Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1 - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-11, 18:33   #1981
Caillouu
Raczkowanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Ha, mam dzis wychodne ;-)
Ale z lenistwa jadę samochodem więc nie poszaleje ;-)

Milego wieczoru!

Wysłane z mojego GT-S6310N przy użyciu Tapatalka

http://www.youtube.com/watch?v=4FKYsUEuvIo

_______
Kaja Kamila

Caillouu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 19:31   #1982
tridentina
Raczkowanie

piszę jedną ręką, więc jak nie bedzie polskicyh znaków, to oznacza, ze rozstaw palców mi na to nie pozwolił

Cytat:
Napisane przez saole Pokaż wiadomość

A i z ciekawszych rzeczy co się dowiedziałam na szkoleniu to ratownik medyczny polecał przykleić na szyby gdzie siedzi dziecko te siateczki na przyssawki które pomagają ochronić twarz dziecka gdy szyba pęknie (bo tylko szyba przednia jest klejona, reszta szyb jest hartowana wiec rozpryskuje się w drobny mak i jej odrobinki mogą porysować twarz a nawet uszkodzić oko)
Ja chodzę do dwóch pediatrów - jeden z NFZ drugi LM- uważam że dobry pediatra to połowę sukcesu. Gdybym posłuchała tylko lekarza z NFZ to już byłybyśmy w szpitalu na oddziale zakaźnym bo zamiast przyznać że nie wie nic w temacie to wprowadziła nas w błąd i bardzo się na niej rozczarowałam bo wydawała się miła i konkretna
właśnie się w niedzielę wybieramy się w dłuższą podróz z małym i zakupiłam te osłonki ze względu na słońce, myślisz, że one też by spełniły taką rolę czy to muszą być jakieś specjalne?

co do lekarza to ja też mam dodatkowo pediatre w LM, ale do tego z NFZ mam dużo bliżej i w przychodni praktycznie nie ma kolejek.

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Zamknijcie "mojego" lumpka, błagam... Znowu bylam, zostawilam 85 zł. Ale mam m.in. Kurtkę zimowa dla Kacpra. Kupiłam też taka sama czerwoną sukienkę jak ostatnio ale większą i dla siostry grubszy spiworek z odpinanymi rękawami.
Dziś było 3 zł za szt dziecięca i 5 zł większe opłacało się więc cięższe rzeczy bo lekkie można taniej kupić.
Część była na wagę, kupiłam ochraniacz na cały obwód lozeczka z ikei za 8zł.
"jesteś szaaaalonaaaa mówię Ci..."

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
A prze, który post poczułaś się jak intruz?

Ja już wyraziłam opinię, że to forum jest dla wszystkich. Nie jest naszą własnością i każda mama ma prawo tu pisać
I masz rację a ja już nie chcę kontynuować tego tematu.

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
J
Już na zimę kurtka? Umiesz wyczaić jaki rozmiar będzie nosił? Mój tak leci z rozmiarami, że ciężko mi to przewidzieć...
no właśnie ja się boję kupować dalej niż na lato czyli 68,
bo nie wiem jak szybko mały będzie rósł.

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość

dotego przez te krostki na nogach małego teraz staram się nie jeść produktów z krowim mlekiem więc żegnacie słodycze
Mąż mi wczoraj kupił ciasteczka owsiane- patrzę a tak mleko w proszku... mówię mu że tu jest mleko i nie moge a on mi na to, że w proszu przecież- taaaa bo zapewne proszkowe mleko robi się z buraków
jedyne co jem ze słodkiego to batoniki musli
ja przestałam jeść czekoladę i zmiany skórne z policzków zniknęły.
Pierwszy raz wiem na pewno, że coś z mojej diety zaszkodziło małemu.

Cytat:
Napisane przez idaikot Pokaż wiadomość
Mi ta dyskusja nowe/stare wydaje się trochę jałowa. Forum jest publiczne, my dorosłe i jest tu ten, kto chce być. Każdy decyduje za siebie i wybiera to, z czym mu lepiej. I gdyby nawet "stare" dziewczyny tu zostały, to i tak byłoby inaczej niż kiedyś, bo pojawiły się nowe osoby. Zmiana była i jest nieunikniona A ja chętnie poczytam opinie każdego, bo każda z nas ma inne doświadczenia i inne spojrzenie na świat, coś ciekawego zasłyszała, zobaczyła i może się tym podzielić.
amen

Cytat:
Napisane przez konsternacja Pokaż wiadomość

Jakie macie sposoby na zwiększenie laktacji?
ja w sumie dużo piję płynów i raz dziennie o stałej porze ściągam mleko, ale to jest na bieżące potrzeby małego, a Ty chcesz mieć nadmiar czy jak?

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ----------

Cytat:
Napisane przez kulla Pokaż wiadomość

Myślałyście kiedyś o adopcji?
Przyznam szczerze, że nie. Skąd to pytanie?

Cytat:
I dotarły woreczki do mrożenia mleka (Avent, 180ml, 25szt, u siebie widziałam inne, 100ml to bez sensu, jak porcja Kacprowa to obecnie 140-150ml)
ja też mam takie i jestem bardzo zadowolona.

Edytowane przez tridentina
Czas edycji: 2014-04-11 o 19:15
tridentina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 19:49   #1983
sand
Zakorzenienie

Witajcie, czy można do Was dołączyć? Jestem styczniową mamą - mój synek Tymon urodził się 27.01.
Do tej pory podczytywałam wątki w Poczekalni ale już mi wstyd, że taki podglądacz jestem
sand jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 20:22   #1984
senira666
Zakorzenienie

Hej hej witam sie weekendowo.
Widze ze atmosfera troche sie poprawilavi super bo jednak co wizaz to wizaz
U nas ok powoli do przodu. Tez dzisiaj robilam polowanie w lumpku i nawet znakazlam co nie co

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Stary 2014-04-11, 20:32   #1985
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
U nas ok powoli do przodu. Tez dzisiaj robilam polowanie w lumpku i nawet znakazlam co nie co

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Wrzucaj foty

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 21:07   #1986
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sand Pokaż wiadomość
Witajcie, czy można do Was dołączyć? Jestem styczniową mamą - mój synek Tymon urodził się 27.01.
Do tej pory podczytywałam wątki w Poczekalni ale już mi wstyd, że taki podglądacz jestem
Witaj napisz coś więcej o sobie.
Tymek grzeczny czy daje popalic ?

Mój syn wieczorami cyrki obstawia po kąpieli ,na szczęście płacz trwa 5min, muszę dać mu smoka a później jak trochę possa to pierś.

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Hosenko twoje łupy są super, jakbyś za małe ubranka wystawiła to byś jeszcze zarobiła na nich
Tak mi dni lecą że właśnie przed chwila się dowiedziałam, że dziś piątek...a jutro mamy gości, tylko o 18 godz...późno odkąd mam dziecko..kąpiel te sprawy...i ja padam o 22.

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

Hosenko przejrzalam twój blog...ty jesz te kosmetyki...ja też lubię kupować zele , balsamy , perfumy, lakiery...ale ty bijesz mnie na głowę
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 21:33   #1987
konsternacja
Zakorzenienie

iwantyou99, Caillouu wszelkie rady chętnie przyjmę bo troszkę mi produkcja siada

Cytat:
Pokaże jak wyschną
Rozmiar jest podany jako na 12 miesięcy, Kacper jako wczesniak może być troche mniejszy niż "standardowe" dzieci, no ale za 3zł (H&M) nie brać

U mnie jest pełno (w najbliższym sąsiedztwie ok 6) ale najczęściej jestem w tym jednym bo wiem, że zawsze coś znajdę. Czasem wejdę do innego po drodze, ale bez szału przeważnie.

Może są u Ciebie lumpk Roban? Bo to z tej sieci

Herbatka laktacyjna, w miarę regularne odciąganie, ciepłe płyny.

Odebrałam książeczkę harmonijkę Oczami Maluszka - mam nadzieję, że dzięki niej Kacper będzie bardziej cierpliwy z leżeniem na brzuszku i podnoszeniu główki.

I dotarły woreczki do mrożenia mleka (Avent, 180ml, 25szt, u siebie widziałam inne, 100ml to bez sensu, jak porcja Kacprowa to obecnie 140-150ml)
Hosenka a w jakim mieście ten lumpek? bo ja też takiej nazwy nie kojarzę.
Herbatkę laktacyjna piję ale coś ostatnio chyba nie działa

Ja używam woreczków Baby Ono 100 ml i jestem zadowolona. 20 sztuk za chyba 21 PLN.

Cytat:
Napisane przez tridentina Pokaż wiadomość
piszę jedną ręką, więc jak nie bedzie polskicyh znaków, to oznacza, ze rozstaw palców mi na to nie pozwolił

właśnie się w niedzielę wybieramy się w dłuższą podróz z małym i zakupiłam te osłonki ze względu na słońce, myślisz, że one też by spełniły taką rolę czy to muszą być jakieś specjalne?

co do lekarza to ja też mam dodatkowo pediatre w LM, ale do tego z NFZ mam dużo bliżej i w przychodni praktycznie nie ma kolejek.

"jesteś szaaaalonaaaa mówię Ci..."

I masz rację a ja już nie chcę kontynuować tego tematu.

no właśnie ja się boję kupować dalej niż na lato czyli 68,
bo nie wiem jak szybko mały będzie rósł.

ja przestałam jeść czekoladę i zmiany skórne z policzków zniknęły.
Pierwszy raz wiem na pewno, że coś z mojej diety zaszkodziło małemu.

amen

ja w sumie dużo piję płynów i raz dziennie o stałej porze ściągam mleko, ale to jest na bieżące potrzeby małego, a Ty chcesz mieć nadmiar czy jak?

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ----------

Przyznam szczerze, że nie. Skąd to pytanie?

ja też mam takie i jestem bardzo zadowolona.
Ja nie chce mieć zapasu tylko wprowadzić laktację znów na poprawne tory... Dobrze, że miałam zapasy bo wczoraj musiałam podać odciągnięte mleko i dziś też się zastanawiam czy podać. Sama nie jestem pewna czy dziś jest taka potrzeba...

Cytat:
Witaj
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 22:02   #1988
isia4891
Zadomowienie

Dziewczyny stosowała ktoras boi oil na blizny, przebarwienia , rozstepy?

Pomogło? Zakupilam i mam nadzieję że mi pomoże.
A z innej beczki ma ktoras z was przedłużone rzesy ? Jakie opinie?
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 22:10   #1989
tridentina
Raczkowanie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
o następna
ja nie umiem kupować w lumpku, ale w sumie byłam w życiu ze 2 razy, to może dlatego

Cytat:
Ja nie chce mieć zapasu tylko wprowadzić laktację znów na poprawne tory... Dobrze, że miałam zapasy bo wczoraj musiałam podać odciągnięte mleko i dziś też się zastanawiam czy podać. Sama nie jestem pewna czy dziś jest taka potrzeba...
aa to inna inszość, czyżby kryzys 3 miesiąca?
poza dzieckiem jak najczęściej przystawiaj laktator.
Jest wątek o karmieniu piersią, może tam znajdziesz jakieś porady?
Boję się, że mnie to też czeka.

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Dziewczyny stosowała ktoras boi oil na blizny, przebarwienia , rozstepy?

Pomogło? Zakupilam i mam nadzieję że mi pomoże.
A z innej beczki ma ktoras z was przedłużone rzesy ? Jakie opinie?
nie pomogę, bo nie znam tego bio oil, a i rzęs nie mam przedłużonych
Stary 2014-04-11, 22:13   #1990
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:

o następna
ja nie umiem kupować w lumpku, ale w sumie byłam w życiu ze 2 razy, to może dlatego

aa to inna inszość, czyżby kryzys 3 miesiąca?
poza dzieckiem jak najczęściej przystawiaj laktator.
Jest wątek o karmieniu piersią, może tam znajdziesz jakieś porady?
Boję się, że mnie to też czeka.

nie pomogę, bo nie znam tego bio oil, a i rzęs nie mam przedłużonych
A Ty wiesz, że rzeczywiście trzeci miesiąc zaczynamy... może coś w tym jest...

isia4891 niestety też nie pomogę ani w jednym ani w drugim...
Stary 2014-04-11, 22:30   #1991
celin10
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Tak mi dni lecą że właśnie przed chwila się dowiedziałam, że dziś piątek...a jutro mamy gości, tylko o 18 godz...późno odkąd mam dziecko..kąpiel te sprawy...i ja padam o 22.[COLOR="Silver"]
haha a myślałam ze tylko ja dziś zakręcona jestemo 13 przypomniało mi sie że mam wizytę u gina na 14.30 oczywiście wizytę odbyłam i nie tylko bo rano zostawiłam małego z moja mamą i wyruszyłam na poszukiwanie mebli kuchennych,wpadłam do domu zrobić obiad,później gin,zakupy i teraz padam na pyszczek.

Cytat:
witamy,zapraszamy

hosenkazazdraszczam takiego lumpka w okolicy.niedaleko mnie też jest lumpek nawet znośny ale nie da sie w nim szaleć tak jak ty potrafisz jutro wybieram sie na plac odnowic garderobę swoją po ciaży i córce bo szalona szybko rośnie i nie nadążam z kupowaniem ciuchów na nią.znajac życie to Arturowi pewnie też coś wynajdę chociaż on na deficyt ciuchów nie może narzekać

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

macie jakieś proste i szybkie przepisy na ciasta?? coś bym ukręciła a moje juz mi sie przejadły.......z chęcia bym wciagneła sernik nie przepadam za przepisami z blogów bo w 80% musze je przerabiac po swojemu bo inaczej wychodzą nijakie np.wczoraj piekłam babeczki i nie wyrastały tak jak powinny

Edytowane przez celin10
Czas edycji: 2014-04-11 o 22:32
celin10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 22:41   #1992
tridentina
Raczkowanie

Cytat:
A Ty wiesz, że rzeczywiście trzeci miesiąc zaczynamy... może coś w tym jest...
ponoć jak się przetrwa te kilka dni, to potem laktacja ładnie hula dalej

Cytat:
Napisane przez celin10 Pokaż wiadomość

macie jakieś proste i szybkie przepisy na ciasta?? coś bym ukręciła a moje juz mi sie przejadły.......z chęcia bym wciagneła sernik nie przepadam za przepisami z blogów bo w 80% musze je przerabiac po swojemu bo inaczej wychodzą nijakie np.wczoraj piekłam babeczki i nie wyrastały tak jak powinny
ja polecam sernik z tego przepisu (jest z bloga, ale sprawdzony ):
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_...y/przepis.html
jest szybki, a sernik ma swój niepowtarzalny smak.
Mmmm chyba zrobię na święta, bo aż mi ślinka pociekła
Stary 2014-04-11, 22:56   #1993
celin10
Rozeznanie

Cytat:
ja uwielbiam serniki zobaczyłam fotkę na blogu i mam ślinotok
kurcze że nie spytałam o przepisy wcześniej....byłam na zakupach i pewnie kupiłabym różne rodzaje sera na serniki aż by mi bokiem wyszły
robiłaś na ciastkach z przepisu czy zwykłych herbatników?? bo tak sie zastanawiam czy się nie przypalą
celin10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 23:03   #1994
tridentina
Raczkowanie

Cytat:
kurcze że nie spytałam o przepisy wcześniej....byłam na zakupach i pewnie kupiłabym różne rodzaje sera na serniki aż by mi bokiem wyszły
robiłaś na ciastkach z przepisu czy zwykłych herbatników?? bo tak sie zastanawiam czy się nie przypalą
jak były w sprzedazy Digestive to robiłam na nich, od jakiegoś czasu nie mogę ich spotkać i robię na takich:
http://www.tabele-kalorii.pl/zdjecie...e-Krakuski.jpg

z herbatników nigdy nie robiłam.
Stary 2014-04-11, 23:20   #1995
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Witaj!!
Stary 2014-04-11, 23:41   #1996
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
jak były w sprzedazy Digestive to robiłam na nich, od jakiegoś czasu nie mogę ich spotkać i robię na takich:
http://www.tabele-kalorii.pl/zdjecie...e-Krakuski.jpg

z herbatników nigdy nie robiłam.
o właśnie, też nie mogę znaleźć Digestive/ A sernik na ciasteczkowym spodzie (TAKI) uwielbiam

Na święta mąż zażyczył sobie mazurka ... nigdy nie robiłam, ani nie jadłam Wynalazł przepis i będę robić. Zrobię też czekoladowe ciasto z bananami.

Instagram

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2014-04-11 o 23:44
Stary 2014-04-11, 23:45   #1997
sand
Zakorzenienie

Dziękuję za miłe przyjęcie kilka słów o mnie i Tymku: mam 31 lat, Tymo jest moim pierwszym dzieciaczkiem. Przyszedl na świat przez cc, miał 52cm i 2850g. A teraz już wyrasta z rozmiaru 62 eh..
Za dnia ma swoje humorki, wczoraj był dzień wrzaskuna a dziś dzień śpiocha. W nocy zwykle jest ok, jedna pobudka na jedzenie ok 3-4 i dzień zaczynamy o 5-6. Zobaczymy jak będzie dziś.
Jeszcze nie opanowalam pisania z telefonu, strasznie powoli mi idzie ;-) ale dojde do wprawy, bo do laptopa rzadko udaje mi się siąsc w ciągu dnia.
Jeśli ktoś bylby zainteresowany - w 5 10 15 jest teraz distawa do paczkomatu za 1gr ;-) ja juz skorzystałam z promocji
Dobrej nocki!

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

Stary 2014-04-12, 00:20   #1998
milka-pilka
Zakorzenienie

Byłam w poniedziałek wreszcie na wizycie kontrolnej u ginki. Co prawda nie w 6 tyg po porodzie tylko prawie 3 tyg pózniej, ale za skarby ńie mogłam zgrać sie z TZtem, by zajął sie mała. Wszystko zagojone ok. Pani doktor pokazała mi ćwiczenia na problemy z nietrzymaniem moczu. U mnie niestety występuje ten problem po ciazy i porodzie - moze nie jakiś mega, ale jednak wolałabym by było jak wcześniej. To nie są zwykle ćwiczenia mięśni Kegla, są dużo trudniejsze, ale maja pomoc. Tylko zeby jeszcze znaleźć chwile na ich wykonywanie
A Wy macie problemy z nietrzymaniem moczu po ciazy i porodzie?

Pytała mnie tez o antykoncepcję. Dostałam receptę na pigułki jednoskladnikowe Azalia, ale jeszcze nie zaczęłam ich brać. Około 6 m-ca mogę sobie założyć wkładkę Mirene.
Jaka Wy wybrałyscie metodę antykoncepcji?

Cytat:
Któraś z dziewczyn kiedyś polecała książkę "Pan Pierdziołka spadł ze stołka" - taka z rymowankami.
Pisałam Wam, że dzisiaj przyszło moje zamówienie z merlina i jakież było moje zdziwienie kiedy do tej książki zajrzałam.
Większość rymowanek super, pamiętam je z czasów młodości,
ale znalazło się w tej książce coś takiego:

W małym mieszkanku, na Mariensztacie,
Mieszkała sobie rodzinka,
Ojciec i matka, dwie stare ciotki,
Mieli malutkiego synka.
Ojca powiesił na kalesonach,
Matkę utopił w klozecie,
Dwie stare ciotki, nabił na szczotki
I powyrzucał na śmiecie.
Przyszła policja zbója zabrała
I przywiązała do słupa,
Dwa strzały padły,
Majtki opadły i pokazała się...

czy tylko ja uważam, że to dość makabryczny wierszyk i raczej nie powinien się znajdować w książce dla dzieci?
No właśnie z tego powodu zdecydowałam, ze jednak tej książki nie kupie :/
Poczytałam recenzje rodziców i jakoś włączyła mi sie "poprawność polityczna". Wiadomo, ze nie przejdzie metoda omijania pewnych treści, wiec wole, zeby tej książki w domu nie było. Na razie, moze potem zmienię zdanie.

Cytat:
Napisane przez tridentinat Pokaż wiadomość
ja właśnie czekam na śmianie się na głos
Tez czekam na głośny śmiech kilka razy jej sie już zdarzyło glosńo zaśmiac, ale wciąż nie jest to takie "automatyczne", widać, ze jeszcze sie uczy wydawać rożne dźwięki.

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
U neurologa ok, bardzo miła lekarka-tak serdecznie do małego mówiła, że była w stanie go uspokoić i nawet do niej gadał i się uśmiechał. Żadnej asymetrii nie widziała, pytała co mnie niepokoi i uspokoiła, że to wszystko minie albo że jest normalne (ale tak, że nie czułam się panikarą) pochwaliła małego tak, że moje matczyne serce się rozpływało z dumy i pokazała jak nosić. Kontrola w czerwcu, ale skierowanie na usg dała, bo "to jedyna możliwość w życiu zajrzeć tam bezinwazyjnie". Ale mówiła, żeby bez pośpiechu, więc będzie w maju. Mówiła, że specjalnych ćwiczeń nie trzeba, tyle żeby wzmacniać leżenie na brzuszku (ale pochwaliła, że jak mały nie lubi na twardym to leży po kilka chwil chociaż a reszta na nas) i nawet pomagać podkładając mu coś pod piersi i układając odpowiednio rączki.
Fajnie, ze wszystko ok miło, ze trafiliscie na lekarza z dobrym podejściem.

My byliśmy u neurologa prywatnie, bo z NFZ termin mamy dopiero na czerwiec. Wszystko jest ok.

Teraz za to czeka nas walka o okulistę. W przychodni z NFZ terminy dopiero na maj, prywatnie tez (do lekarza okulisty specjalisty od małych dzieci). Załamka. TZ bedzie w tygodniu próbował dostać numerek o 7 rano moze w takimsposob uda nam sie dostać do przychodni, maja podobniez zawsze 5 numerków "wolnych".

Mojej córce ropiejei łzawi prawe oczko przepisane przez pediatrę krople ńie pomogły dlatego mamy sie zgłosić do okulisty.

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
nic nie mów- ja też bym jadła słodkie cały czas a dupa rośnie

dotego przez te krostki na nogach małego teraz staram się nie jeść produktów z krowim mlekiem więc żegnacie słodycze
Mąż mi wczoraj kupił ciasteczka owsiane- patrzę a tak mleko w proszku... mówię mu że tu jest mleko i nie moge a on mi na to, że w proszu przecież- taaaa bo zapewne proszkowe mleko robi się z buraków
jedyne co jem ze słodkiego to batoniki musli
Podziwiam Cię, strasznie by mi było trudno, ale wiem, ze dla dziecka to można wszystko Ja zrezygnowałam z czekolady.

---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:09 ----------

Hosenko gratuluje lumpkowych łupów mi moze idą sie w poniedziałek wyciągnąć TZta do takiego większego lumpka obok nas - nie chce tam wchodzić z wózkiem.

Witam nowa koleżankę
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-12, 08:29   #1999
sand
Zakorzenienie

Dzień dobry w sobotni poranek. Pobudka była o 6, butla i jak zwykle nie było już mowy o dalszym spaniu. Zwykle udaje mi się jeszcze odłożyć malego do łóżeczka, ogląda sobie wtedy karuzelke, naklejki i uśmiecha się promiennie do szafy i lampy na suficie. Mam wtedy chwilę na prysznic i zrobienie sobie śniadania ale na zjedzenie go już nie hehe, bo już kwęka, że czas na zwiedzanie mieszkania i przytulanie. Jak czasem przegapię to kwękanie i włączy się syrena to zwiedzanie już nic nie daje ;-) póki co działa wtedy taniec i śpiewanie w rytm piosenek Turnaua. I teraz już siedze sobie na kanapie z utulonym synkiem i tym niezjedzonym śniadaniem.
Zapowiada się ładny dzień, więc po następnym karmieniu zabieram Tymka na spacer i do moich rodziców. Mąż pojechał zmieniać opony i gmerać w samochodzie w

---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ----------

Ej coś mi się samo wysłało w trakcie pisania.. tzn pewnie nie samo tylko ja nie wiem o co chodzi ;-) w kazdym razie chciałam jeszcze zyczyć wam miłego dnia

Stary 2014-04-12, 08:35   #2000
Caillouu
Raczkowanie

Dzień dobry )
Mała w trakcie pierwszej drzemki, nie śpimy standardowo od 6:30 Po śniadaniu poprzytulałyśmy się, pogadałyśmy i władowałyśmy się Mężowi do wyrka na przytulańce w trójkę. Potem karuzelka i dzidziuś śpi.
Ja tymczasem ogarniam mieszkanie, upiekłam cupcake'sy i pracuję dalej - robię pizzę, sałatkę i przystawki - mamy dziś gości.
Na wczorajszej imprezie się wynudziłam, ale zaoferowałam się jako kierowca i tym sposobem zrobiłam o drugiej w nocy ok. 60km po całym Śląsku - uwielbiam!

Sand - miło, ze do nas dolaczylas ;-)
Gdybym miala syna również bylby Tymkiem. I również tancze z cora do Turnaua ;-)

Milka - ja będę się decydować na wkładkę. Ale którą konkretnie jeszcze nie wiem. Póki co używamy prezerwatyw.

Dziewczyny piszące o serniku - ja nie wiem, kuchnię ogarniam, gotować lubię, często nie korzystam z żadnych przepisów, ale ciasta... No zdecydowanie wykraczają poza moje zdolności kulinarne. Poza prostymi babkami nie wychodzą mi. I już. Mój ostatni sernik był totalną katastrofą, szczególnie, że zrobiłam go w formie do baby wielkanocnej i był jak hm.. odwrócony trapez

Hosenko - zobaczyłam Twojego bloga.. I wsiąkłam. Ile ty tego masz! Świetna sprawa. A w ogóle jesteśmy imienniczkami. Lubisz swoje imię? Bo ja nie :P

Kulla - tak, ja o tym często myślę. Myślałam wtedy jak panikowałam, że nie potrafimy zajść w ciążę, myślę i teraz widząc jakie dzieci są cudowne i czując, że żadne z nich nie powinno cierpieć. Nigdy. Dlatego zastanawiam się, czy w przyszłości zamiast samej zachodzić ponownie w ciążę (choć kusi...) nie adoptować właśnie jakiejś małej istoty potrzebującej pomocy.

Konsternacja - ciepłe płyny, ciepłe okłady piersi, herbatki (ja piłam Bocianka) i podobno Karmi (ale tego nie sprawdzałam).

Miłego dnia!

http://www.youtube.com/watch?v=4FKYsUEuvIo

_______
Kaja Kamila

Edytowane przez Caillouu
Czas edycji: 2014-04-12 o 08:48
Caillouu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-12, 08:44   #2001
konsternacja
Zakorzenienie

Dzień dobry

Cytat:
ponoć jak się przetrwa te kilka dni, to potem laktacja ładnie hula dalej

Mam nadzieję, że przetrwamy ten kryzys. Miałam dziś iść na krzywą cukrową ale postanowiłam, że oddzielenie od dziecka nie zrobi mi dobrze teraz na laktację. Jak wszystko będzie dobrze, to polecę w tygodniu.

A serniczek pięknie wygląda, że aż ślinka cieknie

Cytat:
Dziękuję za miłe przyjęcie kilka słów o mnie i Tymku: mam 31 lat, Tymo jest moim pierwszym dzieciaczkiem. Przyszedl na świat przez cc, miał 52cm i 2850g. A teraz już wyrasta z rozmiaru 62 eh..
Za dnia ma swoje humorki, wczoraj był dzień wrzaskuna a dziś dzień śpiocha. W nocy zwykle jest ok, jedna pobudka na jedzenie ok 3-4 i dzień zaczynamy o 5-6. Zobaczymy jak będzie dziś.
Jeszcze nie opanowalam pisania z telefonu, strasznie powoli mi idzie ;-) ale dojde do wprawy, bo do laptopa rzadko udaje mi się siąsc w ciągu dnia.
Jeśli ktoś bylby zainteresowany - w 5 10 15 jest teraz distawa do paczkomatu za 1gr ;-) ja juz skorzystałam z promocji
Dobrej nocki!

Sand, rana Ci się ładnie zagoiła? smarujesz ją czymś? Mój synek też urodził się przez cc miał podobnie: 2818g i 53 cm

Cytat:
Napisane przez milka-pilka Pokaż wiadomość

Byłam w poniedziałek wreszcie na wizycie kontrolnej u ginki. Co prawda nie w 6 tyg po porodzie tylko prawie 3 tyg pózniej, ale za skarby ńie mogłam zgrać sie z TZtem, by zajął sie mała. Wszystko zagojone ok. Pani doktor pokazała mi ćwiczenia na problemy z nietrzymaniem moczu. U mnie niestety występuje ten problem po ciazy i porodzie - moze nie jakiś mega, ale jednak wolałabym by było jak wcześniej. To nie są zwykle ćwiczenia mięśni Kegla, są dużo trudniejsze, ale maja pomoc. Tylko zeby jeszcze znaleźć chwile na ich wykonywanie

Pytała mnie tez o antykoncepcję. Dostałam receptę na pigułki jednoskladnikowe Azalia, ale jeszcze nie zaczęłam ich brać. Około 6 m-ca mogę sobie założyć wkładkę Mirene.

Poczytałam recenzje rodziców i jakoś włączyła mi sie "poprawność polityczna". Wiadomo, ze nie przejdzie metoda omijania pewnych treści, wiec wole, zeby tej książki w domu nie było. Na razie, moze potem zmienię zdanie.

Tez czekam na głośny śmiech kilka razy jej sie już zdarzyło glosńo zaśmiac, ale wciąż nie jest to takie "automatyczne", widać, ze jeszcze sie uczy wydawać rożne dźwięki.

Fajnie, ze wszystko ok miło, ze trafiliscie na lekarza z dobrym podejściem.

My byliśmy u neurologa prywatnie, bo z NFZ termin mamy dopiero na czerwiec. Wszystko jest ok.

Teraz za to czeka nas walka o okulistę. W przychodni z NFZ terminy dopiero na maj, prywatnie tez (do lekarza okulisty specjalisty od małych dzieci). Załamka. TZ bedzie w tygodniu próbował dostać numerek o 7 rano moze w takimsposob uda nam sie dostać do przychodni, maja podobniez zawsze 5 numerków "wolnych".

Mojej córce ropiejei łzawi prawe oczko przepisane przez pediatrę krople ńie pomogły dlatego mamy sie zgłosić do okulisty.

Podziwiam Cię, strasznie by mi było trudno, ale wiem, ze dla dziecka to można wszystko Ja zrezygnowałam z czekolady.

---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:09 ----------

Hosenko gratuluje lumpkowych łupów mi moze idą sie w poniedziałek wyciągnąć TZta do takiego większego lumpka obok nas - nie chce tam wchodzić z wózkiem.

Witam nowa koleżankę
Miłka a to oczko łzawi samoistnie? Znaczy to nie jest od zwykłego płaczu? Ależ te nasze biedne dzieciaczki muszą się po lekarzach za młodu tułać.

Też u neurologa byliśmy prywatnie w LM jak chcesz to mogę Ci go polecić

Co do antykoncepcji-mam receptę na to samo ale nie wykupiłam. Szczerze mówiąc to całą ciążę brałam dupka a później luteinę i uważam, że naszprycowałam się hormonami. Mamy zamiar zabezpieczać się naturalnie. Na razie idzie świetnie bo.... mam zerowe libido. Zobaczymy, może niedługo zmienię zdanie

Co do nietrzymania moczu- zastanawiam się właśnie czy po cc też mogło mnie to dopaść..
Stary 2014-04-12, 09:09   #2002
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
A czemu nie pójdziesz sama?
Ja potrzebuję ok 2-2,5 godzin, żeby przeczesać ten 400metrowy lumpek na spokojnie.

Instagram

Stary 2014-04-12, 09:12   #2003
Olcia_1983
Raczkowanie

Cytat:
haha a myślałam ze tylko ja dziś zakręcona jestemo 13 przypomniało mi sie że mam wizytę u gina na 14.30 oczywiście wizytę odbyłam i nie tylko bo rano zostawiłam małego z moja mamą i wyruszyłam na poszukiwanie mebli kuchennych,wpadłam do domu zrobić obiad,później gin,zakupy i teraz padam na pyszczek.

witamy,zapraszamy

hosenkazazdraszczam takiego lumpka w okolicy.niedaleko mnie też jest lumpek nawet znośny ale nie da sie w nim szaleć tak jak ty potrafisz jutro wybieram sie na plac odnowic garderobę swoją po ciaży i córce bo szalona szybko rośnie i nie nadążam z kupowaniem ciuchów na nią.znajac życie to Arturowi pewnie też coś wynajdę chociaż on na deficyt ciuchów nie może narzekać

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Ja polecam sernik krowkowy z kotlet.tv teraz nie znajde linka bo z kom pisze. Sernik jest meega slodki ale wszystkim smakiuje.

Bylo pytanie o ciastka - ja zawsze robie z herbatnikow z biedronki

A tak w ogole dzien doberek

Ja wreszcie do fryzjera poszlam. Siedze z farba na wlosach. Po roku chyba

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Olcia_1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-12, 09:14   #2004
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

My na razie na gumkach. Tych pigułek nie chcę, bo mnie bardzo głowa po nich bolała. I ciągle się zastanawiam co na dłuższą metę. Ze sterylizacji jednak rezygnuję, więc chyba albo spirala albo implant.
Stary 2014-04-12, 09:15   #2005
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olcia_1983 Pokaż wiadomość
Ja polecam sernik krowkowy z kotlet.tv teraz nie znajde linka bo z kom pisze. Sernik jest meega slodki ale wszystkim smakiuje.

Bylo pytanie o ciastka - ja zawsze robie z herbatnikow z biedronki

A tak w ogole dzien doberek

Ja wreszcie do fryzjera poszlam. Siedze z farba na wlosach. Po roku chyba

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Kurczę ja też chcę Coś z sobą na Święta wypada zrobić
Stary 2014-04-12, 10:13   #2006
idaikot
Raczkowanie

Cytat:
Witamy

Cytat:
Ooooo, ja też uwielbiam serniki Ale teraz w związku z dietą bezmleczną i bezjajeczną nie wchodzą w grę
Chociaż zaczęłam wątpić, że wysypka Adasia to od tego, bo dzisiaj go wysypało, a wczoraj nie jadłam nic nowego...

Cytat:

Mnie niestety dopadła taka przypadłość, ale na razie nic z tym nie robię i widzę, że jest mimo wszystko dużo lepiej.

Co do antykoncepcji to my z mężem od początku stosowaliśmy metody naturalne (met. objawowo-termiczna) i działała super. Zaszłam w ciążę wtedy kiedy chciałam (po 3 latach małżeństwa). No ale teraz okresu na razie brak, ale było drobne jednodniowe plamienie (plus stwierdzona cienka śluzówka w macicy na USG), piersią karmię pół na pół i boję się, że wszystkie obserwacje są niewiarygodne. Dlatego na razie abstynencja, bo nie zaryzykuję drugiego dziecka tak szybko

A my dzisiaj mamy zaplanowany aktywny dzień. Sprzątanie, zakupy, nauki przedchrzcielne, urodziny brata. Trzymajcie się Mamuśki
idaikot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-12, 10:35   #2007
tridentina
Raczkowanie

Witam się po dobrej nocy
Mały właśnie je drugie śniadanko, a ja jedną ręką odpisuje.

Cytat:

Na święta mąż zażyczył sobie mazurka ... nigdy nie robiłam, ani nie jadłam Wynalazł przepis i będę robić. Zrobię też czekoladowe ciasto z bananami.
a wiesz, że ja też nigdy nie jadłam?

co do pieczenia na święta, to będziemy je spędzać w domu rodzinnym i moim i TZ, więc wiele się nie napiekę, ale w sumie to dobrze, bo jakoś nie jestem w świątecznym nastroju.

Cytat:
Dobrej nocki!
ja się u nich obkupiłam ostatnio w spodenki i bluzy w bardzo dobrych cenach

Cytat:

na szczęście mnie to ominęło

Cytat:
ja już wykombinowałam jak się tego nieszczęsnego wierszyka pozbyć.
tego i jeszcze 2 innych.

Cytat:

a nie dałoby nic skierowanie od pediatry z napisem "pilne"?
u nas to trochę przyspieszyło wizytę urologa, choć i tak trzeba było 4 tyg. czekać.

Cytat:
A czemu nie pójdziesz sama?
Ja potrzebuję ok 2-2,5 godzin, żeby przeczesać ten 400metrowy lumpek na spokojnie.
400 metrowy?
Stary 2014-04-12, 12:03   #2008
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:
Witam się po dobrej nocy
Mały właśnie je drugie śniadanko, a ja jedną ręką odpisuje.

a wiesz, że ja też nigdy nie jadłam?

co do pieczenia na święta, to będziemy je spędzać w domu rodzinnym i moim i TZ, więc wiele się nie napiekę, ale w sumie to dobrze, bo jakoś nie jestem w świątecznym nastroju.

ja się u nich obkupiłam ostatnio w spodenki i bluzy w bardzo dobrych cenach

na szczęście mnie to ominęło

ja już wykombinowałam jak się tego nieszczęsnego wierszyka pozbyć.
tego i jeszcze 2 innych.

a nie dałoby nic skierowanie od pediatry z napisem "pilne"?
u nas to trochę przyspieszyło wizytę urologa, choć i tak trzeba było 4 tyg. czekać.

400 metrowy?
A jakie 2 inne wierszyki wyeliminowałaś?
Stary 2014-04-12, 12:38   #2009
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
400 metrowy?
Tak podają na stronie roban.net.pl

Instagram

Stary 2014-04-12, 12:56   #2010
tridentina
Raczkowanie

Cytat:
A jakie 2 inne wierszyki wyeliminowałaś?
Wpadł pies do kuchni i porwał mięsa ćwierć,
a jeden kucharz głupi zarąbał go na śmierć.
A drugi kucharz mądry, co litość w sercu miał,
Postawił mu nagrobek i taki napis dał:
Wpadł pies

Jakoś mnie to zarąbywanie psa na śmierć nie śmieszy

I z drugiej książki z tej serii:
Po wodzie pływa
Babcia nieżywa.
I robaczki też pływają,
Babci pięty podgryzają.
Ropka z noska babci leci,
śmierdzi, cuchnie moje dzieci.

dorosły to się może i z tego uśmieje, ale dziecko raczej nie bardzo

Cytat:
Tak podają na stronie roban.net.pl
aż się rozejrzę u nas za tymi Robanami, bo na pewno widziałam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości