|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
Cytat:
To jest forum, więc wiadomo, że co osoba to inny pogląd i opinia, dopóki sobie nie szkodzimy, ma to sens Niestety trzeba wziąć pod uwagę te drobne różnice w wypowiedziach i udzielanych radach/sugestiach, wynikające właśnie z poglądów czy własnych doświadczeń z zaznaczeniem: nie szkodzić (niech to będzie tyle ode mnie w temacie, aby nie zasypywać bardziej wątku off-topem )
|
|
|
|
|
#542 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w końcu kasza manna to zło na redukcji, a marchewka ma wysokie IG
|
|
#543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sęk tkwi w tym, by dobrze to ze sobą skomponować Nie wiem czy jest coś takiego jak produkty zakazane na diecie, no, może oprócz białego cukru ;], chodzi o równowagę składników i ich odpowiednie skomponowanie, plus oczywiście odpowiednią ilość wszystkiego
|
|
|
|
|
#544 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
|
|
#545 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- db ze chociaz fusiacola zrozumiała o co mi chodzi. ....... |
|
|
|
|
#546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#547 | |
|
Zadomowienie
|
tak jak dzisiaj np. \dzien w domu.
sn. micha (pol szkl platkow, szklanka mleka, gruby plaster twarogu) owsianki z orzechami (garsc, ok 20g), 2 sliwkami suszonymi, łyzkaczubata goji, lyzka otrab zytnich, lyzeczka nasion chia i kiwi. na obiad: ponad 200 lososia ugrilowany na lyzeczce oleju do tego ponad polowa woreczka kaszy grycznaej bialej (polana tym wytopionym tluszczem z lososia i koperkiem <3) salataka: pol opakowania mixu salat, wielki malinowy pomidorek, 2lyzki jogurtu, łyzka oleju lnianaego 2 lyzki pestek dyni/slonecznika. na podwieczorek: jogurt sojowy + wielkie 200g jablko, garsc migdalów i 35g surowej czekolady raw, lyzeczka otrab, lyzeczka cynamonu. kolacja: NIE WIEM pewnie bialkowy omlet (2 cale 3 bialka) + olej lniany lyzeczka, i 2male kromki chleba + warzywa LUB twaróg z olejem lnianym nie mam pojecia czego mi brakuje w dzisiejszym jadlospsie. bez kolacji wyszlo mniej wiecej: ok 1800 kalorii białko:82, tluszcz 97, weglowodany 160. zapotrzebowanie z potreningu: (na U, bez ruchowy dzien) Kalorie 1470.06 Węglowodany 55% 808.53kcal = 202.13gram Białko 15%% 220.51kcal = 55.13gram Tluszcz 30% 441.02kcal = 49gram hm... badania mam w normie, lekarz nie kazal mi koniecznie tyc, tylko odzywiac organizm pod odzyskanie @> ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ---------- Cytat:
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-04-22 o 18:41 |
|
|
|
|
#548 |
|
Wtajemniczenie
|
dezett a ile ważysz i ile masz wzrostu?
|
#549 |
|
Zadomowienie
|
ale uwaga (!) od zawsze bylam drobnej budowy nawet jak wyczynowo uprawialam sport i mialam badania w nomie, teraz tez przytylam ok 3kg i mam lepsze badania niz w fazie duzego ed. @ itd. - geny: 162cm, 40kg (zazwyczaj wazylam maksymalnie 45.) moglabym jeszcze 2-3 kg przytyc ewentualnie ale glownie chodzi mi o @.
|
|
|
|
#550 |
|
Wtajemniczenie
|
pytam dlatego, że mi lekarz kazał dostarczać 2 gr tłuszczu na każdy kilogram masy ciała gdy walczyłam o @
|
#551 |
|
Raczkowanie
|
U
Śniadanie: Dwie kromki chleba orkiszowego z masłem orzechowym i miodem, latte waniliowe II Śniadanie: Dwie kromki chleba orkiszowego z grubymi plastrami gotowanego kurczaka, banan Przekąska: Mała makrela wędzona z pomidorem Obiad: Kasza gryczana z masłem i fasolką szparagową (pół szklanki surowej kaszy) Przekąska: Serek wiejski zwykły Kolacja: ??? Bardzo proszę o opinię, szczególnie w kwestii tłuszczy Poza tym nie mam pojęcia, co na kolację... : P Edytowane przez eddin Czas edycji: 2014-04-22 o 18:51 |
|
|
|
#552 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#553 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#555 |
|
Zadomowienie
|
takze widac wlasnie jak sie "boje tluszczy" i jem "sucho"
- jedyne co, to zjadam za malo węgli chyba i bialka (?). po prostu strasznie strasznie strasznie (!!!!!) chce odzyskac @ i swiruje juz z tego .
|
|
|
|
#556 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kurcze, i co wtedy jadłaś? Też mam podobny problem, i już sama nie wiem... w jadłospisie powyżej jest około 80g tłuszczu (wg kalkulatora) a ważę 57 kg/170, nie wiem, co jeszcze mogę zjeść : P
|
|
|
|
|
#557 |
|
Raczkowanie
|
Moje U:
I: szejk(5 bananów, 10 truskawek, 4 suszone daktyle, woda) II: sałatka: lodowa, awokado(1), pestki slonecznika i dyni, mango(2), sos (oliwa, cytryna), szejk(2 banany, miska suszonych malin, szpinak, woda) III: 3 jabłka IV: ugotowany ryż z surowym sosem pomidorowym(zblendowane-5 pomidorów, zielona cebulka, seler naciowy, rozmaryn suszony, sok z 1 cytryny, świeże chilli) i gotowanym na parze kalafiorem |
|
|
|
#558 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
salatke: (mix salat) + dowolne warzywa proponuje: rukola, pomidorki cherry, cebulka, oliwki, + polowe awokado, 2 lyzki oleju lnianego, 100g lososia wedzonego i twarozku troche- wymieszac, posypac pestkami i nasionami chia i pycha ![]() mozna zagryzc kromka chleba z maslem ![]() a na deser pasek gorzkiej czekolady
|
|
|
|
|
#559 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tłuszcz dobijałam zwykle orzechami, wieprzowiną, tłustymi rybami, pestkami... no chyba to nie problem jak się ma zjeść coś więcej standardem była wtedy mała paczuszka nerkowców do wieczornego filmu nierzadko wychodziło mi nawet ponad 150g tłuszczu na dzień, ale ćwiczyłam codziennie (wtedy ok 30-40 min) i odzyskałam @ nie tyjąc![]() odstawiłam też czerwoną herbatę bo podobno ona nie pomaga w odzyskaniu @. ---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- Cytat:
|
|
#560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cholesterol odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Jest nam niezbędny. Odsyłam do lektury: http://www.tlustezycie.pl/2012/07/ch...ry-zy.html?m=1 http://www.tlustezycie.pl/2012/05/moze-jajko.html?m=1 Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#561 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzisiaj będzie tuńczyk (połowa puszki) w sosie własnym z mała łyżeczka musztardy twaróg z rzodkiewka i szczypiorkiem jem bardzo często na śniadanie, ale wtedy z mała kromka chleba bez chleba zjem 2 łyżeczki i mi nie smakuje musze cos pokombinować, nigdy nie pomyślałam o kakao omlet jest ok, ale zjem max z jednego jajka ![]() R na jutro 07:00 mała kromka chleba z twarogiem z rzodkiewka i szczypiorkiem W pracy cappucino ![]() 10:00 jogurt naturalny z bio-musli (2 łyżeczki) i kiwi 14:00 kromka chleba z jajkiem na twardo 17:00 barszcz czerwony, jeden pasztecik z gotowanymi mięsem! mały kawałek piersi z indyka, rukola z winegretem 19:00 30 min orbitrek + rozciągania Przed 20:00 połowa puszki tuńczyka z odrobina musztardy Mam nadzieje, ze to jest w porządku
|
|
#562 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poza tym nie ma czegoś takiego jak dzienna minimalna ilość żółtek, które trzeba dostarczyć organizmowi, więc nie można zakładać, że jak ktoś dostarczy cholesterol z 2 żółtek zamiast z 5 to źle. Sama zwykle jem dziennie 2 jajka (i to nie codziennie), dezett je 2 jajka + białka i nagle jest gorsza? a przecież zjadła więcej ode mnie![]() ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- najlepsze są wstępy do tych artykułów, "boimy się cholesterolu jak ognia..." a drugi " wciąż boimy się jajek"
|
|
#563 |
|
BAN stały
|
Moje r, proszę o ocenę
![]() Śniadanie 11:00 - bułka grahamka z dwoma plastrami szynki + trzy suszone pomidorki + por II śniadanie 13:00 - koktajl z kiwi, mleka sojowego i dużych ilości musli lo bez cukru z łyżką granoli sante Obiad: 16:00 - pierś z kurczaka ładnych rozmiarów z przyprawami z folii z piekarnika + 1/2 woreczka ryżu brązowego + trochę brokułów + łyżka oliwy. Kolacja: 19:00 - bułka grahamka z półową puszki tuńczyka w oleju + szyczpiorek, dwa pomidorki suszone i duży pomidor + jabłko Wstałam późno, to nie będę wciskać w siebie 5 posiłków, 4 wystarczą chyba. |
|
|
|
#564 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To potwierdza tezę, że tyciu sprzyjają głównie węglowodany, a nie tłuszcze
|
|
|
|
|
#565 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#566 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#567 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Hej...
U mnie dzisiaj sama nie wiem ![]() 1. 1 jajko i 2 plasterki wędliny... nie cierpię śniadania. Najgorszy dla mnie posiłek ![]() Nigdy go nie potrzebowałam. Podobno trzeba, to sie zmuszam. Nawet nie robie jakiś wymyślnych bo najzwyczajniej nie za bardzo chce mi się jeść... ![]() 2. Owsiaka. 3 łyżki płatków. 1 otrebow owsianych. Mała łyżeczka siemienia. Pół banana. 3. Miseczka rosołu z makaronem i trochę mieska z udka. Sama gotowałam wiec rosół nie tłusty. 4. Sałatka z ogórka. Pomidora. Rzodkiewki. Kukurydzy. Lodowej. Pasta z awokado. Ser biały.
|
#568 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jutro idę na takie zakupy ![]() No właśnie ostatnio "odkryłam" na nowo gorzką czekoladę. Tak niewiele węgli, tak wiele tłuszczu, pyszna i naprawdę niesamowicie poprawia humor ![]() ---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- Cytat:
a czy musiałaś wspomagać się lekami?Pociesza mnie też, że można mieć naturalną @ ćwicząc, bo ja nie chcę rezygnować... moja lekarka powiedziała, że mam po prostu nie przesadzać, np. żadnych długodystansowych biegów
|
||
|
|
|
#569 |
|
Konto usunięte
|
Święta minęły, ilość zjedzonego sernika chyba została zrównoważona ilością kilometrów przebytych pieszo i na rowerze
Teraz trzeba się wziąć w garść: szczególnie że zrobiłam przegląd zdjęć jak ważyłam więcej niż teraz i takich jak ważyłam o wiele mniej. Chyba się na tych założonych kilku kilogramach nie skończy ![]() Zatem jutro od nowa: Redukcja I śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych, pół szklanki jogurtu naturalnego, łyżeczka pestek słonecznika II śniadanie: grahamka z twarogiem i polędwicą z indyka, pomidory koktajlowe, jabłko obiad I: sałata, kapusta, pomidory, groszek, kukurydza, kilka oliwek, oliwa z oliwek, ser feta obiad II: 150 g piersi z indyka usmażonej na łyżce oliwy z papryką, przecierem pomidorowym i cebulą podwieczorek: jabłko, serek wiejski z cynamonem kolacja: to co na obiad ale 100 g mięsa W tym tygodniu chciałabym zacząć wieczorami biegać między podwieczorkiem a kolacją. Co polecacie na te posiłki? Bo czytam, czytam i nic nie umiem wymyślić bo widzę że rady na posiłki okołotreningowe są różne zależnie od pory dnia i w dodatku nie wszystkie dotyczą biegania, więc już sama nie wiem
|
|
|
|
#570 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zdrowy tryb życia i @ aż sam się prosi, żeby wrócić nic się nie martw, będzie dobrze---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ---------- kawa z mlekiem 3,2% dziś bez ćwiczeń 1) ryżanka na gorąco z 5 łyżek płatków ryżowych, łyżki kokosu, łyżki maku, suszonej żurawiny i śliwek gotowana na mleku 3,2% + kawa z mlekiem, jabłko 2) dwie połówki grahamki posmarowane grubo pastą z wędzonej makreli, pieczonej w złotku cebuli, bryndzy i pikantnej pasty węgierskiej (dobry kupny przecier z pieczonych chilli) + kolejna ![]() 3) zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami z chleba żytniego pełnoziarnistego, odrobina śmietany 15% 4) miruna obtoczona w sezamie, smażona na łyżce oleju z pestek winogron, surówka z kiszonej kapusty, marchewki, cebuli, jabłka, kminu i oliwy z oliwek 5) pasta z makreli (ta co przed południem) nałożona na 3 połówki gotowanych jajek, na to kiełki fasoli mung; garść pomidorków koktajlowych i ogórek konserwowy
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:06.

w końcu kasza manna to zło na redukcji, a marchewka ma wysokie IG
za to siemie lniane jem prawie codziennie, kupuje z sante, prażę porcję na ok 2 tygodnie i trzymam w słoiku
a potem wypadają włosy, skóra jest zniszczona... w końcu to w żółtku znajdują się wszystkie cenne substancje i witaminy. Ale dezett z tego co pisze nie rezygnuje wcale z żółtek
kacze, gęsie... albo jakieś inne?
bo taki tok rozumowania, że lepsze na redukcji jest to co ma mniej kalorii jest błędny.

jutro idę na takie zakupy