Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.) - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-23, 10:13   #2371
trolla2405
Rozeznanie

Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
Niestety siedzę w pracy w bochni Hania od 7 u babci.
Ale tu tez się chmurzy i juz trochę padało.

Moderna ja też jeżdżę codziennie ponad 80km tam i z powrotem do pracy, nie dość że to wysokie koszty paliwa, to jeszcze właśnie samochód się zużywa żal.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
zapomniałam ze ty pracujesz, eh
do bani z taką pogodą,
w sb jak się zberałam to jak mi tż znosił wózek to zaczeło kropic, ale myśłe twarda jestem idziemy, przesiedzielismy z pół godziny na placu zabaw w domku i pod drzewkami takze w sumie nam bardzo nie kropiło ale wiało i zimno i nieprzyjemnie i w końcu odpuściłam, wróciliśmy do domu
Stary 2014-04-23, 10:15   #2372
pani22ka
Zakorzenienie

Stówka dla Mikołaja i Krzysia!!!!
Dobrego chłopaki!!!!

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
i chyba spaczyliśmy mu gust przez to

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość
probowałam ją ustrzec przed ale się nie udało
trudne to... piaskownica tyż spacza gust różem

trzymam kciuki za przedszkole!

Cytat:
Przyznaję się bez bicia
Masz foto kowala z biedronka?
przyznaj, przyznaj! "TYLKO BIEDRONKA NIE MA OGONKA!"

Cytat:
ciągoty ma do lalek i do garów narazie tylko
gender study : praktyk

Cytat:
Jak dla mnie to było najwięcej ludzi...
, nawet na Salwator nie doszliśmy, od razu skręciliśmy nad Wisłę...

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-23, 10:21   #2373
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA DZISIEJSZYCH SOLENIZANTÓW
KRZYSIA
MIKOŁAJKA

SPEŁNIENIA MARZEŃ ROBACZKI, DUŻO ZDRÓWKA RADOŚCI MASĘ PREZENTÓW I MIŁOŚCI
to ja tez sie PODPINAM

najlepszego chlopaki

Cytat:
Napisane przez Lukrecjas Pokaż wiadomość
Witam

Dużo zdrówka słonka i uśmiechu dla wszystkich roczniaczków a w szczególności dla dzisiejszych solenizantów!

swoją drogą podziwiam dziewczyny za cierpliwość pozdrawiam
yoooy yoooy
co do ost haha.

jajeczko na miekko yhmmm ... takie oto sniadanie se dzis zaserwowalam

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-23, 10:21   #2374
bzinka
Zadomowienie

Cytat:
zapomniałam ze ty pracujesz, eh
do bani z taką pogodą,
w sb jak się zberałam to jak mi tż znosił wózek to zaczeło kropic, ale myśłe twarda jestem idziemy, przesiedzielismy z pół godziny na placu zabaw w domku i pod drzewkami takze w sumie nam bardzo nie kropiło ale wiało i zimno i nieprzyjemnie i w końcu odpuściłam, wróciliśmy do domu
No ile można siedzieć pod daszkiem jak tu hustawki, karuzele i nie da się używać...

Wow udalo mi się zrobić wielocytuj na tel jeszcze tylko tablet musze rozpracowac.

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
Stówka dla Mikołaja i Krzysia!!!!
Dobrego chłopaki!!!!

trudne to... piaskownica tyż spacza gust różem

trzymam kciuki za przedszkole!

gender study : praktyk

, nawet na Salwator nie doszliśmy, od razu skręciliśmy nad Wisłę...
O rany cudnie!
I nosidełko w uzyciu.
Ja też wyciagnelam bondolino jak szlismy na kopiec Krakusa i Hania bardzo się do mnie tulila w nim.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-23, 10:32   #2375
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cathlyn Pokaż wiadomość
Teściowa ją karmiła żurkiem i sernikiem
zanim doczytałam, to oniemiałam. spełniony sen mojej t.

Cytat:
Jak to jest, że ona u innych je a ze mną nie chce?
hehe
byłam niejadkiem (sic!), ale u sąsiadów (rodzina wielodzietna) ZAWSZE jadłam z nimi chleb ze śmietaną i cukrem, ziemniaki ze zsiadłym mlekiem
a w domu - szał! babcia biegająca za mną po podwórku z kanapeczkowymi "pociągami" z polędwiczką spod lady

Cytat:
Mieliśmy koszmarną podróż.
jeżżżżuuuuuu... faktycznie

Cytat:
wyciagnelam bondolino jak szlismy na kopiec Krakusa i Hania bardzo się do mnie tulila w nim.
no cały czas Wam zazdroszczę zdrowych nosideł

Ale bycze zdjęcie wyszło popsułam układ strony

Stary 2014-04-23, 10:55   #2376
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Witam

Dużo zdrówka słonka i uśmiechu dla wszystkich roczniaczków a w szczególności dla dzisiejszych solenizantów!

z uwagi na fakt iż jest to forum publiczne wchodzę tu dosyć często mimo wszystko a to dlatego że dziewczyny poruszają interesujące tematy dotyczące około rocznych maluchów.

Dziś postanowiam napisać do jednej mamusi.

Amelie04 z całym szacunkiem ale weź ty się kobieto obudź! Czytaj co radzą Ci dziewczyny!
Nie wiem co ty palisz ale jesteś mocno wyluzowana. Nasza lekarka (nie jest alfą i omegą ale jej ufam) twierdzi że przy ząbkowaniu nie występuje aż taka wysoka gorączka.
My też mieliśmy trzydniówkę byliśmy u lekarza, była wysoka gorączka, podawałam na przemian paracetamol i nurofen, gorączka ciągle wracała ale synek spijał hektolitry wody. Bardzo często w małych ilościach, Sam sobie jej nie serwował, na zmianę z Tżtem czuwaliśmy ciągle przy nim. Nie mogłabym sobie spokojnie siedziec na forum. Być może jestem panikarą ale nie darowałabym sobie gdyby coś mu się stało!

Byłysmy w przychodni i lekarka nic nie stwierdzila, lekko zaczerwieniona gardlo, temperatura 38( a nie jak na moim 39, nie wiem co z tymi termometrami) jeszcze robimy badanie moczu. Lukrecjas przeszlam juz nie jedna chorobe mojego dziecka i tez panikowalam jezdzilam do lekarzy itd i teraz jestem juz spokojniejsza i potrafie ocenic w jakim mniej wiecej jest dziecko stanie.. tak jak myslalam jest to trzydniowka, dzis trzeci dzien wrocil apetyt i ochota na picie, nie rozumiem twojego uniesionego tonu?
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-23, 10:57   #2377
BYou
MBZ♥

[CENTER]Najlepsze życzenia Roczkowe dla EwuniMarssella, Wojtusia, Krzysia, Mikołajka,rośnijcie zdrowo na pociechę Rodziców

BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-23, 10:57   #2378
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Helol Dopoludniowa pora...poczytalam na telefonie to odpisuje pomalutku, wkurza mnie slownik w telefonie bo polskich znakow nie wstawia.

Panika biedronka wypas,tez musze nabyc bo szal ogarnal i moja,flatego jak na spacetze daje czadu to ppdchodze pod Biedre i msm chwile spokoju bo krxyczy do logo...

Dziecko spi, dzis w nocy dala czadu wiec odsypia, czekam jak wstanie i smigamy na spacer,dopoki nie pada, trzeba na maksa wykorzystac ostatnie poltprej tygodnia przed powrotem do pracy.

Wczoraj poszlam z mlodymi na szmaty i oczywiscie obkupione dwie, Oli tylko sprawdzala czy spodnie wyschly bo musiala,no musoala w nich isc d szkoly ...

Zrobilam dzis zupe szczawiowa z mrozonki co prawda, chyba moge malej dac, jak myslicie?
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-23, 11:06   #2379
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Despa nie mam pojęcia ale możesz spróbować no kiedyś musi spróbować

Pani fota biedronkowa boska

Kasiu oby dziś było lżej w pracy

A ja nie mam inspiracji na dziś na obiad dla małej póki co wstawiłam warzywa na parę tz dynię, ziemniaki i szpinkak dalej mamy wstręt do kurzych jaj. Może jakąś rybę jej zrobię? tylko chyba nie mam ryby

Ogólnie mam posprzątane ogórkowa od wczoraj więc chyba podłogę wymyję o 7 prasowałam. Mała poszła na drzemkę po idziemy na spacer. Słonko wychodzi więc chyba będzie pogoda bo u nas całą noc padało.
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-23, 11:06   #2380
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Zrobilam dzis zupe szczawiowa z mrozonki co prawda, chyba moge malej dac, jak myslicie?
jezeli szczaw pojawi sie tylko od czasu do czasu na stole, to jest ok (wyplukuje wapn z organizmu).

lece czytac M. dzsiiaj maruda, poszedl spac, obiad przygotowalam, tylko przekrecic kurki - zaraz sobie zrobie kawusie i postaram sie odpisac na posty
Stary 2014-04-23, 11:07   #2381
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
to ppdchodze pod Biedre i msm chwile spokoju bo krxyczy do logo...

Cytat:
Oli tylko sprawdzala czy spodnie wyschly bo musiala,no musoala w nich isc d szkoly ...
czad! uwielllbiammm pannica!!!

Cytat:
tyż jestem ciekawa.
bo dziś idę polować na świeży
choć ja się trochę będę bać po ostatnich rewolucjach żołądkowych...

BYou, toś się spisała! co u Was?

Stary 2014-04-23, 11:13   #2382
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
u mnie A. tez wazy 9kg, a cos moze sie stac przy takiej wadze? moja jest z 9 kwietnia i jeszcze nie bylam na szczepieniu...
nie wiem czy są jakieś wagowe przeciwskazania ale ogólnie boję się żeby taka dawka źle nie wpłynęła na dziecko.

