Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-14, 21:54   #331
Famijana
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW

Macie rację, muszę wziąć się w garść i zacząć jeść więcej...
Dzisiaj może troche lepiej... obiad na mieście, więc nic nie wyliczone, duża porcja zjedzona w całości ...

I Kasza jaglana (4 łyżki) na mleku 2% (szklanka) z bananem, malinami, borówkami, goji, morwą białą i płatkami migdałowymi

II Mus (kiwi, jabłko, garść szpinaku) z twarożkiem domowym Piątnicy (150 g)

III (wietnamska restauracja wegańska- jak to w azjatyckich knajpkach bywa porcja słuszna- zjadłam całą)Happy Noodles czyli smażony makaron pszenny z tofu i warzywami

IV -175 g trewala wędzonego (dość tłusta rybka)
-sałatka: szpinak, pomidorki koktajlowe i oliwki + łyżka oliwy z oliwek i przyprawy (bazylia, oregano, sól i pieprz)

Brak węgli na kolacje, bo zapchana byłam makaronem z obiadu.. wiem wiem ...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 14.04.2014 - 1.jpg (63,1 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 14.04.2014 - 5.jpg (18,6 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 14.04.2014 - 2.jpg (55,5 KB, 64 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 14.04.2014 - 3.jpg (55,0 KB, 50 załadowań)
Famijana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-14, 22:02   #332
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Famijana Pokaż wiadomość
Dzisiaj może troche lepiej... obiad na mieście, więc nic nie wyliczone, duża porcja zjedzona w całości ...

I Kasza jaglana (4 łyżki) na mleku 2% (szklanka) z bananem, malinami, borówkami, goji, morwą białą i płatkami migdałowymi
dodasz w koncu orzechy ?

masz jutro zjesc do tego bulke z maslem.

III (wietnamska restauracja wegańska- jak to w azjatyckich knajpkach bywa porcja słuszna- zjadłam całą)Happy Noodles czyli smażony makaron pszenny z tofu i warzywami
ok
-sałatka: szpinak, pomidorki koktajlowe i oliwki + łyżka oliwy z oliwek i przyprawy (bazylia, oregano, sól i pieprz)
mala kromke moglas zjesc a do salatki wkroic awokado.

up.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-04-15 o 00:11
dezett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 07:24   #333
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
różne są metody, najprościej ubić żółtko , zahartować gorąca zupą i wlać do niej osobiście cytrynową zagęszczam żółtkiem wymieszanym ze śmietaną jest świetna z ryżem
Ja za to kocham z rozkłóconymi całymi jajami . U mnie w domu najlepszym sposobem na zagęszczenie zupy jest... ogromna porcja warzyw znajdująca się w niej. Ale rozumiem, że nie do wszystkich zup ten patent będzie się sprawdzał.

Wczorajsze U - caluuutki dzień w pracy.

I Owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na mleku z: jeżynomalinami, musem brzoskwiniowo-jabłkowym, serkiem homo, orzechami włoskimi i płatkami zbożowymi czekoladowo-orzechowymi
Przekąska: jabłko
II Grahamka z jajem na twardo, serkiem grzybowym, rzodkiewkami i sałatą
III Grahamka z żółtym serem, szynką długodojrzewającą, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką i sałatą
Przekąska: solidna garść suszonych daktyli
IV Zupa pomidorowa z ryżem, mięsem z ćwiartki kurczaka, włoszczyzną i ziołami (dwa pełne talerze)

Do picia: woda źródlana, 3x czarna kawa, 2x zielona herbata.

Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 09:23   #334
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
To poproś mamę o przepis na zakwas
Wiem, że prośba nie skierowana do mnie, ale tak się składa, że mam zakwas w lodówce , więc jeśli mogę pomóc to polecam http://truffle-in-a-rum-chocolate.bl...produkcja.html

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ----------

Cytat:
miałam robione badania krwi i nic, a mam tak od zawsze - miałam też wtedy co byłam gruba. Do tego mam cerę naczyniową i teoretycznie nie wolno mi nawet jeść rozgrzewających przypraw ani gorących posiłków bo wypieki aż palą z gorąca. Nie mówiąc już o wysiłku fizycznym... za to dłonie i stopy jak lodówa nawet w upalny dzień mój dermatolog stwierdził tylko kiedyś, że niektórzy tak po prostu z tymi kończynami mają i żeby się nie przejmować bo to może świadczyć co najwyżej o tym, że "są dobrzy w łóżku"

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

dzięki - poczytam o tym

myślę, że nie wyznaczyłam sobie zbyt niskiej wagi, mam tylko 164cm wzrostu. Naprawdę nie wyglądam teraz na szczupłą, mam dość moco otłuszczone wszystko nie sądzę, żeby to było zmagazynowanie wody, bo ja w ogóle nie solę, wczoraj wieczorem wypociłam podczas tego biegu chyba wszystko co się dało

nie chce się adaptować miesiąc, bo właśnie za miesiąc mam poprawki krawieckie sukni ślubnej, wypadałoby żebym miała już tą wagę co w dniu ślubu
A co konkretnie ćwiczysz? Bo jeżeli głównie są to aeroby to moim zdaniem nie bardzo, szczególnie przy niskokalorycznej diecie wpłynie to na stan BF. Tak na prawdę wyrzeźbisz ciało tylko poprzez trening siłowy.
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 09:25   #335
agaczini
Zadomowienie

jestem ignorowana, nie lubie Was! a tak serio - nikt nie odniósł się do żadnej mojej wypowiedzi mimo że były na temat, ale to nic, będę dalej wrzucać swoje jadłospisy, może ktoś się opamięta bo różne zapędy tu widze chore (nie tylko chore, ale dużo chorych dalej) buziaczki!

dzisiejsze R

I - omlet z 2 jajek, z masłem orzechowym (niesolone,niesłodzone) i truskawkami

II - 2 kawałki tarty z kurczakiem, kapusta pekińska z papryką i pomidorem - polane jogurtem (sorki za brzydkie foto, ogarnęłam w trakcie jedzenia )

III - żurek z jajkiem

IV - żeberko duszone w warzywach, ryż

siłownia: martwy ciąg, wiosłowanie sztangą, prysiady ze sztangą, maszyna na dwugłowe, godzina zumby

V - zupa jarzynowa z brukselką, jajkiem na twardo, jogurtem naturalnym, 2 kromki chleba orkiszowego
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20140415_074855.jpg (126,3 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20140415_112006.jpg (119,4 KB, 38 załadowań)

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2014-04-16 o 09:13
agaczini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 09:51   #336
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Abigal Pokaż wiadomość
A co konkretnie ćwiczysz? Bo jeżeli głównie są to aeroby to moim zdaniem nie bardzo, szczególnie przy niskokalorycznej diecie wpłynie to na stan BF. Tak na prawdę wyrzeźbisz ciało tylko poprzez trening siłowy.
Abigal a co masz na myśli przez BF? moja dieta nie jest niskokaloryczna, nie schodzę poniżej 1600kcal.

rano skaczę intensywnie na skakance 60 min, czasami przeplatam ją innymi ćwiczeniami typu przysiady, nożyce, pompki o ściane a po południu działam coś na boczki np tiffany i z hantlami kilowymi ogólnie może śmiesznie to brzmieć, że tak słabo ćwicze na ramiona, ale naprawdę te ćwiczenia są dla mnie mega ciężkie. Najbardziej mam otłuszczone ramiona i nie mogę sobie z nimi poradzić, często mam zakwasy na nich, nie mogę czajnika z wodą podnieść, żeby zalać kawe ostatnio przebiegłam pierwszy raz niemal godzinę i na pewno nie był to mój ostatni raz, bo spodobało mi się Jeszcze dopiszę, że nie do końca chodzi mi o wyrzeźbione ciało, chciałabym, żeby wyglądało po prostu lepiej priorytetem jest to jak będę wyglądać w sukni, więc mięśni nawet nie byłoby widać, ale wąską talię czy brak boczków będzie

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ----------

Cytat:
Napisane przez agaczini Pokaż wiadomość
jestem ignorowana, nie lubie Was! a tak serio - nikt nie odniósł się do żadnej mojej wypowiedzi mimo że były na temat, ale to nic, będę dalej wrzucać swoje jadłospisy, może ktoś się opamięta bo różne zapędy tu widze chore (nie tylko chore, ale dużo chorych dalej) buziaczki!

dzisiejsze R

II - 2 kawałki tarty z kurczakiem, sałata lodowa z pomidorem - polane jogurtem

III - żurek z jajkiem

IV - żeberko duszone w warzywach, ryż, mizeria

V - shake truskawkowy (jogurt, truskawki)
ja też Cie nie lubię bo nie dałaś zdjęć a tak poważnie to jadłospis jak zwykle brzmi pysznie nie jestem pewna szejka na kolację, może lepsze byłoby coś białkowego, albo zamiast jogurtu zrobić go na serku wiejskim u mnie też dziś omlet na śniadanie był

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Famijana Pokaż wiadomość

mniam!

fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 10:01   #337
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
ja też Cie nie lubię bo nie dałaś zdjęć a tak poważnie to jadłospis jak zwykle brzmi pysznie nie jestem pewna szejka na kolację, może lepsze byłoby coś białkowego, albo zamiast jogurtu zrobić go na serku wiejskim u mnie też dziś omlet na śniadanie był
hihi a właśnie że wrzucę dziś zdjęcia, zrobiłam zdjęcie omleta (zerknij wyżej, aktualizacja ) i będę sukcesywnie cykać pod koniec dnia będą wszystkie fotuszki dobra rada- dorzucę troszkę twarożku naturalnego do shake'a

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2014-04-15 o 10:03
Stary 2014-04-15, 10:17   #338
201606210914
Konto usunięte

wczorajsza R

śn- bułka ziarnista z serkiem wiejskim na to banan przysmażony na łyżce oleju i 3 kostki gorzkiej czekolady 70% posypane siekanymi migdałami

przekąska kilka migdałów

ob- 1/2 woreczka kaszy, plaster pieczonego pasztetu drob-wieprz, łyżeczka musztardy, łyżka oleju, mizeria z pomidora, cebuli, papryki i rzodkiewki z jogurtem

p- 1/2 bułki fitness smarowana masłem i rybą wędzoną, 1/2 udka, 1/2 słoiczka domowej ćwikły i sałatki z ogórków

k- 1/2 bułki fitness smarowana masłem i rybą wędzoną, 1/2 udka, 1/2 słoiczka domowej ćwikły i sałatki z ogórków
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0603.jpg (51,6 KB, 55 załadowań)
201606210914 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 10:34   #339
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:

dzisiejsze R

II - 2 kawałki tarty z kurczakiem, sałata lodowa z pomidorem - polane jogurtem

III - żurek z jajkiem

IV - żeberko duszone w warzywach, ryż, mizeria

V - shake truskawkowy (jogurt, truskawki)

Nie tylko do twoich nikt się nie odnosił

Tarta to rozumiem, ze kruche ciasto? Do shake'a możesz coś dorzucić, orzechy np.
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 11:15   #340
agaczini
Zadomowienie

ale mi nawet nie chodzi o komentowanie jadłospisów, tylko o udział w spontanicznych dyskusjach tarta jest na cieniutkim cieście które ma może 3 mm, tak kruchym. skahe ma być lekkostrawną kolacją, zjedzoną, bo jest szybki i łatwo wchodzi, a często wieczorem wcale nie jestem głodna, więc wcinam coś z rozsądku. od półtora tygodnia nie ćwiczyłam, więc i apetyt mam mniejszy, w międzyczasie była @, wirus i wczorjasze lekkie zatrucie pokarmowe... więc moje jadłospisy dleikatnie odbiegają od moich normalnych pakerskich

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2014-04-15 o 11:18
Stary 2014-04-15, 11:17   #341
poppy seed
Zakorzenienie

U.

1. Wrap z mixem sałat, papryką, czerwoną cebulką, czarnymi oliwkami, gotowaną piersią kurczaka i dressingiem musztardowo-miodowym; mały jogurt naturalny z płatkami owsianymi (2 łyżki), rodzynkami, płatkami migdałów, gruszką i cynamonem. Kawa z mlekiem.

2. Dwie kromki chleba ziemniaczanego z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem, kiełkami i jajkiem na półtwardo.

3. 1/2 woreczka kaszy pęczak, polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym z czerwoną fasolą, tarte buraczki.

kawa, banan

4. Warzywa na patelnie (marchewka, ziemniaki, fasolka, brokuł itp.) z kotlecikami z ciecierzycy.

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 11:19   #342
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
ale mi nawet nie chodzi o komentowanie jadłospisów, tylko o udział w spontanicznych dyskusjach tarta jest na cieniutkim cieście które ma może 3 mm, tak kruchym. skahe ma być lekkostrawną kolacją, zjedzoną, bo jest szybki i łatwo wchodzi, a często wieczorem wcale nie jestem głodna, więc wcinam coś z rozsądku. od półtora tygodnia nie ćwiczyłam, więc i apetyt mam mniejszy, w międzyczasie była @, wirus i wczorjasze lekkie zatrucie pokarmowe... więc moje jadłospisy dleikatnie odbiegają od moich normalnych pakerskich

Aa sorki, nie doczytałam twojej wypowiedzi, taka nieprzytomna jestem zawsze rano
Stary 2014-04-15, 11:32   #343
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
hihi a właśnie że wrzucę dziś zdjęcia, zrobiłam zdjęcie omleta (zerknij wyżej, aktualizacja ) i będę sukcesywnie cykać pod koniec dnia będą wszystkie fotuszki dobra rada- dorzucę troszkę twarożku naturalnego do shake'a
ja już chyba w tym roku nie tknę truskawek, bo owsiance z truskawkami jakiś tydzień temu dostałam takiej alergii, że wolę nie ryzykować. Choć nie powiem w wersji omleta wygląda zachęcająco

też w razie możliwości będę aktualizować mój wpis

R:
kawa z mlekiem 3,2%
trening

1) omlet (2 jajka, 2 łyżki siemienia, łyżka sezamu, 2 łyżki mąki zytniej razowej, trochę mleka, olej z pestek winogron) + sok pomidorowy

2) 2 kanapki: chleb domowy na zakwasie, schab, ogórek, kiełki. Do tego pomarańcza, garść włoskich i kawa z mlekiem x2

3) zupa kalafiorowa z makaronem pełnoziarnistym

4) pierś z kurczaka, kasza, sałatka z cykorii, młodej cukinii, czerwonej kapusty, pomidora, winegret z octu jabłkowego i oliwy z oliwek

5) .... ?

Edytowane przez fusiacola
Czas edycji: 2014-05-06 o 09:39
Stary 2014-04-15, 12:04   #344
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
ja już chyba w tym roku nie tknę truskawek, bo owsiance z truskawkami jakiś tydzień temu dostałam takiej alergii, że wolę nie ryzykować. Choć nie powiem w wersji omleta wygląda zachęcająco

R:
kawa z mlekiem 3,2%
trening

1) omlet (2 jajka, 2 łyżki siemienia, łyżka sezamu, 2 łyżki mąki zytniej razowej, trochę mleka, olej z pestek winogron) + sok pomidorowy

2) 2 kanapki: chleb domowy na zakwasie, schab, ogórek, kiełki. Do tego pomarańcza, garść włoskich i kawa z mlekiem x2

3) zupa kalafiorowa z makaronem pełnoziarnistym

4) pierś z kurczaka, kasza, sałatka z cykorii, młodej cukinii, czerwonej kapusty, pomidora, winegret z octu jabłkowego i oliwy z oliwek

5) .... ?
Schab pieczony w domu?

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 12:10   #345
agaczini
Zadomowienie

Cytat:

też miałam w ubiegłym roku potworną alergię (((a potem drugą na słońce ((( ale zapomniałam o tym ;p narazie nic mi nie jest mimo że wczoraj zjadłam michę, no i do śniadania ze trzy

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Aa sorki, nie doczytałam twojej wypowiedzi, taka nieprzytomna jestem zawsze rano

nic się nie stało ja jestem nieprzytomna tylko przez pierwsze 5 minut, zawsze tż wtedyjeszcze śpi. ostatnio parę razy miał na rano i wstawałprzede mną i odkryłam że nie umiem tworzy konstruktywnych wypowiedzi przez pierwsze pare minut po obudzeniu, a myślałam że taki ze mnie skowronek ;D

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2014-04-15 o 12:11
Stary 2014-04-15, 12:57   #346
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Cytat:
nic się nie stało ja jestem nieprzytomna tylko przez pierwsze 5 minut, zawsze tż wtedyjeszcze śpi. ostatnio parę razy miał na rano i wstawałprzede mną i odkryłam że nie umiem tworzy konstruktywnych wypowiedzi przez pierwsze pare minut po obudzeniu, a myślałam że taki ze mnie skowronek ;D

Ale masz dobrze, ja nie wiedzieć czemu jestem zamulona przez dobre pół dnia
Stary 2014-04-15, 14:45   #347
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Schab pieczony w domu?
w domu

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
Ale masz dobrze, ja nie wiedzieć czemu jestem zamulona przez dobre pół dnia
ja też, kawa za kawą

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

Cytat:
też miałam w ubiegłym roku potworną alergię (((a potem drugą na słońce ((( ale zapomniałam o tym ;p narazie nic mi nie jest mimo że wczoraj zjadłam michę, no i do śniadania ze trzy
widocznie miałaś teraz z lepszego źródła niż ja -choć moje były słodkie i mega pachnące to nie łudzę się, że nie były pryskane prawda jest taka, że prędzej ta chemia uczula niż one, ale jak widziałam w sklepie to nie mogłam się oprzeć teraz się już nie dam i będę czekać na lato i świeżo zerwane z krzaka

Stary 2014-04-15, 15:56   #348
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
w domu

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

ja też, kawa za kawą

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

widocznie miałaś teraz z lepszego źródła niż ja -choć moje były słodkie i mega pachnące to nie łudzę się, że nie były pryskane prawda jest taka, że prędzej ta chemia uczula niż one, ale jak widziałam w sklepie to nie mogłam się oprzeć teraz się już nie dam i będę czekać na lato i świeżo zerwane z krzaka
Moja mama jak piecze schab to jest on taki szary a Twój lekko różowy... nie wiem od czego to zalezy

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2014-04-15 o 18:41
Stary 2014-04-15, 16:04   #349
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja mama jak piecze schab to jest on taki szary a Twój lekko różowy... nie wiem od czego to zalezy
wygląda mi normalnie ale może był marynowany wcześniej w czymś nie wiem bo tego też piekła moja mama jak jestem w domu to biorę ze sobą różności, przynajmniej nie musimy z tżtem kupować wędliny

Stary 2014-04-15, 16:11   #350
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
wygląda mi normalnie ale może był marynowany wcześniej w czymś nie wiem bo tego też piekła moja mama jak jestem w domu to biorę ze sobą różności, przynajmniej nie musimy z tżtem kupować wędliny
Moze i tak U nas to wyglada tak
http://static.ilewazy.pl/wp-content/...aster1-55g.jpg

A moja siostra nie lubi takiego schabu... woli te drobiowe ze sklepu... z kolei mama tych sklepowych nie tknie

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2014-04-15 o 18:42
Stary 2014-04-15, 16:41   #351
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Moze i tak U nas to wyglada tak
http://static.ilewazy.pl/wp-content/...aster1-55g.jpg

A moja siostra nie lubi takiego schabu... woli te drobiowe ze sklepu... z kolei mama tych sklepowych nie tknie
O tak, jak ja robię schab to też tak wygląda po upieczeniu lub ugotowaniu na parze.
Jak jest różowy to tak jak z podrobioną białą kiełbasą albo szynkami sklepowymi, musiał być moczony w jakiejś solance albo nastrzykiwany.

Twoja mama ma rację, ja sam innego niż taki "domowy" nie tknę

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Ale nieee, już zobaczyłem foto i ten schab wygląda mi na normalny, za to upieczony w punkt

Fusiacola Ile ważył i jak długo piekłaś bo ja zawsze trochę przesuszę

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-04-15 o 16:33
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 16:49   #352
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
O tak, jak ja robię schab to też tak wygląda po upieczeniu lub ugotowaniu na parze.
Jak jest różowy to tak jak z podrobioną białą kiełbasą albo szynkami sklepowymi, musiał być moczony w jakiejś solance albo nastrzykiwany.

Twoja mama ma rację, ja sam innego niż taki "domowy" nie tknę

Ja słyszałam, ze jak jest mocno czerwony to oznacza, że stary a jak ma dużą objętość to napompowany woda i innymi specyfikamik

Tato też taki pieczony zje, ale powiedział, że na święta nie będzie wędził bo nie ma gdzie (pozbył się wędzarki bo mu krety podkopały czy coś takiego)... Pamiętam jak kupił kiedyś boczek i jak zachwalał jaki dobry.. a jak mu przeczytałam skład czyli jakies 50% mięsa i ileś tam E to już przestał mu smakować.... Pamiętam też jak powiedział ze lubi golonkę... A ja zapytałam się czy wie ile mięsa miała golonka która kupił w masarni. Zapytał ile.. to powiedziałam mu ze 34% mięsa a reszta to woda i z 6 konserwantów.. to się załamał... Ale i tak będzie kupował na święta i własnie zastanawiam się jak te wędliny z Biedronki czy Lidla... Skład niby dobry po samo mięso, sól i nieszczesny cukier ale nie jest jakiś długi jak tych wędlin co do tej pory kupował.. Nie chce by sie truł zwłaszcza, że miał raka jelita...

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

Cytat:
Wiem, że prośba nie skierowana do mnie, ale tak się składa, że mam zakwas w lodówce , więc jeśli mogę pomóc to polecam http://truffle-in-a-rum-chocolate.bl...produkcja.html

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ----------

Wielkie dzięki Miałam już kilka przepisów na zakwas i zawsze to był niewypał.. teraz mam dwa nowe.. Chyba po świętach się zabiorę za produkcję

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość

Ale nieee, już zobaczyłem foto i ten schab wygląda mi na normalny, za to upieczony w punkt

Fusiacola Ile ważył i jak długo piekłaś bo ja zawsze trochę przesuszę

Moja mama to lubi taki suchy.. piecze aż cały tłuszcz się wytopi

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

Ale tak czy owak ten u nas ma nieco inny kolor Jest szary, ale w internecie widziałam że wlaśnie są różne odcienie

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2014-04-15 o 16:51
Stary 2014-04-15, 17:04   #353
201605161428
Konto usunięte

1. Mieszanka owoców - jabłko, banan i dwie mandarynki.
2. Pierś z kurczaka smażona na ostro, plus odrobina ryżu.
3. Kromka z rzodkiewką lub jogurt danio brzoskwiniowy.

Cytat:
Tato też taki pieczony zje, ale powiedział, że na święta nie będzie wędził bo nie ma gdzie (pozbył się wędzarki bo mu krety podkopały czy coś takiego)... Pamiętam jak kupił kiedyś boczek i jak zachwalał jaki dobry.. a jak mu przeczytałam skład czyli jakies 50% mięsa i ileś tam E to już przestał mu smakować.... Pamiętam też jak powiedział ze lubi golonkę... A ja zapytałam się czy wie ile mięsa miała golonka która kupił w masarni. Zapytał ile.. to powiedziałam mu ze 34% mięsa a reszta to woda i z 6 konserwantów.. to się załamał... Ale i tak będzie kupował na święta i własnie zastanawiam się jak te wędliny z Biedronki czy Lidla... Skład niby dobry po samo mięso, sól i nieszczesny cukier ale nie jest jakiś długi jak tych wędlin co do tej pory kupował.. Nie chce by sie truł zwłaszcza, że miał raka jelita...
Polecam znaleźć na wsi gospodarstwo, gdzie ubijają swoje zwierzęta i tam sprzedają. Zwykle to są małe gospodarstwa, gdzie się nawet tylko znajomym sprzedaje i tam mają najzdrowsze i najczystsze.

Edytowane przez 201605161428
Czas edycji: 2014-04-15 o 17:07
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 17:25   #354
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość

Polecam znaleźć na wsi gospodarstwo, gdzie ubijają swoje zwierzęta i tam sprzedają. Zwykle to są małe gospodarstwa, gdzie się nawet tylko znajomym sprzedaje i tam mają najzdrowsze i najczystsze.
Tam u mnie na wsi takiego nie ma a jak jest nieopodal to tych wędlin jeść sie nie da bo masarz dorzuca jakiejs saletry... trzy lata temu wędził dziadek to daliśmy mu mięso to rodzice mieli wędline.... To mama najeść się nie mogła tak jej smakowała domowa kiełbasa bo nie jadła takiej domowej z 5 lat....

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ----------

Cytat:
Jesteś pewna, że organizm funkcjonuje normalnie? Masz lśniące oczy, ciepłe ręce, dużo energii, dobry nastrój, pewną równowagę psychiczną, dystans do siebie itp.? Jesteś pewna, że masz równowagę hormonalną w organiźmie? .
Ja tak się czułam ważąc na prawdę mało, więc tutaj masz rację.. to nie jest wyznacznikiem

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Cytat:

t
To pewnie po tych pryskanych.... Ja kiedyś w maju też się na takie skusiło to potem całe czoło miałam w krostach

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2014-04-15 o 18:42
Stary 2014-04-15, 17:31   #355
akot80
Zadomowienie

Cytat:

Strasznie mało

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 17:35   #356
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
Strasznie mało
Ja to nie wiedziałam co to jest Nie wpadłabym na to ze to menu

Stary 2014-04-15, 17:36   #357
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
Strasznie mało

Ja tak od dziecka i tyje :/ 63kg przy 164cm, dramat. Od małego mam wstręt do chleba, ziemniaków etc. Jadam głównie kurę (pieczoną/gotowaną, sporadycznie smażoną), owoce latem. Nie znoszę warzyw i nie jadam śniadań. Na kolację nauczyłam się jeść wreszcie jogurty zamiast kanapek, może to mi pomoże schudnąć. No i obiady, zwykle zupa i drugie danie koło 15 starcza mi na większość dnia. Od pół roku wyeliminowałam jakiekolwiek chipsy i słodkości.
Pierwszy posiłek jem koło 12, obiad 16-17 i kolacje 21-22. Najgorsze jest to, że wcale nie czuję głodu. Nawet jak nie zjem nic przed południem, to do tej 15-16 mój żołądek w ogóle nie daje znaku życia, ani odrobiny głodu! To już bym wolała musieć ograniczyć, niż zmuszać się do jedzenia.
Stary 2014-04-15, 17:38   #358
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tak od dziecka i tyje :/ 63kg przy 164cm, dramat. Od małego mam wstręt do chleba, ziemniaków etc. Jadam głównie kurę (pieczoną/gotowaną, sporadycznie smażoną), owoce latem. Nie znoszę warzyw i nie jadam śniadań. Na kolację nauczyłam się jeść wreszcie jogurty zamiast kanapek, może to mi pomoże schudnąć. No i obiady, zwykle zupa i drugie danie koło 15 starcza mi na większość dnia. Od pół roku wyeliminowałam jakiekolwiek chipsy i słodkości.
Pierwszy posiłek jem koło 12, obiad 16-17 i kolacje 21-22. Najgorsze jest to, że wcale nie czuję głodu. Nawet jak nie zjem nic przed południem, to do tej 15-16 mój żołądek w ogóle nie daje znaku życia, ani odrobiny głodu! To już bym wolała musieć ograniczyć, niż zmuszać się do jedzenia.
Wszytsko masz rozregulowane.. jak nie zaczniesz jesc to nigdy nie poprawisz metabolizmu

Stary 2014-04-15, 17:42   #359
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Wszytsko masz rozregulowane.. jak nie zaczniesz jesc to nigdy nie poprawisz metabolizmu
Po prostu zawsze żyłam w przekonaniu, że skoro jem tak od dziecka, to widać tak mi się organizm przyzwyczaił i jest dobrze. Teraz mam tego efekty, ale choć wstyd się przyznać, zwyczajnie nie potrafię jeść więcej. Po każdym wypadzie na miasto na pizze etc. mam wrażenie, że już optycznie tyje, staje się jeszcze grubsza i nigdy w życiu nie schudnę! Im więcej jem, tym większe mam wyrzuty sumienia, że tucze się na własne życzenie...
Mam problemy z hormonami, brałam na to leki, niestety przy ostatniej zmianie, od leków dopadł mnie s straszny głód, jadłam dosłownie wszystko co mi wpadło w ręce o każdej porze dnia i nocy. No i w dwa miesiące dorobiłam się 8kg. w górę, a teraz nie jestem w stanie ich zrzucić nawet jak wróciłam do dawnego jedzenia :/

Edytowane przez 201605161428
Czas edycji: 2014-04-15 o 17:46
Stary 2014-04-15, 17:43   #360
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Ja tak od dziecka i tyje :/ 63kg przy 164cm, dramat. Od małego mam wstręt do chleba, ziemniaków etc. Jadam głównie kurę (pieczoną/gotowaną, sporadycznie smażoną), owoce latem. Nie znoszę warzyw i nie jadam śniadań. Na kolację nauczyłam się jeść wreszcie jogurty zamiast kanapek, może to mi pomoże schudnąć. No i obiady, zwykle zupa i drugie danie koło 15 starcza mi na większość dnia.
Jezusie! Żadnych warzyw nie lubisz? Pod żadną postacią? Dlatego uważam, że dzieci jednak trzeba troszkę mocniej zachęcać do jedzenia warzyw, bo potem takie kwiatki rosną

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości