|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2161 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2162 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! (+ o wszystkim
Tak, ale zagraniczne firmy w Polsce tez gnoja pracownika, a spowodowane jest to po prostu zarobkami ktore 'obowiazuja' w Polsce jako 'minimalna/srednia' krajowa.
Bo dlaczego (przelicze wszystko do jednej waluty - zł) w Polsce w (glupi, prosty przyklad) McDonalds pracownik zarobi 6 zl na godzine, podczas gdy w UK zarobi 30 zl na godzine? - Biorac pod uwage, ze w Polsce zestaw kosztuje ok 18 zl? A w UK - na nasze 25 zł. Gdzie tu logika? Moim zdaniem minimalna krajowa w Polsce jest po prostu za .. minimalna, wszyscy sie na to godza (no bo co maja zrobic) i to takie błedne kolo |
|
|
|
#2163 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas rząd pozwala na to. W UK są oddziały Inglota i nie zarabiają tam 250 funtów(w przeliczeniu z pensji w PL 1250zł) tylko dobrze ponad tysiąc. U nas za godzinę pracy kupisz sobie papier toaletowy i z czego tu się cieszyć. |
|
|
|
|
#2164 |
|
Konto usunięte
|
ze znanych mi wszystkich ludzi tylko jedna osoba ma fajną i godną pracę, taką która może dawać i pieniądze i satysfakcję. jest to facet, z którym się kiedyś spotykałam, informatyk. pracuje w korpo, zarabia dużo, mają tam salę do gier, salę do drzemki, catering, milion rozrywek - piłkarzyki, PS, mini golfa i wszystko co im się zamarzy. szkolenia, wyjazdy, cud, miód i orzeszki.
szef jest bardzo młody, jest bardzo zadowolony z pracowników i po prost w nich inwestuje, bo mu się to zwyczajnie opłaca. mój szef natomiast jest z gatunku tych, co uważają że powinno się całować ziemię po której on stąpa i że ogólnie to każdy powinien chcieć pracować dla niego nawet za darmo, bo on taki za☠☠☠isty dlatego mam nadzieje, że już niedługo znajdę coś innego.a póki co wesołych świąt wam życzę
Edytowane przez 201801191006 Czas edycji: 2014-04-20 o 09:47 |
|
|
|
#2165 | ||
|
Carpe Diem!
|
Cytat:
30% ludzi z mojego miasteczka w Pl wyjechało za granicę, drugie tyle dojeżdża do pracy do większych miast m.in. do Poznania a bezrobocie i tak duże. Nikt nie powinien na tyłku siedzieć w mieście bez perspektyw i czekać na lepsze jutro. Jeśli tylko jest okazja i możliwości to trzeba próbować chociażby miało się być "słoikiem" czy "walizką". Cytat:
![]() Nigdy nie zdarzyło mi się jednak oszczędzać na jedzeniu.
|
|
#2166 |
|
Rozeznanie
|
Przedewszystkim dlaczego tak niewielu pracodawcow chce podpisywac umowe o prace?
|
#2167 |
|
Zadomowienie
|
Większe składki wtedy do zus odprowadzają, poza tym zwalniając pracownika ma większe trudności no i odprawa przysługuje, nie wiem dokładnie jak to jest i po jakim czasie pracy, ale moja mama dostała odprawę podczas likwidacji zakładu.
|
|
|
|
#2168 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!
Cytat:
Ja na umowę zlecenie pracowałam miesiąc. Ale oprócz tego pracowałam również bez umowy- firma krzak mi mówiła, że umowa jest u księgowej i tak minęły 2 miesiące a umowy dalej nie było. Odeszłam jak poczułam o co chodzi, ale sprawy nigdzie nie zgłaszałam, bo jak to się mówi...nie ruszaj kupy bo śmierdzi ![]() Co do kwestii matury, to uważam jak ktoś wyżej powiedział, że jest ona obecnie na tak żenującym poziomie, że jako rekrutera zastanawiałoby mnie poważnie, jeśli ktoś by jej nie miał. Sama kiedyś pracowałam w firmie, gdzie jak mnie zatrudniano wymagano wyzszego wykształcenia, a z czasem, jak było im coraz trudniej znaleźć ludzi, to wystarczyło im wykształcenie średnie. I to było dla mnie motywacją do szukania nowego miejsca dla siebie... Edytowane przez Lynn Czas edycji: 2014-04-20 o 10:26 |
|
|
|
|
#2169 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Umiejętność radzenia sobie z wyzwaniami nie zależy od zdanej matury. Znam osoby które pomimo jej braku w inny sposób zarabiają niezłe pieniądze, znam takie które po studiach całkiem niezłych pracują za 1200. Więc nie generalizuj. U mnie w byłej pracy były same studentki i ja jedna bez matury jakoś to ja dostałam awans, a one wiecznie miały ze wszystkim problem, jedna nie potrafiła nawet maila napisać (co jest dziwne dla mnie w tych czasach). Ale nie generalizujmy sa też kompetentne osoby i po czy w trakcie studiów. Poza tym studia zaoczne nie są poważnie traktowane, jak czytałam poważniejsze oferty pracy z dobrymi pensjami to było wyraźnie zaznaczone że osoba ma mieć studia w trybie dziennym, liczy się także uczelnia. Co do listów motywacyjnych to ich nie wysyłam, dla mnie to głupie, pisanie bzdur, szczerze to nawet wątpię czy ktoś to czyta, jesli nie stać ich nawet na to by dokładnie się zagłębić w moje cv, ile razy tak było, że zostałam zaproszona na rozmowę a tam się dowiaduję, że praca tylko dla osób uczących się a ja miałam wyraźnie napisane kiedy szkołę zakończyłam i odwrotnie jak się uczyłam to dopiero na rozmowie się dowiadywałam, że praca tylko dla osób nie uczących się i jak tu się nie wkurzyć? Marnują mój czas, moje pieniądze na dojazd. Na rozmowie w tej pracy do której się teraz dostałam, na szczęście nie zadawali głupich pytań, nie kazali mi sprzedać długopisu - bo to jest coś co doprowadza mnie do skoków ciśnienia. To samo jakies wielkie procesy rekrutacyjne na stanowisko sprzedawcy, pamiętam jak byłam na rozmowie grupowej do sklepu z biżuterią, zaprosili do biura kilkanaście osób i każdą po kolei przepytywali podczas gdy reszta czekała, trwało to chyba z 2 godziny, potem zostałam zaproszona do sklepu na 3h próbne, razem z dwoma dziewczynami, gdzie byłam najlepsza bo one stały speszone, a ja rozmawiałam z klientkami i doradzałam, pracy i tak nie dostałam, a tyle czasu zmarnowałam i kasy na dojazd. Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2014-04-20 o 10:31 |
|
|
|
|
#2170 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie przerażają koszty życia w Polsce w stosunku do pensji oraz fakt, że zanika klasa średnia. Widzę to po moich znajomych niektórzy zarabiają po 5 - 10 tysięcy na miesiąc inni żyją od pierwszego do pierwszego.
Bardzo dużo kosztuje wynajem głupiego pokoju, nie mówiąc o wynajęciu, czy zakupie mieszkania. Co innego mieszkać ze współlokatorami na studiach, a co innego mając już lat 30 i więcej. Ubrania kupuję na wyprzedażach, promocjach, lumpeksach, kosmetyki podobnie - choć na pielęgnacji nie oszczędzam, bo mam alergiczną, dość problematyczną skórę. Jedzenie - różnie, często jem byle co, bo nie mam czasu na gotowanie. Bardzo dużo wydaję na lekarzy. Pracuję na umowę o pracę na czas określony, zarobki około 2.000 brutto plus jakieś premie i nadgodziny liczone sama nie wiem w jaki sposób. Oczekiwania kierownictwa spore, ale ostatnio nie chce mi się już starać, nie widzę w tym sensu. Nie tylko z powodu wynagrodzenia, ale także z kilku innych powodów. Szukam innej pracy, ale boję się, że może być ciężko. Wcześniej pracowałam na umowę zlecenie w budżetówce. Cały czas żyję poszukiwaniami pracy, marzę o spokoju i stabilizacji finansowej, własnym kącie do życia.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-04-20 o 10:29 |
|
|
|
#2171 | |
|
Carpe Diem!
|
Cytat:
To samo tyczy się kosmetyków typu pudry czy róże. Od razu wychodzi wysypka a skóra jest zaczerwieniona
|
|
#2172 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam to samo...Nie dość, że cera mieszana wrażliwa na tanie kremy i podkłady , to jeszcze skóra głowy, która wymaga delikatnego szamponu i okresowego stosowania szamponu p/łupieżowego (ten który na mnie działa kosztuje 26zł/60ml), do mycia ciała też muszę używać delikatnych żeli, bo inaczej mam wiór, na szczęście żel niebieski z dove ma sls dalej w składzie i mi pasuje, wcześniej używałam aptecznych które są dość drogie, do mycia twarzy, najtaniej mi wychodzi mydło marsylskie 20zł kostka na kilka miesiecy, zanim to odkrylam użwałam naturalnych żeli, ale cena mnie skłoniła do szukania czegoś tańszego.
|
|
|
|
|
#2173 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() pokaż mi te oferty pracy gdzie jest zaznaczone, że studia mają być dzienne. pracodawca wymaga statusu studenta, a czy dzienne czy zaoczne to już nieistotne. chyba lepiej iść na zaoczne + pracować, wtedy i się studiuje i doświadczenie zdobywa, a nie że ktoś taki mądry niby i wybitny po tych studiach dziennych, a nie nie ma co w cv napisać. (nie mówię tu o studiach zaocznych na prywatnej wyższej szkole lansu i bansu, ale np. u mnie zaoczni mają tych samych wykładowców co dzienni, nawet zaoczni czasem piszą z nami egzaminy więc nie wiem czemu to ma być traktowane jako gorsze i nic nie warte studiowanie? |
|
|
|
|
#2174 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To były oferty pracy na stanowisko w Banku Narodowym, jakiś czas temu przeglądałam, wymagali również uczestnictwa w konkursach i jakichś akcjach na uczelni. ![]() Ja tam uważam, że ważne jest wykształcenie, plus języki, do tego znajomości i pewne cechy charakteru. Pamiętam jak mieliśmy rekrutację w pracy i przyjmowalam cv, i przykre to jest bo patrzę, dziewczyny miały w większości studia jedne jakieś psychologie a niektóre prawo, finanse itd, a pracowały tylko po sklepach i wpisywały oczekiwane wynagrodzenie 1200-1400. Dlatego też, wiele osób po studiach robi dodatkowe szkoły tak jak np studium medyczne, u mnie większośc na farmacji była po studiach ale nie mogły znaleźc godnej pracy teraz część z nich pracuje jako technik za 2500zł(niekiedy więcej, bo można dorobić na dyżurach), tyle samo zarabia asysta stomatologa, higienistka jeszcze więcej. Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2014-04-20 o 10:59 |
|
|
|
|
#2175 |
|
Zakorzenienie
|
Na pewno wszystko sie sklada na znalezienie fajnej pracy
CO nie zmienia faktu, ze minimalna krajowa w Polsce to jakies nieporozumienie :P Ja mam na swiezo porownanie z innego kraju i .. portfel boli.Ehh Dziewczyny.. a ja siedze i sie opycham slodyczami, a mialam schudnac :P |
|
|
|
#2176 |
|
Konto usunięte
|
no ale bank narodowy nie jest wyznacznikiem każdego pracodawcy, także wiesz
|
|
|
|
#2177 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak, procesy rekrutacyjne to też śmiech na sali. Na byle stanowisko jest pięć etapów, test znajomości języka a tak jak przychodzi co do czego to rozmowa jest mało konkretna i o niczym. Bo jeśli chcemy prawdziwego procesu to zróbmy testy predyspozycji a nie pytania "dlaczego chce Pani u nas pracować" i "niech Pani opowie o swoim doświadczeniu"- wystarczy przeczytać CV a ja mogę odpowiedzieć na ewentualne pytania. Raz w życiu, na mojej ostatniej rozmowie rekrutacyjnej zostałam w ogóle zapytania o moje zainteresowania które zawarłam w CV. Po co więc to wszystko pisać? Już pomijam sam fakt, że każda firma ma inny styl pracy, inne oczekiwania, misję czy cele. I to że mam doświadczenie w sprzedaży butów nie oznacza że będę świetna w sprzedaży perfum. Więc z tym poszukiwaniem doświadczonych też bym nie przesadzała Czasem chyba łatwiej nauczyć kogoś od początku niż zmieniać nawyki, nierzadko złe
Edytowane przez asiula1306 Czas edycji: 2014-04-20 o 11:33 |
||||
|
|
|
#2178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A najbardziej w POLSCE denerwuje mnie wlasnie to, ze sie wszedzie pchamy, wszystkim pomagamy a wlasny kraj mamy w dupie. Inne kraje najpierw dbaja o swoj wlasny, a dopiero potem ewetualnie o glodne dzieci w Afryce. Nie rozumiem jak inne kraje maja nas traktowac serio skoro my o siebie nie potrafimy zadbac.. I ja lubie Polske, bardzo Lubie jej widoki, uwazam, ze jest tu naprawde duzy potencjal, polacy sa naprawde inteligentni, ale rzad nisczy ten kraj coraz bardziej i zyje sie tu po prostu zle.. I przykre jest to, ze w innym kraju zyje sie lepiej niz we wlasnym.. |
|
|
|
|
#2179 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też lubię Polskę i jestem do niej przywiązana ale niestety, z samego przywiązania i sympatii człowiek nie wyżył
Na razie nie zamierzam wyjeżdżać (choć myślałam o tym kilka razy) bo chcę posmakować prawdziwego życia tutaj. Do tej pory żyłam na dorobku rodziców- za dwa tygodnie zaczynam samodzielne życie, potem otwieram firmę i głęboko wierzę że mi się jednak uda w Polsce zapuścić korzenie. Może powinnyśmy założyć partię polityczną wizażanek? W Polakach mi przeszkadza wszędobylskie cwaniactwo. I brakuje mi otwartości na ludzi- kiedy idę ulicą i się uśmiecham sama do siebie to ludzie krzywo patrzą. Jak drę się do radia w samochodzie stojąc na światłach- kręcą głową z politowaniem bo jakaś wariatka śpiewa i się buja w fotelu. Mam czasem wrażenie że u nas nie wypada być zadowolonym, radosnym, zwariowanym bo jak to tak?
|
|
|
|
#2180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I Polacy lubia oceniac, na kazdy temat maja cos do powiedzenia - a mimo tego swojego zycia nie potrafia poukladac i ciagle narzekaja Tzn narzekamy, bo ja tez cos z tego mam - nie mowie, ze nie. Nie odcinam sie od tego Ale ja sie staram cos z tym robic.Ja na razie mieszkam poza granicami kraju, teraz jestem tu na Swieta i naprawde roznica jest spora jesli chodzi o zachowania, sposob bycia, nastawienie, usmiech, wyrazanie opinii itd.. Ja winie o to rzad. Bo od nikogo nie bede wymagac, zeby sie do mnie usmiechal na kasie w tesco jak szalony skoro ma na godzine 6 zł, wcale sie nie dziwie ze ma nastawienie jakie ma do klientow, ktorzy.. sa upierdliwi :P Jedno napedza drugie.. i kolo sie zamyka. Dopoki rzad nie zadba o obywateli to nie ma co wymagac cudow
|
|
|
|
|
#2181 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez asiula1306 Czas edycji: 2014-04-20 o 13:10 |
|
|
|
|
#2182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo staralam sie bardzo, zadnych zwolnien, chora bylam czy nie - chodzilam do pracy bo nie chcialam nikomu robic klopotow (jak ja bym byla na zwolnieniu to ktos musialby za mnie przyjsc), dbalam, staralam sie, a firma i tak miala to w dupie Mysle sobie, ze na nic te starania. I firma tez miala mnostwo specjalistow/kierownikow/menadzerow wyzej, ktorzy calymi dniami wysyali maile jeden za drugim i taka ich praca Zamiast inwestowac w ludzi, ktorzy najbardziej przyczyniaja sie do sprzedazy (to byl rowniez sklep) to oni ladowali kase w specow ktorzy siedzieli i wymyslali uklad bizuterii No ale.. ich sprawa.
|
|
|
|
|
#2183 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie szalę goryczy przelał fakt gdy pewnego dnia przyszłam do pracy i dostałam w międzyczasie grypy jelitowej i średnio co 20 minut latałam do toalety a moja kierowniczka powiedziała tylko "idź do apteki, kup sobie coś bo ja wychodzę za pół godziny". I nic, ani me, ani be ani pocałuj mnie w de. Nawet nie zapytała czy dam radę przez 4 godziny wytrwać sama w pracy i obsługiwać klientów. A ja się nawet nie zbuntowałam tylko pokornie zostałam i tylko marzyłam by ten dzień się skończył. Wieczorem jak już wróciłam do domu to byłam odwodniona. I wtedy przysięgłam sobie że nigdy więcej nie będę stawiała pracy ponad zdrowie. A na odchodne, gdy się zwolniłam w okolicy bożego narodzenia usłyszałam od managera że dostanę gorszą paczkę bo nie zostaję do stycznia i mi się nie należy (a byłam pracownikiem o najdłuższym stażu pracy w tej firmie). Głupi prezent na święta a pokazał jaki naprawdę pracodawca miał do mnie i do mojej pracy stosunek.
Edytowane przez asiula1306 Czas edycji: 2014-04-20 o 13:28 |
|
|
|
#2184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiec nie tylko u mnie byly takie cyrki. To po prostu chore i ja nie chce sie na to godzic, a sama nic nie zdzialam - bo jesli sie nie zgodze to zatrudnia kogos innego, zawsze znajdzie sie ktos na to miejsce, a caly kraj naraz sie nie zbuntuje. Przykre, po prostu przykre.. Nie mowie, ze kazdy powinien zarabiac 50 zl na godzine, ale zarobki powinny pozwolic na zycie na przyzwoitym poziomie, zeby wyjazd za granice na wakacje byl czyms naturalnym, a nie objawem, ze komus sie dobrze powodzi. |
|
|
|
|
#2185 | ||
|
now or never
|
Cytat:
jeśłi widełki są 1500-2500, no to im to bez różnicy. kumpela w powiedziała 3 brutto to jej powiedzili, że to za dużo i może dostać 2,5. Cytat:
przykro się czyta o Waszym doświadczeniu z pracodawcami. może najlepszego nie mam, ale po studiach lipa z pracą i nic nie robiłam. Wawa sama się po mnie upomniała i teraz źle nie zarabiam, zwłaszcza, że po okresie próbnym mam umowe przedłużoną i podwyżkę dostałam. owszem jest to korpo i raczej się dba o pracownika, choć też idealnie nie jest. list motywacyjny nie jest po to żeby pokazać pracodawcy, że bycie sprzedawcą to praca marzeń, ale że jest sie chętnym do pracy, przecież w nim można przemycić wszystko co nie zmieściło się w cv. każde nasze zaangażowanie, pomysłowość czy atuty, które można dalej wykorzystać.Ale jak to mówią, każdy jest kowalem swojego losu.
|
|
#2186 |
|
Zadomowienie
|
Umiejetność liczenia w pamięci nie jest wyznacznikiem ani inteligencji ani kultury, moja zmienniczka w pracy była super z matmy ale wiesz prosta była strasznie "a siateczke dać"? "Jaki kolorek dla pani? Ciałowe?" Chodziło o rajstopy a punkt sprzedaży miał być elegancki i z klasa.
Wiec weź mnie tutaj nie przyrównuj do jakies lumpiary z pod mostu bo mam trudności z matematyka. Nie jestem jakaś patologia. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
#2187 |
|
Zakorzenienie
|
Może skończmy tą dyskusję, bo nie prowadzi ona do niczego? Kto chce, to i tak wnioski wyciągnął bądź wyciągnie. Nie ma to jednak związku z tematem wątku.
|
|
|
|
#2188 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak bardzo się zgadzam, czytając niektóre wypowiedzi z tego wątku. Trochę mi się gryzie, że się narzeka, że pracy nie ma, że słabo płatna, a potem stwierdzenia, że się nie rekrutuje na stanowiska, gdzie wymagany jest list motywacyjny "bo to bez sensu". Wydaje mi się, że w korpo generalnie jest trochę lepsze podejście do pracownika (są oczywiście wyjątki, ale tak ogólnie mówię), bo wynika to z tego, że firmy są z reguły międzynarodowe i kultura biznesu idzie stamtąd, a nie z Polski, gdzie cały czas jeszcze pokutuje mentalność rodem z PRL, "mnie się należy, a klientowi robię łaskę", z tą modyfikacją tylko, że teraz klientem stał się także pracownik. Cytat:
![]() Niestety, ale testy na inteligencję obejmują również liczenie w pamięci, więc z tym wyznacznikiem, to jak kulą w płot. Sorry. Ja Cię tam nie potępiam, gila mnie, czy masz maturę, czy nie, tylko trochę nie rozumiem ani najeżdżania na koleżankę, która nie do końca umie się poprawnie wysłowić w momencie, gdy sama mówisz, że masz problemy z dodawaniem w pamięci, co jest równie podstawową umiejętnością, ani narzekania, że czeka Cię do końca życia słaba płaca, biorąc pod uwagę, że nie masz matury, ani nawet nie chcesz się postarać, żeby ją zdobyć, tylko wolisz poprzestać na umyciu rąk "bo ty nie umiesz". ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#2189 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2190 |
|
Zakorzenienie
|
Póki piszemy z zachowaniem podstawowych zasad kultury osobistej, to nie przeszkadza mi pisanie nie na temat
![]() ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Moi znajomi z kolei narzekają, że nie ma pracy, że źle płacą. Przy czym nie wysyłają cv, tylko przeglądają stronki z ofertami i na tym się kończy. Praca sama do nikogo nie przyjdzie, trzeba coś w tym kierunku robić więcej niż potencjalna konkurencja Jako że tematy hr-owe są mi bliskie, to poprawiam im bądź zmieniam cv, podsyłam oferty pracy z różnych firm- i to mnei akurat dziwi, ze ja nie szukając pracy potrafię więcej znaleźć ofert niż same osoby zainteresowane. Sama pracuję od 8 lat, prace miałam lepsze i gorsze, ale wolałam robić cokolwiek niż siedzieć w domu i narzekać. Pracowałam typowo fizycznie, potem w sklepach, w biurach i od paru lat w różnych korpo. Na korpo tez ludzie narzekąją, ale na 3 korporacje, w których byłam , tylko 1 źle wspominam i nie chciałabym tam za żadne pieniądze świata wrócić.
Edytowane przez Lynn Czas edycji: 2014-04-20 o 16:14 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:55.

dlatego mam nadzieje, że już niedługo znajdę coś innego.
Aha i znam duzo takich sloikow 

, to jeszcze skóra głowy, która wymaga delikatnego szamponu i okresowego stosowania szamponu p/łupieżowego (ten który na mnie działa kosztuje 26zł/60ml), do mycia ciała też muszę używać delikatnych żeli, bo inaczej mam wiór, na szczęście żel niebieski z dove ma sls dalej w składzie i mi pasuje, wcześniej używałam aptecznych które są dość drogie, do mycia twarzy, najtaniej mi wychodzi mydło marsylskie 20zł kostka na kilka miesiecy, zanim to odkrylam użwałam naturalnych żeli, ale cena mnie skłoniła do szukania czegoś tańszego.