Cytat:
poproś neuro o info,zeby przesunąć szczepienie, przy rehabilitowanym dziecku powinien dać

A jeszcze miałam zapytać, Panika, Bzinka- ile maluchy ważą i mierzą ?
.
dzięki za podpowiedź

Mój B waży 8.700 i ma 77 cm waga urodzeniowa nie potrojona ale wszystko przez brak żelaza trochę zaczął ruszać wagowo mini tyci ale zawsze coś. No i na długość bardzo urósł

Cytat:
a co rehabilitant na to? jak komentuje?

a szczepienie odraczach i już. niech neuro Ci podpowie czy widzi wskazania do opóźnień.
bez konsultacji nie odważyłabym się szczepić...

inaczej się nie dało Michał wtedy nie pił nic innego oprócz cycka, a ja nie umialam nigdy odciągnąć odpowiedniej ilości. Małpka mi poradziła by rozpuszczać w minimalnej ilości wody (rozpuszczałam w kielonku ), bo on mi nawet 20 ml nie wypijał. .
w Owi ciągle nie pozwalają na nic tzn jak sadzałam to nie sadzać a potem już nic nie mówili teraz chce chodzić nie prowadzać no i koniecznie chcą by raczkował ale on takiej chęci nie ma przemieszcza się w różne inne sposoby.
Natomiast prywatny reh mówi że być może tak będzie że najpierw będzie chodził dopiero wróci do raczkowania i siadania. I wszystko możliwe choć też fakt że wszystko u nas jest po prostu później bo widzę że próbuje coś kombinować nawet do wstawania tylko jakby boi się...

A tak żelazo ja do zupki dawałam ale właśnie jak mi przez zęby nie chce jeść zup to się zastanawiałam jak mogę dać.

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość

bardzo mocno trzymam kciuki za rehabilitację i postępy.

ale jak chcesz przesunąć? opóźnić? jak się martwisz wagą to zawsze możesz go skonsultować z pediatrą bez szczepienia, zrobić badania. a szczepienie jest po 13 m-cu, ale chyba można później (sama się nie wybieram jeszcze).

tak opóźnić nie wiem może ok miesiąca, będziemy niebawem kontrolować żelazo to będę u pediatry to zapytam.

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
hej

--------
wogóle po świetach fajnie najlepszy był Karol jak poszliśmy na rezurekcję najpierw biegał przed ołtarzem w tą i spowrotem uśmiechał się do wszystkich a potem poszedł na zakrystię i tam z księżmi urzędował dostał od proboszcza batonika od drugiego księdza cukierka tak więc Julka się ucieszyła.
Najlpsze że jeden ksiądz obserwował go dłuższą chwilę takiego chodzącego ciągle i się mnie pyta"i on tak zawsze? on się nie męczy?"

Nie no Karol jest nie do" zdarcia" od początku silny chłopak .

Cytat:
Napisane przez oldzinx Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,

u nas wszystko lux i cacy. Tomek raczkuje z prędkością światła, ładnie chodzi przy meblach, ściąga wszystko na głowę jak leci. Upodobał sobie regał w salonie z książkami. Wywala wszystko a ja stoję i pilnuje. Regał do ściany musieliśmy przekręcić bo tak szarpal. Jak książki wyciagnelam to wchodził do pustych półek
ogólnie jego miłością są książki i wszystkie ruszajace sie zwierzęta. A do tego gadula, ładnie już potrafi się komunikować słowami. Oczywiście większość z nich tylko ja rozumie

Aaa Demeter, ogromne gratulacje a żeby było śmiesznie to czekam na @ bo juz 4 dni się spóźnia przeczucia jeszcze nie mam no ale...
buziaki dla wszystkich solenizantow tych wcześniejszych i aktualnych
hej myślałam o tobie ostatnio, bo pamiętałam że wrzucałaś przepis na schab pieczony i nie mogłam znaleźć
dla Tomcia gaduła ci rośnie.
Oo będzie rodzeństwo czyżby

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
Hej
Agateczka, i kciuki za postepy B.

Tak, u nas też ładnie. J w zasadzie tez smiga bez czapki, bo i tak nakladanie jej nie ma sensu ostatnio musiałam ją zbierać z przejścia dla pieszych Dzis było pieknie i słonecznie, wiec na spacer nie wziełam oslonki od deszczu i zlało nas jak nie wiem co zapomniałam przed wyjsciem zajrzeć na meteo.pl
Cos chciałam jeszcze napisac ale nie pamietam co.

to tak na śmigus dyngus was polało

Krzysio, Mikołajku dużo słonka i radości!!!!
Stary 2014-04-23, 11:16   #2383
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Amelie po 1. jak dziecko ma wysoką gorączkę to nie dawaj mleka bo to się zwarzy i będzie ci wymiotować dziecku jeśli ma wysoką gorączkę dawaj wodę do picia a mleko jeśli ma max 38,5 bo inaczej ci je zwróci i może nie mieć aptetytu może nie jeść ale po parę łyczków wody musi brać
i tak go nie piła.. dopiero rano wrocil jej apetyt, dzis juz wypila butelke mleka i 3 butelki wody... teraz zalozylam jej woreczek i czekam az zrobi siku...

Panika
świetna ta biedronka!
Stary 2014-04-23, 11:16   #2384
Moderna
Zakorzenienie

Kochany Krzysiu, kochany Mikołajku! Wsztystkiego NAJlepszego

Amelie zdrowka dla Alicji
Cytat:
Napisane przez oldzinx Pokaż wiadomość

u nas wszystko lux i cacy. Tomek raczkuje z prędkością światła, ładnie chodzi przy meblach, ściąga wszystko na głowę jak leci. Upodobał sobie regał w salonie z książkami. Wywala wszystko a ja stoję i pilnuje. Regał do ściany musieliśmy przekręcić bo tak szarpal. Jak książki wyciagnelam to wchodził do pustych półek
ogólnie jego miłością są książki i wszystkie ruszajace sie zwierzęta. A do tego gadula, ładnie już potrafi się komunikować słowami. Oczywiście większość z nich tylko ja rozumie

dzisiaj piękna pogoda, cały dzień poza domem, my też w czapce wędkarza jeździmy. Tzn pierwsze 5 metrów bo dalej 'czapki z głów panowie'. I tak zakładam, Tom ściąga itd. Czy wasze dzieci też ściągają każde nakrycie głowy? Nie mówię o wełnianych czapkach oczywiście, bo i takie dzisiaj na głowach dzieci widziałam, chociaż hitem był chłopczyk w zielonym kombinezonie puchowym, i nie wyglądał na zadowolonego no ale nie mnie to oceniać. Wszak my bez czapki bardzo często i widzę te pełne zdziwienia (albo moze pogardy), oczy zwlaszcza starszych pań.

Co do podawania wit d doktór mówił żeby codziennie podawać. Co do jedzenia u nas zawsze kolo 12 obiad-zupa. Wiecej nie tknie. Później spacer, po powrocie ok. 15 obiad drugie danie tzn. Skubnie makaron z jakimś sosem, czesto robie różne pulpety z różnych kasz wymieszane ze stratą marchewką czy co tam mam pod ręką, zazwyczaj warzywa, czesto z ryba tez robie, mieszam, dodaje jajko albo np. Troche kleiku ryzowego, chyba ze sama woda sklei to wszystko, robie z tej masy kulki i do piekarnika na 15 min. Tom siedzi i zajada. Albo kanapka, owoc, jakieś warzywo na parze. Albo sałatka jakaś kasza z warzywami i owocami na sucho wymieszana. Pozniej lekki deser (czesto nie chce) i wytzrymuje do kolacji.ok 19 kolacja i spać. A jak mu sie nie chce jeść to nadal cycek, chociaż ostatnio troche chce ukrócić dojenie bo po prostu mam dość, zwłaszcza jak ugryzie tymi swoimi 4 zębami.
fajnie sie czyta o postepach - brawo Tomus

u nas z czapka roznie, zalezy ile stopni i czy wiatr jest cieply czy zimny - ale my juz od dawna lecimy na cieniutkiej bawelnianej bze kurtki, najczesciej albo bluzka z dlugim rekawem (jak jest cieplej), albo zakladam na to bluze z kapturem, a jak jest ponizej 10 stopni to zwykly polarek

fajny patent na te pulpeciki wegetarianskie jak nie zapomne to zrobie
Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
to może cos napiszę bo dziecina śpi
z pamiętniczka

tak jak juz pisałam Ewcia dzielnie zniosła lot..
miałyśmy całe 3 miejsca dla siebie więc Ewka wszędzie musiała być przy lądowaniu nabrała ciśnienia i narobiła w pampa ale na szczęscie przy lądowaniu
10 dni zleciało jak zwykle za szybko ;/
główną atrakcją dla Ewci był kot i nic więcej mogło nie istnieć
o dziwo nie płakała na nikogo i była grzeczna.. jedynie przez dwa dni była bardziej marudna bo wyszła nam górna jedynka- wyczekiwana od grudnia

musiałyśmy wracać przed roczkiem do Polski więc prezenty dostała szybciej.. głównie pieniążki- ale też wielgachną świnkę Peppe (rozpłakała się jak odpakowałyśmy ale dziś juz zabiera ją na jeździk) plakat- portret na płótnie, ciuszki i emelki od babci
roczek wyprawiliśmy już tutaj, w naszym skromnym pięcioosobowym gronie.. tort zrobiła babcia z ptasiego mleczka cytrynowego z galaretką, bardzo smaczny! Ewunia zadowolona, podobało jej sie zaśpiewane "100lat" i płonąca świeczka

no i to by był skrót wydarzeń ostatnich tygodni

Moderna-
też chciałabym dołączyć zdjęcie mojej Ewy do "projektu" ale nie dam rady wcześniej niż w weekend
dzielna Ewunia

Ciesze sie, ze wyjazd sie udal.. i uzrodziny tez udane!

oczywiscie, ze poczekam na zdjecie
Stary 2014-04-23, 11:18   #2385
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość
nie wiem czy są jakieś wagowe przeciwskazania ale ogólnie boję się żeby taka dawka źle nie wpłynęła na dziecko.

dzięki za podpowiedź

Mój B waży 8.700 i ma 77 cm waga urodzeniowa nie potrojona ale wszystko przez brak żelaza trochę zaczął ruszać wagowo mini tyci ale zawsze coś. No i na długość bardzo urósł
bylam dzis w przychodni i wiecie ile wazy A. ? 8600!! normalnie az sie przerazilam czy ta waga w przychodni jest jakas dziwna, bo u mnie na wadze wazy 9kg wkurzylam sie..
Stary 2014-04-23, 11:25   #2386
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Kurde juz pada, do dupy z taka pogoda...
Stary 2014-04-23, 11:30   #2387
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Kurde juz pada, do dupy z taka pogoda...
a u nas tak pięknie, a my nie mozemy wyjsc

dostalam skierowanie na mocz z dopiskiem "cito!"

myslicie ze jak laboratorium przyjmuje mocz i pobiera krew do 11, to z tym skierowaniem przyjma mi w dowolnej godzinie? lekarka powiedziala, ze powinni przyjac i zrobic od razu wynik ale kto ich tam wie , a ja sie tak trudze zeby jej ten mocz pobrac ;/
Stary 2014-04-23, 11:34   #2388
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
a u nas tak pięknie, a my nie mozemy wyjsc

dostalam skierowanie na mocz z dopiskiem "cito!"

myslicie ze jak laboratorium przyjmuje mocz i pobiera krew do 11, to z tym skierowaniem przyjma mi w dowolnej godzinie? lekarka powiedziala, ze powinni przyjac i zrobic od razu wynik ale kto ich tam wie , a ja sie tak trudze zeby jej ten mocz pobrac ;/
Mysle ze nie, skoro przyjmuja do 11 to pozniej nie wezma, tym bardziej ze przeciez takie punkty pracuja w okreslonych godzinach,musza povrac material i zrobic badanie
Stary 2014-04-23, 11:43   #2389
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, u nas też ładnie. J w zasadzie tez smiga bez czapki, bo i tak nakladanie jej nie ma sensu ostatnio musiałam ją zbierać z przejścia dla pieszych Dzis było pieknie i słonecznie, wiec na spacer nie wziełam oslonki od deszczu i zlało nas jak nie wiem co zapomniałam przed wyjsciem zajrzeć na meteo.pl
Cos chciałam jeszcze napisac ale nie pamietam co.
hehe.. te przeklete czapki

U nas tez pogoda zmienna, slonce, za chwile deszcz..
Cytat:
co do tego przybierania, miala slaba hemoglobine jak sie okazalo i dostala zelazo.
ostatnio pytalam lekarza, czy moze zrobic malemu hemoglobine, bo nie chce jesc miesa (czasem troszke podziubie, ale to sa mikroilosci, w zamian za to je duzo platkow owsianych, jaglana kasze, amarant, quinoa itp.) to powiedzial, ze na razie jeszcze jest ok (o preparatch zelazowych nie wspominal nic).
Moze lekarz widzac dziecko mniej wiecej moze ocenic, czy ma niedobory kto ich tam wie..
Cytat:
s doczytuję

moderna
pytałaś gdzie spędzamy dnie - ostatnio wzięłam się za wychodzenie do ludzi, tak po prostu. 1x/tydz. mamy zajęcia w klubie malucha, 1-2 x spotykam się z koleżanką (dzieciatą, dziecko w wieku L.), poza tym odkryłam spotkanie mam z dziećmi - są spotkania w kawiarniach, klubach malucha, takie zwyczajne pogaduszki - mamy gadają, a dzieci dokazują. I oczywiście a to wyjdę na bazarek na zakupy, a to poczta, poza tym plac zabaw i zupełnie inaczej się czuję - zawsze byłam aktywna, pracowałam 10-12h/dobę, zdarzało się więcej i widzę, że takie "siedzenie" w domu mnie dobijało powoli. Paradoksalnie mimo że więcej czasu spędzam poza domem, to jakoś bardziej jestem zorganizowana

A teraz pamiętniczek.
<Mieliśmy koszmarną podróż. Ponieważ L. źle znosi podróże, czekaliśmy na jej drzemką poranną z wyjazdem. Ok. 11 była śpiąca, więc mieliśmy wyruszać, ale samochód padł. Więc mechanik, ja czekałam z L. w domu na walizkach, wyjechaliśmy dopiero o 16. Nici ze spania w samochodzie. Na początku podróż spokojnie mijała L. zaczęła marudzić zaraz za W-wą - i ulało jej się. Chciałam wytrzeć a tutaj chlust taki, że ona cała mokra, fotelik, L. w panice, bo się przestraszyła wymiotowania, więc stanęliśmy szybko na poboczu, ja ją tuliłam, a Tż wytargał fotelik i czyścił. Podróż jakoś minęła, aż do domu dawałam L. ryżowe chrupki, które jakoś ją uspokoiły i zaspokoiły głód i jakoś dotarliśmy... I tak sobie myśłałam, że u mnie dylmaty czy jechać z przodu są absolutnie bez sensu - muszę jechać z tyłu, żeby zareagować w razie potrzeby... A droga powrotna na szczęśćie bez wymiotowania, ale duuuży marud. Pół drogi zabawiałam ją wszystkim pod ręką, a ona wszystko rzucała na ziemię, potem już był jeden wielki ryk, więc w połowie drogi mieliśmy długi postój n karmienie i ululanie na zewnątrz, na szczęśćie ciepło było... Jak pomyślę o wyjeździe wakacyjnym, gdzie będziemy mieli więcej niż te 200 km....
dziekujemy za zyczenia

fajnie, ze spedzacie dzien poza domem, na pewno i dla dziecka i dla Ciebie to same pozytywne zmiany

uhhh to mieliscie podroz wspolczuje..
Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Krzys tez ma tyle wzrostu - 70 plus cos i wazy chyba troszke ponizej 9 kg... Nie potroil wagi urodzeniowej. Kiedy powinien?
Ale obczailam ten kalkulator bmi i tam wychodzi prawidlowo, wiec
niby do pierwszych urodzin powinno dziecko potroic..

czy ja mam wrazenie, ze nasze cycowe tak bardziej w tyle z waga?
Cytat:

U nas Święta minęły spokojnie i leniwie, fajnie było. Dziadkowie - i jedni i drudzy -- zachwyceni wnusią Wnusia zachwycona kotami u Dziadków. Teściowa ją karmiła żurkiem i sernikiem Ale żur zrobiła taki z maleńką ilością soli, L. dostała tylko płyn, a sernik bez cukru :P Więc nie było zgrzytów . L. się zajadała, dostałam gar żurku do domu - a w domu dzisiaj zjadła kawałek chleba i nic poza tym - a u t. to kurcze jadła i jadła i tylko am mówiła. A w domu ...
Znowu u mojej mamy jadła kawałek pasztetu domowego i ogórka wcinała... Jak to jest, że ona u innych je a ze mną nie chce?
fajnie, ze swieta udane
moze atmosfera swiateczna jej sie udzielila i tak chetie jadla
a moze po prostu bardziej doprawione, niz zazwyczaj

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość

Padam na pyszczek

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Takie pytanie od kiedy można dać dziecku makrelę wędzoną lub tuńczyka z puszki ? Chciałabym jakąs pastę rybną zrobić.
tunczyk ogolnie nie jest zalecany ze wzgledu na podwyzszona zawartosc rteci, poza tym ryby z puszki mozna dac, ale trzeba uwazac na zawartosc soli, wybierac te z jej niska zawartoscia - moze sardynki lepsze by byly?
wedzona ryba - jest traktowana tak jak w ciazy, czyli mozliwosc zarazenia sie listeria - oprocz tego wedzone rzeczy nie naleza do najzdrowszych.

Ja ostatnio dalam dzeicku do sprobowania wedzonego lososia - ryzyko podjelam, gdyz byl z dobrego zrodla, ale to zawsze ryzyko - dziecku nic nie bylo, w dodatku mu smakowal

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Moderna ja też jeżdżę codziennie ponad 80km tam i z powrotem do pracy, nie dość że to wysokie koszty paliwa, to jeszcze właśnie samochód się zużywa żal.
ojejj a dlugo spedzasz w trasie?
U nas na szczescie wiekszosc trasy to autostrada, to szybko smignie, ale gdyby tak przyszlo jechac zwyklymi krajowkami to przechlapane by bylo..

auto kupilismy w 2008 roku, ze wzgledu na duze przebiegi kilometrowe dwa razy do roku przeglad auto (wysokie koszty), oprocz tego paliwo - na liczniku w niecale 6 lat 190 tysiecy
no i sie rozkraczyl samochod, no ale i tak sporo wytrzymal bez napraw

I chyba maz odda do naprawy jednak, bo nie mamy kasy na nowe

Cytat:
pieknie!
Cytat:

hehe
byłam niejadkiem (sic!), ale u sąsiadów (rodzina wielodzietna) ZAWSZE jadłam z nimi chleb ze śmietaną i cukrem, ziemniaki ze zsiadłym mlekiem
a w domu - szał! babcia biegająca za mną po podwórku z kanapeczkowymi "pociągami" z polędwiczką spod lady

a z niejadkiem to zastanawiajace, serio
Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
[CENTER]Najlepsze życzenia Roczkowe dla EwuniMarssella, Wojtusia, Krzysia, Mikołajka,rośnijcie zdrowo na pociechę Rodziców
dziekujemy
Cytat:
BYou, toś się spisała! co u Was?
Stary 2014-04-23, 11:45   #2390
cathlyn
Rozeznanie

WSZYSTKIEGO NAJ NAJ DLA KRZYSIA I MIKOŁAJKA!

Amelie
zależy od lab - jak jest na miejscu laboratorium to powinni przyjąć. U mnie w przychodni tylko pobierają krew i odsyłają gdzieś tam, więc do konkretnej godziny można zanieść, potem trzeba czekać do następnego dnia

Cytat:

no cały czas Wam zazdroszczę zdrowych nosideł
No moja t. się postarała i zrobiła zdrowe jedzonko, żeby i L. spróbowała W ogóle to czego ona nie jadła :P Kiełbasę szamała (dostaliśmy od znajomych robioną przez nich własnoręcznie, chudą i drobno zmieloną ), nawet królika moja mama zrobiła I się w sumie nie dziwię że jadła, jak tyle różnych rzeczy...
2. właśnie się miałam pytać czemu nosisz przodem do świata?
A biedrona cudna :P

Tyle miałam odpowiadać na to, co pisałyście i zapomniałam...
Pamiętam cudne fotki Kasi z wyjazdu

I w ogóle z każdym dniem coraz bardziej kocham ta moją Szkrabencję, myślałam, że bardziej się nie da... a tu niespodzianka
Stary 2014-04-23, 11:47   #2391
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
hehe.. te przeklete czapki

U nas tez pogoda zmienna, slonce, za chwile deszcz..

ostatnio pytalam lekarza, czy moze zrobic malemu hemoglobine, bo nie chce jesc miesa (czasem troszke podziubie, ale to sa mikroilosci, w zamian za to je duzo platkow owsianych, jaglana kasze, amarant, quinoa itp.) to powiedzial, ze na razie jeszcze jest ok (o preparatch zelazowych nie wspominal nic).
Moze lekarz widzac dziecko mniej wiecej moze ocenic, czy ma niedobory kto ich tam wie..
jesli Cie to męczy, mozesz zrobic morfologie na wlasny koszt, u nas to jest koszt ok.8-10zl. jesli je duzo produktow zawierających zelazo, to pewnie jest ok u mnie mala od zawsze jest taka slabiutka drobniutka, niby ma w normie hemoglobine ale na tej dolnej granicy ledwo sie miesci, wiec dostala zelazo, ja ostatnio robilam wszystkie badania małej: alergeny, celiakie, wszystkie parametry potas, wapn, magnez, no przerozne, duzo mnie to wynioslo, ale teraz juz wiem, ze po prostu juz jest taka drobna i slaba z natury.

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Amelie
zależy od lab - jak jest na miejscu laboratorium to powinni przyjąć. U mnie w przychodni tylko pobierają krew i odsyłają gdzieś tam, więc do konkretnej godziny można zanieść, potem trzeba czekać do następnego dnia
robią na miejscu
Stary 2014-04-23, 11:50   #2392
BYou
MBZ♥

Pani bo miałam poodpisywane i mi lapek odmówił posłuszeństwa
My jeszcze mamy gości-święta udane, Zosia zadowolona-najlepszy moment to pójście ze święconkątak się cieszyła ze swojego koszyczka

Przykro mi, że u Was tak się podziało TŻ bym zrobiła taką Wielkanoc z Bożym CIałem odrazu, że by zobaczył Wszystkich Świętych

Moderna, Ty mega cierpliwa i wybuchłaś to musiało być bardzo ciężko
Trzymam kciuki za przyjazd Mamy

Monika, rozumiem Twoje zdenerwowanie, tylko czy teraz teściowa nie będzie miała pretensji do Ciebie?

Agatko, tak bym Ci chciała pomóc
A szczepienie bym odroczyła

Despa, albo daję kisiel, budyń, jak zjadła mało obiadku to robię omleta, kanapki, serek
Szczawiową dajęZosi

OTJ cudnie czytać takie wpisy ja też od nowa się zakochuję w moim Mężu

Oldzinx brawo

Cathlyn. ojej

Stary 2014-04-23, 11:51   #2393
cathlyn
Rozeznanie

moderna
chyba atmosfera bo ten sam żur w domu nieruszony

L sie obudzila jeszcze dosypia na mnie
zaraz obiadek i spacer
Stary 2014-04-23, 11:52   #2394
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
jesli Cie to męczy, mozesz zrobic morfologie na wlasny koszt, u nas to jest koszt ok.8-10zl. jesli je duzo produktow zawierających zelazo, to pewnie jest ok u mnie mala od zawsze jest taka slabiutka drobniutka, niby ma w normie hemoglobine ale na tej dolnej granicy ledwo sie miesci, wiec dostala zelazo, ja ostatnio robilam wszystkie badania małej: alergeny, celiakie, wszystkie parametry potas, wapn, magnez, no przerozne, duzo mnie to wynioslo, ale teraz juz wiem, ze po prostu juz jest taka drobna i slaba z natury.
mnie to nie meczy

poza tym w DE nie ma prywatnych laboratorium, i tak musialabym miec skierowanie od lekarza, a krew pobiera sie w danej przychodni (kazda przychodnia ma swoja pielgniarke, ktora to robi
Stary 2014-04-23, 11:53   #2395
alliw
Zadomowienie

Dzień dobry

100 lat dla Krzysia i Mikołajka! Rośnijcie zdrowo chłopaki

i Najlepsze życzenia urodzinowe dla naszej kochanej Nestelle!
mam nadzieje że nic nie pokreciłam

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Bo chcę na niedzielę upiec ale nie wiem czy to czy bajka....
http://zjemto.blox.pl/2013/07/Oczy-carycy.html
http://zjemto.blox.pl/2013/12/Bajka.html
oba
robisz party urodzinowe?

Cytat:
mały właśnie ostrzy sobie zeby na przewodzie paliwowym z lego......stuka mu po zębach bo przewód jest karbowany, jaką ma radochę
hihi, u nas ten przewod to szał łazi z nim po całej chacie

Cytat:

Cytat:

Janek dziś zrobił siku do nocnika
Stary 2014-04-23, 11:53   #2396
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Dziewczyny nie siejcie paniki z wagą dzieciaczków skoro lekarz nic nie mówi to jest ok. Nasze dzieci już od 5 miesięcy nie przybierają gwałtowanie na wadze mają minimalne przyrosty do tego ciągle są w ruchu to nie mają jak rosnąć z wagą bo wszystko na bierząco zjadają niechodzą głodne to jest dobrze. Niektóre 4 latki ważą 13-14 kg i taką wagę mają niektóre roczniaki i jest dobrze więc 9 kg na roczniaka to dobra waga. Nie ma co porównywać bo to indywidualnie od każdego organizmu zależy przemiana materii i wiele innych czynników.
Amelie mała teraz przez 3 dni gorączkowała miała mały aptety ale nadrobi no ile ty byś chciała żeby dziecko ważyło? luzzz
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-23, 12:02   #2397
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
No moja t. się postarała i zrobiła zdrowe jedzonko, żeby i L. spróbowała W ogóle to czego ona nie jadła :P Kiełbasę szamała (dostaliśmy od znajomych robioną przez nich własnoręcznie, chudą i drobno zmieloną ), nawet królika moja mama zrobiła I się w sumie nie dziwię że jadła, jak tyle różnych rzeczy...
2. właśnie się miałam pytać czemu nosisz przodem do świata?
A biedrona cudna :P

I w ogóle z każdym dniem coraz bardziej kocham ta moją Szkrabencję, myślałam, że bardziej się nie da... a tu niespodzianka
sama bym takich pysznosci sprobowala
W DE sie nie swietuje z takimi smakolykami

kochana Lila
Cytat:
My jeszcze mamy gości-święta udane, Zosia zadowolona-najlepszy moment to pójście ze święconkątak się cieszyła ze swojego koszyczka
bardzo sie ciesze, ze swieta tak udane

Cytat:
moderna
chyba atmosfera bo ten sam żur w domu nieruszony
hehehe
Stary 2014-04-23, 12:02   #2398
BYou
MBZ♥

Lukrecja, moja cierpliwość poszła się paść także radzę sobie inaczej
A Ty czemu nie piszesz?

Oliwka

Stary 2014-04-23, 12:04   #2399
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
bylam dzis w przychodni i wiecie ile wazy A. ? 8600!! normalnie az sie przerazilam czy ta waga w przychodni jest jakas dziwna, bo u mnie na wadze wazy 9kg wkurzylam sie..
a jaka waga w przychodni elektroniczna? jak ważą? któraś szwankuje może....

Cytat:

Agatko, tak bym Ci chciała pomóc
A szczepienie bym odroczyła
Zosia fotkę z koszyczkiem proszę
dziękuję kochana
tak też zrobię

Cytat:
Dzień dobry

i Najlepsze życzenia urodzinowe dla naszej kochanej Nestelle!
mam nadzieje że nic nie pokreciłam

Janek dziś zrobił siku do nocnika
Jeśli nie pokręciłaś to i ja życzę samych najlepszości

za siusiu
Stary 2014-04-23, 12:04   #2400
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
hihi, u nas ten przewod to szał łazi z nim po całej chacie
ejj kusicie tym duplo

a ktore zestawy najbardziej polecacie?
Na pewno juz pisalyscie, ale duplo-temat bedzie wracal jak bumerang

Cytat:
Dziewczyny nie siejcie paniki z wagą dzieciaczków skoro lekarz nic nie mówi to jest ok.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości