Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-24, 13:50   #4741
Aziddee
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Aj, moja skóra głowy by chyba umarła przy myciu agresywnymi szamponami. Zdawaj nam tu relację i trzymam kciuki za Ciebie kochana
Moja skóra nosorożca mało co odczuwa Tak jak miałam różne wcierki, a po najsilniejszej placencie miałam mieć zaczerwienienie, ciepło i koszmar mrowienia, a nie czułam nic Dopiero po tych ampułkach co mam teraz odczuwam jakieś mrowienie i nawet trochę mi się skóra czerwieni (na kilka minut). Swędzenia wcześniej też jakiegoś uciążliwego nie odczuwałam, ale było. Jutro za to pierwszy raz myję łeb zakupionym szamponem

Cytat:
Napisane przez wojownicza ksiezniczka Pokaż wiadomość
Też bym chciała żeby mnie swędzenie minęło Już tyle razy tu o tym pieszę że dziewczyny mnie w końcu wywalą
A badane to miałaś?

Cytat:
Trzymam kciuki za Twoje włosiska

Cytat:
Ależ masz BuszUp
Good one

Cytat:
Zamów sobie coś fajnego i pochwal się
Hmm, masełko shea mam, nawet całkiem sporo, muszę pamiętać, żeby nakładać na noc na pazurki, bo z natury mam słabe i bardzo miękkie.

U mnie dziś ładnie się pofalowało po odżywce yves rocher do kręconych z ekstraktem z baobabu
Pięknie
Stary 2014-04-24, 14:04   #4742
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez curlier Pokaż wiadomość
Spróbuj mineralnego szamponu zdrojowego. Pomaga mi na swędzenie (ja mam akurat łzs)

A jakiż to ??

Cytat:
Napisane przez wicherek1989 Pokaż wiadomość
Co do swędzenia rozumiem Cię, u mnie to był też główny powód mycia codziennie, łupież na skroniach i swędzenie mega tam przeszło mi jak na bezglutenowe jedzenie w końcu przeszłam, wybieram się do tej lekarki co mi zaleciła niedługo, ciekawe czy zauważy zmianę (bo najwięcej kuku miałam na twarzy)

A nie masz atopowego zapalenia skóry? Takie coś jak opisujesz ma moja koleżanka zapytam się czym smaruje
To masakra jest jakaś z tym swędzeniem, kupiłam szampon przeciwłupiezowy z gp i jeszcze dzisiaj przechodząc obok mojego ulubionego sklepu musiałam wstąpić i kupiłam jakiś olejek łopianowy co ma swędzenie łagodzić, łupież eliminować itp.

Raczej nie, byłam u dermatologa i nic nie mówiła mi że to coś takiego może być, powiedziała że tak czasem bywa tym bardziej że nigdy nie przechodziłam trądziku. Jak się dowiesz to daj znać będę bardzo wdzięczna

Cytat:
Napisane przez Milena_ 798 Pokaż wiadomość
ja też

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Fajne określenie

Cytat:
Hmm, masełko shea mam, nawet całkiem sporo, muszę pamiętać, żeby nakładać na noc na pazurki, bo z natury mam słabe i bardzo miękkie.

U mnie dziś ładnie się pofalowało po odżywce yves rocher do kręconych z ekstraktem z baobabu

Myszka jak ja uwielbiam te Twoje włoski to nawet nie wiesz
cudo

Uściskaj swojego maluszka od Wizażowej cioci jest taki przekochany <3

Cytat:
Napisane przez Aziddee Pokaż wiadomość

A badane to miałaś?

Miałaś ale dermatologiczne, łzs mnie dopadło
Zapraszam na zakręconego bloga

"Twoje włosy kojarzą mi się z wiszącymi ogrodami zaznaczam, że to jeden z cudów świata "
Imperfecta
wojownicza ksiezniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 14:27   #4743
wikaa24
Rozeznanie

Cytat:
To pewnie polubisz się z omega 6 No i omega 3
Powiem Wam, że rosyjskie rzeczy to nie takie cuda, owszem mam kilka faworytów, ale jest też kilka rzeczy, które kompletnie mi nie pasują, mimo, że wychwalane wszędzie pod niebiosa

Amla amla, nie miałam, ale kusisz paznokciami twardymi jak kamień
Oo, to i ja w takim razie poprobuje, bo probowalam te wszystkie wymienione przez poprzedniczke i takie same odczucia mialam :p

Btw. Czy Wam tez sie wyswietlaja zdjecia w aplikacji tel? :/

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
wikaa24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 14:38   #4744
Doe
Rozeznanie

Joanku, świetny kolor Ci wyszedł. Taki lubię .

myszka2020, ślicznie! I jaki błysk!

Cytat:
- Ja daję na paznokcie, na końcówki, stopy, pod oczy a nawet noszę w torebce i smaruję nim usta .

Zamówiłam olej z baobabu z omega 9 i 6, oraz olej wiesiołka głównie z omega 6, trochę omega 9, ale też z GLA i jestem go strasznie ciekawa . Czyli jak zwykle zamówiłam nie to, co miałam w planie .
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 14:47   #4745
Joanku
Zadomowienie

Ale co z tymi omegami?
Ze półprodukty?
Doe, dzięki! ;*

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Joanku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 15:24   #4746
Doe
Rozeznanie

Chodzi o Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - dzieli się je na grupy Omega 3 czy 6. A oleje można właśnie podzielić na grupy zgodnie z zawartością danych kwasów - nienasyconych i nasyconych. Moje włosy wolą kwasy nienasycone, czyli omega 3, 6 czy 9.
Stary 2014-04-24, 17:10   #4747
Joanku
Zadomowienie

Uuuuuu. Muszę poczytać!;D
O omegach wiedziałam ale nie wiedziałam, że to oleje są tu podzielone
siedze ostatnio i dzień przed myciem jak mi się nudzi i coś oglądam to smaruje końcówki (ok 7 cm) najprostszym krem nivea.
chyba im się nic złego nie dzieje bo jest około 6 tygodni po podcięciu a końcówki ładne, nieporozdwajane, dodatkowo wszystko się wchłania a jak błyszczą.
Zaczynam zastanawiać się nad kremowanie włosów ZAMIAST oleju.

Stary 2014-04-24, 17:25   #4748
201605161428
Konto usunięte

A powiedzcie mi dziewoje, jakie kosmetyki uzywacie, aby poglebic skret? Sa pieknie skrecone mokre w takie spiralki, ale jak wysusze to ledwo widac ten skret po paru godzinach :/ jak go zachowac?

201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 17:58   #4749
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ślicznie Masz ten typ włosa i skrętu, który bardzo lubię

Długo trzymałaś odżywkę z baobabu? Dałaś ją jako d/s?
Trzymałam jako odżywkę, 15 minut

Cytat:
Pięknie

Cytat:
A jakiż to ??
Myszka jak ja uwielbiam te Twoje włoski to nawet nie wiesz
cudo

Uściskaj swojego maluszka od Wizażowej cioci jest taki przekochany <3
Uściskałam, on lubi uściski i całuski, jak to chłop

Cytat:
Napisane przez wikaa24 Pokaż wiadomość
Oo, to i ja w takim razie poprobuje, bo probowalam te wszystkie wymienione przez poprzedniczke i takie same odczucia mialam :p

Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość

myszka2020, ślicznie! I jaki błysk!

Zamówiłam olej z baobabu z omega 9 i 6, oraz olej wiesiołka głównie z omega 6, trochę omega 9, ale też z GLA i jestem go strasznie ciekawa . Czyli jak zwykle zamówiłam nie to, co miałam w planie .
Nie miałam baobabu jeszcze, ale pamiętaj, że on ma też gdzieś 1/3 nasyconych Wiesiołek bardzooo mnie kusi, ale mam za dużo olejów

Cytat:
Napisane przez Joanku Pokaż wiadomość
siedze ostatnio i dzień przed myciem jak mi się nudzi i coś oglądam to smaruje końcówki (ok 7 cm) najprostszym krem nivea.
chyba im się nic złego nie dzieje bo jest około 6 tygodni po podcięciu a końcówki ładne, nieporozdwajane, dodatkowo wszystko się wchłania a jak błyszczą.

Zerknij do mnie w wolnej chwili Tutaj mam podzielone oleje na tabelki

http://recenzjekosmetykowpolskich.bl...rocentowa.html
http://recenzjekosmetykowpolskich.bl...entowa_24.html
http://recenzjekosmetykowpolskich.bl...zawartosc.html

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
A powiedzcie mi dziewoje, jakie kosmetyki uzywacie, aby poglebic skret? Sa pieknie skrecone mokre w takie spiralki, ale jak wysusze to ledwo widac ten skret po paru godzinach :/ jak go zachowac?

U mnie skręt najładniej podbija keratyna hydrolizowana No i dobry stylizator
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 18:02   #4750
Doe
Rozeznanie

Cytat:
- Poczytaj, poczytaj

Cytat:
- Ech... tęsknię za zielonym kremem z biedronki, też się tak nim bawiłam podczas oglądania serialu czy filmu. A teraz szukam czegoś, co mnie zaciekawi.

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
- Hmmm... ja akurat mam odwrotny "problem", bo staram się rozluźnić skręt, bo nie lubię jak mi się zwijają tak ciasno, że wyglądają niemal jak dredy... Możesz jednak spróbować plukingu, może pomoże...
Stary 2014-04-24, 18:04   #4751
Imperfecta
Zakorzenienie

Joanku, gdzieś mi Twoja czupryna mignęła bardzo ładny kolor
Kasiu, jak zawsze śliczne włoski
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 18:18   #4752
Klaudenc
Moderator

Cytat:
To pewnie polubisz się z omega 6 No i omega 3
Powiem Wam, że rosyjskie rzeczy to nie takie cuda, owszem mam kilka faworytów, ale jest też kilka rzeczy, które kompletnie mi nie pasują, mimo, że wychwalane wszędzie pod niebiosa

Amla amla, nie miałam, ale kusisz paznokciami twardymi jak kamień
No tak myślę. Miałam o tych podziałach bardzo fajnie na chemii(aż żałuję, że nie posiadam już tej książki), aczkolwiek pod względem włosowym musiałam doczytać. Oleje wnikające jak i te z pierwszej grupy są o wiele łatwiej dostępne.. ale za tydzień kupię lniany zdecydowanie!
Amla dabur to nic innego jak mieszkanka parafiny, rzepakowego i palmowego. Jak sie sprawdzi to chętnie sama sobie zrobię taką mieszankę, ale bez parafiny a paznokcie są bielsze i twardsze, się nachapią przy okazji. Właśnie kupiłam mojego garniera z lnianym, zaraz włosię tym wysmaruje.. i szampon z serii jako silikonowy na lato ten oleo repair też na moje włosy nie podziałał, jak gdziesz w pl byś dostała fructisa z lnianym to polecam, taki w czerwonej butelce.
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 18:32   #4753
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Nie miałam baobabu jeszcze, ale pamiętaj, że on ma też gdzieś 1/3 nasyconych Wiesiołek bardzooo mnie kusi, ale mam za dużo olejów
- Wiem, wiem... ale kiedyś używałam awokado, a On ma z 20% nasyconych i było okej, dlatego chcę przetestować baobab, bo ma te kwasy dość równo rozłożone.
- Ja jeszcze z 2 oleje i styknie . No i mam nadzieję, że teraz w końcu przyjdą mi nierafinowane.
Stary 2014-04-24, 19:01   #4754
absurdalna89
Zadomowienie

Dziewczyny, napiszcie mi proszę jaki mam typ skrętu. Byłabym wdzięczna. Włosy świeżo po umyciu, jeszcze lekko wilgotne. Moim zdaniem za bardzo się puszą, ale jeszcze nie znalazłam sposobu...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0041.jpg (112,9 KB, 48 załadowań)
absurdalna89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 19:44   #4755
Joanku
Zadomowienie

2a/2b? Hmm.
Stary 2014-04-24, 20:55   #4756
levriero
Przyczajenie

Cześć Dziewczyny! Jestem tu nowa, na metodę CG natknęłam się przez przypadek gdzieś w necie... Do tej pory katowałam swoje włosy prostownicą i suszarką, a przedwczoraj postanowiłam wyrzucić prostownicę do kosza (i tak była stara ). Nie wysuszyłam włosów suszarką po myciu, nie wyprostowałam i pojawiły się moje naturalne falo-loki, o których posiadaniu wiedziałam od zawsze, ale za wszelką cenę chciałam mieć proste... Powiedziałam dość prostym, chcę loki! Niestety moje włosy nie wyglądają dobrze, puszą się, są cienkie, no ale się kręcą
Dzisiaj byłam podciąć końcówki. Wczoraj wyrzuciłam wszystkie kosmetyki, które do tej pory stosowałam, a nie nadawały się do metody CG i wybrałam się do drogerii na zakupy wyposażona w listę kosmetyków. Kupiłam: odżywkę Garnier Avokado i Karite, Szampon Alterra Macadamia i Figa, maskę Alterra Aloes i Granat, odżywkę bez spłukiwania Joanna z Apteczki Babuni, serum na końcówki Dove Split (z dobrym silikonem Amodimethicone) oraz szampon Biały Jeleń z Bawełną. Zrobiłam też żel lniany.
Mój plan pielęgnacji:
-mycie metodą OMO (odżywka Garniera lub maska Alterra Aloes i Granat, szampon Alterra Macadamia i Figa, odżywka Garniera)
-odżywka Joanny i włosy w bawełnianą koszulkę
-serum Dove na końcówki
-żel lniany do stylizacji
-raz w tygodniu oczyszczanie Białym Jeleniem przed OMO
-czesanie tylko palcami przy nakładaniu odżywki
Tyle na dobry początek dzisiaj rano zrobiłam pierwszy taki rytuał pielęgnacyjny, z pominięciem stylizacji, bo bałam się testować żelu lnianego przed wyjściem na uczelnię :P Jutro użyję go po raz pierwszy.
Włosy kręcą się zdecydowanie bardziej, ale są wysuszone. Mam nadzieję, że z dani na dzień będzie lepiej i metoda CG sprawdzi się na moich włosach
levriero jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-24, 21:23   #4757
Joanku
Zadomowienie

witaj.
Ja powiem tak, nie jestem zwolenniczką wyrzucania wszystkiego do kosza bo ktoś na blogu napisał, że 'be'.
Fajnie, że chcesz zacząć dbać o to co natura dała ALE.

Sama przez etap CG przeszłam i akurat moje włosy na tym ucierpiały.
To kochane dziewczyny na TYM forum po moich płaczach powiedziały wreszcie 'to na co się trzymasz tego CG na siłę! Odpuść dziewczyno!' I zaraz po tym pielęgnacja włosów w moim przypadku zaczęła nabierać jakiegoś porządnego kształtu...
[a no i Chatul co się nie patyczkuje tylko opierdzieli jak trzeba ;P :róża: ]

Tak, CG wielu dziewczynom służy, ale może zbyt drastycznie podchodzisz do zmian?
Pamiętaj też, że wszystko się w 2 tygodnie nie zmieni i kryzys to i po 2 miesiącach może taki strzelić, że ręce opadną i przy takich zmianach sama nie będziesz wiedzieć co pomaga, a co szkodzi.

Dopiero wywaliłaś prostownicę, teraz zabierzesz silikony.

POWOLI, olejuj, pielęgnuj i jesli rzeczywiście skręt będzie słaby spróbuj CG, to nie jest tak, że silikon to warstwa betonu przez, która nic się nie przedrze.

Stoi przed Tobą osoba, której one służą.
Fakt, przeście przez ten etap było dużym krokiem w świadomej pielegnacji, i poznania moich włosowych potrzeb.

Ja radzę powoli i bez szaleństw, bo co za dużo to też niezdrowo.

U mnie np, wyglało to tak;
Bez/z

____
Dzięki dziewoje za komplementy 'Bush upu'
Stary 2014-04-24, 22:12   #4758
Doe
Rozeznanie

levriero, witaj! Fajnie, że do nas dołączyłaś! Joanku dobrze prawi... (Ach, uwielbiam te Twoje kudły!)

Lepiej powoli i z rozmysłem, niż tak na hura! No ale już po psach, więc testuj i niech cierpliwość będzie z Tobą . Niestety, kręcone włoski nie są łatwe, ale warto się z nimi "pomęczyć". Będziemy z Tobą!

Ogólnie, to nie wiem czy Garnier AiK nadaje się do mycia...

Ach, i oczywiście, pokaż nam swoje włoski

Znalazłam na ebay olej/masło z babassu i zastanawiam się, czy się skusić... Mam jeszcze odżywkę (ostatnią ) różową Isany właśnie z tym olejkiem (obkupiłam się, kiedy ją wycofywali) i moje włosy ją uwielbiają.
Stary 2014-04-24, 22:27   #4759
Nieszka__
Zadomowienie

Cytat:
U mnie skręt najładniej podbija keratyna hydrolizowana No i dobry stylizator
A co robisz z tą keratyną?
Nieszka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-25, 00:23   #4760
phero_nike
Rozeznanie

Cześć wszystkim Kręconowłosym !
I ja od niedawna zaczęłam walkę o swoje skrętki. Mam typ włosów szklistych, o czym długi czas nie wiedziałam, dlatego pomimo dbania o włosy i poprawienia ich kondycji, nie miałam siły walczyć o skręt. Na czubku głowy i z tyłu mam prawie proste włosy, spiralki robią mi się tuż przy twarzy. Długo więc, z powodu wygody, czesałam włosy na sucho (ciężko nie czesać, bo jest przyklap, ale teraz je po prostu moczę przed czesaniem) i starałam się prostować (domowymi sposobami, bez prostownicy, na szczęście nie posiadam), co często się udawało (włosy lekko się falowały, ale ogólnie były 'jednolite'). Jednak przy twarzy często był przesusz albo suche kręciołki, które nijak nie pasowały do lekko falowanej reszty... Poza tym było to wygodniejsze i bez problemu mogłam rozczesać włosy na drugi dzień.
Od pewnego czasu przestało mi to wystarczyć, zdecydowałam więc, że powalczę nie tylko o zdrowe włosy, ale i o to, żeby były bardziej zdyscyplinowane (czyt. przede wszytskim nie puszące się, nawilżone!).
Staram się być cierpliwa i systematyczna w pielęgnacji, bo wiem, że to przynosi najlepsze efekty, choć ostatnio zaliczyłam wielką załamkę i jęczałam, że obetnę to wszystko Pomógł mi Wasz wątek, za co dziękuję i będę wdzięczna za wszelkie rady

Dodam jeszcze, że moje włosy są raczej zdrowe (nie farbowane, okazjonalnie używam lokówki), wysokoporowate (tak oceniła Mysia ). Końcówki ostatnio były podcinane i nie mam z nimi większego problemu. Moją zmorą jest swędząca skóra głowy (azs nabawiłam się prawdopodobnie po szamponach Vichy!). Włosy lubią raczej minimalizm (kiedy za mocno je nawilżałam i odżywiałam skręt był prawie żaden, a włosy smętne i lekko puszące. kiedy panuje minimalizm loczki same się kręcą, przynajmniej te przy twarzy, w spiralki lub ruloniki, o których marzę!), ale co bym nie robiła, puszą się.... ! zbijają w strączki, dlatego czasem muszę je przeczesać grzebieniem. Oleje (oliwa z oliwek, z pestek winogron, awokado, amla), Garnier AiMk oraz mycie odżywką niewiele daje, włosy są strasznie wymagające Jak wyszłam od Mysi to nie wierzyłam, że moje włosy mogą być tak cudnie nawilżone i nie spuszone! nawet te z tyłu się skręciły! Były cudownie sprężyste! To również daje mi motywację, że mogę powalczyć o piękne kręciołki

Moją ostatnią pielęgnację dodałam w codzienniku, coby się dwa razy nie powtarzać. Tam również są zdjęcia
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2147

wymiana kosmetyków
wymiana ubrań

Edytowane przez phero_nike
Czas edycji: 2014-04-26 o 21:10
phero_nike jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-25, 08:45   #4761
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez levriero Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny! Jestem tu nowa, na metodę CG natknęłam się przez przypadek gdzieś w necie... Do tej pory katowałam swoje włosy prostownicą i suszarką, a przedwczoraj postanowiłam wyrzucić prostownicę do kosza (i tak była stara ). Nie wysuszyłam włosów suszarką po myciu, nie wyprostowałam i pojawiły się moje naturalne falo-loki, o których posiadaniu wiedziałam od zawsze, ale za wszelką cenę chciałam mieć proste... Powiedziałam dość prostym, chcę loki! Niestety moje włosy nie wyglądają dobrze, puszą się, są cienkie, no ale się kręcą
Dzisiaj byłam podciąć końcówki. Wczoraj wyrzuciłam wszystkie kosmetyki, które do tej pory stosowałam, a nie nadawały się do metody CG i wybrałam się do drogerii na zakupy wyposażona w listę kosmetyków. Kupiłam: odżywkę Garnier Avokado i Karite, Szampon Alterra Macadamia i Figa, maskę Alterra Aloes i Granat, odżywkę bez spłukiwania Joanna z Apteczki Babuni, serum na końcówki Dove Split (z dobrym silikonem Amodimethicone) oraz szampon Biały Jeleń z Bawełną. Zrobiłam też żel lniany.
Mój plan pielęgnacji:
-mycie metodą OMO (odżywka Garniera lub maska Alterra Aloes i Granat, szampon Alterra Macadamia i Figa, odżywka Garniera)
-odżywka Joanny i włosy w bawełnianą koszulkę
-serum Dove na końcówki
-żel lniany do stylizacji
-raz w tygodniu oczyszczanie Białym Jeleniem przed OMO
-czesanie tylko palcami przy nakładaniu odżywki
Tyle na dobry początek dzisiaj rano zrobiłam pierwszy taki rytuał pielęgnacyjny, z pominięciem stylizacji, bo bałam się testować żelu lnianego przed wyjściem na uczelnię :P Jutro użyję go po raz pierwszy.
Włosy kręcą się zdecydowanie bardziej, ale są wysuszone. Mam nadzieję, że z dani na dzień będzie lepiej i metoda CG sprawdzi się na moich włosach
Witaj
Moje włosy też są cienkie i mocno się puszyły, ale dałam radę je ogarnąć, spokojnie Pokaż koniecznie jakieś zdjęcia po stylizacji, zobaczymy, co to będzie.
Choć tak jak już dziewczyny pisały, takie stricte CG niekoniecznie wszystkim musi służyć, no ale zobaczymy, jak się sytuacja rozwinie.

Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
levriero, witaj! Fajnie, że do nas dołączyłaś! Joanku dobrze prawi... (Ach, uwielbiam te Twoje kudły!)

Lepiej powoli i z rozmysłem, niż tak na hura! No ale już po psach, więc testuj i niech cierpliwość będzie z Tobą . Niestety, kręcone włoski nie są łatwe, ale warto się z nimi "pomęczyć". Będziemy z Tobą!

Ogólnie, to nie wiem czy Garnier AiK nadaje się do mycia...

Ach, i oczywiście, pokaż nam swoje włoski

Znalazłam na ebay olej/masło z babassu i zastanawiam się, czy się skusić... Mam jeszcze odżywkę (ostatnią ) różową Isany właśnie z tym olejkiem (obkupiłam się, kiedy ją wycofywali) i moje włosy ją uwielbiają.
A to jak się lubisz kochana z isaną z babassu, to masło babassu też może się spisać Ja miałam kiedyś małe takie, podobne do kokosa w konsystencji, ale u mnie nie zdało egzaminu tak, jako kokos No ale wiesz, że ja nasyconych nie lubię, zatem bierz je

Cytat:
Napisane przez Nieszka__ Pokaż wiadomość
A co robisz z tą keratyną?
Dokapuję do maski/odżywki ds, chyba że sama w sobie ma już keratynę Zawsze po takiej masce/odzywce z keratyną mam większy skręt.

Cytat:
Napisane przez phero_nike Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim Kręconowłosym !
I ja od niedawna zaczęłam walkę o swoje skrętki. Mam typ włosów szklistych, o czym długi czas nie wiedziałam, dlatego pomimo dbania o włosy i poprawienia ich kondycji, nie miałam siły walczyć o skręt. Na czubku głowy i z tyłu mam prawie proste włosy, spiralki robią mi się tuż przy twarzy. Długo więc, z powodu wygody, czesałam włosy na sucho (ciężko nie czesać, bo jest przyklap, ale teraz je po prostu moczę przed czesaniem) i starałam się prostować (domowymi sposobami, bez prostownicy, na szczęście nie posiadam), co często się udawało (włosy lekko się falowały, ale ogólnie były 'jednolite'). Jednak przy twarzy często był przesusz albo suche kręciołki, które nijak nie pasowały do lekko falowanej reszty... Poza tym było to wygodniejsze i bez problemu mogłam rozczesać włosy na drugi dzień.
Od pewnego czasu przestało mi to wystarczyć, zdecydowałam więc, że powalczę nie tylko o zdrowe włosy, ale i o to, żeby były bardziej zdyscyplinowane (czyt. przede wszytskim nie puszące się, nawilżone!).
Staram się być cierpliwa i systematyczna w pielęgnacji, bo wiem, że to przynosi najlepsze efekty, choć ostatnio zaliczyłam wielką załamkę i jęczałam, że obetnę to wszystko Pomógł mi Wasz wątek, za co dziękuję i będę wdzięczna za wszelkie rady

Dodam jeszcze, że moje włosy są raczej zdrowe (nie farbowane, okazjonalnie używam lokówki), wysokoporowate (tak oceniła Mysia ). Końcówki ostatnio były podcinane i nie mam z nimi większego problemu. Moją zmorą jest swędząca skóra głowy (nabawiłam się tego prawdopodobnie po szamponach Vichy!) i przesuszenie (łupież?). Włosy lubią raczej minimalizm (kiedy za mocno je nawilżałam i odżywiałam skręt był prawie żaden, a włosy smętne i lekko puszące. kiedy panuje minimalizm loczki same się kręcą, przynajmniej te przy twarzy, w spiralki lub ruloniki, o których marzę!), ale co bym nie robiła, puszą się.... ! zbijają w strączki, dlatego czasem muszę je przeczesać grzebieniem. Oleje (oliwa z oliwek, z pestek winogron, awokado, amla), Garnier AiMk oraz mycie odżywką niewiele daje, włosy są strasznie wymagające Jak wyszłam od Mysi to nie wierzyłam, że moje włosy mogą być tak cudnie nawilżone i nie spuszone! nawet te z tyłu się skręciły! Były cudownie sprężyste! To również daje mi motywację, że mogę powalczyć o piękne kręciołki

Moją ostatnią pielęgnację dodałam w codzienniku, coby się dwa razy nie powtarzać. Tam również są zdjęcia
Witaj witaj
Puch to częsta zmora fal i loczków, ale można go ogarnąć. Używasz olei, które lubią (ale nie muszą) powodować puch, zwłaszcza na wysokoporowatych (oliwa, awokado, amla czasem też).
Ja bym postawiła na coś nierafinowanego z przewagą omega 6, może orzech włoski albo pestki dyni? Dobrze dobrany olej skutecznie niweluje puch

Jak u Ciebie z proteinkami, używasz, jak często i jakich
Co dokładnie Mysia Ci nałożyła? Zazdroszczę wizyty u niej
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-25, 09:23   #4762
Doe
Rozeznanie

Cytat:
A to jak się lubisz kochana z isaną z babassu, to masło babassu też może się spisać Ja miałam kiedyś małe takie, podobne do kokosa w konsystencji, ale u mnie nie zdało egzaminu tak, jako kokos No ale wiesz, że ja nasyconych nie lubię, zatem bierz je
- No właśnie lubimy się z tą Isaną. I w większości przypadków też nie lubię nasyconych (z kokosem też się nie lubimy), dlatego jak już, to wybieram nasycone "zmiksowane" z nienasyconymi, a babassu chyba ma też sporo nienasyconych... chyba zamówię, a jak się nie sprawdzi, to zużyję jako balsam
Stary 2014-04-25, 09:25   #4763
Aziddee
Zadomowienie

Cytat:
Miałaś ale dermatologiczne, łzs mnie dopadło
AlinaRose jakoś niedawno podawała link do sklepu centrum zdrowego włosa. Może sprawisz sobie coś burżujskiego co Ci pomoże

Cytat:
Napisane przez phero_nike Pokaż wiadomość
Jak wyszłam od Mysi to nie wierzyłam, że moje włosy mogą być tak cudnie nawilżone i nie spuszone! nawet te z tyłu się skręciły! Były cudownie sprężyste! To również daje mi motywację, że mogę powalczyć o piękne kręciołki

Mam nadzieję, że po swojej wizycie u Mysi też będę się zachwycać

Edytowane przez Aziddee
Czas edycji: 2014-04-25 o 09:27
Aziddee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-25, 10:57   #4764
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Cytat:
witaj.
Ja powiem tak, nie jestem zwolenniczką wyrzucania wszystkiego do kosza bo ktoś na blogu napisał, że 'be'.
Fajnie, że chcesz zacząć dbać o to co natura dała ALE.

Sama przez etap CG przeszłam i akurat moje włosy na tym ucierpiały.
To kochane dziewczyny na TYM forum po moich płaczach powiedziały wreszcie 'to na co się trzymasz tego CG na siłę! Odpuść dziewczyno!' I zaraz po tym pielęgnacja włosów w moim przypadku zaczęła nabierać jakiegoś porządnego kształtu...
[a no i Chatul co się nie patyczkuje tylko opierdzieli jak trzeba ;P :róża: ]

Tak, CG wielu dziewczynom służy, ale może zbyt drastycznie podchodzisz do zmian?
Pamiętaj też, że wszystko się w 2 tygodnie nie zmieni i kryzys to i po 2 miesiącach może taki strzelić, że ręce opadną i przy takich zmianach sama nie będziesz wiedzieć co pomaga, a co szkodzi.

Dopiero wywaliłaś prostownicę, teraz zabierzesz silikony.

POWOLI, olejuj, pielęgnuj i jesli rzeczywiście skręt będzie słaby spróbuj CG, to nie jest tak, że silikon to warstwa betonu przez, która nic się nie przedrze.

Stoi przed Tobą osoba, której one służą.
Fakt, przeście przez ten etap było dużym krokiem w świadomej pielegnacji, i poznania moich włosowych potrzeb.

Ja radzę powoli i bez szaleństw, bo co za dużo to też niezdrowo.

U mnie np, wyglało to tak;
Bez/z

____
Dzięki dziewoje za komplementy 'Bush upu'

Fajnie że spodoało Ci się moje określenie

Piękne teraz masz te włosy zawsze się nimi zachwycam
Taki ktoś kto opierdzieli czasem jest potrzebny, żeby zobaczyć że źle robimy i dzięki temu później dobieramy dobrą pielęgnację i jest pięknie jak u Ciebie

Cytat:
AlinaRose jakoś niedawno podawała link do sklepu centrum zdrowego włosa. Może sprawisz sobie coś burżujskiego co Ci pomoże

Zaglądam też do niej często Może za jakiś czas może faktycznie, a póki co jedna z was poleciła mi 2 produkty więc je wypróbuję i postaram się wam więcej nie narzekać
Zapraszam na zakręconego bloga

"Twoje włosy kojarzą mi się z wiszącymi ogrodami zaznaczam, że to jeden z cudów świata "
Imperfecta
wojownicza ksiezniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-25, 11:56   #4765
Curly81
Wtajemniczenie

Hej,

Witam nowe koleżanki!

Zgadzam się z Joanku,nie można odrzucać czegoś bo komuś nie służy i na siłę trzymać się tego co innym służy.Moje włosy bardzo lubią silikony a chodzi przecież o to by ładnie się kręciły i były zdrowe.
Ja nigdy nie stosowałam metody CG ani omo,wiec nie wiem jakby było ale wiem,że odstawiłam na jakiś czas silikony i nie było tak fajnie.

Trzeba próbować,zmieniać i dobrać sobie indywidualne KWC.

Joanku,masz fajny kolor.Moja mama ma taki.

Moje włosy należą do takich,że co bym na nie nie nałożyła to nigdy ich nie mogę przeciążyć.Nigdy mi się nie przetłuszczają.Mogę nie myć tydzień i będę miała siano na głowie jak nie dociążam a jak rozczeszę to mam lwa na głowie.

Ja czeszę włosy na mokro jak nałożę b/s ale czasami zdarza mi się czesać na sucho szczotką przed myciem i wtedy mam właśnie efekt lwa albo jakby mnie ktoś poraził prądem.Nie zauważyłam nigdy by czesanie na sucho zniszczyło mi włosy a kiedyś czesałam częściej i mam rozjaśniane włosy ale używam szczotki drewnianej ,rzadkiej..i moje włosy są zawsze oblepione silikonami a to przecież ochrania włosy przed uszkodzeniami.

W oczekiwaniu na kolejne szczęście

Edytowane przez Curly81
Czas edycji: 2014-04-25 o 12:01
Curly81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-25, 12:19   #4766
iwonsia01
Zadomowienie

Witajcie, tak jak mówiłam poczyniłam 1 próbę przyciemnienia moich bidnych blondów. Efekt jest taki jak chciałam- średni ciepły blond. Na żywo jednak kolor z jasnych wypłukuje się, więc za miesiąc muszę znowu czymś ciemniejszym się farbnąć. Ten kolor jest moim granicznym-w ton ciemniejszym już bym się źle czuła sama ze sobą Ogólnie poszukuję ciekawych farb w średnim blondzie o ciepłej notacji. Jeśli ktoś coś wie niech da znać Stan włosów jak widać kiepski. Rzepak na całą noc, mycie BD, Garnier A i K na 5 min, Joanna mak, żel elastyczny z Joanny.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN0780.jpg (62,2 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN0783.jpg (97,9 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN0784.jpg (99,5 KB, 35 załadowań)
Stary 2014-04-25, 12:24   #4767
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwonsia01 Pokaż wiadomość
Witajcie, tak jak mówiłam poczyniłam 1 próbę przyciemnienia moich bidnych blondów. Efekt jest taki jak chciałam- średni ciepły blond. Na żywo jednak kolor z jasnych wypłukuje się, więc za miesiąc muszę znowu czymś ciemniejszym się farbnąć. Ten kolor jest moim granicznym-w ton ciemniejszym już bym się źle czuła sama ze sobą Ogólnie poszukuję ciekawych farb w średnim blondzie o ciepłej notacji. Jeśli ktoś coś wie niech da znać Stan włosów jak widać kiepski. Rzepak na całą noc, mycie BD, Garnier A i K na 5 min, Joanna mak, żel elastyczny z Joanny.
Bardzo mi się efekt podoba
Stary 2014-04-25, 12:27   #4768
wicherek1989
Zakorzenienie

Locze moje i nowe okulary stałam się okularnicą do laptopa i książek i tv locze wczorajsze próbowałam sucharkować na noc jakoś tam wyszło, ale to nie to co w pierwszy dzień
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG285.jpg (76,6 KB, 63 załadowań)
Stary 2014-04-25, 12:32   #4769
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wicherek1989 Pokaż wiadomość
Locze moje i nowe okulary stałam się okularnicą do laptopa i książek i tv locze wczorajsze próbowałam sucharkować na noc jakoś tam wyszło, ale to nie to co w pierwszy dzień
Ale masz fajne okulary! super falka Ci się przy buzi robi
Stary 2014-04-25, 12:33   #4770
Doe
Rozeznanie

iwonsia01, piękny kolorek. Bardzo naturalny Co do farb, to może przejdź się do sklepu fryzjerskiego i pooglądaj palety. PS. dzisiaj Ci odpiszę, wieczorkiem, jak będę miała trochę więcej wolnego czasu
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości