treningiem to nie bardzo (po treningu już tak) i moja rozgrzewka przed to w sumie jakieś pajacyki, jakieś podskoki

ćwiczę
dbam o włosy
zdrowo się odżywiam
Stary 2014-04-10, 00:45   #368
bytheway
Rozeznanie

Mało mnie tu a to dlatego, że kontuzje mam dalej. ;((((((((((((((((((( Myślicie ze to pora iść do lekarza?

~~ fit and health victim

Jeśli chcesz zmienić świat, najpierw spójrz w lustro.
bytheway jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 08:56   #369
kalija
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moniak85 Pokaż wiadomość
znam dziewczynę, która była otyła. zaczęła codziennie biegać zima, lato i teraz jest zgrabna jak
Jeśli się tak zawzięła na bieganie to nie wierze, że nie zmieniła też sposobu odżywiania
Stary 2014-04-10, 09:01   #370
Me_Myself_And_I_82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Nie jestem ekspertem ale z tego co kiedyś mówił mi trener, to najważniejsza jest rozgrzewka.
Nie mogę tak z marszu sobie zacząć biegać.
Wszystkie stawy, mięśnie trzeba rozgrzać, ponaciągać delikatnie, przygotować do wysiłku żeby nie było kontuzji.
Polecam Ci mimo wszystko rozgrzewki robić bo może akurat teraz kolano boleć z innego powodu ale następnym razem możesz się nabawić innej kontuzji. Oczywiście, oby nie

Gratulacje! Drugi bieg i taki wyczyn? Super
A takie pytanie-czym mierzysz czas i km?

Dzięki Wybacz pytanie, dopiero teraz sobie uświadomiłam mały nietakt wiedziałam, że podstawowa cena to 200 zł ale czasami słyszałam, że ktoś dorwał go za 170, dlatego stąd moje pytanie

Dokładnie-większość jest pięknych, kolorowych ale zupełnie niefunkcjonalnych.
Niestety nie mam u siebie tk maxx
Również mam miseczkę F -obwód 70. Na Decathlonie są miseczki do D.
Ale tj. napisałam wyżej, na razie pozostanę przy Lidlowskim staniku
Dzięki za odp

A możecie napisać co robicie po biegu? Rozciąganie?
I jeżeli tak, to możecie polecić jakieś dobre/dobry filmik?

I jeszcze chciałam się dowiedzieć-czy jeśli chciałabym włączyć delikatny trening siłowy to kiedy go wykonywać? Przed bieganiem?
Cytat:
Napisane przez kalija Pokaż wiadomość
Możliwe. Rozgrzewka przed i rozciaganie po są bardzo ważne.

Może się przetrenowałaś? Odpuść na kilka dni...

U mnie biegacze się pozdrawiają, ale tylko Ci z długim stażem biegowym reszta nie jest tak przyjemna, ale oni biegną kilka razy i odpuszczają

Dzieki za rady bede sie rozgrzewac przed kazdym biegiem, zaczne tez pierwsza min od marszu a ptem bieg i zobaczymy wczoraj rano biegalam po rozgrzewce, kolano nadal troche bolalo, ale nie tak jak ostatnio,,mam nadzieje, ze bedzie ok

15.05.2009 Maja
18.12.2011 Mikołaj
Me_Myself_And_I_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 09:25   #371
high4voltage
Raczkowanie

[1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;45965203]
Masz rację, nie ma co inwestować, jak się nie wie czy nam się spodoba bieganie. Sama zaryzykowałam z butami ale też niekoniecznie, bo kosztowały 120zł a nie ponad 300 Póki co dokupiłam tylko etui i koszulkę funkcyjną, chcę dokupić jeszcze zwykłą koszulkę i bluzę na długi rękaw.
[/QUOTE]
Jak już się bardziej wkręcę to buty obowiązkowo, jakieś z dobra amortyzacją bo biegam po asfalcie. U nas w sklepie sportowym można nawet całkiem niezłe buty do 200 zł dostać . Często są przeceny bo sa to zwyczajnie buty z poprzedniego sezonu a wcale gorsze nie są. Tak samo obowiązkowy będzie stanik a z resztą dam sobie radę .

Właśnie też słyszałam, że rozciaganie przed bieganiem nie ma większego sensu, za to rozgrzewka owszem . Taka prosta, rozgrzewanie stawów skokowych, kolanowych, kilka pajacyków, przysiadów (takich "właściwych"! odkąd ćwiczę i chodzę na siłownię mam manię na punkcie prawidłowego robienia przysiadów i aż mnie szlag trafia jak pomyślę o tych szkolnych przysiadach od których można dostać zwyrodnienia stawów albo jeszcze gorszego dziadostwa ale szkolny wf to już oddzielny temat) kilka podskoków, trucht w miejscu i gotowe . A co do rozciągania po biegu to jest to kombinacja ćwiczeń z pewnego filmiku na youtube oraz zajęć stretchingu, dobrałam sobie swoje ulubione . Np aby rozciągnąć mięśnie ud z przodu dla mnie zamiast takiego ćwiczenia, że stoimy i zaginamy nogę do tyłu i trzymamy wolę inne, nieco bardziej "bolesne" ale i za to efektywniejsze dla tych co już są bardziej rozciągnięci. Mianowicie, kładziemy się na podłodze na brzuchu, wyprostowujemy nogi, ręce np. pod brodę i teraz zaginamy jedną nogę w kolanie np. prawą i prawą ręką łapiemy się za tę nogę i ciągniemy ją odrobinę do góry, jednocześnie próbując biodra "wcisnąć"bardziej w podłogę. Tak samo z lewą nogą. https://www.youtube.com/watch?v=_raFdIdklZY a o to i ten filmik . Jest dosyć relaksujący i zawsze się smieję z tego pana, nawet próbowałam liczyć ile razy mówi "nice&easy, just hold that stretch!" .
Stary 2014-04-10, 10:57   #372
Rugla
Raczkowanie

Reeva, dzieki za info o bankach. Nie mieszkam w Polsce, wiec nie dam rady ich zamowic, ale poszukam u siebie w kraju, moze cos znajde.

Cytat:
Jestem na etapie 1min. marszu, 1 min. biegu x7 cykli, z tygodnia na tydzień będzie przybywać minut biegu w stosunku do minut marszu i tak przez 20 tygodni będę w stanie wytrzymać biegać przez 60 minut.
Ooooo... To robisz ten sam program co ja. Koncze drugi tydzien (choc praktycznie biegam trzeci juz), wiec jestesmy prawie na tym samym etapie. Ja tez sie wstrzymuje jeszcze z inwestowaniem w buty i ciuchy, biegam w zwyklych dresach i tanich adidasach. Za kilka tygodni jesli wytrwam w programie to wynagrodze to sobie chociaz dobrymi butami, a moze i czyms jeszcze.

Kalija, tez myslalam, ze sie przetrenowalam, ale nie biegam jakos intensywnie. Fakt, 5 razy w tygodniu, ale po 15 minut tylko poki co. Moze mi brakuje magnezu czy czegos w tym stylu...
Rugla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 12:04   #373
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Rugla Pokaż wiadomość
Reeva, dzieki za info o bankach. Nie mieszkam w Polsce, wiec nie dam rady ich zamowic, ale poszukam u siebie w kraju, moze cos znajde.

Ooooo... To robisz ten sam program co ja. Koncze drugi tydzien (choc praktycznie biegam trzeci juz), wiec jestesmy prawie na tym samym etapie. Ja tez sie wstrzymuje jeszcze z inwestowaniem w buty i ciuchy, biegam w zwyklych dresach i tanich adidasach. Za kilka tygodni jesli wytrwam w programie to wynagrodze to sobie chociaz dobrymi butami, a moze i czyms jeszcze.

Kalija, tez myslalam, ze sie przetrenowalam, ale nie biegam jakos intensywnie. Fakt, 5 razy w tygodniu, ale po 15 minut tylko poki co. Moze mi brakuje magnezu czy czegos w tym stylu...
Te bańki są znane. NA pewno gdzieś je znajdziesz

Myślę, że lepiej jakbyś biegała rzadziej a dłużej. Zamiast 5x to zmień na 3x i wydłuż czas, przeplataj marszami czy przerwami na początek.

Hmm, co do rozgrzewki, to ja muszę najpierw się rozciągnąć, potem jakieś wymachy, przysiady i podskoki. Fajnie kiedyś z Tż wyglądaliśmy jak na placu pajacyki robiliśmy

Edytowane przez 9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8
Czas edycji: 2014-04-10 o 12:06
Stary 2014-04-10, 12:29   #374
high4voltage
Raczkowanie

A właśnie, wolicie biegać same czy z kimś? Ja póki co wolę chyba sama, bo to taki czas prywatny, tylko dla siebie, a do tego na początku niech każdy biega tak jak uważa za stosowne bo każdy ma różna kondycję i jedna osoba się zmęczy po minucie a ktoś inny mógłby jeszcze biegać i biegać.

Właśnie mam za sobą swój trzeci bieg .

Edytowane przez high4voltage
Czas edycji: 2014-04-10 o 13:18
Stary 2014-04-10, 14:36   #375
masija
Zakorzenienie

Cytat:
A właśnie, wolicie biegać same czy z kimś? Ja póki co wolę chyba sama, bo to taki czas prywatny, tylko dla siebie, a do tego na początku niech każdy biega tak jak uważa za stosowne bo każdy ma różna kondycję i jedna osoba się zmęczy po minucie a ktoś inny mógłby jeszcze biegać i biegać.

Sama i tylko sama.
Dostosowuję się do siebie, nie do kogoś, nie muszę na nikogo czekać/nikt nie czeka na mnie, nie muszę rozmawiać, słucham muzyki.
W ogóle dla mnie jakiekolwiek ćwiczenia (oprócz gier zespołowych oczywiście ) muszą być wykonywane osobno.

U mnie wczoraj przerwa-za duże zakwasy, więc było tylko rozciąganie.
Dzisiaj natomiast nie biegałam-za duży deszcz ale zrobiłam 30 minut na orbitreku.

Mierzyłam się dzisiaj i najgorsze jest to, że spadło mi 6 cm w biuścieA jeszcze niecałe dwa miesiące temu miałam 98

Dziwi mnie to, bo schudłam przez te 2 miesiące tylko 1,5 kg. Ćwiczę dopiero od poniedziałku.
Wagę od ok. 3 tyg. mam na mniej więcej 63,9.

masija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 14:55   #376
pulp fiction
Zadomowienie

Cytat:
Sama i tylko sama.
Dostosowuję się do siebie, nie do kogoś, nie muszę na nikogo czekać/nikt nie czeka na mnie, nie muszę rozmawiać, słucham muzyki.
W ogóle dla mnie jakiekolwiek ćwiczenia (oprócz gier zespołowych oczywiście ) muszą być wykonywane osobno.

Dzisiaj natomiast nie biegałam-za duży deszcz ale zrobiłam 30 minut na orbitreku.

Mierzyłam się dzisiaj i najgorsze jest to, że spadło mi 6 cm w biuścieA jeszcze niecałe dwa miesiące temu miałam 98

Dziwi mnie to, bo schudłam przez te 2 miesiące tylko 1,5 kg. Ćwiczę dopiero od poniedziałku.
o zgadzam się

ćwiczę
dbam o włosy
zdrowo się odżywiam
Stary 2014-04-10, 15:03   #377
veia
Przyczajenie

Cytat:

Dopiero zaczynam biegać i mam za sobą kilka treningów. Generalnie biegam sama ale chętnie bym biegała z kimś. Jestem jednak takim typem, że obecność innych ludzi mnie motywuje do działania Bo samemu to zawsze ciężko się zebrać, a jak się już z kimś umówię to nie ma zmiłuj się No ale jak na razie nie mam z kim biegać, bo mój facet jest parę poziomów wyżej niż ja więc pozostają mi samotne treningi.
veia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 15:27   #378
masija
Zakorzenienie

Cytat:
o zgadzam się

Cytat:
Napisane przez veia Pokaż wiadomość
Dopiero zaczynam biegać i mam za sobą kilka treningów. Generalnie biegam sama ale chętnie bym biegała z kimś. Jestem jednak takim typem, że obecność innych ludzi mnie motywuje do działania Bo samemu to zawsze ciężko się zebrać, a jak się już z kimś umówię to nie ma zmiłuj się No ale jak na razie nie mam z kim biegać, bo mój facet jest parę poziomów wyżej niż ja więc pozostają mi samotne treningi.
Mnie motywuje mój mąż.
Z każdą moją próbą która kończyła się niepowodzeniem (moja wielka dieta+moje wielkie ćwiczenie) trochę się ze mnie śmiał ale w taki fajny sposób, co teraz myślę, że zaprocentowało.
Bo wiem, że nie dopuszczę do sytuacji w której będzie mógł mi powiedzieć, że szkoda, że znowu się nie udało.
A wiem, że mnie wspiera. Nie tylko słowem ale też tym, że przychodzi z pracy, każe mi się ubierać i iść biegać a sam zajmuje się domem.

Dziewczyny a czy któraś z Was byłaby tak miła i pomogła ocenić mój jadłospis?

Stary 2014-04-10, 16:00   #379
high4voltage
Raczkowanie

Smile Dot.: BIEGANIE - STARTUJEMY! Kto się przyłącza?

Cytat:

Dziewczyny a czy któraś z Was byłaby tak miła i pomogła ocenić mój jadłospis?
Dietetykiem nie jestem ale cos tam na temat jedzenia zdrowego wiem . Np. warto skorzystać z kalkulatora kalorycznego, tam podaje się wiek, masę ciała, obwody, ilość czasu jaki spędza się na poszczególne czynności o różnym stopniu nasilenia itp. I od wartości dziennej aby zdrowo sie odchudzać to słyszałam, że wystarczy o te 200 czy 300 kcal mniej niż tam wyjdzie. Osobiście u mnie ze zdrową dietą ciężko - nie obżeram się często fast foodami, ale brakuje w mojej diecie przede wszystkim warzyw oraz zamiany pewnych produktów na inne, typu cukier zwykły na brązowy bądź stewię, pieczywa, ryzu makaronów z białych na brązowe itp, do tego odpowiednia obróbka termiczna, zamiast smażeniu w tłuszczu to np. gotowania bądź pieczenia. Ale kurczę zdrowa dieta kosztuje sporo pieniędzy, tym bardziej jak jest pięciu domowników a nie każdy miałby na to ochotę i by nie wszystkim smakowało, mi by tam smakowało i to bardzo i bym wcale nie narzekała na taką dietę . No ale teraz rób 3 obiady
Stary 2014-04-10, 17:02   #380
moniak85
w krainie snu i marzeń

GG do moniak85

Cytat:
Sama i tylko sama.

bo tłuszcz zamienia się w mięśnie, spokojnie ja jakoś nie mogę biegać i złuchac muzyki. rozprasza mnie to i jakoś dziwnie oddycham. wyłączyłam w połowie biegu i był lajcik a tak to musiałam dwa razy przerywac bieg aby wyrównać oddech
moniak85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 17:21   #381
high4voltage
Raczkowanie

Cytat:
bo tłuszcz zamienia się w mięśnie, spokojnie
No nie tak do końca . Tłuszcz fizjologicznie nie stanie się nigdy tkanką mięśniową ani ta różnica się tak szybko nie wyrówna dzięki ćwiczeniom, muszą być to ćwiczenia SIŁOWE, nie aerobowe mięśnie owszem wzmacniają się, ale w przypadku kobiet przybywa tylko ok 1 kg kasy mięśniowej rocznie przy założeniu odpowiedniej diety i ćwiczeniach. Bez ćwiczeń siłowych nie schudniemy z tłuszczu a niestety najprędzej z mięśni. Często spotykam się z tym paskudnym mitem, że babki nie robią treningów siłowych "bo im się mięśnie zrobią". Kobieta naturalnymi sposobami nigdy nie uzyska mięśni jak mężczyzna. Duża kobiet wykonuje ćwiczenia aerobowe bo chce schudnąć, ale aby zgubić tego opornego dziada w postaci tłuszczu trzeba rozwijać mięśnie, bo organizm pozbywa się tego co mu zazwyczaj"niepotrzebne" , czyli jeśli biegam a nie używam za dużo tych mięśni to spalam kalorie więc tłuszczyk jest potrzebny, ale jeśli używam dużo mięśni w postaci ćwiczeń siłowych to nie może ich zjadać bo sa mu potrzebne więc zabiera sobie energię z tłuszczu . I tak to działa.
Stary 2014-04-10, 19:33   #382
Konto usunięte

Cytat:
Sama i tylko sama.

No to spoko, biust nie zaniknął, nadal jest

A ja od miesiąca walczę i też -1,5kg

Biegam czasem sama, czasem z Tż albo bratem. Myślę, że jak biegam sama, to jednak przyda się kupić słuchawki z takim wężykiem wyginanym, nie chcę aby wypadały, do szału mnie to doprowadza
Stary 2014-04-10, 20:12   #383
goodbyaccident
Raczkowanie

oj tak wypadające słuchawki są denerwujące. Ja jak biegam to na bieżni, w siłowni z Eską TV więc o tyle dobrze. Chociaż jest obecnie tyle osób, że zdarza się, że nam wyrzuci korki

u mnie dziś nic, dzien na minus, gratuluję tym wytrwałym.
Stary 2014-04-10, 23:10   #384
pulp fiction
Zadomowienie

mi się dziś super biegało tylko wkurzało mnie, że na pasach parę razy musiałam czekać, tak to na pewno bym zrobiła 5 km w 30 min jak nie mniej a tak to było 5 km w 31 minut

ćwiczę
dbam o włosy
zdrowo się odżywiam
Stary 2014-04-11, 08:25   #385
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Dietetykiem nie jestem ale cos tam na temat jedzenia zdrowego wiem . Np. warto skorzystać z kalkulatora kalorycznego, tam podaje się wiek, masę ciała, obwody, ilość czasu jaki spędza się na poszczególne czynności o różnym stopniu nasilenia itp. I od wartości dziennej aby zdrowo sie odchudzać to słyszałam, że wystarczy o te 200 czy 300 kcal mniej niż tam wyjdzie. Osobiście u mnie ze zdrową dietą ciężko - nie obżeram się często fast foodami, ale brakuje w mojej diecie przede wszystkim warzyw oraz zamiany pewnych produktów na inne, typu cukier zwykły na brązowy bądź stewię, pieczywa, ryzu makaronów z białych na brązowe itp, do tego odpowiednia obróbka termiczna, zamiast smażeniu w tłuszczu to np. gotowania bądź pieczenia. Ale kurczę zdrowa dieta kosztuje sporo pieniędzy, tym bardziej jak jest pięciu domowników a nie każdy miałby na to ochotę i by nie wszystkim smakowało, mi by tam smakowało i to bardzo i bym wcale nie narzekała na taką dietę . No ale teraz rób 3 obiady
Nie, to odnośnie zdrowego jedzenia to ja wiem sporo tylko chciałam pogadać czy przy robię wszystko w porządku, itp.
Ja fast foody jem raz na 2 miesiące, czasami wcale.
Teraz w czasie postu nie jem słodyczy.
Warzywa i owoce uwielbiam

A co do kosztów- to niestety masz rację. Idzie dużo kasy. Ja staram się męża wciągnąć w jedzenie większej ilości warzyw, owoców i powoli mi to wychodzi. Wprowadziłam też obiady mięsne 2-3 x w tygodniu i fajnie się to sprawdza.
Ale tak jak napisałaś-robić obiady dla każdego z osobna jest ciężko. Ja się ratuję tym, że np. warzywa + surówka mamy takie same natomiast jak mąż ma schab ja mam pieczone udko.

Cytat:
bo tłuszcz zamienia się w mięśnie, spokojnie ja jakoś nie mogę biegać i złuchac muzyki. rozprasza mnie to i jakoś dziwnie oddycham. wyłączyłam w połowie biegu i był lajcik a tak to musiałam dwa razy przerywac bieg aby wyrównać oddech
Ale tj. napisałam-ćwiczę dopiero od tego poniedziałku a schudłam w ciągu tych 2 miesięcy więc to nie mięśnie a tak jak napisała poniżej high4voltage ciężko z tymi mięśniami poprzez bieganie chociaż fajnie by było
Cytat:
No nie tak do końca . Tłuszcz fizjologicznie nie stanie się nigdy tkanką mięśniową ani ta różnica się tak szybko nie wyrówna dzięki ćwiczeniom, muszą być to ćwiczenia SIŁOWE, nie aerobowe mięśnie owszem wzmacniają się, ale w przypadku kobiet przybywa tylko ok 1 kg kasy mięśniowej rocznie przy założeniu odpowiedniej diety i ćwiczeniach. Bez ćwiczeń siłowych nie schudniemy z tłuszczu a niestety najprędzej z mięśni. Często spotykam się z tym paskudnym mitem, że babki nie robią treningów siłowych "bo im się mięśnie zrobią". Kobieta naturalnymi sposobami nigdy nie uzyska mięśni jak mężczyzna. Duża kobiet wykonuje ćwiczenia aerobowe bo chce schudnąć, ale aby zgubić tego opornego dziada w postaci tłuszczu trzeba rozwijać mięśnie, bo organizm pozbywa się tego co mu zazwyczaj"niepotrzebne" , czyli jeśli biegam a nie używam za dużo tych mięśni to spalam kalorie więc tłuszczyk jest potrzebny, ale jeśli używam dużo mięśni w postaci ćwiczeń siłowych to nie może ich zjadać bo sa mu potrzebne więc zabiera sobie energię z tłuszczu . I tak to działa.
A uważasz, że ciężko jest schudnąć poprzez samo bieganie?
[1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;45978621]No to spoko, biust nie zaniknął, nadal jest

A ja od miesiąca walczę i też -1,5kg

Biegam czasem sama, czasem z Tż albo bratem. Myślę, że jak biegam sama, to jednak przyda się kupić słuchawki z takim wężykiem wyginanym, nie chcę aby wypadały, do szału mnie to doprowadza [/QUOTE]
A z bieganiem czy samą dietą?

Ee, zniknął Co prawda mąż pociesza i się śmieje, że to plecy mi się zmniejszyły a nie biust no ale...

Stary 2014-04-11, 11:27   #386
high4voltage
Raczkowanie

masjia, co do biustu to może po prostu było tak, że wcześniej mierzyłaś się tuż przed okresem? Wtedy organizm zatrzymuje wodę i np. w moim przypadku biust jest dosyć bolesny i obrzmiały przez co i większy a teraz może fakt, że nie jesteś przed okresem i trochę schudłaś to spowodował? Niby organizm zrzuca tłuszcz równomiernie i np. ćwiczenia na brzuch nie spowodują, że schudnie się z brzucha, ale organizm z pewnych części ciała łatwiej zrzuca i najczęściej jest to biust i np. w moim przypadku: mam budowę gruszki, czyli brzuszek i masywniejsze uda to z czego najbardziej widać, że chudnę? Z ramion i łydek

http://treningbiegacza.pl/jak-biegac...pendium-wiedzy tutaj znalazłam właśnie dobry artykuł o tym jak biegać aby schudnąć . W ogóle polecam inne artykuły z tej strony również.

A jak znajdę to wstawię artykuł z pewnego fanpage'a na facebooku o tym jak to jest, że ćwiczenie mięśni pomaga schudnąć .
Stary 2014-04-11, 12:53   #387
Konto usunięte

Cytat:
mi się dziś super biegało tylko wkurzało mnie, że na pasach parę razy musiałam czekać, tak to na pewno bym zrobiła 5 km w 30 min jak nie mniej a tak to było 5 km w 31 minut
Oby tak dalej

Cytat:
A z bieganiem czy samą dietą?

Ee, zniknął Co prawda mąż pociesza i się śmieje, że to plecy mi się zmniejszyły a nie biust no ale...
No gdzie, nie masz 70cm, biust nadal jest

Spadło razem z bieganiem, pewnie dlatego tak długo. Jak odpuściłam dwa biegania, jeszcze przed korzystaniem z endomondo , z powodu naciągnięcia łydki, to leciało szybko, bo po kilku dniach miałam -0,5kg.
Dziś się ważyłam i troszkę ruszyło, może organizm odpuszcza.

Cytat:

http://treningbiegacza.pl/jak-biegac...pendium-wiedzy tutaj znalazłam właśnie dobry artykuł o tym jak biegać aby schudnąć . W ogóle polecam inne artykuły z tej strony również.

A jak znajdę to wstawię artykuł z pewnego fanpage'a na facebooku o tym jak to jest, że ćwiczenie mięśni pomaga schudnąć .
Z artykułu:
Najważniejsze - biegaj spokojnie i długo, oczywiście w miarę możliwości.
No i git, tak chcę. Póki co ostatnio były 34min ale z czasem będzie więcej

No i na dzień dzisiejszy mam -1,7kg a zostało jeszcze 4,8kg
Stary 2014-04-11, 13:01   #388
pulp fiction
Zadomowienie

ja muszę spróbować interwałów kiedyś

ćwiczę
dbam o włosy
zdrowo się odżywiam
Stary 2014-04-11, 14:06   #389
high4voltage
Raczkowanie

Ja póki co nie biegam długo bo jestem na początku ale to mnie nie zniechęca . Z czasem samo przyjdzie. Ja jakiś rok temu gdy jeszcze ćwiczyłam z Chodakowską to robiłam jej interwały i nigdy nie wytrwałam do końca . Nie dziwię się, kiedyś coś słyszałam, że interwał można bezpiecznie wykonywać gdy jest się w stanie przebiegnąć 2 km bez zadyszki.
Stary 2014-04-11, 15:37   #390
masija
Zakorzenienie

Cytat:
masjia, co do biustu to może po prostu było tak, że wcześniej mierzyłaś się tuż przed okresem? Wtedy organizm zatrzymuje wodę i np. w moim przypadku biust jest dosyć bolesny i obrzmiały przez co i większy a teraz może fakt, że nie jesteś przed okresem i trochę schudłaś to spowodował? Niby organizm zrzuca tłuszcz równomiernie i np. ćwiczenia na brzuch nie spowodują, że schudnie się z brzucha, ale organizm z pewnych części ciała łatwiej zrzuca i najczęściej jest to biust i np. w moim przypadku: mam budowę gruszki, czyli brzuszek i masywniejsze uda to z czego najbardziej widać, że chudnę? Z ramion i łydek

Nie, nie mierzyłam się normalnie. Przed okresem miałam 99, po zawsze miałam 96.

Ja mam budowę klepsydry. Ale co tam, najważniejsze żeby czerpać przyjemność z biegania
Ale dzięki za artykuł, poczytam na pewno
[1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;45988376]Oby tak dalej

No gdzie, nie masz 70cm, biust nadal jest

Spadło razem z bieganiem, pewnie dlatego tak długo. Jak odpuściłam dwa biegania, jeszcze przed korzystaniem z endomondo , z powodu naciągnięcia łydki, to leciało szybko, bo po kilku dniach miałam -0,5kg.
Dziś się ważyłam i troszkę ruszyło, może organizm odpuszcza.

Z artykułu:
Najważniejsze - biegaj spokojnie i długo, oczywiście w miarę możliwości.
No i git, tak chcę. Póki co ostatnio były 34min ale z czasem będzie więcej

No i na dzień dzisiejszy mam -1,7kg a zostało jeszcze 4,8kg [/QUOTE]Hehe no jest go jeszcze trochę;P
A długo zrzucasz już mniej więcej kg?

Niestety osoby które mają mało do zrzucenia, czyli parę kg. chudną podobno najwolniej. Ale warto się pomęczyć

Ja albo dzisiaj biegam albo orbitrek. Zależy czy noc mnie zastanie czy nie Nie lubię biegać po ciemku.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości