|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1921 | |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Aborcja
Cytat:
![]() |
#1922 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1923 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
są fobie, inne ograniczenia niż te 3, które wymieniłaś poza tym 'zagrożenie życia matki' - trochę wąsko a jeśli nie ma zagrożenia życia, a jest na przykład możliwość utraty wzroku to już nie bardzo? nie decydujmy za kogoś, nooo... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1924 | ||
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1925 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#1926 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1927 |
Zakorzenienie
|
Banana dobrze wyjasnila, dla mnie to plod nie dziecko - analogicznie nie sadze zebym rozpaczala po ewentualnym naturalnym poronieniu i napewno nie robilabym pogrzebu itp.
A wlasnego dziecka bym nie oddala nigdy. Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#1928 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak, jeśli chodzi o uszczerbek na zdrowiu matki to też ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:26 ---------- Poprzedni post napisano o 07:24 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 07:30 ---------- Poprzedni post napisano o 07:26 ---------- Rozumiem, że płód to dla Ciebie organizm rozwijający się we wnętrzu nosicielki? Więc taki 9 miesięczny płód tydzień przed porodem to jeszcze nie dziecko wg tej teorii? I wtedy można dokonać aborcji bez żadnych konsekwencji, bo to nie jest zabicie dziecka tylko...spędzenie płodu? Dodam, że wiele dzieci rodzi się przed 9 miesiącem życia. Pewnie wiele z tych, które teraz chętnie by się ich pozbyły. Edytowane przez Colderia Czas edycji: 2014-04-16 o 06:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1929 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1930 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mnie się czepiają, więc ja czepiam się innych, choć każdy tak na dobrą sprawę wie o co chodzi jeśli ma trochę oleju w głowie. Ale taka specyfika forum ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1931 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To dosyć konkretna wypowiedź, w której nie napisałaś o zagrożeniu zdrowia matki, tylko o zagrożeniu jej życia Stąd moje pytanie dotyczące wzroku, zapytałam, a nie czepiałam się ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1932 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 9 miesięczny płód to już dziecko, jak dla mnie. Czemu? Dla mnie dzieckiem jest istota (płód), który może przeżyć poza organizmem matki. Jeśli by umarł - jest tylko płodem, zarodkiem, małym pasożytem (tak, płód jest teoretycznie pasożytem, bo karmi się matką). Jeśli byłby w stanie przeżyć poza jej organizmem - jest dzieckiem, może się rozwinąć i rosnąć. Czy 2 miesięczny płód przeżyłby w takich warunkach poza macicą? Nie. Dlatego nie kwalifikuję go do "dzieci".
![]() |
#1933 |
Raczkowanie
|
Dla mnie najgorsze w aborcji jest to, że ludzie są wielkimi obrzydliwymi EGOISTAMI. Wpadka zniszczyła moje życie- och ojoj jak mi przykro ?
Mózg trzeba mieć ? I czasem go używać , myślenie nie boli. Wkurzają mnie sytuację tylu- "puszczam się " a potem aborcja bo przecież nie jestem gotowa. Dobrze,że na inne rzeczy taka "dziewczynka" "lasencja " była gotowa. Drugie życie już wcale się nie liczy tylko mój własny tyłek. Oczywiście można sobie mówić, że własne zdanie, co dam dziecku, jestem biedna i się tłumaczyć. Przed ludźmi można się tłumaczyć. A może w taki sposób chcemy sami siebie usprawiedliwiać, uspokoić własne sumienie, wyrzuty ? Bo jednak zabiło się to coś- płód , zarodek - II życie. Mam wrażenie, że ludzie chcą z aborcji zrobić antykoncepcje. Najpierw każdy sobie daję i ile może ,a la prostytucja, a potem hop i po problemie. Tylko czy to jest rozwiązanie ? Nie, nie na długą metę. Aborcja jest dla mnie skrajnością, nad którą można się zastanawiać w przypadku zagrożenia życia matki lub dziecka ewentualnie gwałt. Wpadka - jest zagrożeniem dla własnego tyłka, co ja powiem mamusi, chłopak mnie nie chce, nie chce dziecka. Sorry, cierp ciało jak chciało . Skoro taka panna wie jak się rozkłada nóżki to na pewno też powinna poradzić sobie z piwem jakie sama sobie naważyła. Może trochę nie miły ten post albo bardzo prawdziwy, można sobie gadać, ale i tak prawda jest jedna. Możemy debatować i się usprawiedliwiać, ale każdy sam wie jak się z tym czuję i co tak naprawdę dzieje się podczas zabiegu aborcji. |
![]() ![]() |
![]() |
#1934 | ||
jestę wieszczę
|
Cytat:
Stwierdzenie w stylu "dałaś to ródź za karę" stawia nowe życie w pozycji kary za grzechy, a nie cudu. Sama sobie zaprzeczasz, jak wielu przeciwników aborcji. Zdecydujcie się w końcu, czy dziecko ma być karą czy cudem. ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1935 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po 1. Jeśli masz problemy z prostytucją to nie musisz się tutaj z tym uzewnętrzniać. Nie każda kobieta uprawiająca seks to prostytutka - masz dziwne poglądy na temat seksu, może warto z kimś to skonsultować? Po 2. Każda kobieta, która zachodzi w ciążę daje dupy? Ciekawe. Po 3. Nikt siebie nie usprawiedliwia, swojego sumienia. Nie chcę dziecka. Nie kryję się z tym po kątach i nie płaczę. Nie chcę go. Ani teraz, ani za 10 lat. Mimo, że mogłabym - "chłopak" mnie nie rzuci, mam gdzie mieszkać, mam rodzinę, która by chętnie pomogła. Nie chcę. I mam w dupie, że ktoś mi każe dziecko urodzić, bo ten ktoś za mnie dziecka nie wychowa. Ale nakazywać i tupać nóżką to każdy chce. A potem zakłada ręce i mówi "chciałaś mieć dziecko to sobie wychowaj!" Po 4. No, każdy wie. Zabija się płód. Coś jeszcze? W sumie to trochę mi żal takich osób, co nawracają na jedyną słuszną drogę życia, ich drogę, ich religię. Wywnętrzniają się, a to i tak nic nie da, więc gadają na próżno, denerwując się, a i tak nikogo to nie rusza. ---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- Cytat:
A to, że ona go nie chce, każą jej urodzić, a ona utopi je w rzece lub nie wychowa jak matka - kij z tym! Dziecko się urodziło i to jest najważniejsze.
![]() |
#1936 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() ![]() ja jestem zawsze ciekawa, czy tacy ludzie aktywnie udzielają się na rzecz pomocy takim samotnym matkom później albo adoptują ich dzieci.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1937 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie, że nie. Już było w tym wątku przecież napisane "a co to ma do rzeczy czy pomagam?".
![]() |
#1938 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zalezy od punktu widzenia. Ja spelniam sie w roli mamy, staram sie o drugie dziecko aktualnie i gdy tylko zobacze pozytywny test, bedzie to dla mnie juz moje dziecko. Niezaleznie od stadium rozwoju, w ktorym sie znajduje. Gdybym wpadla, to tez bym urodzila i kochala. Ale ktos moze miec calkiem inne odczucia, dla kogos moze to byc tylko zarodek i ok, ma prawo tak myslec i wcale mnie to nie boli. Aborcja to dla mnie trudny temat, na tyle, ze na ten moment nie potrafie sie jednoznacznie opowiedziec za albo przeciw. Za podjeciem decyzji o aborcjo stoja na pewno bardzo trudne sytuacje. Nikt nie chce sie w takiej sytuacji znalezc. I jakos ciezko mi sobie wyobrazic, ze dla kogos aborcja to niemal, jak antykoncepcja. Oczywiscie, moze i sa takie przypadki skrajne i nie jest to dobre. Ale tak samo nie jest dobre w pewnych przypadkach rodzenie kolejnego dziecka.
Wysłane z mojego LG-E455 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#1939 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
Powodzenia w staraniach ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1940 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
2. Nikt poważny nie traktuje aborcji jako antykoncepcji. Aborcja to ostateczność. Tylko dla Ciebie ostatecznością jest zagrożenie Twojego życia, dla kogoś innego wychowywanie poważnie chorego dziecka i patrzenie na jego cierpienie, a dla następnego konieczność przerwania studiów, problemy finansowe, zmarnowane szanse na rozwój. Mogę się z czymś nie zgadzać, ale nie mam prawa kierować kogoś ciałem, w tym macicą. Jeśli ktoś się zabezpiecza, a mimo to wpadka się zdarzy, to chyba nie można mówić, że traktuje aborcje jak antykoncepcje - to opcja ostateczna, kiedy metody antykoncepcyjne zawiodły. 3. Nie bądź strażniczką sumień innych ludzi. Piszesz, że każdy wie, że to zabójstwo i ma wyrzuty sumienia. Cóż. Zna parę. Ona mając lat 17/18 zaszła w ciążę. On 3 lata starszy, z rozpoczętymi studiami, nie pracujący. Dostali tabletki od cioci z zagranicy - aborcja farmakologiczna. Pewnie, wahali się, zastanawiali, rozważali opcje. Jednak zdecydowali się na to rozwiązanie. Dziś, jakieś 5 lat później, on ma dobrą pracę, ona skończyła licencjat, są małżeństwem i mają kilku miesięczne dziecko. Ona mówi, że nie żałuje decyzji, nie byli gotowi, nie poradziliby sobie i pewnie teraz by siedzieli na garnuszku rodziców, pracując byle gdzie, jeśli w ogóle. A tak są szczęśliwi. Więc nie mów, że każdy ma wyrzuty sumienia, bo, jak widać, niektórzy ewidentnie nie.
![]() ![]() |
![]() |
#1941 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Powodzenia z drugim dzieckiem ![]()
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-04-16 o 10:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1942 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1943 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i Ty mówisz o egoizmie? dobre sobie masz swoja prawdę i nie dopuszczasz możliwości, że nie jest jedyna pomyślałaś przez chwilę o młodych dziewczynach, które zachodzą w ciąże, bo jakiś pacan namieszał im w głowie i wykorzystał? pomyślałaś o braku dobrej edukacji seksualnej w szkołach w Polsce, która doprowadza potem do niechcianych ciąż? pomyślałaś o tym, że przez nielegalną aborcję takie dziewczyny zamawiają przez internet środki nie wiadomo skąd, trują się, płuczą roztworami niewiadomego pochodzenia? a może pomyślałaś o tym, że w wypadku małego miasta/wsi często niezamężne dziewczyny w ciąży zostają wyrzucane na bruk przez swoich ojców i nie otrzymują wsparcia od partnera, ani rodziny (ani emocjonalnego, ani finansowego)? i na koniec - pomyślałaś jak można by pomóc? [o reszcie, czyli po prostu niechęci do dzieci i o tym, że wpadki zdarzają się także dorosłym kobietom, prawniczkom, profesorkom, urzędniczkom, nie tylko gimnazjalistkom w różowych sweterkach, nie będę już szerzej pisać] otóż nie - założyłaś, że LASENCJE się puszczają i potem z uśmiechem poddają się zabiegom aborcji, bo tak im wygodniej - tylko ten wariant przychodzi Ci do głowy, kiedy myślisz o usuwaniu ciąży? zastanów się, kto jest większym egoistą - kobiety po zabiegu, czy Ty ze swoją durną teorią? |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1944 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Rozumiem że Ty idziesz do łóżka tylko żeby dziecko spłodzić? Co powiesz o kolejnej, niechcianej, ciąży w małżeństwie? Rok temu znaleziono kilkuletnie bliźniaki ukryte "za szafą". Nigdy nie będą normalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1945 |
Zakorzenienie
|
---------- Dopisano o 07:26 ---------- Poprzedni post napisano o 07:24 ----------
Z takim podejściem to nigdy nie będziesz musiała oddawać własnego dziecka, bo zanim się urodzi to zdążysz się z niego wyczyścić. [/QUOTE] Nie znasz mnie, a wypisujesz bzdury. Napisalam ze gdybym nie mogla/chciala miec dziecka to wolalabym aborcje plodu niz oddanie dziecka do adopcji. Z wielu powodow. W momencie w ktorym teraz jestem nie musialabym podejmowac takiej decyzji. To ze jestem za wolnym wyborem kobiet nie znaczy, ze polecialabym usunac ciaze przy najblizszej okazji. Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#1946 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Na pewno byś pobiegła na zabieg zaraz, wiem to! ![]() Tak jak w przypadku legalizacji każda z nas już by była u lekarza z chęcią usunięcia, bo przecież takie myślenie jest całkiem normalne-jak coś jest legalne, to trzeba to od razu robić bez opamiętania ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1947 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kiedy mówię, że miałam złą sytuację materialną oznacza to, że gnieździliśmy się z partnerem w maleńkim pokoju, on zarabiał niewiele, ja nie pracowałam. Zresztą mniejsza o to, jak byłaby moja sytuacja, gdybym z jakichś powodów nie czuła się gotowa na dziecko, ciążę i tak bym usunęła. Czy to że miałam wpadkę było głupotą? Cóż, takie rzeczy się zdarzają, sama zresztą jestem efektem takiej wpadki, podobnie jak mój partner. Jednak głupotą byłoby sprowadzanie na świat dziecka, jesli jego rodzice nie są na to gotowi. A rodzenie i oddanie go z myślą, że przecież ktoś je adoptuje, jest skrajną nieodpowiedzialnością, ponieważ tej pewności, że ktoś je przygarnie mieć nie można. Zresztą to moje prawo, nie chcieć być w niechcianej ciąży. Ot i tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1948 |
Zakorzenienie
|
http://kwejk.pl/obrazek/2046010/domy-dziecka.html
Choć to na pewno nie jest reguła, to pokazuje bardzo ładnie, jak niebezpieczne jest myślenie typu "urodzić i oddać, na pewno ktoś zaadoptuje".
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#1949 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze jest możliwość, że dziecko nie trafi do miłej, kochającej rodziny wykształconych ludzi z workiem kasy, a do jakiejś patologii... Warto? Moim zdaniem nie ![]()
![]() |
#1950 |
zuy mod
|
Mozna byc z pozoru mila, wyksztalcona rodzina z workiem kasy a dzieciom fundowac pieklo.
wysłano z mojej Xperii SP
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:24.