|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
Cytat:
|
|
#302 |
|
Wtajemniczenie
|
nie znam się na tym pieczeniu, moja mama powiedziała, że robimy tak jak ona umie, a nie z żadnych przepisów, choć przygotowałam kilka
najbardziej zdziwiło mnie to, że to ten sam zakwas, który ona do żurku daje i powiem Ci, że dość niechętnie próbowałam, bo myślałam, że to nie może się udać, ale jednak za tydzień może inny upieczemy
|
#303 |
|
Raczkowanie
|
R
07:00 kromka chleba 35g z twarogiem z rzodkiewką i szczypiorkiem 10:00 jogurt naturalny z otrębami i żurawiną 13:30 kanapka (2 kromki chleba mieszanego - łącznie ok 70g z jajkiem i kiełkami) + jabłko 17:00 pierś z kurczaka smażona na łyżce oliwy z pestek winogron, dwa małe ugotowane ziemniaki bez dodatków i sałata zielona 20:00 twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem, orzechy nerkowca (garść) Nie jestem zadowolona z mojego drugiego posiłku w pracy 3 kromki chleba na dzień (ok 100 g wychodzi) to za dużo. Usprawiedliwiam się przeziębieniem i małym wyborem w lodówce
|
#304 |
|
Zadomowienie
|
sn. owsianka (i to wedlug was jest male i jalowe sniadanie)
(pol szklanki platkow, szklanka mleka, solidna garsc orzechów, garsc goji, 3 morele suszone, lyzka otrab, lyzka nasion chia); zielona herbata obiad. tez pewnie malo i jalowo ok 250g grilowanego lososia (na oleju); ponad polowa worka ryzu z kurkuma, salatka (rzymska, pomidor, lodowa) z jogurtem greckim i olejelm lnianym (2 lyzki) podwieczorek. zjem sobie ze dwa kawalki szarlotki, 2 pralinki lidnor i kawe kolacja: zrobie omlet z 2 jajek calych i 3 białek z polowa awokado do tego salatka z rzodkiewki, ogorka, natki z olejelm lnianym i kromka duza na zakwasie i co tez malo jalowo i ubogo? jest mi bardzo przykro i tyle.
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-04-14 o 14:33 |
|
|
|
#305 |
|
Konto usunięte
|
dezzet, spokojnie, małymi kroczkami dojdziesz do swojego celu
Dziewczyny tylko napisały to co myślą wg mnie jadłospis okej
|
|
|
|
#306 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a łososia tak lubie ze moglabym zjesc nieograniczoną ilość chociaz wiem ze i to nie jest zdrowe |
|
|
|
|
#307 |
|
Wtajemniczenie
|
dezett ciekawy przepis na ten omlet z awokado
|
#308 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
czytalam, ze podczas obróbki termicznej awokado traci wlasciwosci, dlatego dodje w ten sposob ![]() i smaczniejszy jest omlet jesli dodasz wiecej bialek a nie dlatego ze "boje sie zoltek"
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-04-14 o 14:45 |
|
|
|
|
#309 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a tak to też jadam
|
|
#310 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#312 | |
|
Zadomowienie
|
biedronka/lidl zawsze moja "swieze" i w dobrej cenie, warto kupować w dniu dostawy. Są poporcjowane, bez ości itd, po 250-300gram
![]() ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Cytat:
takze nic sie nie marnuje
|
|
|
|
|
#313 |
|
Wtajemniczenie
|
ok
chciałam robić te bułeczki z Twojego przepisu, ale jednak będą czekać na swoją kolej bo z mamą lepiej nie dyskutować
|
#314 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#315 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
żółtka najlepsze na włosy
|
|
|
|
|
#316 |
|
Raczkowanie
|
Cześć, ocenicie wczorajsze u ? (chcę odzyskać @)
I - owsianka na mleku z pomarańczą, orzechami laskowymi (garść), rodzynkami i miodem II - omlet biszkoptowy smażony na oleju z brokułem, serem żółtym i keczupem + garść migdałów III - gałka kaszy gryczanej białej, domowe buraczki + schab w sosie śmietanowo-szpinakowym, posypane żółtym serem (sos z masłem i śmietanką 30%) IV - 2 duże (ponad 80g) kanapki z masłem, podzielone na 4: -twarożkiem i dżemem rabarbarowym - 2 z twarożkiem, sałatą, łososiem i pomidorem -oscypkiem, szpinakiem, pastą paprykową i papryką |
|
|
|
#317 |
|
Wtajemniczenie
|
Redukcja:
I: jajecznica z dwóch jajek na maśle z pieczarkami i cukinią, kromka domowego chleba z masłem, banan. II: owsianka (3ł płatków, 1ł otrąb, 2ł domowej granoli) z jabłkiem i serkiem wiejskim. III: 50g makaronu kukurydzianego, filet z indyka podsmażany na oleju kokosowym, pół opakowania włoskich warzyw na patelnię. IV: pół opakowania włoskich warzyw na patelnię, wędzony filet z kurczaka - uduszone w przecierze pomidorowym i posypane pestkami słonecznika i płatkami migdałów. |
|
|
|
#318 |
|
Wtajemniczenie
|
rzeczywiście: omlet + maseczka na włosy
można też zupę zagęszczać ubitym żółtkiem zamiast mąką![]() u mnie łosoś wędzony jest nawet nieco tańszy niż makrela bo dokładnie po 19zł/kg ale jakoś nie przepadam za nim, akurat jest zbyt tłusty w tej wersji. Kupuje najchętniej świeże dzwonki w małym osiedlowym sklepiku 33 - 36zł/kg, są ze skórą i ośćmi - ale nie przeszkadza mi to. W biedronce nieraz widziałam pakowane łososie na tackach, ale nie kupowałam tam nigdy. Wiem tylko, że polędwica łososiowa z biedronki w plastrach ma 92% wieprzowiny a reszta to konserwanty
Edytowane przez fusiacola Czas edycji: 2014-04-14 o 17:57 |
|
|
|
#319 |
|
BAN stały
|
Dzisiaj marne R:
Śniadanie: kuskus na mleku sojowym z 4 śliwkami kalifrnijskimi, kiwi i połówką banana II Śniadanie: grahamka z szybką drobiową, pomidorem posmarowana koncetratem pomidorowym (koncentrat włoski, skład do pomidory i jakiś kwas cytrynowy czy cos) + połowka banana Obiad 1/2: Mały kawałek łososia z folii z 3 grzankami: chleb graham z odrobiną oliwy i przyprawami w piekarniku upieczone + pomarańcza. Obiad 2/2: filet z kurczaka z oliwy z koncetratem pomidorowym + trochę makaronu razowego + papka z brokułów. Kolacja: będzie chyba jajeczko gotowane z sałatką z warzyw z jedną parówką Tarczyński. Tragedia? |
|
|
|
#320 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze R
I. Kanapka razowca z serkiem pomidorem i piersią z indyka + miska zielonej sałatki z jogurtowym dressingiem + kawa II. Jogurt activia + otręby i suszone morele III. 2 naleśniki z konfiturą żurawinową IV. musli z bananem i truskawkami V. Grillowana pierś z kurczaka + zielony ogórek i papryka Jest już lepiej dziewczyny?
|
|
|
|
#321 |
|
Przyczajenie
|
Moje chyba P
I śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych, 1 łyzka kaszy manny, łyżka budyniu, szklanka mleka 2%, 2 jajka,gruby plaster twarogu z połową banana, łyżeczka masła orzechowego II śniadanie: Duża grahamka, 200g serka wiejskiego 5%, dwa jabłka Obiad: Ok. 200g piersi z kurczaka, 60g kaszy jaglanej (suchej) gotowana marchewka i kalafior, pomidor Przekąska: pomarańcza, kawa z mlekiem Kolacja: Jogurt nat. 200g, plaster twarogu, garstka orzechów, łyżka kakao, 3łyżki muesli,truskawki Ocenkę proszę
|
|
|
|
#322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To że nasza waga się waha to normalne, tak jak dziewczyny wcześniej pisały - zależy od wielu czynników. Rozumiem Cię, bo o swoje ostatnie kg walczyłam bardzo długo i jak widziałam, że na U znowu podskoczyło troszkę w górę to wesoło mi nie było ale teraz już do mnie dotarło, że to tylko cyfry, które nie mają odzwierciedlenia w wyglądzie, a właściwie to mimo minimalnie wyższej wagi ciało wygląda lepiej nie dołuj się na zapas W Biedrze często można kupić w promocji po 3,9/100g. Stała cena jest ok. 1 zł wyższa
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często. Edytowane przez magda_lena40 Czas edycji: 2014-04-14 o 20:32 |
|
|
|
|
#323 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
II. Nie jestem przekonana do tych wszystkich activii, actimelów itepe, nie lepiej zwykły jogurt naturalny? III. Naleśniki na jakiej mące? Żurawina swoja czy ze sklepu z 10 łyżkami cukru? no i to marny posiłek trochę ![]() IV. Musli domowe czy sklepowe? Nie polecałabym jeść CAŁEGO banana w godzinach popołudniowych, lepiej trzeba było zjeść to na śniadanie. V. OK Za malo białka. Pierś z kurczaka i indyka to za malo na CAŁY dzień, węglowodanów mogloby być więcej a tłuszczów nie wdzę w ogóle. |
|
|
|
|
#324 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiadomo staram się nie dołować, ale to nie jest proste ciężko stwierdzić czy czuje, że przytyłam... chyba nie - bo stając na wadze byłam przekonana, że będzie mniej niż wcześniej mi ogólnie waga nie waha się, spada regularnie po kilkaset gramów co tydzień, ważę się zawsze z samego rana co kilka dni a czasem codziennie, ale porównuje wyniki z soboty. Przed @ zdarza się, że mam ciut więcej, ale i tak nie aż tyle co teraz! boję się, że jak będę na U to przytyje jeszcze więcej
|
|
#325 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#326 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#327 |
|
Zadomowienie
|
Oj, tam, przecież nie je bananów na wieczór codziennie. Jeden raz na jakiś czas nie zaszkodzi
|
|
|
|
#328 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
daje się tylko ubite i to wszystko? Czy coś jeszcze do tego? zupa cytrynowa ciekawe jak smakuje
|
|
|
|
|
#329 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jest świetna z ryżem
|
|
#330 |
|
Raczkowanie
|
R na jutro
07:00 kromka chleba mieszanego z twarogiem półtłustym, rzodkiewka i szczypiorkiem 10:00 jogurt naturalny z musli i borówkami 14:00 kromka chleba z humusem i pomidorem, dwie mandarynki 17:00 makaron spaghetti 70g z gotowana piersią z kurczaka, pomidorami, marchewka i ziołami 20:00 jajko na twardo
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.

ale nie ma co się łudzić...

najbardziej zdziwiło mnie to, że to ten sam zakwas, który ona do żurku daje
i powiem Ci, że dość niechętnie próbowałam, bo myślałam, że to nie może się udać, ale jednak
chociaz wiem ze i to nie jest zdrowe 

To że nasza waga się waha to normalne, tak jak dziewczyny wcześniej pisały - zależy od wielu czynników. Rozumiem Cię, bo o swoje ostatnie kg walczyłam bardzo długo i jak widziałam, że na U znowu podskoczyło troszkę w górę to wesoło mi nie było